StoryEditorOCM
Hrvatskadali jedinicu

Počeo veliki prosvjed nastavnika, pogledajte transparente: ‘Oteli ste sudstvo branit ćemo školstvo‘, ‘Di si radosti...‘

Piše Mirela Lilek/JL, Vijesti Sd
9. veljače 2024. - 10:17

NOVO:  Započelo je prosvjedno okupljanje zaposlenika u obrazovanju i znanosti na Europskom trgu, među kojima je nastavno i nenastavno osoblje. Jedan od 17 autobusa napunili su članovi Sindikata znanosti iz Splita.

image

 

 

Dragan Matic/Cropix
image

 

 

Dragan Matic/Cropix

– Imam 41 godinu staža i sa svojih 60 godina primam kao čistačica na fakultetu plaću od 800 eura. Ljuta sam na sve. Kvadrati rastu, a pare iste, kaže Neda Baren zaposlena na splitskom Pomorskom fakultetu. 

Njezina suputnica do Zagreba, Nada Tokić, voditeljica je javne nabave na splitskom Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

– Nakon 33 godine staža u situaciji sam da se moje radno mjesto ne može naći na popisu koeficijenata među kojima ne vidim ravnopravnost, ne vidim ono što je obećano, a to je jednaka plaća za jednak rad. Isti problem s nevidljivošću svog radnog mjesta u uredbi o koeficijentima ima i Helena Bule, voditeljica studentske službe na Pomorskom fakultetu u Splitu.

"Ovoga puta nikoga nije trebalo vući za rukav, nego se traži mjesto više u autobusu za ovaj prosvjed. Tisuće i tisuće ljudi će se odazvati ovome prosvjedu", rekao je predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

"Nisan lipa, al‘ vridin barem 2,5! - poruka je s transparenta mlade profesorice iz zagrebačke XII. gimnazije. Nema, kaže, nikakvih problema na radnom mjestu, osim što ne smatra zadovoljavajućim prijedlog nove uredbe s nastavničkim koeficijentom 1,97.

image

 

 

Dragan Matic/Cropix
image

 

 

Dragan Matic/Cropix
image

 

 

Dragan Matic/Cropix

RANIJE: 

Nezadovoljni Vladinom reformom plaća u javnim službama i pozicijom sustava obrazovanja, a uz slogan "Reforma svih reformi - nedovoljan (1)!", dva sindikata u obrazovanju u petak u podne organiziraju prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu.

Prema najavama organizatora, Školskog sindikata Preporod i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odaziv na prosvjed bit će velik.

Prosvjetari stižu iz raznih dijelova Hrvatske organiziranim prijevozom, konkretno sa 17 autobusa. Iz sindikata ističu da će na prosvjedu objaviti svoje daljnje akcije, a šef Preporoda Željko Stipić poručuje - već imamo razrađene tri varijante, onu treću ne bih poželio ni jednoj Vladi. Time aludira na krajnju opciju štrajka u mjesecima blizu parlamentarnih izbora.

Po mišljenju čelnika dvaju reprezentativnih sindikata (druga dva većinska ne sudjeluju u prosvjedu), u prijedlozima uredbi o koeficijentima obrazovanje je najlošije pozicionirano, ne samo u smislu nastavnog, nego i nenastavnog osoblja, piše Jutarnji list. Za razliku od druga dva sindikata (Sindikat učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama), sklona nastavku razgovora s Vladinim predstavnicima o korekciji uredbi, u Preporodu i Sindikatu znanosti smatraju kako je daleko veća mogućnost ishođenja kvalitetnih rješenja za prosvjetu i znanost u mobilizaciji.

image

 

 

Dragan Matic/Cropix
image

 

 

Dragan Matic/Cropix

- Smatramo da razgovori i očitovanja nisu dovoljni, nego je veća mogućnost pomaka ako se analiziranje nadogradi mobiliziranjem. Zato smo mobilizirali svoje članstvo, a ovaj je put taj proces išao lakše nego prije - govore organizatori prosvjeda. Već su proteklih dana u Sindikatu znanosti spominjali da nijedna situacija dosad nije alarmirala zbornice i katedre poput ove (koeficijenti). To objašnjavaju činjenicom da se novi koeficijenti donose rijetko, pa ako dođe do nepravde, ona će potrajati. Zato probleme žele riješiti na vrijeme.

Podsjetimo, s početnog koeficijenta 1,93 nastavnici su se posljednjim Vladinim prijedlogom pomaknuli na 1,97, no sindikati očekuju dodatna povećanja koeficijenata do minimalno 2,17, odnosno barem 10-postotno uvećanje. Nezadovoljstvo argumentiraju primjerom nenastavnih radnih mjesta (domari, čistačice, računovođe, tajnici) i dvostrukim koeficijentima. Nije, naime, jednako plaćeno isto radno mjesto u školi i u nekoj drugoj javnoj službi.

image

 

 

Dragan Matic/Cropix
image

 

 

Dragan Matic/Cropix

- Ako Vlada ozbiljno ne shvati naše zahtjeve i poruke s prosvjeda, onda sam siguran da drugi prosvjed neće biti u ovom formatu: neće biti Markova trga, nego onog niže. Ako ni to ne bude dovoljno, onda idemo na varijantu C, a takvu vrstu problema (štrajk, op. a.) ne bih poželio nijednoj vladi - poručuje Stipić.

image

 

 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Pokušali smo biti kooperativni, ali Vlada nema sluha; Ministarstvo nije briga za sustav. Sve što tražimo su pravedni koeficijenti i društveni položaj znanosti i obrazovanja - poručuju uoči prosvjeda.

Prosvjednici će se od 11 sati okupljati na Europskom trgu, s kojega povorka kreće preko Trga bana Jelačića, Radićevom, Zakardijevim stubama, Strossmayerovim šetalištem i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga.

image

 

 

Dragan Matic/Cropix
image

 

 

Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:19