stdClass Object ( [id] => 1387081 [title] => Demografi o Ministarstvu demografije: ‘Može biti dobra ideja, ali samo u ovom slučaju. A postavlja se i logično pitanje‘ [alias] => demografi-o-ministarstvu-demografije-moze-biti-dobra-ideja-ali-samo-u-ovom-slucaju-a-postavlja-se-i-logicno-pitanje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako nema političke volje da se odlučnije krene rješavati pitanje demografskog sloma, osnivanje zasebnog ministarstva samo po sebi neće puno promijeniti - stav je to oko kojega se slažu vodeći hrvatski demografi, koji za našu novinu komentiraju ideju Domovinskog pokreta o afirmaciji pronatalitetnih, i demografskih tema općenito, kroz ustanovljenje zasebnog Ministarstva demografije.

Domovinski pokret demografske je teme visoko postavio na ljestvici prioriteta. DP ima u planu demografski deficit riješiti "sinkroniziranim djelovanjem od strane državnih tijela" kroz mjere pronatalitetne politike, obuzdavanje daljnjeg iseljavanja te stvaranje uvjeta za povratak raseljenih obitelji, osobito iz južne Amerike.

DP planira za potrebe pronatalitetnih mjera na državnoj razini "ucijepiti" četiri posto BDP-a te na taj način osigurati dovoljno sredstava "za sve planove obuhvaćene strategijom demografskog oporavka, u četverogodišnjem razdoblju". Prema izračunu ekonomista, za to bi trebalo oko tri milijarde eura godišnje.

Što s uredima?

No, treba spomenuti i kako je Hrvatski sabor u ožujku ove godine donio Strategiju demografske revitalizacije Hrvatske do 2033. godine, za čiju će provedbu trebati, prema Vladinim procjenama, oko 9,6 milijardi eura.

I dok DP planira čvrsto u svoje ruke preuzeti resor demografije, postavlja se pitanje je li forma zasebnog ministarstva "recept" koji uopće može dovesti do sprječavanja daljnje demografske erozije.

Stara, umorna, raseljena, u konstantnom demografskom minusu, Hrvatska je 2016. godine ustanovila Ministarstvo demografije, doduše u kombinaciji s obitelji, mladima i socijalnom politikom, a onda su 2020. godine demografija i mladi "deložirani" u zaseban Središnji ured kojemu je na čelu državni tajnik/ca.

Od 2011. godine na životu je i zaseban Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, pa se postavlja pitanje koja je njihova sudbina u budućoj konstrukciji izvršne vlasti.

---

image

Anđelko Akrap: Temelj za bilo kakve bitnije promjene je snažna politička volja

Biljana Blivajs/Cropix
---

- Temelj za bilo kakve bitnije promjene demografskog smjera je snažna politička volja, a ona, kada su ove teme u pitanju, dosad nije postojala – odlučan je akademik Anđelko Akrap, demograf i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, čija je analiza pokazala, podsjetimo, kako je Hrvatska najgora među zemljama Europske unije prema padu broja stanovnika: u desetogodišnjem razdoblju (2013. do 2022. godine) izgubili smo oko 400.000 ili 9,4 posto ljudi.

- Može li jedno zasebno ministarstvo riješiti problem? Teško, gotovo nemoguće bez koordinacije s ostalim ministarstvima, prije svega gospodarstva, financija, ali i svih ostalih. Tek u koordinaciji svih ministarstava, koja moraju shvatiti da je to i njihova odgovornost, može se pokrenuti proces revitalizacije – kaže demograf Akrap.

Ponavlja kako je za pokretanje tih procesa važno donijeti sveukupnu razvojnu strategiju čiji bi dio bile i demografske mjere koje bi uključivale i mjere za depopulirane krajeve, mjere koje se tiču povratka iseljenih, pomoći mladim obiteljima i svega ostaloga na što demografi upozoravaju godinama.

- U Hrvatskoj, nažalost, nema svijesti koliko je ovo problem cijelog društva, koliko svako daljnje odgađanje rješavanja ovih pitanja prijeti daljnjim urušavanjem, od obrazovnog sustava do gospodarstva. To je svepolitički problem koji ne ovisi samo o jednoj političkoj opciji – poručuje Akrap. Na upit koliko u tom smislu prepreka mogu biti visoki financijski iznosi, kaže:

- To košta, ali taj novac nije bacanje u prazno. Govorimo o dugoročnoj politici, ne mogu se trendovi preokrenuti u kratkom roku – upozorava demograf Akrap.

Pozitivno ozračje

---

image

Dražen Živić: Taj ministar ujedno bi trebao biti potpredsjednik Vlade za demografiju

Ante Čizmić/Cropix
---

Da je rješavanje demografskih pitanja stvar političke volje, slaže se i demograf dr. sc. Dražen Živić, pomoćnik ravnatelja zagrebačkog Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Ali i upozorava:

- Zasebno Ministarstvo demografije dobra je ideja, ali samo u slučaju da se nešto konkretno radi, a ne da je riječ o tek pukom zadovoljenju forme i komuniciranih stavova o važnosti demografskih pitanja – ocjenjuje dr. sc. Živić.

- Kao demograf mogu podržati tu ideju, ali taj ministar ujedno bi trebao biti potpredsjednik Vlade za demografiju. Takvo tijelo – zasebno ministarstvo - i osoba koja mu je na čelu trebaju imati određeni autoritet kako bi mogli osmišljavati i provoditi demografske politike – smatra demograf Živić, koji ističe i kako država treba pokazati čvrstoću u afirmaciji pozitivnog ozračja kada su u pitanju teme poput braka, obitelji, djece.

Prije šest godina dao je ostavku na mjesto državnog tajnika za demografiju iz moralnih razloga, a tadašnje je Vladine demografske mjere nazvao "neozbiljnima i folklorom".

Danas izv. prof. dr. sc. Marin Strmota, demograf sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, stoji iza toga da je potrebna institucionalizacija sektora za demografski razvoj (u tom smislu i sugerira naziv budućeg ministarstva, ističući kako se naziv "demografija" odnosi na znanstvenu disciplinu).

---

image

Marin Strmota: S obzirom da temu pokreće manjinski partner, koliki je potencijal provedivosti te ideje?

Tomislav Krišto/cropix
---

- Iako, postavlja se logično pitanje – s obzirom da ovu temu pokreće manjinski partner, koliki je potencijal provedivosti te ideje? Dosadašnja je Vlada degradirala Ministarstvo demografije u ured. Kada je u pitanju provedba tih politika, iznad svega stoji politička volja vrha vlasti, od samog premijera, Ministarstva financija koje treba osigurati sredstva, do ostalih ministarstava. Svi resori mogu donositi mjere koje su dio demografske politike – slaže se profesor Strmota s ostalim sugovornicima.

Ističe i kako su se demografska pitanja u nas dosad prilično minorizirala, u političkim se strukturama nije razumjela snaga demografskih promjena, bilo je dosta nestručnosti i političke kratkovidnosti.

- Ako će posebno Ministarstvo demografije biti samo smokvin list za demografsku situaciju s kojom se suočava Hrvatska, neće biti dobro. Ali, bit ću optimističan – poručuje Marin Strmota.

Kada su u pitanje sredstva za demografsku revitalizaciju, sugovornici se slažu da ona čak i ne predstavljaju problem ako postoji stvarna politička volja za hvatanje u koštac s demografskom devastacijom zemlje.

---

Planirane mjere DP-a: stanovi za mlade obitelji, naknade majkama...

Domovinski pokret u svome Političkom programu predlaže više mjera demografskog oporavka, i svakako vraćanje pozitivnog javnog imidža obiteljima s više djece koje trebaju postati "uzor", a ne predmet "omalovažavanja i podcjenjivanja".

Među mjerama su, na primjer, financijsko poticanje sklapanja braka poreznim olakšicama i to najmanje u razdoblju od jedne godine. Planiraju i naknade kojima bi se stimulirao "majčin odgojni i kućni posao" barem do polaska u školu najmlađeg djeteta, što je u javnosti dočekano kao povratak u Zagrebu ukinutog modela majke odgojiteljice.

DP bi i drugim financijskim injekcijama stimulirao mlade obitelji, a jedinice lokalne samouprave bile bi dužne i aktivno provoditi mjere stambenog zbrinjavanja mladih obitelji putem dugoročnog najma ili ulaganjem u vlastitu stanogradnju i/ili putem pomoći pri kupnji stambenog prostora.

Stimulirali bi i povratak u ispražnjene i demografski devastirane prostore, uz ostalo, i oslobađanjem od poreza tijekom duljeg razdoblja (barem kroz deset godina), a istim bi poreznim rasterećenjem (najmanje deset godina) poticali i povratak naših iseljenika u Hrvatsku.

Za povratničke obitelji predlažu jednokratne pomoći za troškove preseljenja i ishodovanja dokumenata, a predlažu i osnivanje Centara za povratnike diljem svijeta, posebno u južnoj Americi.

Set mjera tiče se i revitalizacije naših napuštenih krajeva, ali otoka za koje planiraju "investicije u kvalitetnu i frekventnu brodsku povezanost s kopnom" i ostalu prometnu infrastrukturu, poticanje gospodarskog razvoja smanjivanjem poreza i reduciranjem administrativnih procedura malim i srednjim poduzećima u sektoru poljoprivrede, ribarstva i zanatskih obrta, itd.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Može li jedno zasebno ministarstvo riješiti problem? Gotovo nemoguće bez koordinacije s ostalim ministarstvima, prije svega gospodarstva, financija, ali i ostalih. Tek u koordinaciji svih ministarstava, koja moraju shvatiti da je to i njihova odgovornost, može se pokrenuti proces revitalizacije – kaže demograf Anđelko Akrap [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručnjaci složni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Može li jedno zasebno ministarstvo riješiti problem? Gotovo nemoguće bez koordinacije s ostalim ministarstvima, prije svega gospodarstva, financija, ali i ostalih. Tek u koordinaciji svih ministarstava, koja moraju shvatiti da je to i njihova odgovornost, može se pokrenuti proces revitalizacije – kaže demograf Anđelko Akrap stručnjaci složni 2 0 6099 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-08 15:50:21 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-08 19:37:50 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2024-05-08 19:37:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Može li jedno zasebno ministarstvo riješiti problem? Gotovo nemoguće bez koordinacije s ostalim ministarstvima, prije svega gospodarstva, financija, ali i ostalih. Tek u koordinaciji svih ministarstava, koja moraju shvatiti da je to i njihova odgovor [metadata] => robots= author= title=Demografi o Ministarstvu demografije: 'Može biti dobra ideja, ali samo u ovom slučaju. A postavlja se i logično pitanje' page_title=Demografi o Ministarstvu demografije: 'Može biti dobra ideja, ali samo u ovom slučaju. A postavlja se i logično pitanje' [metakey] => demografija, ministarstvo demografije, Anđelko Akrap, dražen živić, Marin Strmota [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044206.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/19520290.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/20014632.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044054.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Cropix, SD","Tomislav Kri\u0161to\/cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Biljana Blivajs\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Je li forma zasebnog ministarstva \u2018recept\u2018\u00a0koji uop\u0107e mo\u017ee dovesti do sprje\u010davanja daljnje demografske erozije.<\/p>","

Marin Strmota:\u00a0S obzirom da temu pokre\u0107e manjinski partner, koliki je potencijal provedivosti te ideje?<\/p>","

Dra\u017een \u017divi\u0107: Taj ministar ujedno bi trebao biti potpredsjednik Vlade za demografiju<\/p>","

An\u0111elko Akrap: Temelj za bilo kakve bitnije promjene\u00a0je sna\u017ena politi\u010dka volja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x799","hd_27044206_1920.jpg":"1920x1080","k_27044206_1280.jpg":"1280x1280","k_27044206_1024.jpg":"1024x1024","k_27044206_640.jpg":"640x640","k_27044206_480.jpg":"480x480","k_27044206_340.jpg":"340x340","k_27044206_220.jpg":"220x220","o_27044206_1280.jpg":"1280x852","o_27044206_1024.jpg":"1024x681","o_27044206_640.jpg":"640x426","o_27044206_480.jpg":"480x319","o_27044206_340.jpg":"340x226","o_27044206_220.jpg":"220x146","h_27044206_1280.jpg":"1280x854","h_27044206_1024.jpg":"1024x683","h_27044206_640.jpg":"640x427","h_27044206_480.jpg":"480x320","h_27044206_340.jpg":"340x227","h_27044206_220.jpg":"220x147","pp_27044206_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044206_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044206_640.jpg":"640x814","pp_27044206_480.jpg":"480x611","pp_27044206_340.jpg":"340x432","pp_27044206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19520290_1920.jpg":"1920x1080","k_19520290_1280.jpg":"1280x1280","k_19520290_1024.jpg":"1024x1024","k_19520290_640.jpg":"640x640","k_19520290_480.jpg":"480x480","k_19520290_340.jpg":"340x340","k_19520290_220.jpg":"220x220","o_19520290_1280.jpg":"1280x853","o_19520290_1024.jpg":"1024x682","o_19520290_640.jpg":"640x426","o_19520290_480.jpg":"480x320","o_19520290_340.jpg":"340x226","o_19520290_220.jpg":"220x146","h_19520290_1280.jpg":"1280x854","h_19520290_1024.jpg":"1024x683","h_19520290_640.jpg":"640x427","h_19520290_480.jpg":"480x320","h_19520290_340.jpg":"340x227","h_19520290_220.jpg":"220x147","pp_19520290_1280.jpg":"1280x1628","pp_19520290_1024.jpg":"1024x1303","pp_19520290_640.jpg":"640x814","pp_19520290_480.jpg":"480x611","pp_19520290_340.jpg":"340x432","pp_19520290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_20014632_1920.jpg":"1920x1080","k_20014632_1280.jpg":"1280x1280","k_20014632_1024.jpg":"1024x1024","k_20014632_640.jpg":"640x640","k_20014632_480.jpg":"480x480","k_20014632_340.jpg":"340x340","k_20014632_220.jpg":"220x220","o_20014632_1280.jpg":"1280x822","o_20014632_1024.jpg":"1024x658","o_20014632_640.jpg":"640x411","o_20014632_480.jpg":"480x308","o_20014632_340.jpg":"340x218","o_20014632_220.jpg":"220x141","h_20014632_1280.jpg":"1280x854","h_20014632_1024.jpg":"1024x683","h_20014632_640.jpg":"640x427","h_20014632_480.jpg":"480x320","h_20014632_340.jpg":"340x227","h_20014632_220.jpg":"220x147","pp_20014632_1280.jpg":"1280x1628","pp_20014632_1024.jpg":"1024x1303","pp_20014632_640.jpg":"640x814","pp_20014632_480.jpg":"480x611","pp_20014632_340.jpg":"340x432","pp_20014632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27044054_1920.jpg":"1920x1080","k_27044054_1280.jpg":"1280x1280","k_27044054_1024.jpg":"1024x1024","k_27044054_640.jpg":"640x640","k_27044054_480.jpg":"480x480","k_27044054_340.jpg":"340x340","k_27044054_220.jpg":"220x220","o_27044054_1280.jpg":"1280x853","o_27044054_1024.jpg":"1024x682","o_27044054_640.jpg":"640x426","o_27044054_480.jpg":"480x320","o_27044054_340.jpg":"340x226","o_27044054_220.jpg":"220x146","h_27044054_1280.jpg":"1280x854","h_27044054_1024.jpg":"1024x683","h_27044054_640.jpg":"640x427","h_27044054_480.jpg":"480x320","h_27044054_340.jpg":"340x227","h_27044054_220.jpg":"220x147","pp_27044054_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044054_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044054_640.jpg":"640x814","pp_27044054_480.jpg":"480x611","pp_27044054_340.jpg":"340x432","pp_27044054_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6114228 Threads: 89 Questions: 1106003658 Slow queries: 0 Opens: 204595 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.890 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9907836 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/demografi-o-ministarstvu-demografije-moze-biti-dobra-ideja-ali-samo-u-ovom-slucaju-a-postavlja-se-i-logicno-pitanje-1387081 [printLink] => /vijesti/hrvatska/demografi-o-ministarstvu-demografije-moze-biti-dobra-ideja-ali-samo-u-ovom-slucaju-a-postavlja-se-i-logicno-pitanje-1387081?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 395905 [name] => demografija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => demografija [link] => /tag/demografija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 607208 [name] => ministarstvo demografije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-29 21:26:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-demografije [link] => /tag/ministarstvo-demografije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 309786 [name] => Anđelko Akrap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andelko-akrap [link] => /tag/andelko-akrap ) [3] => stdClass Object ( [id] => 758388 [name] => dražen živić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-08 18:14:35 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-zivic-0 [link] => /tag/drazen-zivic-0 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 372045 [name] => Marin Strmota [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-strmota [link] => /tag/marin-strmota ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Može li jedno zasebno ministarstvo riješiti problem? Gotovo nemoguće bez koordinacije s ostalim ministarstvima, prije svega gospodarstva, financija, ali i ostalih. Tek u koordinaciji svih ministarstava, koja moraju shvatiti da je to i njihova odgovornost, može se pokrenuti proces revitalizacije – kaže demograf Anđelko Akrap [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručnjaci složni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Demografi o Ministarstvu demografije: ‘Može biti dobra ideja, ali samo u ovom slučaju. A postavlja se i logično pitanje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044206.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Cropix, SD [mainImageDesc] =>

Je li forma zasebnog ministarstva ‘recept‘ koji uopće može dovesti do sprječavanja daljnje demografske erozije.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044206.jpg [title] =>

Je li forma zasebnog ministarstva ‘recept‘ koji uopće može dovesti do sprječavanja daljnje demografske erozije.

Ilustracija/Cropix, SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/19520290.jpg [title] =>

Marin Strmota: S obzirom da temu pokreće manjinski partner, koliki je potencijal provedivosti te ideje?

Tomislav Krišto/cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/20014632.jpg [title] =>

Dražen Živić: Taj ministar ujedno bi trebao biti potpredsjednik Vlade za demografiju

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044054.jpg [title] =>

Anđelko Akrap: Temelj za bilo kakve bitnije promjene je snažna politička volja

Biljana Blivajs/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako nema političke volje da se odlučnije krene rješavati pitanje demografskog sloma, osnivanje zasebnog ministarstva samo po sebi neće puno promijeniti - stav je to oko kojega se slažu vodeći hrvatski demografi, koji za našu novinu komentiraju ideju Domovinskog pokreta o afirmaciji pronatalitetnih, i demografskih tema općenito, kroz ustanovljenje zasebnog Ministarstva demografije.

Domovinski pokret demografske je teme visoko postavio na ljestvici prioriteta. DP ima u planu demografski deficit riješiti "sinkroniziranim djelovanjem od strane državnih tijela" kroz mjere pronatalitetne politike, obuzdavanje daljnjeg iseljavanja te stvaranje uvjeta za povratak raseljenih obitelji, osobito iz južne Amerike.

DP planira za potrebe pronatalitetnih mjera na državnoj razini "ucijepiti" četiri posto BDP-a te na taj način osigurati dovoljno sredstava "za sve planove obuhvaćene strategijom demografskog oporavka, u četverogodišnjem razdoblju". Prema izračunu ekonomista, za to bi trebalo oko tri milijarde eura godišnje.

Što s uredima?

No, treba spomenuti i kako je Hrvatski sabor u ožujku ove godine donio Strategiju demografske revitalizacije Hrvatske do 2033. godine, za čiju će provedbu trebati, prema Vladinim procjenama, oko 9,6 milijardi eura.

I dok DP planira čvrsto u svoje ruke preuzeti resor demografije, postavlja se pitanje je li forma zasebnog ministarstva "recept" koji uopće može dovesti do sprječavanja daljnje demografske erozije.

Stara, umorna, raseljena, u konstantnom demografskom minusu, Hrvatska je 2016. godine ustanovila Ministarstvo demografije, doduše u kombinaciji s obitelji, mladima i socijalnom politikom, a onda su 2020. godine demografija i mladi "deložirani" u zaseban Središnji ured kojemu je na čelu državni tajnik/ca.

Od 2011. godine na životu je i zaseban Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, pa se postavlja pitanje koja je njihova sudbina u budućoj konstrukciji izvršne vlasti.

---

image

Anđelko Akrap: Temelj za bilo kakve bitnije promjene je snažna politička volja

Biljana Blivajs/Cropix
---

- Temelj za bilo kakve bitnije promjene demografskog smjera je snažna politička volja, a ona, kada su ove teme u pitanju, dosad nije postojala – odlučan je akademik Anđelko Akrap, demograf i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, čija je analiza pokazala, podsjetimo, kako je Hrvatska najgora među zemljama Europske unije prema padu broja stanovnika: u desetogodišnjem razdoblju (2013. do 2022. godine) izgubili smo oko 400.000 ili 9,4 posto ljudi.

- Može li jedno zasebno ministarstvo riješiti problem? Teško, gotovo nemoguće bez koordinacije s ostalim ministarstvima, prije svega gospodarstva, financija, ali i svih ostalih. Tek u koordinaciji svih ministarstava, koja moraju shvatiti da je to i njihova odgovornost, može se pokrenuti proces revitalizacije – kaže demograf Akrap.

Ponavlja kako je za pokretanje tih procesa važno donijeti sveukupnu razvojnu strategiju čiji bi dio bile i demografske mjere koje bi uključivale i mjere za depopulirane krajeve, mjere koje se tiču povratka iseljenih, pomoći mladim obiteljima i svega ostaloga na što demografi upozoravaju godinama.

- U Hrvatskoj, nažalost, nema svijesti koliko je ovo problem cijelog društva, koliko svako daljnje odgađanje rješavanja ovih pitanja prijeti daljnjim urušavanjem, od obrazovnog sustava do gospodarstva. To je svepolitički problem koji ne ovisi samo o jednoj političkoj opciji – poručuje Akrap. Na upit koliko u tom smislu prepreka mogu biti visoki financijski iznosi, kaže:

- To košta, ali taj novac nije bacanje u prazno. Govorimo o dugoročnoj politici, ne mogu se trendovi preokrenuti u kratkom roku – upozorava demograf Akrap.

Pozitivno ozračje

---

image

Dražen Živić: Taj ministar ujedno bi trebao biti potpredsjednik Vlade za demografiju

Ante Čizmić/Cropix
---

Da je rješavanje demografskih pitanja stvar političke volje, slaže se i demograf dr. sc. Dražen Živić, pomoćnik ravnatelja zagrebačkog Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Ali i upozorava:

- Zasebno Ministarstvo demografije dobra je ideja, ali samo u slučaju da se nešto konkretno radi, a ne da je riječ o tek pukom zadovoljenju forme i komuniciranih stavova o važnosti demografskih pitanja – ocjenjuje dr. sc. Živić.

- Kao demograf mogu podržati tu ideju, ali taj ministar ujedno bi trebao biti potpredsjednik Vlade za demografiju. Takvo tijelo – zasebno ministarstvo - i osoba koja mu je na čelu trebaju imati određeni autoritet kako bi mogli osmišljavati i provoditi demografske politike – smatra demograf Živić, koji ističe i kako država treba pokazati čvrstoću u afirmaciji pozitivnog ozračja kada su u pitanju teme poput braka, obitelji, djece.

Prije šest godina dao je ostavku na mjesto državnog tajnika za demografiju iz moralnih razloga, a tadašnje je Vladine demografske mjere nazvao "neozbiljnima i folklorom".

Danas izv. prof. dr. sc. Marin Strmota, demograf sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, stoji iza toga da je potrebna institucionalizacija sektora za demografski razvoj (u tom smislu i sugerira naziv budućeg ministarstva, ističući kako se naziv "demografija" odnosi na znanstvenu disciplinu).

---

image

Marin Strmota: S obzirom da temu pokreće manjinski partner, koliki je potencijal provedivosti te ideje?

Tomislav Krišto/cropix
---

- Iako, postavlja se logično pitanje – s obzirom da ovu temu pokreće manjinski partner, koliki je potencijal provedivosti te ideje? Dosadašnja je Vlada degradirala Ministarstvo demografije u ured. Kada je u pitanju provedba tih politika, iznad svega stoji politička volja vrha vlasti, od samog premijera, Ministarstva financija koje treba osigurati sredstva, do ostalih ministarstava. Svi resori mogu donositi mjere koje su dio demografske politike – slaže se profesor Strmota s ostalim sugovornicima.

Ističe i kako su se demografska pitanja u nas dosad prilično minorizirala, u političkim se strukturama nije razumjela snaga demografskih promjena, bilo je dosta nestručnosti i političke kratkovidnosti.

- Ako će posebno Ministarstvo demografije biti samo smokvin list za demografsku situaciju s kojom se suočava Hrvatska, neće biti dobro. Ali, bit ću optimističan – poručuje Marin Strmota.

Kada su u pitanje sredstva za demografsku revitalizaciju, sugovornici se slažu da ona čak i ne predstavljaju problem ako postoji stvarna politička volja za hvatanje u koštac s demografskom devastacijom zemlje.

---

Planirane mjere DP-a: stanovi za mlade obitelji, naknade majkama...

Domovinski pokret u svome Političkom programu predlaže više mjera demografskog oporavka, i svakako vraćanje pozitivnog javnog imidža obiteljima s više djece koje trebaju postati "uzor", a ne predmet "omalovažavanja i podcjenjivanja".

Među mjerama su, na primjer, financijsko poticanje sklapanja braka poreznim olakšicama i to najmanje u razdoblju od jedne godine. Planiraju i naknade kojima bi se stimulirao "majčin odgojni i kućni posao" barem do polaska u školu najmlađeg djeteta, što je u javnosti dočekano kao povratak u Zagrebu ukinutog modela majke odgojiteljice.

DP bi i drugim financijskim injekcijama stimulirao mlade obitelji, a jedinice lokalne samouprave bile bi dužne i aktivno provoditi mjere stambenog zbrinjavanja mladih obitelji putem dugoročnog najma ili ulaganjem u vlastitu stanogradnju i/ili putem pomoći pri kupnji stambenog prostora.

Stimulirali bi i povratak u ispražnjene i demografski devastirane prostore, uz ostalo, i oslobađanjem od poreza tijekom duljeg razdoblja (barem kroz deset godina), a istim bi poreznim rasterećenjem (najmanje deset godina) poticali i povratak naših iseljenika u Hrvatsku.

Za povratničke obitelji predlažu jednokratne pomoći za troškove preseljenja i ishodovanja dokumenata, a predlažu i osnivanje Centara za povratnike diljem svijeta, posebno u južnoj Americi.

Set mjera tiče se i revitalizacije naših napuštenih krajeva, ali otoka za koje planiraju "investicije u kvalitetnu i frekventnu brodsku povezanost s kopnom" i ostalu prometnu infrastrukturu, poticanje gospodarskog razvoja smanjivanjem poreza i reduciranjem administrativnih procedura malim i srednjim poduzećima u sektoru poljoprivrede, ribarstva i zanatskih obrta, itd.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Cropix, SD Tomislav Krišto/cropix Ante Čizmić/Cropix Biljana Blivajs/Cropix
Ilustracija/Cropix, SD

Je li forma zasebnog ministarstva ‘recept‘ koji uopće može dovesti do sprječavanja daljnje demografske erozije.

Tomislav Krišto/cropix

Marin Strmota: S obzirom da temu pokreće manjinski partner, koliki je potencijal provedivosti te ideje?

Ante Čizmić/Cropix

Dražen Živić: Taj ministar ujedno bi trebao biti potpredsjednik Vlade za demografiju

Biljana Blivajs/Cropix

Anđelko Akrap: Temelj za bilo kakve bitnije promjene je snažna politička volja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/demografi-o-ministarstvu-demografije-moze-biti-dobra-ideja-ali-samo-u-ovom-slucaju-a-postavlja-se-i-logicno-pitanje-1387081 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=75bdc7bbe347316acd2255f394091968bcfc686d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Demografi+o+Ministarstvu+demografije%3A+%E2%80%98Mo%C5%BEe+biti+dobra+ideja%2C+ali+samo+u+ovom+slu%C4%8Daju.+A+postavlja+se+i+logi%C4%8Dno+pitanje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdemografi-o-ministarstvu-demografije-moze-biti-dobra-ideja-ali-samo-u-ovom-slucaju-a-postavlja-se-i-logicno-pitanje-1387081 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdemografi-o-ministarstvu-demografije-moze-biti-dobra-ideja-ali-samo-u-ovom-slucaju-a-postavlja-se-i-logicno-pitanje-1387081 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Može li jedno zasebno ministarstvo riješiti problem? Gotovo nemoguće bez koordinacije s ostalim ministarstvima, prije svega gospodarstva, financija, ali i ostalih. Tek u koordinaciji svih ministarstava, koja moraju shvatiti da je to i njihova odgovornost, može se pokrenuti proces revitalizacije – kaže demograf Anđelko Akrap [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručnjaci složni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskastručnjaci složni

Demografi o Ministarstvu demografije: ‘Može biti dobra ideja, ali samo u ovom slučaju. A postavlja se i logično pitanje‘

Piše Marijana Cvrtila
8. svibnja 2024. - 21:37
Je li forma zasebnog ministarstva ‘recept‘ koji uopće može dovesti do sprječavanja daljnje demografske erozije.Ilustracija/Cropix, SD

Ako nema političke volje da se odlučnije krene rješavati pitanje demografskog sloma, osnivanje zasebnog ministarstva samo po sebi neće puno promijeniti - stav je to oko kojega se slažu vodeći hrvatski demografi, koji za našu novinu komentiraju ideju Domovinskog pokreta o afirmaciji pronatalitetnih, i demografskih tema općenito, kroz ustanovljenje zasebnog Ministarstva demografije.

Domovinski pokret demografske je teme visoko postavio na ljestvici prioriteta. DP ima u planu demografski deficit riješiti "sinkroniziranim djelovanjem od strane državnih tijela" kroz mjere pronatalitetne politike, obuzdavanje daljnjeg iseljavanja te stvaranje uvjeta za povratak raseljenih obitelji, osobito iz južne Amerike.

DP planira za potrebe pronatalitetnih mjera na državnoj razini "ucijepiti" če...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:28