stdClass Object ( [id] => 186459 [title] => Diplomati i odvjetnici: Rasprava o Oluji u UN-u neće nam naštetiti, ali će osramotiti Srbiju [alias] => diplomati-i-odvjetnici-rasprava-o-oluji-u-un-u-nece-nam-nastetiti-ali-ce-osramotiti-srbiju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Smatram da Tribunal u Haagu nije ispunio svoju svrhu, jer pomirenje među narodima ne može se graditi na bazi negacije i veličanja zločina i stoga za 10. travnja zakazujem javnu raspravu o ulozi međunarodnog suda – rekao je za srpske medije Vuk Jeremić, predsjedavajući Skupštine UN-a.

Jeremić, kojeg mediji u regiji nazivaju i “mali od skandala”, pritom je omalovažavao suce i sud koji je osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a. Znakovito je da taj teatralni srpski političar zna istog suca proglašavati profesionalcem i uzorom pravednosti ako je presudio u interesu Srbije, a zatim ga, kada u nekom drugom slučaju osudi kojeg srpskog zločinca, naziva pogrdnim imenima, sumnja u njegove sposobnosti, a odluke tumači političkim pritiscima.

Krivotvoritelj, a ne diplomat

No, problem je što Jeremić u UN-u ne predstavlja Srbiju, nego je predsjedavajući Skupštine UN-a i ne bi smio zloupotrebljavati svoju poziciju. Riječ je o klasičnom sukobu interesa. Također, Jeremić u svojim istupima zaboravlja istaknuti da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, a s operacijom Oluja su vraćeni oteti teritoriji. Zaboravlja i da su na tim otetim teritorijima ‘krajišnici’ protjerali i ubijali nesrbe, odbijali su svaku ponudu da se predaju. Hrvatska je, poručio je posljednjom presudom i Sud, imala potpuno pravo na tu akciju.

Međutim, naša zemlja, za razliku od raznih Jeremića iz Srbije koji krivotvore vlastitu prošlost, ne smije zaboravljati i negirati da je tijekom Oluje i nakon nje bilo zločina od strane odmetnutih grupa i pojedinaca iz redova HV-a i policije, zvjerski su ubijani srpski civili, čak i 20 dana nakon završetka operacije. To brojnim dokazima potvrđuje i Haaški sud, ali zaključuje da za zločine nisu odgovorni generali Gotovina i Markač.

Štoviše, sud UN-a je pobrojio 44 konkretna slučaja u kojima su hrvatske snage na okrutan način lišile života starce, invalide, žene. Sada je na hrvatskom odvjetništvu da zločine koji nisu procesuirani istraži i pokaže kako znamo, za razliku od Srbije, štititi istinske heroje posljednjeg rata, ali i kažnjavati ubojice i lopove iz vlastitih redova koji su krvlju nevinih srpskih civila okaljali svoju uniformu.

Može li Jeremić naštetiti Hrvatskoj? Naime, tijekom debate na kojoj mogu sudjelovati sve zemlje UN-a, priliku za govornicom će dobiti i Jeremićevi gosti, dok će se zaključci poslati na stotine adresa diljem svijeta.
Darko Šilović, posljednji ambasador Jugoslavije pri UN-u, također se čudi potezu srpskog političara.

– On nije na čelu skupštine Srbije, nego UN-a. Dakle, trebao bi se tako i ponašati. No, ako i ta debata prođe, ona će više naštetiti Srbiji nego Hrvatskoj. Raspravu nije sazvao netko neutralan, nego osoba koja želi da zaključci budu u interesu Srbije, a ne pravde – kaže Šilović, koji se osvrnuo i na presudu Žalbenog vijeća.

– Nitko pametan i dobronamjeran neće negirati užasne zločine iz Oluje, ali glavni cilj operacije, rekao je i sud, bilo je oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske. Pritom je golema greška tadašnjih hrvatskih vlasti što je dopustila i nije na vrijeme kaznila zločince iz vlastitih redova. S druge strane, srpske vlasti zaboravljaju da je Hrvatska imala pravo osloboditi svoje krajeve u međunarodno priznatim granicama. Loše je što Jeremić i njemu slični krivotvore činjenice – kaže Šilović, navodeći da se presuda ne može mijenjati.

– Srbi su, baš kao i Hrvati, prihvatili Sud u Haagu kao svoj sud. Hrvatska, ako se ta rasprava održi, treba sudjelovati, dovesti svoje najbolje stručnjake i oduprijeti se manipulacijama. Također, na toj debati trebamo biti pošteni, reći da je i u našem oslobodilačkom ratu bilo zločina. Na takav način, slaveći svoju pobjedu, ali i priznajući vlastite propuste tijekom Oluje, možemo situaciju preokrenuti u svoju korist – zaključuje Šilović, pitajući se koju to poruku mira Jeremić šalje kada je debatu u UN-u sazvao 10. travnja, a na taj datum je 1941. formirana zločinačka tvorevina NDH.

Odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić, koji se i preko društvenih mreža “zakačio” s Jeremićem, tvrdi da je ovdje riječ o zloupotrebi međunarodnih institucija.

– Ne znam hoće li se na kraju ta rasprava i održati jer međunarodna zajednica bi trebala uvidjeti da se Sud i UN na ovakav način politiziraju, a pravomoćne odluke ne poštuju. Ne može Jeremić ili bilo tko sazivati novo “suđenje” kroz nekakve javne rasprave i debate. Ako do rasprave dođe, mislim da će Hrvatska adekvatno odgovoriti jer ima sposobnu diplomaciju – kaže Mišetić, koji se osvrnuo i na zločine u Oluji.  

– Što se tiče procesuiranja pojedinačnih zločina koji su počinjeni nad civilima u Oluji, to nije sporno, svakom normalnom je jasno da se takve stvari moraju kazniti. U optužnici je spomenuto 320 ubijenih, a za 44 žrtve je Haaški sud utvrdio da ima dovoljno dokaza da bi se radilo o zločinima protiv civila. Za neke od tih zločina hrvatsko pravosuđe je pokrenulo procese. Ako za ostatak ubojstava civila iz optužnice Državno odvjetništvo i policija nađu nove dokaze, sasvim je jasno da se takvi događaji moraju procesuirati – kaže Mišetić.

saša jadrijević tomas

Kaznite zločine iz Oluje!

Zbog ratnih zločina hrvatskih vojnika i policajaca pokrenut je kazneni postupak protiv 112 osoba, od toga ih je 94 optuženo, a 30 osuđeno. Među najviše pozicioniranim u tadašnjem vojnom i političkom vrhu, a koji su procesuirani, bili su Branimir Glavaš, Mirko Norac i Tihomir Orešković. Glavaš je imao čin generala, a osuđen je zbog slučajeva “Garaža” i “Selotejp” jer kao odgovorna osoba nije spriječio mučenje i ubojstva srpskih civila 1991. u Osijeku. U tom istom slučaju osuđeni su i Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Norac i Orešković osuđeni su zbog ubojstva srpskih civila u Gospiću. Voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić podsjeća kako među 30 hrvatskih vojnika i policajaca koji su osuđeni za ratne zločine u Hrvatskoj, nema ni jedne pravomoćne presude za ratni zločin počinjen poslije Oluje. “Neki su postupci još uvijek u tijeku, kao primjerice slučaj ‘Varivode’ i ‘Grubori’”, kaže Teršelić i podsjeća kako je hrvatski vojnik Ivica Petrić osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva 84-godišnjeg starca Đurada Čanka u selu Zrmanji, ali njegovo nedjelo nije okarakterizirano kao ratni zločin, nego ubojstvo.

“Tada nije bilo političke volje da se to okarakterizira kao ratni zločin”, objašnjava Teršelić. Nakon što su generali Gotovina i Markač dočekali zasluženu pravdu i slobodu, Teršelić se nada da će biti snage da se Hrvatska do kraja suoči sa zločinima koji su počinjeni nakon Oluje, kao što su slučajevi Grubori i Varivode.

A.B. Krile

Vuk ili “mali od skandala”

Vuk Jeremić je rođen 1975. godine u Beogradu. Bio je savjetnik srpskih vlada, a počeo je da savjetuje ministre i premijere već sa 25 godina. Nakon izbora Borisa Tadića za predsjednika Srbije, u srpnja 2004. godine, postao je njegov savjetnik za vanjska pitanja. Zanimljivo, Tadić mu je predavao psihologiju.

Za ministra vanjskih poslova Srbije izabran je 2007. godine. Iako je Tadić zaslužan za njegov uspon tvrdoglavi Jeremić se u nekoliko navrata svađao s predsjednikom države, davao je sulude izjave, pa je tražena i njegovu smjena. Jeremić je vrijeđao i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor nakon njenog posjeta Kosovu. “Onaj kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj tome ne trebaju neprijatelji”, rekao je.

nače, BiH mediji su Jeremića prozvali “Mali od skandala”. Poznat je i po gafu sa dodjelom Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu - nije dopustio da nitko iz Srbije službeno predstavlja zemlju na dodjeli kako se nebi naljutila Kina! Često se svađao sa suradnicima i međunarodnom zajednicom. No, ipak je u lipnju postao predsjednik skupštine UN-a, te se nada da već 2016. godine zamijeniti južnokorejskog diplomata Ban Ki-moon na poziciji glavnog tajnika UN-a. 

SPT026_EU-SERBIA-_0128_11
Serbia's Foreign Minister Vuk Jeremic attends an EU-Serbia troika meeting in Brussels January 28, 2008. The European Union's enlargement chief dashed prospects of signing an agreement on closer ties with Serbia before a presidential run-off but said the EU should signal its readiness to ink the pact soon. REUTERS/Sebastien Pirlet (BELGIUM)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => salto mortale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-11-26 09:24:18 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-11-26 22:23:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-11-26 23:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7460 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/11/26/Novosti/Vuk00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x499" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4114373 Threads: 2 Questions: 123637385 Slow queries: 53835 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3758246 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/diplomati-i-odvjetnici-rasprava-o-oluji-u-un-u-nece-nam-nastetiti-ali-ce-osramotiti-srbiju-186459 [printLink] => /vijesti/hrvatska/diplomati-i-odvjetnici-rasprava-o-oluji-u-un-u-nece-nam-nastetiti-ali-ce-osramotiti-srbiju-186459?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 325755 [name] => oluja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oluja [link] => /tag/oluja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 174031 [name] => vukjeremić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukjeremic [link] => /tag/vukjeremic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 228488 [name] => antegotovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antegotovina [link] => /tag/antegotovina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 214692 [name] => mladenmarkač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladenmarkac [link] => /tag/mladenmarkac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => salto mortale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Diplomati i odvjetnici: Rasprava o Oluji u UN-u neće nam naštetiti, ali će osramotiti Srbiju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-17-20-56-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/26/Novosti/Vuk00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/26/Novosti/Vuk00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Smatram da Tribunal u Haagu nije ispunio svoju svrhu, jer pomirenje među narodima ne može se graditi na bazi negacije i veličanja zločina i stoga za 10. travnja zakazujem javnu raspravu o ulozi međunarodnog suda – rekao je za srpske medije Vuk Jeremić, predsjedavajući Skupštine UN-a.

Jeremić, kojeg mediji u regiji nazivaju i “mali od skandala”, pritom je omalovažavao suce i sud koji je osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a. Znakovito je da taj teatralni srpski političar zna istog suca proglašavati profesionalcem i uzorom pravednosti ako je presudio u interesu Srbije, a zatim ga, kada u nekom drugom slučaju osudi kojeg srpskog zločinca, naziva pogrdnim imenima, sumnja u njegove sposobnosti, a odluke tumači političkim pritiscima.

Krivotvoritelj, a ne diplomat

No, problem je što Jeremić u UN-u ne predstavlja Srbiju, nego je predsjedavajući Skupštine UN-a i ne bi smio zloupotrebljavati svoju poziciju. Riječ je o klasičnom sukobu interesa. Također, Jeremić u svojim istupima zaboravlja istaknuti da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, a s operacijom Oluja su vraćeni oteti teritoriji. Zaboravlja i da su na tim otetim teritorijima ‘krajišnici’ protjerali i ubijali nesrbe, odbijali su svaku ponudu da se predaju. Hrvatska je, poručio je posljednjom presudom i Sud, imala potpuno pravo na tu akciju.

Međutim, naša zemlja, za razliku od raznih Jeremića iz Srbije koji krivotvore vlastitu prošlost, ne smije zaboravljati i negirati da je tijekom Oluje i nakon nje bilo zločina od strane odmetnutih grupa i pojedinaca iz redova HV-a i policije, zvjerski su ubijani srpski civili, čak i 20 dana nakon završetka operacije. To brojnim dokazima potvrđuje i Haaški sud, ali zaključuje da za zločine nisu odgovorni generali Gotovina i Markač.

Štoviše, sud UN-a je pobrojio 44 konkretna slučaja u kojima su hrvatske snage na okrutan način lišile života starce, invalide, žene. Sada je na hrvatskom odvjetništvu da zločine koji nisu procesuirani istraži i pokaže kako znamo, za razliku od Srbije, štititi istinske heroje posljednjeg rata, ali i kažnjavati ubojice i lopove iz vlastitih redova koji su krvlju nevinih srpskih civila okaljali svoju uniformu.

Može li Jeremić naštetiti Hrvatskoj? Naime, tijekom debate na kojoj mogu sudjelovati sve zemlje UN-a, priliku za govornicom će dobiti i Jeremićevi gosti, dok će se zaključci poslati na stotine adresa diljem svijeta.
Darko Šilović, posljednji ambasador Jugoslavije pri UN-u, također se čudi potezu srpskog političara.

– On nije na čelu skupštine Srbije, nego UN-a. Dakle, trebao bi se tako i ponašati. No, ako i ta debata prođe, ona će više naštetiti Srbiji nego Hrvatskoj. Raspravu nije sazvao netko neutralan, nego osoba koja želi da zaključci budu u interesu Srbije, a ne pravde – kaže Šilović, koji se osvrnuo i na presudu Žalbenog vijeća.

– Nitko pametan i dobronamjeran neće negirati užasne zločine iz Oluje, ali glavni cilj operacije, rekao je i sud, bilo je oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske. Pritom je golema greška tadašnjih hrvatskih vlasti što je dopustila i nije na vrijeme kaznila zločince iz vlastitih redova. S druge strane, srpske vlasti zaboravljaju da je Hrvatska imala pravo osloboditi svoje krajeve u međunarodno priznatim granicama. Loše je što Jeremić i njemu slični krivotvore činjenice – kaže Šilović, navodeći da se presuda ne može mijenjati.

– Srbi su, baš kao i Hrvati, prihvatili Sud u Haagu kao svoj sud. Hrvatska, ako se ta rasprava održi, treba sudjelovati, dovesti svoje najbolje stručnjake i oduprijeti se manipulacijama. Također, na toj debati trebamo biti pošteni, reći da je i u našem oslobodilačkom ratu bilo zločina. Na takav način, slaveći svoju pobjedu, ali i priznajući vlastite propuste tijekom Oluje, možemo situaciju preokrenuti u svoju korist – zaključuje Šilović, pitajući se koju to poruku mira Jeremić šalje kada je debatu u UN-u sazvao 10. travnja, a na taj datum je 1941. formirana zločinačka tvorevina NDH.

Odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić, koji se i preko društvenih mreža “zakačio” s Jeremićem, tvrdi da je ovdje riječ o zloupotrebi međunarodnih institucija.

– Ne znam hoće li se na kraju ta rasprava i održati jer međunarodna zajednica bi trebala uvidjeti da se Sud i UN na ovakav način politiziraju, a pravomoćne odluke ne poštuju. Ne može Jeremić ili bilo tko sazivati novo “suđenje” kroz nekakve javne rasprave i debate. Ako do rasprave dođe, mislim da će Hrvatska adekvatno odgovoriti jer ima sposobnu diplomaciju – kaže Mišetić, koji se osvrnuo i na zločine u Oluji.  

– Što se tiče procesuiranja pojedinačnih zločina koji su počinjeni nad civilima u Oluji, to nije sporno, svakom normalnom je jasno da se takve stvari moraju kazniti. U optužnici je spomenuto 320 ubijenih, a za 44 žrtve je Haaški sud utvrdio da ima dovoljno dokaza da bi se radilo o zločinima protiv civila. Za neke od tih zločina hrvatsko pravosuđe je pokrenulo procese. Ako za ostatak ubojstava civila iz optužnice Državno odvjetništvo i policija nađu nove dokaze, sasvim je jasno da se takvi događaji moraju procesuirati – kaže Mišetić.

saša jadrijević tomas

Kaznite zločine iz Oluje!

Zbog ratnih zločina hrvatskih vojnika i policajaca pokrenut je kazneni postupak protiv 112 osoba, od toga ih je 94 optuženo, a 30 osuđeno. Među najviše pozicioniranim u tadašnjem vojnom i političkom vrhu, a koji su procesuirani, bili su Branimir Glavaš, Mirko Norac i Tihomir Orešković. Glavaš je imao čin generala, a osuđen je zbog slučajeva “Garaža” i “Selotejp” jer kao odgovorna osoba nije spriječio mučenje i ubojstva srpskih civila 1991. u Osijeku. U tom istom slučaju osuđeni su i Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Norac i Orešković osuđeni su zbog ubojstva srpskih civila u Gospiću. Voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić podsjeća kako među 30 hrvatskih vojnika i policajaca koji su osuđeni za ratne zločine u Hrvatskoj, nema ni jedne pravomoćne presude za ratni zločin počinjen poslije Oluje. “Neki su postupci još uvijek u tijeku, kao primjerice slučaj ‘Varivode’ i ‘Grubori’”, kaže Teršelić i podsjeća kako je hrvatski vojnik Ivica Petrić osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva 84-godišnjeg starca Đurada Čanka u selu Zrmanji, ali njegovo nedjelo nije okarakterizirano kao ratni zločin, nego ubojstvo.

“Tada nije bilo političke volje da se to okarakterizira kao ratni zločin”, objašnjava Teršelić. Nakon što su generali Gotovina i Markač dočekali zasluženu pravdu i slobodu, Teršelić se nada da će biti snage da se Hrvatska do kraja suoči sa zločinima koji su počinjeni nakon Oluje, kao što su slučajevi Grubori i Varivode.

A.B. Krile

Vuk ili “mali od skandala”

Vuk Jeremić je rođen 1975. godine u Beogradu. Bio je savjetnik srpskih vlada, a počeo je da savjetuje ministre i premijere već sa 25 godina. Nakon izbora Borisa Tadića za predsjednika Srbije, u srpnja 2004. godine, postao je njegov savjetnik za vanjska pitanja. Zanimljivo, Tadić mu je predavao psihologiju.

Za ministra vanjskih poslova Srbije izabran je 2007. godine. Iako je Tadić zaslužan za njegov uspon tvrdoglavi Jeremić se u nekoliko navrata svađao s predsjednikom države, davao je sulude izjave, pa je tražena i njegovu smjena. Jeremić je vrijeđao i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor nakon njenog posjeta Kosovu. “Onaj kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj tome ne trebaju neprijatelji”, rekao je.

nače, BiH mediji su Jeremića prozvali “Mali od skandala”. Poznat je i po gafu sa dodjelom Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu - nije dopustio da nitko iz Srbije službeno predstavlja zemlju na dodjeli kako se nebi naljutila Kina! Često se svađao sa suradnicima i međunarodnom zajednicom. No, ipak je u lipnju postao predsjednik skupštine UN-a, te se nada da već 2016. godine zamijeniti južnokorejskog diplomata Ban Ki-moon na poziciji glavnog tajnika UN-a. 

SPT026_EU-SERBIA-_0128_11
Serbia's Foreign Minister Vuk Jeremic attends an EU-Serbia troika meeting in Brussels January 28, 2008. The European Union's enlargement chief dashed prospects of signing an agreement on closer ties with Serbia before a presidential run-off but said the EU should signal its readiness to ink the pact soon. REUTERS/Sebastien Pirlet (BELGIUM)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/diplomati-i-odvjetnici-rasprava-o-oluji-u-un-u-nece-nam-nastetiti-ali-ce-osramotiti-srbiju-186459 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=840dbafdd7df3936b77a12071b64a76da479377a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Diplomati+i+odvjetnici%3A+Rasprava+o+Oluji+u+UN-u+ne%C4%87e+nam+na%C5%A1tetiti%2C+ali+%C4%87e+osramotiti+Srbiju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdiplomati-i-odvjetnici-rasprava-o-oluji-u-un-u-nece-nam-nastetiti-ali-ce-osramotiti-srbiju-186459 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdiplomati-i-odvjetnici-rasprava-o-oluji-u-un-u-nece-nam-nastetiti-ali-ce-osramotiti-srbiju-186459 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => salto mortale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasalto mortale

Diplomati i odvjetnici: Rasprava o Oluji u UN-u neće nam naštetiti, ali će osramotiti Srbiju

Piše PSD.
27. studenog 2012. - 00:33

Smatram da Tribunal u Haagu nije ispunio svoju svrhu, jer pomirenje među narodima ne može se graditi na bazi negacije i veličanja zločina i stoga za 10. travnja zakazujem javnu raspravu o ulozi međunarodnog suda – rekao je za srpske medije Vuk Jeremić, predsjedavajući Skupštine UN-a.

Jeremić, kojeg mediji u regiji nazivaju i “mali od skandala”, pritom je omalovažavao suce i sud koji je osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a. Znakovito je da taj teatralni srpski političar zna istog suca proglašavati profesionalcem i uzorom pravednosti ako je presudio u interesu Srbije, a zatim ga, kada u nekom drugom slučaju osudi kojeg srpskog zločinca, naziva pogrdnim imenima, sumnja u njegove sposobnosti, a odluke tumači političkim pritiscima.

Krivotvoritelj, a ne diplomat

No, problem je...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:20