stdClass Object ( [id] => 95380 [title] => Dražen Lalić: Građanska svijest je sazrela - prosvjeduje se zbog javnog dobra [alias] => drazen-lalic-gradanska-svijest-je-sazrela-prosvjeduje-se-zbog-javnog-dobra [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Biti ili ne biti? Hamletovo pitanje sebi i drugima, a ponajviše vladajućima, ovoga ranog proljeća kao da postavlja osobito velik broj naših građana. Pritom sve manje biraju riječi i načine na koje će izraziti svoju muku.

Prije nego što je okončan kakvim-takvim sporazumom, nedavni prosvjed poljoprivrednika bio je obilježen blokiranjem prometnica, žučnim zamjerkama političarima pa i fizičkim sukobljavanjima prosvjednika s policajcima. Sedamdesetak radnika “Salonita” iz Vranjica je 22. ožujka “željeznom polugom pravde” razbilo stakleni zid tvornice i zauzelo njezine prostorije.

Prošli je tjedan mnoštvo radnika “3. maja”, studenata i drugih Riječana održalo skup na kojemu su uz ostale poruke istaknuli transparent “Tuđe nećemo, škver ne damo”.

A kulminacija se dogodila 6. travnja rano navečer: nepoznate su osobe na stranici www.registarbranitelja.com, s ciljem da raskrinkaju lažne branitelje kao nametnike na tijelu društva i ponukaju Vladu na djelovanje, objavile jedan od najprijepornijih dokumenata hrvatskoga poraća.

Dakle, mnogim je poljoprivrednicima, radnicima, civilnim aktivistima, blogerima i drugima, izgleda, toliko prekipjelo da više ne drže do umjetne socijalne integracije koliko ni do crnoga pod noktom. Da socijalno ljepilo kod nas još uvijek drži podijeljene dijelove društva, smatraju, izgleda, još samo vladajući i njihovi sateliti.

Tako je 9. travnja Jadranka Kosor na sastanku sa čelnicima 30-ak udruga branitelja izjavila: “Hrvatski branitelji uvijek su uz hrvatsku Vladu i Vlada će zaštititi njihovo dostojanstvo. Nećemo dopustiti podjele u hrvatskom društvu”. Socijalno je ljepilo popustilo još ranije, ali mnogi, poglavito oni na vlasti, nisu to htjeli priznati ni sebi ni drugima.

Vlastodršci različitih profila osobito nisu bili spremni shvatiti kako su baš oni u dva desetljeća tranzicije svojim pogrešnim politikama ili, pak, odsutnošću ikojih politika ponajviše doprinijeli sve dubljim podjelama u hrvatskom društvu.

Ne treba biti neki stručnjak kako bi se politika spram ratnih veterana, slijedom koje je nemali dio toga najagilnijeg i najrodoljubnijega dijela populacije još u drugoj polovini devedesetih postao ekonomski pasivan i socijalno ovisan, prepoznala kao nepametna i društveno štetna.

Također, “i prostim okom” je vidljivo da kod nas sve doskora, unatoč velikim riječima premijera i ministara, nije postojala kako-tako sustavna i učinkovita politika suzbijanja korupcije kao duge i teške bolesti hrvatskoga društva.

Posebno, pak, zabrinjava da različiti političari, bili na vlasti ili u oporbi (primjerice, doista je teško slušati toga Slavka Linića), još uvijek nisu voljni priznati svoju odgovornost za pogrešne ili fantomske politike u vezi s najvažnijim pitanjima i problemima društvenoga života, već poput robota ponavljaju “pakao su drugi” (stranke, vlasti...), a razloge teške krize nalaze u poremećajima svjetske ekonomije.

Notorna sklonost znatnoga dijela političke kaste za poricanje podjela u društvu i svoje odgovornosti spram gospodarske i druge situacije u kojoj se te podjele sve dramatičnije izražavaju u posljednje je vrijeme dovedena u ozbiljnu kušnju.

Mnogi su hrvatski građani, pritisnuti nezaposlenošću, besparicom i drugim posljedicama ne samo ekonomske, nego i svekolike društvene krize, postali spremnijima da baš političare percipiraju kao najodgovornije za neznalačko i korupcijom “maćano” vladanje lokalnim sredinama i zemljom u cijelosti.

Čovjek politički misli kakav je socijalno, upozorio je sredinom prošloga stoljeća američki sociolog Paul Lazarsfeld, a većina naših ljudi živi u sve lošijim socijalnim uvjetima. Od misli do (kolektivnoga) djelovanja kadšto je tek korak, posebno s obzirom na to da su “stari” mediji (najveće TV i radiostanice te novine) već devet mjeseci uglavnom oslobođeni stroge kontrole vladajućih i njihovih PR-ovaca, a da se nove medije, kako pokazuju i recentna zbivanja, i ne može (s time se teško nose čak i kineski “komunisti”) kontrolirati.

Posljednjih je tjedana prisutno ne samo povećanje spremnosti mnogih građana da sudjeluju u različitim prosvjedima, nego i sve izraženije nadilaženje tzv. sindikalnih oblika takvoga njihova djelovanja. Dok su ranije dominirali prosvjedi kojima su se nastojali promicati interesi zasebne socijalne ili radne skupine, sada se uz to sve više javljaju prosvjedi kojima se pokušava zaštititi opće dobro.

Riječju, sve je prisutnija svijest tipa “svi smo u istom brodu”, odnosno da je dobro življenje nekoga pojedinca ili skupine, barem dugoročno, neodvojivo od blagostanja cijeloga društva.

Objavljivanje Registra branitelja zoran je primjer za tu svijest, s obzirom na to da su nepoznati objavljivači zapravo obrazložili taj svoj čin brigom za dobro koje pripada svima odnosno neprijepornim pravom javnosti na dobivanje informacija vezanih uz takvo dobro. Radi se u stvari o najmanje dva opća dobra: prvo je Domovinski rat (branitelji nisu ponajprije branili svoje kuće i mjesta življenja, nego agresijom ugroženu domovinu, pa time i sve njezine stanovnike koji prihvaćaju njezin poredak); drugo je opće dobro državni proračun (u koji, na različite načine, uplaćuju svi građani) iz kojega se uza sve veće teškoće financiraju javne potrebe, pa u tom sklopu i invalidske mirovine i druge socijalne beneficije dijela branitelja.

Građani imaju pravo na istinite i cjelovite informacije vezane uz ta dva opća dobra: ne samo da trebaju znati kome se, koliko i zašto izdvajaju sredstva iz proračuna, nego i tko je zaista branio zemlju i tako zaslužio pravo na beneficije, a tko slijedom korupcionaške prakse uživa u njima iako nije (odgovarajuće) pridonio obrani zemlje. Od 1996. do danas broj se branitelja povećao za čak 165.000 osoba, pa se javnost u ovim ekonomskim nedaćama sasvim opravdano pita koliko od tih naknadnih ima neopravdana prava te koji su među njima (bili) akteri rata, a koji akteri korupcije.

Bizarno je da odricanje prava građanima na cjelovitu informaciju vezanu uz opće dobro vlast pokušava obrazložiti nastojanjem da se zaštiti pojedinačno dobro, odnosno navodni interes branitelja da njihovi privatni podaci ne iziđu u javnost. Neprimjereno je da vlastodršci i mediji s tim u vezi stvaraju paniku i potiču hajku na one koji su objavili te podatke.

BORIC_LALIC-230409

Svi istinski branitelji s kojima sam posljednjih dana razgovarao i većina koji su s tim u vezi javno iznijeli svoje stajalište nemaju ništa protiv toga objavljivanja; taj čin potencijalno narušava interese uglavnom osoba koje su se na popisu branitelja našle neosnovano, i to uglavnom zbog vrlo konkretnih, materijalnih razloga.

Po svemu sudeći, većina sudionika rata i građana želi da se Registar u cijelosti objavi, ali legalno odnosno slijedom odluke državnih organa. Vlada Jadranke Kosor, usprkos brojnim argumentima, odbija to učiniti i tako ispraviti veliku pogrešku administracija Ive Sanadera, Ivice Račana i ostalih. Time doprinosi produbljivanju uz to vezanih političkih i socijalnih podjela koje, na žalost, sve više odgovaraju političkim, strančarskim rascjepima.

Emile M. Cioran, francuski filozof skepse, možda je mislio baš na takve uskogrudne političare kad je oporo ustvrdio: “Biti ili ne biti? Niti jedno niti drugo”.

Piše prof. dr. dražen lalić
foto: cropix

Pred istinskim braniteljima ‘činim kuco’

Nisam provjerio jesam li i osobno registriran u Registru, ali zbog jasnih razloga (početkom devedesetih sam se odazivao sam na vojne pozive i bio nekoliko mjeseci unovačen, ali sam djelovao izvan bojišnica; dio trajanja rata imao sam kao novinar radnu obavezu) smatram kako ne bih trebao imati pravo ni na jednu beneficiju vezanu za moje sudjelovanje u Domovinskom ratu (koje se u usporedbi s angažmanom istinskih branitelja i ne može smatrati sudjelovanjem).

Pred takvim ljudima “činim kuco“ što se tiče osobnoga ratnoga iskustva, ali otvoreno komuniciramo u vezi s teškim zlouporabama statusa branitelja. Oni se gorko nasmiju kad im iznesem podatak (iz knjige Stevena Englunda “Napoleon: Politički život“) da je imperator u svom pohodu na Rusiju 1812. raspolagao s 430.000 vojnika od kojih je samo 40 posto bilo Francuza. Sami uglavnom procjenjuju kako je hrvatskih branitelja od 1991. do 1995. bilo između 250.000 i 300.000.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Objavljivanje Registra branitelja zoran je primjer za tu svijest - radi se o najmanje dva opća dobra: prvo je Domovinski rat, jer su branitelji branili agresijom ugroženu domovinu, a drugo je opće dobro, državni proračun iz kojega se uza sve veće teškoće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve je prisutnija svijest tipa ‘svi smo u istom brodu’, odnosno da je dobro življenje nekoga pojedinca ili skupine neodvojivo od blagostanja cijeloga društva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-04-12 16:43:02 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-04-12 16:51:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-04-12 16:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4090 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/04/12/Novosti/REGmmISTAR_BRANITELJI-230310_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "385x297" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7410521 Threads: 3 Questions: 1529931281 Slow queries: 4652142 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110638534 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/drazen-lalic-gradanska-svijest-je-sazrela-prosvjeduje-se-zbog-javnog-dobra-95380 [printLink] => /vijesti/hrvatska/drazen-lalic-gradanska-svijest-je-sazrela-prosvjeduje-se-zbog-javnog-dobra-95380?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223611 [name] => draženlalić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazenlalic [link] => /tag/drazenlalic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Objavljivanje Registra branitelja zoran je primjer za tu svijest - radi se o najmanje dva opća dobra: prvo je Domovinski rat, jer su branitelji branili agresijom ugroženu domovinu, a drugo je opće dobro, državni proračun iz kojega se uza sve veće teškoće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve je prisutnija svijest tipa ‘svi smo u istom brodu’, odnosno da je dobro življenje nekoga pojedinca ili skupine neodvojivo od blagostanja cijeloga društva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dražen Lalić: Građanska svijest je sazrela - prosvjeduje se zbog javnog dobra [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-01-44-15-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/12/Novosti/REGmmISTAR_BRANITELJI-230310_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/12/Novosti/REGmmISTAR_BRANITELJI-230310_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Biti ili ne biti? Hamletovo pitanje sebi i drugima, a ponajviše vladajućima, ovoga ranog proljeća kao da postavlja osobito velik broj naših građana. Pritom sve manje biraju riječi i načine na koje će izraziti svoju muku.

Prije nego što je okončan kakvim-takvim sporazumom, nedavni prosvjed poljoprivrednika bio je obilježen blokiranjem prometnica, žučnim zamjerkama političarima pa i fizičkim sukobljavanjima prosvjednika s policajcima. Sedamdesetak radnika “Salonita” iz Vranjica je 22. ožujka “željeznom polugom pravde” razbilo stakleni zid tvornice i zauzelo njezine prostorije.

Prošli je tjedan mnoštvo radnika “3. maja”, studenata i drugih Riječana održalo skup na kojemu su uz ostale poruke istaknuli transparent “Tuđe nećemo, škver ne damo”.

A kulminacija se dogodila 6. travnja rano navečer: nepoznate su osobe na stranici www.registarbranitelja.com, s ciljem da raskrinkaju lažne branitelje kao nametnike na tijelu društva i ponukaju Vladu na djelovanje, objavile jedan od najprijepornijih dokumenata hrvatskoga poraća.

Dakle, mnogim je poljoprivrednicima, radnicima, civilnim aktivistima, blogerima i drugima, izgleda, toliko prekipjelo da više ne drže do umjetne socijalne integracije koliko ni do crnoga pod noktom. Da socijalno ljepilo kod nas još uvijek drži podijeljene dijelove društva, smatraju, izgleda, još samo vladajući i njihovi sateliti.

Tako je 9. travnja Jadranka Kosor na sastanku sa čelnicima 30-ak udruga branitelja izjavila: “Hrvatski branitelji uvijek su uz hrvatsku Vladu i Vlada će zaštititi njihovo dostojanstvo. Nećemo dopustiti podjele u hrvatskom društvu”. Socijalno je ljepilo popustilo još ranije, ali mnogi, poglavito oni na vlasti, nisu to htjeli priznati ni sebi ni drugima.

Vlastodršci različitih profila osobito nisu bili spremni shvatiti kako su baš oni u dva desetljeća tranzicije svojim pogrešnim politikama ili, pak, odsutnošću ikojih politika ponajviše doprinijeli sve dubljim podjelama u hrvatskom društvu.

Ne treba biti neki stručnjak kako bi se politika spram ratnih veterana, slijedom koje je nemali dio toga najagilnijeg i najrodoljubnijega dijela populacije još u drugoj polovini devedesetih postao ekonomski pasivan i socijalno ovisan, prepoznala kao nepametna i društveno štetna.

Također, “i prostim okom” je vidljivo da kod nas sve doskora, unatoč velikim riječima premijera i ministara, nije postojala kako-tako sustavna i učinkovita politika suzbijanja korupcije kao duge i teške bolesti hrvatskoga društva.

Posebno, pak, zabrinjava da različiti političari, bili na vlasti ili u oporbi (primjerice, doista je teško slušati toga Slavka Linića), još uvijek nisu voljni priznati svoju odgovornost za pogrešne ili fantomske politike u vezi s najvažnijim pitanjima i problemima društvenoga života, već poput robota ponavljaju “pakao su drugi” (stranke, vlasti...), a razloge teške krize nalaze u poremećajima svjetske ekonomije.

Notorna sklonost znatnoga dijela političke kaste za poricanje podjela u društvu i svoje odgovornosti spram gospodarske i druge situacije u kojoj se te podjele sve dramatičnije izražavaju u posljednje je vrijeme dovedena u ozbiljnu kušnju.

Mnogi su hrvatski građani, pritisnuti nezaposlenošću, besparicom i drugim posljedicama ne samo ekonomske, nego i svekolike društvene krize, postali spremnijima da baš političare percipiraju kao najodgovornije za neznalačko i korupcijom “maćano” vladanje lokalnim sredinama i zemljom u cijelosti.

Čovjek politički misli kakav je socijalno, upozorio je sredinom prošloga stoljeća američki sociolog Paul Lazarsfeld, a većina naših ljudi živi u sve lošijim socijalnim uvjetima. Od misli do (kolektivnoga) djelovanja kadšto je tek korak, posebno s obzirom na to da su “stari” mediji (najveće TV i radiostanice te novine) već devet mjeseci uglavnom oslobođeni stroge kontrole vladajućih i njihovih PR-ovaca, a da se nove medije, kako pokazuju i recentna zbivanja, i ne može (s time se teško nose čak i kineski “komunisti”) kontrolirati.

Posljednjih je tjedana prisutno ne samo povećanje spremnosti mnogih građana da sudjeluju u različitim prosvjedima, nego i sve izraženije nadilaženje tzv. sindikalnih oblika takvoga njihova djelovanja. Dok su ranije dominirali prosvjedi kojima su se nastojali promicati interesi zasebne socijalne ili radne skupine, sada se uz to sve više javljaju prosvjedi kojima se pokušava zaštititi opće dobro.

Riječju, sve je prisutnija svijest tipa “svi smo u istom brodu”, odnosno da je dobro življenje nekoga pojedinca ili skupine, barem dugoročno, neodvojivo od blagostanja cijeloga društva.

Objavljivanje Registra branitelja zoran je primjer za tu svijest, s obzirom na to da su nepoznati objavljivači zapravo obrazložili taj svoj čin brigom za dobro koje pripada svima odnosno neprijepornim pravom javnosti na dobivanje informacija vezanih uz takvo dobro. Radi se u stvari o najmanje dva opća dobra: prvo je Domovinski rat (branitelji nisu ponajprije branili svoje kuće i mjesta življenja, nego agresijom ugroženu domovinu, pa time i sve njezine stanovnike koji prihvaćaju njezin poredak); drugo je opće dobro državni proračun (u koji, na različite načine, uplaćuju svi građani) iz kojega se uza sve veće teškoće financiraju javne potrebe, pa u tom sklopu i invalidske mirovine i druge socijalne beneficije dijela branitelja.

Građani imaju pravo na istinite i cjelovite informacije vezane uz ta dva opća dobra: ne samo da trebaju znati kome se, koliko i zašto izdvajaju sredstva iz proračuna, nego i tko je zaista branio zemlju i tako zaslužio pravo na beneficije, a tko slijedom korupcionaške prakse uživa u njima iako nije (odgovarajuće) pridonio obrani zemlje. Od 1996. do danas broj se branitelja povećao za čak 165.000 osoba, pa se javnost u ovim ekonomskim nedaćama sasvim opravdano pita koliko od tih naknadnih ima neopravdana prava te koji su među njima (bili) akteri rata, a koji akteri korupcije.

Bizarno je da odricanje prava građanima na cjelovitu informaciju vezanu uz opće dobro vlast pokušava obrazložiti nastojanjem da se zaštiti pojedinačno dobro, odnosno navodni interes branitelja da njihovi privatni podaci ne iziđu u javnost. Neprimjereno je da vlastodršci i mediji s tim u vezi stvaraju paniku i potiču hajku na one koji su objavili te podatke.

BORIC_LALIC-230409

Svi istinski branitelji s kojima sam posljednjih dana razgovarao i većina koji su s tim u vezi javno iznijeli svoje stajalište nemaju ništa protiv toga objavljivanja; taj čin potencijalno narušava interese uglavnom osoba koje su se na popisu branitelja našle neosnovano, i to uglavnom zbog vrlo konkretnih, materijalnih razloga.

Po svemu sudeći, većina sudionika rata i građana želi da se Registar u cijelosti objavi, ali legalno odnosno slijedom odluke državnih organa. Vlada Jadranke Kosor, usprkos brojnim argumentima, odbija to učiniti i tako ispraviti veliku pogrešku administracija Ive Sanadera, Ivice Račana i ostalih. Time doprinosi produbljivanju uz to vezanih političkih i socijalnih podjela koje, na žalost, sve više odgovaraju političkim, strančarskim rascjepima.

Emile M. Cioran, francuski filozof skepse, možda je mislio baš na takve uskogrudne političare kad je oporo ustvrdio: “Biti ili ne biti? Niti jedno niti drugo”.

Piše prof. dr. dražen lalić
foto: cropix

Pred istinskim braniteljima ‘činim kuco’

Nisam provjerio jesam li i osobno registriran u Registru, ali zbog jasnih razloga (početkom devedesetih sam se odazivao sam na vojne pozive i bio nekoliko mjeseci unovačen, ali sam djelovao izvan bojišnica; dio trajanja rata imao sam kao novinar radnu obavezu) smatram kako ne bih trebao imati pravo ni na jednu beneficiju vezanu za moje sudjelovanje u Domovinskom ratu (koje se u usporedbi s angažmanom istinskih branitelja i ne može smatrati sudjelovanjem).

Pred takvim ljudima “činim kuco“ što se tiče osobnoga ratnoga iskustva, ali otvoreno komuniciramo u vezi s teškim zlouporabama statusa branitelja. Oni se gorko nasmiju kad im iznesem podatak (iz knjige Stevena Englunda “Napoleon: Politički život“) da je imperator u svom pohodu na Rusiju 1812. raspolagao s 430.000 vojnika od kojih je samo 40 posto bilo Francuza. Sami uglavnom procjenjuju kako je hrvatskih branitelja od 1991. do 1995. bilo između 250.000 i 300.000.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/drazen-lalic-gradanska-svijest-je-sazrela-prosvjeduje-se-zbog-javnog-dobra-95380 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ae8d645a9c43a71e683de975b3cd4cb1ab490132 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dra%C5%BEen+Lali%C4%87%3A+Gra%C4%91anska+svijest+je+sazrela+-+prosvjeduje+se+zbog+javnog+dobra&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdrazen-lalic-gradanska-svijest-je-sazrela-prosvjeduje-se-zbog-javnog-dobra-95380 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdrazen-lalic-gradanska-svijest-je-sazrela-prosvjeduje-se-zbog-javnog-dobra-95380 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Objavljivanje Registra branitelja zoran je primjer za tu svijest - radi se o najmanje dva opća dobra: prvo je Domovinski rat, jer su branitelji branili agresijom ugroženu domovinu, a drugo je opće dobro, državni proračun iz kojega se uza sve veće teškoće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve je prisutnija svijest tipa ‘svi smo u istom brodu’, odnosno da je dobro življenje nekoga pojedinca ili skupine neodvojivo od blagostanja cijeloga društva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasve je prisutnija svijest tipa ‘svi smo u istom brodu’, odnosno da je dobro življenje nekoga pojedinca ili skupine neodvojivo od blagostanja cijeloga društva

Dražen Lalić: Građanska svijest je sazrela - prosvjeduje se zbog javnog dobra

Piše PSD.
12. travnja 2010. - 18:49

Biti ili ne biti? Hamletovo pitanje sebi i drugima, a ponajviše vladajućima, ovoga ranog proljeća kao da postavlja osobito velik broj naših građana. Pritom sve manje biraju riječi i načine na koje će izraziti svoju muku.

Prije nego što je okončan kakvim-takvim sporazumom, nedavni prosvjed poljoprivrednika bio je obilježen blokiranjem prometnica, žučnim zamjerkama političarima pa i fizičkim sukobljavanjima prosvjednika s policajcima. Sedamdesetak radnika “Salonita” iz Vranjica je 22. ožujka “željeznom polugom pravde” razbilo stakleni zid tvornice i zauzelo njezine prostorije.

Prošli je tjedan mnoštvo radnika “3. maja”, studenata i drugih Riječana održalo skup na kojemu su uz ostale poruke istaknuli transparent “Tuđe nećemo, škver ne damo”.

A kulmin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:44