stdClass Object ( [id] => 129906 [title] => Gotovina Hrvatima: Čvrst sam i psihički jak, ne trebaju mi prosvjedi [alias] => gotovina-hrvatima-cvrst-sam-i-psihicki-jak-ne-trebaju-mi-prosvjedi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => MISCETIC_LUKA1703-DES

Nakon završetka procesa protiv Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, Gotovinin odvjetnički tim nije krio svoj optimizam u pogledu presude, uvjeren kako će general nakon pet godina provedenih u pritvoru napokon biti slobodan čovjek. Pitali smo odvjetnika Luku Mišetića na čemu temelji svoj optimizam.

- Posve sam siguran da smo uspjeli odbaciti i pobiti sve dokaze tužiteljstva i ujedno smo unijeli najbolje dokaze s naše strane. Pravno i činjenice bili su na našoj strani, tako da smo naprosto mogli dominirati u sudnici. Vjerujem također da suci nisu pod političkim utjecajem i da neće suditi po političkim motivima. U svojoj zadnjoj presudi u slučaju bivšeg albanskog premijera Haradinaya Sud je oslobodio dvojicu od trojice optuženih. Sudac Orie je više puta pokazao na ne radi pod pritiscima i utjecajima sa strane.

Kad ste posljednji put bili s Gotovinom, u kakvu raspoloženju očekuje presudu?
- Bio sam s njim prije dva mjeseca. U solidnom je stanju. Čvrst, psihički je jak, očekuje pravednu presudu. Uvjeren je kako smo uspjeli dokazati njegovu nevinost i istinu o Oluji. Zaista nemamo ni mi ni on razloga sumnjati.

U slučaju da Gotovina bude proglašen nedužnim i oslobođen, tko će mu nadoknaditi pet godina života?
- Nažalost, nije predviđen nikakav mehanizam odštete. U proteklih deset godina bilo je puno takvih slučajeva, bilo je više oslobađajućih presuda bez satisfakcije. Na primjer, braća Kupreškići, Milutinović, Boškovski, Halilović, Haradinay…

Zašto se general Gotovina ogradio od političkih demonstracija u vezi s njim?
- Zato što bi bilo kakvi prosvjedi prije negoli znamo konačnu odluku suda bili preuranjeni. Demonstracije i korištenje slučaja za razne političke svrhe i interese, bez obzira bili oni dobronamjerni ili zlonamjerni, samo bi donijeli štetu. Kao što se to i do sada događalo. Da se politika nije miješala, Gotovina nikada ne bi bio optužen, a da se nije i kasnije miješala, već bi bio oslobođen. Gotovina se brani pravnim sredstvima i na temelju dokaza.

O kakvim se političkim miješanjima radi?
- Samo podizanje optužnica je posljedica politike izjednačavanja krivnje. Godine 2001. Slobodan Milošević je u kućnom pritvoru. Đinđić uvjetuje njegovo izručenje podizanjem optužnica protiv Hrvata i Muslimana kako se ne bi stekao dojam da je Haaški sud protusrpski. Čisti politički deal. Slijede optužnice protiv Ademija, Gotovine, Halilovića, Kubure, Hasiasanovića… Sve u šezdeset dana. Ili drugi primjer s hrvatske strane.

Ono što je Gotovina bio u južnom sektoru, Stipetić je bio u sjevernom sektoru. Ali Stipetić nije optužen. Kad su se 2000. godine pojavile glasine da je i Stipetić pod istragom, politika je, specijalno Stjepan Mesić, organizirala da on dade svoj iskaz pred Tribunalom i nikada nije optužen. Za Gotovinu nikad nitko nešto slično nije napravio. Da je imao istu priliku kao i Stipetić, ni on ne bi bio optužen. To su samo dva primjera, a ima ih još.

Tužitelji traže 27 godina zatvora za Gotovinu. Na čemu optužnica temelji svoje teze i zahtjeve za tako drakonskim kaznama?
- Uvjeravam vas da nemaju nikakvih dokaza. Taj prijedlog o visini kazne je čisti blef. Tužiteljstvo nije odustalo od apsurdne tvrdnje o progonu dvjesto tisuća Srba, o prekomjernom i neselektivnom granatiranju, iako zna da neće uspjeti. Da su tražili, recimo, osam godina, onda to ne bi bilo u skladu s težinom optužnice i sama bi optužnica već samim tim bila neuvjerljiva i kontradiktorna. Bio bi to jasan znak da tužitelji ne vjeruju ni u vlastitu optužnicu.

Jesu li Vas tužitelji bilo čime iznenadili, možda svjedocima?
- Nije bilo iznenađenja. Identiteti i iskazi svih svjedoka bili su nam unaprijed prezentirani.

Mislio sam na svjedoke tužbe koji su bili dio hrvatskih vojnih, policijskih i političkih struktura u vrijeme Oluje?
- I to je bilo za očekivati. Tužitelji uvijek zovu tzv. insajdere, iz redova optuženika. No, prepuštam njihova svjedočenja njihovoj savjesti.

Kako je, na kraju, završila priča o „topničkim dnevnicima“?
- Kao što je poznato, Sud je odbio zahtjev tužiteljstva i ustanovio da nema dokaza da Hrvatska skriva te topničke dnevnike. Mislim kako je tužiteljstvo inzistiralo na dnevnicima kao alibiju za neuspjeh u dokazivanju .

Jesu li od kakvog značenja bili iskazi Stjepana Mesića pred sudom u prijašnjim procesima?
- Ne, u našem slučaju nisu imali nikakvih posljedica. Njegova svjedočenja nisu ušla u naš predmet. Jesu li ušla u predmet protiv šestorice optuženih Hrvata iz BiH to ne bih mogao kazati.

Uspjeli ste natjerati jednu nizozemsku TV postaju da ispravi klevetu na računa Ante Gotovine. Kako je do nje došlo i o čemu se radilo?
- To je bila neka nebulozna i tendenciozna priča o tome kako je general Gotovina 1992. sudjelovao u protjerivanju Srba u Bosni. Pod našom prijetnjom tužbe i visokih odštetnih zahtjeva ta se postaja ispričala i objavila demanti i mi smo se time zadovoljili.

Kakva je bila suradnja s kolegom Khoeom?
- Naprosto izvanredna. U svakom je trenutku suradnja bila na visokoj razini. Dobro smo se i lako razumjeli. Rezultati su, nadam se, bili vidljivi i u samoj sudnici.

Jeste li u cijelom procesu bili samo odvjetnik jednom optuženiku ili ste osjećali kako branite narod, državu? Koliko Vam je eventualni „višak“ osjećaja i angažmana smetao, a koliko pomagao?
- Pokušao sam djelovati kao profesionalac, prije svega obranu generala Gotovine sam shvatio kao svoju profesionalnu obvezu. Ali neizbježne su bile i emocije prema Domovinskom ratu, prema onima koji su dali svoj život ili ostali invalidima. Velik mi je bio motiv obraniti čast svih tih ljudi, žrtava rata i svih koji su patili pet godina, na koncu braniti čast vojske i države. Uvjeren sam da smo uspjeli i u tome.

JOSIP JOVIĆ

Više krivotvorina u ‘brijunskom transkriptu’

Kakvu je ulogu imao „brijunski transkript“?
- Bio je to bez sumnje središnji dokazni materijal tužiteljstva. Cijela teza o zločinačkom pothvatu i o prekomjernom granatiranju radi protjerivanja pučanstva kao planu vojnog i političkog vrha Hrvatske se na njemu temeljila. Samo što takvog granatiranja nije bilo, pa samim tim i teza o dogovoru i o planiranom etničkom čišćenju otpada. U nekim su elementima ti transkripti bili i krivotvoreni, ali to sada nije ni bitno.

Tužitelji radili sa Savom Štrpcem

Imali smo dojam da su dijelove optužnice pisali neki domaći „analitičari“?
- Ne bih želio spekulirati. Siguran sam da nisu pisali s tužiteljima. Tužiteljstvo je, to mogu sa sigurnošću reći, više surađivalo sa Savom Štrpcem i Veritasom. Oni su služili kao servis tužiteljstva. S hrvatske stane bile su neke nevladine udruge, ne bih htio spominjati njihove nazive, koje su lobirale da se podignu optužnice za Oluju i da se optuženi proglase krivima. Ne vjerujem da su imale bitnog utjecaja ili da su same pisale optužnicu.

EU smo prisilili na suradnju

Kako ste spremali obranu, koliko vam je Vlada pomagala?
- Vlada nam je puno pomogla u smislu logistike, omogućila nam je uvid i korištenje relevantnih dokumenata. Pomogle su nam i druge zemlje, poput SAD-a i Francuske. EU smo sami prisilili na suradnju. Najviše su nam pomagali obični ljudi, bilo samoinicijativno, bilo da smo mi dolazili do njih. Svima ovim putem želim zahvaliti.

Ni jedan iseljenik nije propao u poslu

Jedno osobno pitanje: Sin ste iseljenika iz Hercegovine, koji je u Ameriku stigao polovicom šezdesetih godina prošlog stoljeća, i stekli ste visoko obrazovanje, napredovali u profesiji. Kako ste to uspjeli, jer to i nije baš čest slučaj?
- Hvala na komplimentima, ali ne mogu se posve složiti s vama. Rođen sam u SAD-u i živim u njemu više od četrdeset godina, tu su mi otac i majka. I mogu reći kako ne poznajem ni jednog našeg iseljenika koji je propao. Dolazili su ovdje s jakim motivima da nešto naprave za sebe i za svoju djecu. I u tome su redovito uspijevali kao što su uspjeli moji roditelji.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uvjeravam vas da nemaju nikakvih dokaza. Taj prijedlog o 27 godina zatvora kazne čisti je blef. Tužiteljstvo nije odustalo od apsurdne tvrdnje o progonu dvjesto tisuća Srba, o prekomjernom granatiranju... iako zna da neće uspjeti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠEF ODVJETNIČKOG TIMA GENERALA ANTE GOTOVINE, luka mišetić, prenosi razmišljanja svog klijenta dva dana do presude: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-04-13 17:21:35 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-04-13 22:39:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-04-13 22:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9069 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/04/13/Novosti/2008031039_AMS102.1_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "402x284" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7834583 Threads: 8 Questions: 1575651941 Slow queries: 4807996 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111890699 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/gotovina-hrvatima-cvrst-sam-i-psihicki-jak-ne-trebaju-mi-prosvjedi-129906 [printLink] => /vijesti/hrvatska/gotovina-hrvatima-cvrst-sam-i-psihicki-jak-ne-trebaju-mi-prosvjedi-129906?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228488 [name] => antegotovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antegotovina [link] => /tag/antegotovina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 178722 [name] => lukamišetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lukamisetic [link] => /tag/lukamisetic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uvjeravam vas da nemaju nikakvih dokaza. Taj prijedlog o 27 godina zatvora kazne čisti je blef. Tužiteljstvo nije odustalo od apsurdne tvrdnje o progonu dvjesto tisuća Srba, o prekomjernom granatiranju... iako zna da neće uspjeti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠEF ODVJETNIČKOG TIMA GENERALA ANTE GOTOVINE, luka mišetić, prenosi razmišljanja svog klijenta dva dana do presude: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gotovina Hrvatima: Čvrst sam i psihički jak, ne trebaju mi prosvjedi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-23-31-58-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/13/Novosti/2008031039_AMS102.1_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/13/Novosti/2008031039_AMS102.1_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}MISCETIC_LUKA1703-DES

Nakon završetka procesa protiv Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, Gotovinin odvjetnički tim nije krio svoj optimizam u pogledu presude, uvjeren kako će general nakon pet godina provedenih u pritvoru napokon biti slobodan čovjek. Pitali smo odvjetnika Luku Mišetića na čemu temelji svoj optimizam.

- Posve sam siguran da smo uspjeli odbaciti i pobiti sve dokaze tužiteljstva i ujedno smo unijeli najbolje dokaze s naše strane. Pravno i činjenice bili su na našoj strani, tako da smo naprosto mogli dominirati u sudnici. Vjerujem također da suci nisu pod političkim utjecajem i da neće suditi po političkim motivima. U svojoj zadnjoj presudi u slučaju bivšeg albanskog premijera Haradinaya Sud je oslobodio dvojicu od trojice optuženih. Sudac Orie je više puta pokazao na ne radi pod pritiscima i utjecajima sa strane.

Kad ste posljednji put bili s Gotovinom, u kakvu raspoloženju očekuje presudu?
- Bio sam s njim prije dva mjeseca. U solidnom je stanju. Čvrst, psihički je jak, očekuje pravednu presudu. Uvjeren je kako smo uspjeli dokazati njegovu nevinost i istinu o Oluji. Zaista nemamo ni mi ni on razloga sumnjati.

U slučaju da Gotovina bude proglašen nedužnim i oslobođen, tko će mu nadoknaditi pet godina života?
- Nažalost, nije predviđen nikakav mehanizam odštete. U proteklih deset godina bilo je puno takvih slučajeva, bilo je više oslobađajućih presuda bez satisfakcije. Na primjer, braća Kupreškići, Milutinović, Boškovski, Halilović, Haradinay…

Zašto se general Gotovina ogradio od političkih demonstracija u vezi s njim?
- Zato što bi bilo kakvi prosvjedi prije negoli znamo konačnu odluku suda bili preuranjeni. Demonstracije i korištenje slučaja za razne političke svrhe i interese, bez obzira bili oni dobronamjerni ili zlonamjerni, samo bi donijeli štetu. Kao što se to i do sada događalo. Da se politika nije miješala, Gotovina nikada ne bi bio optužen, a da se nije i kasnije miješala, već bi bio oslobođen. Gotovina se brani pravnim sredstvima i na temelju dokaza.

O kakvim se političkim miješanjima radi?
- Samo podizanje optužnica je posljedica politike izjednačavanja krivnje. Godine 2001. Slobodan Milošević je u kućnom pritvoru. Đinđić uvjetuje njegovo izručenje podizanjem optužnica protiv Hrvata i Muslimana kako se ne bi stekao dojam da je Haaški sud protusrpski. Čisti politički deal. Slijede optužnice protiv Ademija, Gotovine, Halilovića, Kubure, Hasiasanovića… Sve u šezdeset dana. Ili drugi primjer s hrvatske strane.

Ono što je Gotovina bio u južnom sektoru, Stipetić je bio u sjevernom sektoru. Ali Stipetić nije optužen. Kad su se 2000. godine pojavile glasine da je i Stipetić pod istragom, politika je, specijalno Stjepan Mesić, organizirala da on dade svoj iskaz pred Tribunalom i nikada nije optužen. Za Gotovinu nikad nitko nešto slično nije napravio. Da je imao istu priliku kao i Stipetić, ni on ne bi bio optužen. To su samo dva primjera, a ima ih još.

Tužitelji traže 27 godina zatvora za Gotovinu. Na čemu optužnica temelji svoje teze i zahtjeve za tako drakonskim kaznama?
- Uvjeravam vas da nemaju nikakvih dokaza. Taj prijedlog o visini kazne je čisti blef. Tužiteljstvo nije odustalo od apsurdne tvrdnje o progonu dvjesto tisuća Srba, o prekomjernom i neselektivnom granatiranju, iako zna da neće uspjeti. Da su tražili, recimo, osam godina, onda to ne bi bilo u skladu s težinom optužnice i sama bi optužnica već samim tim bila neuvjerljiva i kontradiktorna. Bio bi to jasan znak da tužitelji ne vjeruju ni u vlastitu optužnicu.

Jesu li Vas tužitelji bilo čime iznenadili, možda svjedocima?
- Nije bilo iznenađenja. Identiteti i iskazi svih svjedoka bili su nam unaprijed prezentirani.

Mislio sam na svjedoke tužbe koji su bili dio hrvatskih vojnih, policijskih i političkih struktura u vrijeme Oluje?
- I to je bilo za očekivati. Tužitelji uvijek zovu tzv. insajdere, iz redova optuženika. No, prepuštam njihova svjedočenja njihovoj savjesti.

Kako je, na kraju, završila priča o „topničkim dnevnicima“?
- Kao što je poznato, Sud je odbio zahtjev tužiteljstva i ustanovio da nema dokaza da Hrvatska skriva te topničke dnevnike. Mislim kako je tužiteljstvo inzistiralo na dnevnicima kao alibiju za neuspjeh u dokazivanju .

Jesu li od kakvog značenja bili iskazi Stjepana Mesića pred sudom u prijašnjim procesima?
- Ne, u našem slučaju nisu imali nikakvih posljedica. Njegova svjedočenja nisu ušla u naš predmet. Jesu li ušla u predmet protiv šestorice optuženih Hrvata iz BiH to ne bih mogao kazati.

Uspjeli ste natjerati jednu nizozemsku TV postaju da ispravi klevetu na računa Ante Gotovine. Kako je do nje došlo i o čemu se radilo?
- To je bila neka nebulozna i tendenciozna priča o tome kako je general Gotovina 1992. sudjelovao u protjerivanju Srba u Bosni. Pod našom prijetnjom tužbe i visokih odštetnih zahtjeva ta se postaja ispričala i objavila demanti i mi smo se time zadovoljili.

Kakva je bila suradnja s kolegom Khoeom?
- Naprosto izvanredna. U svakom je trenutku suradnja bila na visokoj razini. Dobro smo se i lako razumjeli. Rezultati su, nadam se, bili vidljivi i u samoj sudnici.

Jeste li u cijelom procesu bili samo odvjetnik jednom optuženiku ili ste osjećali kako branite narod, državu? Koliko Vam je eventualni „višak“ osjećaja i angažmana smetao, a koliko pomagao?
- Pokušao sam djelovati kao profesionalac, prije svega obranu generala Gotovine sam shvatio kao svoju profesionalnu obvezu. Ali neizbježne su bile i emocije prema Domovinskom ratu, prema onima koji su dali svoj život ili ostali invalidima. Velik mi je bio motiv obraniti čast svih tih ljudi, žrtava rata i svih koji su patili pet godina, na koncu braniti čast vojske i države. Uvjeren sam da smo uspjeli i u tome.

JOSIP JOVIĆ

Više krivotvorina u ‘brijunskom transkriptu’

Kakvu je ulogu imao „brijunski transkript“?
- Bio je to bez sumnje središnji dokazni materijal tužiteljstva. Cijela teza o zločinačkom pothvatu i o prekomjernom granatiranju radi protjerivanja pučanstva kao planu vojnog i političkog vrha Hrvatske se na njemu temeljila. Samo što takvog granatiranja nije bilo, pa samim tim i teza o dogovoru i o planiranom etničkom čišćenju otpada. U nekim su elementima ti transkripti bili i krivotvoreni, ali to sada nije ni bitno.

Tužitelji radili sa Savom Štrpcem

Imali smo dojam da su dijelove optužnice pisali neki domaći „analitičari“?
- Ne bih želio spekulirati. Siguran sam da nisu pisali s tužiteljima. Tužiteljstvo je, to mogu sa sigurnošću reći, više surađivalo sa Savom Štrpcem i Veritasom. Oni su služili kao servis tužiteljstva. S hrvatske stane bile su neke nevladine udruge, ne bih htio spominjati njihove nazive, koje su lobirale da se podignu optužnice za Oluju i da se optuženi proglase krivima. Ne vjerujem da su imale bitnog utjecaja ili da su same pisale optužnicu.

EU smo prisilili na suradnju

Kako ste spremali obranu, koliko vam je Vlada pomagala?
- Vlada nam je puno pomogla u smislu logistike, omogućila nam je uvid i korištenje relevantnih dokumenata. Pomogle su nam i druge zemlje, poput SAD-a i Francuske. EU smo sami prisilili na suradnju. Najviše su nam pomagali obični ljudi, bilo samoinicijativno, bilo da smo mi dolazili do njih. Svima ovim putem želim zahvaliti.

Ni jedan iseljenik nije propao u poslu

Jedno osobno pitanje: Sin ste iseljenika iz Hercegovine, koji je u Ameriku stigao polovicom šezdesetih godina prošlog stoljeća, i stekli ste visoko obrazovanje, napredovali u profesiji. Kako ste to uspjeli, jer to i nije baš čest slučaj?
- Hvala na komplimentima, ali ne mogu se posve složiti s vama. Rođen sam u SAD-u i živim u njemu više od četrdeset godina, tu su mi otac i majka. I mogu reći kako ne poznajem ni jednog našeg iseljenika koji je propao. Dolazili su ovdje s jakim motivima da nešto naprave za sebe i za svoju djecu. I u tome su redovito uspijevali kao što su uspjeli moji roditelji.



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/gotovina-hrvatima-cvrst-sam-i-psihicki-jak-ne-trebaju-mi-prosvjedi-129906 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1675ed22d590289e438dc9263d13f558a3c91b52 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gotovina+Hrvatima%3A+%C4%8Cvrst+sam+i+psihi%C4%8Dki+jak%2C+ne+trebaju+mi+prosvjedi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgotovina-hrvatima-cvrst-sam-i-psihicki-jak-ne-trebaju-mi-prosvjedi-129906 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgotovina-hrvatima-cvrst-sam-i-psihicki-jak-ne-trebaju-mi-prosvjedi-129906 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uvjeravam vas da nemaju nikakvih dokaza. Taj prijedlog o 27 godina zatvora kazne čisti je blef. Tužiteljstvo nije odustalo od apsurdne tvrdnje o progonu dvjesto tisuća Srba, o prekomjernom granatiranju... iako zna da neće uspjeti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠEF ODVJETNIČKOG TIMA GENERALA ANTE GOTOVINE, luka mišetić, prenosi razmišljanja svog klijenta dva dana do presude: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠEF ODVJETNIČKOG TIMA GENERALA ANTE GOTOVINE, luka mišetić, prenosi razmišljanja svog klijenta dva dana do presude:

Gotovina Hrvatima: Čvrst sam i psihički jak, ne trebaju mi prosvjedi

Piše PSD.
14. travnja 2011. - 00:23
MISCETIC_LUKA1703-DES

Nakon završetka procesa protiv Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, Gotovinin odvjetnički tim nije krio svoj optimizam u pogledu presude, uvjeren kako će general nakon pet godina provedenih u pritvoru napokon biti slobodan čovjek. Pitali smo odvjetnika Luku Mišetića na čemu temelji svoj optimizam.

Više krivotvorina u ‘brijunskom transkriptu’

Kakvu je ulogu imao „brijunski transkript“?
- Bio je to bez sumnje središnji dokazni materijal tužiteljstva. Cijela teza o zločinačkom pothvatu i o prekomjernom granatiranju radi protjerivanja pučanstva kao planu vojnog i političkog vrha Hrvatske se na njemu temeljila. Samo što takvog granatiranja nije bil...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:31