stdClass Object ( [id] => 185101 [title] => DORH: Prve informacije stigle od "Slobodne Dalmacije"; Uhićena uprava Farmala i 27 terenskih zastupnika radi mita [alias] => dorh-prve-informacije-stigle-od-slobodne-dalmacije-uhicena-uprava-farmala-i-27-terenskih-zastupnika-radi-mita [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Trgovački putnik: Lijekovi su se nudili po malim mjestima jer tamo je riječ liječnika zakon

Jutarnji list pokušao je od trgovačkog putnika jedne farmaceutske tvrtke dobiti odgovor na pitanje kako ‘osigurati’ suradnju sa liječnicima obiteljske medicine.

- Stvar funkcionira po principu ja tebi nešto, ti meni nešto. Dakle, vi ćete propisivati naše lijekove, a i ćemo vam omogućiti besplatno točenje goriva ili kupnju u jednom od trgovačkih lanaca - objašnjava. Zbog čega se baš išlo na liječnike obiteljske medicine, a ne na specijaliste u bolnicima, naš informator također ima jednostavno i detaljno objašnjenje.

- Kada nudite svoje proizvode, posebice one koje u našem poslu zovemo paralele, dakle generičke lijekove, koje imaju isti sastojak, ali nepoznato ime, nećete ići u velike gradove, već ćete ih nuditi po manjim mjestima. Razlog je jednostavan. U tim mjestima i dalje vrijedi princip - liječnik, svećenik i učitelj su zakon. I ako liječnik kaže baki da koristi taj lijek jer će joj pomoći oko snižavanja visokog tlaka, baka će ga poslušati. A on će dobit bon za gorivo, plaćeno putovanje, ili pak novac - kaže.

Osim propisivanja lijek za koji je dobio nagradu, naš sugovornik objasnio je i model prema kojem liječnici svoje pacijente, bez njihovog znanja, uključuju u postmarketinšku fazu testiranja nekog lijeka na način da im pripisuju lijekove određene farmaceutske tvrtke.

- Ta faza vam je kao ispitivanje učinkovitost nekog lijeka i nuspojave. Trgovački putnik ponudi liječniku određenu kompezaciju za svakog pacijenta koji će testirati lijek. Pacijent ne zna da uopće sudjeluje u takvoj studiji, a doktor prima naknadu za to. Studijom se omogućuje farmaceutskim tvrtkama da prilikom prezentacije lijeka drugim doktorima mogu reći kako su napravili studiju o tom lijeku i kako ge je isprobao veliki broj pacijenata - kaže.

Liječnici obiteljske medicine s kojima smo razgovarali kažu kako je takva praksa uobičajena da trgovački putnici osim svojih proizvoda, na što imaju pravo, nude i neke proizvode i usluge koji ne spadaju u njihovu domenu posla. Poput klima uređaja, setova za šivanje, ličenje ambulante i čekaonice ili pak popravljanje prozora. Kada se to dogodi, kažu nam liječnici, javlja se liječnička savijest.

Na pitanje poznaju li oni takve, odlučno negiraju ikakvo poznanstvo.

(JL)

DORH-ovo pripćenje: Prva saznanja stigla su od novinarke "Slobodne Dalmacije"


- Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s više policijskih uprava, provode kriminalističko istraživanje u operativnoj akciji "Hipokrat" nad 26 zaposlenika jedne farmaceutske kuće, jednim trgovačkim društvom, 49 liječnika i jednom ljekarnicom zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, stoji u priopćenju DORH-a, kojega prenosimo u cijelosti.

- Prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće dobivena su od Nataše Škaričić, novinarke Slobodne Dalmacije, koja je i nakon toga nastavila svoja istraživanja ovog slučaja. Nakon potvrde osnovanosti ove informacije, provedena su kriminalistička istraživanja, izvidi i dokazne radnje.

Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012., u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do deset posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičenih zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

Kako prikupljeni podaci i dokazi daju osnova za pokretanje postupka, to je dio osumnjičenika uhićen i po završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičenici će biti ispitani u USKOK-u, nakon čega će biti donesena odluka o daljnjem postupanju, stoji u priopćenju DORH-a.

Ostojić: Osumnjičeno 350 liječnika diljem RH

- Oko 350 liječnika opće prakse iz svih gradova Hrvatske pod policijskom je istragom zbog sumnje na davanje i primanje mita, a Ministarstvo zdravlja podupire takvu akciju i svaku sljedeću koja će iz društva iskorijeniti korupciju, rekao je danas u Splitu na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ministra je, kako je sam rekao, o USKOK-ovoj akciji "Hipokrat" jutros kratko telefonom obavijestio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Kako je istaknuo ministar, zbog te akcije, zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije ugrožen. Ostojić je danas sazvao konferenciju za novinare pošto je objavljeno da je USKOK priveo čelnika farmaceutske tvrtke "Farmal" iz Ludbrega te liječnike koje se povezuju s primanjem i davanjem mita. Navodno su liječnici opće prakse od farmaceuta dobivali novac da prepisuju njihove ljekove.

Ministar Ostojić u Splitu je na radnom sastanku, a o pojedinostima akcije nije mogao pričati jer je riječ o USKOK-ovu predmetu. No, kako je rekao, današnji dan je dobar dan za cijelo naše društvo jer je borba protiv korupcije nacionalni interes.

"Posljednjih godina korupcija je postala društveno prihvatljivo ponašanje, a to je nedopustivo. Bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu neću tolerirati. Takve osobe struci, ali i pacijentima nanose golemu štetu", istaknuo je ministar Ostojić.

Kako je rekao, dosad je u zdravstvu učinjeno mnogo, ukinut je privatni monopol, zaustavljeno je odlijevanje javnog novca u privatne džepove i objedinjena je javna nabava.

Hrvatska ima pet tisuća liječnika opće prakse, a "korupcija je karakterna osobina, osobina čovjeka, nikako profesije", rekao je ministar.

"Korupcija je raširena pojava i zato trebamo podržati ovakve akcije. Vjerujte da će doći vrijeme kada ćemo imati društvo bez korupcije. Ja se osobno u svom radu nikada nisam susreo s korupcijom", rekao je Ostojić.

Na kraju je rekao i kako je njegovo ministarstvo uštedjelo 100 milijuna kuna samo zato što nisu nabavljali "muzejske aparate" i tako praznili tuđa skladišta.

HZZO: Ukoliko neke ordinacije ispadnu iz mreže, naći ćemo načina da se organizira rad

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poslao je priopćenje u kojemu podržava akciju USKOKA „Hipokrat“ "kojoj je cilj razotkriti zlouporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite iza kojih stoji farmaceutska tvrtke Farmal. Svako otkrivanje zloupotreba među zdravstvenim djelatnicima je u službi zaštite osiguranika HZZO-a i u službi zaštite sredstava koje osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu.

HZZO će, na svaki mogući način osigurati dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama. S obzirom na najave o krivičnim prijavama protiv liječnika obiteljske medicine, a kako se ne bi dogodilo da ijedan osiguranik ostane bez svojeg obiteljskog liječnika, HZZO je već ponudio sve oblike suradnje ravnateljima domova zdravlja i županijskim uredima nadležnim za zdravstvo radi organizacije rada doktora obiteljske medicine. Ukoliko neke ordinacije obiteljske medicine „ispadnu“ iz Mreže javno zdravstvene službe, HZZO će iznaći način da se organizira rad ordinacija kako naši osiguranici ne bi ispaštali i bili uskraćeni na bilo koji način kada je u pitanju zdravstvena zaštita", stoji u priopćenju.

Minigo: podupiremo antikorupcijske akcije

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo podupro je antikorupcijske akcije u zdravstvenom sustavu te je zbog njih izrazio žaljenje.

"Žalosni smo da ovakvih slučajeva ima i podupiremo otkrivanje elemenata za pokretanje kaznenog postupa protiv počinitelja", rekao je Minigo za Hinu komentirajući USKOK-ovu antikorupcijsku akciju u zdravstvenom sustavu.

Dodao je da korupcija nije u kodeksu medicinske struke te da će Hrvatska liječnička komora tek nakon akcije i pravomoćnih presuda moći pokrenuti disciplinski postupak protiv liječnika sudionika afere.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Splitu rekao kako je oko 350 liječnika opće prakse iz svih gradova Hrvatske pod policijskom istragom zbog sumnje na davanje i primanje mita te da ministarstvo podupire tu akciju i svaku sljedeću koja će iz društva iskorijeniti korupciju.

Ekskluzivni detalji oko akcije "Hipokrat"

DORH i USKOK od ranih jutarnji sati pokrenuli su veliku akciju pod nazivom Hipokrat.

Kako Slobodna Dalmacija ekskluzivno doznaje, uhićena je cijela uprava tvrtke Farmal iz Ludbrega, koja je dio velike njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm, i to radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona. Među uhićenim je i predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi.

Policija je Dedia oko podneva dovela u prostorije tvrtke.

Pod istim sumnjama, uhićeni su i svi terenski djelatnici tvrtke Farmal, njih 27. Zajedno s Upravom tereti ih se zbog udruživanja radi počinjenja kaznenog djela.

Također doznajemo da će kazneno biti prijavljeno 50 liječnika opće prakse iz cijele Hrvatske koji su primili mito za favoriziranje lijekova Farmala. Inače, istragom je obuhvaćeno oko 500 liječnika obiteljske medicine.

Ovo je do sada najveće akcija DORH-a i USKOKA u farmceutskoj industriji.

Istraga je trajala gotovo tri mjeseca i pokazala je da su stotine liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove tvrtke Farmal i na taj način podizali promet tvrtke.

Sve farmaceutske tvrtke rade na isti način

Najšokantnije je, međutim, saznanje da se radi o sistemskoj praksi, odnosno da gotovo sve farmaceutske kuće na ovaj način posluju s liječnicima, isplaćujući im novac na crno ovisno o količini propisanog lijeka.

Farmalovi djelatnici ovaj tren se nalaze na ispitivanju u policiji, a popodne će biti dovedeni u USKOK.

Ministra obavijestili o uhićenjima

Kako doznajemo, o početku akcije Hipokrat u jutarnjim je satima obaviješten i ministar zdravlja Rajko Ostojić, čiji komentar još nismo uspjeli dobiti.

O akciji će biti obaviještena i njemačka Vlada, ukoliko se tokom ispitivanja svjedoka nedvosmisleno utvrdi da je Dermapharm sudjelovao u svemu.

NATAŠA ŠKARIČIĆ / PSD / (H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sjedište Farmala i predsjednik Uprave Dražen Dedi / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => akcija hipokrat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-11-12 09:47:17 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-11-13 08:57:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-11-12 18:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 26339 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2012\/11\/12\/PSD\/far00.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/farmal_ludbreg3-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/ludbreg_farmal1-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/ludbreg_farmal2-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/ludbreg_farmal3-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/ludbreg_farmal4-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/ludbreg_farmal5-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/ludbreg_farmal-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/farmal_policija-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/hipokrat_privodjenje6-12111.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/farmal_policija1-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/farmal_policija2-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/farmal_policija4-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/farmal_policija5-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/farmal_policija6-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/farmal4-121112.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/12\/111\/hip\/hipokrat_privodjenje2-12111.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"680x430"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x492"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x469"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x504"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x439"},{"size0":"700x439"},{"size0":"700x460"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x482"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4389719 Threads: 2 Questions: 139546722 Slow queries: 59496 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4167491 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/dorh-prve-informacije-stigle-od-slobodne-dalmacije-uhicena-uprava-farmala-i-27-terenskih-zastupnika-radi-mita-185101 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dorh-prve-informacije-stigle-od-slobodne-dalmacije-uhicena-uprava-farmala-i-27-terenskih-zastupnika-radi-mita-185101?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 220741 [name] => farmal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => farmal [link] => /tag/farmal ) [1] => stdClass Object ( [id] => 211436 [name] => hipokrat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hipokrat [link] => /tag/hipokrat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sjedište Farmala i predsjednik Uprave Dražen Dedi / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => akcija hipokrat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => DORH: Prve informacije stigle od "Slobodne Dalmacije"; Uhićena uprava Farmala i 27 terenskih zastupnika radi mita [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-21-50-01-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/12/PSD/far00.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/12/PSD/far00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/farmal_ludbreg3-121112.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/ludbreg_farmal1-121112.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/ludbreg_farmal2-121112.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/ludbreg_farmal3-121112.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/ludbreg_farmal4-121112.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/ludbreg_farmal5-121112.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/ludbreg_farmal-121112.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/farmal_policija-121112.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/hipokrat_privodjenje6-12111.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/farmal_policija1-121112.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/farmal_policija2-121112.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/farmal_policija4-121112.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/farmal_policija5-121112.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/farmal_policija6-121112.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/farmal4-121112.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/12/111/hip/hipokrat_privodjenje2-12111.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Trgovački putnik: Lijekovi su se nudili po malim mjestima jer tamo je riječ liječnika zakon

Jutarnji list pokušao je od trgovačkog putnika jedne farmaceutske tvrtke dobiti odgovor na pitanje kako ‘osigurati’ suradnju sa liječnicima obiteljske medicine.

- Stvar funkcionira po principu ja tebi nešto, ti meni nešto. Dakle, vi ćete propisivati naše lijekove, a i ćemo vam omogućiti besplatno točenje goriva ili kupnju u jednom od trgovačkih lanaca - objašnjava. Zbog čega se baš išlo na liječnike obiteljske medicine, a ne na specijaliste u bolnicima, naš informator također ima jednostavno i detaljno objašnjenje.

- Kada nudite svoje proizvode, posebice one koje u našem poslu zovemo paralele, dakle generičke lijekove, koje imaju isti sastojak, ali nepoznato ime, nećete ići u velike gradove, već ćete ih nuditi po manjim mjestima. Razlog je jednostavan. U tim mjestima i dalje vrijedi princip - liječnik, svećenik i učitelj su zakon. I ako liječnik kaže baki da koristi taj lijek jer će joj pomoći oko snižavanja visokog tlaka, baka će ga poslušati. A on će dobit bon za gorivo, plaćeno putovanje, ili pak novac - kaže.

Osim propisivanja lijek za koji je dobio nagradu, naš sugovornik objasnio je i model prema kojem liječnici svoje pacijente, bez njihovog znanja, uključuju u postmarketinšku fazu testiranja nekog lijeka na način da im pripisuju lijekove određene farmaceutske tvrtke.

- Ta faza vam je kao ispitivanje učinkovitost nekog lijeka i nuspojave. Trgovački putnik ponudi liječniku određenu kompezaciju za svakog pacijenta koji će testirati lijek. Pacijent ne zna da uopće sudjeluje u takvoj studiji, a doktor prima naknadu za to. Studijom se omogućuje farmaceutskim tvrtkama da prilikom prezentacije lijeka drugim doktorima mogu reći kako su napravili studiju o tom lijeku i kako ge je isprobao veliki broj pacijenata - kaže.

Liječnici obiteljske medicine s kojima smo razgovarali kažu kako je takva praksa uobičajena da trgovački putnici osim svojih proizvoda, na što imaju pravo, nude i neke proizvode i usluge koji ne spadaju u njihovu domenu posla. Poput klima uređaja, setova za šivanje, ličenje ambulante i čekaonice ili pak popravljanje prozora. Kada se to dogodi, kažu nam liječnici, javlja se liječnička savijest.

Na pitanje poznaju li oni takve, odlučno negiraju ikakvo poznanstvo.

(JL)

DORH-ovo pripćenje: Prva saznanja stigla su od novinarke "Slobodne Dalmacije"


- Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s više policijskih uprava, provode kriminalističko istraživanje u operativnoj akciji "Hipokrat" nad 26 zaposlenika jedne farmaceutske kuće, jednim trgovačkim društvom, 49 liječnika i jednom ljekarnicom zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, stoji u priopćenju DORH-a, kojega prenosimo u cijelosti.

- Prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće dobivena su od Nataše Škaričić, novinarke Slobodne Dalmacije, koja je i nakon toga nastavila svoja istraživanja ovog slučaja. Nakon potvrde osnovanosti ove informacije, provedena su kriminalistička istraživanja, izvidi i dokazne radnje.

Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012., u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do deset posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičenih zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

Kako prikupljeni podaci i dokazi daju osnova za pokretanje postupka, to je dio osumnjičenika uhićen i po završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičenici će biti ispitani u USKOK-u, nakon čega će biti donesena odluka o daljnjem postupanju, stoji u priopćenju DORH-a.

Ostojić: Osumnjičeno 350 liječnika diljem RH

- Oko 350 liječnika opće prakse iz svih gradova Hrvatske pod policijskom je istragom zbog sumnje na davanje i primanje mita, a Ministarstvo zdravlja podupire takvu akciju i svaku sljedeću koja će iz društva iskorijeniti korupciju, rekao je danas u Splitu na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ministra je, kako je sam rekao, o USKOK-ovoj akciji "Hipokrat" jutros kratko telefonom obavijestio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Kako je istaknuo ministar, zbog te akcije, zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije ugrožen. Ostojić je danas sazvao konferenciju za novinare pošto je objavljeno da je USKOK priveo čelnika farmaceutske tvrtke "Farmal" iz Ludbrega te liječnike koje se povezuju s primanjem i davanjem mita. Navodno su liječnici opće prakse od farmaceuta dobivali novac da prepisuju njihove ljekove.

Ministar Ostojić u Splitu je na radnom sastanku, a o pojedinostima akcije nije mogao pričati jer je riječ o USKOK-ovu predmetu. No, kako je rekao, današnji dan je dobar dan za cijelo naše društvo jer je borba protiv korupcije nacionalni interes.

"Posljednjih godina korupcija je postala društveno prihvatljivo ponašanje, a to je nedopustivo. Bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu neću tolerirati. Takve osobe struci, ali i pacijentima nanose golemu štetu", istaknuo je ministar Ostojić.

Kako je rekao, dosad je u zdravstvu učinjeno mnogo, ukinut je privatni monopol, zaustavljeno je odlijevanje javnog novca u privatne džepove i objedinjena je javna nabava.

Hrvatska ima pet tisuća liječnika opće prakse, a "korupcija je karakterna osobina, osobina čovjeka, nikako profesije", rekao je ministar.

"Korupcija je raširena pojava i zato trebamo podržati ovakve akcije. Vjerujte da će doći vrijeme kada ćemo imati društvo bez korupcije. Ja se osobno u svom radu nikada nisam susreo s korupcijom", rekao je Ostojić.

Na kraju je rekao i kako je njegovo ministarstvo uštedjelo 100 milijuna kuna samo zato što nisu nabavljali "muzejske aparate" i tako praznili tuđa skladišta.

HZZO: Ukoliko neke ordinacije ispadnu iz mreže, naći ćemo načina da se organizira rad

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poslao je priopćenje u kojemu podržava akciju USKOKA „Hipokrat“ "kojoj je cilj razotkriti zlouporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite iza kojih stoji farmaceutska tvrtke Farmal. Svako otkrivanje zloupotreba među zdravstvenim djelatnicima je u službi zaštite osiguranika HZZO-a i u službi zaštite sredstava koje osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu.

HZZO će, na svaki mogući način osigurati dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama. S obzirom na najave o krivičnim prijavama protiv liječnika obiteljske medicine, a kako se ne bi dogodilo da ijedan osiguranik ostane bez svojeg obiteljskog liječnika, HZZO je već ponudio sve oblike suradnje ravnateljima domova zdravlja i županijskim uredima nadležnim za zdravstvo radi organizacije rada doktora obiteljske medicine. Ukoliko neke ordinacije obiteljske medicine „ispadnu“ iz Mreže javno zdravstvene službe, HZZO će iznaći način da se organizira rad ordinacija kako naši osiguranici ne bi ispaštali i bili uskraćeni na bilo koji način kada je u pitanju zdravstvena zaštita", stoji u priopćenju.

Minigo: podupiremo antikorupcijske akcije

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo podupro je antikorupcijske akcije u zdravstvenom sustavu te je zbog njih izrazio žaljenje.

"Žalosni smo da ovakvih slučajeva ima i podupiremo otkrivanje elemenata za pokretanje kaznenog postupa protiv počinitelja", rekao je Minigo za Hinu komentirajući USKOK-ovu antikorupcijsku akciju u zdravstvenom sustavu.

Dodao je da korupcija nije u kodeksu medicinske struke te da će Hrvatska liječnička komora tek nakon akcije i pravomoćnih presuda moći pokrenuti disciplinski postupak protiv liječnika sudionika afere.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Splitu rekao kako je oko 350 liječnika opće prakse iz svih gradova Hrvatske pod policijskom istragom zbog sumnje na davanje i primanje mita te da ministarstvo podupire tu akciju i svaku sljedeću koja će iz društva iskorijeniti korupciju.

Ekskluzivni detalji oko akcije "Hipokrat"

DORH i USKOK od ranih jutarnji sati pokrenuli su veliku akciju pod nazivom Hipokrat.

Kako Slobodna Dalmacija ekskluzivno doznaje, uhićena je cijela uprava tvrtke Farmal iz Ludbrega, koja je dio velike njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm, i to radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona. Među uhićenim je i predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi.

Policija je Dedia oko podneva dovela u prostorije tvrtke.

Pod istim sumnjama, uhićeni su i svi terenski djelatnici tvrtke Farmal, njih 27. Zajedno s Upravom tereti ih se zbog udruživanja radi počinjenja kaznenog djela.

Također doznajemo da će kazneno biti prijavljeno 50 liječnika opće prakse iz cijele Hrvatske koji su primili mito za favoriziranje lijekova Farmala. Inače, istragom je obuhvaćeno oko 500 liječnika obiteljske medicine.

Ovo je do sada najveće akcija DORH-a i USKOKA u farmceutskoj industriji.

Istraga je trajala gotovo tri mjeseca i pokazala je da su stotine liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove tvrtke Farmal i na taj način podizali promet tvrtke.

Sve farmaceutske tvrtke rade na isti način

Najšokantnije je, međutim, saznanje da se radi o sistemskoj praksi, odnosno da gotovo sve farmaceutske kuće na ovaj način posluju s liječnicima, isplaćujući im novac na crno ovisno o količini propisanog lijeka.

Farmalovi djelatnici ovaj tren se nalaze na ispitivanju u policiji, a popodne će biti dovedeni u USKOK.

Ministra obavijestili o uhićenjima

Kako doznajemo, o početku akcije Hipokrat u jutarnjim je satima obaviješten i ministar zdravlja Rajko Ostojić, čiji komentar još nismo uspjeli dobiti.

O akciji će biti obaviještena i njemačka Vlada, ukoliko se tokom ispitivanja svjedoka nedvosmisleno utvrdi da je Dermapharm sudjelovao u svemu.

NATAŠA ŠKARIČIĆ / PSD / (H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dorh-prve-informacije-stigle-od-slobodne-dalmacije-uhicena-uprava-farmala-i-27-terenskih-zastupnika-radi-mita-185101 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a6e76e3ee4c4117e353d72e2d44662787fdbc22c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=DORH%3A+Prve+informacije+stigle+od+%26quot%3BSlobodne+Dalmacije%26quot%3B%3B+Uhi%C4%87ena+uprava+Farmala+i+27+terenskih+zastupnika+radi+mita&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdorh-prve-informacije-stigle-od-slobodne-dalmacije-uhicena-uprava-farmala-i-27-terenskih-zastupnika-radi-mita-185101 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdorh-prve-informacije-stigle-od-slobodne-dalmacije-uhicena-uprava-farmala-i-27-terenskih-zastupnika-radi-mita-185101 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sjedište Farmala i predsjednik Uprave Dražen Dedi / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => akcija hipokrat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaakcija hipokrat

DORH: Prve informacije stigle od "Slobodne Dalmacije"; Uhićena uprava Farmala i 27 terenskih zastupnika radi mita

Piše PSD.
12. studenog 2012. - 19:36
NAJNOVIJE

Trgovački putnik: Lijekovi su se nudili po malim mjestima jer tamo je riječ liječnika zakon

Jutarnji list pokušao je od trgovačkog putnika jedne farmaceutske tvrtke dobiti odgovor na pitanje kako ‘osigurati’ suradnju sa liječnicima obiteljske medicine.

- Stvar funkcionira po principu ja tebi nešto, ti meni nešto. Dakle, vi ćete propisivati naše lijekove, a i ćemo vam omogućiti besplatno točenje goriva ili kupnju u jednom od trgovačkih lanaca - objašnjava. Zbog čega se baš išlo na liječnike obiteljske medicine, a ne na specijaliste u bolnicima, naš informator također ima jednostavno i detaljno objašnjenje.

- Kada nudite svoje proizvode, posebice one koje u našem poslu zovemo paralele, dakle generičke lijekove, koje imaju isti sastojak, ali nepoznato ime, n...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:50