stdClass Object ( [id] => 1204216 [title] => Đogaš nije osamljen primjer liječnika u hrvatskoj politici. U čemu je tajna njihove volje za vlašću? ‘Strateška prednost su im timski rad i odlučivanje. A ima još jedan aspekt...‘ [alias] => dogas-nije-osamljen-primjer-lijecnika-u-hrvatskoj-politici-u-cemu-je-tajna-njihove-volje-za-vlascu-njihova-je-strateska-prednost-timski-rad-i-odlucivanje-a-ima-jos-jedan-aspekt [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je Ivica Puljak dao ostavku, HDZ se našao u prilično velikom problemu: koga izvući na megdan znanstveniku koji je u Splitu prije samo godinu dana pomeo konkurenciju. Odlučili su posegnuti za oprobanim receptom, zaviriti u liječničke krugove, testirati nekoliko imena. I na kraju prof. dr. Zoranu Đogašu, osnivaču i voditelju splitskog Centra za medicinu spavanja, ponuditi da uđe u utrku za splitskog poteštata.

Đogaš nije želio propustiti priliku. Ponudu je prihvatio i pridružio se velikom kontingentu hrvatskih liječnika koji su se, od devedesetih naovamo, nakon uspješnih karijera u medicini odlučili okušati i u politici.

Po tom je trendu Hrvatska u europskom vrhu. Za razliku od ostalih zemalja, u kojima se liječnici uglavnom drže svojih profesija, kod nas očito ne mogu odoljeti zovu politike i moći koju ona sa sobom nosi. To je posebno izraženo u Dalmaciji.

Ambicija

Već treći mandat oftalmolog dr. Željko Burić šibenski je gradonačelnik. Prije njega na čelu Šibenika bio je također liječnik, specijalist sportske medicine dr. Ante Županović. Ginekolog dr. Branko Dukić ponovno je prošle godine izabran za zadarskoga gradonačelnika. Dubrovnikom je godinama vladao internist dr. Andro Vlahušić. Kirurg dr. Mišo Krstičević gradonačelnik je Ploča. Lista poznatog abdominalnog kirurga dr. Stipislava Jadrijevića godinama je vladala Sinjom. Psihijatar dr. Božo Petrov bio je gradonačelnik Metkovića i predsjednik Hrvatskog sabora. Danas je zastupnik i predsjednik Mosta.

---

image

Božo Petrov

Damjan Tadić/Cropix
---

Veza liječnika i politike u Hrvatskoj dosta je jaka. Jednog od najpoznatijih hrvatskih hematologa prof. dr. Miranda Mrsića pitali smo zašto je tome tako.

– U liječničkoj struci cijeli život učite. Vodi vas želja za znanjem, imate tu ambiciju. I onda u jednom trenutku u svojoj struci dođete do plafona. A želite nastaviti dalje s vlastitim razvojem. Politika se tu onda nameće kao logičan izbor – kaže nam Mrsić. I sam se prije više od dvadeset godina na poziv Ivice Račana aktivirao u politici. Vodio je izborni stožer predsjednika Ive Josipovića, bio je ministar u Vladi Zorana Milanovića, bio je vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, potom i saborski zastupnik.

– Uvijek sam volio izazove. Medicina je puna izazova, i kad u svojoj struci napravite sve što možete, onda počnete tražite izazove izvan medicine. Netko počne slikati, netko piše pjesme. Netko završi u politici – objašnjava Mrsić.

Ima, naravno, i onih liječnika koji su bili u politici pa su odustali. Dr. Ines Strenja Linić bila je Mostova zastupnica u Saboru, ali se na koncu, razočarana razvojem situacije u Mostu, ipak povukla iz politike. Poznati oftalmolog prof. dr. Nikica Gabrić koketirao je s politikom, osnovao je udrugu “Nacionalni forum”, koja je poslije prerasla u političku stranku, okušao se i na izborima, a onda se ipak povukao.

---

image

Ines Strenja Linić

Goran Mehkek/Cropix
---

Mrsić ne spada u one koji odustaju. Niz je godina proveo u SDP-u, a onda je 2018. izbačen iz te stranke zbog neslaganja s bivšim predsjednikom Davorom Bernardićem. Osnovao je Demokrate, probao s tom novom strankom naći put do birača, da bi se ponovno vratio u SDP. Statutarna komisija ovih je dana jednoglasno podržala njegov povratak u SDP.

– Zdravstvo je uvijek vezano uz politiku. U jednom trenutku karijere naprosto shvatite da je bolje da kreirate promjene u sustavu kroz politiku nego da politika dirigira vama. Liječnici su educirani da odluke donose brzo i s limitiranim brojem informacija. U politici je vrlo slično. Oslanjate se na vlastito iskustvo i na znanje koje je akumulirano, i to vam omogućava da plivate bolje od ostalih – ocjenjuje Mrsić. Ipak, priznaje da liječnicima u politici nije uvijek idealno.

– Trebalo mi je najmanje godinu dana, možda i više, da se naviknem na svijet politike, na javne nastupe, na sve zamke koje u tome postoje. Kao liječnik i sveučilišni nastavnik, u početku sam želio nadugo objašnjavati stvari. Na koncu sam shvatio da je u nekim situacijama manje više, i toga se držim – zaključuje Mrsić.

U tradicionalnim društvima svećenici i liječnici uvijek su imali posebno mjesto. Njima su se ljudi utjecali kad ih zadesi nedaća, fizička ili duhovna. Njih su poštovali. Njima su vjerovali. Njihove naputke slijedili. Danas liječnici od takvog statusa profitiraju u političkim kampanjama. U startu imaju prednost pred ostalim konkurentima. Popularni su i prije nego što izborna utakmica otpočne. A suparnicima u pravilu treba neko vrijeme da nađu način da se nose s nekim tko je u dosadašnjoj karijeri, na ovaj ili onaj način, spašavao ljudske živote.

---

image

Zagreb, 240421.
Park Maksimir.
Kandidatkinja Glasa za gradonacelnicu Zagreba Anka Mrak Taritas, predstavila je program za razvoj Zagreba.
Dijelove programa predstavili su i kandidati za zamjenike gradonacelnice Marko Torjanac i Mirando Mrsic.
Na fotografiji: Mirando Mrsic.
Foto: Nera Simic/CROPIX

Nera Simic/Cropix
------
image

Mirando Mrsić

Goran Šebelić/Cropix
---

Timski rad

Politolog prof. dr. Anđelko Milardović slaže se da transfer liječnika u političare ima svoju snažno izraženu društvenu konotaciju.

– Tako je to od Andrije Štampara pa nadalje. Liječnici ulaze u politiku s različitim idejama i motivima. Idealisti ulaze iz ideala, da bi popravili stvari, a realisti da bi poboljšali vlastite prilike. Ljude općenito u politiku tjera interes, koji je vezan ili uz ideju ili uz materijalne stvari. Čovjek u politici je interesno biće, a tamo gdje ima interesa nema ljubavi – bez krzmanja tvrdi Milardović.

A zašto baš domaćom scenom vlada inflacija liječnika?

– Oni se još tijekom studija medicine treniraju da djeluju timski i da budu organizirani te da donose odluke 24 sata dnevno 365 dana u godini. Imaju tehniku donošenja odluka koja se ne susreće u drugim profesijama. A kada timski rad i znanja oko odlučivanja iz medicine primijene na realni svijet, oni imaju rezultate. Njihova je strateška prednost timski rad i odlučivanje – objašnjava Milardović.

Ima još jedan značajan aspekt liječničkog angažmana u politici.

– Ako gledamo kroz povijest, kontrolu, odnosno nadzor nad zdravljem prvo je imala crkva, s vremenom je tu ulogu preuzela medicina. Danas to u kombinaciji rade farmacija i medicina. A preko kontrole zdravlja može se ostvariti i nadzor nad društvom – zaključuje Milardović.

Liječnicima je politika nadogradnja. Znanja, sposobnosti i utjecaja koji su do tada imali u svojoj zajednici. Politika im osigurava moć. Ne samo nad ljudskim životom, nego i nad društvom u cjelini.

A tom se zovu očito nije lako oduprijeti.

---

Borzan, Kekin, Granić, Ostojić...

Dr. Biljana Borzan zamijenila je bijelu liječničku kutu pozicijom zastupnice u Europskom parlamentu.

Liječnica je i Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice, inače specijalistica psihoterapije.

Prof. dr. Mate Granić specijalist je interne medicine i dijabetologije. Bio je Tuđmanov ministar vanjskih poslova, HDZ-ov kandidat za predsjednika Republike, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a danas savjetuje premijera Andreja Plenkovića.

Ministri i zastupnici bili su i vrhunski liječnici i sveučilišni profesori Rajko Ostojić i Mirando Mrsić, a zovu politike nisu odoljeli ni poznati specijalist za neuroanatomiju Ivica Kostović, radiolog i onkolog Andrija Hebrang, internisti Željko Reiner, Ivić Pašalić i Milan Kujundžić, ginekolog Darko Milinović, otorinolaringolog Drago Prgomet, kirurg Vladimir Šišljagić, doktor biomedicinskih znanosti Željko Jovanović, neurokirurg Vili Beroš

---

---

Kekin: Nemamo svi iste motive

Predsjednica Nove ljevice i saborska zastupnica Zeleno-lijevoga bloka Ivana Kekin doktorica je medicine sa specijalizacijom iz psihijatrije i subspecijalizacijom iz psihoterapije, no svoju liječničku karijeru u politici nikada nije gurala u prvi plan. Pitali smo je što nju i njezine kolege liječnike tako snažno vuče ka politici.

- Čini mi se da nemamo svi iste motive. Mene je vodila činjenica da ne mogu tražiti od drugih da čine za mene ono što nisam spremna sama napraviti. Tu je svakako važna bila i spoznaja da je potrebna neka vrsta i osobnog angažmana ako želimo mijenjati društvo nabolje. To je bila moja glavna motivacija – kaže nam Ivana Kekin. Od službenog ulaska u Sabor primanja koje je do tada imala kao liječnica su joj, kaže, drastično pala, no zbog toga ne žali.

- Doista se tu ni kod mene ni kod ostalih mojih kolega iz oporbenog zeleno-lijevog bloka ne radi o partikularnom interesu. Što druge liječnike vodi prema politici teško mi je reći. Ima tu vrlo različitih motivacija. Neke političke pozicije, koje definitivno nisu ove naše opozicijske, nekim su kolegama i pripomogle u dvostrukoj karijeri, u tom slalomu između profesija – zaključuje Ivana Kekin, koja bar za sada od politike u materijalnom smislu – nije profitirala.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => puno doktora, a pacijent loše [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => puno doktora, a pacijent loše 2 0 6274 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-04 07:48:46 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-29 04:46:57 [modified_by] => 3170 [publish_up] => 2022-06-29 04:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5335 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/04\/22567680.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21755748.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/9162543.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21662972.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21580690.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/11498474.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876684.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876688.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876690.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876692.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876696.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876698.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876700.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876702.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876704.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876708.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876710.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876712.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876808.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876822.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21876824.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/22550674.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Goran Sebelic\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Biljana Borzan<\/p>","

Drago Prgomet
\n\u00a0<\/p>","

\u017deljko Buri\u0107<\/p>","

Vili Bero\u0161<\/p>","

Ines Strenja Lini\u0107<\/p>","

Mirando Mrsi\u0107<\/p>","

Andrija Hebrang<\/p>","

Branko Duki\u0107<\/p>","

Andro Vlahu\u0161i\u0107<\/p>","

Milan Kujund\u017ei\u0107<\/p>","

Stipislav Jadrijevi\u0107<\/p>","

Bo\u017eo Petrov<\/p>","

Nikica Gabri\u0107<\/p>","

\u017deljko Reiner<\/p>","

Mate Grani\u0107<\/p>","

Rajko Ostoji\u0107<\/p>","

Vladimir \u0160i\u0161ljagi\u0107<\/p>","

\u017deljko Jovanovi\u0107 i Rajko Ostoji\u0107<\/p>","

Darko Milinovi\u0107<\/p>","

Ivana Kekin<\/p>","

Zoran \u0110oga\u0161<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","41:25","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_22567680_1920.jpg":"1920x1080","k_22567680_1280.jpg":"1280x1280","k_22567680_1024.jpg":"1024x1024","k_22567680_640.jpg":"640x640","k_22567680_480.jpg":"480x480","k_22567680_340.jpg":"340x340","k_22567680_220.jpg":"220x220","o_22567680_1280.jpg":"1280x853","o_22567680_1024.jpg":"1024x682","o_22567680_640.jpg":"640x426","o_22567680_480.jpg":"480x320","o_22567680_340.jpg":"340x226","o_22567680_220.jpg":"220x146","h_22567680_1280.jpg":"1280x854","h_22567680_1024.jpg":"1024x683","h_22567680_640.jpg":"640x427","h_22567680_480.jpg":"480x320","h_22567680_340.jpg":"340x227","h_22567680_220.jpg":"220x147","pp_22567680_1280.jpg":"1280x1628","pp_22567680_1024.jpg":"1024x1303","pp_22567680_640.jpg":"640x814","pp_22567680_480.jpg":"480x611","pp_22567680_340.jpg":"340x432","pp_22567680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_21755748_1920.jpg":"1920x1080","k_21755748_1280.jpg":"1280x1280","k_21755748_1024.jpg":"1024x1024","k_21755748_640.jpg":"640x640","k_21755748_480.jpg":"480x480","k_21755748_340.jpg":"340x340","k_21755748_220.jpg":"220x220","o_21755748_1280.jpg":"1280x1920","o_21755748_1024.jpg":"1024x1536","o_21755748_640.jpg":"640x960","o_21755748_480.jpg":"480x720","o_21755748_340.jpg":"340x510","o_21755748_220.jpg":"220x330","h_21755748_1280.jpg":"1280x854","h_21755748_1024.jpg":"1024x683","h_21755748_640.jpg":"640x427","h_21755748_480.jpg":"480x320","h_21755748_340.jpg":"340x227","h_21755748_220.jpg":"220x147","pp_21755748_1280.jpg":"1280x1628","pp_21755748_1024.jpg":"1024x1303","pp_21755748_640.jpg":"640x814","pp_21755748_480.jpg":"480x611","pp_21755748_340.jpg":"340x432","pp_21755748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_9162543_1920.jpg":"1920x1080","k_9162543_1280.jpg":"1280x1280","k_9162543_1024.jpg":"1024x1024","k_9162543_640.jpg":"640x640","k_9162543_480.jpg":"480x480","k_9162543_340.jpg":"340x340","k_9162543_220.jpg":"220x220","o_9162543_1280.jpg":"1280x852","o_9162543_1024.jpg":"1024x681","o_9162543_640.jpg":"640x426","o_9162543_480.jpg":"480x319","o_9162543_340.jpg":"340x226","o_9162543_220.jpg":"220x146","h_9162543_1280.jpg":"1280x854","h_9162543_1024.jpg":"1024x683","h_9162543_640.jpg":"640x427","h_9162543_480.jpg":"480x320","h_9162543_340.jpg":"340x227","h_9162543_220.jpg":"220x147","pp_9162543_1280.jpg":"1280x1628","pp_9162543_1024.jpg":"1024x1303","pp_9162543_640.jpg":"640x814","pp_9162543_480.jpg":"480x611","pp_9162543_340.jpg":"340x432","pp_9162543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_21662972_1920.jpg":"1920x1080","k_21662972_1280.jpg":"1280x1280","k_21662972_1024.jpg":"1024x1024","k_21662972_640.jpg":"640x640","k_21662972_480.jpg":"480x480","k_21662972_340.jpg":"340x340","k_21662972_220.jpg":"220x220","o_21662972_1280.jpg":"1280x822","o_21662972_1024.jpg":"1024x658","o_21662972_640.jpg":"640x411","o_21662972_480.jpg":"480x308","o_21662972_340.jpg":"340x218","o_21662972_220.jpg":"220x141","h_21662972_1280.jpg":"1280x854","h_21662972_1024.jpg":"1024x683","h_21662972_640.jpg":"640x427","h_21662972_480.jpg":"480x320","h_21662972_340.jpg":"340x227","h_21662972_220.jpg":"220x147","pp_21662972_1280.jpg":"1280x1628","pp_21662972_1024.jpg":"1024x1303","pp_21662972_640.jpg":"640x814","pp_21662972_480.jpg":"480x611","pp_21662972_340.jpg":"340x432","pp_21662972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21580690_1920.jpg":"1920x1080","k_21580690_1280.jpg":"1280x1280","k_21580690_1024.jpg":"1024x1024","k_21580690_640.jpg":"640x640","k_21580690_480.jpg":"480x480","k_21580690_340.jpg":"340x340","k_21580690_220.jpg":"220x220","o_21580690_1280.jpg":"1280x853","o_21580690_1024.jpg":"1024x682","o_21580690_640.jpg":"640x426","o_21580690_480.jpg":"480x320","o_21580690_340.jpg":"340x226","o_21580690_220.jpg":"220x146","h_21580690_1280.jpg":"1280x854","h_21580690_1024.jpg":"1024x683","h_21580690_640.jpg":"640x427","h_21580690_480.jpg":"480x320","h_21580690_340.jpg":"340x227","h_21580690_220.jpg":"220x147","pp_21580690_1280.jpg":"1280x1628","pp_21580690_1024.jpg":"1024x1303","pp_21580690_640.jpg":"640x814","pp_21580690_480.jpg":"480x611","pp_21580690_340.jpg":"340x432","pp_21580690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11498474_1920.jpg":"1920x1080","k_11498474_1280.jpg":"1280x1280","k_11498474_1024.jpg":"1024x1024","k_11498474_640.jpg":"640x640","k_11498474_480.jpg":"480x480","k_11498474_340.jpg":"340x340","k_11498474_220.jpg":"220x220","o_11498474_1280.jpg":"1280x853","o_11498474_1024.jpg":"1024x682","o_11498474_640.jpg":"640x426","o_11498474_480.jpg":"480x320","o_11498474_340.jpg":"340x226","o_11498474_220.jpg":"220x146","h_11498474_1280.jpg":"1280x854","h_11498474_1024.jpg":"1024x683","h_11498474_640.jpg":"640x427","h_11498474_480.jpg":"480x320","h_11498474_340.jpg":"340x227","h_11498474_220.jpg":"220x147","pp_11498474_1280.jpg":"1280x1628","pp_11498474_1024.jpg":"1024x1303","pp_11498474_640.jpg":"640x814","pp_11498474_480.jpg":"480x611","pp_11498474_340.jpg":"340x432","pp_11498474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21876684_1920.jpg":"1920x1080","k_21876684_1280.jpg":"1280x1280","k_21876684_1024.jpg":"1024x1024","k_21876684_640.jpg":"640x640","k_21876684_480.jpg":"480x480","k_21876684_340.jpg":"340x340","k_21876684_220.jpg":"220x220","o_21876684_1280.jpg":"1280x853","o_21876684_1024.jpg":"1024x682","o_21876684_640.jpg":"640x426","o_21876684_480.jpg":"480x320","o_21876684_340.jpg":"340x226","o_21876684_220.jpg":"220x146","h_21876684_1280.jpg":"1280x854","h_21876684_1024.jpg":"1024x683","h_21876684_640.jpg":"640x427","h_21876684_480.jpg":"480x320","h_21876684_340.jpg":"340x227","h_21876684_220.jpg":"220x147","pp_21876684_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876684_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876684_640.jpg":"640x814","pp_21876684_480.jpg":"480x611","pp_21876684_340.jpg":"340x432","pp_21876684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_21876688_1920.jpg":"1920x1080","k_21876688_1280.jpg":"1280x1280","k_21876688_1024.jpg":"1024x1024","k_21876688_640.jpg":"640x640","k_21876688_480.jpg":"480x480","k_21876688_340.jpg":"340x340","k_21876688_220.jpg":"220x220","o_21876688_1280.jpg":"1280x876","o_21876688_1024.jpg":"1024x700","o_21876688_640.jpg":"640x438","o_21876688_480.jpg":"480x328","o_21876688_340.jpg":"340x232","o_21876688_220.jpg":"220x150","h_21876688_1280.jpg":"1280x854","h_21876688_1024.jpg":"1024x683","h_21876688_640.jpg":"640x427","h_21876688_480.jpg":"480x320","h_21876688_340.jpg":"340x227","h_21876688_220.jpg":"220x147","pp_21876688_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876688_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876688_640.jpg":"640x814","pp_21876688_480.jpg":"480x611","pp_21876688_340.jpg":"340x432","pp_21876688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21876690_1920.jpg":"1920x1080","k_21876690_1280.jpg":"1280x1280","k_21876690_1024.jpg":"1024x1024","k_21876690_640.jpg":"640x640","k_21876690_480.jpg":"480x480","k_21876690_340.jpg":"340x340","k_21876690_220.jpg":"220x220","o_21876690_1280.jpg":"1280x853","o_21876690_1024.jpg":"1024x682","o_21876690_640.jpg":"640x426","o_21876690_480.jpg":"480x320","o_21876690_340.jpg":"340x226","o_21876690_220.jpg":"220x146","h_21876690_1280.jpg":"1280x854","h_21876690_1024.jpg":"1024x683","h_21876690_640.jpg":"640x427","h_21876690_480.jpg":"480x320","h_21876690_340.jpg":"340x227","h_21876690_220.jpg":"220x147","pp_21876690_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876690_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876690_640.jpg":"640x814","pp_21876690_480.jpg":"480x611","pp_21876690_340.jpg":"340x432","pp_21876690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21876692_1920.jpg":"1920x1080","k_21876692_1280.jpg":"1280x1280","k_21876692_1024.jpg":"1024x1024","k_21876692_640.jpg":"640x640","k_21876692_480.jpg":"480x480","k_21876692_340.jpg":"340x340","k_21876692_220.jpg":"220x220","o_21876692_1280.jpg":"1280x853","o_21876692_1024.jpg":"1024x682","o_21876692_640.jpg":"640x426","o_21876692_480.jpg":"480x320","o_21876692_340.jpg":"340x226","o_21876692_220.jpg":"220x146","h_21876692_1280.jpg":"1280x854","h_21876692_1024.jpg":"1024x683","h_21876692_640.jpg":"640x427","h_21876692_480.jpg":"480x320","h_21876692_340.jpg":"340x227","h_21876692_220.jpg":"220x147","pp_21876692_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876692_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876692_640.jpg":"640x814","pp_21876692_480.jpg":"480x611","pp_21876692_340.jpg":"340x432","pp_21876692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21876696_1920.jpg":"1920x1080","k_21876696_1280.jpg":"1280x1280","k_21876696_1024.jpg":"1024x1024","k_21876696_640.jpg":"640x640","k_21876696_480.jpg":"480x480","k_21876696_340.jpg":"340x340","k_21876696_220.jpg":"220x220","o_21876696_1280.jpg":"1280x853","o_21876696_1024.jpg":"1024x682","o_21876696_640.jpg":"640x426","o_21876696_480.jpg":"480x320","o_21876696_340.jpg":"340x226","o_21876696_220.jpg":"220x146","h_21876696_1280.jpg":"1280x854","h_21876696_1024.jpg":"1024x683","h_21876696_640.jpg":"640x427","h_21876696_480.jpg":"480x320","h_21876696_340.jpg":"340x227","h_21876696_220.jpg":"220x147","pp_21876696_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876696_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876696_640.jpg":"640x814","pp_21876696_480.jpg":"480x611","pp_21876696_340.jpg":"340x432","pp_21876696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_21876698_1920.jpg":"1920x1080","k_21876698_1280.jpg":"1280x1280","k_21876698_1024.jpg":"1024x1024","k_21876698_640.jpg":"640x640","k_21876698_480.jpg":"480x480","k_21876698_340.jpg":"340x340","k_21876698_220.jpg":"220x220","o_21876698_1280.jpg":"1280x848","o_21876698_1024.jpg":"1024x678","o_21876698_640.jpg":"640x424","o_21876698_480.jpg":"480x318","o_21876698_340.jpg":"340x225","o_21876698_220.jpg":"220x145","h_21876698_1280.jpg":"1280x854","h_21876698_1024.jpg":"1024x683","h_21876698_640.jpg":"640x427","h_21876698_480.jpg":"480x320","h_21876698_340.jpg":"340x227","h_21876698_220.jpg":"220x147","pp_21876698_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876698_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876698_640.jpg":"640x814","pp_21876698_480.jpg":"480x611","pp_21876698_340.jpg":"340x432","pp_21876698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_21876700_1920.jpg":"1920x1080","k_21876700_1280.jpg":"1280x1280","k_21876700_1024.jpg":"1024x1024","k_21876700_640.jpg":"640x640","k_21876700_480.jpg":"480x480","k_21876700_340.jpg":"340x340","k_21876700_220.jpg":"220x220","o_21876700_1280.jpg":"1280x846","o_21876700_1024.jpg":"1024x677","o_21876700_640.jpg":"640x423","o_21876700_480.jpg":"480x317","o_21876700_340.jpg":"340x224","o_21876700_220.jpg":"220x145","h_21876700_1280.jpg":"1280x854","h_21876700_1024.jpg":"1024x683","h_21876700_640.jpg":"640x427","h_21876700_480.jpg":"480x320","h_21876700_340.jpg":"340x227","h_21876700_220.jpg":"220x147","pp_21876700_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876700_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876700_640.jpg":"640x814","pp_21876700_480.jpg":"480x611","pp_21876700_340.jpg":"340x432","pp_21876700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_21876702_1920.jpg":"1920x1080","k_21876702_1280.jpg":"1280x1280","k_21876702_1024.jpg":"1024x1024","k_21876702_640.jpg":"640x640","k_21876702_480.jpg":"480x480","k_21876702_340.jpg":"340x340","k_21876702_220.jpg":"220x220","o_21876702_1280.jpg":"1280x1920","o_21876702_1024.jpg":"1024x1536","o_21876702_640.jpg":"640x960","o_21876702_480.jpg":"480x720","o_21876702_340.jpg":"340x510","o_21876702_220.jpg":"220x330","h_21876702_1280.jpg":"1280x854","h_21876702_1024.jpg":"1024x683","h_21876702_640.jpg":"640x427","h_21876702_480.jpg":"480x320","h_21876702_340.jpg":"340x227","h_21876702_220.jpg":"220x147","pp_21876702_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876702_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876702_640.jpg":"640x814","pp_21876702_480.jpg":"480x611","pp_21876702_340.jpg":"340x432","pp_21876702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21876704_1920.jpg":"1920x1080","k_21876704_1280.jpg":"1280x1280","k_21876704_1024.jpg":"1024x1024","k_21876704_640.jpg":"640x640","k_21876704_480.jpg":"480x480","k_21876704_340.jpg":"340x340","k_21876704_220.jpg":"220x220","o_21876704_1280.jpg":"1280x853","o_21876704_1024.jpg":"1024x682","o_21876704_640.jpg":"640x426","o_21876704_480.jpg":"480x320","o_21876704_340.jpg":"340x226","o_21876704_220.jpg":"220x146","h_21876704_1280.jpg":"1280x854","h_21876704_1024.jpg":"1024x683","h_21876704_640.jpg":"640x427","h_21876704_480.jpg":"480x320","h_21876704_340.jpg":"340x227","h_21876704_220.jpg":"220x147","pp_21876704_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876704_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876704_640.jpg":"640x814","pp_21876704_480.jpg":"480x611","pp_21876704_340.jpg":"340x432","pp_21876704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_21876708_1920.jpg":"1920x1080","k_21876708_1280.jpg":"1280x1280","k_21876708_1024.jpg":"1024x1024","k_21876708_640.jpg":"640x640","k_21876708_480.jpg":"480x480","k_21876708_340.jpg":"340x340","k_21876708_220.jpg":"220x220","o_21876708_1280.jpg":"1280x828","o_21876708_1024.jpg":"1024x662","o_21876708_640.jpg":"640x414","o_21876708_480.jpg":"480x310","o_21876708_340.jpg":"340x219","o_21876708_220.jpg":"220x142","h_21876708_1280.jpg":"1280x854","h_21876708_1024.jpg":"1024x683","h_21876708_640.jpg":"640x427","h_21876708_480.jpg":"480x320","h_21876708_340.jpg":"340x227","h_21876708_220.jpg":"220x147","pp_21876708_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876708_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876708_640.jpg":"640x814","pp_21876708_480.jpg":"480x611","pp_21876708_340.jpg":"340x432","pp_21876708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_21876710_1920.jpg":"1920x1080","k_21876710_1280.jpg":"1280x1280","k_21876710_1024.jpg":"1024x1024","k_21876710_640.jpg":"640x640","k_21876710_480.jpg":"480x480","k_21876710_340.jpg":"340x340","k_21876710_220.jpg":"220x220","o_21876710_1280.jpg":"1280x825","o_21876710_1024.jpg":"1024x660","o_21876710_640.jpg":"640x412","o_21876710_480.jpg":"480x309","o_21876710_340.jpg":"340x219","o_21876710_220.jpg":"220x141","h_21876710_1280.jpg":"1280x854","h_21876710_1024.jpg":"1024x683","h_21876710_640.jpg":"640x427","h_21876710_480.jpg":"480x320","h_21876710_340.jpg":"340x227","h_21876710_220.jpg":"220x147","pp_21876710_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876710_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876710_640.jpg":"640x814","pp_21876710_480.jpg":"480x611","pp_21876710_340.jpg":"340x432","pp_21876710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21876712_1920.jpg":"1920x1080","k_21876712_1280.jpg":"1280x1280","k_21876712_1024.jpg":"1024x1024","k_21876712_640.jpg":"640x640","k_21876712_480.jpg":"480x480","k_21876712_340.jpg":"340x340","k_21876712_220.jpg":"220x220","o_21876712_1280.jpg":"1280x853","o_21876712_1024.jpg":"1024x682","o_21876712_640.jpg":"640x426","o_21876712_480.jpg":"480x320","o_21876712_340.jpg":"340x226","o_21876712_220.jpg":"220x146","h_21876712_1280.jpg":"1280x854","h_21876712_1024.jpg":"1024x683","h_21876712_640.jpg":"640x427","h_21876712_480.jpg":"480x320","h_21876712_340.jpg":"340x227","h_21876712_220.jpg":"220x147","pp_21876712_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876712_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876712_640.jpg":"640x814","pp_21876712_480.jpg":"480x611","pp_21876712_340.jpg":"340x432","pp_21876712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21876808_1920.jpg":"1920x1080","k_21876808_1280.jpg":"1280x1280","k_21876808_1024.jpg":"1024x1024","k_21876808_640.jpg":"640x640","k_21876808_480.jpg":"480x480","k_21876808_340.jpg":"340x340","k_21876808_220.jpg":"220x220","o_21876808_1280.jpg":"1280x853","o_21876808_1024.jpg":"1024x682","o_21876808_640.jpg":"640x426","o_21876808_480.jpg":"480x320","o_21876808_340.jpg":"340x226","o_21876808_220.jpg":"220x146","h_21876808_1280.jpg":"1280x854","h_21876808_1024.jpg":"1024x683","h_21876808_640.jpg":"640x427","h_21876808_480.jpg":"480x320","h_21876808_340.jpg":"340x227","h_21876808_220.jpg":"220x147","pp_21876808_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876808_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876808_640.jpg":"640x814","pp_21876808_480.jpg":"480x611","pp_21876808_340.jpg":"340x432","pp_21876808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1558","hd_21876822_1920.jpg":"1920x1080","k_21876822_1280.jpg":"1280x1280","k_21876822_1024.jpg":"1024x1024","k_21876822_640.jpg":"640x640","k_21876822_480.jpg":"480x480","k_21876822_340.jpg":"340x340","k_21876822_220.jpg":"220x220","o_21876822_1280.jpg":"1280x1038","o_21876822_1024.jpg":"1024x830","o_21876822_640.jpg":"640x519","o_21876822_480.jpg":"480x389","o_21876822_340.jpg":"340x275","o_21876822_220.jpg":"220x178","h_21876822_1280.jpg":"1280x854","h_21876822_1024.jpg":"1024x683","h_21876822_640.jpg":"640x427","h_21876822_480.jpg":"480x320","h_21876822_340.jpg":"340x227","h_21876822_220.jpg":"220x147","pp_21876822_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876822_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876822_640.jpg":"640x814","pp_21876822_480.jpg":"480x611","pp_21876822_340.jpg":"340x432","pp_21876822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_21876824_1920.jpg":"1920x1080","k_21876824_1280.jpg":"1280x1280","k_21876824_1024.jpg":"1024x1024","k_21876824_640.jpg":"640x640","k_21876824_480.jpg":"480x480","k_21876824_340.jpg":"340x340","k_21876824_220.jpg":"220x220","o_21876824_1280.jpg":"1280x864","o_21876824_1024.jpg":"1024x691","o_21876824_640.jpg":"640x432","o_21876824_480.jpg":"480x324","o_21876824_340.jpg":"340x229","o_21876824_220.jpg":"220x148","h_21876824_1280.jpg":"1280x854","h_21876824_1024.jpg":"1024x683","h_21876824_640.jpg":"640x427","h_21876824_480.jpg":"480x320","h_21876824_340.jpg":"340x227","h_21876824_220.jpg":"220x147","pp_21876824_1280.jpg":"1280x1628","pp_21876824_1024.jpg":"1024x1303","pp_21876824_640.jpg":"640x814","pp_21876824_480.jpg":"480x611","pp_21876824_340.jpg":"340x432","pp_21876824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22550674_1920.jpg":"1920x1080","k_22550674_1280.jpg":"1280x1280","k_22550674_1024.jpg":"1024x1024","k_22550674_640.jpg":"640x640","k_22550674_480.jpg":"480x480","k_22550674_340.jpg":"340x340","k_22550674_220.jpg":"220x220","o_22550674_1280.jpg":"1280x853","o_22550674_1024.jpg":"1024x682","o_22550674_640.jpg":"640x426","o_22550674_480.jpg":"480x320","o_22550674_340.jpg":"340x226","o_22550674_220.jpg":"220x146","h_22550674_1280.jpg":"1280x854","h_22550674_1024.jpg":"1024x683","h_22550674_640.jpg":"640x427","h_22550674_480.jpg":"480x320","h_22550674_340.jpg":"340x227","h_22550674_220.jpg":"220x147","pp_22550674_1280.jpg":"1280x1628","pp_22550674_1024.jpg":"1024x1303","pp_22550674_640.jpg":"640x814","pp_22550674_480.jpg":"480x611","pp_22550674_340.jpg":"340x432","pp_22550674_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38210680 Threads: 4 Questions: 7086477555 Slow queries: 3297779 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608060395 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/dogas-nije-osamljen-primjer-lijecnika-u-hrvatskoj-politici-u-cemu-je-tajna-njihove-volje-za-vlascu-njihova-je-strateska-prednost-timski-rad-i-odlucivanje-a-ima-jos-jedan-aspekt-1204216 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dogas-nije-osamljen-primjer-lijecnika-u-hrvatskoj-politici-u-cemu-je-tajna-njihove-volje-za-vlascu-njihova-je-strateska-prednost-timski-rad-i-odlucivanje-a-ima-jos-jedan-aspekt-1204216?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 682666 [name] => liječnici u politici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-28 21:40:04 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecnici-u-politici [link] => /tag/lijecnici-u-politici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 374019 [name] => liječnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecnici [link] => /tag/lijecnici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 306384 [name] => političari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => politicari [link] => /tag/politicari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => puno doktora, a pacijent loše [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Đogaš nije osamljen primjer liječnika u hrvatskoj politici. U čemu je tajna njihove volje za vlašću? ‘Strateška prednost su im timski rad i odlučivanje. A ima još jedan aspekt...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/22567680.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/22567680.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21755748.jpg [title] =>

Biljana Borzan

Goran Sebelic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/9162543.jpg [title] =>

Drago Prgomet
 

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21662972.jpg [title] =>

Željko Burić

Niksa Stipanicev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21580690.jpg [title] =>

Vili Beroš

Goran Mehkek/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/11498474.jpg [title] =>

Ines Strenja Linić

Goran Mehkek/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876684.jpg [title] =>

Mirando Mrsić

Goran Šebelić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876688.jpg [title] =>

Andrija Hebrang

Bruno Konjević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876690.jpg [title] =>

Branko Dukić

Jure Mišković/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876692.jpg [title] =>

Andro Vlahušić

Bozo Radic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876696.jpg [title] =>

Milan Kujundžić

Marko Todorov/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876698.jpg [title] =>

Stipislav Jadrijević

Bruno Konjević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876700.jpg [title] =>

Božo Petrov

Damjan Tadić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876702.jpg [title] =>

Nikica Gabrić

Nera Simic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876704.jpg [title] =>

Željko Reiner

Goran Mehkek/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876708.jpg [title] =>

Mate Granić

Damjan Tadić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876710.jpg [title] =>

Rajko Ostojić

Damjan Tadić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876712.jpg [title] =>

Vladimir Šišljagić

Vlado Kos/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876808.jpg [title] =>

Željko Jovanović i Rajko Ostojić

Nera Simic/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876822.jpg [title] =>

Darko Milinović

Robert Fajt/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21876824.jpg [title] =>

Ivana Kekin

Damjan Tadić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/22550674.jpg [title] =>

Zoran Đogaš

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je Ivica Puljak dao ostavku, HDZ se našao u prilično velikom problemu: koga izvući na megdan znanstveniku koji je u Splitu prije samo godinu dana pomeo konkurenciju. Odlučili su posegnuti za oprobanim receptom, zaviriti u liječničke krugove, testirati nekoliko imena. I na kraju prof. dr. Zoranu Đogašu, osnivaču i voditelju splitskog Centra za medicinu spavanja, ponuditi da uđe u utrku za splitskog poteštata.

Đogaš nije želio propustiti priliku. Ponudu je prihvatio i pridružio se velikom kontingentu hrvatskih liječnika koji su se, od devedesetih naovamo, nakon uspješnih karijera u medicini odlučili okušati i u politici.

Po tom je trendu Hrvatska u europskom vrhu. Za razliku od ostalih zemalja, u kojima se liječnici uglavnom drže svojih profesija, kod nas očito ne mogu odoljeti zovu politike i moći koju ona sa sobom nosi. To je posebno izraženo u Dalmaciji.

Ambicija

Već treći mandat oftalmolog dr. Željko Burić šibenski je gradonačelnik. Prije njega na čelu Šibenika bio je također liječnik, specijalist sportske medicine dr. Ante Županović. Ginekolog dr. Branko Dukić ponovno je prošle godine izabran za zadarskoga gradonačelnika. Dubrovnikom je godinama vladao internist dr. Andro Vlahušić. Kirurg dr. Mišo Krstičević gradonačelnik je Ploča. Lista poznatog abdominalnog kirurga dr. Stipislava Jadrijevića godinama je vladala Sinjom. Psihijatar dr. Božo Petrov bio je gradonačelnik Metkovića i predsjednik Hrvatskog sabora. Danas je zastupnik i predsjednik Mosta.

---

image

Božo Petrov

Damjan Tadić/Cropix
---

Veza liječnika i politike u Hrvatskoj dosta je jaka. Jednog od najpoznatijih hrvatskih hematologa prof. dr. Miranda Mrsića pitali smo zašto je tome tako.

– U liječničkoj struci cijeli život učite. Vodi vas želja za znanjem, imate tu ambiciju. I onda u jednom trenutku u svojoj struci dođete do plafona. A želite nastaviti dalje s vlastitim razvojem. Politika se tu onda nameće kao logičan izbor – kaže nam Mrsić. I sam se prije više od dvadeset godina na poziv Ivice Račana aktivirao u politici. Vodio je izborni stožer predsjednika Ive Josipovića, bio je ministar u Vladi Zorana Milanovića, bio je vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, potom i saborski zastupnik.

– Uvijek sam volio izazove. Medicina je puna izazova, i kad u svojoj struci napravite sve što možete, onda počnete tražite izazove izvan medicine. Netko počne slikati, netko piše pjesme. Netko završi u politici – objašnjava Mrsić.

Ima, naravno, i onih liječnika koji su bili u politici pa su odustali. Dr. Ines Strenja Linić bila je Mostova zastupnica u Saboru, ali se na koncu, razočarana razvojem situacije u Mostu, ipak povukla iz politike. Poznati oftalmolog prof. dr. Nikica Gabrić koketirao je s politikom, osnovao je udrugu “Nacionalni forum”, koja je poslije prerasla u političku stranku, okušao se i na izborima, a onda se ipak povukao.

---

image

Ines Strenja Linić

Goran Mehkek/Cropix
---

Mrsić ne spada u one koji odustaju. Niz je godina proveo u SDP-u, a onda je 2018. izbačen iz te stranke zbog neslaganja s bivšim predsjednikom Davorom Bernardićem. Osnovao je Demokrate, probao s tom novom strankom naći put do birača, da bi se ponovno vratio u SDP. Statutarna komisija ovih je dana jednoglasno podržala njegov povratak u SDP.

– Zdravstvo je uvijek vezano uz politiku. U jednom trenutku karijere naprosto shvatite da je bolje da kreirate promjene u sustavu kroz politiku nego da politika dirigira vama. Liječnici su educirani da odluke donose brzo i s limitiranim brojem informacija. U politici je vrlo slično. Oslanjate se na vlastito iskustvo i na znanje koje je akumulirano, i to vam omogućava da plivate bolje od ostalih – ocjenjuje Mrsić. Ipak, priznaje da liječnicima u politici nije uvijek idealno.

– Trebalo mi je najmanje godinu dana, možda i više, da se naviknem na svijet politike, na javne nastupe, na sve zamke koje u tome postoje. Kao liječnik i sveučilišni nastavnik, u početku sam želio nadugo objašnjavati stvari. Na koncu sam shvatio da je u nekim situacijama manje više, i toga se držim – zaključuje Mrsić.

U tradicionalnim društvima svećenici i liječnici uvijek su imali posebno mjesto. Njima su se ljudi utjecali kad ih zadesi nedaća, fizička ili duhovna. Njih su poštovali. Njima su vjerovali. Njihove naputke slijedili. Danas liječnici od takvog statusa profitiraju u političkim kampanjama. U startu imaju prednost pred ostalim konkurentima. Popularni su i prije nego što izborna utakmica otpočne. A suparnicima u pravilu treba neko vrijeme da nađu način da se nose s nekim tko je u dosadašnjoj karijeri, na ovaj ili onaj način, spašavao ljudske živote.

---

image

Zagreb, 240421.
Park Maksimir.
Kandidatkinja Glasa za gradonacelnicu Zagreba Anka Mrak Taritas, predstavila je program za razvoj Zagreba.
Dijelove programa predstavili su i kandidati za zamjenike gradonacelnice Marko Torjanac i Mirando Mrsic.
Na fotografiji: Mirando Mrsic.
Foto: Nera Simic/CROPIX

Nera Simic/Cropix
------
image

Mirando Mrsić

Goran Šebelić/Cropix
---

Timski rad

Politolog prof. dr. Anđelko Milardović slaže se da transfer liječnika u političare ima svoju snažno izraženu društvenu konotaciju.

– Tako je to od Andrije Štampara pa nadalje. Liječnici ulaze u politiku s različitim idejama i motivima. Idealisti ulaze iz ideala, da bi popravili stvari, a realisti da bi poboljšali vlastite prilike. Ljude općenito u politiku tjera interes, koji je vezan ili uz ideju ili uz materijalne stvari. Čovjek u politici je interesno biće, a tamo gdje ima interesa nema ljubavi – bez krzmanja tvrdi Milardović.

A zašto baš domaćom scenom vlada inflacija liječnika?

– Oni se još tijekom studija medicine treniraju da djeluju timski i da budu organizirani te da donose odluke 24 sata dnevno 365 dana u godini. Imaju tehniku donošenja odluka koja se ne susreće u drugim profesijama. A kada timski rad i znanja oko odlučivanja iz medicine primijene na realni svijet, oni imaju rezultate. Njihova je strateška prednost timski rad i odlučivanje – objašnjava Milardović.

Ima još jedan značajan aspekt liječničkog angažmana u politici.

– Ako gledamo kroz povijest, kontrolu, odnosno nadzor nad zdravljem prvo je imala crkva, s vremenom je tu ulogu preuzela medicina. Danas to u kombinaciji rade farmacija i medicina. A preko kontrole zdravlja može se ostvariti i nadzor nad društvom – zaključuje Milardović.

Liječnicima je politika nadogradnja. Znanja, sposobnosti i utjecaja koji su do tada imali u svojoj zajednici. Politika im osigurava moć. Ne samo nad ljudskim životom, nego i nad društvom u cjelini.

A tom se zovu očito nije lako oduprijeti.

---

Borzan, Kekin, Granić, Ostojić...

Dr. Biljana Borzan zamijenila je bijelu liječničku kutu pozicijom zastupnice u Europskom parlamentu.

Liječnica je i Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice, inače specijalistica psihoterapije.

Prof. dr. Mate Granić specijalist je interne medicine i dijabetologije. Bio je Tuđmanov ministar vanjskih poslova, HDZ-ov kandidat za predsjednika Republike, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a danas savjetuje premijera Andreja Plenkovića.

Ministri i zastupnici bili su i vrhunski liječnici i sveučilišni profesori Rajko Ostojić i Mirando Mrsić, a zovu politike nisu odoljeli ni poznati specijalist za neuroanatomiju Ivica Kostović, radiolog i onkolog Andrija Hebrang, internisti Željko Reiner, Ivić Pašalić i Milan Kujundžić, ginekolog Darko Milinović, otorinolaringolog Drago Prgomet, kirurg Vladimir Šišljagić, doktor biomedicinskih znanosti Željko Jovanović, neurokirurg Vili Beroš

---

---

Kekin: Nemamo svi iste motive

Predsjednica Nove ljevice i saborska zastupnica Zeleno-lijevoga bloka Ivana Kekin doktorica je medicine sa specijalizacijom iz psihijatrije i subspecijalizacijom iz psihoterapije, no svoju liječničku karijeru u politici nikada nije gurala u prvi plan. Pitali smo je što nju i njezine kolege liječnike tako snažno vuče ka politici.

- Čini mi se da nemamo svi iste motive. Mene je vodila činjenica da ne mogu tražiti od drugih da čine za mene ono što nisam spremna sama napraviti. Tu je svakako važna bila i spoznaja da je potrebna neka vrsta i osobnog angažmana ako želimo mijenjati društvo nabolje. To je bila moja glavna motivacija – kaže nam Ivana Kekin. Od službenog ulaska u Sabor primanja koje je do tada imala kao liječnica su joj, kaže, drastično pala, no zbog toga ne žali.

- Doista se tu ni kod mene ni kod ostalih mojih kolega iz oporbenog zeleno-lijevog bloka ne radi o partikularnom interesu. Što druge liječnike vodi prema politici teško mi je reći. Ima tu vrlo različitih motivacija. Neke političke pozicije, koje definitivno nisu ove naše opozicijske, nekim su kolegama i pripomogle u dvostrukoj karijeri, u tom slalomu između profesija – zaključuje Ivana Kekin, koja bar za sada od politike u materijalnom smislu – nije profitirala.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Sebelic/Cropix Goran Mehkek/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Šebelić/Cropix Bruno Konjević/Cropix Jure Mišković/Cropix Bozo Radic/Cropix Marko Todorov/Cropix Bruno Konjević/Cropix Damjan Tadić/Cropix Nera Simic/Cropix Goran Mehkek/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Vlado Kos/Cropix Nera Simic/Cropix Robert Fajt/Cropix Damjan Tadić/Cropix Vojko Bašić/Cropix

Goran Sebelic/Cropix

Biljana Borzan

Goran Mehkek/Cropix

Drago Prgomet
 

Niksa Stipanicev/Cropix

Željko Burić

Goran Mehkek/Cropix

Vili Beroš

Goran Mehkek/Cropix

Ines Strenja Linić

Goran Šebelić/Cropix

Mirando Mrsić

Bruno Konjević/Cropix

Andrija Hebrang

Jure Mišković/Cropix

Branko Dukić

Bozo Radic/Cropix

Andro Vlahušić

Marko Todorov/Cropix

Milan Kujundžić

Bruno Konjević/Cropix

Stipislav Jadrijević

Damjan Tadić/Cropix

Božo Petrov

Nera Simic/Cropix

Nikica Gabrić

Goran Mehkek/Cropix

Željko Reiner

Damjan Tadić/Cropix

Mate Granić

Damjan Tadić/Cropix

Rajko Ostojić

Vlado Kos/Cropix

Vladimir Šišljagić

Nera Simic/Cropix

Željko Jovanović i Rajko Ostojić

Robert Fajt/Cropix

Darko Milinović

Damjan Tadić/Cropix

Ivana Kekin

Vojko Bašić/Cropix

Zoran Đogaš

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dogas-nije-osamljen-primjer-lijecnika-u-hrvatskoj-politici-u-cemu-je-tajna-njihove-volje-za-vlascu-njihova-je-strateska-prednost-timski-rad-i-odlucivanje-a-ima-jos-jedan-aspekt-1204216 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=406887c8640a1d94220cd9e4cd34dbefaaca1cfc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%90oga%C5%A1+nije+osamljen+primjer+lije%C4%8Dnika+u+hrvatskoj+politici.+U+%C4%8Demu+je+tajna+njihove+volje+za+vla%C5%A1%C4%87u%3F+%E2%80%98Strate%C5%A1ka+prednost+su+im+timski+rad+i+odlu%C4%8Divanje.+A+ima+jo%C5%A1+jedan+aspekt...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdogas-nije-osamljen-primjer-lijecnika-u-hrvatskoj-politici-u-cemu-je-tajna-njihove-volje-za-vlascu-njihova-je-strateska-prednost-timski-rad-i-odlucivanje-a-ima-jos-jedan-aspekt-1204216 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdogas-nije-osamljen-primjer-lijecnika-u-hrvatskoj-politici-u-cemu-je-tajna-njihove-volje-za-vlascu-njihova-je-strateska-prednost-timski-rad-i-odlucivanje-a-ima-jos-jedan-aspekt-1204216 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => puno doktora, a pacijent loše [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapuno doktora, a pacijent loše

Đogaš nije osamljen primjer liječnika u hrvatskoj politici. U čemu je tajna njihove volje za vlašću? ‘Strateška prednost su im timski rad i odlučivanje. A ima još jedan aspekt...‘

29. lipnja 2022. - 06:46

Nakon što je Ivica Puljak dao ostavku, HDZ se našao u prilično velikom problemu: koga izvući na megdan znanstveniku koji je u Splitu prije samo godinu dana pomeo konkurenciju. Odlučili su posegnuti za oprobanim receptom, zaviriti u liječničke krugove, testirati nekoliko imena. I na kraju prof. dr. Zoranu Đogašu, osnivaču i voditelju splitskog Centra za medicinu spavanja, ponuditi da uđe u utrku za splitskog poteštata.

Đogaš nije želio propustiti priliku. Ponudu je prihvatio i pridružio se velikom kontingentu hrvatskih liječnika koji su se, od devedesetih naovamo, nakon uspješnih karijera u medicini odlučili okušati i u politici.

Po tom je trendu Hrvatska u europskom vrhu. Za razliku od ostalih zemalja, u kojima se liječnici uglavnom drže svojih profesija, kod nas očito...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:36