stdClass Object ( [id] => 105163 [title] => Dražen Lalić: Jadranka Kosor je samo nastavila gdje je Ivo stao [alias] => drazen-lalic-jadranka-kosor-je-samo-nastavila-gdje-je-ivo-stao [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vrijeme se računa od mene. Vladajući u ovoj povišću pritrujenoj zemlji uglavnom određuju političko jučer, danas i sutra izrazito egocentričnim mjerilima. Na prvu godišnjicu dolaska na vodeću političku poziciju Jadranka Kosor je u dugom, 45-minutnom intervjuu HTV-ovu Dnevniku Plus (vodio ga je Zoran Šprajc koji je opetovao pitanje vjeruje li ona da ova Vlada praktički u istom sastavu i odgovorna što nas je kriza zatekla nespremnima, može provesti reforme) ustvrdila: „Ja mandat ove Vlade računam od 6. srpnja 2009. godine, kad sam preuzela premijersku funkciju.”

Predsjednica Vlade se i u tom istupu trudila ostaviti dojam trezvene i umjerene političarke koja je postavila valjanu dijagnozu i poduzima učinkovitu terapiju dugotrajno prisutnih društvenih teškoća. Međutim, ona je pokazala, slično nekim drugim vodećim političarima iz prošlosti i suvremenosti, kako za nju sve politički i društveno blagotvorno počinje baš od nje.

Mjerilo za sve

Kralj Aleksandar, poglavnik Pavelić, maršal Tito i poglavar Tuđman su u mnogočemu bili različiti, ali su govorili i djelovali kao da je prije njih bio potop, odnosno kao da tek od njihove vlasti počinje istinsko društveno blagostanje. Nakon razmjerno kratke stanke - reformirani komunist Ivica Račan bio je preiskusan da se tako „istrčava“ – jedna je snažna ličnost sredinom prošloga desetljeća ponovno postala mjerilo ne samo političke sadašnjosti i budućnosti nego i prošlosti.

Ivo Sanader je na vlasti djelovao, kako ocjenjuje politolog Dario Nikić Čakar u tekstu „Kraj ili nastavak sanaderovskog prezidencijalizma?“ („Političke analize“, veljača) kao „policy imperator, čiji imperij nije poznavao nikakve granice i ograničenja...”

Pri tome nije poznavao vremenska ograničenja: davao je ocjene vezane uz daljnju političku povijest (npr. poruka, koju sam imao zadovoljstvo osobno čuti na Saboru HDZ-a u rano ljeto 2007., da u slučaju pobjede ustaša i održanja NDH on ne bi mogao biti premijer Hrvatske, nego samo – Italije), pa i onu skorašnju (otvorene kritike trećosiječanjske vlasti i zamjerke, uglavnom „između redova“, Franji Tuđmanu).

Sanaderovo je mjerilo funkcioniralo do njegove ostavke 1. srpnja 2009. godine koja je imala i još uvijek ima osobito teške političke posljedice. I to prije svega jer zbiljski razlozi za njeno podnošenje nisu predočeni javnosti, što stvara kolektivne i prijeteće kolektivne traume za koje odgovornost snosi ne samo Sanader nego i vodstvo HDZ-a. Prema Jadranki Kosor, političko se vrijeme treba iznova početi računati, i to od šestoga dana od toga sramotnog 1. srpnja.

Za nju, koja je bila najbliža suradnica Sanadera, to je jedina moguća optika, jer bi priznanje kontinuiteta s bivšim šefom značilo preteško breme odgovornosti. Premijerka formalno ima pravo: vlada koju je vodio Ivo Sanader prestala je postojati njegovom ostavkom, a saborska većina je potvrdila onu na čelu s Jadrankom Kosor.

Međutim, u sadržajno-političko smislu to je ista Vlada. Formirana je na temelju političke volje izražene na izborima koji su provedeni 25. studenoga 2007. godine, kad je 34,9 posto ili ukupno 824.203 birača u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj dalo potporu HDZ-u.

Kozmetičke promjene

Nakon ostavke baš je Sanader na stranačkom saboru za svoju nasljednicu u stranci i u Vladi imenovao Kosor, a prisutni članovi te stranke su takve promjene potvrdili pukim dizanjem ruku. Ponajviše je na taj način osigurano održanje koalicijske vlasti na čelu s HDZ-om, odnosno pripadajući kontinuitet. Prvo, radi se o kadrovskom kontinuitetu: velika većina članova Kosoričine Vlade (Kalmeta, Milinović, Vukelić i ostali) obavljala je i ranije iste dužnosti, i to uglavnom uz kontroverzije (najmanje pola Vlade je na ovaj ili onaj način povezano s raznim aferama).

Drugo, administracija koju uz pomoć HSS-a vodi HDZ i u posljednjih godinu dana štiti iste interese kao što je činila i u prethodnom razdoblju, što se ponajprije odnosi na interese političkih kapitalista (onih koji poslovno ne bi opstali bez ugovora s državom), neke socijalno ovisne skupine (umirovljene branitelje, poljoprivrednike vezane za subvencije i druge) i mnoge zaposlenike u glomaznoj upravi koji su u posljednjih šest i po godina zaposleni na osnovi stranačke podobnosti te obiteljskih i drugih veza.

Treće i najvažnije, kontinuitet se izražava u načinu vladanja ovom zemljom, koji je u posljednjih 12 mjeseci tek malo i kozmetički promijenjen. Ovdje samo naznačujem neke od posebno važnih obilježja toga načina. Jadranka Kosor je uglavnom zadržala prezidencijalistički stil vladanja strankom i zemljom koji je razvio Ivo Sanader.

Također, Kosor, poput Sanadera, posebno drži do konstruiranja političke percepcije: po svaku cijenu nastoji usmjeravati javno mnijenje utjecajem na najvažnije medije. Riječ je o usmjeravanju koje se ne izražava samo u njenim nebrojenim izjavama u informativnom emisijama Hrvatske televizije nego i u pokušajima da se posrednim putem, uz pomoć HDZ-ovih „spavača“ na Prisavlju koji su nekidan čak postavili Hloverku Srzić-Novak za direktoricu programa, ponovno uspostavi čvrsta kontrola nad tim medijem u ovo već predizborno vrijeme.

Neracionalan sustav

Kosor nastoji promicati dojam u javnosti kako osmišljava i provodi strukturalne ekonomske i ostale reforme, ali ona zapravo ne dira u osnovne uzročnike krize. Generatori te krize, upozoravaju kako domaći tako i strani analitičari, vezani su uz način regrutiranja elite na osnovi političke, a ne stručne podobnosti; nepodnošljivo veliko činovništvo; neracionalan sustav lokalne uprave; rigidnu centraliziranost zemlje; hobotnicu korupcije kojoj su u posljednje vrijeme otkinuti samo vršci nekih krakova...

Te i slične pojave su na ovaj ili onaj način uzročno-posljedično povezane sa stranačkom državom. I to državom koja već predugo favorizira osobe koji nisu voljne funkcionirati na osnovi plodova svoga rada i znanja, te koje ne poštuju „pravila igre“. Imajući sve to u vidu, ne treba čuditi što ova Vlada u situaciji teške krize nema dostatan legitimitet. Zahtjev sindikata za referendum potpisao je otprilike jednak broj ljudi kao birača HDZ-a na prošlim parlamentarnim izborima, što se u javnosti najviše ocjenjuje kao izražavanje nezadovoljstva vladajućom politikom. Slično tome, rezultati anketa pokazuju sunovrat popularnosti premijerke i njene stranke.

Prema nalazima istraživanja agencije IPSOS Puls, Jadranku Kosor je u lipnju podržavalo 39 posto građana, što je čak upola manje nego u veljači ove godine, a HDZ ima potporu tek 24,5 posto, tj. deset posto manje od postotka onih koji se opredjeljuju za SDP. Jadranka Kosor nema legitimitet jer je očito da većina građana ne podržava njenu Vladu.

Nužni bi legitimitet trebala, poput svoje australske kolegice laburistkinje Julie Gillard koja se našla u sličnoj situaciji, zatražiti od građana na izvanrednim izborima. Pridruživanje EU-u, rješavanje odnosa sa Slovenijom, gospodarske reforme i svi ostali važni državni poslovi ne mogu se valjano voditi bez velike potpore građana. Uz ostalo, i zato što oni računaju političko vrijeme sasvim drukčije od vodećih političara.

Piše DRAŽEN LALIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kosor je samo otkinula krakove korupcijskoj hobotnici, no u srž problema koji su uzrokovali krizu - nije dirala. Dok joj popularnost pada, premijerka pokušava preko‘spavača’ na HRT-u i Hloverke Novak- Srzić politički usmjeravati javnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREMIJERKA VLADA KAO I NJEN PRETHODNIK, IAKO ŽELI DA JAVNOST ZABORAVI KAKO JE IKADA BILA DIO SANADEROVOG TIMA I DA JU JE BAŠ ON OSOBNO IMENOVAO ZA SVOJU NASLJEDNICU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-07-12 17:51:47 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-07-12 17:59:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-07-12 22:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8136 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/07/12/Novosti/SANADER_KOSOR5-040709.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x421" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7491832 Threads: 2 Questions: 1604606609 Slow queries: 4763385 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110628406 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/drazen-lalic-jadranka-kosor-je-samo-nastavila-gdje-je-ivo-stao-105163 [printLink] => /vijesti/hrvatska/drazen-lalic-jadranka-kosor-je-samo-nastavila-gdje-je-ivo-stao-105163?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223611 [name] => draženlalić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazenlalic [link] => /tag/drazenlalic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kosor je samo otkinula krakove korupcijskoj hobotnici, no u srž problema koji su uzrokovali krizu - nije dirala. Dok joj popularnost pada, premijerka pokušava preko‘spavača’ na HRT-u i Hloverke Novak- Srzić politički usmjeravati javnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREMIJERKA VLADA KAO I NJEN PRETHODNIK, IAKO ŽELI DA JAVNOST ZABORAVI KAKO JE IKADA BILA DIO SANADEROVOG TIMA I DA JU JE BAŠ ON OSOBNO IMENOVAO ZA SVOJU NASLJEDNICU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dražen Lalić: Jadranka Kosor je samo nastavila gdje je Ivo stao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-00-54-29-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/07/12/Novosti/SANADER_KOSOR5-040709.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/07/12/Novosti/SANADER_KOSOR5-040709.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vrijeme se računa od mene. Vladajući u ovoj povišću pritrujenoj zemlji uglavnom određuju političko jučer, danas i sutra izrazito egocentričnim mjerilima. Na prvu godišnjicu dolaska na vodeću političku poziciju Jadranka Kosor je u dugom, 45-minutnom intervjuu HTV-ovu Dnevniku Plus (vodio ga je Zoran Šprajc koji je opetovao pitanje vjeruje li ona da ova Vlada praktički u istom sastavu i odgovorna što nas je kriza zatekla nespremnima, može provesti reforme) ustvrdila: „Ja mandat ove Vlade računam od 6. srpnja 2009. godine, kad sam preuzela premijersku funkciju.”

Predsjednica Vlade se i u tom istupu trudila ostaviti dojam trezvene i umjerene političarke koja je postavila valjanu dijagnozu i poduzima učinkovitu terapiju dugotrajno prisutnih društvenih teškoća. Međutim, ona je pokazala, slično nekim drugim vodećim političarima iz prošlosti i suvremenosti, kako za nju sve politički i društveno blagotvorno počinje baš od nje.

Mjerilo za sve

Kralj Aleksandar, poglavnik Pavelić, maršal Tito i poglavar Tuđman su u mnogočemu bili različiti, ali su govorili i djelovali kao da je prije njih bio potop, odnosno kao da tek od njihove vlasti počinje istinsko društveno blagostanje. Nakon razmjerno kratke stanke - reformirani komunist Ivica Račan bio je preiskusan da se tako „istrčava“ – jedna je snažna ličnost sredinom prošloga desetljeća ponovno postala mjerilo ne samo političke sadašnjosti i budućnosti nego i prošlosti.

Ivo Sanader je na vlasti djelovao, kako ocjenjuje politolog Dario Nikić Čakar u tekstu „Kraj ili nastavak sanaderovskog prezidencijalizma?“ („Političke analize“, veljača) kao „policy imperator, čiji imperij nije poznavao nikakve granice i ograničenja...”

Pri tome nije poznavao vremenska ograničenja: davao je ocjene vezane uz daljnju političku povijest (npr. poruka, koju sam imao zadovoljstvo osobno čuti na Saboru HDZ-a u rano ljeto 2007., da u slučaju pobjede ustaša i održanja NDH on ne bi mogao biti premijer Hrvatske, nego samo – Italije), pa i onu skorašnju (otvorene kritike trećosiječanjske vlasti i zamjerke, uglavnom „između redova“, Franji Tuđmanu).

Sanaderovo je mjerilo funkcioniralo do njegove ostavke 1. srpnja 2009. godine koja je imala i još uvijek ima osobito teške političke posljedice. I to prije svega jer zbiljski razlozi za njeno podnošenje nisu predočeni javnosti, što stvara kolektivne i prijeteće kolektivne traume za koje odgovornost snosi ne samo Sanader nego i vodstvo HDZ-a. Prema Jadranki Kosor, političko se vrijeme treba iznova početi računati, i to od šestoga dana od toga sramotnog 1. srpnja.

Za nju, koja je bila najbliža suradnica Sanadera, to je jedina moguća optika, jer bi priznanje kontinuiteta s bivšim šefom značilo preteško breme odgovornosti. Premijerka formalno ima pravo: vlada koju je vodio Ivo Sanader prestala je postojati njegovom ostavkom, a saborska većina je potvrdila onu na čelu s Jadrankom Kosor.

Međutim, u sadržajno-političko smislu to je ista Vlada. Formirana je na temelju političke volje izražene na izborima koji su provedeni 25. studenoga 2007. godine, kad je 34,9 posto ili ukupno 824.203 birača u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj dalo potporu HDZ-u.

Kozmetičke promjene

Nakon ostavke baš je Sanader na stranačkom saboru za svoju nasljednicu u stranci i u Vladi imenovao Kosor, a prisutni članovi te stranke su takve promjene potvrdili pukim dizanjem ruku. Ponajviše je na taj način osigurano održanje koalicijske vlasti na čelu s HDZ-om, odnosno pripadajući kontinuitet. Prvo, radi se o kadrovskom kontinuitetu: velika većina članova Kosoričine Vlade (Kalmeta, Milinović, Vukelić i ostali) obavljala je i ranije iste dužnosti, i to uglavnom uz kontroverzije (najmanje pola Vlade je na ovaj ili onaj način povezano s raznim aferama).

Drugo, administracija koju uz pomoć HSS-a vodi HDZ i u posljednjih godinu dana štiti iste interese kao što je činila i u prethodnom razdoblju, što se ponajprije odnosi na interese političkih kapitalista (onih koji poslovno ne bi opstali bez ugovora s državom), neke socijalno ovisne skupine (umirovljene branitelje, poljoprivrednike vezane za subvencije i druge) i mnoge zaposlenike u glomaznoj upravi koji su u posljednjih šest i po godina zaposleni na osnovi stranačke podobnosti te obiteljskih i drugih veza.

Treće i najvažnije, kontinuitet se izražava u načinu vladanja ovom zemljom, koji je u posljednjih 12 mjeseci tek malo i kozmetički promijenjen. Ovdje samo naznačujem neke od posebno važnih obilježja toga načina. Jadranka Kosor je uglavnom zadržala prezidencijalistički stil vladanja strankom i zemljom koji je razvio Ivo Sanader.

Također, Kosor, poput Sanadera, posebno drži do konstruiranja političke percepcije: po svaku cijenu nastoji usmjeravati javno mnijenje utjecajem na najvažnije medije. Riječ je o usmjeravanju koje se ne izražava samo u njenim nebrojenim izjavama u informativnom emisijama Hrvatske televizije nego i u pokušajima da se posrednim putem, uz pomoć HDZ-ovih „spavača“ na Prisavlju koji su nekidan čak postavili Hloverku Srzić-Novak za direktoricu programa, ponovno uspostavi čvrsta kontrola nad tim medijem u ovo već predizborno vrijeme.

Neracionalan sustav

Kosor nastoji promicati dojam u javnosti kako osmišljava i provodi strukturalne ekonomske i ostale reforme, ali ona zapravo ne dira u osnovne uzročnike krize. Generatori te krize, upozoravaju kako domaći tako i strani analitičari, vezani su uz način regrutiranja elite na osnovi političke, a ne stručne podobnosti; nepodnošljivo veliko činovništvo; neracionalan sustav lokalne uprave; rigidnu centraliziranost zemlje; hobotnicu korupcije kojoj su u posljednje vrijeme otkinuti samo vršci nekih krakova...

Te i slične pojave su na ovaj ili onaj način uzročno-posljedično povezane sa stranačkom državom. I to državom koja već predugo favorizira osobe koji nisu voljne funkcionirati na osnovi plodova svoga rada i znanja, te koje ne poštuju „pravila igre“. Imajući sve to u vidu, ne treba čuditi što ova Vlada u situaciji teške krize nema dostatan legitimitet. Zahtjev sindikata za referendum potpisao je otprilike jednak broj ljudi kao birača HDZ-a na prošlim parlamentarnim izborima, što se u javnosti najviše ocjenjuje kao izražavanje nezadovoljstva vladajućom politikom. Slično tome, rezultati anketa pokazuju sunovrat popularnosti premijerke i njene stranke.

Prema nalazima istraživanja agencije IPSOS Puls, Jadranku Kosor je u lipnju podržavalo 39 posto građana, što je čak upola manje nego u veljači ove godine, a HDZ ima potporu tek 24,5 posto, tj. deset posto manje od postotka onih koji se opredjeljuju za SDP. Jadranka Kosor nema legitimitet jer je očito da većina građana ne podržava njenu Vladu.

Nužni bi legitimitet trebala, poput svoje australske kolegice laburistkinje Julie Gillard koja se našla u sličnoj situaciji, zatražiti od građana na izvanrednim izborima. Pridruživanje EU-u, rješavanje odnosa sa Slovenijom, gospodarske reforme i svi ostali važni državni poslovi ne mogu se valjano voditi bez velike potpore građana. Uz ostalo, i zato što oni računaju političko vrijeme sasvim drukčije od vodećih političara.

Piše DRAŽEN LALIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/drazen-lalic-jadranka-kosor-je-samo-nastavila-gdje-je-ivo-stao-105163 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=476f8da1d22e65c58f658b326735d93d3fd3250a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dra%C5%BEen+Lali%C4%87%3A+Jadranka+Kosor+je+samo+nastavila+gdje+je+Ivo+stao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdrazen-lalic-jadranka-kosor-je-samo-nastavila-gdje-je-ivo-stao-105163 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdrazen-lalic-jadranka-kosor-je-samo-nastavila-gdje-je-ivo-stao-105163 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kosor je samo otkinula krakove korupcijskoj hobotnici, no u srž problema koji su uzrokovali krizu - nije dirala. Dok joj popularnost pada, premijerka pokušava preko‘spavača’ na HRT-u i Hloverke Novak- Srzić politički usmjeravati javnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREMIJERKA VLADA KAO I NJEN PRETHODNIK, IAKO ŽELI DA JAVNOST ZABORAVI KAKO JE IKADA BILA DIO SANADEROVOG TIMA I DA JU JE BAŠ ON OSOBNO IMENOVAO ZA SVOJU NASLJEDNICU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPREMIJERKA VLADA KAO I NJEN PRETHODNIK, IAKO ŽELI DA JAVNOST ZABORAVI KAKO JE IKADA BILA DIO SANADEROVOG TIMA I DA JU JE BAŠ ON OSOBNO IMENOVAO ZA SVOJU NASLJEDNICU

Dražen Lalić: Jadranka Kosor je samo nastavila gdje je Ivo stao

Piše PSD.
13. srpnja 2010. - 00:36

Vrijeme se računa od mene. Vladajući u ovoj povišću pritrujenoj zemlji uglavnom određuju političko jučer, danas i sutra izrazito egocentričnim mjerilima. Na prvu godišnjicu dolaska na vodeću političku poziciju Jadranka Kosor je u dugom, 45-minutnom intervjuu HTV-ovu Dnevniku Plus (vodio ga je Zoran Šprajc koji je opetovao pitanje vjeruje li ona da ova Vlada praktički u istom sastavu i odgovorna što nas je kriza zatekla nespremnima, može provesti reforme) ustvrdila: „Ja mandat ove Vlade računam od 6. srpnja 2009. godine, kad sam preuzela premijersku funkciju.”

Predsjednica Vlade se i u tom istupu trudila ostaviti dojam trezvene i umjerene političarke koja je postavila valjanu dijagnozu i poduzima učinkovitu terapiju dugotrajno prisutnih društvenih teškoća. Međutim, on...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 02:54