stdClass Object ( [id] => 1170204 [title] => Dvije hrvatske firme mogu se naći u velikim problemima zbog situacije u Ukrajini: ‘Ako zaustave isporuku, pretrpjet će trenutnu štetu‘; Ekonomist otkriva i što je s bankama [alias] => dvije-hrvatske-firme-mogu-se-naci-u-velikim-problemima-zbog-situacije-u-ukrajini-ako-zaustave-isporuku-pretrpjet-ce-trenutnu-stetu-ekonomist-otkriva-i-sto-je-s-bankama-u-europi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Petrokemija" iz Kutine i "Fortenova grupa" dvije su kompanije u Hrvatskoj koje bi značajno osjetile daljnje zaoštravanje i sankcioniranje Rusije.

Kutinskom proizvođaču umjetnih gnojiva šok bi bio značajnije poskupljenje plina jer ovisi o ruskom plinu, dok bi grupaciju, u čijem su vlasništvu tvrtke koje su poslovale u sklopu "Agrokora", šokiralo daljnje zaoštravanje sankcija i zabrana financiranja. Rekao nam je to dr. Damir Novotny, no ovaj ekonomist smatra da do daljnje eskalacije sukoba ne bi trebalo doći, vjerojatnije je hlađenje odnosa i novi hladni rat koji će dugo potrajati.

Blokada banaka

- Dođe li do daljnje eskalacije sankcija i protusankcija, da Europska unija zaustavi poslovanje ruskih kompanija na europskom tržištu, da im onemogući financiranje na financijskim tržištima, a da s druge strane, odgovor ruskih energetskih kompanija bude da zaustave isporuku energije europskim kupcima, u Hrvatskoj će trenutnu štetu i probleme imati "Petrokemija" u Kutini. Oni su najveći potrošači ruskog plina, a za druge potrošače imamo alternativni pravac koji se pokazao korisnim u smislu sigurnosti opskrbe, a to je LNG terminal na Krku, bez obzira na to što će cijene tog plina rasti s rastom potražnje. Kako Rusi budu podizali cijene svog plina, tako će vjerojatno rasti potražnja za ukapljenim plinom iz različitih izvora. Ali, sasvim sigurno, zahvaljujući tome što je otvorila nabavni smjer i preko LNG terminala na Krku, može osigurati dobavu za kućanstva i za recimo, bolnice i kupce iz javnog sektora koji koriste plin kao energent. Opskrba plinom ne bi trebala biti u pitanju, a cijena je već drugo pitanje, ne znamo kako će se ta cijena kretati – ističe dr. Novotny.

---

image
Na fotografiji: Damir Novotny
Damir Krajač/Cropix
---

Što se "Fortenove" tiče, podsjetimo da dvije ruske banke imaju 51,5 posto vlasništva u tom koncernu, i to Sberbank ima 44 posto, VTB 7,5 posto, a ruske su banke držale najveći udio duga u "Agrokoru", čija je imovina nakon nagodbe iz 2019. godine prenesena na novi koncern "Fortenova". Taj koncern zapošljava više od 50.000 ljudi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj pa se smatra jednim od najvećih poslodavaca u regiji, a temeljne su mu djelatnosti poljoprivreda, proizvodnja hrane i maloprodaja. Uz Konzum, Mercator i Tisak, te ostale maloprodajne kompanije, u Fortenovi su i hrvatske tvornice Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec, Agrolaguna, Belje, PIK Vinkovci, Vupik... Stoga je jasno da će se sankcije i njihovo zaoštravanje osjetiti i na domaćoj poljoprivredi. A problem Fortenove su njezina zaduženost i potreba za kreditima, objašnjava dr. Novotny.

Muke Fortenove

- Fortenova je u većinskom vlasništvu dvije ruske banke, jedna od njih je VTB banka, koja je već sada u Engleskoj proglašena bankom s kojom se ne smije raditi, jučer je u parlamentu objavio Boris Johnson da je ta banka na popisu banaka s kojima njihove banke i poduzeća ne smiju raditi. Za sada nemamo takve sankcije u Europskoj uniji, što ne znači da ih sutra neće biti ako situacija eskalira. Dođe li do toga, nažalost, Fortenova nije ni približno sanirana do kraja, još uvijek joj je potrebno kreditiranje koje dolazi iz tih dviju banaka i iz domaćih banaka koje će morati prestati raditi s njima, i to će za tu firmu biti veliki šok. Njima je najveći problem prezaduženost, oni su još uvijek jako zaduženi. Nadamo se da do toga ipak neće doći jer je ta grupacija veliki poslodavac ne samo u Hrvatskoj nego i u Jugoistočnoj Europi te se nadamo da ta radna mjesta neće biti ugrožena – ističe ekonomist. Podsjećamo da su ruski vlasnici bili najavili da će za dvije godine izići iz vlasništva Fortenove, a dr. Novotny kaže da je takva najava postojala.

- To je s njihove strane najavljeno, a možda će se to sada ubrzati, možda će u kratkom roku naći nekog kupca, neprirodno je da ostanu dulje u vlasništvu te firme.

Na naše pitanje koliko je izvjesno da iza prve serije sankcija prema Rusiji idu i druge, poput zabrane financiranja, i jesu li europske banke u problemu zbog kreditne izloženosti Rusiji, kako se u nekim europskim medijima navodi, te se tvrdi da su izloženije od američkih.

---

image
Pogoni Petrokemije u kojima se osim umjetnih gnojiva proizvodi i sirovina za eksplozive
Srđan Vrančić/Cropix
---

- Tu nema straha, nisu toliko izložene. Banke su to već rezervirale, to ni približno nije toliko opasno kako se čini. Što se tiče energetskog miksa, Njemačka, Mađarska i Hrvatska su najizloženije od europskih zemalja jer koriste najviše ruskog plina od svih članica EU-a. Međutim, Njemačka ima alternativne pravce, preko terminala u Nizozemskoj dolazi joj norveški i danski plin. U ovom trenutku se čini da EU nije toliko izložena što se tiče energetike i da je ruska strana pretjerala u prijetnjama. Mislim da plin nije prijetnja toliko Europi, a izloženost prema ruskim poduzetnicima i bankama je relativno mala. Na primjer, Sberbank je prodao Volksbank i izišao je s europskog tržišta jer su ranije sankcije već učinile svoje - kaže dr. Damir Novotny, koji vjeruje u daljnje smirivanje i novi hladni rat.

Novi hladni rat

Što se sankcija tiče koje su za sada na dnevnom redu prema Rusiji, čini se da je za sada najviše istupila Njemačka zamrzavanjem postupka izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II, koji izravno povezuje Rusiju s Njemačkom ispod Baltičkog mora, dok su ministri vanjskih poslova država članica EU-a postigli dogovor o prvom paketu sankcija protiv Rusije koje su nazvane bolnima za ekonomiju i za osobe protiv kojih su usmjerene. Sankcije su usmjerene protiv 351 zastupnika ruske Dume te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti, među kojima su i ruske banke koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijima. Uz to, zabranjuje se trgovina između dvije odcijepljene regije i EU-u, onako kako je to bilo napravljeno nakon ilegalne aneksije Krima 2014., a ministri vanjskih poslova EU-a poručili su da je u paketu sankcija i ograničavanje sposobnosti ruske vlade da prikupi kapital na financijskim tržištima EU-a. Prvi američki paket sankcija Rusiji uključuje blokiranje dvije velike ruske financijske institucije - VEB i ruske Vojne banke te odsijecanje dijelova ruske ekonomije od međunarodnih financijskih sustava.

Analitičari za sada ocjenjuju da bi najčešće spominjane sankcije mogle smanjiti ruski BDP za jedan posto, a agresivnije mjere o kojima se govori, poput one o izbacivanju Rusije iz Swifta, globalnog platnog sustava, mogle bi smanjiti ruski BDP za pet posto. Ima i jedno ali, danas je Rusija drukčija nego 2014. godine, kada su zapadne sankcije i pad cijena nafte srušili 2,5 posto BDP-a zemlje i izazvali financijsku krizu. Danas Rusija ima više deviznih zaliha i manje vanjskog duga.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u šoku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => u šoku 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-23 15:16:18 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-24 09:09:11 [modified_by] => 3204 [publish_up] => 2022-02-23 19:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 685 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/23\/21040820.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/23\/21040826.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/23\/21040828.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/23\/21040812.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/23\/21040806.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Pogoni Petrokemije u kojima se osim umjetnih gnojiva proizvodi i sirovina za eksplozive","","","Na fotografiji: Damir Novotny"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21040820_1920.jpg":"1920x1080","k_21040820_1280.jpg":"1280x1280","k_21040820_1024.jpg":"1024x1024","k_21040820_640.jpg":"640x640","k_21040820_480.jpg":"480x480","k_21040820_340.jpg":"340x340","k_21040820_220.jpg":"220x220","o_21040820_1280.jpg":"1280x853","o_21040820_1024.jpg":"1024x682","o_21040820_640.jpg":"640x426","o_21040820_480.jpg":"480x320","o_21040820_340.jpg":"340x226","o_21040820_220.jpg":"220x146","h_21040820_1280.jpg":"1280x854","h_21040820_1024.jpg":"1024x683","h_21040820_640.jpg":"640x427","h_21040820_480.jpg":"480x320","h_21040820_340.jpg":"340x227","h_21040820_220.jpg":"220x147","pp_21040820_1280.jpg":"1006x1280","pp_21040820_1024.jpg":"805x1024","pp_21040820_640.jpg":"503x640","pp_21040820_480.jpg":"377x480","pp_21040820_340.jpg":"267x340","pp_21040820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1193","hd_21040826_1920.jpg":"1920x1080","k_21040826_1280.jpg":"1280x1280","k_21040826_1024.jpg":"1024x1024","k_21040826_640.jpg":"640x640","k_21040826_480.jpg":"480x480","k_21040826_340.jpg":"340x340","k_21040826_220.jpg":"220x220","o_21040826_1280.jpg":"1280x795","o_21040826_1024.jpg":"1024x636","o_21040826_640.jpg":"640x397","o_21040826_480.jpg":"480x298","o_21040826_340.jpg":"340x211","o_21040826_220.jpg":"220x136","h_21040826_1280.jpg":"1280x854","h_21040826_1024.jpg":"1024x683","h_21040826_640.jpg":"640x427","h_21040826_480.jpg":"480x320","h_21040826_340.jpg":"340x227","h_21040826_220.jpg":"220x147","pp_21040826_1280.jpg":"1006x1280","pp_21040826_1024.jpg":"805x1024","pp_21040826_640.jpg":"503x640","pp_21040826_480.jpg":"377x480","pp_21040826_340.jpg":"267x340","pp_21040826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1264","hd_21040828_1920.jpg":"1920x1080","k_21040828_1280.jpg":"1280x1280","k_21040828_1024.jpg":"1024x1024","k_21040828_640.jpg":"640x640","k_21040828_480.jpg":"480x480","k_21040828_340.jpg":"340x340","k_21040828_220.jpg":"220x220","o_21040828_1280.jpg":"1280x842","o_21040828_1024.jpg":"1024x674","o_21040828_640.jpg":"640x421","o_21040828_480.jpg":"480x316","o_21040828_340.jpg":"340x223","o_21040828_220.jpg":"220x144","h_21040828_1280.jpg":"1280x854","h_21040828_1024.jpg":"1024x683","h_21040828_640.jpg":"640x427","h_21040828_480.jpg":"480x320","h_21040828_340.jpg":"340x227","h_21040828_220.jpg":"220x147","pp_21040828_1280.jpg":"1006x1280","pp_21040828_1024.jpg":"805x1024","pp_21040828_640.jpg":"503x640","pp_21040828_480.jpg":"377x480","pp_21040828_340.jpg":"267x340","pp_21040828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2755","hd_21040812_1920.jpg":"1920x1080","k_21040812_1280.jpg":"1280x1280","k_21040812_1024.jpg":"1024x1024","k_21040812_640.jpg":"640x640","k_21040812_480.jpg":"480x480","k_21040812_340.jpg":"340x340","k_21040812_220.jpg":"220x220","o_21040812_1280.jpg":"1280x1836","o_21040812_1024.jpg":"1024x1469","o_21040812_640.jpg":"640x918","o_21040812_480.jpg":"480x688","o_21040812_340.jpg":"340x487","o_21040812_220.jpg":"220x315","h_21040812_1280.jpg":"1280x854","h_21040812_1024.jpg":"1024x683","h_21040812_640.jpg":"640x427","h_21040812_480.jpg":"480x320","h_21040812_340.jpg":"340x227","h_21040812_220.jpg":"220x147","pp_21040812_1280.jpg":"1006x1280","pp_21040812_1024.jpg":"805x1024","pp_21040812_640.jpg":"503x640","pp_21040812_480.jpg":"377x480","pp_21040812_340.jpg":"267x340","pp_21040812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1300","hd_21040806_1920.jpg":"1920x1080","k_21040806_1280.jpg":"1280x1280","k_21040806_1024.jpg":"1024x1024","k_21040806_640.jpg":"640x640","k_21040806_480.jpg":"480x480","k_21040806_340.jpg":"340x340","k_21040806_220.jpg":"220x220","o_21040806_1280.jpg":"1280x866","o_21040806_1024.jpg":"1024x693","o_21040806_640.jpg":"640x433","o_21040806_480.jpg":"480x325","o_21040806_340.jpg":"340x230","o_21040806_220.jpg":"220x148","h_21040806_1280.jpg":"1280x854","h_21040806_1024.jpg":"1024x683","h_21040806_640.jpg":"640x427","h_21040806_480.jpg":"480x320","h_21040806_340.jpg":"340x227","h_21040806_220.jpg":"220x147","pp_21040806_1280.jpg":"1006x1280","pp_21040806_1024.jpg":"805x1024","pp_21040806_640.jpg":"503x640","pp_21040806_480.jpg":"377x480","pp_21040806_340.jpg":"267x340","pp_21040806_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7803646 Threads: 3 Questions: 1637809557 Slow queries: 4867188 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111444974 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/dvije-hrvatske-firme-mogu-se-naci-u-velikim-problemima-zbog-situacije-u-ukrajini-ako-zaustave-isporuku-pretrpjet-ce-trenutnu-stetu-ekonomist-otkriva-i-sto-je-s-bankama-u-europi-1170204 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dvije-hrvatske-firme-mogu-se-naci-u-velikim-problemima-zbog-situacije-u-ukrajini-ako-zaustave-isporuku-pretrpjet-ce-trenutnu-stetu-ekonomist-otkriva-i-sto-je-s-bankama-u-europi-1170204?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 214173 [name] => petrokemija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petrokemija [link] => /tag/petrokemija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 451562 [name] => Fortenova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fortenova [link] => /tag/fortenova ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u šoku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dvije hrvatske firme mogu se naći u velikim problemima zbog situacije u Ukrajini: ‘Ako zaustave isporuku, pretrpjet će trenutnu štetu‘; Ekonomist otkriva i što je s bankama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/21040820.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/21040820.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/21040826.jpg [title] => Pogoni Petrokemije u kojima se osim umjetnih gnojiva proizvodi i sirovina za eksplozive Srđan Vrančić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/21040828.jpg [title] => Srđan Vrančić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/21040812.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/21040806.jpg [title] => Na fotografiji: Damir Novotny Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Petrokemija" iz Kutine i "Fortenova grupa" dvije su kompanije u Hrvatskoj koje bi značajno osjetile daljnje zaoštravanje i sankcioniranje Rusije.

Kutinskom proizvođaču umjetnih gnojiva šok bi bio značajnije poskupljenje plina jer ovisi o ruskom plinu, dok bi grupaciju, u čijem su vlasništvu tvrtke koje su poslovale u sklopu "Agrokora", šokiralo daljnje zaoštravanje sankcija i zabrana financiranja. Rekao nam je to dr. Damir Novotny, no ovaj ekonomist smatra da do daljnje eskalacije sukoba ne bi trebalo doći, vjerojatnije je hlađenje odnosa i novi hladni rat koji će dugo potrajati.

Blokada banaka

- Dođe li do daljnje eskalacije sankcija i protusankcija, da Europska unija zaustavi poslovanje ruskih kompanija na europskom tržištu, da im onemogući financiranje na financijskim tržištima, a da s druge strane, odgovor ruskih energetskih kompanija bude da zaustave isporuku energije europskim kupcima, u Hrvatskoj će trenutnu štetu i probleme imati "Petrokemija" u Kutini. Oni su najveći potrošači ruskog plina, a za druge potrošače imamo alternativni pravac koji se pokazao korisnim u smislu sigurnosti opskrbe, a to je LNG terminal na Krku, bez obzira na to što će cijene tog plina rasti s rastom potražnje. Kako Rusi budu podizali cijene svog plina, tako će vjerojatno rasti potražnja za ukapljenim plinom iz različitih izvora. Ali, sasvim sigurno, zahvaljujući tome što je otvorila nabavni smjer i preko LNG terminala na Krku, može osigurati dobavu za kućanstva i za recimo, bolnice i kupce iz javnog sektora koji koriste plin kao energent. Opskrba plinom ne bi trebala biti u pitanju, a cijena je već drugo pitanje, ne znamo kako će se ta cijena kretati – ističe dr. Novotny.

---

image
Na fotografiji: Damir Novotny
Damir Krajač/Cropix
---

Što se "Fortenove" tiče, podsjetimo da dvije ruske banke imaju 51,5 posto vlasništva u tom koncernu, i to Sberbank ima 44 posto, VTB 7,5 posto, a ruske su banke držale najveći udio duga u "Agrokoru", čija je imovina nakon nagodbe iz 2019. godine prenesena na novi koncern "Fortenova". Taj koncern zapošljava više od 50.000 ljudi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj pa se smatra jednim od najvećih poslodavaca u regiji, a temeljne su mu djelatnosti poljoprivreda, proizvodnja hrane i maloprodaja. Uz Konzum, Mercator i Tisak, te ostale maloprodajne kompanije, u Fortenovi su i hrvatske tvornice Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec, Agrolaguna, Belje, PIK Vinkovci, Vupik... Stoga je jasno da će se sankcije i njihovo zaoštravanje osjetiti i na domaćoj poljoprivredi. A problem Fortenove su njezina zaduženost i potreba za kreditima, objašnjava dr. Novotny.

Muke Fortenove

- Fortenova je u većinskom vlasništvu dvije ruske banke, jedna od njih je VTB banka, koja je već sada u Engleskoj proglašena bankom s kojom se ne smije raditi, jučer je u parlamentu objavio Boris Johnson da je ta banka na popisu banaka s kojima njihove banke i poduzeća ne smiju raditi. Za sada nemamo takve sankcije u Europskoj uniji, što ne znači da ih sutra neće biti ako situacija eskalira. Dođe li do toga, nažalost, Fortenova nije ni približno sanirana do kraja, još uvijek joj je potrebno kreditiranje koje dolazi iz tih dviju banaka i iz domaćih banaka koje će morati prestati raditi s njima, i to će za tu firmu biti veliki šok. Njima je najveći problem prezaduženost, oni su još uvijek jako zaduženi. Nadamo se da do toga ipak neće doći jer je ta grupacija veliki poslodavac ne samo u Hrvatskoj nego i u Jugoistočnoj Europi te se nadamo da ta radna mjesta neće biti ugrožena – ističe ekonomist. Podsjećamo da su ruski vlasnici bili najavili da će za dvije godine izići iz vlasništva Fortenove, a dr. Novotny kaže da je takva najava postojala.

- To je s njihove strane najavljeno, a možda će se to sada ubrzati, možda će u kratkom roku naći nekog kupca, neprirodno je da ostanu dulje u vlasništvu te firme.

Na naše pitanje koliko je izvjesno da iza prve serije sankcija prema Rusiji idu i druge, poput zabrane financiranja, i jesu li europske banke u problemu zbog kreditne izloženosti Rusiji, kako se u nekim europskim medijima navodi, te se tvrdi da su izloženije od američkih.

---

image
Pogoni Petrokemije u kojima se osim umjetnih gnojiva proizvodi i sirovina za eksplozive
Srđan Vrančić/Cropix
---

- Tu nema straha, nisu toliko izložene. Banke su to već rezervirale, to ni približno nije toliko opasno kako se čini. Što se tiče energetskog miksa, Njemačka, Mađarska i Hrvatska su najizloženije od europskih zemalja jer koriste najviše ruskog plina od svih članica EU-a. Međutim, Njemačka ima alternativne pravce, preko terminala u Nizozemskoj dolazi joj norveški i danski plin. U ovom trenutku se čini da EU nije toliko izložena što se tiče energetike i da je ruska strana pretjerala u prijetnjama. Mislim da plin nije prijetnja toliko Europi, a izloženost prema ruskim poduzetnicima i bankama je relativno mala. Na primjer, Sberbank je prodao Volksbank i izišao je s europskog tržišta jer su ranije sankcije već učinile svoje - kaže dr. Damir Novotny, koji vjeruje u daljnje smirivanje i novi hladni rat.

Novi hladni rat

Što se sankcija tiče koje su za sada na dnevnom redu prema Rusiji, čini se da je za sada najviše istupila Njemačka zamrzavanjem postupka izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II, koji izravno povezuje Rusiju s Njemačkom ispod Baltičkog mora, dok su ministri vanjskih poslova država članica EU-a postigli dogovor o prvom paketu sankcija protiv Rusije koje su nazvane bolnima za ekonomiju i za osobe protiv kojih su usmjerene. Sankcije su usmjerene protiv 351 zastupnika ruske Dume te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti, među kojima su i ruske banke koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijima. Uz to, zabranjuje se trgovina između dvije odcijepljene regije i EU-u, onako kako je to bilo napravljeno nakon ilegalne aneksije Krima 2014., a ministri vanjskih poslova EU-a poručili su da je u paketu sankcija i ograničavanje sposobnosti ruske vlade da prikupi kapital na financijskim tržištima EU-a. Prvi američki paket sankcija Rusiji uključuje blokiranje dvije velike ruske financijske institucije - VEB i ruske Vojne banke te odsijecanje dijelova ruske ekonomije od međunarodnih financijskih sustava.

Analitičari za sada ocjenjuju da bi najčešće spominjane sankcije mogle smanjiti ruski BDP za jedan posto, a agresivnije mjere o kojima se govori, poput one o izbacivanju Rusije iz Swifta, globalnog platnog sustava, mogle bi smanjiti ruski BDP za pet posto. Ima i jedno ali, danas je Rusija drukčija nego 2014. godine, kada su zapadne sankcije i pad cijena nafte srušili 2,5 posto BDP-a zemlje i izazvali financijsku krizu. Danas Rusija ima više deviznih zaliha i manje vanjskog duga.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix
Srđan Vrančić/Cropix
Pogoni Petrokemije u kojima se osim umjetnih gnojiva proizvodi i sirovina za eksplozive
Damir Krajač/Cropix
Na fotografiji: Damir Novotny
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dvije-hrvatske-firme-mogu-se-naci-u-velikim-problemima-zbog-situacije-u-ukrajini-ako-zaustave-isporuku-pretrpjet-ce-trenutnu-stetu-ekonomist-otkriva-i-sto-je-s-bankama-u-europi-1170204 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d6164b92b071cbfd5614b1535763859dc570e8a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dvije+hrvatske+firme+mogu+se+na%C4%87i+u+velikim+problemima+zbog+situacije+u+Ukrajini%3A+%E2%80%98Ako+zaustave+isporuku%2C+pretrpjet+%C4%87e+trenutnu+%C5%A1tetu%E2%80%98%3B+Ekonomist+otkriva+i+%C5%A1to+je+s+bankama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdvije-hrvatske-firme-mogu-se-naci-u-velikim-problemima-zbog-situacije-u-ukrajini-ako-zaustave-isporuku-pretrpjet-ce-trenutnu-stetu-ekonomist-otkriva-i-sto-je-s-bankama-u-europi-1170204 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdvije-hrvatske-firme-mogu-se-naci-u-velikim-problemima-zbog-situacije-u-ukrajini-ako-zaustave-isporuku-pretrpjet-ce-trenutnu-stetu-ekonomist-otkriva-i-sto-je-s-bankama-u-europi-1170204 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u šoku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskau šoku

Dvije hrvatske firme mogu se naći u velikim problemima zbog situacije u Ukrajini: ‘Ako zaustave isporuku, pretrpjet će trenutnu štetu‘; Ekonomist otkriva i što je s bankama

Piše Sanja Stapić
23. veljače 2022. - 20:33

"Petrokemija" iz Kutine i "Fortenova grupa" dvije su kompanije u Hrvatskoj koje bi značajno osjetile daljnje zaoštravanje i sankcioniranje Rusije.

Kutinskom proizvođaču umjetnih gnojiva šok bi bio značajnije poskupljenje plina jer ovisi o ruskom plinu, dok bi grupaciju, u čijem su vlasništvu tvrtke koje su poslovale u sklopu "Agrokora", šokiralo daljnje zaoštravanje sankcija i zabrana financiranja. Rekao nam je to dr. Damir Novotny, no ovaj ekonomist smatra da do daljnje eskalacije sukoba ne bi trebalo doći, vjerojatnije je hlađenje odnosa i novi hladni rat koji će dugo potrajati.

Blokada banaka

- Dođe li do daljnje eskalacije sankcija i protusankcija, da Europska unija zaustavi poslovanje ruskih kompanija na europskom tržištu, da im onemogući financiranje na financijskim trži...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:31