stdClass Object ( [id] => 1057890 [title] => Gabrijela s vukovarskog vodotornja: Moj je otac svakog dana dizao hrvatsku zastavu, a ja sam 89. u Splitu digla zlato, pomela sve u skifu [alias] => gabrijela-s-vukovarskog-vodotornja-moj-je-otac-svakog-dana-dizao-hrvatsku-zastavu-a-ja-sam-89-u-splitu-digla-zlato-pomela-sve-u-skifu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ko veliki uskličnik. Znate kakav, nema tko ga nije barem jednom dobio u školi. Crven! Jednim ljutitim nastavničkim potezom izveden u bilježnici na kvadratiće ili zadaćnici. Još ako ste zaslužili trostruki, loše vam se piše, a skriti ga ne može nitko živ, još manje izbrisati. I kad je u koricama, kao da vam je nasred čela...

Tako nekako izgleda vukovarski vodotoranj. Svijetli u tmini, rekao bi pjesnik. Doduše, taj naš Jure Kaštelan, s Cetine, iz Zakučca pokraj Omiša, više je u snoviđenjima opisivao slobodu, ali i toranj s Dunava može simbolizirati isto, obilato začinjeno otporom agresiji. I grijano nadom.

Vukovarski braniteljski dvojac - Ivan Ivanika i Hrvoje Džalto – to svi odavno znaju, svaku su ratnu večer začinjali i grijali, penjali se uz vodotoranj i podizali zastavu, nek ujutro svi vide da izmučeni grad još nije pao. Poslije mirne reintegracije 1998. godine, ponovno je barjak na izbušeni toranj podigao legendarni branitelj Marko Babić.

Nijedan od njih nije više živ: Babić leži na Memorijalnom groblju pokraj Blage Zadre, Ivanika nije preživio Vukovar, a Džaltu je odnio karcinom prije nekoliko godina.

Nesuđena Splićanka

Potonjem dvojcu eno u betonu izlivenih stopa na vrhu vršca vodotornja, uz propeti stijeg s kojeg se vije dugačka hrvatska trobojnica.

- Ja ne vidim stope, ja nad njima vidim oca...

Eto rečenice koja vas ostavi nijemima. Gabrijela Džalto Varga danas radi u istom tom vukovarskom tornju. Konzerviranom i saniranom, nekidan svečano otvorenom. Radi u prizemlju, prodaje karte ljudima koji se gotovo tri desetljeća poslije njezina oca penju na vrh armiranobetonske mrcine visoke 50 metara. Tko se želi uspeti stubištem, a 211 stuba valja savladati - tomu je 55 kuna, a tko želi bržim i lakšim putom - njemu će 65 kuna otvoriti vrata panoramskog dizala. Gabrijela će se nasmijati jednima i drugima...

- Drugo je danas, oni su se penjali pod granatama, čekali bi večer da ih ne pronađe snajper. A mi ostali ujutro bismo provirivali: čim izroniš iz podruma, prvo gledaš je li zastava gore. Onda možeš lakše dalje kroz dan, svatko svojim poslom ili zadatkom. Ja, naprimjer, u sanitetu...

- Jeste li strahovali za oca?

- Joooj, to sam gledala ko nešto najnormalnije, kakav strah?! Mladost - ludost, tko je mislio na strah, pa meni nisu smetale ni granate... Bila sam na Dudiku, na rubu grada, u sanitetskoj službi, a baka u centru. I, zamislite, ja bih htjela ići do nje. A kad su nam zapovjednici Matija Mandić i Pilip Karaula rekli da je Vukovar pao, ja sam zamislila da ću sad lijepo otići svojoj kući, potpuno nesvjesna da je neprijatelj zauzeo i grad i moju kuću.

- ?!

- Ha-ha-ha, pa tako vam je to bilo, i ne samo meni! Pa i otac mi je bio veseljak. Žao mi je što nije doživio obnovu vodotornja, umro je prije pet godina. Rak pluća, mjesec i pol dana bolovao...

- A čiji vam je ovo crtež na staklu?

- Martin, super je! Poslala nam djevojčica Marta Glavaš iz dubrovačkog kraja. Treći C...

Sve raznim flomićima i drvenim bojicama uređeno: zelena trava, pa vodotoranj narančastim i crnim, gore mala zastava, onda "VUKOVAR", svako slovo drugom bojom, baš kao "OSNOVNA ŠKOLA ŽUPA DUBROVAČKA", sve lijepo velikim slovima, s tim da joj je ono "P" u originalu imalo i kratku nožicu, pa ga je trebalo malo podebljati, da ne ispadne "R".

- A gdje ste proveli prognaničke godine?

- Po Splitu i Jelsi na Hvaru. Bavila se veslanjem i bila trenerica, radila po kafićima. Bili smo smješteni u hotelu "Jadran" u Jelsi.

- I tek sad spominjete Dalmaciju?!

- Pa nije me nitko prije pitao! A 89. sam vam pokupila zlato, usred Splita sam vas pomela u skifu. Bila prvakinja Hrvatske u mlađim juniorkama. A onda treća na državnom prvenstvu u Beogradu. Jugoslavija je još bila. Maturirala sam 1991. godine, ratna maturantica.

- I po čemu pamtite Split?

- Imala sam odlične prijateljice, kćeri Jurice Gamulina Gage, doživotnog predsjednika Veslačkog saveza Dalmacije. Nemam vam ja pojma gdje su one mene sve vodale po mraku, ha-ha-ha. Baš mi je bilo lijepo tamo, a u Solinu imam i kumu, Vukovarku. I "Slobodna" je pisala o meni u Jelsi, bila je i slika iz mlađih dana.

- Zar Džalte nisu negdje s juga?

- Jesu, iz Tomislavgrada.

A one očeve joj stope, to su otisci žućkastih čizama iz Borova. Ostalo je bilo neisporučene robe za kanadske kupce, pa su se obuli vukovarski branitelji. Neprijatelj ih je krstio "zengama", a naši "kanađankama". Primile se u narodu "zenge".

Stali na 50 milijuna

Pad Vukovara u borovskoj tvornici dočekala je bila Mirela Janković, danas voditeljica poslova prodaje, nabave i marketinga tvrtke Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva, čiji osnivač je Grad Vukovar.

- Grozno je bilo, ali ima jedna mala svijetla točkica u svemu: sedmi rođendan dočekala sam u podrumu, trećeg rujna, a malo kasnije i moja sestra Darija jedanaesti rođendan, desetog studenog 1991. Dobila sam tortu s palačinkama, a naši vojnici donijeli su mi kutiju punu igračaka preostalih po razbijenim izlozima ili devastiranim tvorničkim skladištima. I prekrasan bijeli walkman! Na glazbene kazete i sa slušalicama, okačio bi se o pojas, da mlađima približimo malo.

Poslije kraha obrane, obitelji su razdvajane, muškarci na jednu stranu, žene i djeca na drugu. Mirelin otac proveo je devet mjeseci u logoru u Srbiji.

- Eto, kad ste već iz Dalmacije stigli, moji djed i baka su iz Dalmatinske zagore. Djed iz Sinja, Glavurdić, a baka iz nekog sela u zaleđu Omiša, zaboravila sam ime.

Mirela nas je provela vodotornjem. Građen je od 1963. do 1968. godine na 156 metara nadmorske visine. Projektirali su ga Sergej Kolobov i Petar Kušan, prema projektnoj ideji izgradnje vukovarske vodovodne mreže Alexandra Rosea. Danas je zaštićeno kulturno dobro kao tehnički i memorijalni spomenik.

Jedno vrijeme u njemu je bio restoran, gore negdje na 34. metru. Onda se dogodila havarija, izlila se sva voda, pa je uprava lokalnog Vodovoda u njemu uredila knjigovodstveni servis. Nitko više nije htio u obnovljeni restoran, radije su se kupali kući.

Obnovu je osmislila zagrebačka Radionica arhitekture, rođenog Imoćanina Gorana Rake. Radovi su trajali tri i pol godine i stajali 46 milijuna kuna, od čega je donacijama prikupljeno 38. A Vlada je na sjednici u Vukovaru 2016. osigurala 18,5 milijuna. Javilo se ukupno 6989 donatora iz 17 zemalja, bez onih koji su donirali telefonski. Njihova imena i nazivi vrte se na jednom od ekrana u memorijalnoj sobi tornja i trajno će biti ispisana na posebnim pločicama.

Kao i sve kod nas, obnovu su obilježile brojne kontroverze, političke razmirice, kašnjenja i golem rast troškova: gradonačelnik Ivan Penava potpisao je 2017. s Đurom Bamburačem, vlasnikom tvrtke Planum građenje i prvim susjedom vodotornja, ugovor o rekonstrukciji vrijedan 25,2 milijuna kuna. Kasnije se hvatao za glavu i prozivao investitora, odnosno gradske vlasti na čelu s Penavom, za destrukciju. Troškovi su se udvostručili, na gotovo 50 milijuna kuna, navodno zbog grešaka u projektu i lošeg stanja građevine, kako su pisale novine i portali, tko bi već znao što jest, a što nije.

Zanimljivo je da je Bamburač sudbinski povezan s tornjem: kao voditelj gradilišta, investitoru ga je bio predao, nova novcata, one davne 1968. godine.

Pogođen 640 puta

U javnosti se osporava i cijena ulaznica: obitelj s dvoje djece, uz popust, treba izdvojiti gotovo 200 kuna za posjet. Penava viče da gotovo isto stoje i ulaznice za bolje kino. I da bi toranj trebao biti samoodrživ. Vodiči kažu da im se nitko još požalio nije. Baš kao što nitko uoči radova ni spomenuo nije da će biti naplate ulaska.

Uglavnom, petljanije s obnovom nije manjkalo, rastezalo se pitanje zapošljavanja bez radnog iskustva i poznavanja stranih jezika, odgovaralo se da se želi dati mogućnost rada mladima, a multimedijski sadržaji da su i na engleskom jeziku...

I tako, sve je bilo zavojito, baš kao 200 metara duga metalna staza kojom se iz memorijalne sobe uspinjete na vrh tornja i koja simbolizira patnju Vukovaraca i Hrvatske.

A u memorijalnoj sobi na šest ekrana možete vidjeti i čuti sve što je bitno za herojski grad na ušću Vuke u Dunav. Posebno je zanimljivo da se tu vrte i čuvene vukovarske ratne fotografije Bože Vukičevića i Matka Biljka, naših ponajboljih ratnih fotoreportera i kolega iz "Slobodne Dalmacije".  

Toranj je pogođen 640 puta u ratu, pa je zanimljiv vizualni identitet, odnosno logo u obliku dvaju povezanih kvadratića - krhotine jednog izbušenog kvadrata građevni su element drugog - izvela splitska ekipa Kazinoti&Komenda, Karlo i Mišo.

Ovako su to sami opisali: "Osnovna ideja je prikazati da je upravo pokušaj destrukcije i ranjavanja grada i njegova simbola ono što je narod snažnije povezalo i dodatno ojačalo. Oduzimanjem elementa, krugova koji simboliziraju projektile iz jednog kvadrata te njihovim premještanjem u okvir novog, prikazujemo upravo tu ideju."

Pokraj vodotornja izveden je i amfiteatar, park s dječjim igralištem i lokalom za osvježenje, a tu je i parkiralište.

- Zgodno je reći da se vodotoranj nalazi na lokaciji poznatoj kao Najpar bašća, po čuvenoj vukovarskoj obitelji iz 18. stoljeća. Oni su ovamo, na početku Mitnice, pozivali ljude iz grada na izlet i druženje u prekrasnu prirodu pokraj Dunava. Po njima se zove i ulica koja vodi prema vodotornju - tumači nam Mirela dok se penjemo na vrh i zvjerkamo vani kroz brojne rane u betonu i opeci. Kroz neke bi i manji Zeppelinov dirižabl mogao proći neoštećen dijelovima armature.

A s vidikovca na vrhu i Novi Sad se nazire za vedra vremena, pogled puca na sve strane. Tu, pokraj Džaltinih i Ivanikinih otisaka "kanađanki", Iva Tilić, organizatorica obilaska i posjeta, priča nam kako je 28 godina živjela u kanadskom Montrealu.

Otac joj je tamo imao tetku. S obitelji je otišla iz Vinkovaca u jesen 1991., tjedan prije pada Vukovara. Mama joj je bila trudna s bratom Markom, a Ivi su bile dvije i po godine.

- Živjeli smo pokraj aerodroma i mama mi je kasnije pričala da bih vrištala kad bi avioni slijetali i uzlijetali, valjda su u dječjoj glavi ostali zvukovi ratnih aviona koji su bubali Vinkovce i Vukovar.

Roditelji su joj još na sjeveru Amerike, dođu ljeti na odmor, baš kao što je i Iva radila, dok se u starom kraju nije zaljubila.

- Nije htio u Kanadu, pa sam ja napustila sve svoje prije dvije godine i evo me na vrhu vodotornja, ha-ha-ha...

Ko uskličnik na kraju rečenice. Ili simbol koji svijetli u tmini. Samo, kad bi nekako moglo da ne plamti baš onako žestoko u noći, da ne plašimo djecu, da nam se ne prepadne ni ona mala Marta iz trećeg C u Župi dubrovačkoj.

---

Popis 2717 poginulih civila i branitelja

Na najljepšoj lokaciji, iznad širokog Dunava, u krugu franjevačkog samostana sv. Filipa i Jakova, blizu vodotornja, nalazi se popis svih vukovarskih žrtava – 2717 imena i prezimena otisnutih na pločama u pleksiglasu. I nije konačan...

Prvi na popisu je Zvonimir Abramović, posljednja je Anica Žužić. Između su čak tri Ivana Raguža, trojica ljudi istog imena i prezimena. Po dva su Rasima Nezića, Ivana Vulića, a dvojica su Ivica Vučića.

Tu je Ante Pavelić, Ismet Ahmetović, Leopold Lorenz, Novak Adžić, Zef Paljušaj, Mihajlo Pardon, Dujo Tarle, Harllan Von Besingger, Jean-Michel Niccolier...

- Nitko nam drugi više neće moći mahati kojekakvim brojkama. Ovo je popis svih žrtava, civila i branitelja, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest, jer žrtva je žrtva. Tu su katolici i pravoslavci, muslimani. Tu su Hrvati, Romi, Srbi, Mađari, Ukrajinci, Rusini... - kaže nam fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova.
Teško je nastajao popis, prije njega nitko se nije bavio civilnim žrtvama, uglavnom su popisivani branitelji i nestali. Zato je trebalo studiozno tražiti, uspoređivati, dvije godine prikupljati građu od obitelji, udruga, iz zajednica i mjesta koja su tada činila vukovarsku općinu, poput Lovasa, Sotina, Tovarnika, iz tvornice Borovo, 204. brigade i slično. Surađivalo se s Institutom 'Ivo Pilar' i Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata.

- Našlo se bilo na popisu i pokoje ime ljudi koji su sudjelovali u agresiji, na to su nam ukazivali branitelji, a i pratili smo izdanja iz Srbije o 'oslobodiocima Vukovara', pa je ta imena trebalo izbaciti - ističe fra Ivica.

Zanimljiv je slučaj Zorana Grubera, hrvatskog branitelja iz okolice Požege, koji je bio došao braniti Vukovar i poginuo. Bio je pravoslavne vjere i katolički svećenik u njegovu mjestu nije ga želio pokopati, pa su Zoranovi suborci pronašli drugog svećenika, kako bi Gruber imao dostojan obred.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svijetli u tmini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => svijetli u tmini 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-10 13:51:25 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-15 17:51:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-11-15 17:51:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5650 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211438.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211442.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211466.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211474.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211454.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211452.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211450.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211448.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211444.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211440.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211430.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211418.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211428.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211410.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211402.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211400.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211382.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211422.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15211414.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15154170.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15154172.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15218858.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15218848.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15211438_1280.jpg":"1280x1280","k_15211438_1024.jpg":"1024x1024","k_15211438_640.jpg":"640x640","k_15211438_480.jpg":"480x480","k_15211438_340.jpg":"340x340","k_15211438_220.jpg":"220x220","o_15211438_1280.jpg":"1280x853","o_15211438_1024.jpg":"1024x682","o_15211438_640.jpg":"640x426","o_15211438_480.jpg":"480x320","o_15211438_340.jpg":"340x226","o_15211438_220.jpg":"220x146","h_15211438_1280.jpg":"1280x854","h_15211438_1024.jpg":"1024x683","h_15211438_640.jpg":"640x427","h_15211438_480.jpg":"480x320","h_15211438_340.jpg":"340x227","h_15211438_220.jpg":"220x147","pp_15211438_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211438_1024.jpg":"805x1024","pp_15211438_640.jpg":"503x640","pp_15211438_480.jpg":"377x480","pp_15211438_340.jpg":"267x340","pp_15211438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211442_1280.jpg":"1280x1280","k_15211442_1024.jpg":"1024x1024","k_15211442_640.jpg":"640x640","k_15211442_480.jpg":"480x480","k_15211442_340.jpg":"340x340","k_15211442_220.jpg":"220x220","o_15211442_1280.jpg":"1280x853","o_15211442_1024.jpg":"1024x682","o_15211442_640.jpg":"640x426","o_15211442_480.jpg":"480x320","o_15211442_340.jpg":"340x226","o_15211442_220.jpg":"220x146","h_15211442_1280.jpg":"1280x854","h_15211442_1024.jpg":"1024x683","h_15211442_640.jpg":"640x427","h_15211442_480.jpg":"480x320","h_15211442_340.jpg":"340x227","h_15211442_220.jpg":"220x147","pp_15211442_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211442_1024.jpg":"805x1024","pp_15211442_640.jpg":"503x640","pp_15211442_480.jpg":"377x480","pp_15211442_340.jpg":"267x340","pp_15211442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1332x2000","k_15211466_1280.jpg":"1280x1280","k_15211466_1024.jpg":"1024x1024","k_15211466_640.jpg":"640x640","k_15211466_480.jpg":"480x480","k_15211466_340.jpg":"340x340","k_15211466_220.jpg":"220x220","o_15211466_1280.jpg":"1280x1921","o_15211466_1024.jpg":"1024x1537","o_15211466_640.jpg":"640x960","o_15211466_480.jpg":"480x720","o_15211466_340.jpg":"340x510","o_15211466_220.jpg":"220x330","h_15211466_1280.jpg":"1280x854","h_15211466_1024.jpg":"1024x683","h_15211466_640.jpg":"640x427","h_15211466_480.jpg":"480x320","h_15211466_340.jpg":"340x227","h_15211466_220.jpg":"220x147","pp_15211466_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211466_1024.jpg":"805x1024","pp_15211466_640.jpg":"503x640","pp_15211466_480.jpg":"377x480","pp_15211466_340.jpg":"267x340","pp_15211466_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211474_1280.jpg":"1280x1280","k_15211474_1024.jpg":"1024x1024","k_15211474_640.jpg":"640x640","k_15211474_480.jpg":"480x480","k_15211474_340.jpg":"340x340","k_15211474_220.jpg":"220x220","o_15211474_1280.jpg":"1280x853","o_15211474_1024.jpg":"1024x682","o_15211474_640.jpg":"640x426","o_15211474_480.jpg":"480x320","o_15211474_340.jpg":"340x226","o_15211474_220.jpg":"220x146","h_15211474_1280.jpg":"1280x854","h_15211474_1024.jpg":"1024x683","h_15211474_640.jpg":"640x427","h_15211474_480.jpg":"480x320","h_15211474_340.jpg":"340x227","h_15211474_220.jpg":"220x147","pp_15211474_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211474_1024.jpg":"805x1024","pp_15211474_640.jpg":"503x640","pp_15211474_480.jpg":"377x480","pp_15211474_340.jpg":"267x340","pp_15211474_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211454_1280.jpg":"1280x1280","k_15211454_1024.jpg":"1024x1024","k_15211454_640.jpg":"640x640","k_15211454_480.jpg":"480x480","k_15211454_340.jpg":"340x340","k_15211454_220.jpg":"220x220","o_15211454_1280.jpg":"1280x853","o_15211454_1024.jpg":"1024x682","o_15211454_640.jpg":"640x426","o_15211454_480.jpg":"480x320","o_15211454_340.jpg":"340x226","o_15211454_220.jpg":"220x146","h_15211454_1280.jpg":"1280x854","h_15211454_1024.jpg":"1024x683","h_15211454_640.jpg":"640x427","h_15211454_480.jpg":"480x320","h_15211454_340.jpg":"340x227","h_15211454_220.jpg":"220x147","pp_15211454_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211454_1024.jpg":"805x1024","pp_15211454_640.jpg":"503x640","pp_15211454_480.jpg":"377x480","pp_15211454_340.jpg":"267x340","pp_15211454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211452_1280.jpg":"1280x1280","k_15211452_1024.jpg":"1024x1024","k_15211452_640.jpg":"640x640","k_15211452_480.jpg":"480x480","k_15211452_340.jpg":"340x340","k_15211452_220.jpg":"220x220","o_15211452_1280.jpg":"1280x853","o_15211452_1024.jpg":"1024x682","o_15211452_640.jpg":"640x426","o_15211452_480.jpg":"480x320","o_15211452_340.jpg":"340x226","o_15211452_220.jpg":"220x146","h_15211452_1280.jpg":"1280x854","h_15211452_1024.jpg":"1024x683","h_15211452_640.jpg":"640x427","h_15211452_480.jpg":"480x320","h_15211452_340.jpg":"340x227","h_15211452_220.jpg":"220x147","pp_15211452_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211452_1024.jpg":"805x1024","pp_15211452_640.jpg":"503x640","pp_15211452_480.jpg":"377x480","pp_15211452_340.jpg":"267x340","pp_15211452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211450_1280.jpg":"1280x1280","k_15211450_1024.jpg":"1024x1024","k_15211450_640.jpg":"640x640","k_15211450_480.jpg":"480x480","k_15211450_340.jpg":"340x340","k_15211450_220.jpg":"220x220","o_15211450_1280.jpg":"1280x853","o_15211450_1024.jpg":"1024x682","o_15211450_640.jpg":"640x426","o_15211450_480.jpg":"480x320","o_15211450_340.jpg":"340x226","o_15211450_220.jpg":"220x146","h_15211450_1280.jpg":"1280x854","h_15211450_1024.jpg":"1024x683","h_15211450_640.jpg":"640x427","h_15211450_480.jpg":"480x320","h_15211450_340.jpg":"340x227","h_15211450_220.jpg":"220x147","pp_15211450_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211450_1024.jpg":"805x1024","pp_15211450_640.jpg":"503x640","pp_15211450_480.jpg":"377x480","pp_15211450_340.jpg":"267x340","pp_15211450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211448_1280.jpg":"1280x1280","k_15211448_1024.jpg":"1024x1024","k_15211448_640.jpg":"640x640","k_15211448_480.jpg":"480x480","k_15211448_340.jpg":"340x340","k_15211448_220.jpg":"220x220","o_15211448_1280.jpg":"1280x853","o_15211448_1024.jpg":"1024x682","o_15211448_640.jpg":"640x426","o_15211448_480.jpg":"480x320","o_15211448_340.jpg":"340x226","o_15211448_220.jpg":"220x146","h_15211448_1280.jpg":"1280x854","h_15211448_1024.jpg":"1024x683","h_15211448_640.jpg":"640x427","h_15211448_480.jpg":"480x320","h_15211448_340.jpg":"340x227","h_15211448_220.jpg":"220x147","pp_15211448_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211448_1024.jpg":"805x1024","pp_15211448_640.jpg":"503x640","pp_15211448_480.jpg":"377x480","pp_15211448_340.jpg":"267x340","pp_15211448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211444_1280.jpg":"1280x1280","k_15211444_1024.jpg":"1024x1024","k_15211444_640.jpg":"640x640","k_15211444_480.jpg":"480x480","k_15211444_340.jpg":"340x340","k_15211444_220.jpg":"220x220","o_15211444_1280.jpg":"1280x853","o_15211444_1024.jpg":"1024x682","o_15211444_640.jpg":"640x426","o_15211444_480.jpg":"480x320","o_15211444_340.jpg":"340x226","o_15211444_220.jpg":"220x146","h_15211444_1280.jpg":"1280x854","h_15211444_1024.jpg":"1024x683","h_15211444_640.jpg":"640x427","h_15211444_480.jpg":"480x320","h_15211444_340.jpg":"340x227","h_15211444_220.jpg":"220x147","pp_15211444_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211444_1024.jpg":"805x1024","pp_15211444_640.jpg":"503x640","pp_15211444_480.jpg":"377x480","pp_15211444_340.jpg":"267x340","pp_15211444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211440_1280.jpg":"1280x1280","k_15211440_1024.jpg":"1024x1024","k_15211440_640.jpg":"640x640","k_15211440_480.jpg":"480x480","k_15211440_340.jpg":"340x340","k_15211440_220.jpg":"220x220","o_15211440_1280.jpg":"1280x853","o_15211440_1024.jpg":"1024x682","o_15211440_640.jpg":"640x426","o_15211440_480.jpg":"480x320","o_15211440_340.jpg":"340x226","o_15211440_220.jpg":"220x146","h_15211440_1280.jpg":"1280x854","h_15211440_1024.jpg":"1024x683","h_15211440_640.jpg":"640x427","h_15211440_480.jpg":"480x320","h_15211440_340.jpg":"340x227","h_15211440_220.jpg":"220x147","pp_15211440_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211440_1024.jpg":"805x1024","pp_15211440_640.jpg":"503x640","pp_15211440_480.jpg":"377x480","pp_15211440_340.jpg":"267x340","pp_15211440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211430_1280.jpg":"1280x1280","k_15211430_1024.jpg":"1024x1024","k_15211430_640.jpg":"640x640","k_15211430_480.jpg":"480x480","k_15211430_340.jpg":"340x340","k_15211430_220.jpg":"220x220","o_15211430_1280.jpg":"1280x853","o_15211430_1024.jpg":"1024x682","o_15211430_640.jpg":"640x426","o_15211430_480.jpg":"480x320","o_15211430_340.jpg":"340x226","o_15211430_220.jpg":"220x146","h_15211430_1280.jpg":"1280x854","h_15211430_1024.jpg":"1024x683","h_15211430_640.jpg":"640x427","h_15211430_480.jpg":"480x320","h_15211430_340.jpg":"340x227","h_15211430_220.jpg":"220x147","pp_15211430_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211430_1024.jpg":"805x1024","pp_15211430_640.jpg":"503x640","pp_15211430_480.jpg":"377x480","pp_15211430_340.jpg":"267x340","pp_15211430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211418_1280.jpg":"1280x1280","k_15211418_1024.jpg":"1024x1024","k_15211418_640.jpg":"640x640","k_15211418_480.jpg":"480x480","k_15211418_340.jpg":"340x340","k_15211418_220.jpg":"220x220","o_15211418_1280.jpg":"1280x853","o_15211418_1024.jpg":"1024x682","o_15211418_640.jpg":"640x426","o_15211418_480.jpg":"480x320","o_15211418_340.jpg":"340x226","o_15211418_220.jpg":"220x146","h_15211418_1280.jpg":"1280x854","h_15211418_1024.jpg":"1024x683","h_15211418_640.jpg":"640x427","h_15211418_480.jpg":"480x320","h_15211418_340.jpg":"340x227","h_15211418_220.jpg":"220x147","pp_15211418_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211418_1024.jpg":"805x1024","pp_15211418_640.jpg":"503x640","pp_15211418_480.jpg":"377x480","pp_15211418_340.jpg":"267x340","pp_15211418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211428_1280.jpg":"1280x1280","k_15211428_1024.jpg":"1024x1024","k_15211428_640.jpg":"640x640","k_15211428_480.jpg":"480x480","k_15211428_340.jpg":"340x340","k_15211428_220.jpg":"220x220","o_15211428_1280.jpg":"1280x853","o_15211428_1024.jpg":"1024x682","o_15211428_640.jpg":"640x426","o_15211428_480.jpg":"480x320","o_15211428_340.jpg":"340x226","o_15211428_220.jpg":"220x146","h_15211428_1280.jpg":"1280x854","h_15211428_1024.jpg":"1024x683","h_15211428_640.jpg":"640x427","h_15211428_480.jpg":"480x320","h_15211428_340.jpg":"340x227","h_15211428_220.jpg":"220x147","pp_15211428_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211428_1024.jpg":"805x1024","pp_15211428_640.jpg":"503x640","pp_15211428_480.jpg":"377x480","pp_15211428_340.jpg":"267x340","pp_15211428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211410_1280.jpg":"1280x1280","k_15211410_1024.jpg":"1024x1024","k_15211410_640.jpg":"640x640","k_15211410_480.jpg":"480x480","k_15211410_340.jpg":"340x340","k_15211410_220.jpg":"220x220","o_15211410_1280.jpg":"1280x853","o_15211410_1024.jpg":"1024x682","o_15211410_640.jpg":"640x426","o_15211410_480.jpg":"480x320","o_15211410_340.jpg":"340x226","o_15211410_220.jpg":"220x146","h_15211410_1280.jpg":"1280x854","h_15211410_1024.jpg":"1024x683","h_15211410_640.jpg":"640x427","h_15211410_480.jpg":"480x320","h_15211410_340.jpg":"340x227","h_15211410_220.jpg":"220x147","pp_15211410_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211410_1024.jpg":"805x1024","pp_15211410_640.jpg":"503x640","pp_15211410_480.jpg":"377x480","pp_15211410_340.jpg":"267x340","pp_15211410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211402_1280.jpg":"1280x1280","k_15211402_1024.jpg":"1024x1024","k_15211402_640.jpg":"640x640","k_15211402_480.jpg":"480x480","k_15211402_340.jpg":"340x340","k_15211402_220.jpg":"220x220","o_15211402_1280.jpg":"1280x853","o_15211402_1024.jpg":"1024x682","o_15211402_640.jpg":"640x426","o_15211402_480.jpg":"480x320","o_15211402_340.jpg":"340x226","o_15211402_220.jpg":"220x146","h_15211402_1280.jpg":"1280x854","h_15211402_1024.jpg":"1024x683","h_15211402_640.jpg":"640x427","h_15211402_480.jpg":"480x320","h_15211402_340.jpg":"340x227","h_15211402_220.jpg":"220x147","pp_15211402_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211402_1024.jpg":"805x1024","pp_15211402_640.jpg":"503x640","pp_15211402_480.jpg":"377x480","pp_15211402_340.jpg":"267x340","pp_15211402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211400_1280.jpg":"1280x1280","k_15211400_1024.jpg":"1024x1024","k_15211400_640.jpg":"640x640","k_15211400_480.jpg":"480x480","k_15211400_340.jpg":"340x340","k_15211400_220.jpg":"220x220","o_15211400_1280.jpg":"1280x853","o_15211400_1024.jpg":"1024x682","o_15211400_640.jpg":"640x426","o_15211400_480.jpg":"480x320","o_15211400_340.jpg":"340x226","o_15211400_220.jpg":"220x146","h_15211400_1280.jpg":"1280x854","h_15211400_1024.jpg":"1024x683","h_15211400_640.jpg":"640x427","h_15211400_480.jpg":"480x320","h_15211400_340.jpg":"340x227","h_15211400_220.jpg":"220x147","pp_15211400_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211400_1024.jpg":"805x1024","pp_15211400_640.jpg":"503x640","pp_15211400_480.jpg":"377x480","pp_15211400_340.jpg":"267x340","pp_15211400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211382_1280.jpg":"1280x1280","k_15211382_1024.jpg":"1024x1024","k_15211382_640.jpg":"640x640","k_15211382_480.jpg":"480x480","k_15211382_340.jpg":"340x340","k_15211382_220.jpg":"220x220","o_15211382_1280.jpg":"1280x853","o_15211382_1024.jpg":"1024x682","o_15211382_640.jpg":"640x426","o_15211382_480.jpg":"480x320","o_15211382_340.jpg":"340x226","o_15211382_220.jpg":"220x146","h_15211382_1280.jpg":"1280x854","h_15211382_1024.jpg":"1024x683","h_15211382_640.jpg":"640x427","h_15211382_480.jpg":"480x320","h_15211382_340.jpg":"340x227","h_15211382_220.jpg":"220x147","pp_15211382_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211382_1024.jpg":"805x1024","pp_15211382_640.jpg":"503x640","pp_15211382_480.jpg":"377x480","pp_15211382_340.jpg":"267x340","pp_15211382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211422_1280.jpg":"1280x1280","k_15211422_1024.jpg":"1024x1024","k_15211422_640.jpg":"640x640","k_15211422_480.jpg":"480x480","k_15211422_340.jpg":"340x340","k_15211422_220.jpg":"220x220","o_15211422_1280.jpg":"1280x853","o_15211422_1024.jpg":"1024x682","o_15211422_640.jpg":"640x426","o_15211422_480.jpg":"480x320","o_15211422_340.jpg":"340x226","o_15211422_220.jpg":"220x146","h_15211422_1280.jpg":"1280x854","h_15211422_1024.jpg":"1024x683","h_15211422_640.jpg":"640x427","h_15211422_480.jpg":"480x320","h_15211422_340.jpg":"340x227","h_15211422_220.jpg":"220x147","pp_15211422_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211422_1024.jpg":"805x1024","pp_15211422_640.jpg":"503x640","pp_15211422_480.jpg":"377x480","pp_15211422_340.jpg":"267x340","pp_15211422_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15211414_1280.jpg":"1280x1280","k_15211414_1024.jpg":"1024x1024","k_15211414_640.jpg":"640x640","k_15211414_480.jpg":"480x480","k_15211414_340.jpg":"340x340","k_15211414_220.jpg":"220x220","o_15211414_1280.jpg":"1280x853","o_15211414_1024.jpg":"1024x682","o_15211414_640.jpg":"640x426","o_15211414_480.jpg":"480x320","o_15211414_340.jpg":"340x226","o_15211414_220.jpg":"220x146","h_15211414_1280.jpg":"1280x854","h_15211414_1024.jpg":"1024x683","h_15211414_640.jpg":"640x427","h_15211414_480.jpg":"480x320","h_15211414_340.jpg":"340x227","h_15211414_220.jpg":"220x147","pp_15211414_1280.jpg":"1006x1280","pp_15211414_1024.jpg":"805x1024","pp_15211414_640.jpg":"503x640","pp_15211414_480.jpg":"377x480","pp_15211414_340.jpg":"267x340","pp_15211414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15154170_1280.jpg":"1280x1280","k_15154170_1024.jpg":"1024x1024","k_15154170_640.jpg":"640x640","k_15154170_480.jpg":"480x480","k_15154170_340.jpg":"340x340","k_15154170_220.jpg":"220x220","o_15154170_1280.jpg":"1280x853","o_15154170_1024.jpg":"1024x682","o_15154170_640.jpg":"640x426","o_15154170_480.jpg":"480x320","o_15154170_340.jpg":"340x226","o_15154170_220.jpg":"220x146","h_15154170_1280.jpg":"1280x854","h_15154170_1024.jpg":"1024x683","h_15154170_640.jpg":"640x427","h_15154170_480.jpg":"480x320","h_15154170_340.jpg":"340x227","h_15154170_220.jpg":"220x147","pp_15154170_1280.jpg":"1006x1280","pp_15154170_1024.jpg":"805x1024","pp_15154170_640.jpg":"503x640","pp_15154170_480.jpg":"377x480","pp_15154170_340.jpg":"267x340","pp_15154170_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15154172_1280.jpg":"1280x1280","k_15154172_1024.jpg":"1024x1024","k_15154172_640.jpg":"640x640","k_15154172_480.jpg":"480x480","k_15154172_340.jpg":"340x340","k_15154172_220.jpg":"220x220","o_15154172_1280.jpg":"1280x853","o_15154172_1024.jpg":"1024x682","o_15154172_640.jpg":"640x426","o_15154172_480.jpg":"480x320","o_15154172_340.jpg":"340x226","o_15154172_220.jpg":"220x146","h_15154172_1280.jpg":"1280x854","h_15154172_1024.jpg":"1024x683","h_15154172_640.jpg":"640x427","h_15154172_480.jpg":"480x320","h_15154172_340.jpg":"340x227","h_15154172_220.jpg":"220x147","pp_15154172_1280.jpg":"1006x1280","pp_15154172_1024.jpg":"805x1024","pp_15154172_640.jpg":"503x640","pp_15154172_480.jpg":"377x480","pp_15154172_340.jpg":"267x340","pp_15154172_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15218858_1280.jpg":"1280x1280","k_15218858_1024.jpg":"1024x1024","k_15218858_640.jpg":"640x640","k_15218858_480.jpg":"480x480","k_15218858_340.jpg":"340x340","k_15218858_220.jpg":"220x220","o_15218858_1280.jpg":"1280x853","o_15218858_1024.jpg":"1024x682","o_15218858_640.jpg":"640x426","o_15218858_480.jpg":"480x320","o_15218858_340.jpg":"340x226","o_15218858_220.jpg":"220x146","h_15218858_1280.jpg":"1280x854","h_15218858_1024.jpg":"1024x683","h_15218858_640.jpg":"640x427","h_15218858_480.jpg":"480x320","h_15218858_340.jpg":"340x227","h_15218858_220.jpg":"220x147","pp_15218858_1280.jpg":"1006x1280","pp_15218858_1024.jpg":"805x1024","pp_15218858_640.jpg":"503x640","pp_15218858_480.jpg":"377x480","pp_15218858_340.jpg":"267x340","pp_15218858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15218848_1280.jpg":"1280x1280","k_15218848_1024.jpg":"1024x1024","k_15218848_640.jpg":"640x640","k_15218848_480.jpg":"480x480","k_15218848_340.jpg":"340x340","k_15218848_220.jpg":"220x220","o_15218848_1280.jpg":"1280x853","o_15218848_1024.jpg":"1024x682","o_15218848_640.jpg":"640x426","o_15218848_480.jpg":"480x320","o_15218848_340.jpg":"340x226","o_15218848_220.jpg":"220x146","h_15218848_1280.jpg":"1280x854","h_15218848_1024.jpg":"1024x683","h_15218848_640.jpg":"640x427","h_15218848_480.jpg":"480x320","h_15218848_340.jpg":"340x227","h_15218848_220.jpg":"220x147","pp_15218848_1280.jpg":"1006x1280","pp_15218848_1024.jpg":"805x1024","pp_15218848_640.jpg":"503x640","pp_15218848_480.jpg":"377x480","pp_15218848_340.jpg":"267x340","pp_15218848_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15145917 Threads: 5 Questions: 3164927889 Slow queries: 7082754 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235246990 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/gabrijela-s-vukovarskog-vodotornja-moj-je-otac-svakog-dana-dizao-hrvatsku-zastavu-a-ja-sam-89-u-splitu-digla-zlato-pomela-sve-u-skifu-1057890 [printLink] => /vijesti/hrvatska/gabrijela-s-vukovarskog-vodotornja-moj-je-otac-svakog-dana-dizao-hrvatsku-zastavu-a-ja-sam-89-u-splitu-digla-zlato-pomela-sve-u-skifu-1057890?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 623121 [name] => Gabrijela Džalto Varga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-15 18:51:16 [main_article_id] => 0 [alias] => gabrijela-dzalto-varga [link] => /tag/gabrijela-dzalto-varga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286237 [name] => vukovar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovar [link] => /tag/vukovar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 238996 [name] => vodotoranj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodotoranj [link] => /tag/vodotoranj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svijetli u tmini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gabrijela s vukovarskog vodotornja: Moj je otac svakog dana dizao hrvatsku zastavu, a ja sam 89. u Splitu digla zlato, pomela sve u skifu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211438.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vlado Kos/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211438.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211442.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211466.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211474.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211454.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211452.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211450.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211448.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211444.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211440.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211430.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211418.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211428.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211410.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211402.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211400.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211382.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211422.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15211414.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15154170.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15154172.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15218858.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15218848.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ko veliki uskličnik. Znate kakav, nema tko ga nije barem jednom dobio u školi. Crven! Jednim ljutitim nastavničkim potezom izveden u bilježnici na kvadratiće ili zadaćnici. Još ako ste zaslužili trostruki, loše vam se piše, a skriti ga ne može nitko živ, još manje izbrisati. I kad je u koricama, kao da vam je nasred čela...

Tako nekako izgleda vukovarski vodotoranj. Svijetli u tmini, rekao bi pjesnik. Doduše, taj naš Jure Kaštelan, s Cetine, iz Zakučca pokraj Omiša, više je u snoviđenjima opisivao slobodu, ali i toranj s Dunava može simbolizirati isto, obilato začinjeno otporom agresiji. I grijano nadom.

Vukovarski braniteljski dvojac - Ivan Ivanika i Hrvoje Džalto – to svi odavno znaju, svaku su ratnu večer začinjali i grijali, penjali se uz vodotoranj i podizali zastavu, nek ujutro svi vide da izmučeni grad još nije pao. Poslije mirne reintegracije 1998. godine, ponovno je barjak na izbušeni toranj podigao legendarni branitelj Marko Babić.

Nijedan od njih nije više živ: Babić leži na Memorijalnom groblju pokraj Blage Zadre, Ivanika nije preživio Vukovar, a Džaltu je odnio karcinom prije nekoliko godina.

Nesuđena Splićanka

Potonjem dvojcu eno u betonu izlivenih stopa na vrhu vršca vodotornja, uz propeti stijeg s kojeg se vije dugačka hrvatska trobojnica.

- Ja ne vidim stope, ja nad njima vidim oca...

Eto rečenice koja vas ostavi nijemima. Gabrijela Džalto Varga danas radi u istom tom vukovarskom tornju. Konzerviranom i saniranom, nekidan svečano otvorenom. Radi u prizemlju, prodaje karte ljudima koji se gotovo tri desetljeća poslije njezina oca penju na vrh armiranobetonske mrcine visoke 50 metara. Tko se želi uspeti stubištem, a 211 stuba valja savladati - tomu je 55 kuna, a tko želi bržim i lakšim putom - njemu će 65 kuna otvoriti vrata panoramskog dizala. Gabrijela će se nasmijati jednima i drugima...

- Drugo je danas, oni su se penjali pod granatama, čekali bi večer da ih ne pronađe snajper. A mi ostali ujutro bismo provirivali: čim izroniš iz podruma, prvo gledaš je li zastava gore. Onda možeš lakše dalje kroz dan, svatko svojim poslom ili zadatkom. Ja, naprimjer, u sanitetu...

- Jeste li strahovali za oca?

- Joooj, to sam gledala ko nešto najnormalnije, kakav strah?! Mladost - ludost, tko je mislio na strah, pa meni nisu smetale ni granate... Bila sam na Dudiku, na rubu grada, u sanitetskoj službi, a baka u centru. I, zamislite, ja bih htjela ići do nje. A kad su nam zapovjednici Matija Mandić i Pilip Karaula rekli da je Vukovar pao, ja sam zamislila da ću sad lijepo otići svojoj kući, potpuno nesvjesna da je neprijatelj zauzeo i grad i moju kuću.

- ?!

- Ha-ha-ha, pa tako vam je to bilo, i ne samo meni! Pa i otac mi je bio veseljak. Žao mi je što nije doživio obnovu vodotornja, umro je prije pet godina. Rak pluća, mjesec i pol dana bolovao...

- A čiji vam je ovo crtež na staklu?

- Martin, super je! Poslala nam djevojčica Marta Glavaš iz dubrovačkog kraja. Treći C...

Sve raznim flomićima i drvenim bojicama uređeno: zelena trava, pa vodotoranj narančastim i crnim, gore mala zastava, onda "VUKOVAR", svako slovo drugom bojom, baš kao "OSNOVNA ŠKOLA ŽUPA DUBROVAČKA", sve lijepo velikim slovima, s tim da joj je ono "P" u originalu imalo i kratku nožicu, pa ga je trebalo malo podebljati, da ne ispadne "R".

- A gdje ste proveli prognaničke godine?

- Po Splitu i Jelsi na Hvaru. Bavila se veslanjem i bila trenerica, radila po kafićima. Bili smo smješteni u hotelu "Jadran" u Jelsi.

- I tek sad spominjete Dalmaciju?!

- Pa nije me nitko prije pitao! A 89. sam vam pokupila zlato, usred Splita sam vas pomela u skifu. Bila prvakinja Hrvatske u mlađim juniorkama. A onda treća na državnom prvenstvu u Beogradu. Jugoslavija je još bila. Maturirala sam 1991. godine, ratna maturantica.

- I po čemu pamtite Split?

- Imala sam odlične prijateljice, kćeri Jurice Gamulina Gage, doživotnog predsjednika Veslačkog saveza Dalmacije. Nemam vam ja pojma gdje su one mene sve vodale po mraku, ha-ha-ha. Baš mi je bilo lijepo tamo, a u Solinu imam i kumu, Vukovarku. I "Slobodna" je pisala o meni u Jelsi, bila je i slika iz mlađih dana.

- Zar Džalte nisu negdje s juga?

- Jesu, iz Tomislavgrada.

A one očeve joj stope, to su otisci žućkastih čizama iz Borova. Ostalo je bilo neisporučene robe za kanadske kupce, pa su se obuli vukovarski branitelji. Neprijatelj ih je krstio "zengama", a naši "kanađankama". Primile se u narodu "zenge".

Stali na 50 milijuna

Pad Vukovara u borovskoj tvornici dočekala je bila Mirela Janković, danas voditeljica poslova prodaje, nabave i marketinga tvrtke Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva, čiji osnivač je Grad Vukovar.

- Grozno je bilo, ali ima jedna mala svijetla točkica u svemu: sedmi rođendan dočekala sam u podrumu, trećeg rujna, a malo kasnije i moja sestra Darija jedanaesti rođendan, desetog studenog 1991. Dobila sam tortu s palačinkama, a naši vojnici donijeli su mi kutiju punu igračaka preostalih po razbijenim izlozima ili devastiranim tvorničkim skladištima. I prekrasan bijeli walkman! Na glazbene kazete i sa slušalicama, okačio bi se o pojas, da mlađima približimo malo.

Poslije kraha obrane, obitelji su razdvajane, muškarci na jednu stranu, žene i djeca na drugu. Mirelin otac proveo je devet mjeseci u logoru u Srbiji.

- Eto, kad ste već iz Dalmacije stigli, moji djed i baka su iz Dalmatinske zagore. Djed iz Sinja, Glavurdić, a baka iz nekog sela u zaleđu Omiša, zaboravila sam ime.

Mirela nas je provela vodotornjem. Građen je od 1963. do 1968. godine na 156 metara nadmorske visine. Projektirali su ga Sergej Kolobov i Petar Kušan, prema projektnoj ideji izgradnje vukovarske vodovodne mreže Alexandra Rosea. Danas je zaštićeno kulturno dobro kao tehnički i memorijalni spomenik.

Jedno vrijeme u njemu je bio restoran, gore negdje na 34. metru. Onda se dogodila havarija, izlila se sva voda, pa je uprava lokalnog Vodovoda u njemu uredila knjigovodstveni servis. Nitko više nije htio u obnovljeni restoran, radije su se kupali kući.

Obnovu je osmislila zagrebačka Radionica arhitekture, rođenog Imoćanina Gorana Rake. Radovi su trajali tri i pol godine i stajali 46 milijuna kuna, od čega je donacijama prikupljeno 38. A Vlada je na sjednici u Vukovaru 2016. osigurala 18,5 milijuna. Javilo se ukupno 6989 donatora iz 17 zemalja, bez onih koji su donirali telefonski. Njihova imena i nazivi vrte se na jednom od ekrana u memorijalnoj sobi tornja i trajno će biti ispisana na posebnim pločicama.

Kao i sve kod nas, obnovu su obilježile brojne kontroverze, političke razmirice, kašnjenja i golem rast troškova: gradonačelnik Ivan Penava potpisao je 2017. s Đurom Bamburačem, vlasnikom tvrtke Planum građenje i prvim susjedom vodotornja, ugovor o rekonstrukciji vrijedan 25,2 milijuna kuna. Kasnije se hvatao za glavu i prozivao investitora, odnosno gradske vlasti na čelu s Penavom, za destrukciju. Troškovi su se udvostručili, na gotovo 50 milijuna kuna, navodno zbog grešaka u projektu i lošeg stanja građevine, kako su pisale novine i portali, tko bi već znao što jest, a što nije.

Zanimljivo je da je Bamburač sudbinski povezan s tornjem: kao voditelj gradilišta, investitoru ga je bio predao, nova novcata, one davne 1968. godine.

Pogođen 640 puta

U javnosti se osporava i cijena ulaznica: obitelj s dvoje djece, uz popust, treba izdvojiti gotovo 200 kuna za posjet. Penava viče da gotovo isto stoje i ulaznice za bolje kino. I da bi toranj trebao biti samoodrživ. Vodiči kažu da im se nitko još požalio nije. Baš kao što nitko uoči radova ni spomenuo nije da će biti naplate ulaska.

Uglavnom, petljanije s obnovom nije manjkalo, rastezalo se pitanje zapošljavanja bez radnog iskustva i poznavanja stranih jezika, odgovaralo se da se želi dati mogućnost rada mladima, a multimedijski sadržaji da su i na engleskom jeziku...

I tako, sve je bilo zavojito, baš kao 200 metara duga metalna staza kojom se iz memorijalne sobe uspinjete na vrh tornja i koja simbolizira patnju Vukovaraca i Hrvatske.

A u memorijalnoj sobi na šest ekrana možete vidjeti i čuti sve što je bitno za herojski grad na ušću Vuke u Dunav. Posebno je zanimljivo da se tu vrte i čuvene vukovarske ratne fotografije Bože Vukičevića i Matka Biljka, naših ponajboljih ratnih fotoreportera i kolega iz "Slobodne Dalmacije".  

Toranj je pogođen 640 puta u ratu, pa je zanimljiv vizualni identitet, odnosno logo u obliku dvaju povezanih kvadratića - krhotine jednog izbušenog kvadrata građevni su element drugog - izvela splitska ekipa Kazinoti&Komenda, Karlo i Mišo.

Ovako su to sami opisali: "Osnovna ideja je prikazati da je upravo pokušaj destrukcije i ranjavanja grada i njegova simbola ono što je narod snažnije povezalo i dodatno ojačalo. Oduzimanjem elementa, krugova koji simboliziraju projektile iz jednog kvadrata te njihovim premještanjem u okvir novog, prikazujemo upravo tu ideju."

Pokraj vodotornja izveden je i amfiteatar, park s dječjim igralištem i lokalom za osvježenje, a tu je i parkiralište.

- Zgodno je reći da se vodotoranj nalazi na lokaciji poznatoj kao Najpar bašća, po čuvenoj vukovarskoj obitelji iz 18. stoljeća. Oni su ovamo, na početku Mitnice, pozivali ljude iz grada na izlet i druženje u prekrasnu prirodu pokraj Dunava. Po njima se zove i ulica koja vodi prema vodotornju - tumači nam Mirela dok se penjemo na vrh i zvjerkamo vani kroz brojne rane u betonu i opeci. Kroz neke bi i manji Zeppelinov dirižabl mogao proći neoštećen dijelovima armature.

A s vidikovca na vrhu i Novi Sad se nazire za vedra vremena, pogled puca na sve strane. Tu, pokraj Džaltinih i Ivanikinih otisaka "kanađanki", Iva Tilić, organizatorica obilaska i posjeta, priča nam kako je 28 godina živjela u kanadskom Montrealu.

Otac joj je tamo imao tetku. S obitelji je otišla iz Vinkovaca u jesen 1991., tjedan prije pada Vukovara. Mama joj je bila trudna s bratom Markom, a Ivi su bile dvije i po godine.

- Živjeli smo pokraj aerodroma i mama mi je kasnije pričala da bih vrištala kad bi avioni slijetali i uzlijetali, valjda su u dječjoj glavi ostali zvukovi ratnih aviona koji su bubali Vinkovce i Vukovar.

Roditelji su joj još na sjeveru Amerike, dođu ljeti na odmor, baš kao što je i Iva radila, dok se u starom kraju nije zaljubila.

- Nije htio u Kanadu, pa sam ja napustila sve svoje prije dvije godine i evo me na vrhu vodotornja, ha-ha-ha...

Ko uskličnik na kraju rečenice. Ili simbol koji svijetli u tmini. Samo, kad bi nekako moglo da ne plamti baš onako žestoko u noći, da ne plašimo djecu, da nam se ne prepadne ni ona mala Marta iz trećeg C u Župi dubrovačkoj.

---

Popis 2717 poginulih civila i branitelja

Na najljepšoj lokaciji, iznad širokog Dunava, u krugu franjevačkog samostana sv. Filipa i Jakova, blizu vodotornja, nalazi se popis svih vukovarskih žrtava – 2717 imena i prezimena otisnutih na pločama u pleksiglasu. I nije konačan...

Prvi na popisu je Zvonimir Abramović, posljednja je Anica Žužić. Između su čak tri Ivana Raguža, trojica ljudi istog imena i prezimena. Po dva su Rasima Nezića, Ivana Vulića, a dvojica su Ivica Vučića.

Tu je Ante Pavelić, Ismet Ahmetović, Leopold Lorenz, Novak Adžić, Zef Paljušaj, Mihajlo Pardon, Dujo Tarle, Harllan Von Besingger, Jean-Michel Niccolier...

- Nitko nam drugi više neće moći mahati kojekakvim brojkama. Ovo je popis svih žrtava, civila i branitelja, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest, jer žrtva je žrtva. Tu su katolici i pravoslavci, muslimani. Tu su Hrvati, Romi, Srbi, Mađari, Ukrajinci, Rusini... - kaže nam fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova.
Teško je nastajao popis, prije njega nitko se nije bavio civilnim žrtvama, uglavnom su popisivani branitelji i nestali. Zato je trebalo studiozno tražiti, uspoređivati, dvije godine prikupljati građu od obitelji, udruga, iz zajednica i mjesta koja su tada činila vukovarsku općinu, poput Lovasa, Sotina, Tovarnika, iz tvornice Borovo, 204. brigade i slično. Surađivalo se s Institutom 'Ivo Pilar' i Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata.

- Našlo se bilo na popisu i pokoje ime ljudi koji su sudjelovali u agresiji, na to su nam ukazivali branitelji, a i pratili smo izdanja iz Srbije o 'oslobodiocima Vukovara', pa je ta imena trebalo izbaciti - ističe fra Ivica.

Zanimljiv je slučaj Zorana Grubera, hrvatskog branitelja iz okolice Požege, koji je bio došao braniti Vukovar i poginuo. Bio je pravoslavne vjere i katolički svećenik u njegovu mjestu nije ga želio pokopati, pa su Zoranovi suborci pronašli drugog svećenika, kako bi Gruber imao dostojan obred.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/gabrijela-s-vukovarskog-vodotornja-moj-je-otac-svakog-dana-dizao-hrvatsku-zastavu-a-ja-sam-89-u-splitu-digla-zlato-pomela-sve-u-skifu-1057890 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7a7de14c96430db9561067a4175852f8b2ee9806 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gabrijela+s+vukovarskog+vodotornja%3A+Moj+je+otac+svakog+dana+dizao+hrvatsku+zastavu%2C+a+ja+sam+89.+u+Splitu+digla+zlato%2C+pomela+sve+u+skifu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgabrijela-s-vukovarskog-vodotornja-moj-je-otac-svakog-dana-dizao-hrvatsku-zastavu-a-ja-sam-89-u-splitu-digla-zlato-pomela-sve-u-skifu-1057890 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgabrijela-s-vukovarskog-vodotornja-moj-je-otac-svakog-dana-dizao-hrvatsku-zastavu-a-ja-sam-89-u-splitu-digla-zlato-pomela-sve-u-skifu-1057890 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svijetli u tmini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasvijetli u tmini

Gabrijela s vukovarskog vodotornja: Moj je otac svakog dana dizao hrvatsku zastavu, a ja sam 89. u Splitu digla zlato, pomela sve u skifu

Piše Damir Tolj
15. studenog 2020. - 18:51

Ko veliki uskličnik. Znate kakav, nema tko ga nije barem jednom dobio u školi. Crven! Jednim ljutitim nastavničkim potezom izveden u bilježnici na kvadratiće ili zadaćnici. Još ako ste zaslužili trostruki, loše vam se piše, a skriti ga ne može nitko živ, još manje izbrisati. I kad je u koricama, kao da vam je nasred čela...

Tako nekako izgleda vukovarski vodotoranj. Svijetli u tmini, rekao bi pjesnik. Doduše, taj naš Jure Kaštelan, s Cetine, iz Zakučca pokraj Omiša, više je u snoviđenjima opisivao slobodu, ali i toranj s Dunava može simbolizirati isto, obilato začinjeno otporom agresiji. I grijano nadom.

Vukovarski braniteljski dvojac - Ivan Ivanika i Hrvoje Džalto – to svi odavno znaju, svaku su ratnu večer začinjali i grijali, penjali se uz vodotoranj i podizali ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:22