stdClass Object ( [id] => 1238663 [title] => Dr. Anđelko Milardović za ‘Slobodnu‘: Ne daju mi u HAZU-u pozivajući se na stroga pravila, a na čelu im je bespravni graditelj! Zna se što je učinio na Hvaru... [alias] => dr-andelko-milardovic-za-slobodnu-ne-daju-mi-u-hazu-u-pozivajuci-se-na-stroga-pravila-a-na-celu-im-je-bespravni-graditelj-zna-se-sto-je-ucinio-na-hvaru [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije nešto više od godinu dana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je javni poziv za isticanje kandidatura za izbor svojih novih redovitih, dopisnih članova i članova suradnika.

Među desecima prijava za redovitog člana bila je i ona za dr. Anđelka Milardovića, našega poznatog sociologa i politologa. Kako kandidati osobno ne mogu podnijeti kandidaturu, u Milardovićevu slučaju to je učinio njegov matični Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, gdje on godinama radi i ima status znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju.

Prijava je sadržavala sve što je trebala: opis života kandidata, popis i ocjenu znanstvenih i stručnih radova, zaključak tijela ovlaštene organizacije... Nakon što je predloženi i formalno prihvatio kandidaturu, sve je uredno poslano u roku, potkraj prosinca lani.

Što kažu propisi?

Dva mjeseca poslije, međutim, Milardović doznaje da je izostavljen iz procedure jer se niječe predlagatelj njegove kandidature, spomenuti Institut za migracije i narodnosti. Reagirao je odmah upitom prema Akademiji i od njih dobio odgovor da se za izbor redovitog člana HAZU-a, kao najviše znanstvene ustanove u RH, moraju po zakonu ispuniti stroži uvjeti od onih za izbor u zvanje znanstvenog savjetnika.

– To može ocijeniti znanstveno vijeće ustanove koje je ovlašteno za ocjenu za izbor u znanstveno zvanje osobe koju namjerava predložiti na nekom polju znanosti i obrazložiti u prijedlogu za izbor.

Predlagatelj, Institut za migracije i narodnosti, uopće nema ovlaštenje za provođenje dijela postupka izbora u znanstvena zvanja. Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja dodijeljeno je jedino Fakultetu političkih znanosti iz Zagreba (FPZG) ovlaštenje za provođenje dijela postupka izbora u znanstvena zvanja u znanstvenom području društvenih znanosti, polje politologije.

Hrvatska akademija postupa po prijedlozima onih predlagatelja koji su ovlašteni za izbor u znanstvena zvanja osoba koje predlažu – glasio je odgovor HAZU-a.

Znači, Anđelka Milardovića nije, kako Zakon o HAZU-u tumače u toj ustanovi, mogla predložiti njegova matična kuća, već FPZG. Još su mu imali za reći da se “zakoni tumače prema cilju, tj. teleološkom, a ne gramatičkom metodom i Akademija tako postupa”.

– U javnom pozivu i njegovoj točki 3. jasno je – kaže nam Milardović – navedeno tko može dati prijedloge za izbor redovitih, dopisnih članova i članova suradnika. To su Akademijini razredi, vijeća fakulteta i umjetničkih akademija, sveučilišni senat te, što je moj slučaj, znanstvena vijeća znanstvenih organizacija. Institut za migracije i narodnosti jest znanstvena organizacija pod kapom Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja. HAZU to očito ne priznaje, već me upućuju da prođem isto ono kroz što sam prošao 2005. godine, kada sam uz dosta birokratske muke izabran u zvanje znanstvenog savjetnika.

Dr. Milardoviću je prije 17 godina, kazuje, pomoglo to što se obratio na deset relevantnih adresa u Hrvatskoj, počevši od Vlade i Sabora pa do Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO). Sada je shvatio da mora isto, a prvi korak je bilo angažiranje odvjetnika, koji je u njegovo ime uputio prigovor predsjedniku HAZU-a, akademiku Velimiru Neidhardtu.

---

image

Vladimir Neidhardt

Darko Tomaš/Cropix
---

Uključila se i pravobraniteljica

U slučaj se prije ljeta umiješala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Nakon Milardovićeve pritužbe da ga je predsjedništvo HAZU-a izbacilo iz procedure mijenjajući u hodu nešto što je samo propisalo, odnosno da i znanstvene institucije mogu predlagati nove akademike, iz njezina ureda je od Akademije zatražena sva dokumentacija Milardovićeva slučaja. Još se čeka da pravobraniteljica izrekne svoj sud.

Doznavši za ovaj slučaj, i mi smo proteklih dana zatražili pojašnjenje HAZU-a.

– Zakonom o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti propisan je uvjet tko može biti izabran za redovitog člana Hrvatske akademije – osoba čija su znanstvena, odnosno umjetnička dostignuća visoke vrijednosti općenito priznata (dakle, ne poznata, već priznata).

Iz Zakona proizlazi da nitko nema pravo biti član Hrvatske akademije, nego samo mogućnost da to bude pod uvjetom da je izabran. Kada bi to bilo pravo, svatko tko ispunjava uvjet mogao bi ustati kod suda s tužbom i zahtijevati da sud donese odluku kojom tužitelj postaje redoviti član Akademije, ili da naloži Akademiji da tužitelja primi u članstvo, što naravno nije moguće. Članom Hrvatske akademije može se postati jedino izborom tajnim glasovanjem u Skupštini Akademije.

Budući da nije pravo da netko, ako je predložen i ispunjava Zakonom propisani uvjet za izbor, mora biti izabran, ne raspisuje se natječaj i nema obveze izbora. Mogu se predložiti dobri kandidati s priloženim ocjenama o izvrsnosti a da ne budu izabrani. To je pravo Akademije. S obzirom na broj osoba koje ispunjavaju uvjete za izbor i Zakonom ograničen znatno manji broj mogućih redovitih članova (maksimalno 160), Akademija pri izboru mora obaviti prijeko potrebnu selekciju – stav je HAZU-a koji smo dobili preko njihova Ureda za odnose s javnošću i medije.

– Politologa prof. dr. sc. Anđelka Milardovića je za redovitog člana HAZU-a predložio Institut za migracije i narodnosti, no Institut nema ovlaštenje za provođenje dijela postupka izbora u znanstvena zvanja u znanstvenom području društvenih znanosti, polje politologije.

Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja takvo ovlaštenje dodijeljeno je jedino Fakultetu političkih znanosti iz Zagreba. Ako Institut ne može nekoga izabrati u zvanje znanstvenog savjetnika, ne može ni valjano procijeniti ispunjava li osoba koju kani predložiti strože uvjete za izbor za redovitog člana Hrvatske akademije. To bi mogao predložiti jedino Fakultet političkih znanosti iz Zagreba – još su imali za reći.

’Kraj društva i civilizacije’

Ovakav stav HAZU-a još je više dao poticaja Milardoviću da ustraje u borbi za svoja prava.

– Zašto ovo činim? Ne zbog toga da me vrate u proceduru. Ovdje branim načelo zakona u odnosu na moć i silu. Njihova je paradigma igra moći. Moja je paradigma moć igre. Oni smatraju da im se nitko neće suprotstaviti? Pozivam sve sa sličnim ili istim iskustvom u HAZU-u da istupe u javnost. Nemojte se bojati! Ako ćemo svi šutjeti i dopustiti da nas gaze moćne strukture iznad društva, bolje da nas nema. Ako ćemo dupustiti da sila/moć budu iznad zakona, onda je to kraj društva/civilizacije – naglašava Milardović.

Posebno na zub uzima predsjednika HAZU-a i poziva se na jedan slučaj bespravne gradnje na Hvaru u kojemu se ovaj našao. Telegram je, naime, nedavno objavio, pozivajući se na Državni inspektorat RH, da je Velimir Neidhardt, inače cijenjeni arhitekt, u mjestu Gromin Dolac bez potrebnih “papira” izvodio radove na kući koja je otprije u njegovu vlasništvu.

– HAZU, odnosno predsjednik te “elitne institucije”, pribjegava moći i sili nasuprot zakonu. Ako predsjednik HAZU-a, kao “elitne institucije”, izbacuje ljude iz procedure, a kao arhitekt, koji treba poznavati zakone iz područja graditeljstva, uzima trokut, šestar i kutomjer i slobodno izvan zakona radi nacrte za svoje objekte koje gradi protiv zakona, onda se valja zapitati tko je predsjednik HAZU-a i koja je to institucija.

Ako oni tako nešto sebi dopuštaju, što možemo očekivati od drugih institucija u RH? Ako oni sebi dopuštaju ovakvo ponašanje, ja sebi dopuštam ovakvo ponašanje. Ravnoteža mora postojati! – ogorčen je Milardović.

Sastavio je već popis institucija kojima će se obratiti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, uključujući, ako druge ne bude bilo, i Europski sud za ljudska prava.

Da, i objavit će, kako sam najavljuje, integralnu publikaciju pod naslovom “Ili procedura ili diktatura. HAZU. Moj slučaj”.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Milardović je već sastavio popis institucija kojima će se obratiti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, uključujući, ako druge ne bude bilo, i Europski sud za ljudska prava. Iz HAZU-a tvrde da su oni u pravu

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => društvo akademika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Milardović je već sastavio popis institucija kojima će se obratiti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, uključujući, ako druge ne bude bilo, i Europski sud za ljudska prava. Iz HAZU-a tvrde da su oni u pravu

društvo akademika 2 0 7615 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-05 10:53:39 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-07 08:01:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-07 08:01:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3441 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Milardović je već sastavio popis institucija kojima će se obratiti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, uključujući, ako druge ne bude bilo, i Europski sud za ljudska prava. Iz HAZU-a tvrde da su oni u pravu [metadata] => robots= author= title=Dr. Anđelko Milardović za 'Slobodnu': Ne daju mi u HAZU-u pozivajući se na stroga pravila, a na čelu im je bespravni graditelj! Zna se što je učinio na Hvaru... [metakey] => anđelko milardović, Vladimir Neidhardt, HAZU [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/05\/23741488.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/05\/23741490.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/05\/23741489.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/05\/23741487.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vlado Kos\/Cropix\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na fotografiji: An\u0111elko Milardovi\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: An\u0111elko Milardovi\u0107<\/p>","

Na fotografiji: predsjednik HAZU-a,\u00a0 Velimir Neidhardt, i Mirjana Dugand\u017eija
\n\u00a0<\/p>","

Vladimir Neidhardt<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1276","hd_23741488_1920.jpg":"1920x1080","k_23741488_1280.jpg":"1280x1280","k_23741488_1024.jpg":"1024x1024","k_23741488_640.jpg":"640x640","k_23741488_480.jpg":"480x480","k_23741488_340.jpg":"340x340","k_23741488_220.jpg":"220x220","o_23741488_1280.jpg":"1280x850","o_23741488_1024.jpg":"1024x680","o_23741488_640.jpg":"640x425","o_23741488_480.jpg":"480x319","o_23741488_340.jpg":"340x225","o_23741488_220.jpg":"220x146","h_23741488_1280.jpg":"1280x854","h_23741488_1024.jpg":"1024x683","h_23741488_640.jpg":"640x427","h_23741488_480.jpg":"480x320","h_23741488_340.jpg":"340x227","h_23741488_220.jpg":"220x147","pp_23741488_1280.jpg":"1280x1628","pp_23741488_1024.jpg":"1024x1303","pp_23741488_640.jpg":"640x814","pp_23741488_480.jpg":"480x611","pp_23741488_340.jpg":"340x432","pp_23741488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_23741490_1920.jpg":"1920x1080","k_23741490_1280.jpg":"1280x1280","k_23741490_1024.jpg":"1024x1024","k_23741490_640.jpg":"640x640","k_23741490_480.jpg":"480x480","k_23741490_340.jpg":"340x340","k_23741490_220.jpg":"220x220","o_23741490_1280.jpg":"1280x874","o_23741490_1024.jpg":"1024x699","o_23741490_640.jpg":"640x437","o_23741490_480.jpg":"480x327","o_23741490_340.jpg":"340x232","o_23741490_220.jpg":"220x150","h_23741490_1280.jpg":"1280x854","h_23741490_1024.jpg":"1024x683","h_23741490_640.jpg":"640x427","h_23741490_480.jpg":"480x320","h_23741490_340.jpg":"340x227","h_23741490_220.jpg":"220x147","pp_23741490_1280.jpg":"1280x1628","pp_23741490_1024.jpg":"1024x1303","pp_23741490_640.jpg":"640x814","pp_23741490_480.jpg":"480x611","pp_23741490_340.jpg":"340x432","pp_23741490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23741489_1920.jpg":"1920x1080","k_23741489_1280.jpg":"1280x1280","k_23741489_1024.jpg":"1024x1024","k_23741489_640.jpg":"640x640","k_23741489_480.jpg":"480x480","k_23741489_340.jpg":"340x340","k_23741489_220.jpg":"220x220","o_23741489_1280.jpg":"1280x853","o_23741489_1024.jpg":"1024x682","o_23741489_640.jpg":"640x426","o_23741489_480.jpg":"480x320","o_23741489_340.jpg":"340x226","o_23741489_220.jpg":"220x146","h_23741489_1280.jpg":"1280x854","h_23741489_1024.jpg":"1024x683","h_23741489_640.jpg":"640x427","h_23741489_480.jpg":"480x320","h_23741489_340.jpg":"340x227","h_23741489_220.jpg":"220x147","pp_23741489_1280.jpg":"1280x1628","pp_23741489_1024.jpg":"1024x1303","pp_23741489_640.jpg":"640x814","pp_23741489_480.jpg":"480x611","pp_23741489_340.jpg":"340x432","pp_23741489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23741487_1920.jpg":"1920x1080","k_23741487_1280.jpg":"1280x1280","k_23741487_1024.jpg":"1024x1024","k_23741487_640.jpg":"640x640","k_23741487_480.jpg":"480x480","k_23741487_340.jpg":"340x340","k_23741487_220.jpg":"220x220","o_23741487_1280.jpg":"1280x854","o_23741487_1024.jpg":"1024x683","o_23741487_640.jpg":"640x427","o_23741487_480.jpg":"480x320","o_23741487_340.jpg":"340x227","o_23741487_220.jpg":"220x146","h_23741487_1280.jpg":"1280x854","h_23741487_1024.jpg":"1024x683","h_23741487_640.jpg":"640x427","h_23741487_480.jpg":"480x320","h_23741487_340.jpg":"340x227","h_23741487_220.jpg":"220x147","pp_23741487_1280.jpg":"1280x1628","pp_23741487_1024.jpg":"1024x1303","pp_23741487_640.jpg":"640x814","pp_23741487_480.jpg":"480x611","pp_23741487_340.jpg":"340x432","pp_23741487_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14890808 Threads: 3 Questions: 3139553761 Slow queries: 6998122 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234764128 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/dr-andelko-milardovic-za-slobodnu-ne-daju-mi-u-hazu-u-pozivajuci-se-na-stroga-pravila-a-na-celu-im-je-bespravni-graditelj-zna-se-sto-je-ucinio-na-hvaru-1238663 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dr-andelko-milardovic-za-slobodnu-ne-daju-mi-u-hazu-u-pozivajuci-se-na-stroga-pravila-a-na-celu-im-je-bespravni-graditelj-zna-se-sto-je-ucinio-na-hvaru-1238663?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 467853 [name] => anđelko milardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andelko-milardovic [link] => /tag/andelko-milardovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 696317 [name] => Vladimir Neidhardt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-07 09:01:38 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-neidhardt [link] => /tag/vladimir-neidhardt ) [2] => stdClass Object ( [id] => 312721 [name] => HAZU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hazu [link] => /tag/hazu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Milardović je već sastavio popis institucija kojima će se obratiti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, uključujući, ako druge ne bude bilo, i Europski sud za ljudska prava. Iz HAZU-a tvrde da su oni u pravu

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => društvo akademika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Anđelko Milardović za ‘Slobodnu‘: Ne daju mi u HAZU-u pozivajući se na stroga pravila, a na čelu im je bespravni graditelj! Zna se što je učinio na Hvaru... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23741488.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vlado Kos/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Na fotografiji: Anđelko Milardović
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23741488.jpg [title] =>

Na fotografiji: Anđelko Milardović
 

Vlado Kos/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23741490.jpg [title] =>

Na fotografiji: Anđelko Milardović

Duje Klarić/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23741489.jpg [title] =>

Na fotografiji: predsjednik HAZU-a,  Velimir Neidhardt, i Mirjana Dugandžija
 

Tomislav Krišto/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23741487.jpg [title] =>

Vladimir Neidhardt

Darko Tomaš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije nešto više od godinu dana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je javni poziv za isticanje kandidatura za izbor svojih novih redovitih, dopisnih članova i članova suradnika.

Među desecima prijava za redovitog člana bila je i ona za dr. Anđelka Milardovića, našega poznatog sociologa i politologa. Kako kandidati osobno ne mogu podnijeti kandidaturu, u Milardovićevu slučaju to je učinio njegov matični Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, gdje on godinama radi i ima status znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju.

Prijava je sadržavala sve što je trebala: opis života kandidata, popis i ocjenu znanstvenih i stručnih radova, zaključak tijela ovlaštene organizacije... Nakon što je predloženi i formalno prihvatio kandidaturu, sve je uredno poslano u roku, potkraj prosinca lani.

Što kažu propisi?

Dva mjeseca poslije, međutim, Milardović doznaje da je izostavljen iz procedure jer se niječe predlagatelj njegove kandidature, spomenuti Institut za migracije i narodnosti. Reagirao je odmah upitom prema Akademiji i od njih dobio odgovor da se za izbor redovitog člana HAZU-a, kao najviše znanstvene ustanove u RH, moraju po zakonu ispuniti stroži uvjeti od onih za izbor u zvanje znanstvenog savjetnika.

– To može ocijeniti znanstveno vijeće ustanove koje je ovlašteno za ocjenu za izbor u znanstveno zvanje osobe koju namjerava predložiti na nekom polju znanosti i obrazložiti u prijedlogu za izbor.

Predlagatelj, Institut za migracije i narodnosti, uopće nema ovlaštenje za provođenje dijela postupka izbora u znanstvena zvanja. Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja dodijeljeno je jedino Fakultetu političkih znanosti iz Zagreba (FPZG) ovlaštenje za provođenje dijela postupka izbora u znanstvena zvanja u znanstvenom području društvenih znanosti, polje politologije.

Hrvatska akademija postupa po prijedlozima onih predlagatelja koji su ovlašteni za izbor u znanstvena zvanja osoba koje predlažu – glasio je odgovor HAZU-a.

Znači, Anđelka Milardovića nije, kako Zakon o HAZU-u tumače u toj ustanovi, mogla predložiti njegova matična kuća, već FPZG. Još su mu imali za reći da se “zakoni tumače prema cilju, tj. teleološkom, a ne gramatičkom metodom i Akademija tako postupa”.

– U javnom pozivu i njegovoj točki 3. jasno je – kaže nam Milardović – navedeno tko može dati prijedloge za izbor redovitih, dopisnih članova i članova suradnika. To su Akademijini razredi, vijeća fakulteta i umjetničkih akademija, sveučilišni senat te, što je moj slučaj, znanstvena vijeća znanstvenih organizacija. Institut za migracije i narodnosti jest znanstvena organizacija pod kapom Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja. HAZU to očito ne priznaje, već me upućuju da prođem isto ono kroz što sam prošao 2005. godine, kada sam uz dosta birokratske muke izabran u zvanje znanstvenog savjetnika.

Dr. Milardoviću je prije 17 godina, kazuje, pomoglo to što se obratio na deset relevantnih adresa u Hrvatskoj, počevši od Vlade i Sabora pa do Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO). Sada je shvatio da mora isto, a prvi korak je bilo angažiranje odvjetnika, koji je u njegovo ime uputio prigovor predsjedniku HAZU-a, akademiku Velimiru Neidhardtu.

---

image

Vladimir Neidhardt

Darko Tomaš/Cropix
---

Uključila se i pravobraniteljica

U slučaj se prije ljeta umiješala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Nakon Milardovićeve pritužbe da ga je predsjedništvo HAZU-a izbacilo iz procedure mijenjajući u hodu nešto što je samo propisalo, odnosno da i znanstvene institucije mogu predlagati nove akademike, iz njezina ureda je od Akademije zatražena sva dokumentacija Milardovićeva slučaja. Još se čeka da pravobraniteljica izrekne svoj sud.

Doznavši za ovaj slučaj, i mi smo proteklih dana zatražili pojašnjenje HAZU-a.

– Zakonom o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti propisan je uvjet tko može biti izabran za redovitog člana Hrvatske akademije – osoba čija su znanstvena, odnosno umjetnička dostignuća visoke vrijednosti općenito priznata (dakle, ne poznata, već priznata).

Iz Zakona proizlazi da nitko nema pravo biti član Hrvatske akademije, nego samo mogućnost da to bude pod uvjetom da je izabran. Kada bi to bilo pravo, svatko tko ispunjava uvjet mogao bi ustati kod suda s tužbom i zahtijevati da sud donese odluku kojom tužitelj postaje redoviti član Akademije, ili da naloži Akademiji da tužitelja primi u članstvo, što naravno nije moguće. Članom Hrvatske akademije može se postati jedino izborom tajnim glasovanjem u Skupštini Akademije.

Budući da nije pravo da netko, ako je predložen i ispunjava Zakonom propisani uvjet za izbor, mora biti izabran, ne raspisuje se natječaj i nema obveze izbora. Mogu se predložiti dobri kandidati s priloženim ocjenama o izvrsnosti a da ne budu izabrani. To je pravo Akademije. S obzirom na broj osoba koje ispunjavaju uvjete za izbor i Zakonom ograničen znatno manji broj mogućih redovitih članova (maksimalno 160), Akademija pri izboru mora obaviti prijeko potrebnu selekciju – stav je HAZU-a koji smo dobili preko njihova Ureda za odnose s javnošću i medije.

– Politologa prof. dr. sc. Anđelka Milardovića je za redovitog člana HAZU-a predložio Institut za migracije i narodnosti, no Institut nema ovlaštenje za provođenje dijela postupka izbora u znanstvena zvanja u znanstvenom području društvenih znanosti, polje politologije.

Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja takvo ovlaštenje dodijeljeno je jedino Fakultetu političkih znanosti iz Zagreba. Ako Institut ne može nekoga izabrati u zvanje znanstvenog savjetnika, ne može ni valjano procijeniti ispunjava li osoba koju kani predložiti strože uvjete za izbor za redovitog člana Hrvatske akademije. To bi mogao predložiti jedino Fakultet političkih znanosti iz Zagreba – još su imali za reći.

’Kraj društva i civilizacije’

Ovakav stav HAZU-a još je više dao poticaja Milardoviću da ustraje u borbi za svoja prava.

– Zašto ovo činim? Ne zbog toga da me vrate u proceduru. Ovdje branim načelo zakona u odnosu na moć i silu. Njihova je paradigma igra moći. Moja je paradigma moć igre. Oni smatraju da im se nitko neće suprotstaviti? Pozivam sve sa sličnim ili istim iskustvom u HAZU-u da istupe u javnost. Nemojte se bojati! Ako ćemo svi šutjeti i dopustiti da nas gaze moćne strukture iznad društva, bolje da nas nema. Ako ćemo dupustiti da sila/moć budu iznad zakona, onda je to kraj društva/civilizacije – naglašava Milardović.

Posebno na zub uzima predsjednika HAZU-a i poziva se na jedan slučaj bespravne gradnje na Hvaru u kojemu se ovaj našao. Telegram je, naime, nedavno objavio, pozivajući se na Državni inspektorat RH, da je Velimir Neidhardt, inače cijenjeni arhitekt, u mjestu Gromin Dolac bez potrebnih “papira” izvodio radove na kući koja je otprije u njegovu vlasništvu.

– HAZU, odnosno predsjednik te “elitne institucije”, pribjegava moći i sili nasuprot zakonu. Ako predsjednik HAZU-a, kao “elitne institucije”, izbacuje ljude iz procedure, a kao arhitekt, koji treba poznavati zakone iz područja graditeljstva, uzima trokut, šestar i kutomjer i slobodno izvan zakona radi nacrte za svoje objekte koje gradi protiv zakona, onda se valja zapitati tko je predsjednik HAZU-a i koja je to institucija.

Ako oni tako nešto sebi dopuštaju, što možemo očekivati od drugih institucija u RH? Ako oni sebi dopuštaju ovakvo ponašanje, ja sebi dopuštam ovakvo ponašanje. Ravnoteža mora postojati! – ogorčen je Milardović.

Sastavio je već popis institucija kojima će se obratiti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, uključujući, ako druge ne bude bilo, i Europski sud za ljudska prava.

Da, i objavit će, kako sam najavljuje, integralnu publikaciju pod naslovom “Ili procedura ili diktatura. HAZU. Moj slučaj”.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vlado Kos/Cropix/Cropix Duje Klarić/Cropix/Cropix Tomislav Krišto/Cropix/Cropix Darko Tomaš/Cropix
Vlado Kos/Cropix/Cropix

Na fotografiji: Anđelko Milardović
 

Duje Klarić/Cropix/Cropix

Na fotografiji: Anđelko Milardović

Tomislav Krišto/Cropix/Cropix

Na fotografiji: predsjednik HAZU-a,  Velimir Neidhardt, i Mirjana Dugandžija
 

Darko Tomaš/Cropix

Vladimir Neidhardt

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dr-andelko-milardovic-za-slobodnu-ne-daju-mi-u-hazu-u-pozivajuci-se-na-stroga-pravila-a-na-celu-im-je-bespravni-graditelj-zna-se-sto-je-ucinio-na-hvaru-1238663 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c1ba7a62a5efd40d78a0e5f5c6700f5cee3e7e6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+An%C4%91elko+Milardovi%C4%87+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98%3A+Ne+daju+mi+u+HAZU-u+pozivaju%C4%87i+se+na+stroga+pravila%2C+a+na+%C4%8Delu+im+je+bespravni+graditelj%21+Zna+se+%C5%A1to+je+u%C4%8Dinio+na+Hvaru...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-andelko-milardovic-za-slobodnu-ne-daju-mi-u-hazu-u-pozivajuci-se-na-stroga-pravila-a-na-celu-im-je-bespravni-graditelj-zna-se-sto-je-ucinio-na-hvaru-1238663 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-andelko-milardovic-za-slobodnu-ne-daju-mi-u-hazu-u-pozivajuci-se-na-stroga-pravila-a-na-celu-im-je-bespravni-graditelj-zna-se-sto-je-ucinio-na-hvaru-1238663 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Milardović je već sastavio popis institucija kojima će se obratiti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, uključujući, ako druge ne bude bilo, i Europski sud za ljudska prava. Iz HAZU-a tvrde da su oni u pravu

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => društvo akademika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadruštvo akademika

Dr. Anđelko Milardović za ‘Slobodnu‘: Ne daju mi u HAZU-u pozivajući se na stroga pravila, a na čelu im je bespravni graditelj! Zna se što je učinio na Hvaru...

Piše Zoran Šagolj
7. studenog 2022. - 09:01

Prije nešto više od godinu dana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je javni poziv za isticanje kandidatura za izbor svojih novih redovitih, dopisnih članova i članova suradnika.

Među desecima prijava za redovitog člana bila je i ona za dr. Anđelka Milardovića, našega poznatog sociologa i politologa. Kako kandidati osobno ne mogu podnijeti kandidaturu, u Milardovićevu slučaju to je učinio njegov matični Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, gdje on godinama radi i ima status znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju.

Prijava je sadržavala sve što je trebala: opis života kandidata, popis i ocjenu znanstvenih i stručnih radova, zaključak tijela ovlaštene organizacije... Nakon što je predloženi i formalno prihvatio kandidaturu, sve je uredno poslano u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:31