stdClass Object ( [id] => 173148 [title] => Dubrovkinja Andrea Falkoni-Račić: Nisam ubojica, liječim se od neplodnosti [alias] => dubrovkinja-andrea-falkoni-racic-nisam-ubojica-lijecim-se-od-neplodnosti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => / Ja sam MPO pacijentica i nisam ubojica! Samo želim zagrliti svoje dijete!” Poručuje to u svojem pismu upućenom medijima, ali i klubovima političkih stranaka u Saboru, Dubrovkinja Andrea Falkoni-Račić, koja sa suprugom već dulje vrijeme pokušava dobiti dijete uz pomoć medicine.

Okidač za pisanje pisma, kaže nam, bile su izjave iz HDZ-a o tome kako se Prijedlog novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) može izjednačiti s Jasenovcem i Bleiburgom.

“Ovih se dana u Hrvatskoj, po tko zna koji put, podigla nepotrebna hajka na nas pacijente koji se uz pomoć medicine želimo liječiti od neplodnosti. Naglašavam želimo, jer je to naš izbor, jednako kao što je nekome drugome tko boluje od bilo koje bolesti liječenje njegov izbor i na to ga nitko ne može natjerati.

Svatko od nas bira svoj put. Stoga mislim da bi svim parovima u Hrvatskoj, koju želimo nazivati demokratskom, trebalo omogućiti pravo izbora − tko se ne želi liječiti od neplodnosti nekom od metoda medicinski potpomognute oplodnje, to ne mora i na to ga nitko neće prisiljavati, niti ga prisiljava”, napominje Andrea. Ističe da su ona i suprug izabrali upravo takav put i smeta im kad ih netko naziva ubojicama.

“Jer to nismo. I mislim da nitko u ovoj državi nema pravo odlučivati o mojim i suprugovim spolnim stanicama, kao ni o našim embrijima. A svi embriji koje smo u naših sedam bolnih i teških, nažalost, neuspješnih postupaka dobili, na našu veliku žalost, nisu postali našim bebama.

Iako su svi uredno vraćeni u maternicu, nisu se implantirali te svi ti postupci nisu urodili trudnoćom. I ne smatram se zbog toga ubojicom, jer bi se takav scenarij dogodio i kod spontanih ciklusa”, kaže Andrea.

Naime, objašnjava, ako se promatra sudbina stotinu jajnih stanica u idealnim uvjetima kod zdravog bračnog para, dobit ćemo sljedeće rezultate – 15 posto jajnih stanica neće se oploditi, 15 posto onih koje se oplode neće se ugnijezditi na sluznici maternice, 70 posto oplođenih jajnih stanica (zametaka) implantirat će se, ali će se i oko 40 posto njih pobaciti i samo 30 posto završit će porođajem.

“Mislim da je tu svakome, pa i najvećim laicima, sve jasno. I upravo tu pada teza ‘hodajućih embrija’, Miletića i njemu sličnih, jer ne dovodi svaki embrij do rođenja djeteta, neovisno o bilo kakvim svjetonazorima. Jer i ja sam katolkinja, ali ne želim da mi netko nameće svoje svjetonazore koji po meni nemaju veze s katoličkom vjerom i Bogom, jer Bog je po meni čista i uzvišena ljubav.

Ma, dosta o njima. Moja je bol prevelika da bi je itko mogao otkloniti bilo kakvim optužbama. Samo ja znam koliko je neprospavanih noći iza mene, koliko prolivenih suza i nedosanjanih snova kako ću i ja jednog dana ugledati okice našeg djeteta. Djeteta toliko željenog i toliko voljenog i puno prije nego što je došlo na ovaj svijet”, zaključuje svoje emotivno pismo Andrea Falkoni-Račić.

DIVNA ZENIĆ

Primjedbe na novi zakon

Andrea, ipak, ima i neke primjedbe na novi MPO zakon. “Ministre Ostojiću, i dalje stoje moje kritike predloženom zakonu − od ograničenja postupaka u prirodnom ciklusu na samo dva, preko pribrajanja do sada odrađenih postupaka onima koje omogućuje novi zakon, do ograničenja oplodnje na 12 jajnih stanica”, kaže Andrea.

Roda i Ženska mreža Hrvatske: Zakon diskriminira

Udruge Roda i Ženska mreža Hrvatske reagirale su na danas prihvaćen Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) upozorivši kako je on diskriminativan i da, premda donosi mnoga poboljšanja i povećanja prava, ne nudi optimalne mogućnosti liječenja kakve su omogućene drugdje u Europi, te su pozvale na njegovu doradu, a Ženska mreža Hrvatske najavila je i pravnu akciju.

"Danas izglasovan zakon je diskriminativan jer u sebi sadrži odredbu koja eksplicitno propisuje diskriminaciju žena koje žive u istospolnim zajednicama, dok u potpunosti isključuje žene koje nemaju problem s neplodnosti, ali žele primjenom MPO-a ostvariti pravo na začeće, trudnoću i rađanje zdravog djeteta", ističe Ženska mreža Hrvatske u svojem priopćenju. Člankom 10. Stavkom 2. toga zakona, žene koje žive u istospolnim zajednicama u potpunosti su isključene od mogućnosti primjene ovog zakona, upozorava.

"Žene koje žive u istospolnim zajednicama imaju pravo na zaštitu svog obiteljskog života. Ovakva odredba predstavlja nerazumno i nerazmjerno miješanju države u privatni život pojedinca. Radi se o direktnoj diskriminaciji lezbijki koja je zabranjena Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti spolova", smatraju nadalje u toj udruzi, te napominju kako zakon nije u skladu s Ustavom i nacionalnim i međunarodnim dokumentima za suzbijanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava. "S obzirom na navedeno, Ženska mreža Hrvatske će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji Ustavnom sudu RH, po njegovoj objavi u Narodnim novinama", napominje se u priopćenju.

Udruga Roda u svojem priopćenju ističe kako, iako je taj zakon donio brojna poboljšanja i povećanja prava, on ne nudi optimalne mogućnosti liječenja kakve imaju osobe s problemom neplodnosti u ostatku Europe. Najspornijim dijelom nove zakonske regulative smatraju ograničenje broja postupaka na teret državnog proračuna, neanonimnost donacija, ograničenje oplodnje maksimalno 12 jajnih stanica, te ograničenje prava iz Zakona na žene koje imaju problem neplodnosti.

"Time su u zakon ugrađeni neki nama neprihvatljivi kompromisi", ističe ta udruga u svojem priopćenju, te poziva na dodatno dorađivanje zakonske regulative.

ANSA: Jedan od najliberalnijih u Europi

Svjetske novinske agencije prenose u petak da je Hrvatska usvojila novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) koji će, kako piše agencija France Presse, zamijeniti jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi na tom području.

"Hrvatski sabor usvojio je u petak novi zakon o MPO-u, koji će zamijeniti jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi na tom području, unatoč snažnom protivljenju Katoličke crkve i konzervativnih stranaka", ističe France Presse.

Agencija podsjeća da je Hrvatska već imala zakon koji je dopuštao zamrzavanje zametaka, ali je HDZ 2009. donio novi zakon koji je branio zamrzavanje embrija i dopuštao oplodnju samo tri jajne stanice.

Također izdvaja da je u novom zakonu ključno zamrzavanje zametaka i mogućnost medicinski potpomognute oplodnje za žene bez partnera.

Agencija APA piše kako su Crkva i udruge bliske njoj kao i HDZ proteklih tjedana žestoko kritizirale zakonski prijedlog. Sporne su, piše APA, odredbe prema kojima se postupak može primjenjivati i na pripadnike izvanbračnih zajednica, kao i na neudane homoseksualne i transseksualne osobe.

Žestokoj je kritici izvrgnuta i novina prema kojoj se oplođene jajne stanice mogu držati smrznute pet godina, navodi APA.

Talijanska agencija ANSA izvijestila je da je hrvatski parlament usvojio zakon o potpomognutoj oplodnji koji je "jedan od najliberalnijih i najpermisivnijih u Europi" jer dopušta, među ostalim, i zamrzavanje zametka no također dodaje da su se zakonu snažno suprotstavili Katolička crkva i oporbeni desni centar.

Jedan od čelnika HDZ-a je novi zakon, izvješćuje talijanska agencija, usporedio čak i s "ljudskim tragedijama holokausta i zločinima komunističkih režima". ANSA navodi i da su među spornima odredbe po kojemu su roditelji i država dužni obavijestiti osobu rođenu uz pomoć potpomognute oplodnje nakon punoljetnosti informirati o biološkim roditeljima u slučaju da je riječ o donorima.

Agencija Beta piše da je za donošenje zakona glasovalo 88 zastupnika vladajuće koalicije, Hrvatskih laburista i nacionalnih manjina, dok je protiv bilo 45 zastupnika HDZ-a i HDSSB-a, a suzdržana su bila dva zastupnika.

"Zakon predviđa mogućnost oplodnje i ženama bez partnera kao i zamrzavanje zametaka, zbog čega se zakonu protive katolički biskupi, katoličke udruge i HDZ, čiji su članovi zakon usporedili s Jasenovcem i Bleiburgom", navodi Beta.

Slovenska agencija STA navodi da je prihvaćeni zakon o potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj bio tema brojnih oštrih raspri, te da je protiv njega glasalo 45 zastupnika HDZ-a i HDSSB-a za koje su najspornije odredbe o oplodnji žena bez partnera.

"HDZ je gorljivo zagovarao stajalište Crkve, koja se protivi uništenju zametaka", navodi STA, ističući kako zakon predviđa da se jajašce ili zametak čuvaju pet godina na trošak države, potom je moguće još dodatnih pet godina na trošak osoba koje ih trebaju, ili se mogu pokloniti drugim zdravstvenim ustanovama za liječenje parova ili žena. STA također navodi kako je novi papinski nuncij u Hrvatskoj, Alessandro D'Errica, tražio da se zaustavi izmjena zakona.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Ilustracija / AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => želim dijete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-13 08:56:41 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-13 23:18:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-13 23:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8382 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/07/12/AAA/000_DV1208683.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "768x511" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38510210 Threads: 3 Questions: 7105125007 Slow queries: 3302747 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608535697 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/dubrovkinja-andrea-falkoni-racic-nisam-ubojica-lijecim-se-od-neplodnosti-173148 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dubrovkinja-andrea-falkoni-racic-nisam-ubojica-lijecim-se-od-neplodnosti-173148?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 157610 [name] => mpo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mpo [link] => /tag/mpo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 211173 [name] => umjetnaoplodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnaoplodnja [link] => /tag/umjetnaoplodnja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Ilustracija / AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => želim dijete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dubrovkinja Andrea Falkoni-Račić: Nisam ubojica, liječim se od neplodnosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-04-48-49-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/12/AAA/000_DV1208683.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/12/AAA/000_DV1208683.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}/ Ja sam MPO pacijentica i nisam ubojica! Samo želim zagrliti svoje dijete!” Poručuje to u svojem pismu upućenom medijima, ali i klubovima političkih stranaka u Saboru, Dubrovkinja Andrea Falkoni-Račić, koja sa suprugom već dulje vrijeme pokušava dobiti dijete uz pomoć medicine.

Okidač za pisanje pisma, kaže nam, bile su izjave iz HDZ-a o tome kako se Prijedlog novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) može izjednačiti s Jasenovcem i Bleiburgom.

“Ovih se dana u Hrvatskoj, po tko zna koji put, podigla nepotrebna hajka na nas pacijente koji se uz pomoć medicine želimo liječiti od neplodnosti. Naglašavam želimo, jer je to naš izbor, jednako kao što je nekome drugome tko boluje od bilo koje bolesti liječenje njegov izbor i na to ga nitko ne može natjerati.

Svatko od nas bira svoj put. Stoga mislim da bi svim parovima u Hrvatskoj, koju želimo nazivati demokratskom, trebalo omogućiti pravo izbora − tko se ne želi liječiti od neplodnosti nekom od metoda medicinski potpomognute oplodnje, to ne mora i na to ga nitko neće prisiljavati, niti ga prisiljava”, napominje Andrea. Ističe da su ona i suprug izabrali upravo takav put i smeta im kad ih netko naziva ubojicama.

“Jer to nismo. I mislim da nitko u ovoj državi nema pravo odlučivati o mojim i suprugovim spolnim stanicama, kao ni o našim embrijima. A svi embriji koje smo u naših sedam bolnih i teških, nažalost, neuspješnih postupaka dobili, na našu veliku žalost, nisu postali našim bebama.

Iako su svi uredno vraćeni u maternicu, nisu se implantirali te svi ti postupci nisu urodili trudnoćom. I ne smatram se zbog toga ubojicom, jer bi se takav scenarij dogodio i kod spontanih ciklusa”, kaže Andrea.

Naime, objašnjava, ako se promatra sudbina stotinu jajnih stanica u idealnim uvjetima kod zdravog bračnog para, dobit ćemo sljedeće rezultate – 15 posto jajnih stanica neće se oploditi, 15 posto onih koje se oplode neće se ugnijezditi na sluznici maternice, 70 posto oplođenih jajnih stanica (zametaka) implantirat će se, ali će se i oko 40 posto njih pobaciti i samo 30 posto završit će porođajem.

“Mislim da je tu svakome, pa i najvećim laicima, sve jasno. I upravo tu pada teza ‘hodajućih embrija’, Miletića i njemu sličnih, jer ne dovodi svaki embrij do rođenja djeteta, neovisno o bilo kakvim svjetonazorima. Jer i ja sam katolkinja, ali ne želim da mi netko nameće svoje svjetonazore koji po meni nemaju veze s katoličkom vjerom i Bogom, jer Bog je po meni čista i uzvišena ljubav.

Ma, dosta o njima. Moja je bol prevelika da bi je itko mogao otkloniti bilo kakvim optužbama. Samo ja znam koliko je neprospavanih noći iza mene, koliko prolivenih suza i nedosanjanih snova kako ću i ja jednog dana ugledati okice našeg djeteta. Djeteta toliko željenog i toliko voljenog i puno prije nego što je došlo na ovaj svijet”, zaključuje svoje emotivno pismo Andrea Falkoni-Račić.

DIVNA ZENIĆ

Primjedbe na novi zakon

Andrea, ipak, ima i neke primjedbe na novi MPO zakon. “Ministre Ostojiću, i dalje stoje moje kritike predloženom zakonu − od ograničenja postupaka u prirodnom ciklusu na samo dva, preko pribrajanja do sada odrađenih postupaka onima koje omogućuje novi zakon, do ograničenja oplodnje na 12 jajnih stanica”, kaže Andrea.

Roda i Ženska mreža Hrvatske: Zakon diskriminira

Udruge Roda i Ženska mreža Hrvatske reagirale su na danas prihvaćen Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) upozorivši kako je on diskriminativan i da, premda donosi mnoga poboljšanja i povećanja prava, ne nudi optimalne mogućnosti liječenja kakve su omogućene drugdje u Europi, te su pozvale na njegovu doradu, a Ženska mreža Hrvatske najavila je i pravnu akciju.

"Danas izglasovan zakon je diskriminativan jer u sebi sadrži odredbu koja eksplicitno propisuje diskriminaciju žena koje žive u istospolnim zajednicama, dok u potpunosti isključuje žene koje nemaju problem s neplodnosti, ali žele primjenom MPO-a ostvariti pravo na začeće, trudnoću i rađanje zdravog djeteta", ističe Ženska mreža Hrvatske u svojem priopćenju. Člankom 10. Stavkom 2. toga zakona, žene koje žive u istospolnim zajednicama u potpunosti su isključene od mogućnosti primjene ovog zakona, upozorava.

"Žene koje žive u istospolnim zajednicama imaju pravo na zaštitu svog obiteljskog života. Ovakva odredba predstavlja nerazumno i nerazmjerno miješanju države u privatni život pojedinca. Radi se o direktnoj diskriminaciji lezbijki koja je zabranjena Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti spolova", smatraju nadalje u toj udruzi, te napominju kako zakon nije u skladu s Ustavom i nacionalnim i međunarodnim dokumentima za suzbijanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava. "S obzirom na navedeno, Ženska mreža Hrvatske će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji Ustavnom sudu RH, po njegovoj objavi u Narodnim novinama", napominje se u priopćenju.

Udruga Roda u svojem priopćenju ističe kako, iako je taj zakon donio brojna poboljšanja i povećanja prava, on ne nudi optimalne mogućnosti liječenja kakve imaju osobe s problemom neplodnosti u ostatku Europe. Najspornijim dijelom nove zakonske regulative smatraju ograničenje broja postupaka na teret državnog proračuna, neanonimnost donacija, ograničenje oplodnje maksimalno 12 jajnih stanica, te ograničenje prava iz Zakona na žene koje imaju problem neplodnosti.

"Time su u zakon ugrađeni neki nama neprihvatljivi kompromisi", ističe ta udruga u svojem priopćenju, te poziva na dodatno dorađivanje zakonske regulative.

ANSA: Jedan od najliberalnijih u Europi

Svjetske novinske agencije prenose u petak da je Hrvatska usvojila novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) koji će, kako piše agencija France Presse, zamijeniti jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi na tom području.

"Hrvatski sabor usvojio je u petak novi zakon o MPO-u, koji će zamijeniti jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi na tom području, unatoč snažnom protivljenju Katoličke crkve i konzervativnih stranaka", ističe France Presse.

Agencija podsjeća da je Hrvatska već imala zakon koji je dopuštao zamrzavanje zametaka, ali je HDZ 2009. donio novi zakon koji je branio zamrzavanje embrija i dopuštao oplodnju samo tri jajne stanice.

Također izdvaja da je u novom zakonu ključno zamrzavanje zametaka i mogućnost medicinski potpomognute oplodnje za žene bez partnera.

Agencija APA piše kako su Crkva i udruge bliske njoj kao i HDZ proteklih tjedana žestoko kritizirale zakonski prijedlog. Sporne su, piše APA, odredbe prema kojima se postupak može primjenjivati i na pripadnike izvanbračnih zajednica, kao i na neudane homoseksualne i transseksualne osobe.

Žestokoj je kritici izvrgnuta i novina prema kojoj se oplođene jajne stanice mogu držati smrznute pet godina, navodi APA.

Talijanska agencija ANSA izvijestila je da je hrvatski parlament usvojio zakon o potpomognutoj oplodnji koji je "jedan od najliberalnijih i najpermisivnijih u Europi" jer dopušta, među ostalim, i zamrzavanje zametka no također dodaje da su se zakonu snažno suprotstavili Katolička crkva i oporbeni desni centar.

Jedan od čelnika HDZ-a je novi zakon, izvješćuje talijanska agencija, usporedio čak i s "ljudskim tragedijama holokausta i zločinima komunističkih režima". ANSA navodi i da su među spornima odredbe po kojemu su roditelji i država dužni obavijestiti osobu rođenu uz pomoć potpomognute oplodnje nakon punoljetnosti informirati o biološkim roditeljima u slučaju da je riječ o donorima.

Agencija Beta piše da je za donošenje zakona glasovalo 88 zastupnika vladajuće koalicije, Hrvatskih laburista i nacionalnih manjina, dok je protiv bilo 45 zastupnika HDZ-a i HDSSB-a, a suzdržana su bila dva zastupnika.

"Zakon predviđa mogućnost oplodnje i ženama bez partnera kao i zamrzavanje zametaka, zbog čega se zakonu protive katolički biskupi, katoličke udruge i HDZ, čiji su članovi zakon usporedili s Jasenovcem i Bleiburgom", navodi Beta.

Slovenska agencija STA navodi da je prihvaćeni zakon o potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj bio tema brojnih oštrih raspri, te da je protiv njega glasalo 45 zastupnika HDZ-a i HDSSB-a za koje su najspornije odredbe o oplodnji žena bez partnera.

"HDZ je gorljivo zagovarao stajalište Crkve, koja se protivi uništenju zametaka", navodi STA, ističući kako zakon predviđa da se jajašce ili zametak čuvaju pet godina na trošak države, potom je moguće još dodatnih pet godina na trošak osoba koje ih trebaju, ili se mogu pokloniti drugim zdravstvenim ustanovama za liječenje parova ili žena. STA također navodi kako je novi papinski nuncij u Hrvatskoj, Alessandro D'Errica, tražio da se zaustavi izmjena zakona.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dubrovkinja-andrea-falkoni-racic-nisam-ubojica-lijecim-se-od-neplodnosti-173148 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=23d763ed80c7162d2c94ec197594e9eb398d61f7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dubrovkinja+Andrea+Falkoni-Ra%C4%8Di%C4%87%3A+Nisam+ubojica%2C+lije%C4%8Dim+se+od+neplodnosti++&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdubrovkinja-andrea-falkoni-racic-nisam-ubojica-lijecim-se-od-neplodnosti-173148 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdubrovkinja-andrea-falkoni-racic-nisam-ubojica-lijecim-se-od-neplodnosti-173148 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Ilustracija / AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => želim dijete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaželim dijete

Dubrovkinja Andrea Falkoni-Račić: Nisam ubojica, liječim se od neplodnosti

Piše PSD.
14. srpnja 2012. - 01:10
/ Ja sam MPO pacijentica i nisam ubojica! Samo želim zagrliti svoje dijete!” Poručuje to u svojem pismu upućenom medijima, ali i klubovima političkih stranaka u Saboru, Dubrovkinja Andrea Falkoni-Račić, koja sa suprugom već dulje vrijeme pokušava dobiti dijete uz pomoć medicine.

Okidač za pisanje pisma, kaže nam, bile su izjave iz HDZ-a o tome kako se Prijedlog novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) može izjednačiti s Jasenovcem i Bleiburgom.

“Ovih se dana u Hrvatskoj, po tko zna koji put, podigla nepotrebna hajka na nas pacijente koji se uz pomoć medicine želimo liječiti od neplodnosti. Naglašavam želimo, jer je to naš izbor, jednako kao što je nekome drugome tko boluje od bilo koje bolesti liječenje njegov izbor i na to ga nitko ne može natjerati. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:48