stdClass Object ( [id] => 161480 [title] => Gordana Buljan-Flander: Pedofile spašava zastara, a djeca trpe cijeli život [alias] => gordana-buljan-flander-pedofile-spasava-zastara-a-djeca-trpe-cijeli-zivot [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za takva zlodjela ne bi trebalo biti zastare jer posljedice seksualnog zlostavljanja, vrlo često, djeca nose cijeli svoj život - rekla nam je dječja psihologinja, prof. dr. Gordana Buljan-Flander, ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece, na najavu da bi bivši bibinjski župnik, don Nedjeljko Ivanov, kojega su ministranti u Bibinju optužili za bludničenje, mogao proći nekažnjeno zbog zastare.

Naime, govori se da su ga prekasno prijavili budući da je od tog događaja prošlo najmanje dvadeset godina. Kazneni zakon jasno propisuje zastaru za pokretanje kaznenog postupka, pa se kazneni progon ne može pokrenuti nakon što protekne deset godina od zlostavljanja.

No, za prof. dr. Buljan-Flander, koja u sklopu Poliklinike radi i s djecom žrtvama seksualnog zlostavljanja, nema dvojbe da je u pitanju strašan zločin jer, kako ističe, “posljedice seksualnog zlostavljanja ne prolaze same od sebe, odrastanjem”.

- Djeca rastu i žive s osjećajem srama, krivnje, obilježenosti, znaju se osjećati kao “roba s greškom”. Odrastaju s osjećajem da ne zaslužuju dobre stvari u životu - kaže Buljan-Flander.

Smatra da je zlostavljanoj djeci važna podrška okoline, te da od okoline i nadležnih institucija trebaju i jasan stav tko je kriv i odgovoran za takvo zlodjelo. Stoga i smatra da u slučaju seksualnog zlostavljanja ne bi smjelo biti zastare.

Iako drži da su zakonska rješenja vezana uz seksualna zlostavljanja djece u Hrvatskoj vrlo dobra, napominje da ipak nije dovoljno učinjeno na kriminalizaciji osoba koje znaju ili sumnjaju na seksualno zlostavljanje. Osoba koja ne prijavi zlostavljača, isto čini kazneno djelo. 

- Ako takva osoba ne prijavi zlodjelo, postaje sudionik u zločinu, ona pridonosi zlostavljanju djeteta. Ona je odgovorna obavijestiti institucije sustava, a sustav je dužan zaštititi dijete - kaže Buljan-Flander, te dodaje kako do sada nije čula da je netko kažnjen jer nije prijavio zlostavljanje.

A zakon je tu jasan i kaže da je za one koji su znali ili sumnjali u seksualno zlostavljanje a nisu ga prijavili, predviđena kazna zatvora do tri godine. 

- Za sva kaznena djela za koja je predviđena kazna zatvora iznad pet godina, zastara može nastupiti nakon 10 godina, a apsolutna zastara nakon 20 godina - pojasnio nam je odvjetnik Veljko Miljević.

Podsjeća, međutim, da je prije tri-četiri godine doneseno poboljšanje Kaznenog zakona prema kojem rok zastare počinje teći tek kada osoba iz postupka postane punoljetna. Inače, seksualno zlostavljanje djece ulazi u kategoriju srednje teških i teških kaznenih djela, za koja je predviđena kazna zatvora u trajanju od pet do 10 godina zatvora.

Od više od 350 kaznenih djela opisanih u Kaznenom zakonu, u red sličnih kaznenih djela za koje je predviđena slična kazna zatvora je i silovanje, pa i kaznena djela iz gospodarskog kriminaliteta, poput zloporabe položaja i ovlasti.

PIŠE SNJEŽANA DUKIĆ

Ista kazna pedofilu i onome tko onečisti okoliš

U skupini kaznenih djela za koje je predviđena ista zatvorska kazna, pa je i rok zastare 10 godina, su i, primjerice, kaznena djela onečišćenja okoliša, opasnog izvođenja javnih radova, ugrožavanje opće sigurnosti s tjelesnim ozljedama i velikom materijalnom štetom. Rok od 10 godina za prijavljivanje kaznenog djela seksualnog zlostavljanja, i zagrebački odvjetnik Silvije Degen smatra prekratkim.

‘Svako peto dijete žrtva zlostavljanja’

Prema riječima Miroslava Rajtera s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je prošle godine proveo istraživanje o prevalenciji seksualnog zlostavljanja djece, gotovo svako peto dijete u Hrvatskoj doživjelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja. Čak 16,6 posto srednjoškolaca drugih razreda srednje škole bilo jer seksualno zlostavljano ili zanemarivano, 10,9 posto njih u sedmom razredu, a 4,8 posto u petom razredu osnovne škole.

Milanović: I Crkva mora poštovati hrvatske zakone

Tijekom sjednice Vlade u četvrtak, ispred Banskih dvora se okupila skupina prosvjednika koji su uz crkvu sv. Marka postavili transparent “Pedofile štitite - Crkva zlostavlja, Vlada RH ignorira”, te ministrima koju su izlazili iz Vlade poručivali da moraju štititi djecu od zlostavljanja. Obratila im se potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, poručivši da se godinama bori za prava djece te da je posao procesuiranja zlostavljača na pravosuđu i policiji. Među zadnjima iz Banskih je dvora izišao premijer Zoran Milanović, koji je na pitanje prosvjednika kako Vlada misli prisiliti Crkvu da poštuje zakone, odgovorio: “Svi moraju poštovati hrvatske zakone.”

(h)

Don Anđelko: Sve biskupije ‘pogodit’ će slučajevi pedofilije

Ovo je tek pravi početak onoga što slijedi! Svi naši biskupi moraju znati da su dosjei svih svećenika brižljivo pregledani i da su sve njihove sklonosti “markirane” te da je “obrađeno” desetak slučajeva (jer ih više, srećom, i nema!) u svim biskupijama i samo se čeka “povoljan trenutak” za novu aferu! Sve se događa kao slučajno. Sugovornici i optužitelji su davno pronađeni i unaprijed nagrađeni za svjedočenja. I svi se javljaju nakon 30 ili 50 godina. I svi s najboljima namjerama i za dobro Crkve - poručuje biskupima don Anđelko Kaćunko preko svoga bloga, nakon što je otkriveno da je svećenik iz Bibinja osumnjičen za više slučajeva pedofilije.

Na upit odakle mu informacije i jesu li pouzdane, don Anđelko odgovara da jesu i da ih je doznao od prijatelja koji su dobro informirani. A na pitanje zna li se o kojim je biskupijama riječ, odgovara: “Sve biskupije bit će pogođene na isti način.” Na pitanje kako se Crkva treba postaviti, don Kaćunko kaže kako ne treba odgovarati. “Treba od svećenika zahtijevati strog i čist, moralan život, te spremnost na mučeništvo. Ovo je vrijeme kada svi kršćani trebaju biti svjedoci, a posebno svećenici”, zaključuje don Anđelko.

S. HORVAT

Biskup Uzinić: Zlo se umnažalo jer Crkva nije regirala

U emisiji na Hrvatskom katoličkom radiju “Znakovi vremena”, urednice i voditeljice Tanje Popec, tematskog naslova “Zašto se desetljećima šutjelo? Tko su žrtve ovoga zločina?”, gost je bio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić.

Biskup Uzinić je u veljači ove godine u Vatikanu sudjelovao, kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije, na simpoziju na temu pedofilije naziva “Prema ozdravljenju i obnovi”. Uzinić je kazivao i kako su biskupi slušali svjedočanstvo jedne žrtve iz Irske, čija svjedočanstva kada ih je prvi put iznijela, nisu shvaćena ozbiljno, nego se išlo zaštiti dobar glas Crkve.

“To nam je pomoglo da shvatimo koliko su teške i tragične posljedice takvih događaja. Riječ je o najosjetljivijim godinama u dobi čovjeka. Zločin je počinjen od osobe u koju su žrtve imale povjerenja, a nemogućnost da žrtva priopći sredini što je proživjela je realna, pogotovo gdje svećenik uživa poziciju zaštite. Zato se djeca nisu usuđivala progovoriti”, objašnjava Uzinić te kaže kako je nakon simpozija došao do zaključka:

“Zla bi bilo puno manje da smo reagirali kako smo trebali reagirati, jer postoje propisi uz pomoć kojih se moglo s time raskrstiti, a kako to nismo učinili, zlo se umnažalo. Simpozij želi naglasiti da se žrtvama treba vjerovati.”

S. HORVAT

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - U slučaju seksualnog zlostavljanja djece ne bi smjelo biti zastare jer posljedice tog zlodjela djeca nose cijeli svoj život. Osoba koja ne prijavi zlostavljača isto čini kazneno djelo, međutim, nisam dosad čula da je netko kažnjen jer nije prijavio zlos [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dječja psihologinja protivi se zakonskim odredbama kojE idu naruku počiniteljima zlodjela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-03-23 11:44:32 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-03-23 17:50:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-03-23 18:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7255 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/03/23/Novosti/POLIKLINIKA_BANDIC1-181011.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x464" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7630410 Threads: 4 Questions: 1619031733 Slow queries: 4807893 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110981713 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/gordana-buljan-flander-pedofile-spasava-zastara-a-djeca-trpe-cijeli-zivot-161480 [printLink] => /vijesti/hrvatska/gordana-buljan-flander-pedofile-spasava-zastara-a-djeca-trpe-cijeli-zivot-161480?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 148133 [name] => GordanaBuljanFlander [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gordanabuljanflander [link] => /tag/gordanabuljanflander ) [1] => stdClass Object ( [id] => 352294 [name] => pedofili [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pedofili [link] => /tag/pedofili ) [2] => stdClass Object ( [id] => 480384 [name] => pedofilija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pedofilija [link] => /tag/pedofilija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 190186 [name] => nedjeljkoivanov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nedjeljkoivanov [link] => /tag/nedjeljkoivanov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 190184 [name] => donnedjeljkoivanov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donnedjeljkoivanov [link] => /tag/donnedjeljkoivanov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - U slučaju seksualnog zlostavljanja djece ne bi smjelo biti zastare jer posljedice tog zlodjela djeca nose cijeli svoj život. Osoba koja ne prijavi zlostavljača isto čini kazneno djelo, međutim, nisam dosad čula da je netko kažnjen jer nije prijavio zlos [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dječja psihologinja protivi se zakonskim odredbama kojE idu naruku počiniteljima zlodjela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gordana Buljan-Flander: Pedofile spašava zastara, a djeca trpe cijeli život [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-15-24-07-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/23/Novosti/POLIKLINIKA_BANDIC1-181011.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/23/Novosti/POLIKLINIKA_BANDIC1-181011.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za takva zlodjela ne bi trebalo biti zastare jer posljedice seksualnog zlostavljanja, vrlo često, djeca nose cijeli svoj život - rekla nam je dječja psihologinja, prof. dr. Gordana Buljan-Flander, ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece, na najavu da bi bivši bibinjski župnik, don Nedjeljko Ivanov, kojega su ministranti u Bibinju optužili za bludničenje, mogao proći nekažnjeno zbog zastare.

Naime, govori se da su ga prekasno prijavili budući da je od tog događaja prošlo najmanje dvadeset godina. Kazneni zakon jasno propisuje zastaru za pokretanje kaznenog postupka, pa se kazneni progon ne može pokrenuti nakon što protekne deset godina od zlostavljanja.

No, za prof. dr. Buljan-Flander, koja u sklopu Poliklinike radi i s djecom žrtvama seksualnog zlostavljanja, nema dvojbe da je u pitanju strašan zločin jer, kako ističe, “posljedice seksualnog zlostavljanja ne prolaze same od sebe, odrastanjem”.

- Djeca rastu i žive s osjećajem srama, krivnje, obilježenosti, znaju se osjećati kao “roba s greškom”. Odrastaju s osjećajem da ne zaslužuju dobre stvari u životu - kaže Buljan-Flander.

Smatra da je zlostavljanoj djeci važna podrška okoline, te da od okoline i nadležnih institucija trebaju i jasan stav tko je kriv i odgovoran za takvo zlodjelo. Stoga i smatra da u slučaju seksualnog zlostavljanja ne bi smjelo biti zastare.

Iako drži da su zakonska rješenja vezana uz seksualna zlostavljanja djece u Hrvatskoj vrlo dobra, napominje da ipak nije dovoljno učinjeno na kriminalizaciji osoba koje znaju ili sumnjaju na seksualno zlostavljanje. Osoba koja ne prijavi zlostavljača, isto čini kazneno djelo. 

- Ako takva osoba ne prijavi zlodjelo, postaje sudionik u zločinu, ona pridonosi zlostavljanju djeteta. Ona je odgovorna obavijestiti institucije sustava, a sustav je dužan zaštititi dijete - kaže Buljan-Flander, te dodaje kako do sada nije čula da je netko kažnjen jer nije prijavio zlostavljanje.

A zakon je tu jasan i kaže da je za one koji su znali ili sumnjali u seksualno zlostavljanje a nisu ga prijavili, predviđena kazna zatvora do tri godine. 

- Za sva kaznena djela za koja je predviđena kazna zatvora iznad pet godina, zastara može nastupiti nakon 10 godina, a apsolutna zastara nakon 20 godina - pojasnio nam je odvjetnik Veljko Miljević.

Podsjeća, međutim, da je prije tri-četiri godine doneseno poboljšanje Kaznenog zakona prema kojem rok zastare počinje teći tek kada osoba iz postupka postane punoljetna. Inače, seksualno zlostavljanje djece ulazi u kategoriju srednje teških i teških kaznenih djela, za koja je predviđena kazna zatvora u trajanju od pet do 10 godina zatvora.

Od više od 350 kaznenih djela opisanih u Kaznenom zakonu, u red sličnih kaznenih djela za koje je predviđena slična kazna zatvora je i silovanje, pa i kaznena djela iz gospodarskog kriminaliteta, poput zloporabe položaja i ovlasti.

PIŠE SNJEŽANA DUKIĆ

Ista kazna pedofilu i onome tko onečisti okoliš

U skupini kaznenih djela za koje je predviđena ista zatvorska kazna, pa je i rok zastare 10 godina, su i, primjerice, kaznena djela onečišćenja okoliša, opasnog izvođenja javnih radova, ugrožavanje opće sigurnosti s tjelesnim ozljedama i velikom materijalnom štetom. Rok od 10 godina za prijavljivanje kaznenog djela seksualnog zlostavljanja, i zagrebački odvjetnik Silvije Degen smatra prekratkim.

‘Svako peto dijete žrtva zlostavljanja’

Prema riječima Miroslava Rajtera s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je prošle godine proveo istraživanje o prevalenciji seksualnog zlostavljanja djece, gotovo svako peto dijete u Hrvatskoj doživjelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja. Čak 16,6 posto srednjoškolaca drugih razreda srednje škole bilo jer seksualno zlostavljano ili zanemarivano, 10,9 posto njih u sedmom razredu, a 4,8 posto u petom razredu osnovne škole.

Milanović: I Crkva mora poštovati hrvatske zakone

Tijekom sjednice Vlade u četvrtak, ispred Banskih dvora se okupila skupina prosvjednika koji su uz crkvu sv. Marka postavili transparent “Pedofile štitite - Crkva zlostavlja, Vlada RH ignorira”, te ministrima koju su izlazili iz Vlade poručivali da moraju štititi djecu od zlostavljanja. Obratila im se potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, poručivši da se godinama bori za prava djece te da je posao procesuiranja zlostavljača na pravosuđu i policiji. Među zadnjima iz Banskih je dvora izišao premijer Zoran Milanović, koji je na pitanje prosvjednika kako Vlada misli prisiliti Crkvu da poštuje zakone, odgovorio: “Svi moraju poštovati hrvatske zakone.”

(h)

Don Anđelko: Sve biskupije ‘pogodit’ će slučajevi pedofilije

Ovo je tek pravi početak onoga što slijedi! Svi naši biskupi moraju znati da su dosjei svih svećenika brižljivo pregledani i da su sve njihove sklonosti “markirane” te da je “obrađeno” desetak slučajeva (jer ih više, srećom, i nema!) u svim biskupijama i samo se čeka “povoljan trenutak” za novu aferu! Sve se događa kao slučajno. Sugovornici i optužitelji su davno pronađeni i unaprijed nagrađeni za svjedočenja. I svi se javljaju nakon 30 ili 50 godina. I svi s najboljima namjerama i za dobro Crkve - poručuje biskupima don Anđelko Kaćunko preko svoga bloga, nakon što je otkriveno da je svećenik iz Bibinja osumnjičen za više slučajeva pedofilije.

Na upit odakle mu informacije i jesu li pouzdane, don Anđelko odgovara da jesu i da ih je doznao od prijatelja koji su dobro informirani. A na pitanje zna li se o kojim je biskupijama riječ, odgovara: “Sve biskupije bit će pogođene na isti način.” Na pitanje kako se Crkva treba postaviti, don Kaćunko kaže kako ne treba odgovarati. “Treba od svećenika zahtijevati strog i čist, moralan život, te spremnost na mučeništvo. Ovo je vrijeme kada svi kršćani trebaju biti svjedoci, a posebno svećenici”, zaključuje don Anđelko.

S. HORVAT

Biskup Uzinić: Zlo se umnažalo jer Crkva nije regirala

U emisiji na Hrvatskom katoličkom radiju “Znakovi vremena”, urednice i voditeljice Tanje Popec, tematskog naslova “Zašto se desetljećima šutjelo? Tko su žrtve ovoga zločina?”, gost je bio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić.

Biskup Uzinić je u veljači ove godine u Vatikanu sudjelovao, kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije, na simpoziju na temu pedofilije naziva “Prema ozdravljenju i obnovi”. Uzinić je kazivao i kako su biskupi slušali svjedočanstvo jedne žrtve iz Irske, čija svjedočanstva kada ih je prvi put iznijela, nisu shvaćena ozbiljno, nego se išlo zaštiti dobar glas Crkve.

“To nam je pomoglo da shvatimo koliko su teške i tragične posljedice takvih događaja. Riječ je o najosjetljivijim godinama u dobi čovjeka. Zločin je počinjen od osobe u koju su žrtve imale povjerenja, a nemogućnost da žrtva priopći sredini što je proživjela je realna, pogotovo gdje svećenik uživa poziciju zaštite. Zato se djeca nisu usuđivala progovoriti”, objašnjava Uzinić te kaže kako je nakon simpozija došao do zaključka:

“Zla bi bilo puno manje da smo reagirali kako smo trebali reagirati, jer postoje propisi uz pomoć kojih se moglo s time raskrstiti, a kako to nismo učinili, zlo se umnažalo. Simpozij želi naglasiti da se žrtvama treba vjerovati.”

S. HORVAT

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/gordana-buljan-flander-pedofile-spasava-zastara-a-djeca-trpe-cijeli-zivot-161480 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f2229c7045d520f97b284df8f3c330dc72626288 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gordana+Buljan-Flander%3A+Pedofile+spa%C5%A1ava+zastara%2C+a+djeca+trpe+cijeli+%C5%BEivot&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgordana-buljan-flander-pedofile-spasava-zastara-a-djeca-trpe-cijeli-zivot-161480 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgordana-buljan-flander-pedofile-spasava-zastara-a-djeca-trpe-cijeli-zivot-161480 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - U slučaju seksualnog zlostavljanja djece ne bi smjelo biti zastare jer posljedice tog zlodjela djeca nose cijeli svoj život. Osoba koja ne prijavi zlostavljača isto čini kazneno djelo, međutim, nisam dosad čula da je netko kažnjen jer nije prijavio zlos [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dječja psihologinja protivi se zakonskim odredbama kojE idu naruku počiniteljima zlodjela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadječja psihologinja protivi se zakonskim odredbama kojE idu naruku počiniteljima zlodjela

Gordana Buljan-Flander: Pedofile spašava zastara, a djeca trpe cijeli život

Piše PSD.
23. ožujka 2012. - 19:41

Za takva zlodjela ne bi trebalo biti zastare jer posljedice seksualnog zlostavljanja, vrlo često, djeca nose cijeli svoj život - rekla nam je dječja psihologinja, prof. dr. Gordana Buljan-Flander, ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece, na najavu da bi bivši bibinjski župnik, don Nedjeljko Ivanov, kojega su ministranti u Bibinju optužili za bludničenje, mogao proći nekažnjeno zbog zastare.

Naime, govori se da su ga prekasno prijavili budući da je od tog događaja prošlo najmanje dvadeset godina. Kazneni zakon jasno propisuje zastaru za pokretanje kaznenog postupka, pa se kazneni progon ne može pokrenuti nakon što protekne deset godina od zlostavljanja.

No, za prof. dr. Buljan-Flander, koja u sklopu Poliklinike radi i s djecom žrtvama seksualnog zlostavljanja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:24