stdClass Object ( [id] => 96972 [title] => Dražen Lalić: Program HDZ-a na remont - Jadranka štiti poslodavce, a opet udara na srednji sloj [alias] => drazen-lalic-program-hdz-a-na-remont-jadranka-stiti-poslodavce-a-opet-udara-na-srednji-sloj [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bolje ikada nego nikada. Skorašnje nastojanje Jadranke Kosor i njezinih suradnika da zemlju izvuku iz ekonomskih teškoća treba podržati, i ponajviše zbog dosadašnjega predugog odgađanja neizbježnoga suočavanja s teškom krizom.

Međutim, nužno je utvrditi kakvo je to nastojanje Kosoričina tima i koje učinke na društvo u cijelosti - kriza nije samo ekonomska, nego svekolika - ono može imati. S obzirom na to da će socijalna cijena ekonomske reforme zasigurno biti vrlo visoka, važno je detektirati koji će segmenti stanovništva platiti (naj)veći dio “računa” za provođenje mjera iz Programa gospodarskog oporavka.

UDAR NA DRUŠTVO

Vladin Program, po svemu sudeći, razmjerno najteži teret ove ekonomske reforme stavlja na - srednji sloj. Jako se opterećuje ionako preopterećena socijalna kralježnica sastavljena od osoba visokog obrazovanja i stručnjaka koji izraženije od ostalih pripadnika društva izražavaju racionalan pristup životu, smatraju kako čovjek vlastitom sposobnošću može promijeniti svoj položaj, orijentirani su prema budućnosti te “igraju po pravilima”.

Velika važnost srednjega sloja odvajkada je “opće mjesto” promišljanja o društvu: primjerice, još je u petom stoljeću prije naše ere Euripid uočio kako baš taj dio stanovništva najviše “slijedi zakon, održava red i omogućuje napredak države”.

Prve analize paketa mjera Jadranke Kosor i njezinih savjetnika pokazuju kako uskoro u nas dolazi do preraspodjele bogatstva u kojoj će srednji sloj još jednom (sjetimo se samo prvih oduzimanja od plaća prije pola godine...) izvući deblji kraj. Zbog promjena visine poreza na dohodak i nove podjele poreznih razreda (sa četiri na tri) plaće će malo porasti onima koji imaju niska primanja (do 5300 kn neto), bušte će biti znatno deblje osobama koje imaju vrlo visoka primanja, dok će izgubiti (zbog plaćanja pet posto višega poreza od dosadašnjega) oni koji imaju umjereno visoke plaće (od 10.000 do 20.000 kuna neto).

Nadalje, zbog ukidanja olakšica bez povrata poreza ostat će osobe koje uplaćuju premije životnih osiguranja, otplaćuju kredite za kupnju stana, koriste dobrovoljne mirovinske fondove te imaju slične troškove.

Na posljetku, zbog provođenja mjere kojom se ukidaju božićnice, darovi za djecu i regres oko četvrt milijuna ljudi u javnim i državnim službama zasigurno (protivljenje njihova sindikata tek je “glas vapijućeg u pustinji”) više ne mogu računati na oko 3000 kuna primanja godišnje po zaposlenom. Dakle, premijerkin savjetnik Željko Perić, biznismen, uopće nije u pravu kad se retorički pita: “No je li udar na srednji sloj ako se radi o nekoliko stotina kuna godišnje?”

RAZBAŠTINJENI

Anticipacija učinaka mjera iz Kosoričina Programa pokazuje kako se liječnici, pravnici, inženjeri, nastavnici i ostali visokoobrazovani profesionalci u “vremenu velikih rezova” ne mogu nadati dobrom. Baš će oni sigurno platiti najveću cijenu kako bi svima eventualno bilo bolje. Na to su nažalost navikli: srednji je sloj u posljednjih četvrt stoljeća izvrgnut teškim egzistencijalnim i drugim udarima.

Pogoršanje njegova položaja počelo je još zbog društvene krize krajem bivše Jugoslavije, a intenzivirano je u posljednjih dva desetljeća. Proces se tranzicije u nas odvijao u teškim uvjetima oružanih međuetničkih sukoba i njihovih posljedica, ali i uglavnom nemoralne i razvojno štetne privatizacije vlasništva te različitoga nazadovanja kojemu je znatno doprinio neznalački i korupcijom “maćani” način vladanja.

Još je prije desetljeće i pol sociolog Josip Županov, u knjizi “Poslije potopa”, upozorio na pogubni trend bipolarizacije socijalne strukture. Efektno je opisao situaciju u kojoj “na jednoj strani postoji golema masa sirotinje (kojoj pripadaju velikim dijelom čak i produktivno zaposleni), a na drugoj strani bogataši koji nisu društveno legitimni, pri čemu je srednja klasa, koja nižim klasama može dati vodstvo, ‘razbaštinjena’ i frustrirana...” T

a dijagnoza i te kako “drži vodu” i danas: u suvremenoj Hrvatskoj kriteriji socijalne mobilnosti mnogo su više određeni političkom podobnošću nego sposobnošću te različitim “snalaženjima” nepoštenih nego radnim i stručnim doprinosima onih koji slijede zakone.

Upravo zato su se mnogi iz građani i njihove obitelji “skalali” na socijalnoj ljestvici i “utopili” u mnoštvu pauperiziranih. Srednji sloj u Hrvatskoj, najviše zbog svoje žilavosti i prilagodljivosti, nije nestao sa društvene scene, čak se u nekim kraćim razdobljima (sredina prošloga desetljeća) malo i oporavio.

Međutim, ukupno motreno u posljednjih dva desetljeća znatno se suzio po brojnosti, a po ekonomskoj i drugoj se snazi “pretvorio u svoju sjenu”.

Dok u Njemačkoj, Francuskoj i drugim razvijenim zemljama taj socijalno integrirajući sloj čini oko polovine stanovništva, u Hrvatskoj ga je posljednjih godina, prema procjenama analitičara (primjerice, ekonomistice Tanje Kesić i sociologa Zorana Malenice), samo 15 do 20 posto. Taj je sloj oslabio i po materijalnoj osnovi, te po suženim mogućnostima da njegovi pripadnici slijede svoj životni stil (manje kupuju knjige, rjeđe putuju u inozemstvo i kontaktiraju sa strancima, slabije su im mogućnosti za obrazovanje djece i drugu edukaciju, itd.).

Na posljetku, srednji sloj kod nas ima razmjerno mali politički utjecaj, na što upućuje ne samo njegova sve niža izborna participacija te na druge načine izražena politička apatija, nego i slaba spremnost različitih stranaka da djelatno promiču pravednost, rad, znanje i druge njegove vrijednosti. Izvjesnu je pozitivnu promjenu u tom smislu posljednjih mjeseci donio Ivo Josipović, ali “jedna lasta ne čini proljeće”.

BORIC_LALIC-230409
Dražen Lalić

HDZ-ovi INTERESI

Vodeća stranka vladajuće koalicije je pri koncipiranju Programa gospodarskog oporavka kolikogod moguće i na različite načine imala u vidu svoje uže političke interese.

Prvo, znatnim smanjivanjem poreza na dohodak za one s najvećim plaćama i propuštanjem da ustanovi namet na kapitalnu dobit učvrstila je svoje posebne odnose s vrlo moćnim HUP-om i političkim kapitalistima koji su i do sada najviše davali financijsku i drugu potporu HDZ-u.

Drugo, mnogim radnicima i umirovljenicima s malim primanjima već od srpnja ukida krizni porez (ostalima tek za pola godine?!), a ponešto je smanjila i poreze na dohodak zaposlenima s malim plaćama.

Treće, formalno je odlučila da ukine dio općina i županija, ali je taj „vrući krumpir“ (u lokalnoj je upravi najviše HDZ-ovih kadrova, pa i mnogih HSS-ovih) zbiljski ostavila za kasnije (Jadranka Kosor: „Ne želimo dokinuti rezultate lokalnih izbora, ali trebat će odrediti jasne kriterije za preustroj“).

Četvrto, premijerka je obećala da će ukinuti dio Vladinih agencija i ureda (u kojima su se uhljebili mnogi HDZ-ovci i njihovi štićenici), ali također „bez ishitrenih odluka“ i tek nakon provedenih analiza, što znači da će se i s time vjerojatno počekati do sljedećih izbora.

Šesto, odlučeno je da se pristupi izradi „izlaznih strategija“ za tržišno nekonkurentna brodogradilišta, a poznato je da naša vlast „cijelu vječnost“ osmišljava strategije i još joj više vremena treba da te strategije provede, pa vjerojatno još mjesecima neće na nju biti usmjeren otvoreni (čitaj: ulični) bijes škverana u Splitu, Rijeci, Trogiru i drugim obalnim gradovima.

MILIJUNI NA PLADNJU

Pobliža analiza, dakle, pokazuje kako teret „velikoga pospremanja“ nije ravnomjerno i pravedno raspodijeljen na različite skupine. Daje se onima koji već imaju (top-menadžerima, vodećim političarima i drugima iz socijalnih vrhova), a oduzima čeljadi kojoj je i ranije oduzimano.

Pritom se nije uzeo u obzir stari sociološki aksiom: što je udio srednjega sloja u stanovništvu manji, to je veći jaz između bogatih i siromašnih, a što je taj jaz veći izraženija je politička i društvena nestabilnost. U nastupajućem razdoblju intenzivirat će se u nas revolt građana iz nižega i osobito srednjega sloja, i to ne samo zbog socijalnih, nego i moralnih razloga.

A za moralni bunt povoda ima napretek: primjerice, jako je cinično oduzimati neka prava invalidima kako bi se „uštedio“ razmjerno mali iznos, kad i „ptice pjevaju“ kako su i kome deseci milijuna davani „na pladnju“. Doista, Kosoričin Program hitno treba dati na remont istinskim poznavateljima hrvatskog društva kojima je stalo do općega dobra.

dražen lalić
foto: cropix

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poznati sociolog je analizirao VLADINE MJERE gospodarskog oporavka države i zaključio: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-04-26 14:27:45 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-04-26 14:34:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-04-26 14:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4834 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/04/26/Novosti/KOSOR_DOK-ING-190410.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x511" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7364270 Threads: 5 Questions: 1525132183 Slow queries: 4636858 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110512820 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/drazen-lalic-program-hdz-a-na-remont-jadranka-stiti-poslodavce-a-opet-udara-na-srednji-sloj-96972 [printLink] => /vijesti/hrvatska/drazen-lalic-program-hdz-a-na-remont-jadranka-stiti-poslodavce-a-opet-udara-na-srednji-sloj-96972?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223611 [name] => draženlalić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazenlalic [link] => /tag/drazenlalic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poznati sociolog je analizirao VLADINE MJERE gospodarskog oporavka države i zaključio: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dražen Lalić: Program HDZ-a na remont - Jadranka štiti poslodavce, a opet udara na srednji sloj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-12-53-25-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/26/Novosti/KOSOR_DOK-ING-190410.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/26/Novosti/KOSOR_DOK-ING-190410.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bolje ikada nego nikada. Skorašnje nastojanje Jadranke Kosor i njezinih suradnika da zemlju izvuku iz ekonomskih teškoća treba podržati, i ponajviše zbog dosadašnjega predugog odgađanja neizbježnoga suočavanja s teškom krizom.

Međutim, nužno je utvrditi kakvo je to nastojanje Kosoričina tima i koje učinke na društvo u cijelosti - kriza nije samo ekonomska, nego svekolika - ono može imati. S obzirom na to da će socijalna cijena ekonomske reforme zasigurno biti vrlo visoka, važno je detektirati koji će segmenti stanovništva platiti (naj)veći dio “računa” za provođenje mjera iz Programa gospodarskog oporavka.

UDAR NA DRUŠTVO

Vladin Program, po svemu sudeći, razmjerno najteži teret ove ekonomske reforme stavlja na - srednji sloj. Jako se opterećuje ionako preopterećena socijalna kralježnica sastavljena od osoba visokog obrazovanja i stručnjaka koji izraženije od ostalih pripadnika društva izražavaju racionalan pristup životu, smatraju kako čovjek vlastitom sposobnošću može promijeniti svoj položaj, orijentirani su prema budućnosti te “igraju po pravilima”.

Velika važnost srednjega sloja odvajkada je “opće mjesto” promišljanja o društvu: primjerice, još je u petom stoljeću prije naše ere Euripid uočio kako baš taj dio stanovništva najviše “slijedi zakon, održava red i omogućuje napredak države”.

Prve analize paketa mjera Jadranke Kosor i njezinih savjetnika pokazuju kako uskoro u nas dolazi do preraspodjele bogatstva u kojoj će srednji sloj još jednom (sjetimo se samo prvih oduzimanja od plaća prije pola godine...) izvući deblji kraj. Zbog promjena visine poreza na dohodak i nove podjele poreznih razreda (sa četiri na tri) plaće će malo porasti onima koji imaju niska primanja (do 5300 kn neto), bušte će biti znatno deblje osobama koje imaju vrlo visoka primanja, dok će izgubiti (zbog plaćanja pet posto višega poreza od dosadašnjega) oni koji imaju umjereno visoke plaće (od 10.000 do 20.000 kuna neto).

Nadalje, zbog ukidanja olakšica bez povrata poreza ostat će osobe koje uplaćuju premije životnih osiguranja, otplaćuju kredite za kupnju stana, koriste dobrovoljne mirovinske fondove te imaju slične troškove.

Na posljetku, zbog provođenja mjere kojom se ukidaju božićnice, darovi za djecu i regres oko četvrt milijuna ljudi u javnim i državnim službama zasigurno (protivljenje njihova sindikata tek je “glas vapijućeg u pustinji”) više ne mogu računati na oko 3000 kuna primanja godišnje po zaposlenom. Dakle, premijerkin savjetnik Željko Perić, biznismen, uopće nije u pravu kad se retorički pita: “No je li udar na srednji sloj ako se radi o nekoliko stotina kuna godišnje?”

RAZBAŠTINJENI

Anticipacija učinaka mjera iz Kosoričina Programa pokazuje kako se liječnici, pravnici, inženjeri, nastavnici i ostali visokoobrazovani profesionalci u “vremenu velikih rezova” ne mogu nadati dobrom. Baš će oni sigurno platiti najveću cijenu kako bi svima eventualno bilo bolje. Na to su nažalost navikli: srednji je sloj u posljednjih četvrt stoljeća izvrgnut teškim egzistencijalnim i drugim udarima.

Pogoršanje njegova položaja počelo je još zbog društvene krize krajem bivše Jugoslavije, a intenzivirano je u posljednjih dva desetljeća. Proces se tranzicije u nas odvijao u teškim uvjetima oružanih međuetničkih sukoba i njihovih posljedica, ali i uglavnom nemoralne i razvojno štetne privatizacije vlasništva te različitoga nazadovanja kojemu je znatno doprinio neznalački i korupcijom “maćani” način vladanja.

Još je prije desetljeće i pol sociolog Josip Županov, u knjizi “Poslije potopa”, upozorio na pogubni trend bipolarizacije socijalne strukture. Efektno je opisao situaciju u kojoj “na jednoj strani postoji golema masa sirotinje (kojoj pripadaju velikim dijelom čak i produktivno zaposleni), a na drugoj strani bogataši koji nisu društveno legitimni, pri čemu je srednja klasa, koja nižim klasama može dati vodstvo, ‘razbaštinjena’ i frustrirana...” T

a dijagnoza i te kako “drži vodu” i danas: u suvremenoj Hrvatskoj kriteriji socijalne mobilnosti mnogo su više određeni političkom podobnošću nego sposobnošću te različitim “snalaženjima” nepoštenih nego radnim i stručnim doprinosima onih koji slijede zakone.

Upravo zato su se mnogi iz građani i njihove obitelji “skalali” na socijalnoj ljestvici i “utopili” u mnoštvu pauperiziranih. Srednji sloj u Hrvatskoj, najviše zbog svoje žilavosti i prilagodljivosti, nije nestao sa društvene scene, čak se u nekim kraćim razdobljima (sredina prošloga desetljeća) malo i oporavio.

Međutim, ukupno motreno u posljednjih dva desetljeća znatno se suzio po brojnosti, a po ekonomskoj i drugoj se snazi “pretvorio u svoju sjenu”.

Dok u Njemačkoj, Francuskoj i drugim razvijenim zemljama taj socijalno integrirajući sloj čini oko polovine stanovništva, u Hrvatskoj ga je posljednjih godina, prema procjenama analitičara (primjerice, ekonomistice Tanje Kesić i sociologa Zorana Malenice), samo 15 do 20 posto. Taj je sloj oslabio i po materijalnoj osnovi, te po suženim mogućnostima da njegovi pripadnici slijede svoj životni stil (manje kupuju knjige, rjeđe putuju u inozemstvo i kontaktiraju sa strancima, slabije su im mogućnosti za obrazovanje djece i drugu edukaciju, itd.).

Na posljetku, srednji sloj kod nas ima razmjerno mali politički utjecaj, na što upućuje ne samo njegova sve niža izborna participacija te na druge načine izražena politička apatija, nego i slaba spremnost različitih stranaka da djelatno promiču pravednost, rad, znanje i druge njegove vrijednosti. Izvjesnu je pozitivnu promjenu u tom smislu posljednjih mjeseci donio Ivo Josipović, ali “jedna lasta ne čini proljeće”.

BORIC_LALIC-230409
Dražen Lalić

HDZ-ovi INTERESI

Vodeća stranka vladajuće koalicije je pri koncipiranju Programa gospodarskog oporavka kolikogod moguće i na različite načine imala u vidu svoje uže političke interese.

Prvo, znatnim smanjivanjem poreza na dohodak za one s najvećim plaćama i propuštanjem da ustanovi namet na kapitalnu dobit učvrstila je svoje posebne odnose s vrlo moćnim HUP-om i političkim kapitalistima koji su i do sada najviše davali financijsku i drugu potporu HDZ-u.

Drugo, mnogim radnicima i umirovljenicima s malim primanjima već od srpnja ukida krizni porez (ostalima tek za pola godine?!), a ponešto je smanjila i poreze na dohodak zaposlenima s malim plaćama.

Treće, formalno je odlučila da ukine dio općina i županija, ali je taj „vrući krumpir“ (u lokalnoj je upravi najviše HDZ-ovih kadrova, pa i mnogih HSS-ovih) zbiljski ostavila za kasnije (Jadranka Kosor: „Ne želimo dokinuti rezultate lokalnih izbora, ali trebat će odrediti jasne kriterije za preustroj“).

Četvrto, premijerka je obećala da će ukinuti dio Vladinih agencija i ureda (u kojima su se uhljebili mnogi HDZ-ovci i njihovi štićenici), ali također „bez ishitrenih odluka“ i tek nakon provedenih analiza, što znači da će se i s time vjerojatno počekati do sljedećih izbora.

Šesto, odlučeno je da se pristupi izradi „izlaznih strategija“ za tržišno nekonkurentna brodogradilišta, a poznato je da naša vlast „cijelu vječnost“ osmišljava strategije i još joj više vremena treba da te strategije provede, pa vjerojatno još mjesecima neće na nju biti usmjeren otvoreni (čitaj: ulični) bijes škverana u Splitu, Rijeci, Trogiru i drugim obalnim gradovima.

MILIJUNI NA PLADNJU

Pobliža analiza, dakle, pokazuje kako teret „velikoga pospremanja“ nije ravnomjerno i pravedno raspodijeljen na različite skupine. Daje se onima koji već imaju (top-menadžerima, vodećim političarima i drugima iz socijalnih vrhova), a oduzima čeljadi kojoj je i ranije oduzimano.

Pritom se nije uzeo u obzir stari sociološki aksiom: što je udio srednjega sloja u stanovništvu manji, to je veći jaz između bogatih i siromašnih, a što je taj jaz veći izraženija je politička i društvena nestabilnost. U nastupajućem razdoblju intenzivirat će se u nas revolt građana iz nižega i osobito srednjega sloja, i to ne samo zbog socijalnih, nego i moralnih razloga.

A za moralni bunt povoda ima napretek: primjerice, jako je cinično oduzimati neka prava invalidima kako bi se „uštedio“ razmjerno mali iznos, kad i „ptice pjevaju“ kako su i kome deseci milijuna davani „na pladnju“. Doista, Kosoričin Program hitno treba dati na remont istinskim poznavateljima hrvatskog društva kojima je stalo do općega dobra.

dražen lalić
foto: cropix

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/drazen-lalic-program-hdz-a-na-remont-jadranka-stiti-poslodavce-a-opet-udara-na-srednji-sloj-96972 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3600f0d23c99a2036bc4ffe8f4317fd2b84d3ce3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dra%C5%BEen+Lali%C4%87%3A+Program+HDZ-a+na+remont+-+Jadranka+%C5%A1titi+poslodavce%2C+a+opet+udara+na+srednji+sloj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdrazen-lalic-program-hdz-a-na-remont-jadranka-stiti-poslodavce-a-opet-udara-na-srednji-sloj-96972 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdrazen-lalic-program-hdz-a-na-remont-jadranka-stiti-poslodavce-a-opet-udara-na-srednji-sloj-96972 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poznati sociolog je analizirao VLADINE MJERE gospodarskog oporavka države i zaključio: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapoznati sociolog je analizirao VLADINE MJERE gospodarskog oporavka države i zaključio:

Dražen Lalić: Program HDZ-a na remont - Jadranka štiti poslodavce, a opet udara na srednji sloj

Piše PSD.
26. travnja 2010. - 16:32

Bolje ikada nego nikada. Skorašnje nastojanje Jadranke Kosor i njezinih suradnika da zemlju izvuku iz ekonomskih teškoća treba podržati, i ponajviše zbog dosadašnjega predugog odgađanja neizbježnoga suočavanja s teškom krizom.

Međutim, nužno je utvrditi kakvo je to nastojanje Kosoričina tima i koje učinke na društvo u cijelosti - kriza nije samo ekonomska, nego svekolika - ono može imati. S obzirom na to da će socijalna cijena ekonomske reforme zasigurno biti vrlo visoka, važno je detektirati koji će segmenti stanovništva platiti (naj)veći dio “računa” za provođenje mjera iz Programa gospodarskog oporavka.

UDAR NA DRUŠTVO

Vladin Program, po svemu sudeći, razmjerno najteži teret ove ekonomske reforme stavlja na - srednji sloj. Jako se opterećuje ionako preopte...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:53