stdClass Object ( [id] => 1312741 [title] => Dr. Dragan Primorac: Hrvatska grabi naprijed - uvođenjem analize cijelog genoma otvaramo potpuno novo područje medicine [alias] => dr-dragan-primorac-hrvatska-grabi-naprijed-uvodenjem-analize-cijelog-genoma-otvaramo-potpuno-novo-podrucje-medicine [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ugledno američko Sveučilište Stanford ponovno je uvrstilo prof. dr. sc. Dragana Primorca na popis dva posto znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti. Nisu izostala ni druga značajna domaća i inozemna priznanja posljednjih mjeseci, pa je tako postao dobitnik čak dvaju počasnih doktorata, onoga Sveučilišta u Mostaru, koji mu je dodijeljen zbog iznimnog međunarodnog ugleda i doprinosa razvoju toga sveučilišta, te Sveučilišta u Osijeku, koje je taj svoj potez obrazložilo riječima:

“Počasni doktorat Sveučilište u Osijeku dodjeljuje svjetski priznatom znanstveniku prof. dr. sc. Draganu Primorcu zbog iznimnog međunarodno priznatog doprinosa razvoju hrvatske znanosti te posebnog doprinosa razvoju visokog obrazovanja Republike Hrvatske.” Ministarstvo unutarnjih poslova RH dodijelilo je, a ministar Davor Božinović osobno uručio, priznanje prof. dr. Primorcu za izuzetan doprinos u razvoju forenzičkih znanosti.

O tim, ali i ostalim aktualnim temama vezanima uz njegov znanstveni i profesionalni rad, koji nailaze na velik odjek u javnosti, razgovaramo s prof. dr. sc. Draganom Primorcem, specijalistom pedijatrije, subspecijalistom medicinske genetike i stalnim sudskim vještakom te, uz ostalo, prvim veleposlanikom američkog sveučilišta Penn State, predsjednikom Hrvatskog društva za medicinsku genetiku, Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu, International Society for Applied Biological Sciences (ISABS) i predsjednikom Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Personalizirana medicina

Prvi put u hrvatskoj povijesti na našim će zdravstvenim institucijama od jeseni krenuti iznimno važna specijalizacija iz medicinske genetike. S obzirom na to da kao predsjednik Hrvatskog društva za medicinsku genetiku stojite iza te inicijative, možete li pobliže objasniti o čemu je riječ, u kojim će se ustanovama specijalizacija izvoditi te koliko je uopće značenje takvoga strateškog projekta za male zemlje poput Hrvatske?

– Uvođenje specijalizacije iz medicinske genetike povijesni je iskorak u razvoju kliničke genetike u Republici Hrvatskoj, što nas stavlja uz bok najrazvijenijim državama svijeta u kojima je specijalizacija već uspostavljena kao standard. Preduvjet za liječenje svake bolesti je razumijevanje mehanizma nastanka bolesti, posebice na molekularnoj razini, a tu je uloga medicinske genetike nezaobilazna.

Osim toga, cijeli koncept personalizirane medicine “Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme” uglavnom je zasnovan na medicinskoj genetici. Drugim riječima, bez medicinske genetike nema personalizirane medicine. Specijalizanti iz medicinske genetike moći će se educirati u zdravstvenim institucijama koje su dobile ovlaštenja Ministarstva zdravstva RH, kojem posebno zahvaljujem na velikoj potpori koju je pružilo u realizaciji ovog važnog projekta.

---

image

Dr. Dragan Primorac: Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja

Matija Djanešić/
---

Konstantnu potporu imali smo i od Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore i brojnih udruga pacijenata. Institucije koje su dobile ovlaštenja Ministarstva zdravstva su KBC Zagreb (Rebro), KBC Osijek, Klinika za dječje bolesti Zagreb, KBC Split, KB Sveti Duh, KBC Rijeka i Specijalna bolnica Sv. Katarina. Uz navedene bolnice, specijalizanti će dio programa provesti u nekima od vodećih svjetskih institucija iz područja medicinske genetike.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina iz Zagreba, u suradnji s američkim kolegama, započinjete jedan od najznačajnijih projekata u medicini – analizu cijeloga ljudskog genoma u kliničkoj praksi. Što obuhvaća taj projekt i koji će biti njegovi konkretni učinci?

– O tome će uskoro biti više riječi, no ovdje ću istaknuti da je poznavanje cijelog ljudskog genoma pretpostavka za razvoj cjelovitog koncepta personalizirane medicine.

Genom sadrži sve nasljedne informacije potrebne za razvoj, funkcioniranje i održavanje organizma i predstavlja cjelokupni skup gena, točnije više od 20.000 gena koji kodiraju proteine. No čak 98,5 posto ljudskog genoma čine nekodirajuće regije čija je funkcija, među ostalim, regulacija genske ekspresije te održavanje strukture genoma. Donedavno smo u laboratorijskoj dijagnostici analizirali svega 1 do 1,5 posto našeg genoma koji kodira proteine koji čine osnovu života, ili točnije funkcionalni dio svakog živog bića.

Ulaskom nas i naših partnera u rutinsku analizu cijelog genoma otvaramo jedno potpuno novo područje medicine, za koje pretpostavljamo da će dati brojne odgovore vezano uz molekularne mehanizme nastanka bolesti. S druge strane, cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja.

Joint Commission International (JCI), najprestižnija američka akreditacijska kuća u zdravstvu, nedavno je vašu Specijalnu bolnicu Sv. Katarina proglasila prvom hrvatskom bolnicom akreditiranom tom akreditacijom, čime su vaše usluge postale dostupne američkim pacijentima. Kako je došlo do toga i što će sve američkim pacijentima biti dostupno u Sv. Katarini?

– Joint Commission International (JCI), osnovan 1951. i sa sjedištima u Washington D.C. i Oakbrook Terrace u Illinoisu u SAD-u, najveća je, najzahtjevnija i najprestižnija svjetska institucija koja provodi akreditacijske postupke bolničkih zdravstvenih ustanova. JCI akreditacijski postupak je višegodišnji, predstavlja najviši akreditacijski standard u zdravstvu, iznimno je zahtjevan i sa zdravstvenog i s financijskog, tehnološkog i stručnog aspekta, te objektivno prikazuje stanje pojedinih zdravstvenih institucija.

To su istodobno i razlozi zbog kojih se samo najizvrsnije zdravstvene institucije odlučuju krenuti u postupak dobivanja JCI akreditacije, no kad jednom JCI nekoj instituciji dodijeli “Gold Seal of Approval®”, ona ulazi u malobrojno društvo najizvrsnijih i snažno promovira svoju instituciju i matičnu državu.

Budući da se radi o akreditaciji koja se provodi u najrazvijenijim državama svijeta poput SAD-a, JCI akreditacija temelj je stjecanja povjerenja u neku zdravstvenu instituciju i ključan čimbenik u razvoju zdravstvenog turizma, jer pacijentima iz inozemstva jamči izvrsnost u radu i sigurnost tijekom provođenja medicinskih procedura. Dovoljno je spomenuti da JCI akreditaciju imaju vodeće svjetske zdravstvene institucije poput Mayo Clinic i Cleveland Clinic, a ova je akreditacija pretpostavka da neka institucija postane prepoznatljiva za američkog osiguravatelja.

---

image

S dočeka hrvatske taekwondo reprezentacije koja se iz Bakua vratila sa šest medalja

Damir Krajač/Cropix
---

’Pravednička staza’

U partnerstvo sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina ušao je i University of Pittsburg Medical Center (UPMC), institucija od nacionalnog značaja SAD-a te istodobno najveći akademski medicinski centar u Americi. U kojoj je mjeri ta informacija značajna za hrvatsko zdravstvo?

– UPMC je najveći akademski medicinski centar u SAD-u. Osnovan je 1893. godine, a trenutno zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5000 liječnika. Godišnji proračun bolnice je 26 milijardi dolara, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8400 kreveta. UPMC usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh, na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7500 djelatnika, dok sa Sveučilišta Pittsburg dolazi i troje dobitnika Nobelove nagrade.

Suradnja Specijalne bolnice Sv. Katarina s UPMC-om golemi je iskorak za cijelo hrvatsko zdravstvo kao njegovo globalno pozicioniranje, a suradnja je usmjerenja na razvoju i primjeni koncepta personalizirane medicine u kliničkoj praksi.

U Hrvatskoj ćete iduće godine od 17. do 22. lipnja u Splitu ponovno organizirati jedan od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja u čijem radu sudjeluje niz dobitnika Nobelove nagrade. Ukupno je sedam nobelovaca sudjelovalo u znanstvenim događajima koje organizirate s Mayo Clinic, ISABS-om i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina, čime se Hrvatska globalno snažno pozicionira. Što nas čeka iduće godine, koje goste možemo očekivati?

Znanstveni kongresi koje organizira ISABS u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina jedan su od najvećih svjetskih znanstvenih brendova iz područja personalizirane medicine te forenzičke i antropološke genetike.

U radu dosadašnjih kongresa sudjelovalo je sedam dobitnika Nobelove nagrade te više od 6000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Republiku Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija iz područja znanosti, zdravstva i inovacija. Sljedeće godine s nama će biti četiri nobelovca: sir Richard Roberts, prof. dr. Aaron Chechanover, prof. dr. Gregg Semenza i prof. dr. Svante Paabo.

Teme koje će se obrađivati uključuju nove oblike liječenja karcinoma – imunoterapija CAR T-cell therapy – farmakogenomiku, translacijsku i personaliziranu medicinu, staničnu terapiju, epigenetiku, gensku i molekularnu terapiju, molekularnu dijagnostiku, prenatalnu dijagnostiku, regenerativnu medicinu, primjenu matičnih stanica u liječenju, forenzičnu i komparativnu genetiku, forenzičnu fenotipizaciju, antropološku genetiku i druge. Posebno nam je važno sudjelovanje najizvrsnijih studenata medicinskih fakulteta, a po tom pitanju sjajno surađujemo s Hrvatskom liječničkom komorom.

Američki politički strateg i utjecajni lider američko-židovske zajednice Ari Mittleman uvrstio vas je među devetero junaka sa svih krajeva svijeta u knjigu “Staze pravednika – Priče o herojstvu, humanosti i nadi”. Pojednostavljeno, uvršteni ste među devet osoba koje su krenule putem pravednosti i harmonije u 21. stoljeću i koje se bore protiv svake isključivosti i nepravde. Koje je vaše konkretne zasluge prepoznao Mittleman?

– O tome može puno bolje govoriti g. Mittleman, kojemu sam zahvalan na tome što me je uvrstio u svoju knjigu. Čast je biti u knjizi s iznimnim ljudima koji su tijekom svojeg života činili dobro i, kako autor kaže, “hodali stazama pravednika”. Opisujući značenje pravedničke staze u Knjizi izreka, kralj Salomon kaže: “A pravednička je staza kao svjetlost svanuća, koja je sve jasnija do potpunog dana.” Ukratko, pravednike iz knjige američki senator Joseph Lieberman smatra ljudima koji s dobrom voljom djeluju zajedno i pobjeđuju netrpeljivost.

---

image

Dragan Primorac u vrijeme dok je bio ministar: na svečanoj sjednici povodom 98. rođendana NK Hajduk

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Odgovornost svih nas je usprotiviti se nepravdi i izboriti se za prava onih najugroženijih. Knjigu “Staze pravednika” doživljavam kao poziv na suradnju ljudi dobre volje kako bi zlo svake vrste, uključujući rasizam, ugrožavanje prava manjina te antisemitizam, zauvijek nestali. Smatram da je bit svega sažeta u riječima Martina Luthera Kinga Jr.: “Najveća tragedija nije ugnjetavanje i okrutnost od strane loših ljudi, nego šutnja dobrih.” Vjerujem da nadolazeće generacije moramo educirati da poštovanjem različitosti osiguravaju mir, uključivost i međusobnu toleranciju.

Čvrste spone s Izraelom

Poznati su vaši dugogodišnji izvrsni odnosi s državom Izrael. Hrvatsko-izraelski poslovni klub, čiji ste počasni predsjednik, u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael 11. listopada ove godine organizira spektakl u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u povodu obilježavanje 75 godina osnutka Države Izrael te 26 godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela. Kakvim biste danas okarakterizirali odnose dviju zemalja i tko se sve očekuje u “Lisinskom”?

– Izrael i Hrvatsku vežu brojne čvrste spone, a današnja bliskost i prijateljski odnos Izraela i Hrvatske služe za primjer drugima. Upravo ćemo snagu tog prijateljstva svjedočiti tijekom velikog događaja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 11. listopada, tijekom kojeg organiziramo i koncert u povodu 26 godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela te 75 godina osnivanja Države Izrael. Na koncertu će u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a nastupiti bivše eurovizijske zvijezde Tatiana Cameron (Tajči) i Moti Giladi, a očekujemo oko 2000 uzvanika iz Izraela, Hrvatske, SAD-a i niza drugih država.

Naposljetku, značajno ste involvirani u akademski život grada Splita. Rektor Dragan Ljutić istaknuo vas je kao najzaslužniju osobu za izgradnju kampusa u tome gradu, a dodijelio vam je i prestižno priznanje “Rektorovu povelju”. Suosnivač ste sveučilišnog Odjela za forenzičke znanosti, a potaknuli ste i suradnju s lancem njemačkih bolnica Regiomed Kliniken, čiji studenti studiraju na splitskom Medicinskom fakultetu. Koliko su vam važne te spone sa Splitom?

– Zahvalan sam rektoru Ljutiću na njegovim riječima, konstantnoj potpori i povelji koju mi je dodijelio. Splitsko sveučilište je snaga ne samo Splita i Dalmacije, nego i cijele Hrvatske, a o globalnom utjecaju splitskog sveučilišta najbolje govori podatak da ga je 2023. godine Center for World University Rankings (CWUR) uvrstio među 4,1 posto najboljih od 20.531 sveučilišta u svijetu.

Sveučilište u Splitu odlučilo se za put izvrsnosti i globalne prepoznatljivosti te je na tom tragu, uz već navedene suradnje, iznimno važna i suradnja s jednim od najvećih američkih sveučilišta, Penn Stateom. Međutim, idemo i korak dalje pa je tako odnedavno uspostavljena suradnja i sa Sapir Collegeom iz Izraela, koji s Filozofskim fakultetom pokreće novi studijski program “Demokracija i društvena otpornost u suvremenom društvu”.

---

Knjizi Xiaping Jiang inspiracija je bila naš forenzički rad u BiH

Zanimljive vijesti stižu iz SAD-a, gdje je prije nekoliko dana objavljena knjiga “Gunshot in Croatia”, autorice Xiaping Jiang, koja je od izlaska izazvala veliku pozornost, a govori se i o mogućnosti ekranizacije. Koliko se moglo doznati, knjiga se temelji na istinitim događajima vezanima uz vaš život te opisuje vaše prijateljstvo s vodećim američkim forenzičarom Henryjem Leejem, kao i vaš forenzički rad tijekom Domovinskog rata. Možete li nam otkriti detalje iz knjige, barem djelić sadržaja?

- Knjiga spisateljice Xiaping Jiang na engleskom jeziku objavljena je prije svega nekoliko dana i dostupna je putem Amazona. Inspirirana je istinitim događajima vezanim uz rad našeg američko-hrvatskog forenzičkog tima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom Domovinskog rata. Događaje iz tog perioda, nakon više od 30 godina, prvi put je ispričao dr. Henry Lee, što cijeloj priči daje posebnu težinu. U knjizi se isprepleću istiniti događaji i fikcija, tekst nas sve navodi na duboka promišljanja o zlu kojem smo osobno svjedočili tijekom Domovinskog rata, kao i o sudbini pojedinca, obitelji i cijele države, no poruka autorice na kraju je jasna: znanost je utvrdila istinu vezano uz ratne zločine, a činjenice koje su prikazali forenzičari stvorile su preduvjete da svi počinitelji stravičnih zločina odgovaraju.

Hoće li knjiga biti dostupna u hrvatskom prijevodu? Možemo li doista očekivati i ekranizaciju?

- Planira se skori hrvatski prijevod, a prof. Lee mi je rekao da je nekoliko produkcijskih kuća zainteresirano za ekranizaciju knjige.

---

---

’Taekwondo mi je konstanta u životu’

Bili ste juniorski viceprvak bivše države u taekwondou, 1987. godine u Splitu ste osnovali prvi taekwondo WTF klub na jugu Hrvatske, Amerikanci su vas još 2015. godine primili u Kuću slave taekwondoa, a danas ste jedan od čelnika u hrvatskom taekwondo sportu. U posljednje vrijeme svjedočimo nevjerojatnim rezultatima naših reprezentativaca, samo na posljednjem svjetskom prvenstvu osvojili su čak šest medalja, sjajne uspjehe nižu sportaši splitskog kluba “Marjan”. Kako tumačite te iznimne uspjehe?

- Taekwondo je konstanta u mojem životu, i to više od 40 godina, pa zbog toga u ovaj sport unosim toliko emocija. S obzirom na veličinu Hrvatske, rezultati hrvatskog taekwondoa gotovo su nestvarni, upravo kao i oni naše nogometne reprezentacije, ali i drugih sportova. Hrvatski taekwondo savez je ne samo rezultatski nego i organizacijski sada najjači u svojoj povijesti, a uz veliku potporu javnosti i naših članova, potporu nam pružaju i Ministarstvo turizma i sporta te HOO. Golemi entuzijazam, sustavan pristup radu od najranijeg uzrasta pa sve do reprezentacije, izvrsnost kao inspiracija našim taekwondo natjecateljima doveli su do toga da je hrvatski taekwondo ekipno u muškoj konkurenciji drugi, a u ženskoj ekipno treći na svijetu. Kao odličan primjer izvrsnosti prepoznate na svjetskoj razini je klub “Marjan”, u koji je izbornik reprezentacije i jedan od najtrofejnijih trenera u povijesti hrvatskog sporta Toni Tomas uložio sebe i postigao rezultate koji su proslavili i Split i Hrvatsku.

---

---

Prema Starome placu svi se moramo odnositi s poštovanjem

U mladosti ste trenirali atletiku u AK-u “Split 80”, taekwondo, a pronašla sam i podatak da ste bili pionir Hajduka kod legendarnog Sergeja Krešića. U javnosti je poznato da ste kao ministar u posljednji trenutak zaustavili stečaj Hajduka te da je zahvaljujući Zakonu o sportu koji ste donijeli omogućeno preoblikovanje Hajduka, ali i drugih hrvatskih klubova. Kao ministar odbili ste Gradu dati suglasnost za prenamjenu Starog placa kako bi se na njemu izgradio poslovni i trgovački kompleks. Kako danas gledate na te poteze?

- Hrvatski sport zaslužuje apsolutnu potporu svih. Niti jedna druga djelatnost nije toliko snažno u svijetu pozicionirala Hrvatsku kao što je to učinio sport. Što se Hajduka tiče, ponosan sam i sretan što sam s nekolicinom hrabrih ljudi uspio pravodobno djelovati i zaustaviti stečaj. Da se nije dogodilo preoblikovanje Hajduka, klub bi morao otići u stečaj, morao bi napustiti Prvu HNL, promijenio bi ime i stogodišnja tradicija bila bi uništena, izbrisana. Ipak, važno je istaknuti, što se Zakona o sportu tiče, da je rađen za ozdravljenje cijelog hrvatskog sporta, a ne samo jednog sporta ili kluba. Ovim zakonom uveo se red u hrvatski sport i dao mu se strateški nacionalni značaj. Kad je riječ o Starom placu, želim istaknuti da je sportskih terena u gradovima ionako premalo i najlakše ih je sve zamijeniti stambenim i poslovnim objektima. Ali gdje je tu strategija razvoja sporta i sportskih objekata? Stari plac predstavlja jednu od najznačajnijih splitskih institucija u posljednjih stotinjak godina i među glavnim je simbolima Splita te se svi, pa tako i urbanizam, moraju odnositi prema njemu s poštovanjem.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja, kaže dr. Primorac o jednom od svojih recentnih uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Znanstveni napredak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja, kaže dr. Primorac o jednom od svojih recentnih uspjeha Znanstveni napredak 2 0 13243 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-25 08:51:26 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-06 12:49:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-06 12:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja, kaže dr. Primorac o jednom od svojih recentnih uspjeha [metadata] => robots= author= title=Dr. Dragan Primorac: Hrvatska grabi naprijed - uvođenjem analize cijelog genoma otvaramo potpuno novo područje medicine [metakey] => dragan primorac, personalizirana medicina, sekvenciranje genoma, nobelovci, Specijalna bolnica sv. Katarina , Sveučilište Stanford [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25369257.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25040861.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/1304827.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25369299.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Matija Djane\u0161i\u0107\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

S do\u010deka hrvatske taekwondo reprezentacije koja se iz Bakua vratila sa \u0161est medalja<\/p>","

Dragan Primorac u vrijeme dok je bio ministar: na sve\u010danoj sjednici povodom 98. ro\u0111endana NK Hajduk<\/p>","

Dr. Dragan Primorac: Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku klini\u010dku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i pra\u0107enja u\u010dinaka lije\u010denja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25369257_1920.jpg":"1920x1080","k_25369257_1280.jpg":"1280x1280","k_25369257_1024.jpg":"1024x1024","k_25369257_640.jpg":"640x640","k_25369257_480.jpg":"480x480","k_25369257_340.jpg":"340x340","k_25369257_220.jpg":"220x220","o_25369257_1280.jpg":"1280x853","o_25369257_1024.jpg":"1024x682","o_25369257_640.jpg":"640x426","o_25369257_480.jpg":"480x320","o_25369257_340.jpg":"340x226","o_25369257_220.jpg":"220x146","h_25369257_1280.jpg":"1280x854","h_25369257_1024.jpg":"1024x683","h_25369257_640.jpg":"640x427","h_25369257_480.jpg":"480x320","h_25369257_340.jpg":"340x227","h_25369257_220.jpg":"220x147","pp_25369257_1280.jpg":"1280x1628","pp_25369257_1024.jpg":"1024x1303","pp_25369257_640.jpg":"640x814","pp_25369257_480.jpg":"480x611","pp_25369257_340.jpg":"340x432","pp_25369257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25040861_1920.jpg":"1920x1080","k_25040861_1280.jpg":"1280x1280","k_25040861_1024.jpg":"1024x1024","k_25040861_640.jpg":"640x640","k_25040861_480.jpg":"480x480","k_25040861_340.jpg":"340x340","k_25040861_220.jpg":"220x220","o_25040861_1280.jpg":"1280x853","o_25040861_1024.jpg":"1024x682","o_25040861_640.jpg":"640x426","o_25040861_480.jpg":"480x320","o_25040861_340.jpg":"340x226","o_25040861_220.jpg":"220x146","h_25040861_1280.jpg":"1280x854","h_25040861_1024.jpg":"1024x683","h_25040861_640.jpg":"640x427","h_25040861_480.jpg":"480x320","h_25040861_340.jpg":"340x227","h_25040861_220.jpg":"220x147","pp_25040861_1280.jpg":"1280x1628","pp_25040861_1024.jpg":"1024x1303","pp_25040861_640.jpg":"640x814","pp_25040861_480.jpg":"480x611","pp_25040861_340.jpg":"340x432","pp_25040861_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_1304827_1920.jpg":"1920x1080","k_1304827_1280.jpg":"1280x1280","k_1304827_1024.jpg":"1024x1024","k_1304827_640.jpg":"640x640","k_1304827_480.jpg":"480x480","k_1304827_340.jpg":"340x340","k_1304827_220.jpg":"220x220","o_1304827_1280.jpg":"1280x853","o_1304827_1024.jpg":"1024x682","o_1304827_640.jpg":"640x426","o_1304827_480.jpg":"480x320","o_1304827_340.jpg":"340x226","o_1304827_220.jpg":"220x146","h_1304827_1280.jpg":"1280x854","h_1304827_1024.jpg":"1024x683","h_1304827_640.jpg":"640x427","h_1304827_480.jpg":"480x320","h_1304827_340.jpg":"340x227","h_1304827_220.jpg":"220x147","pp_1304827_1280.jpg":"1280x1628","pp_1304827_1024.jpg":"1024x1303","pp_1304827_640.jpg":"640x814","pp_1304827_480.jpg":"480x611","pp_1304827_340.jpg":"340x432","pp_1304827_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25369299_1920.jpg":"1920x1080","k_25369299_1280.jpg":"1280x1280","k_25369299_1024.jpg":"1024x1024","k_25369299_640.jpg":"640x640","k_25369299_480.jpg":"480x480","k_25369299_340.jpg":"340x340","k_25369299_220.jpg":"220x220","o_25369299_1280.jpg":"1280x853","o_25369299_1024.jpg":"1024x682","o_25369299_640.jpg":"640x426","o_25369299_480.jpg":"480x320","o_25369299_340.jpg":"340x226","o_25369299_220.jpg":"220x146","h_25369299_1280.jpg":"1280x854","h_25369299_1024.jpg":"1024x683","h_25369299_640.jpg":"640x427","h_25369299_480.jpg":"480x320","h_25369299_340.jpg":"340x227","h_25369299_220.jpg":"220x147","pp_25369299_1280.jpg":"1280x1628","pp_25369299_1024.jpg":"1024x1303","pp_25369299_640.jpg":"640x814","pp_25369299_480.jpg":"480x611","pp_25369299_340.jpg":"340x432","pp_25369299_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38163969 Threads: 5 Questions: 7083710577 Slow queries: 3297297 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607989283 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/dr-dragan-primorac-hrvatska-grabi-naprijed-uvodenjem-analize-cijelog-genoma-otvaramo-potpuno-novo-podrucje-medicine-1312741 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dr-dragan-primorac-hrvatska-grabi-naprijed-uvodenjem-analize-cijelog-genoma-otvaramo-potpuno-novo-podrucje-medicine-1312741?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236807 [name] => Dragan Primorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-primorac [link] => /tag/dragan-primorac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313638 [name] => personalizirana medicina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => personalizirana-medicina [link] => /tag/personalizirana-medicina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 725561 [name] => sekvenciranje genoma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-04 19:30:20 [main_article_id] => 0 [alias] => sekvenciranje-genoma [link] => /tag/sekvenciranje-genoma ) [3] => stdClass Object ( [id] => 177757 [name] => nobelovci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nobelovci [link] => /tag/nobelovci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 681672 [name] => Specijalna bolnica sv. Katarina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-19 16:08:18 [main_article_id] => 0 [alias] => specijalna-bolnica-sv-katarina [link] => /tag/specijalna-bolnica-sv-katarina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 725562 [name] => Sveučilište Stanford [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-04 19:30:20 [main_article_id] => 0 [alias] => sveuciliste-stanford [link] => /tag/sveuciliste-stanford ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja, kaže dr. Primorac o jednom od svojih recentnih uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Znanstveni napredak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Dragan Primorac: Hrvatska grabi naprijed - uvođenjem analize cijelog genoma otvaramo potpuno novo područje medicine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25369257.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matija Djanješić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25369257.jpg [title] => Matija Djanješić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25040861.jpg [title] =>

S dočeka hrvatske taekwondo reprezentacije koja se iz Bakua vratila sa šest medalja

Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/1304827.jpg [title] =>

Dragan Primorac u vrijeme dok je bio ministar: na svečanoj sjednici povodom 98. rođendana NK Hajduk

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25369299.jpg [title] =>

Dr. Dragan Primorac: Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja

Matija Djanešić/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ugledno američko Sveučilište Stanford ponovno je uvrstilo prof. dr. sc. Dragana Primorca na popis dva posto znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti. Nisu izostala ni druga značajna domaća i inozemna priznanja posljednjih mjeseci, pa je tako postao dobitnik čak dvaju počasnih doktorata, onoga Sveučilišta u Mostaru, koji mu je dodijeljen zbog iznimnog međunarodnog ugleda i doprinosa razvoju toga sveučilišta, te Sveučilišta u Osijeku, koje je taj svoj potez obrazložilo riječima:

“Počasni doktorat Sveučilište u Osijeku dodjeljuje svjetski priznatom znanstveniku prof. dr. sc. Draganu Primorcu zbog iznimnog međunarodno priznatog doprinosa razvoju hrvatske znanosti te posebnog doprinosa razvoju visokog obrazovanja Republike Hrvatske.” Ministarstvo unutarnjih poslova RH dodijelilo je, a ministar Davor Božinović osobno uručio, priznanje prof. dr. Primorcu za izuzetan doprinos u razvoju forenzičkih znanosti.

O tim, ali i ostalim aktualnim temama vezanima uz njegov znanstveni i profesionalni rad, koji nailaze na velik odjek u javnosti, razgovaramo s prof. dr. sc. Draganom Primorcem, specijalistom pedijatrije, subspecijalistom medicinske genetike i stalnim sudskim vještakom te, uz ostalo, prvim veleposlanikom američkog sveučilišta Penn State, predsjednikom Hrvatskog društva za medicinsku genetiku, Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu, International Society for Applied Biological Sciences (ISABS) i predsjednikom Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Personalizirana medicina

Prvi put u hrvatskoj povijesti na našim će zdravstvenim institucijama od jeseni krenuti iznimno važna specijalizacija iz medicinske genetike. S obzirom na to da kao predsjednik Hrvatskog društva za medicinsku genetiku stojite iza te inicijative, možete li pobliže objasniti o čemu je riječ, u kojim će se ustanovama specijalizacija izvoditi te koliko je uopće značenje takvoga strateškog projekta za male zemlje poput Hrvatske?

– Uvođenje specijalizacije iz medicinske genetike povijesni je iskorak u razvoju kliničke genetike u Republici Hrvatskoj, što nas stavlja uz bok najrazvijenijim državama svijeta u kojima je specijalizacija već uspostavljena kao standard. Preduvjet za liječenje svake bolesti je razumijevanje mehanizma nastanka bolesti, posebice na molekularnoj razini, a tu je uloga medicinske genetike nezaobilazna.

Osim toga, cijeli koncept personalizirane medicine “Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme” uglavnom je zasnovan na medicinskoj genetici. Drugim riječima, bez medicinske genetike nema personalizirane medicine. Specijalizanti iz medicinske genetike moći će se educirati u zdravstvenim institucijama koje su dobile ovlaštenja Ministarstva zdravstva RH, kojem posebno zahvaljujem na velikoj potpori koju je pružilo u realizaciji ovog važnog projekta.

---

image

Dr. Dragan Primorac: Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja

Matija Djanešić/
---

Konstantnu potporu imali smo i od Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore i brojnih udruga pacijenata. Institucije koje su dobile ovlaštenja Ministarstva zdravstva su KBC Zagreb (Rebro), KBC Osijek, Klinika za dječje bolesti Zagreb, KBC Split, KB Sveti Duh, KBC Rijeka i Specijalna bolnica Sv. Katarina. Uz navedene bolnice, specijalizanti će dio programa provesti u nekima od vodećih svjetskih institucija iz područja medicinske genetike.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina iz Zagreba, u suradnji s američkim kolegama, započinjete jedan od najznačajnijih projekata u medicini – analizu cijeloga ljudskog genoma u kliničkoj praksi. Što obuhvaća taj projekt i koji će biti njegovi konkretni učinci?

– O tome će uskoro biti više riječi, no ovdje ću istaknuti da je poznavanje cijelog ljudskog genoma pretpostavka za razvoj cjelovitog koncepta personalizirane medicine.

Genom sadrži sve nasljedne informacije potrebne za razvoj, funkcioniranje i održavanje organizma i predstavlja cjelokupni skup gena, točnije više od 20.000 gena koji kodiraju proteine. No čak 98,5 posto ljudskog genoma čine nekodirajuće regije čija je funkcija, među ostalim, regulacija genske ekspresije te održavanje strukture genoma. Donedavno smo u laboratorijskoj dijagnostici analizirali svega 1 do 1,5 posto našeg genoma koji kodira proteine koji čine osnovu života, ili točnije funkcionalni dio svakog živog bića.

Ulaskom nas i naših partnera u rutinsku analizu cijelog genoma otvaramo jedno potpuno novo područje medicine, za koje pretpostavljamo da će dati brojne odgovore vezano uz molekularne mehanizme nastanka bolesti. S druge strane, cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja.

Joint Commission International (JCI), najprestižnija američka akreditacijska kuća u zdravstvu, nedavno je vašu Specijalnu bolnicu Sv. Katarina proglasila prvom hrvatskom bolnicom akreditiranom tom akreditacijom, čime su vaše usluge postale dostupne američkim pacijentima. Kako je došlo do toga i što će sve američkim pacijentima biti dostupno u Sv. Katarini?

– Joint Commission International (JCI), osnovan 1951. i sa sjedištima u Washington D.C. i Oakbrook Terrace u Illinoisu u SAD-u, najveća je, najzahtjevnija i najprestižnija svjetska institucija koja provodi akreditacijske postupke bolničkih zdravstvenih ustanova. JCI akreditacijski postupak je višegodišnji, predstavlja najviši akreditacijski standard u zdravstvu, iznimno je zahtjevan i sa zdravstvenog i s financijskog, tehnološkog i stručnog aspekta, te objektivno prikazuje stanje pojedinih zdravstvenih institucija.

To su istodobno i razlozi zbog kojih se samo najizvrsnije zdravstvene institucije odlučuju krenuti u postupak dobivanja JCI akreditacije, no kad jednom JCI nekoj instituciji dodijeli “Gold Seal of Approval®”, ona ulazi u malobrojno društvo najizvrsnijih i snažno promovira svoju instituciju i matičnu državu.

Budući da se radi o akreditaciji koja se provodi u najrazvijenijim državama svijeta poput SAD-a, JCI akreditacija temelj je stjecanja povjerenja u neku zdravstvenu instituciju i ključan čimbenik u razvoju zdravstvenog turizma, jer pacijentima iz inozemstva jamči izvrsnost u radu i sigurnost tijekom provođenja medicinskih procedura. Dovoljno je spomenuti da JCI akreditaciju imaju vodeće svjetske zdravstvene institucije poput Mayo Clinic i Cleveland Clinic, a ova je akreditacija pretpostavka da neka institucija postane prepoznatljiva za američkog osiguravatelja.

---

image

S dočeka hrvatske taekwondo reprezentacije koja se iz Bakua vratila sa šest medalja

Damir Krajač/Cropix
---

’Pravednička staza’

U partnerstvo sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina ušao je i University of Pittsburg Medical Center (UPMC), institucija od nacionalnog značaja SAD-a te istodobno najveći akademski medicinski centar u Americi. U kojoj je mjeri ta informacija značajna za hrvatsko zdravstvo?

– UPMC je najveći akademski medicinski centar u SAD-u. Osnovan je 1893. godine, a trenutno zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5000 liječnika. Godišnji proračun bolnice je 26 milijardi dolara, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8400 kreveta. UPMC usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh, na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7500 djelatnika, dok sa Sveučilišta Pittsburg dolazi i troje dobitnika Nobelove nagrade.

Suradnja Specijalne bolnice Sv. Katarina s UPMC-om golemi je iskorak za cijelo hrvatsko zdravstvo kao njegovo globalno pozicioniranje, a suradnja je usmjerenja na razvoju i primjeni koncepta personalizirane medicine u kliničkoj praksi.

U Hrvatskoj ćete iduće godine od 17. do 22. lipnja u Splitu ponovno organizirati jedan od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja u čijem radu sudjeluje niz dobitnika Nobelove nagrade. Ukupno je sedam nobelovaca sudjelovalo u znanstvenim događajima koje organizirate s Mayo Clinic, ISABS-om i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina, čime se Hrvatska globalno snažno pozicionira. Što nas čeka iduće godine, koje goste možemo očekivati?

Znanstveni kongresi koje organizira ISABS u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina jedan su od najvećih svjetskih znanstvenih brendova iz područja personalizirane medicine te forenzičke i antropološke genetike.

U radu dosadašnjih kongresa sudjelovalo je sedam dobitnika Nobelove nagrade te više od 6000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Republiku Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija iz područja znanosti, zdravstva i inovacija. Sljedeće godine s nama će biti četiri nobelovca: sir Richard Roberts, prof. dr. Aaron Chechanover, prof. dr. Gregg Semenza i prof. dr. Svante Paabo.

Teme koje će se obrađivati uključuju nove oblike liječenja karcinoma – imunoterapija CAR T-cell therapy – farmakogenomiku, translacijsku i personaliziranu medicinu, staničnu terapiju, epigenetiku, gensku i molekularnu terapiju, molekularnu dijagnostiku, prenatalnu dijagnostiku, regenerativnu medicinu, primjenu matičnih stanica u liječenju, forenzičnu i komparativnu genetiku, forenzičnu fenotipizaciju, antropološku genetiku i druge. Posebno nam je važno sudjelovanje najizvrsnijih studenata medicinskih fakulteta, a po tom pitanju sjajno surađujemo s Hrvatskom liječničkom komorom.

Američki politički strateg i utjecajni lider američko-židovske zajednice Ari Mittleman uvrstio vas je među devetero junaka sa svih krajeva svijeta u knjigu “Staze pravednika – Priče o herojstvu, humanosti i nadi”. Pojednostavljeno, uvršteni ste među devet osoba koje su krenule putem pravednosti i harmonije u 21. stoljeću i koje se bore protiv svake isključivosti i nepravde. Koje je vaše konkretne zasluge prepoznao Mittleman?

– O tome može puno bolje govoriti g. Mittleman, kojemu sam zahvalan na tome što me je uvrstio u svoju knjigu. Čast je biti u knjizi s iznimnim ljudima koji su tijekom svojeg života činili dobro i, kako autor kaže, “hodali stazama pravednika”. Opisujući značenje pravedničke staze u Knjizi izreka, kralj Salomon kaže: “A pravednička je staza kao svjetlost svanuća, koja je sve jasnija do potpunog dana.” Ukratko, pravednike iz knjige američki senator Joseph Lieberman smatra ljudima koji s dobrom voljom djeluju zajedno i pobjeđuju netrpeljivost.

---

image

Dragan Primorac u vrijeme dok je bio ministar: na svečanoj sjednici povodom 98. rođendana NK Hajduk

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Odgovornost svih nas je usprotiviti se nepravdi i izboriti se za prava onih najugroženijih. Knjigu “Staze pravednika” doživljavam kao poziv na suradnju ljudi dobre volje kako bi zlo svake vrste, uključujući rasizam, ugrožavanje prava manjina te antisemitizam, zauvijek nestali. Smatram da je bit svega sažeta u riječima Martina Luthera Kinga Jr.: “Najveća tragedija nije ugnjetavanje i okrutnost od strane loših ljudi, nego šutnja dobrih.” Vjerujem da nadolazeće generacije moramo educirati da poštovanjem različitosti osiguravaju mir, uključivost i međusobnu toleranciju.

Čvrste spone s Izraelom

Poznati su vaši dugogodišnji izvrsni odnosi s državom Izrael. Hrvatsko-izraelski poslovni klub, čiji ste počasni predsjednik, u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael 11. listopada ove godine organizira spektakl u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u povodu obilježavanje 75 godina osnutka Države Izrael te 26 godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela. Kakvim biste danas okarakterizirali odnose dviju zemalja i tko se sve očekuje u “Lisinskom”?

– Izrael i Hrvatsku vežu brojne čvrste spone, a današnja bliskost i prijateljski odnos Izraela i Hrvatske služe za primjer drugima. Upravo ćemo snagu tog prijateljstva svjedočiti tijekom velikog događaja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 11. listopada, tijekom kojeg organiziramo i koncert u povodu 26 godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela te 75 godina osnivanja Države Izrael. Na koncertu će u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a nastupiti bivše eurovizijske zvijezde Tatiana Cameron (Tajči) i Moti Giladi, a očekujemo oko 2000 uzvanika iz Izraela, Hrvatske, SAD-a i niza drugih država.

Naposljetku, značajno ste involvirani u akademski život grada Splita. Rektor Dragan Ljutić istaknuo vas je kao najzaslužniju osobu za izgradnju kampusa u tome gradu, a dodijelio vam je i prestižno priznanje “Rektorovu povelju”. Suosnivač ste sveučilišnog Odjela za forenzičke znanosti, a potaknuli ste i suradnju s lancem njemačkih bolnica Regiomed Kliniken, čiji studenti studiraju na splitskom Medicinskom fakultetu. Koliko su vam važne te spone sa Splitom?

– Zahvalan sam rektoru Ljutiću na njegovim riječima, konstantnoj potpori i povelji koju mi je dodijelio. Splitsko sveučilište je snaga ne samo Splita i Dalmacije, nego i cijele Hrvatske, a o globalnom utjecaju splitskog sveučilišta najbolje govori podatak da ga je 2023. godine Center for World University Rankings (CWUR) uvrstio među 4,1 posto najboljih od 20.531 sveučilišta u svijetu.

Sveučilište u Splitu odlučilo se za put izvrsnosti i globalne prepoznatljivosti te je na tom tragu, uz već navedene suradnje, iznimno važna i suradnja s jednim od najvećih američkih sveučilišta, Penn Stateom. Međutim, idemo i korak dalje pa je tako odnedavno uspostavljena suradnja i sa Sapir Collegeom iz Izraela, koji s Filozofskim fakultetom pokreće novi studijski program “Demokracija i društvena otpornost u suvremenom društvu”.

---

Knjizi Xiaping Jiang inspiracija je bila naš forenzički rad u BiH

Zanimljive vijesti stižu iz SAD-a, gdje je prije nekoliko dana objavljena knjiga “Gunshot in Croatia”, autorice Xiaping Jiang, koja je od izlaska izazvala veliku pozornost, a govori se i o mogućnosti ekranizacije. Koliko se moglo doznati, knjiga se temelji na istinitim događajima vezanima uz vaš život te opisuje vaše prijateljstvo s vodećim američkim forenzičarom Henryjem Leejem, kao i vaš forenzički rad tijekom Domovinskog rata. Možete li nam otkriti detalje iz knjige, barem djelić sadržaja?

- Knjiga spisateljice Xiaping Jiang na engleskom jeziku objavljena je prije svega nekoliko dana i dostupna je putem Amazona. Inspirirana je istinitim događajima vezanim uz rad našeg američko-hrvatskog forenzičkog tima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom Domovinskog rata. Događaje iz tog perioda, nakon više od 30 godina, prvi put je ispričao dr. Henry Lee, što cijeloj priči daje posebnu težinu. U knjizi se isprepleću istiniti događaji i fikcija, tekst nas sve navodi na duboka promišljanja o zlu kojem smo osobno svjedočili tijekom Domovinskog rata, kao i o sudbini pojedinca, obitelji i cijele države, no poruka autorice na kraju je jasna: znanost je utvrdila istinu vezano uz ratne zločine, a činjenice koje su prikazali forenzičari stvorile su preduvjete da svi počinitelji stravičnih zločina odgovaraju.

Hoće li knjiga biti dostupna u hrvatskom prijevodu? Možemo li doista očekivati i ekranizaciju?

- Planira se skori hrvatski prijevod, a prof. Lee mi je rekao da je nekoliko produkcijskih kuća zainteresirano za ekranizaciju knjige.

---

---

’Taekwondo mi je konstanta u životu’

Bili ste juniorski viceprvak bivše države u taekwondou, 1987. godine u Splitu ste osnovali prvi taekwondo WTF klub na jugu Hrvatske, Amerikanci su vas još 2015. godine primili u Kuću slave taekwondoa, a danas ste jedan od čelnika u hrvatskom taekwondo sportu. U posljednje vrijeme svjedočimo nevjerojatnim rezultatima naših reprezentativaca, samo na posljednjem svjetskom prvenstvu osvojili su čak šest medalja, sjajne uspjehe nižu sportaši splitskog kluba “Marjan”. Kako tumačite te iznimne uspjehe?

- Taekwondo je konstanta u mojem životu, i to više od 40 godina, pa zbog toga u ovaj sport unosim toliko emocija. S obzirom na veličinu Hrvatske, rezultati hrvatskog taekwondoa gotovo su nestvarni, upravo kao i oni naše nogometne reprezentacije, ali i drugih sportova. Hrvatski taekwondo savez je ne samo rezultatski nego i organizacijski sada najjači u svojoj povijesti, a uz veliku potporu javnosti i naših članova, potporu nam pružaju i Ministarstvo turizma i sporta te HOO. Golemi entuzijazam, sustavan pristup radu od najranijeg uzrasta pa sve do reprezentacije, izvrsnost kao inspiracija našim taekwondo natjecateljima doveli su do toga da je hrvatski taekwondo ekipno u muškoj konkurenciji drugi, a u ženskoj ekipno treći na svijetu. Kao odličan primjer izvrsnosti prepoznate na svjetskoj razini je klub “Marjan”, u koji je izbornik reprezentacije i jedan od najtrofejnijih trenera u povijesti hrvatskog sporta Toni Tomas uložio sebe i postigao rezultate koji su proslavili i Split i Hrvatsku.

---

---

Prema Starome placu svi se moramo odnositi s poštovanjem

U mladosti ste trenirali atletiku u AK-u “Split 80”, taekwondo, a pronašla sam i podatak da ste bili pionir Hajduka kod legendarnog Sergeja Krešića. U javnosti je poznato da ste kao ministar u posljednji trenutak zaustavili stečaj Hajduka te da je zahvaljujući Zakonu o sportu koji ste donijeli omogućeno preoblikovanje Hajduka, ali i drugih hrvatskih klubova. Kao ministar odbili ste Gradu dati suglasnost za prenamjenu Starog placa kako bi se na njemu izgradio poslovni i trgovački kompleks. Kako danas gledate na te poteze?

- Hrvatski sport zaslužuje apsolutnu potporu svih. Niti jedna druga djelatnost nije toliko snažno u svijetu pozicionirala Hrvatsku kao što je to učinio sport. Što se Hajduka tiče, ponosan sam i sretan što sam s nekolicinom hrabrih ljudi uspio pravodobno djelovati i zaustaviti stečaj. Da se nije dogodilo preoblikovanje Hajduka, klub bi morao otići u stečaj, morao bi napustiti Prvu HNL, promijenio bi ime i stogodišnja tradicija bila bi uništena, izbrisana. Ipak, važno je istaknuti, što se Zakona o sportu tiče, da je rađen za ozdravljenje cijelog hrvatskog sporta, a ne samo jednog sporta ili kluba. Ovim zakonom uveo se red u hrvatski sport i dao mu se strateški nacionalni značaj. Kad je riječ o Starom placu, želim istaknuti da je sportskih terena u gradovima ionako premalo i najlakše ih je sve zamijeniti stambenim i poslovnim objektima. Ali gdje je tu strategija razvoja sporta i sportskih objekata? Stari plac predstavlja jednu od najznačajnijih splitskih institucija u posljednjih stotinjak godina i među glavnim je simbolima Splita te se svi, pa tako i urbanizam, moraju odnositi prema njemu s poštovanjem.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matija Djanješić/Cropix Damir Krajač/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Matija Djanešić/
Damir Krajač/Cropix

S dočeka hrvatske taekwondo reprezentacije koja se iz Bakua vratila sa šest medalja

Vladimir Dugandžić/Cropix

Dragan Primorac u vrijeme dok je bio ministar: na svečanoj sjednici povodom 98. rođendana NK Hajduk

Matija Djanešić/

Dr. Dragan Primorac: Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dr-dragan-primorac-hrvatska-grabi-naprijed-uvodenjem-analize-cijelog-genoma-otvaramo-potpuno-novo-podrucje-medicine-1312741 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e217ac680b9fc72eeb890d27b013003ba418eadc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Dragan+Primorac%3A+Hrvatska+grabi+naprijed+-+uvo%C4%91enjem+analize+cijelog+genoma+otvaramo+potpuno+novo+podru%C4%8Dje+medicine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-dragan-primorac-hrvatska-grabi-naprijed-uvodenjem-analize-cijelog-genoma-otvaramo-potpuno-novo-podrucje-medicine-1312741 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-dragan-primorac-hrvatska-grabi-naprijed-uvodenjem-analize-cijelog-genoma-otvaramo-potpuno-novo-podrucje-medicine-1312741 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja, kaže dr. Primorac o jednom od svojih recentnih uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Znanstveni napredak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZnanstveni napredak

Dr. Dragan Primorac: Hrvatska grabi naprijed - uvođenjem analize cijelog genoma otvaramo potpuno novo područje medicine

6. kolovoza 2023. - 14:49

Ugledno američko Sveučilište Stanford ponovno je uvrstilo prof. dr. sc. Dragana Primorca na popis dva posto znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti. Nisu izostala ni druga značajna domaća i inozemna priznanja posljednjih mjeseci, pa je tako postao dobitnik čak dvaju počasnih doktorata, onoga Sveučilišta u Mostaru, koji mu je dodijeljen zbog iznimnog međunarodnog ugleda i doprinosa razvoju toga sveučilišta, te Sveučilišta u Osijeku, koje je taj svoj potez obrazložilo riječima:

“Počasni doktorat Sveučilište u Osijeku dodjeljuje svjetski priznatom znanstveniku prof. dr. sc. Draganu Primorcu zbog iznimnog međunarodno priznatog doprinosa razvoju hrvatske znanosti te posebnog doprinosa razvoju visokog obrazovanja Republike Hrvatske.” Ministarstvo unutarnjih po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:38