stdClass Object ( [id] => 1172761 [title] => Evo što je s poljske granice, prepune ukrajinskih izbjeglica, Hrvatima poručila ‘srpska snajka‘, i što joj je hitro odgovorio fotoreporter ‘Slobodne‘ [alias] => evo-sto-je-s-poljske-granice-prepune-ukrajinskih-izbjeglica-hrvatima-porucila-srpska-snajka-i-sto-joj-je-hitro-odgovorio-fotoreporter-slobodne [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Novinarka Slobodne Dalmacije Silvana Uzinić autorica je kolumne "Pretres radnog tjedna", kojih je dosad u prilogu Spektar objavljeno četrdeset. Ova je, četrdeset prva, po svemu posebna.

Kolegica Uzinić je, naime, ovaj tjedan, zajedno s fotoreporterom Tomom Dubravcem provela na granicama Ukrajine s Mađarskom, Slovačkom i Poljskom, izvještavajući za naše novine i portal o ulasku izbjeglica iz napadnute zemlje, i tako, umjesto radnog, došla u situaciju da, na nevolju, pretrese – ratni tjedan.

Tom Dubravec mnoge je slične prizore vidio i snimio devedesetih godina, u vrijeme Domovinskog rata, kad je 'ratovao' kamerom, i kad je bilo teško zamisliti da će se desetljećima kasnije po Europi ponovno rasuti izbjeglice – Europljani.

PONEDJELJAK: Putinova prijetnja svima koji se 'miješaju'

Tom i ja idemo prema Budimpešti, što ovog ponedjeljka, iako smo sve bliže granici s Ukrajinom, ne znači da smo i sve nesigurniji. Dapače, napustili smo Zagreb iz kojega stižu poruke da će Ukrajini biti poslana pomoć u naoružanju. A Viktor Orban je, čitali smo baš negdje iza čvorišta Ivanja Reka, to odlučno odbio.

Neće, kaže, dopustiti niti da se oružje transportira preko Mađarske radi sigurnosti zemlje i svojih građana. Znači li to da Hrvatska više nije sigurna zemlja? Jer Putin, evo čitamo, prijeti svima koji će se miješati. Miješaju li se i svi koji ovih dana hitaju prema granicama s Ukrajinom kako bi pomogli izbjeglima u krizi kakvu Europa ne pamti od onoga našeg nesretnog rata prije tri desetljeća?

U redakciji su nam dali naljepnice i majice s oznakama "press" kako bi nam olakšali prolaze do odredišta. Ne, ne namjeravamo preko granice, ostat ćemo u sigurnoj zoni. Kolegama koji su trenutačno u Ukrajini iskreno se divimo jer svaki glas iz te nesretne zemlje neizmjerno je važan u nezapamćenom informacijskom kaosu.

– Isto bi bolje bilo da su vam dali one maske za radijaciju – podbada nas kolega iz Splita hineći zabrinutost.

– Ajde ne luduj, pa neće valjda...

Ovo "neće valjda" ostade u glavi kao eho, a smiješak nam se isto mrvicu ledi.

– Pusti ti, više niko ne zna šta je ovi luđak spreman uradit – uporan je bio ovaj naš da nam zatrese gaće dok autocestu prema Budimpšeti u predvečerje zasipa mećava.

Kakve su nove vijesti? Što je bilo s pregovorima? Ima li tračka nade u smiraj? Ma kakvi. Amerikanci povlače diplomaciju iz Bjelorusije, cestama gmižu tenkovi, a nebo je za avione sve uže. Prema njemu jedino lete cijene, dionice se ruše, padaju banke, oligarsi, telekomunikacije, zgrade i gradovi... Planet je uskuhao, tišina je jedino u svemiru. Rusi i Amerikanci na Međunarodnoj stanici rade zasad bez poteškoća, javljaju iz NASA-e.

A u hrvatskim ljekarnama traži se jod! E samo nam je još ta vijest na kraju dana trebala. Pa ne-će valj-daaa...

UTORAK: Tom i teretni list iz NATO-ove baze

Dan smo proveli na mađarsko-ukrajinskoj granici, koja je samo nekoliko dana ranije bila miran manji prijelaz uglavnom za okolno stanovništvo. Naziv pograničnog mjesta s mađarske strane nismo uspjeli ispravno ponoviti cijeli dan. Tiszabecs. Mještanima je trebalo samo dva dana od početka ruske invazije na Ukrajinu da shvate kako zgradu škole trebaju pretvoriti u nužni smještaj. Ondje je već ovog utorka gimnastička dvorana postala spavaonica na strunjačama.

Civilna zaštita i policija nisu zaboravili na koronavirus pa se pridošli i testiraju, a već na granici su u jednom autobusu otkrili dvadesetero pozitivnih putnika. Iz Ukrajine pristižu sve nacije, ima studenata sa svih strana svijeta. Nesretni su, ne znaju što će sada biti s njihovim studijem.

Taj je dan bio naš prvi susret s izbjeglicama, a čekaju nas sve potresniji prizori, što ćemo tek doznati. Nakon slanja izvještaja u redakciju iz neugledne mjesne krčme, u kojoj konobar ne zna nijednu nama prepoznatljivu riječ, pozdravili smo se s Tiszabecsom. Čekao nas je dug noćni put preko istoka Slovačke do Poljske. "Ceste su u pograničnim područjima tako loše da bi Putinovoj armadi trebala godina da ih prijeđe", pokušava Tom razbiti tmurnu atmosferu. "A mi smo mirni ako krene preko Rumunjske", krenulo ga pa se smijemo.

Vijesti su tog dana počele upravo iz Poljske jer su stanovnici uz granicu s Ukrajinom čuli i osjetili trešnju od raketiranja 15 kilometara udaljenog grada Volodimira.

– Zar idete tamo baš blizu? – pitali su nas taj dan naši iz Splita. Spekuliralo se cijeli dan da će Putin napasti zapad Ukrajine kako bi presjekao dotok oružja sa Zapada i pod tim dojmom doputovali smo oko dva ujutro u Rzsezow. Izišla sam na terasu hotela da udahnem malo svježeg zraka nakon pet sati vožnje.

U daljini potmula huka. Avijacija? Možda raketiranje prekoputa? Sto kilometara smo od Ukrajine. Može li se čuti? Trajalo je dugo, sjetilo me zvukova koje bih za ljetnih noći čula na Čiovu za vrijeme rata. Govorili su da je to granatiranje oko Drniša. Putin ima rakete, nikad nismo čuli ništa slično. Huči i dalje.

Podsjeća i na one prelete NATO-ovih aviona iz Aviana prema Srbiji. I to smo mogli noću slušati. Pa šta je ovo? Pitam recepcionarku je li negdje blizu grada aerodrom.

– Da, na petnaest minuta odavde – odgovori mi. Kažem joj da čujem jaki zvuk. Je li moguće da je to avion, jer preko puta Resnika nikad ništa slično nisam čula.

Djevojka mi doda da je u posljednje vrijeme vrlo gust promet iznad Rzsezowa i sliježe ramenima.

– Ima vojnih aviona?

– Da – zabrinuto mi kimne.

Ovo je onda vjerojatno bila neka NATO grdosija koja je dopremila tenkove, zaključim.

– Lipo si ti sve to zaključila. A da ti nisu iz NATO baze faksom poslali i teretni list? Aj, smiri se malo – ismijao me ujutro Tom. Znači, ufilmala sam se. A tko ne bi.

SRIJEDA: Izbjeglicama varšavski hotel za sovjetske funkcionare

Masakr u Mariupolju! To su naslovnice i top jedan vijesti na našim portalima. Vijesti o Ukrajini je pregršt sa svih strana svijeta. Pregovori su propali, ide druga runda. Obruč ruskih tenkova i dalje se steže oko Kijeva.

Kolona tenkova duga je više od 60 kilometara. Raketiraju se Harkiv i Herson. Lukašenko je snimljen ispred neke karte na kojoj se vidi Ukrajina podijeljena na četiri dijela, a kao slučajno se vidi planirani pravac ruskih trupa prema Moldaviji. Već do večeri u srijedu mnogi su spekulirali da je to sljedeći Putinov plijen. Ali mogao bi on i sam postati meta, jer jedan oligarh mu je ucijenio glavu i nudi milijun dolara.

A ruski vođa je, navodno, obitelj prebacio u atomsko sklonište u Sibiru. Ma valjda neće. Opet nam jeza mili uz kosti.

Putujemo natrag u Slovačku, na tamošnja dva prijelaza. Na manjem, u mjestu Uble, nalazimo improvizirani punkt za došljake, ali to su uglavnom mlade majke s djecom. Svi prijelazi uokolo vape za dječjom hranom i potrepštinama. Slovaci su uz granicu postavilli policajce u maskirnim uniformama i s dugim cijevima. Po potrebi su i babysitteri, prihvaćaju djecu u naručje, vuku kufere do prvih šatora.

U Kijevu je, javljaju, pogođen TV toranj. Nazivamo kolege u Lavovu. Nema roaminga, hvala operaterima, bez troška s njima razgovaramo. Od kolege Matije Djanešića stižu potresne fotografije sa željezničkoga kolodvora. Ljudi bježe, traži se mjesto. Posvuda im je s ove stane granice ponuđen besplatan prijevoz.

Notes from Poland javlja da će zgradu u Varšavi koja je izgrađena 1970. godine kao luksuzni hotel i rezidencija za nekadašnje sovjetske funkcionare prenamijeniti za izbjeglice. Zgrada je napuštena 90., nakon pada komunizma, ali šuškalo se da su je i dalje koristili ruski obavještajci pa su je zvali "špijunska vila". Uopće ništa ne bi bilo neobično, obavještajni rat bukti.

ČETVRTAK: 'Vi ste tam svi dobri ludi, volite, grlite...'

A brate, ima i lažnih vijesti napretek. Tko je pažljivije motrio, mogao je i sam zaključiti. Recimo, onaj oklopnjak koji gazi auto u Kijevu. Pa odmah smo se mogli zapitati otkud taj jedan ruski tenk u glavnom gradu, a i vidjelo se da šavrlja sublesavo. Neki ozbiljno strepe od mogućeg prebacivanja napada preko granica Ukrajine, i to u režiji jedne od zaraćenih strana kako bi se izazvao sukob širih razmjera. Zar bi bilo teško zamisliti širenje rata? Nipošto.

Osmog dana ruske invazije na Ukrajinu možemo biti uvjereni da se u nekom obliku to i dogodilo. Evo, na primjer, na željezničkom kolodvoru u poljskom gradu Przemyslu vlada ratno stanje uvezeno izravno vlakovima iz Kijeva i Lavova. Policija pred kolodvorskom zgradom ureduje u maskirnim uniformama s puškama, kao na svim granicama, što se nije vidjelo od pada željezne zavjese.

Ukrajina nije uspjela ući u Europsku uniju, ali Ukrajinci u nju pristižu svaki dan u sve većem broju. Gomilaju se zasad na crtama razgraničenja, a tu negdje gomila se i NATO. Na autocesti u četvrtak navečer, iz pravca Rzeszowa vidjeli smo konvoj vojnih kamiona. A čula sam opet i onu huku u noći iznad grada.

O.K., pa jasno je da su ovdje sad pojačane trupe Atlantskog saveza. Da sam dulje ovdje, ipak bih imala nelagodu. Pun je Ukrajinaca, njihove registracijske oznake su na parkingu i to na nešto jačim markama auta, a za doručkom je puno dječice s majkama. "Vi iz Srbije", obratila mi se sa smiješkom zaposlenica u našem hotelu jedno jutro.

"Ne, mi smo iz Hrvatske." "Oooo, ja poznam malo govorit srpski, moj muž Srbin. A vi ne volite Srbe?" "Neee, mi nemamo ništa protiv Srba." "O, dobro. Ja volim i Hrvatsku i sve ljude, drago mi da ste ovde kod nas. Vi ste tam svi dobri ludi, volite, grlite... Ja kad dođem tam, oni meni svi: snajka naša, gde si snajka, evo rakija, ljube, grle. Ljubav. Moj muž iz Topole, Oplenac", raspričala se s nama. Aška Prokić se zove naša snajka. "Hrvatska u mom srcu", prinese ruku grudima. "U mom srcu mazurka", kao iz topa će Tom.

Kaže Aška da su svi hoteli puni uokolo, što smo već čuli od kolega na terenu. Kad bismo se šalili, ovdje je kao kod nas usred sezone. Avioni lete kao subotom na Resniku. Samo je to malo skeri kad znamo što se događa u Ukrajini i kad je noć.

PETAK: Medijske bombe padaju na sve strane

Ovo je naš posljednji dan u Poljskoj. Hitamo prema jednom od najopterećenijih graničnih prijelaza i dalje u Slovačku. Čitamo vijesti o požaru kod ukrajinske nuklearke Zaporožje, najveće u Europi. Prijetnja nuklearnim katastrofama obilježila je ovaj rat od starta pa je obilježila i ovaj izvještaj. Al', opet, neće valjda.

Evo Rusi javljaju da su to Ukrajinci zapalili. E i takvih stvari ćemo se još naslušati idućih dana. Medijske bombe padaju na sve strane. Rusi zauzimaju jednu po jednu nuklearku, u to nema sumnje. Ukrajinci koje smo sreli su očajni. Preziru Putina. Zbilja ga malo ljudi trenutno podržava. Jesu li konačno zamukli i naši fanovi?

Ukrajinski rat još ne silazi s naslovnica, humanitarna kriza u Europi je golema, svijet se preraspoređuje i sigurno nakon ovoga više neće sve biti isto. Bar neće za more ukrajinske dječice koja će rasti u tuđini. Gledam ih ovih dana u prihvatnim centrima kao i u našem hotelu kako bezbrižno crtaju flomasterima i slažu kockice. Majke su im doma u stresu uspjele spakirati i igračke. A čije figurice smo mi, običan svijet?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres ratnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Pretres ratnog tjedna 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-01 04:39:32 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-04 16:55:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-04 16:55:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2764 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21109040.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21105570.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21105542.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21134336.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21134286.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21120662.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21120344.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21108998.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21105564.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21134384.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Tom Dubravec i Silvana Uzini\u0107","","","","","","","","Madjarska, 010322.
\nGranicni prijelaz Tiszabec izmedju Ukrajine i Madjarske.
\nNa fotografiji: izbjeglice iz Ukrajine.
",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1260","hd_21109040_1920.jpg":"1920x1080","k_21109040_1280.jpg":"1280x1280","k_21109040_1024.jpg":"1024x1024","k_21109040_640.jpg":"640x640","k_21109040_480.jpg":"480x480","k_21109040_340.jpg":"340x340","k_21109040_220.jpg":"220x220","o_21109040_1280.jpg":"1280x840","o_21109040_1024.jpg":"1024x672","o_21109040_640.jpg":"640x420","o_21109040_480.jpg":"480x315","o_21109040_340.jpg":"340x223","o_21109040_220.jpg":"220x144","h_21109040_1280.jpg":"1280x854","h_21109040_1024.jpg":"1024x683","h_21109040_640.jpg":"640x427","h_21109040_480.jpg":"480x320","h_21109040_340.jpg":"340x227","h_21109040_220.jpg":"220x147","pp_21109040_1280.jpg":"1006x1280","pp_21109040_1024.jpg":"805x1024","pp_21109040_640.jpg":"503x640","pp_21109040_480.jpg":"377x480","pp_21109040_340.jpg":"267x340","pp_21109040_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21105570_1920.jpg":"1920x1080","k_21105570_1280.jpg":"1280x1280","k_21105570_1024.jpg":"1024x1024","k_21105570_640.jpg":"640x640","k_21105570_480.jpg":"480x480","k_21105570_340.jpg":"340x340","k_21105570_220.jpg":"220x220","o_21105570_1280.jpg":"1280x854","o_21105570_1024.jpg":"1024x683","o_21105570_640.jpg":"640x427","o_21105570_480.jpg":"480x320","o_21105570_340.jpg":"340x227","o_21105570_220.jpg":"220x146","h_21105570_1280.jpg":"1280x854","h_21105570_1024.jpg":"1024x683","h_21105570_640.jpg":"640x427","h_21105570_480.jpg":"480x320","h_21105570_340.jpg":"340x227","h_21105570_220.jpg":"220x147","pp_21105570_1280.jpg":"1006x1280","pp_21105570_1024.jpg":"805x1024","pp_21105570_640.jpg":"503x640","pp_21105570_480.jpg":"377x480","pp_21105570_340.jpg":"267x340","pp_21105570_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_21105542_1920.jpg":"1920x1080","k_21105542_1280.jpg":"1280x1280","k_21105542_1024.jpg":"1024x1024","k_21105542_640.jpg":"640x640","k_21105542_480.jpg":"480x480","k_21105542_340.jpg":"340x340","k_21105542_220.jpg":"220x220","o_21105542_1280.jpg":"1280x854","o_21105542_1024.jpg":"1024x683","o_21105542_640.jpg":"640x427","o_21105542_480.jpg":"480x320","o_21105542_340.jpg":"340x226","o_21105542_220.jpg":"220x146","h_21105542_1280.jpg":"1280x854","h_21105542_1024.jpg":"1024x683","h_21105542_640.jpg":"640x427","h_21105542_480.jpg":"480x320","h_21105542_340.jpg":"340x227","h_21105542_220.jpg":"220x147","pp_21105542_1280.jpg":"1006x1280","pp_21105542_1024.jpg":"805x1024","pp_21105542_640.jpg":"503x640","pp_21105542_480.jpg":"377x480","pp_21105542_340.jpg":"267x340","pp_21105542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1098","hd_21134336_1920.jpg":"1920x1080","k_21134336_1280.jpg":"1280x1280","k_21134336_1024.jpg":"1024x1024","k_21134336_640.jpg":"640x640","k_21134336_480.jpg":"480x480","k_21134336_340.jpg":"340x340","k_21134336_220.jpg":"220x220","o_21134336_1280.jpg":"1280x732","o_21134336_1024.jpg":"1024x585","o_21134336_640.jpg":"640x366","o_21134336_480.jpg":"480x274","o_21134336_340.jpg":"340x194","o_21134336_220.jpg":"220x125","h_21134336_1280.jpg":"1280x854","h_21134336_1024.jpg":"1024x683","h_21134336_640.jpg":"640x427","h_21134336_480.jpg":"480x320","h_21134336_340.jpg":"340x227","h_21134336_220.jpg":"220x147","pp_21134336_1280.jpg":"1006x1280","pp_21134336_1024.jpg":"805x1024","pp_21134336_640.jpg":"503x640","pp_21134336_480.jpg":"377x480","pp_21134336_340.jpg":"267x340","pp_21134336_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1324","hd_21134286_1920.jpg":"1920x1080","k_21134286_1280.jpg":"1280x1280","k_21134286_1024.jpg":"1024x1024","k_21134286_640.jpg":"640x640","k_21134286_480.jpg":"480x480","k_21134286_340.jpg":"340x340","k_21134286_220.jpg":"220x220","o_21134286_1280.jpg":"1280x882","o_21134286_1024.jpg":"1024x706","o_21134286_640.jpg":"640x441","o_21134286_480.jpg":"480x331","o_21134286_340.jpg":"340x234","o_21134286_220.jpg":"220x151","h_21134286_1280.jpg":"1280x854","h_21134286_1024.jpg":"1024x683","h_21134286_640.jpg":"640x427","h_21134286_480.jpg":"480x320","h_21134286_340.jpg":"340x227","h_21134286_220.jpg":"220x147","pp_21134286_1280.jpg":"1006x1280","pp_21134286_1024.jpg":"805x1024","pp_21134286_640.jpg":"503x640","pp_21134286_480.jpg":"377x480","pp_21134286_340.jpg":"267x340","pp_21134286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1142","hd_21120662_1920.jpg":"1920x1080","k_21120662_1280.jpg":"1280x1280","k_21120662_1024.jpg":"1024x1024","k_21120662_640.jpg":"640x640","k_21120662_480.jpg":"480x480","k_21120662_340.jpg":"340x340","k_21120662_220.jpg":"220x220","o_21120662_1280.jpg":"1280x761","o_21120662_1024.jpg":"1024x609","o_21120662_640.jpg":"640x380","o_21120662_480.jpg":"480x285","o_21120662_340.jpg":"340x202","o_21120662_220.jpg":"220x130","h_21120662_1280.jpg":"1280x854","h_21120662_1024.jpg":"1024x683","h_21120662_640.jpg":"640x427","h_21120662_480.jpg":"480x320","h_21120662_340.jpg":"340x227","h_21120662_220.jpg":"220x147","pp_21120662_1280.jpg":"1006x1280","pp_21120662_1024.jpg":"805x1024","pp_21120662_640.jpg":"503x640","pp_21120662_480.jpg":"377x480","pp_21120662_340.jpg":"267x340","pp_21120662_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1224","hd_21120344_1920.jpg":"1920x1080","k_21120344_1280.jpg":"1280x1280","k_21120344_1024.jpg":"1024x1024","k_21120344_640.jpg":"640x640","k_21120344_480.jpg":"480x480","k_21120344_340.jpg":"340x340","k_21120344_220.jpg":"220x220","o_21120344_1280.jpg":"1280x816","o_21120344_1024.jpg":"1024x652","o_21120344_640.jpg":"640x408","o_21120344_480.jpg":"480x306","o_21120344_340.jpg":"340x216","o_21120344_220.jpg":"220x140","h_21120344_1280.jpg":"1280x854","h_21120344_1024.jpg":"1024x683","h_21120344_640.jpg":"640x427","h_21120344_480.jpg":"480x320","h_21120344_340.jpg":"340x227","h_21120344_220.jpg":"220x147","pp_21120344_1280.jpg":"1006x1280","pp_21120344_1024.jpg":"805x1024","pp_21120344_640.jpg":"503x640","pp_21120344_480.jpg":"377x480","pp_21120344_340.jpg":"267x340","pp_21120344_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","hd_21108998_1920.jpg":"1920x1080","k_21108998_1280.jpg":"1280x1280","k_21108998_1024.jpg":"1024x1024","k_21108998_640.jpg":"640x640","k_21108998_480.jpg":"480x480","k_21108998_340.jpg":"340x340","k_21108998_220.jpg":"220x220","o_21108998_1280.jpg":"1280x855","o_21108998_1024.jpg":"1024x684","o_21108998_640.jpg":"640x427","o_21108998_480.jpg":"480x320","o_21108998_340.jpg":"340x227","o_21108998_220.jpg":"220x147","h_21108998_1280.jpg":"1280x854","h_21108998_1024.jpg":"1024x683","h_21108998_640.jpg":"640x427","h_21108998_480.jpg":"480x320","h_21108998_340.jpg":"340x227","h_21108998_220.jpg":"220x147","pp_21108998_1280.jpg":"1006x1280","pp_21108998_1024.jpg":"805x1024","pp_21108998_640.jpg":"503x640","pp_21108998_480.jpg":"377x480","pp_21108998_340.jpg":"267x340","pp_21108998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2874","hd_21105564_1920.jpg":"1920x1080","k_21105564_1280.jpg":"1280x1280","k_21105564_1024.jpg":"1024x1024","k_21105564_640.jpg":"640x640","k_21105564_480.jpg":"480x480","k_21105564_340.jpg":"340x340","k_21105564_220.jpg":"220x220","o_21105564_1280.jpg":"1280x1916","o_21105564_1024.jpg":"1024x1532","o_21105564_640.jpg":"640x958","o_21105564_480.jpg":"480x718","o_21105564_340.jpg":"340x508","o_21105564_220.jpg":"220x329","h_21105564_1280.jpg":"1280x854","h_21105564_1024.jpg":"1024x683","h_21105564_640.jpg":"640x427","h_21105564_480.jpg":"480x320","h_21105564_340.jpg":"340x227","h_21105564_220.jpg":"220x147","pp_21105564_1280.jpg":"1006x1280","pp_21105564_1024.jpg":"805x1024","pp_21105564_640.jpg":"503x640","pp_21105564_480.jpg":"377x480","pp_21105564_340.jpg":"267x340","pp_21105564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1211","hd_21134384_1920.jpg":"1920x1080","k_21134384_1280.jpg":"1280x1280","k_21134384_1024.jpg":"1024x1024","k_21134384_640.jpg":"640x640","k_21134384_480.jpg":"480x480","k_21134384_340.jpg":"340x340","k_21134384_220.jpg":"220x220","o_21134384_1280.jpg":"1280x807","o_21134384_1024.jpg":"1024x645","o_21134384_640.jpg":"640x403","o_21134384_480.jpg":"480x302","o_21134384_340.jpg":"340x214","o_21134384_220.jpg":"220x138","h_21134384_1280.jpg":"1280x854","h_21134384_1024.jpg":"1024x683","h_21134384_640.jpg":"640x427","h_21134384_480.jpg":"480x320","h_21134384_340.jpg":"340x227","h_21134384_220.jpg":"220x147","pp_21134384_1280.jpg":"1006x1280","pp_21134384_1024.jpg":"805x1024","pp_21134384_640.jpg":"503x640","pp_21134384_480.jpg":"377x480","pp_21134384_340.jpg":"267x340","pp_21134384_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7774297 Threads: 4 Questions: 1566111287 Slow queries: 4777006 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111646870 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/evo-sto-je-s-poljske-granice-prepune-ukrajinskih-izbjeglica-hrvatima-porucila-srpska-snajka-i-sto-joj-je-hitro-odgovorio-fotoreporter-slobodne-1172761 [printLink] => /vijesti/hrvatska/evo-sto-je-s-poljske-granice-prepune-ukrajinskih-izbjeglica-hrvatima-porucila-srpska-snajka-i-sto-joj-je-hitro-odgovorio-fotoreporter-slobodne-1172761?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 330746 [name] => tom dubravec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tom-dubravec [link] => /tag/tom-dubravec ) [2] => stdClass Object ( [id] => 669408 [name] => pretres ratnog tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-04 17:56:26 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-ratnog-tjedna [link] => /tag/pretres-ratnog-tjedna ) [3] => stdClass Object ( [id] => 669016 [name] => TISZABECS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-01 14:50:09 [main_article_id] => 0 [alias] => tiszabecs [link] => /tag/tiszabecs ) [4] => stdClass Object ( [id] => 669409 [name] => Przemysl [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-04 17:56:27 [main_article_id] => 0 [alias] => przemysl [link] => /tag/przemysl ) [5] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres ratnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Evo što je s poljske granice, prepune ukrajinskih izbjeglica, Hrvatima poručila ‘srpska snajka‘, i što joj je hitro odgovorio fotoreporter ‘Slobodne‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21109040.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/ Cropix [mainImageDesc] => Tom Dubravec i Silvana Uzinić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21109040.jpg [title] => Tom Dubravec i Silvana Uzinić Tom Dubravec/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21105570.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21105542.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21134336.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21134286.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21120662.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21120344.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21108998.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21105564.jpg [title] => Madjarska, 010322.
Granicni prijelaz Tiszabec izmedju Ukrajine i Madjarske.
Na fotografiji: izbjeglice iz Ukrajine.
Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21134384.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Novinarka Slobodne Dalmacije Silvana Uzinić autorica je kolumne "Pretres radnog tjedna", kojih je dosad u prilogu Spektar objavljeno četrdeset. Ova je, četrdeset prva, po svemu posebna.

Kolegica Uzinić je, naime, ovaj tjedan, zajedno s fotoreporterom Tomom Dubravcem provela na granicama Ukrajine s Mađarskom, Slovačkom i Poljskom, izvještavajući za naše novine i portal o ulasku izbjeglica iz napadnute zemlje, i tako, umjesto radnog, došla u situaciju da, na nevolju, pretrese – ratni tjedan.

Tom Dubravec mnoge je slične prizore vidio i snimio devedesetih godina, u vrijeme Domovinskog rata, kad je 'ratovao' kamerom, i kad je bilo teško zamisliti da će se desetljećima kasnije po Europi ponovno rasuti izbjeglice – Europljani.

PONEDJELJAK: Putinova prijetnja svima koji se 'miješaju'

Tom i ja idemo prema Budimpešti, što ovog ponedjeljka, iako smo sve bliže granici s Ukrajinom, ne znači da smo i sve nesigurniji. Dapače, napustili smo Zagreb iz kojega stižu poruke da će Ukrajini biti poslana pomoć u naoružanju. A Viktor Orban je, čitali smo baš negdje iza čvorišta Ivanja Reka, to odlučno odbio.

Neće, kaže, dopustiti niti da se oružje transportira preko Mađarske radi sigurnosti zemlje i svojih građana. Znači li to da Hrvatska više nije sigurna zemlja? Jer Putin, evo čitamo, prijeti svima koji će se miješati. Miješaju li se i svi koji ovih dana hitaju prema granicama s Ukrajinom kako bi pomogli izbjeglima u krizi kakvu Europa ne pamti od onoga našeg nesretnog rata prije tri desetljeća?

U redakciji su nam dali naljepnice i majice s oznakama "press" kako bi nam olakšali prolaze do odredišta. Ne, ne namjeravamo preko granice, ostat ćemo u sigurnoj zoni. Kolegama koji su trenutačno u Ukrajini iskreno se divimo jer svaki glas iz te nesretne zemlje neizmjerno je važan u nezapamćenom informacijskom kaosu.

– Isto bi bolje bilo da su vam dali one maske za radijaciju – podbada nas kolega iz Splita hineći zabrinutost.

– Ajde ne luduj, pa neće valjda...

Ovo "neće valjda" ostade u glavi kao eho, a smiješak nam se isto mrvicu ledi.

– Pusti ti, više niko ne zna šta je ovi luđak spreman uradit – uporan je bio ovaj naš da nam zatrese gaće dok autocestu prema Budimpšeti u predvečerje zasipa mećava.

Kakve su nove vijesti? Što je bilo s pregovorima? Ima li tračka nade u smiraj? Ma kakvi. Amerikanci povlače diplomaciju iz Bjelorusije, cestama gmižu tenkovi, a nebo je za avione sve uže. Prema njemu jedino lete cijene, dionice se ruše, padaju banke, oligarsi, telekomunikacije, zgrade i gradovi... Planet je uskuhao, tišina je jedino u svemiru. Rusi i Amerikanci na Međunarodnoj stanici rade zasad bez poteškoća, javljaju iz NASA-e.

A u hrvatskim ljekarnama traži se jod! E samo nam je još ta vijest na kraju dana trebala. Pa ne-će valj-daaa...

UTORAK: Tom i teretni list iz NATO-ove baze

Dan smo proveli na mađarsko-ukrajinskoj granici, koja je samo nekoliko dana ranije bila miran manji prijelaz uglavnom za okolno stanovništvo. Naziv pograničnog mjesta s mađarske strane nismo uspjeli ispravno ponoviti cijeli dan. Tiszabecs. Mještanima je trebalo samo dva dana od početka ruske invazije na Ukrajinu da shvate kako zgradu škole trebaju pretvoriti u nužni smještaj. Ondje je već ovog utorka gimnastička dvorana postala spavaonica na strunjačama.

Civilna zaštita i policija nisu zaboravili na koronavirus pa se pridošli i testiraju, a već na granici su u jednom autobusu otkrili dvadesetero pozitivnih putnika. Iz Ukrajine pristižu sve nacije, ima studenata sa svih strana svijeta. Nesretni su, ne znaju što će sada biti s njihovim studijem.

Taj je dan bio naš prvi susret s izbjeglicama, a čekaju nas sve potresniji prizori, što ćemo tek doznati. Nakon slanja izvještaja u redakciju iz neugledne mjesne krčme, u kojoj konobar ne zna nijednu nama prepoznatljivu riječ, pozdravili smo se s Tiszabecsom. Čekao nas je dug noćni put preko istoka Slovačke do Poljske. "Ceste su u pograničnim područjima tako loše da bi Putinovoj armadi trebala godina da ih prijeđe", pokušava Tom razbiti tmurnu atmosferu. "A mi smo mirni ako krene preko Rumunjske", krenulo ga pa se smijemo.

Vijesti su tog dana počele upravo iz Poljske jer su stanovnici uz granicu s Ukrajinom čuli i osjetili trešnju od raketiranja 15 kilometara udaljenog grada Volodimira.

– Zar idete tamo baš blizu? – pitali su nas taj dan naši iz Splita. Spekuliralo se cijeli dan da će Putin napasti zapad Ukrajine kako bi presjekao dotok oružja sa Zapada i pod tim dojmom doputovali smo oko dva ujutro u Rzsezow. Izišla sam na terasu hotela da udahnem malo svježeg zraka nakon pet sati vožnje.

U daljini potmula huka. Avijacija? Možda raketiranje prekoputa? Sto kilometara smo od Ukrajine. Može li se čuti? Trajalo je dugo, sjetilo me zvukova koje bih za ljetnih noći čula na Čiovu za vrijeme rata. Govorili su da je to granatiranje oko Drniša. Putin ima rakete, nikad nismo čuli ništa slično. Huči i dalje.

Podsjeća i na one prelete NATO-ovih aviona iz Aviana prema Srbiji. I to smo mogli noću slušati. Pa šta je ovo? Pitam recepcionarku je li negdje blizu grada aerodrom.

– Da, na petnaest minuta odavde – odgovori mi. Kažem joj da čujem jaki zvuk. Je li moguće da je to avion, jer preko puta Resnika nikad ništa slično nisam čula.

Djevojka mi doda da je u posljednje vrijeme vrlo gust promet iznad Rzsezowa i sliježe ramenima.

– Ima vojnih aviona?

– Da – zabrinuto mi kimne.

Ovo je onda vjerojatno bila neka NATO grdosija koja je dopremila tenkove, zaključim.

– Lipo si ti sve to zaključila. A da ti nisu iz NATO baze faksom poslali i teretni list? Aj, smiri se malo – ismijao me ujutro Tom. Znači, ufilmala sam se. A tko ne bi.

SRIJEDA: Izbjeglicama varšavski hotel za sovjetske funkcionare

Masakr u Mariupolju! To su naslovnice i top jedan vijesti na našim portalima. Vijesti o Ukrajini je pregršt sa svih strana svijeta. Pregovori su propali, ide druga runda. Obruč ruskih tenkova i dalje se steže oko Kijeva.

Kolona tenkova duga je više od 60 kilometara. Raketiraju se Harkiv i Herson. Lukašenko je snimljen ispred neke karte na kojoj se vidi Ukrajina podijeljena na četiri dijela, a kao slučajno se vidi planirani pravac ruskih trupa prema Moldaviji. Već do večeri u srijedu mnogi su spekulirali da je to sljedeći Putinov plijen. Ali mogao bi on i sam postati meta, jer jedan oligarh mu je ucijenio glavu i nudi milijun dolara.

A ruski vođa je, navodno, obitelj prebacio u atomsko sklonište u Sibiru. Ma valjda neće. Opet nam jeza mili uz kosti.

Putujemo natrag u Slovačku, na tamošnja dva prijelaza. Na manjem, u mjestu Uble, nalazimo improvizirani punkt za došljake, ali to su uglavnom mlade majke s djecom. Svi prijelazi uokolo vape za dječjom hranom i potrepštinama. Slovaci su uz granicu postavilli policajce u maskirnim uniformama i s dugim cijevima. Po potrebi su i babysitteri, prihvaćaju djecu u naručje, vuku kufere do prvih šatora.

U Kijevu je, javljaju, pogođen TV toranj. Nazivamo kolege u Lavovu. Nema roaminga, hvala operaterima, bez troška s njima razgovaramo. Od kolege Matije Djanešića stižu potresne fotografije sa željezničkoga kolodvora. Ljudi bježe, traži se mjesto. Posvuda im je s ove stane granice ponuđen besplatan prijevoz.

Notes from Poland javlja da će zgradu u Varšavi koja je izgrađena 1970. godine kao luksuzni hotel i rezidencija za nekadašnje sovjetske funkcionare prenamijeniti za izbjeglice. Zgrada je napuštena 90., nakon pada komunizma, ali šuškalo se da su je i dalje koristili ruski obavještajci pa su je zvali "špijunska vila". Uopće ništa ne bi bilo neobično, obavještajni rat bukti.

ČETVRTAK: 'Vi ste tam svi dobri ludi, volite, grlite...'

A brate, ima i lažnih vijesti napretek. Tko je pažljivije motrio, mogao je i sam zaključiti. Recimo, onaj oklopnjak koji gazi auto u Kijevu. Pa odmah smo se mogli zapitati otkud taj jedan ruski tenk u glavnom gradu, a i vidjelo se da šavrlja sublesavo. Neki ozbiljno strepe od mogućeg prebacivanja napada preko granica Ukrajine, i to u režiji jedne od zaraćenih strana kako bi se izazvao sukob širih razmjera. Zar bi bilo teško zamisliti širenje rata? Nipošto.

Osmog dana ruske invazije na Ukrajinu možemo biti uvjereni da se u nekom obliku to i dogodilo. Evo, na primjer, na željezničkom kolodvoru u poljskom gradu Przemyslu vlada ratno stanje uvezeno izravno vlakovima iz Kijeva i Lavova. Policija pred kolodvorskom zgradom ureduje u maskirnim uniformama s puškama, kao na svim granicama, što se nije vidjelo od pada željezne zavjese.

Ukrajina nije uspjela ući u Europsku uniju, ali Ukrajinci u nju pristižu svaki dan u sve većem broju. Gomilaju se zasad na crtama razgraničenja, a tu negdje gomila se i NATO. Na autocesti u četvrtak navečer, iz pravca Rzeszowa vidjeli smo konvoj vojnih kamiona. A čula sam opet i onu huku u noći iznad grada.

O.K., pa jasno je da su ovdje sad pojačane trupe Atlantskog saveza. Da sam dulje ovdje, ipak bih imala nelagodu. Pun je Ukrajinaca, njihove registracijske oznake su na parkingu i to na nešto jačim markama auta, a za doručkom je puno dječice s majkama. "Vi iz Srbije", obratila mi se sa smiješkom zaposlenica u našem hotelu jedno jutro.

"Ne, mi smo iz Hrvatske." "Oooo, ja poznam malo govorit srpski, moj muž Srbin. A vi ne volite Srbe?" "Neee, mi nemamo ništa protiv Srba." "O, dobro. Ja volim i Hrvatsku i sve ljude, drago mi da ste ovde kod nas. Vi ste tam svi dobri ludi, volite, grlite... Ja kad dođem tam, oni meni svi: snajka naša, gde si snajka, evo rakija, ljube, grle. Ljubav. Moj muž iz Topole, Oplenac", raspričala se s nama. Aška Prokić se zove naša snajka. "Hrvatska u mom srcu", prinese ruku grudima. "U mom srcu mazurka", kao iz topa će Tom.

Kaže Aška da su svi hoteli puni uokolo, što smo već čuli od kolega na terenu. Kad bismo se šalili, ovdje je kao kod nas usred sezone. Avioni lete kao subotom na Resniku. Samo je to malo skeri kad znamo što se događa u Ukrajini i kad je noć.

PETAK: Medijske bombe padaju na sve strane

Ovo je naš posljednji dan u Poljskoj. Hitamo prema jednom od najopterećenijih graničnih prijelaza i dalje u Slovačku. Čitamo vijesti o požaru kod ukrajinske nuklearke Zaporožje, najveće u Europi. Prijetnja nuklearnim katastrofama obilježila je ovaj rat od starta pa je obilježila i ovaj izvještaj. Al', opet, neće valjda.

Evo Rusi javljaju da su to Ukrajinci zapalili. E i takvih stvari ćemo se još naslušati idućih dana. Medijske bombe padaju na sve strane. Rusi zauzimaju jednu po jednu nuklearku, u to nema sumnje. Ukrajinci koje smo sreli su očajni. Preziru Putina. Zbilja ga malo ljudi trenutno podržava. Jesu li konačno zamukli i naši fanovi?

Ukrajinski rat još ne silazi s naslovnica, humanitarna kriza u Europi je golema, svijet se preraspoređuje i sigurno nakon ovoga više neće sve biti isto. Bar neće za more ukrajinske dječice koja će rasti u tuđini. Gledam ih ovih dana u prihvatnim centrima kao i u našem hotelu kako bezbrižno crtaju flomasterima i slažu kockice. Majke su im doma u stresu uspjele spakirati i igračke. A čije figurice smo mi, običan svijet?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/ Cropix
Tom Dubravec/ Cropix
Tom Dubravec i Silvana Uzinić
Tom Dubravec/Cropix
Madjarska, 010322.
Granicni prijelaz Tiszabec izmedju Ukrajine i Madjarske.
Na fotografiji: izbjeglice iz Ukrajine.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/evo-sto-je-s-poljske-granice-prepune-ukrajinskih-izbjeglica-hrvatima-porucila-srpska-snajka-i-sto-joj-je-hitro-odgovorio-fotoreporter-slobodne-1172761 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1d59b00fb6b99d248eb9ea4e17a5e7d09713c14e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Evo+%C5%A1to+je+s+poljske+granice%2C+prepune+ukrajinskih+izbjeglica%2C+Hrvatima+poru%C4%8Dila+%E2%80%98srpska+snajka%E2%80%98%2C+i+%C5%A1to+joj+je+hitro+odgovorio+fotoreporter+%E2%80%98Slobodne%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fevo-sto-je-s-poljske-granice-prepune-ukrajinskih-izbjeglica-hrvatima-porucila-srpska-snajka-i-sto-joj-je-hitro-odgovorio-fotoreporter-slobodne-1172761 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fevo-sto-je-s-poljske-granice-prepune-ukrajinskih-izbjeglica-hrvatima-porucila-srpska-snajka-i-sto-joj-je-hitro-odgovorio-fotoreporter-slobodne-1172761 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres ratnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres ratnog tjedna

Evo što je s poljske granice, prepune ukrajinskih izbjeglica, Hrvatima poručila ‘srpska snajka‘, i što joj je hitro odgovorio fotoreporter ‘Slobodne‘

Piše Silvana Uzinić
4. ožujka 2022. - 17:55

Novinarka Slobodne Dalmacije Silvana Uzinić autorica je kolumne "Pretres radnog tjedna", kojih je dosad u prilogu Spektar objavljeno četrdeset. Ova je, četrdeset prva, po svemu posebna.

Kolegica Uzinić je, naime, ovaj tjedan, zajedno s fotoreporterom Tomom Dubravcem provela na granicama Ukrajine s Mađarskom, Slovačkom i Poljskom, izvještavajući za naše novine i portal o ulasku izbjeglica iz napadnute zemlje, i tako, umjesto radnog, došla u situaciju da, na nevolju, pretrese – ratni tjedan.

Tom Dubravec mnoge je slične prizore vidio i snimio devedesetih godina, u vrijeme Domovinskog rata, kad je 'ratovao' kamerom, i kad je bilo teško zamisliti da će se desetljećima kasnije po Europi ponovno rasuti izbjeglice – Europljani.

PONEDJELJAK: Putinova prijetnja svima koji se 'mi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:47