stdClass Object ( [id] => 1187745 [title] => Debeljak je dužan svima. Radnicima, bankarima, državi, a najviše Rusima. Tisuće radnika u škveru i DIV grupi čeka neizvjesna budućnost, a evo kako je do enormnog duga došlo [alias] => debeljak-je-duzan-svima-radnicima-bankarima-drzavi-a-najvise-rusima-tisuce-radnika-u-skveru-i-div-grupi-ceka-neizvjesna-buducnost-a-evo-kako-je-do-enormnog-duga-doslo [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ukratko: Debeljak je ostao bez love. A dužan je na sve strane, domaćima i stranima. Radnicima, obrtnicima, kupcima, dobavljačima. Bankarima. Državi. Svima. Najviše Rusima. I nema se više komu obratiti. Kak ni kamatarima... Bilo je takvih i prije njega. Naprimjer, Todorić.

Ne likujemo i ne pravimo se pametni, ali ne možemo ne istaknuti: ljudi, pa o svemu smo detaljno i opširno pisali u čitavoj seriji tekstova objavljenih u "Slobodnoj" u posljednjih godinu dana. Ukazivali i upozoravali na skorašnji brodolom, prije svega Brodosplita, tvrtke u vlasništvu DIV Grupe Tomislava Debeljaka.

Računajući da postoji javni interes, da postoji 2000 škverana i njihovih obitelji, da postoji izloženost države, koja na bezbroj načina ima mogućnost i obvezu pratiti što se događa u brodogradilištu i vlasničkoj samoborskoj grupaciji. Da ne bi sutra bilo, kao što je bilo mnogo puta dosad u Hrvatskoj - nismo znali.

Svi su znali sve, čak i kupci naših novina koje upravo listate ili najudaljeniji čitatelji portala Slobodne Dalmacije.

A sada o meritumu: do jučer nezainteresirane medije pljusnula je vijest kako je Debeljak sudskim putom zatražio pokretanje predstečajnog postupka za svoju DIV Grupu. Zagrebačkom Trgovačkom sudu obratio se s takvim prijedlogom, ističući da više ne može plaćati svoje obveze i da mu je račun zato blokiran.

Prije je takve stvari skrivao. Znamo, pisali smo.

Na Financijskoj agenciji (Fina) čak je 1037 zahtjeva za prisilnu naplatu: razni vjerovnici od Debeljakova DIV-a trenutačno potražuju više od 40 milijuna kuna dospjelog duga.

Pišući Trgovačkom sudu u Zagrebu, ekspeditivni Debeljak, navodi:

"DIV Grupa u trenutku podnošenja prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka ima ispunjen predstečajni razlog prijeteće nesposobnosti za plaćanje usljed smanjenja likvidnosti i nije u mogućnosti ispuniti postojeće obveze unutar ranije ugovorenih rokova dospijeća."

A kako i zašto je čuvena DIV Grupa još čuvenijeg poduzetnika Tomislava Debeljaka upala u probleme radi kojih traži da mu se institucionalno pruži još jedna prilika prije potopa? Evo što sam kaže, obraćajuči se sudu:

"Budući da je odluka o pokretanju predstečajnog postupka donesena kao odgovor na objektivne okolnosti vezane uz izvanrednu situaciju više sile na koju nismo mogli utjecati (ratna zbivanja u Ukrajini, povezane financijske i gospodarske sankcije te druge objektivne okolnosti), prijedlog Plana restrukturiranja bit će izrađen i predstavljen sudu i vjerovnicima u zakonskom roku."

Osnovna namjera mu je "očuvati kontinutiet poslovanja i radna mjesta te reprogramirati obveze" u skladu s novim "okolnostima na koje nismo mogli utjecati". U tom smislu vjeruje "da će vjerovnici podržati Plan restrukturiranja..."

Predstečajne nagodbe, to već znamo, posljednji su pokušaj spašavanja posrnulih tvrtki, obično na teret vjerovnika, prije svega onih manjih: vlasnik se riješi dijela obveza, dio dugova se posuši, a dio reprogramira na duge staze. Stari gazda ponovno jaše, dio radnika radi, nema socijalne bombe pred Vladom i sve u tom tonu.

Još ako za muke okrivite koronavirus i ruski rat u Ukrajini - eto prilike!

Tako Debeljak zagrebačkim trgovačkim sucima u opširnom pismu kaže da je njegov DIV zapravo teško ranjen u očinskom pokušaju spašavanja Brodosplita, nevino nastradalog u vatri sankcija koje je svijet nametnuo Rusiji.

Tumači Debeljak sudu da je viša sila, odnosno Putinov rat protiv Zelenskog "onemogućila reguliranje ranijih odnosa između Brososplita i VTB Europe, te realizaciju nove kreditne linije".

"Radi se, naime, o financiranju dva brodograđevna projekta u Brodosplitu, od kojih je 30. 3. 2022. godine dospio kredit s iznosom glavnice od 50.000.000 eura, koji nosi sudužništvo DIV Grupe, a najkasnije do 15. 4. 2022. godine dospijeva i kredit ukupnog iznosa glavnice od 32.000.000 eura."

I došli smo do Rusa. Oni su vlasnici VTB banke s kojom Debeljak, prije svega njegov splitski škver surađuje odavno. Upravo su Rusi izdašno financirali Debeljakove brodograđevne projekte. O čemu smo također detaljno pisali.

Ključna informacija iz Debeljakova obraćanja sudu kaže da su Brodosplitu upravo dospjela na naplatu 82 milijuna eura ruskog kredita. Znači, Debeljak ih mora vratiti Rusima.

To su stari krediti: za ovaj veći od 50 milijuna eura ruska banka ima upisano založno pravo na velikom jedrenjaku "Golden Horizon". Tim ruskim novcem Debeljak je vjerojatno dovršio spomenuti kliper s pet jarbola (nov. 483) - budući da se razišao s originalnim naručiteljem tog posla - pa ga na koncu prodao vlastitoj kompaniji na Maršalovim Otocima, čija direktorica je Debeljakova sestra Vedrana.

Drugi ruski kredit dospio na naplatu težak je 32 milijuna eura. Svojevremeno je podignut za financiranje novogradnje 485, malog polarnog kruzera "Janssonius". Brod jako kasni - kao i svi na splitskim navozima posljednjih godina - i eno ga nedovršena u škveru. Država je izdala jamstvo za taj kruzer. A zanimljivo je da ga je Debeljak zapravo ugovorio sam sa sobom, odnosno s još jednom škverskom tvrtkom na Maršalovim Otocima - Polaris Expeditions.

Evo trenutka za slikovit detalj: Debeljak sudu govori da DIV mora u predstečaj jer je financijski pomogao Brodosplitu, čak mu bio i sudužnik kod refinanciranja ruskih kredita. Ali, popis DIV-ovih obveza otkriva da su Brodosplit (167) i Brodosplitov pacifički Polaris (49) pozajmili Debeljaku, odnosno DIV-u 216 milijuna kuna (167+49)!

Treba svakako istaknuti da je izrazito teško pratiti gazdine akcije, imao bi tu što raditi čitav financijski forenzički tim, ali zar nije logično upitati sljedeće: ako Debeljak Rusima ne vrati upravo dospjele kredite od 82 milijuna eura (50+32), što to protiv njega mogu poduzerti ruski bankari u okolnostima međunarodnih sankcija?! Na koji način i čime ga mogu prisiliti da vrati dug?! Budući da su pod sankcijama! I ne ide li ta iščašena situacija s Rusima zapravo u korist Debeljaku?!

Teško itko sa sigurnošću može odgovoriti na ta pitanja. Jedno je očito - lovu je potrošio, a poslove nije dovršio. Ali nije jasno ima li Samoborac još kakvih skrivenih motiva u rukavu, dočim se trudi oko sudaca.

Uglavnom, vlasnik DIV Grupe i splitskog škvera Trgovačkom sudu u Zagrebu objašnjava kako su s Rusima, baš nekako pred rat, bili dogovarali pretvaranje spomenutih dvaju kratkoročnih kredita u dugoročne. Kolateral bi bila polica osiguranja državne razvojne banke HBOR, ali - gle čuda - dosad uvijek raspoloženi HBOR sada kaže da ne može.

A ovako kaže Debeljak:

"Budući da je stav HBOR-a bio da ne može izdati policu osiguranja u korist strane banke, VTB je inzistirao na ugovaranju sudužništva DIV Grupe. Iako je Brodosplit s VTB-om još početkom rujna dogovorio uvjete pretvaranja postojećih kratkoročnih kredita u dugoročne, transakcije nisu realizirane jer su se početkom studenog u pregovore uključili timovi iz VTB Rusija, koji su onemogućavali postizanje dogovora."

U međuvremenu su Rusi škveranima uskratili isplatiti i osam milijuna eura za dovršetak novogradnje 485, onog malog polarnog kruzera "Janssonius" kojeg eno još i sad u brodogradilištu. Jako kasni.

Našavši se u škripcu, Debeljak trgovačkim sucima objašnjava:

"Svjesni poteškoća u postizanju dogovora s VTB, već početkom godine započeli smo pregovore s inozemnim financijskim institucijama koje imaju kapacitet preuzeti navedena financiranja, ali oni u ovom trenutku ne mogu sudjelovati u transakciji koja uključuje VTB, usljed postojećih sankcija. Iz tog razloga smo se obratili Vladi RH za pomoć u vidu refinanciranja izloženosti u VTB banci, kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj ili na neki drugi način kojim bismo otklonili situaciju više sile i fokusirali se na strukturiranje novih projekata."

Podsjetimo, početkom travnja Debeljak je privremeno ugasio brodograđevnu djelatnost u Splitu, poslavši na čekanje barem 1500 radnika, objašnjavajući da VTB banka ne može zbog sankcija škveru uplatiti 60 milijuna eura. Pa se opet pitamo tko to komu ovdje duguje: Rusi Debeljaku ili ipak Debeljak njima?! Što vi mislite?

---

Debeljak: Predstečaj pokrećemo, paradoksalno, u nikad boljoj poziciji

Tražeći otvaranje predstečajnog postupka, Debeljak nije zaboravio podsjetiti sud da bi Grupa inače zapala u "stečaj koji bi u potpunosti onemogućio poslovanje te bi za posljedicu imao prestanak postojećih ugovora, a što bi rezultirao prestankom radnog odnosa za sve ili većinu radnika".

A slušajte sada ovo, tipičan Debeljak:

"Predstečajni postupak pokrećemo, paradoksalno, u nikad boljoj poziciji, gledano sve ključne segmente-izvore prihoda DIV Grupe…"

Pa niže sve buduće uspjehe: od europskog uvođenja antidumping carina na vijčanu robu iz Kine, i to u visini od 86,5 posto, što će Debeljakovu kninskom Tviku omogućiti unosnu prodaju vijaka po Europi i po odličnoj cijeni.

"Uz značajno povećanje potražnje za vijčanom robom, ostajemo vrlo aktivni i u segmentu infrastrukturnih projekata, te smo ugovorili s Hrvatskim autocestama uređenje treće cijeve tunela Konjsko i s Hrvatskim cestama rekonstrukciju križanja Širina u Solinu. Oba projekta s realizacijom kreću odmah, a namjera nam je javljati se na javna nadmetanja za nove projekte u segmentu željezničke infrastrukture i mostova."

Ne zaboravimo da je DIV jedan od izvođača velikog infrastrukturnog projekta obnove željezničke pruge na dionici Dugo Selo - Križevci. Naravno, i taj projekt jako kasni…

---

---

Debeljak u brojkama

Financijske obveze Grupe - 703 milijuna kuna

Kapital i rezerve - 835 milijuna kuna

Imovina - 1,727 milijarda kuna

Dobit u 2020. godini - 40,5 milijuna kuna

DIV Grupa - ukupno 4000 zaposlenih

Samo DIV - 862 zaposlena

---

---

Dugovi (samo neki)

Poreznoj upravi (primljeni predujam) - 40 milijuna kuna

HBORu (kredit) - 88 milijuna kuna

Addiko banci (kredit) - 113 milijuna kuna

Wijge Holding, Nizozemska (pozajmica) - 43 milijuna kuna

Brodosplitu (pozajmica) - 167 milijuna kuna

Brodosplitovoj tvrtki Polaris Exploration na Maršalovim Otocima (pozajmica) - 49 milijuna kuna

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na rubu propasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => na rubu propasti 0 8075 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-26 14:04:42 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-27 10:05:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-04-27 10:05:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2353 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21790624.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1242","hd_21790624_1920.jpg":"1920x1080","k_21790624_1280.jpg":"1280x1280","k_21790624_1024.jpg":"1024x1024","k_21790624_640.jpg":"640x640","k_21790624_480.jpg":"480x480","k_21790624_340.jpg":"340x340","k_21790624_220.jpg":"220x220","o_21790624_1280.jpg":"1280x828","o_21790624_1024.jpg":"1024x662","o_21790624_640.jpg":"640x414","o_21790624_480.jpg":"480x310","o_21790624_340.jpg":"340x219","o_21790624_220.jpg":"220x142","h_21790624_1280.jpg":"1280x854","h_21790624_1024.jpg":"1024x683","h_21790624_640.jpg":"640x427","h_21790624_480.jpg":"480x320","h_21790624_340.jpg":"340x227","h_21790624_220.jpg":"220x147","pp_21790624_1280.jpg":"1006x1280","pp_21790624_1024.jpg":"805x1024","pp_21790624_640.jpg":"503x640","pp_21790624_480.jpg":"377x480","pp_21790624_340.jpg":"267x340","pp_21790624_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38289108 Threads: 3 Questions: 7090870417 Slow queries: 3298680 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608171789 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/debeljak-je-duzan-svima-radnicima-bankarima-drzavi-a-najvise-rusima-tisuce-radnika-u-skveru-i-div-grupi-ceka-neizvjesna-buducnost-a-evo-kako-je-do-enormnog-duga-doslo-1187745 [printLink] => /vijesti/hrvatska/debeljak-je-duzan-svima-radnicima-bankarima-drzavi-a-najvise-rusima-tisuce-radnika-u-skveru-i-div-grupi-ceka-neizvjesna-buducnost-a-evo-kako-je-do-enormnog-duga-doslo-1187745?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 362802 [name] => Tomislav Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-debeljak [link] => /tag/tomislav-debeljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 224862 [name] => Brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 453767 [name] => DIV [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => div [link] => /tag/div ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na rubu propasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Debeljak je dužan svima. Radnicima, bankarima, državi, a najviše Rusima. Tisuće radnika u škveru i DIV grupi čeka neizvjesna budućnost, a evo kako je do enormnog duga došlo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21790624.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21790624.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ukratko: Debeljak je ostao bez love. A dužan je na sve strane, domaćima i stranima. Radnicima, obrtnicima, kupcima, dobavljačima. Bankarima. Državi. Svima. Najviše Rusima. I nema se više komu obratiti. Kak ni kamatarima... Bilo je takvih i prije njega. Naprimjer, Todorić.

Ne likujemo i ne pravimo se pametni, ali ne možemo ne istaknuti: ljudi, pa o svemu smo detaljno i opširno pisali u čitavoj seriji tekstova objavljenih u "Slobodnoj" u posljednjih godinu dana. Ukazivali i upozoravali na skorašnji brodolom, prije svega Brodosplita, tvrtke u vlasništvu DIV Grupe Tomislava Debeljaka.

Računajući da postoji javni interes, da postoji 2000 škverana i njihovih obitelji, da postoji izloženost države, koja na bezbroj načina ima mogućnost i obvezu pratiti što se događa u brodogradilištu i vlasničkoj samoborskoj grupaciji. Da ne bi sutra bilo, kao što je bilo mnogo puta dosad u Hrvatskoj - nismo znali.

Svi su znali sve, čak i kupci naših novina koje upravo listate ili najudaljeniji čitatelji portala Slobodne Dalmacije.

A sada o meritumu: do jučer nezainteresirane medije pljusnula je vijest kako je Debeljak sudskim putom zatražio pokretanje predstečajnog postupka za svoju DIV Grupu. Zagrebačkom Trgovačkom sudu obratio se s takvim prijedlogom, ističući da više ne može plaćati svoje obveze i da mu je račun zato blokiran.

Prije je takve stvari skrivao. Znamo, pisali smo.

Na Financijskoj agenciji (Fina) čak je 1037 zahtjeva za prisilnu naplatu: razni vjerovnici od Debeljakova DIV-a trenutačno potražuju više od 40 milijuna kuna dospjelog duga.

Pišući Trgovačkom sudu u Zagrebu, ekspeditivni Debeljak, navodi:

"DIV Grupa u trenutku podnošenja prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka ima ispunjen predstečajni razlog prijeteće nesposobnosti za plaćanje usljed smanjenja likvidnosti i nije u mogućnosti ispuniti postojeće obveze unutar ranije ugovorenih rokova dospijeća."

A kako i zašto je čuvena DIV Grupa još čuvenijeg poduzetnika Tomislava Debeljaka upala u probleme radi kojih traži da mu se institucionalno pruži još jedna prilika prije potopa? Evo što sam kaže, obraćajuči se sudu:

"Budući da je odluka o pokretanju predstečajnog postupka donesena kao odgovor na objektivne okolnosti vezane uz izvanrednu situaciju više sile na koju nismo mogli utjecati (ratna zbivanja u Ukrajini, povezane financijske i gospodarske sankcije te druge objektivne okolnosti), prijedlog Plana restrukturiranja bit će izrađen i predstavljen sudu i vjerovnicima u zakonskom roku."

Osnovna namjera mu je "očuvati kontinutiet poslovanja i radna mjesta te reprogramirati obveze" u skladu s novim "okolnostima na koje nismo mogli utjecati". U tom smislu vjeruje "da će vjerovnici podržati Plan restrukturiranja..."

Predstečajne nagodbe, to već znamo, posljednji su pokušaj spašavanja posrnulih tvrtki, obično na teret vjerovnika, prije svega onih manjih: vlasnik se riješi dijela obveza, dio dugova se posuši, a dio reprogramira na duge staze. Stari gazda ponovno jaše, dio radnika radi, nema socijalne bombe pred Vladom i sve u tom tonu.

Još ako za muke okrivite koronavirus i ruski rat u Ukrajini - eto prilike!

Tako Debeljak zagrebačkim trgovačkim sucima u opširnom pismu kaže da je njegov DIV zapravo teško ranjen u očinskom pokušaju spašavanja Brodosplita, nevino nastradalog u vatri sankcija koje je svijet nametnuo Rusiji.

Tumači Debeljak sudu da je viša sila, odnosno Putinov rat protiv Zelenskog "onemogućila reguliranje ranijih odnosa između Brososplita i VTB Europe, te realizaciju nove kreditne linije".

"Radi se, naime, o financiranju dva brodograđevna projekta u Brodosplitu, od kojih je 30. 3. 2022. godine dospio kredit s iznosom glavnice od 50.000.000 eura, koji nosi sudužništvo DIV Grupe, a najkasnije do 15. 4. 2022. godine dospijeva i kredit ukupnog iznosa glavnice od 32.000.000 eura."

I došli smo do Rusa. Oni su vlasnici VTB banke s kojom Debeljak, prije svega njegov splitski škver surađuje odavno. Upravo su Rusi izdašno financirali Debeljakove brodograđevne projekte. O čemu smo također detaljno pisali.

Ključna informacija iz Debeljakova obraćanja sudu kaže da su Brodosplitu upravo dospjela na naplatu 82 milijuna eura ruskog kredita. Znači, Debeljak ih mora vratiti Rusima.

To su stari krediti: za ovaj veći od 50 milijuna eura ruska banka ima upisano založno pravo na velikom jedrenjaku "Golden Horizon". Tim ruskim novcem Debeljak je vjerojatno dovršio spomenuti kliper s pet jarbola (nov. 483) - budući da se razišao s originalnim naručiteljem tog posla - pa ga na koncu prodao vlastitoj kompaniji na Maršalovim Otocima, čija direktorica je Debeljakova sestra Vedrana.

Drugi ruski kredit dospio na naplatu težak je 32 milijuna eura. Svojevremeno je podignut za financiranje novogradnje 485, malog polarnog kruzera "Janssonius". Brod jako kasni - kao i svi na splitskim navozima posljednjih godina - i eno ga nedovršena u škveru. Država je izdala jamstvo za taj kruzer. A zanimljivo je da ga je Debeljak zapravo ugovorio sam sa sobom, odnosno s još jednom škverskom tvrtkom na Maršalovim Otocima - Polaris Expeditions.

Evo trenutka za slikovit detalj: Debeljak sudu govori da DIV mora u predstečaj jer je financijski pomogao Brodosplitu, čak mu bio i sudužnik kod refinanciranja ruskih kredita. Ali, popis DIV-ovih obveza otkriva da su Brodosplit (167) i Brodosplitov pacifički Polaris (49) pozajmili Debeljaku, odnosno DIV-u 216 milijuna kuna (167+49)!

Treba svakako istaknuti da je izrazito teško pratiti gazdine akcije, imao bi tu što raditi čitav financijski forenzički tim, ali zar nije logično upitati sljedeće: ako Debeljak Rusima ne vrati upravo dospjele kredite od 82 milijuna eura (50+32), što to protiv njega mogu poduzerti ruski bankari u okolnostima međunarodnih sankcija?! Na koji način i čime ga mogu prisiliti da vrati dug?! Budući da su pod sankcijama! I ne ide li ta iščašena situacija s Rusima zapravo u korist Debeljaku?!

Teško itko sa sigurnošću može odgovoriti na ta pitanja. Jedno je očito - lovu je potrošio, a poslove nije dovršio. Ali nije jasno ima li Samoborac još kakvih skrivenih motiva u rukavu, dočim se trudi oko sudaca.

Uglavnom, vlasnik DIV Grupe i splitskog škvera Trgovačkom sudu u Zagrebu objašnjava kako su s Rusima, baš nekako pred rat, bili dogovarali pretvaranje spomenutih dvaju kratkoročnih kredita u dugoročne. Kolateral bi bila polica osiguranja državne razvojne banke HBOR, ali - gle čuda - dosad uvijek raspoloženi HBOR sada kaže da ne može.

A ovako kaže Debeljak:

"Budući da je stav HBOR-a bio da ne može izdati policu osiguranja u korist strane banke, VTB je inzistirao na ugovaranju sudužništva DIV Grupe. Iako je Brodosplit s VTB-om još početkom rujna dogovorio uvjete pretvaranja postojećih kratkoročnih kredita u dugoročne, transakcije nisu realizirane jer su se početkom studenog u pregovore uključili timovi iz VTB Rusija, koji su onemogućavali postizanje dogovora."

U međuvremenu su Rusi škveranima uskratili isplatiti i osam milijuna eura za dovršetak novogradnje 485, onog malog polarnog kruzera "Janssonius" kojeg eno još i sad u brodogradilištu. Jako kasni.

Našavši se u škripcu, Debeljak trgovačkim sucima objašnjava:

"Svjesni poteškoća u postizanju dogovora s VTB, već početkom godine započeli smo pregovore s inozemnim financijskim institucijama koje imaju kapacitet preuzeti navedena financiranja, ali oni u ovom trenutku ne mogu sudjelovati u transakciji koja uključuje VTB, usljed postojećih sankcija. Iz tog razloga smo se obratili Vladi RH za pomoć u vidu refinanciranja izloženosti u VTB banci, kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj ili na neki drugi način kojim bismo otklonili situaciju više sile i fokusirali se na strukturiranje novih projekata."

Podsjetimo, početkom travnja Debeljak je privremeno ugasio brodograđevnu djelatnost u Splitu, poslavši na čekanje barem 1500 radnika, objašnjavajući da VTB banka ne može zbog sankcija škveru uplatiti 60 milijuna eura. Pa se opet pitamo tko to komu ovdje duguje: Rusi Debeljaku ili ipak Debeljak njima?! Što vi mislite?

---

Debeljak: Predstečaj pokrećemo, paradoksalno, u nikad boljoj poziciji

Tražeći otvaranje predstečajnog postupka, Debeljak nije zaboravio podsjetiti sud da bi Grupa inače zapala u "stečaj koji bi u potpunosti onemogućio poslovanje te bi za posljedicu imao prestanak postojećih ugovora, a što bi rezultirao prestankom radnog odnosa za sve ili većinu radnika".

A slušajte sada ovo, tipičan Debeljak:

"Predstečajni postupak pokrećemo, paradoksalno, u nikad boljoj poziciji, gledano sve ključne segmente-izvore prihoda DIV Grupe…"

Pa niže sve buduće uspjehe: od europskog uvođenja antidumping carina na vijčanu robu iz Kine, i to u visini od 86,5 posto, što će Debeljakovu kninskom Tviku omogućiti unosnu prodaju vijaka po Europi i po odličnoj cijeni.

"Uz značajno povećanje potražnje za vijčanom robom, ostajemo vrlo aktivni i u segmentu infrastrukturnih projekata, te smo ugovorili s Hrvatskim autocestama uređenje treće cijeve tunela Konjsko i s Hrvatskim cestama rekonstrukciju križanja Širina u Solinu. Oba projekta s realizacijom kreću odmah, a namjera nam je javljati se na javna nadmetanja za nove projekte u segmentu željezničke infrastrukture i mostova."

Ne zaboravimo da je DIV jedan od izvođača velikog infrastrukturnog projekta obnove željezničke pruge na dionici Dugo Selo - Križevci. Naravno, i taj projekt jako kasni…

---

---

Debeljak u brojkama

Financijske obveze Grupe - 703 milijuna kuna

Kapital i rezerve - 835 milijuna kuna

Imovina - 1,727 milijarda kuna

Dobit u 2020. godini - 40,5 milijuna kuna

DIV Grupa - ukupno 4000 zaposlenih

Samo DIV - 862 zaposlena

---

---

Dugovi (samo neki)

Poreznoj upravi (primljeni predujam) - 40 milijuna kuna

HBORu (kredit) - 88 milijuna kuna

Addiko banci (kredit) - 113 milijuna kuna

Wijge Holding, Nizozemska (pozajmica) - 43 milijuna kuna

Brodosplitu (pozajmica) - 167 milijuna kuna

Brodosplitovoj tvrtki Polaris Exploration na Maršalovim Otocima (pozajmica) - 49 milijuna kuna

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/debeljak-je-duzan-svima-radnicima-bankarima-drzavi-a-najvise-rusima-tisuce-radnika-u-skveru-i-div-grupi-ceka-neizvjesna-buducnost-a-evo-kako-je-do-enormnog-duga-doslo-1187745 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=067f81a80dc83fd8014ec33dd06b6085c0678b5c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Debeljak+je+du%C5%BEan+svima.+Radnicima%2C+bankarima%2C+dr%C5%BEavi%2C+a+najvi%C5%A1e+Rusima.+Tisu%C4%87e+radnika+u+%C5%A1kveru+i+DIV+grupi+%C4%8Deka+neizvjesna+budu%C4%87nost%2C+a+evo+kako+je+do+enormnog+duga+do%C5%A1lo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdebeljak-je-duzan-svima-radnicima-bankarima-drzavi-a-najvise-rusima-tisuce-radnika-u-skveru-i-div-grupi-ceka-neizvjesna-buducnost-a-evo-kako-je-do-enormnog-duga-doslo-1187745 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdebeljak-je-duzan-svima-radnicima-bankarima-drzavi-a-najvise-rusima-tisuce-radnika-u-skveru-i-div-grupi-ceka-neizvjesna-buducnost-a-evo-kako-je-do-enormnog-duga-doslo-1187745 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na rubu propasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskana rubu propasti

Debeljak je dužan svima. Radnicima, bankarima, državi, a najviše Rusima. Tisuće radnika u škveru i DIV grupi čeka neizvjesna budućnost, a evo kako je do enormnog duga došlo

Piše Damir Tolj
27. travnja 2022. - 12:05

Ukratko: Debeljak je ostao bez love. A dužan je na sve strane, domaćima i stranima. Radnicima, obrtnicima, kupcima, dobavljačima. Bankarima. Državi. Svima. Najviše Rusima. I nema se više komu obratiti. Kak ni kamatarima... Bilo je takvih i prije njega. Naprimjer, Todorić.

Ne likujemo i ne pravimo se pametni, ali ne možemo ne istaknuti: ljudi, pa o svemu smo detaljno i opširno pisali u čitavoj seriji tekstova objavljenih u "Slobodnoj" u posljednjih godinu dana. Ukazivali i upozoravali na skorašnji brodolom, prije svega Brodosplita, tvrtke u vlasništvu DIV Grupe Tomislava Debeljaka.

Računajući da postoji javni interes, da postoji 2000 škverana i njihovih obitelji, da postoji izloženost države, koja na bezbroj načina ima mogućnost i obvezu pratiti što se događa u brodogradilištu ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:23