Hrvatskacirkus u saboru

HDZ-ovac koji je Bulja nazvao čobanom postao nacionalna politička zvijezda: Nije ovo uvreda pastirima jer sam i ja to bio, iz veće sam Zagore nego on

Piše Vladimir Matijanić
sabor_sjednica6-171018fff

Otkako je u sabornici uvrijedio Mostova zastupnika Mira Bulja, HDZ-ovac Ante Bačić postao je nacionalna politička zvijezda.

Mediji se pitaju tko je, kakav je, odakle je ovaj pretežno samozatajni zastupnik iz Dalmacije. U kraćem telefonskom razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" od osnovnih podataka otkrio je da je rođen 1984. godine, ekonomist je i magistar prava, radio je "dvije godine na Sveučilištu, u Studentskom centru, a prije toga kao asistent u Europskom parlamentu u uredu Dubravke Šuice". Evo što je još rekao...

Potpuni kaos u Saboru: Bulj iz prosvjeda stao za govornicu, Reiner vikao da ga odvede straža, oporba napravila živi zid oko Mostovca, sjednica prekinuta...

Što vas je ponukalo da Bulju kažete "pametan si za popizdit, čobane jedan"?

– Što me ponukalo? U tom trenutku rasprava u Saboru izmakla je kontroli, a kolege iz Mosta su sve agresivnije krenule u obračun s pojedinim kolegama. U jednom trenutku kolega Panenić nazvao je kolegice iz HDZ-a kokoškama i rekao im da što kokodaču. Tada je sjednica ostala bez kontrole, kolege iz oporbe su je opstruirale, već su dobile i drugu opomenu. U jednom trenutku mi je kolega Bulj nešto viknuo, ja sam u afektu odgovorio i koristio riječi neprimjerene za instituciju Sabora. Na koncu sam se ispričao. Trebali smo se svi suzdržati. Nažalost, agresivni i ad hominem pristup, gdje se kolege napada na osobnoj razini, uzima maha i u afektu se događaju ovakve stvari.

Što je Bulj dobacio kad vas je tako izbacio iz takta?

– Nešto u smislu što se ti javljaš, ko si ti.

Kakvi ste inače s s njim?

– O.K. smo, korektni, kolegijalni.

Znate se iz Sabora?

– Znamo se iz Županijske skupštine.

Jeste li se već svađali?

– Nijednom, dapače. Ma, evo i sad je bio do mene. Dosta toga što se iznosi u Saboru je više radi teatra i cirkusa, pa tako radi i kolega Bulj. To traje isključivo dok su upaljene kamere.

A vi niste takvi?

– Evo, nažalost i ja sam podlegao tome.

Rekli ste mu da je čoban. Vi nemate veze sa selom?

– Ja sam prvi u obiteljskom gospodarstvu na Miljevcima imao 150 ovaca, tako da nije ovo uvreda pastirima jer sam to i ja bio. Rekao sam mu da je čoban jer mi u Dalmaciji to idemo reći nekome tko je nepristojan. Ja sam iz veće Zagore nego on.

Znači, veći ste čoban od njega?

– Skoro, hahaha. Već ti vidim naslov.

Ovo je postao vaš najzapaženiji parlamentarni istup. Smatrate li ga najboljim?

– To je smiješno. Ne treba ovo biti kritika medijima, ali ovakve stvari u saborskoj raspravi, opstruiranja, cirkusi najbrže dolaze do izraza u medijima. Radili smo na Zakonu o studentskim poslovima: sazoveš presicu, pošalješ sto priopćenja, nitko te ne zapazi. Zavičeš ovako nešto i prenese te 150 medija. A dobre stvari koje raspravljamo i predlažemo ostaju neopažene, za njih je teško doći do prostora. Tako da ovo ne smatram napretkom ni kvalitetnim istupom.

U Sabor ste ušli kao zamjena Damiru Krstičeviću?

– Ušao sam nakon lokalnih izbora. Blaženko Boban je mijenjao Krstičevića, a kada je Boban postao župan, ušao sam kao njegova zamjena, tj. u izvornom mandatu kao zamjena Krstičeviću.

Spominjani ste i kao jedan od najskupljih zastupnika, u pola godine koštali ste malo manje od 90 tisuća kuna. Kako to objašnjavate?

– Ma, to je bilo oko troškova. Jednostavno, sudjelujem u nekoliko izaslanstava, parlamentarnih unija, bilo je nekoliko međunarodnih putovanja, a i mi iz 10. izborne jedinice imamo najveće troškove za dolaske na sjednice. Ništa od toga nije nastalo izvan redovitih zadataka, saborskih odbora, izaslanstava gdje me Sabor slao da ga predstavljam.

 

#MIRO BULJ#ANTE BAčIć BAćO#ANTE BAčIć