stdClass Object ( [id] => 1312320 [title] => ‘Čak sam 23 puta preživio i Gospi zahvaljivao!‘ Ovo je priča ratnika koji je za Hrvatsku mnoštvo puta bio u pogibelji [alias] => cak-sam-23-puta-prezivio-i-gospi-zahvaljivao-ovo-je-prica-ratnika-koji-je-za-hrvatsku-mnostvo-puta-bio-u-pogibelji [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pedesetjednogodišnji brigadir Ante Čokolić, načelnik Odjela za razvoj i upravljanje karijerama u Personalnoj upravi Glavnog stožera OSRH, kao devetnaestogodišnjak je krenuo u Domovinski rat i od običnog vojnika došao do čina brigadira. Osam puta je odlikovan, a 32 godine časno je služi svojoj zemlji.

Dugo se u njegovoj glavi motala ideja da napiše knjigu o svojim suborcima i sebi koji su prošli pakao rata, da bi tu ideju nedavno i ostvario. Izišla mu je knjiga "23_Ni ovo nije bija moj dan" u kojoj opisuje cijeli put svoje Prve satnije koja je na početku rata bila u sastavu Prve bojne Četvrte gardijske brigade da bi 1992. ušla u sastav Treće bojne iste brigade. Opisuje točno 23 ratne situacije gdje je bilo logično da pogine, ali uvjeren je da ga je čuvala Gospina milost. Svaki put kad bi preživio nemoguće, zahvalio bi joj rekavši: "Gospe draga, hvala ti, ni ovo nije bija moj dan!"

Simbolika i ‘Adidas‘

– Knjigu sam napisao u četiri dana, a pisao sam neprestano dvanaest sati dnevno. Pri pisanju knjige samo jednom sam morao provjeriti podatak na internetu. Sve ostalo je bilo u mojoj glavi; datumi, ljudi, događaji. Što da vam kažem, kao da mi je netko upalio televiziju i pustio ratni film, tako mi je svaki detalj došao u sjećanje.

---

image

Dugo se u Čokolićevoj glavi motala ideja da napiše knjigu o svojim suborcima i sebi koji su prošli pakao rata, da bi tu ideju nedavno i ostvario.

Sasa Burić/Cropix
---

Dok knjigu koju je napisao drži kao malo dijete u rukama, objašnjava nam simboliku korica knjige. Na naslovnoj stranici su majice njegovih postrojbi, iznad kojih je beretka brigade, a na poleđini knjige je njegova sadašnja odora sa svim oznakama.

– Jedino mi je žao što nisam na početku sa majicama stavio i svoje Adidas tenisice u kojima sam došao u rat i u njima ratovao puna četiri mjeseca dok nisam zadužio čizme.

Na 153 stranice knjige spomenuo je gotovo 150 svojih suboraca u akcijama u kojima su bili, a neki su, nažalost, i poginuli, i to baš njih – dvadeset trojica. Njih šezdesetak je bilo na promociji njegove knjige u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, u lipnju ove godine. Svaki od suboraca koji se spominju u knjizi je dobio knjigu na poklon s personaliziranom posvetom.

---

image

Pljesak za junaka - na splitskoj promociji bilo je oko 700 ljudi

---

– Bilo je oko 700 ljudi, dvorana puna, moji suborci, obitelji poginulih, njihova djeca, rodbina, moja obitelj, a moja kći Anđela je i vodila program. U Splitu su o knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir Mario Lovrinčević i general-pukovnik Drago Matanović. Znate, ratno prijateljstvo je nešto jače od ičega. Onaj tko stavi svoj život da bi izvukao tvoj ili spasio tebe, prijatelj ti je zauvijek. Takva dobra atmosfera bila je i na promocijama u Zagrebu, Imotskom, Kruševu i Dugopolju, a moja turneja s knjigom se i dalje nastavlja. Svake zadnje subote u srpnju mi branitelji Kruševa družimo se s mještanima. Naš odnos s Kruševom je poseban. To je jedino mjesto koje smo u ratu morali napustiti.

---

image

U Splitu su o knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir Mario Lovrinčević i general-pukovnik Drago Matanović

---

U Kruševu mu se dogodila prva situacija gdje je mogao poginuti. On i njegov suborac Marinko Knezović Jubilarni i to dok su na barikadi zaustavljali tri tenka JNA koja su iz Obrovca krenula prema Kruševu.

– Marinko je s RPG-7 pogodio jedan tenk kojem je spala gusjenica, a druga dva tenka su ispalila po jednu granatu prema nama. Sklonili smo se iza nasipa visokog oko jedan metar. Detonacija nas je podignula od poda, a meni je izbila zrak iz pluća. Mahao sam rukama da vratim zrak. Počeli smo trčati preko brisanog prostora dugog četrdesetak metara na kojem je bila samo jedna smreka. On je pretrčao prostor, a ja sam zapeo nogom za kamen i pao. Tenk je iz Browninga kalibra 12,7 mm sasjekao smreku na komadiće dva metra ispred mene. Tu sam se ja trebao nalaziti da nisam pao. Nakon što sam to preživio, za par minuta upao sam u divlju krušku čije su me bodlje izbole. Kada smo sjeli ispod zida čupao sam te bodlje, a gusta krv​ je šikljala.

Odjednom mi Jubilarni kaže, ajmo se maknuti odavde. Ne znam zašto jer zaklon je bio skroz dobar. Ipak sam ga poslušao, a jedan geler nakon par sekundi pogodio je točno mjesto gdje smo prethodno sjedili. U par minuta preživio sam tri situacije u kojima sam mogao poginuti.

Pogled u cijev

Sve te situacije opisane su u knjizi, kao i situacija kada je 1995. godine kod Mrkonjić Grada jedan metar od Čokolića i njegova suborca Nikše Bešlića pala minobacačka granata, od 120 mm.

– Detonacija nas je odbacila, a geler veličine mobitela zabio se u bukvu iza mene. Htio sam ga izvaditi kao suvenir, spržio sam prste na rukama. Toliko se duboko usjekao u bukvu da ga nisam uspio iščupati. Nekoliko sati nakon toga imali smo susret s tenkom T-84 na brisanom prostoru i ja ga s RPG-om pogodim u motor. Tada je tenk okrenuo cijev prema nama i svi moji suborci su se bacili na pod. Ja sam ostao na nogama. Ni sada ne znam zašto. Gledao sam cijev tenka i očekivao granatu. Tada sam promislio "Dugo sam i trajao". Međutim ništa se nije događalo. Tenk je na prvoj crti ostao bez streljiva i bio je u povlačenju. Ni ovo nije bio moj dan. Sljedeći dan, zapovjednik Protuoklopne satnije naše Treće bojne Ivica Domazet i ja uočili smo neprijateljske tenkove ispred nas na oko 800 m udaljenosti, na raskrižju. Tražili smo najbolje mjesto odakle bi ih mogli gađati maljutkama. Tada je iza nas, na udaljenosti od par metara pala minobacačka granata 82 mm i ranila Ivu u glavu i nogu. Ja sam bio naslonjen na njega, ali sam prošao neokrznut.

---

image

Novinarski ratnik Marko Didić i ratnik s bojišnice gdje su su se gubili životi - Ante Čokolić

Saša Burić/Cropix
---

– Jako sam ponosan na suborca Mirka Plazibata, koji je postao poduzetnik. Pišem u knjizi i o njemu, kako je sa sedamnaest godina otišao u rat, a ocu na kućnim vratima ostavio nožem zabodenu poruku da se ide boriti za Hrvatsku. Ponosan sam na sve moje suborce i na naš ratni put jer je čist kao dječja suza.

Kaže da je zadnji dan rata za Četvrtu brigadu 10. listopada 1995. mogao poginuti i to na Maloj Manjači kod Banje Luke. Malo je i on kriv za tu situaciju.

– Ušli smo u vojarnu na Maloj Manjači i tu su moji suborci ostali, a ja sam krenuo prema vrhu. Kada sam se popeo na vrh ispred mene je bilo oko sto metara brisanog prostora, a na kraju te ravnice bio je zid. Odmah sam vidio da se iza zida nalazi neprijateljski vojnik i da me drži na nišanu. Instinktivno sam spustio pušku da mi visi o boku, stavio ruke na glavu i počeo kukati, zazivajući "braću" kao da sam jedan od njih. Moja kuknjava trajala je 4-5 minuta. Spasilo me to što sam bio bez kape, a oko ramena sam imao crvenu traku kakvu su nosili i četnici u toj akciji. Uvijek smo imali različite trake, ali u ovoj akciji se potrefilo da su trake u nijansu iste. Četnik je spustio pušku i dozivao me da dođem do njega. U tom trenutku potegnuo sam svoju pušku s boka i instinktivnim gađanjem zapucao u njegovom smjeru s namjerom ga preplašim i da pobjegne.

Za nasmijati se do suza

U knjizi ima i situacija koje će vas nasmijati do suza pa tako se u knjizi objašnjava i zašto uz logo njegove bojne stoji uzvik: "Gonaj!"

– Bilo je to 1993. u Paljuvu, nakon akcije "Maslenica". Nakon mjesec dana terena ljudi su počeli "pucati". Tada je Maksim Karlušić Lav ili Stanko Musulin Ćoma viknuo "Gonaj" i cijela prva crta je prihvatila taj uzvik. Sljedećih mjesec dana terena, 24 sata dnevno, vikali smo "Gonaj".

Moja postrojba je u "Oluji" krenula s Dinare, ali nismo ušli u Knin nego smo dobili zapovijed da krenemo prema Golubiću i dalje prema Srbu. Bili smo razočarani, ali smo zapovijed morali izvršiti, a ja sam u koloni tada rekao: "Prije će Tuđman doći u Knin, nego mi"; i tako je i bilo.

---

image

Čokoliću je izišla mu knjiga ‘23_Ni ovo nije bija moj dan‘ u kojoj opisuje cijeli put svoje Prve satnije koja je na početku rata bila u sastavu Prve bojne Četvrte gardijske brigade

Sasa BurićCropix
---

---

Zašto u rat? Vjera i običaji

U rat sam krenuo kao vjernik koji je živio vjeru na način da sam poštovao običaje, odlaske na misu i blagdane, ali sam u ratu izrastao u svjedoka vjernika koji je praktično doživio svoju vjeru i Božju milost, jer da nisam, ne bih preživio 23 pogibeljne situacije. Dakle, čuvala me Božja ruka. Zato sam i prvu i drugu promociju knjige napravio u vjerskim objektima. Zato zahvaljujem ravnatelju Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu don Vedranu Toriću kao i don Damiru Stojiću iz crkve Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

---

---

Ovako je bilo na Dinari: Dobili smo, ali s puno krvi

Na potezu Velike Poljanice, u srcu Dinare, na ogromnoj nadmorskoj visini u Magarećoj dragi, pripadnici neprijateljske vojske imali su dobro utvrđene bunkere koje su pod prisilom gradili zarobljeni Hrvati i Bošnjaci iz Banje Luke. Nas pedesetak smo se približili tim bunkerima u kojima su oni ložili vatru i grijali se. Trebalo nam je još oko pola minute da se rasporedimo ispred tih bunkera i napadnemo ih, ali se u tom trenutku u polju začula prva eksplozija tenkovske granate, što je četnike natjeralo da iziđu iz bunkera i tada je počela borba prsa u prsa.

Ušli smo u bitku i dobili, ali smo i mi imali petoricu poginulih koji su za sve nas heroji. Mate Vuletić mi je umirao na rukama, a u toj akciji poginuli su i Grgo Zec, Marko Basić i Marko Tošić. Osim njih četvorice, poginuli su i Stjepan Dropulić iz Treće satnije Treće bojne i Nevenko Petric iz Oklopne bojne, koji je poginuo na Livanjskom polju – s pijetetom se sjeća tih teških dana i šest poginulih gardista brigadir Čokolić. Ta bitka za bunkere je utrla put Hrvatskoj vojsci prema vrhovima Dinare, a potom preko Crvene zemlje i do Knina.

---

---

Bitka za život Prsa u prsa

Na potezu Velike Poljanice, u srcu Dinare, na ogromnoj nadmorskoj visini u Magarećoj dragi, pripadnici neprijateljske vojske imali su dobro utvrđene bunkere koje su pod prisilom gradili zarobljeni Hrvati i Bošnjaci iz Banje Luke. Nas pedesetak smo se približili tim bunkerima u kojima su oni ložili vatru i grijali se. Trebalo nam je još oko pola minute da se rasporedimo ispred tih bunkera i napadnemo ih, ali se u tom trenutku u polju začula prva eksplozija tenkovske granate, što je četnike natjeralo da iziđu iz bunkera i tada je počela borba prsa u prsa.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT ZA U KNJIGU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŽIVOT ZA U KNJIGU 2 0 7530 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-04 14:19:16 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-05 06:58:56 [modified_by] => 3174 [publish_up] => 2023-08-05 06:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Čak sam 23 puta preživio i Gospi zahvaljivao!' Ovo je priča ratnika koji je za Hrvatsku mnoštvo puta bio u pogibelji [metakey] => Ante Čokolić, KNJIGA, 23_ni ovo nije bija moj dan, četvrta gardijska brigada [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25367752.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376517.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376516.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376515.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376513.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376512.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376511.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376510.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376508.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376507.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376506.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376505.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376502.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376500.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376499.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376498.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376496.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376495.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376493.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25376492.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25367746.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25367744.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25367736.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Privatni album","","","Privatni album","","","","","","","","","","","","","","","","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sasa Buri\u0107Cropix","Sasa Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Da nije Ante \u010cokoli\u0107a i njemu sli\u010dnih, Hrvatska se ne bi obranila i opstala<\/p>","

Promocija \u2018Za Hrvatsku moje srce kuca\u2018!<\/p>","","","

S promocije knjige Ante \u010cokoli\u0107a<\/p>","","

Nije vi\u0161e mlad, ali je je borac - umirovljeni brigadir na promciji svoje knjige<\/p>","

\u2018Hrvatska je na\u0161a\u2018<\/p>","

U Splitu su o \u010cokoli\u0107evoj knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir\u00a0Mario Lovrin\u010devi\u0107\u00a0i general-pukovnik\u00a0Drago Matanovi\u0107<\/p>","

U Splitu su o knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir\u00a0Mario Lovrin\u010devi\u0107\u00a0i general-pukovnik\u00a0Drago Matanovi\u0107<\/p>","

Pljesak za junaka - na splitskoj promociji bilo je oko 700 ljudi<\/p>","","","","","","","","","","

Novinarski ratnik Marko Didi\u0107 i ratnik s boji\u0161nice gdje su su se gubili \u017eivoti - Ante \u010cokoli\u0107<\/p>","

\u010cokoli\u0107u je izi\u0161la mu knjiga \u201823_Ni ovo nije bija moj dan\u2018 u kojoj opisuje cijeli put svoje Prve satnije koja je na po\u010detku rata bila u sastavu Prve bojne \u010cetvrte gardijske brigade<\/p>","

Dugo se u \u010cokoli\u0107evoj glavi motala ideja da napi\u0161e knjigu o svojim suborcima i sebi koji su pro\u0161li pakao rata, da bi tu ideju nedavno i ostvario.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25367752_1920.jpg":"1920x1080","k_25367752_1280.jpg":"1280x1280","k_25367752_1024.jpg":"1024x1024","k_25367752_640.jpg":"640x640","k_25367752_480.jpg":"480x480","k_25367752_340.jpg":"340x340","k_25367752_220.jpg":"220x220","o_25367752_1280.jpg":"1280x853","o_25367752_1024.jpg":"1024x682","o_25367752_640.jpg":"640x426","o_25367752_480.jpg":"480x320","o_25367752_340.jpg":"340x226","o_25367752_220.jpg":"220x146","h_25367752_1280.jpg":"1280x854","h_25367752_1024.jpg":"1024x683","h_25367752_640.jpg":"640x427","h_25367752_480.jpg":"480x320","h_25367752_340.jpg":"340x227","h_25367752_220.jpg":"220x147","pp_25367752_1280.jpg":"1280x1628","pp_25367752_1024.jpg":"1024x1303","pp_25367752_640.jpg":"640x814","pp_25367752_480.jpg":"480x611","pp_25367752_340.jpg":"340x432","pp_25367752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_25376517_1920.jpg":"1920x1080","k_25376517_1280.jpg":"1280x1280","k_25376517_1024.jpg":"1024x1024","k_25376517_640.jpg":"640x640","k_25376517_480.jpg":"480x480","k_25376517_340.jpg":"340x340","k_25376517_220.jpg":"220x220","o_25376517_1280.jpg":"1280x960","o_25376517_1024.jpg":"1024x768","o_25376517_640.jpg":"640x480","o_25376517_480.jpg":"480x360","o_25376517_340.jpg":"340x255","o_25376517_220.jpg":"220x165","h_25376517_1280.jpg":"1280x854","h_25376517_1024.jpg":"1024x683","h_25376517_640.jpg":"640x427","h_25376517_480.jpg":"480x320","h_25376517_340.jpg":"340x227","h_25376517_220.jpg":"220x147","pp_25376517_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376517_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376517_640.jpg":"640x814","pp_25376517_480.jpg":"480x611","pp_25376517_340.jpg":"340x432","pp_25376517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_25376516_1920.jpg":"1920x1080","k_25376516_1280.jpg":"1280x1280","k_25376516_1024.jpg":"1024x1024","k_25376516_640.jpg":"640x640","k_25376516_480.jpg":"480x480","k_25376516_340.jpg":"340x340","k_25376516_220.jpg":"220x220","o_25376516_1280.jpg":"1280x1706","o_25376516_1024.jpg":"1024x1365","o_25376516_640.jpg":"640x853","o_25376516_480.jpg":"480x640","o_25376516_340.jpg":"340x453","o_25376516_220.jpg":"220x293","h_25376516_1280.jpg":"1280x854","h_25376516_1024.jpg":"1024x683","h_25376516_640.jpg":"640x427","h_25376516_480.jpg":"480x320","h_25376516_340.jpg":"340x227","h_25376516_220.jpg":"220x147","pp_25376516_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376516_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376516_640.jpg":"640x814","pp_25376516_480.jpg":"480x611","pp_25376516_340.jpg":"340x432","pp_25376516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25376515_1920.jpg":"1920x1080","k_25376515_1280.jpg":"1280x1280","k_25376515_1024.jpg":"1024x1024","k_25376515_640.jpg":"640x640","k_25376515_480.jpg":"480x480","k_25376515_340.jpg":"340x340","k_25376515_220.jpg":"220x220","o_25376515_1280.jpg":"1280x852","o_25376515_1024.jpg":"1024x682","o_25376515_640.jpg":"640x426","o_25376515_480.jpg":"480x319","o_25376515_340.jpg":"340x226","o_25376515_220.jpg":"220x146","h_25376515_1280.jpg":"1280x854","h_25376515_1024.jpg":"1024x683","h_25376515_640.jpg":"640x427","h_25376515_480.jpg":"480x320","h_25376515_340.jpg":"340x227","h_25376515_220.jpg":"220x147","pp_25376515_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376515_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376515_640.jpg":"640x814","pp_25376515_480.jpg":"480x611","pp_25376515_340.jpg":"340x432","pp_25376515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25376513_1920.jpg":"1920x1080","k_25376513_1280.jpg":"1280x1280","k_25376513_1024.jpg":"1024x1024","k_25376513_640.jpg":"640x640","k_25376513_480.jpg":"480x480","k_25376513_340.jpg":"340x340","k_25376513_220.jpg":"220x220","o_25376513_1280.jpg":"1280x960","o_25376513_1024.jpg":"1024x768","o_25376513_640.jpg":"640x480","o_25376513_480.jpg":"480x360","o_25376513_340.jpg":"340x255","o_25376513_220.jpg":"220x165","h_25376513_1280.jpg":"1280x854","h_25376513_1024.jpg":"1024x683","h_25376513_640.jpg":"640x427","h_25376513_480.jpg":"480x320","h_25376513_340.jpg":"340x227","h_25376513_220.jpg":"220x147","pp_25376513_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376513_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376513_640.jpg":"640x814","pp_25376513_480.jpg":"480x611","pp_25376513_340.jpg":"340x432","pp_25376513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25376512_1920.jpg":"1920x1080","k_25376512_1280.jpg":"1280x1280","k_25376512_1024.jpg":"1024x1024","k_25376512_640.jpg":"640x640","k_25376512_480.jpg":"480x480","k_25376512_340.jpg":"340x340","k_25376512_220.jpg":"220x220","o_25376512_1280.jpg":"1280x960","o_25376512_1024.jpg":"1024x768","o_25376512_640.jpg":"640x480","o_25376512_480.jpg":"480x360","o_25376512_340.jpg":"340x255","o_25376512_220.jpg":"220x165","h_25376512_1280.jpg":"1280x854","h_25376512_1024.jpg":"1024x683","h_25376512_640.jpg":"640x427","h_25376512_480.jpg":"480x320","h_25376512_340.jpg":"340x227","h_25376512_220.jpg":"220x147","pp_25376512_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376512_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376512_640.jpg":"640x814","pp_25376512_480.jpg":"480x611","pp_25376512_340.jpg":"340x432","pp_25376512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25376511_1920.jpg":"1920x1080","k_25376511_1280.jpg":"1280x1280","k_25376511_1024.jpg":"1024x1024","k_25376511_640.jpg":"640x640","k_25376511_480.jpg":"480x480","k_25376511_340.jpg":"340x340","k_25376511_220.jpg":"220x220","o_25376511_1280.jpg":"1280x960","o_25376511_1024.jpg":"1024x768","o_25376511_640.jpg":"640x480","o_25376511_480.jpg":"480x360","o_25376511_340.jpg":"340x255","o_25376511_220.jpg":"220x165","h_25376511_1280.jpg":"1280x854","h_25376511_1024.jpg":"1024x683","h_25376511_640.jpg":"640x427","h_25376511_480.jpg":"480x320","h_25376511_340.jpg":"340x227","h_25376511_220.jpg":"220x147","pp_25376511_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376511_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376511_640.jpg":"640x814","pp_25376511_480.jpg":"480x611","pp_25376511_340.jpg":"340x432","pp_25376511_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25376510_1920.jpg":"1920x1080","k_25376510_1280.jpg":"1280x1280","k_25376510_1024.jpg":"1024x1024","k_25376510_640.jpg":"640x640","k_25376510_480.jpg":"480x480","k_25376510_340.jpg":"340x340","k_25376510_220.jpg":"220x220","o_25376510_1280.jpg":"1280x852","o_25376510_1024.jpg":"1024x682","o_25376510_640.jpg":"640x426","o_25376510_480.jpg":"480x319","o_25376510_340.jpg":"340x226","o_25376510_220.jpg":"220x146","h_25376510_1280.jpg":"1280x854","h_25376510_1024.jpg":"1024x683","h_25376510_640.jpg":"640x427","h_25376510_480.jpg":"480x320","h_25376510_340.jpg":"340x227","h_25376510_220.jpg":"220x147","pp_25376510_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376510_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376510_640.jpg":"640x814","pp_25376510_480.jpg":"480x611","pp_25376510_340.jpg":"340x432","pp_25376510_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25376508_1920.jpg":"1920x1080","k_25376508_1280.jpg":"1280x1280","k_25376508_1024.jpg":"1024x1024","k_25376508_640.jpg":"640x640","k_25376508_480.jpg":"480x480","k_25376508_340.jpg":"340x340","k_25376508_220.jpg":"220x220","o_25376508_1280.jpg":"1280x852","o_25376508_1024.jpg":"1024x682","o_25376508_640.jpg":"640x426","o_25376508_480.jpg":"480x319","o_25376508_340.jpg":"340x226","o_25376508_220.jpg":"220x146","h_25376508_1280.jpg":"1280x854","h_25376508_1024.jpg":"1024x683","h_25376508_640.jpg":"640x427","h_25376508_480.jpg":"480x320","h_25376508_340.jpg":"340x227","h_25376508_220.jpg":"220x147","pp_25376508_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376508_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376508_640.jpg":"640x814","pp_25376508_480.jpg":"480x611","pp_25376508_340.jpg":"340x432","pp_25376508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25376507_1920.jpg":"1920x1080","k_25376507_1280.jpg":"1280x1280","k_25376507_1024.jpg":"1024x1024","k_25376507_640.jpg":"640x640","k_25376507_480.jpg":"480x480","k_25376507_340.jpg":"340x340","k_25376507_220.jpg":"220x220","o_25376507_1280.jpg":"1280x852","o_25376507_1024.jpg":"1024x682","o_25376507_640.jpg":"640x426","o_25376507_480.jpg":"480x319","o_25376507_340.jpg":"340x226","o_25376507_220.jpg":"220x146","h_25376507_1280.jpg":"1280x854","h_25376507_1024.jpg":"1024x683","h_25376507_640.jpg":"640x427","h_25376507_480.jpg":"480x320","h_25376507_340.jpg":"340x227","h_25376507_220.jpg":"220x147","pp_25376507_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376507_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376507_640.jpg":"640x814","pp_25376507_480.jpg":"480x611","pp_25376507_340.jpg":"340x432","pp_25376507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25376506_1920.jpg":"1920x1080","k_25376506_1280.jpg":"1280x1280","k_25376506_1024.jpg":"1024x1024","k_25376506_640.jpg":"640x640","k_25376506_480.jpg":"480x480","k_25376506_340.jpg":"340x340","k_25376506_220.jpg":"220x220","o_25376506_1280.jpg":"1280x852","o_25376506_1024.jpg":"1024x682","o_25376506_640.jpg":"640x426","o_25376506_480.jpg":"480x319","o_25376506_340.jpg":"340x226","o_25376506_220.jpg":"220x146","h_25376506_1280.jpg":"1280x854","h_25376506_1024.jpg":"1024x683","h_25376506_640.jpg":"640x427","h_25376506_480.jpg":"480x320","h_25376506_340.jpg":"340x227","h_25376506_220.jpg":"220x147","pp_25376506_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376506_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376506_640.jpg":"640x814","pp_25376506_480.jpg":"480x611","pp_25376506_340.jpg":"340x432","pp_25376506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25376505_1920.jpg":"1920x1080","k_25376505_1280.jpg":"1280x1280","k_25376505_1024.jpg":"1024x1024","k_25376505_640.jpg":"640x640","k_25376505_480.jpg":"480x480","k_25376505_340.jpg":"340x340","k_25376505_220.jpg":"220x220","o_25376505_1280.jpg":"1280x852","o_25376505_1024.jpg":"1024x682","o_25376505_640.jpg":"640x426","o_25376505_480.jpg":"480x319","o_25376505_340.jpg":"340x226","o_25376505_220.jpg":"220x146","h_25376505_1280.jpg":"1280x854","h_25376505_1024.jpg":"1024x683","h_25376505_640.jpg":"640x427","h_25376505_480.jpg":"480x320","h_25376505_340.jpg":"340x227","h_25376505_220.jpg":"220x147","pp_25376505_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376505_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376505_640.jpg":"640x814","pp_25376505_480.jpg":"480x611","pp_25376505_340.jpg":"340x432","pp_25376505_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25376502_1920.jpg":"1920x1080","k_25376502_1280.jpg":"1280x1280","k_25376502_1024.jpg":"1024x1024","k_25376502_640.jpg":"640x640","k_25376502_480.jpg":"480x480","k_25376502_340.jpg":"340x340","k_25376502_220.jpg":"220x220","o_25376502_1280.jpg":"1280x852","o_25376502_1024.jpg":"1024x682","o_25376502_640.jpg":"640x426","o_25376502_480.jpg":"480x319","o_25376502_340.jpg":"340x226","o_25376502_220.jpg":"220x146","h_25376502_1280.jpg":"1280x854","h_25376502_1024.jpg":"1024x683","h_25376502_640.jpg":"640x427","h_25376502_480.jpg":"480x320","h_25376502_340.jpg":"340x227","h_25376502_220.jpg":"220x147","pp_25376502_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376502_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376502_640.jpg":"640x814","pp_25376502_480.jpg":"480x611","pp_25376502_340.jpg":"340x432","pp_25376502_220.jpg":"220x280"},{"size0":"687x1024","hd_25376500_1920.jpg":"1920x1080","k_25376500_1280.jpg":"1280x1280","k_25376500_1024.jpg":"1024x1024","k_25376500_640.jpg":"640x640","k_25376500_480.jpg":"480x480","k_25376500_340.jpg":"340x340","k_25376500_220.jpg":"220x220","o_25376500_1280.jpg":"1280x1907","o_25376500_1024.jpg":"1024x1526","o_25376500_640.jpg":"640x953","o_25376500_480.jpg":"480x715","o_25376500_340.jpg":"340x506","o_25376500_220.jpg":"220x327","h_25376500_1280.jpg":"1280x854","h_25376500_1024.jpg":"1024x683","h_25376500_640.jpg":"640x427","h_25376500_480.jpg":"480x320","h_25376500_340.jpg":"340x227","h_25376500_220.jpg":"220x147","pp_25376500_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376500_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376500_640.jpg":"640x814","pp_25376500_480.jpg":"480x611","pp_25376500_340.jpg":"340x432","pp_25376500_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25376499_1920.jpg":"1920x1080","k_25376499_1280.jpg":"1280x1280","k_25376499_1024.jpg":"1024x1024","k_25376499_640.jpg":"640x640","k_25376499_480.jpg":"480x480","k_25376499_340.jpg":"340x340","k_25376499_220.jpg":"220x220","o_25376499_1280.jpg":"1280x852","o_25376499_1024.jpg":"1024x682","o_25376499_640.jpg":"640x426","o_25376499_480.jpg":"480x319","o_25376499_340.jpg":"340x226","o_25376499_220.jpg":"220x146","h_25376499_1280.jpg":"1280x854","h_25376499_1024.jpg":"1024x683","h_25376499_640.jpg":"640x427","h_25376499_480.jpg":"480x320","h_25376499_340.jpg":"340x227","h_25376499_220.jpg":"220x147","pp_25376499_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376499_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376499_640.jpg":"640x814","pp_25376499_480.jpg":"480x611","pp_25376499_340.jpg":"340x432","pp_25376499_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25376498_1920.jpg":"1920x1080","k_25376498_1280.jpg":"1280x1280","k_25376498_1024.jpg":"1024x1024","k_25376498_640.jpg":"640x640","k_25376498_480.jpg":"480x480","k_25376498_340.jpg":"340x340","k_25376498_220.jpg":"220x220","o_25376498_1280.jpg":"1280x960","o_25376498_1024.jpg":"1024x768","o_25376498_640.jpg":"640x480","o_25376498_480.jpg":"480x360","o_25376498_340.jpg":"340x255","o_25376498_220.jpg":"220x165","h_25376498_1280.jpg":"1280x854","h_25376498_1024.jpg":"1024x683","h_25376498_640.jpg":"640x427","h_25376498_480.jpg":"480x320","h_25376498_340.jpg":"340x227","h_25376498_220.jpg":"220x147","pp_25376498_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376498_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376498_640.jpg":"640x814","pp_25376498_480.jpg":"480x611","pp_25376498_340.jpg":"340x432","pp_25376498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25376496_1920.jpg":"1920x1080","k_25376496_1280.jpg":"1280x1280","k_25376496_1024.jpg":"1024x1024","k_25376496_640.jpg":"640x640","k_25376496_480.jpg":"480x480","k_25376496_340.jpg":"340x340","k_25376496_220.jpg":"220x220","o_25376496_1280.jpg":"1280x960","o_25376496_1024.jpg":"1024x768","o_25376496_640.jpg":"640x480","o_25376496_480.jpg":"480x360","o_25376496_340.jpg":"340x255","o_25376496_220.jpg":"220x165","h_25376496_1280.jpg":"1280x854","h_25376496_1024.jpg":"1024x683","h_25376496_640.jpg":"640x427","h_25376496_480.jpg":"480x320","h_25376496_340.jpg":"340x227","h_25376496_220.jpg":"220x147","pp_25376496_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376496_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376496_640.jpg":"640x814","pp_25376496_480.jpg":"480x611","pp_25376496_340.jpg":"340x432","pp_25376496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1081x720","hd_25376495_1920.jpg":"1920x1080","k_25376495_1280.jpg":"1280x1280","k_25376495_1024.jpg":"1024x1024","k_25376495_640.jpg":"640x640","k_25376495_480.jpg":"480x480","k_25376495_340.jpg":"340x340","k_25376495_220.jpg":"220x220","o_25376495_1280.jpg":"1280x852","o_25376495_1024.jpg":"1024x682","o_25376495_640.jpg":"640x426","o_25376495_480.jpg":"480x319","o_25376495_340.jpg":"340x226","o_25376495_220.jpg":"220x146","h_25376495_1280.jpg":"1280x854","h_25376495_1024.jpg":"1024x683","h_25376495_640.jpg":"640x427","h_25376495_480.jpg":"480x320","h_25376495_340.jpg":"340x227","h_25376495_220.jpg":"220x147","pp_25376495_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376495_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376495_640.jpg":"640x814","pp_25376495_480.jpg":"480x611","pp_25376495_340.jpg":"340x432","pp_25376495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1081x720","hd_25376493_1920.jpg":"1920x1080","k_25376493_1280.jpg":"1280x1280","k_25376493_1024.jpg":"1024x1024","k_25376493_640.jpg":"640x640","k_25376493_480.jpg":"480x480","k_25376493_340.jpg":"340x340","k_25376493_220.jpg":"220x220","o_25376493_1280.jpg":"1280x852","o_25376493_1024.jpg":"1024x682","o_25376493_640.jpg":"640x426","o_25376493_480.jpg":"480x319","o_25376493_340.jpg":"340x226","o_25376493_220.jpg":"220x146","h_25376493_1280.jpg":"1280x854","h_25376493_1024.jpg":"1024x683","h_25376493_640.jpg":"640x427","h_25376493_480.jpg":"480x320","h_25376493_340.jpg":"340x227","h_25376493_220.jpg":"220x147","pp_25376493_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376493_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376493_640.jpg":"640x814","pp_25376493_480.jpg":"480x611","pp_25376493_340.jpg":"340x432","pp_25376493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25376492_1920.jpg":"1920x1080","k_25376492_1280.jpg":"1280x1280","k_25376492_1024.jpg":"1024x1024","k_25376492_640.jpg":"640x640","k_25376492_480.jpg":"480x480","k_25376492_340.jpg":"340x340","k_25376492_220.jpg":"220x220","o_25376492_1280.jpg":"1280x852","o_25376492_1024.jpg":"1024x682","o_25376492_640.jpg":"640x426","o_25376492_480.jpg":"480x319","o_25376492_340.jpg":"340x226","o_25376492_220.jpg":"220x146","h_25376492_1280.jpg":"1280x854","h_25376492_1024.jpg":"1024x683","h_25376492_640.jpg":"640x427","h_25376492_480.jpg":"480x320","h_25376492_340.jpg":"340x227","h_25376492_220.jpg":"220x147","pp_25376492_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376492_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376492_640.jpg":"640x814","pp_25376492_480.jpg":"480x611","pp_25376492_340.jpg":"340x432","pp_25376492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x870","hd_25367746_1920.jpg":"1920x1080","k_25367746_1280.jpg":"1280x1280","k_25367746_1024.jpg":"1024x1024","k_25367746_640.jpg":"640x640","k_25367746_480.jpg":"480x480","k_25367746_340.jpg":"340x340","k_25367746_220.jpg":"220x220","o_25367746_1280.jpg":"1280x580","o_25367746_1024.jpg":"1024x464","o_25367746_640.jpg":"640x290","o_25367746_480.jpg":"480x217","o_25367746_340.jpg":"340x154","o_25367746_220.jpg":"220x99","h_25367746_1280.jpg":"1280x854","h_25367746_1024.jpg":"1024x683","h_25367746_640.jpg":"640x427","h_25367746_480.jpg":"480x320","h_25367746_340.jpg":"340x227","h_25367746_220.jpg":"220x147","pp_25367746_1280.jpg":"1280x1628","pp_25367746_1024.jpg":"1024x1303","pp_25367746_640.jpg":"640x814","pp_25367746_480.jpg":"480x611","pp_25367746_340.jpg":"340x432","pp_25367746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25367744_1920.jpg":"1920x1080","k_25367744_1280.jpg":"1280x1280","k_25367744_1024.jpg":"1024x1024","k_25367744_640.jpg":"640x640","k_25367744_480.jpg":"480x480","k_25367744_340.jpg":"340x340","k_25367744_220.jpg":"220x220","o_25367744_1280.jpg":"1280x853","o_25367744_1024.jpg":"1024x682","o_25367744_640.jpg":"640x426","o_25367744_480.jpg":"480x320","o_25367744_340.jpg":"340x226","o_25367744_220.jpg":"220x146","h_25367744_1280.jpg":"1280x854","h_25367744_1024.jpg":"1024x683","h_25367744_640.jpg":"640x427","h_25367744_480.jpg":"480x320","h_25367744_340.jpg":"340x227","h_25367744_220.jpg":"220x147","pp_25367744_1280.jpg":"1280x1628","pp_25367744_1024.jpg":"1024x1303","pp_25367744_640.jpg":"640x814","pp_25367744_480.jpg":"480x611","pp_25367744_340.jpg":"340x432","pp_25367744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25367736_1920.jpg":"1920x1080","k_25367736_1280.jpg":"1280x1280","k_25367736_1024.jpg":"1024x1024","k_25367736_640.jpg":"640x640","k_25367736_480.jpg":"480x480","k_25367736_340.jpg":"340x340","k_25367736_220.jpg":"220x220","o_25367736_1280.jpg":"1280x1920","o_25367736_1024.jpg":"1024x1536","o_25367736_640.jpg":"640x960","o_25367736_480.jpg":"480x720","o_25367736_340.jpg":"340x510","o_25367736_220.jpg":"220x330","h_25367736_1280.jpg":"1280x854","h_25367736_1024.jpg":"1024x683","h_25367736_640.jpg":"640x427","h_25367736_480.jpg":"480x320","h_25367736_340.jpg":"340x227","h_25367736_220.jpg":"220x147","pp_25367736_1280.jpg":"1280x1628","pp_25367736_1024.jpg":"1024x1303","pp_25367736_640.jpg":"640x814","pp_25367736_480.jpg":"480x611","pp_25367736_340.jpg":"340x432","pp_25367736_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7951169 Threads: 7 Questions: 1589113639 Slow queries: 4854484 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112254376 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/cak-sam-23-puta-prezivio-i-gospi-zahvaljivao-ovo-je-prica-ratnika-koji-je-za-hrvatsku-mnostvo-puta-bio-u-pogibelji-1312320 [printLink] => /vijesti/hrvatska/cak-sam-23-puta-prezivio-i-gospi-zahvaljivao-ovo-je-prica-ratnika-koji-je-za-hrvatsku-mnostvo-puta-bio-u-pogibelji-1312320?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 686795 [name] => Ante Čokolić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-05 07:37:07 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-cokolic [link] => /tag/ante-cokolic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339967 [name] => knjiga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga [link] => /tag/knjiga ) [2] => stdClass Object ( [id] => 725539 [name] => 23_ni ovo nije bija moj dan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-04 17:01:03 [main_article_id] => 0 [alias] => 23-ni-ovo-nije-bija-moj-dan [link] => /tag/23-ni-ovo-nije-bija-moj-dan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 312049 [name] => Četvrta gardijska brigada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cetvrta-gardijska-brigada [link] => /tag/cetvrta-gardijska-brigada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT ZA U KNJIGU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Čak sam 23 puta preživio i Gospi zahvaljivao!‘ Ovo je priča ratnika koji je za Hrvatsku mnoštvo puta bio u pogibelji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25367752.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Da nije Ante Čokolića i njemu sličnih, Hrvatska se ne bi obranila i opstala

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25367752.jpg [title] =>

Da nije Ante Čokolića i njemu sličnih, Hrvatska se ne bi obranila i opstala

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376517.jpg [title] =>

Promocija ‘Za Hrvatsku moje srce kuca‘!

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376516.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376515.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376513.jpg [title] =>

S promocije knjige Ante Čokolića

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376512.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376511.jpg [title] =>

Nije više mlad, ali je je borac - umirovljeni brigadir na promciji svoje knjige

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376510.jpg [title] =>

‘Hrvatska je naša‘

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376508.jpg [title] =>

U Splitu su o Čokolićevoj knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir Mario Lovrinčević i general-pukovnik Drago Matanović

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376507.jpg [title] =>

U Splitu su o knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir Mario Lovrinčević i general-pukovnik Drago Matanović

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376506.jpg [title] =>

Pljesak za junaka - na splitskoj promociji bilo je oko 700 ljudi

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376505.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376502.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376500.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376499.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376498.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376496.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376495.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376493.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25376492.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25367746.jpg [title] =>

Novinarski ratnik Marko Didić i ratnik s bojišnice gdje su su se gubili životi - Ante Čokolić

Saša Burić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25367744.jpg [title] =>

Čokoliću je izišla mu knjiga ‘23_Ni ovo nije bija moj dan‘ u kojoj opisuje cijeli put svoje Prve satnije koja je na početku rata bila u sastavu Prve bojne Četvrte gardijske brigade

Sasa BurićCropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25367736.jpg [title] =>

Dugo se u Čokolićevoj glavi motala ideja da napiše knjigu o svojim suborcima i sebi koji su prošli pakao rata, da bi tu ideju nedavno i ostvario.

Sasa Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pedesetjednogodišnji brigadir Ante Čokolić, načelnik Odjela za razvoj i upravljanje karijerama u Personalnoj upravi Glavnog stožera OSRH, kao devetnaestogodišnjak je krenuo u Domovinski rat i od običnog vojnika došao do čina brigadira. Osam puta je odlikovan, a 32 godine časno je služi svojoj zemlji.

Dugo se u njegovoj glavi motala ideja da napiše knjigu o svojim suborcima i sebi koji su prošli pakao rata, da bi tu ideju nedavno i ostvario. Izišla mu je knjiga "23_Ni ovo nije bija moj dan" u kojoj opisuje cijeli put svoje Prve satnije koja je na početku rata bila u sastavu Prve bojne Četvrte gardijske brigade da bi 1992. ušla u sastav Treće bojne iste brigade. Opisuje točno 23 ratne situacije gdje je bilo logično da pogine, ali uvjeren je da ga je čuvala Gospina milost. Svaki put kad bi preživio nemoguće, zahvalio bi joj rekavši: "Gospe draga, hvala ti, ni ovo nije bija moj dan!"

Simbolika i ‘Adidas‘

– Knjigu sam napisao u četiri dana, a pisao sam neprestano dvanaest sati dnevno. Pri pisanju knjige samo jednom sam morao provjeriti podatak na internetu. Sve ostalo je bilo u mojoj glavi; datumi, ljudi, događaji. Što da vam kažem, kao da mi je netko upalio televiziju i pustio ratni film, tako mi je svaki detalj došao u sjećanje.

---

image

Dugo se u Čokolićevoj glavi motala ideja da napiše knjigu o svojim suborcima i sebi koji su prošli pakao rata, da bi tu ideju nedavno i ostvario.

Sasa Burić/Cropix
---

Dok knjigu koju je napisao drži kao malo dijete u rukama, objašnjava nam simboliku korica knjige. Na naslovnoj stranici su majice njegovih postrojbi, iznad kojih je beretka brigade, a na poleđini knjige je njegova sadašnja odora sa svim oznakama.

– Jedino mi je žao što nisam na početku sa majicama stavio i svoje Adidas tenisice u kojima sam došao u rat i u njima ratovao puna četiri mjeseca dok nisam zadužio čizme.

Na 153 stranice knjige spomenuo je gotovo 150 svojih suboraca u akcijama u kojima su bili, a neki su, nažalost, i poginuli, i to baš njih – dvadeset trojica. Njih šezdesetak je bilo na promociji njegove knjige u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, u lipnju ove godine. Svaki od suboraca koji se spominju u knjizi je dobio knjigu na poklon s personaliziranom posvetom.

---

image

Pljesak za junaka - na splitskoj promociji bilo je oko 700 ljudi

---

– Bilo je oko 700 ljudi, dvorana puna, moji suborci, obitelji poginulih, njihova djeca, rodbina, moja obitelj, a moja kći Anđela je i vodila program. U Splitu su o knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir Mario Lovrinčević i general-pukovnik Drago Matanović. Znate, ratno prijateljstvo je nešto jače od ičega. Onaj tko stavi svoj život da bi izvukao tvoj ili spasio tebe, prijatelj ti je zauvijek. Takva dobra atmosfera bila je i na promocijama u Zagrebu, Imotskom, Kruševu i Dugopolju, a moja turneja s knjigom se i dalje nastavlja. Svake zadnje subote u srpnju mi branitelji Kruševa družimo se s mještanima. Naš odnos s Kruševom je poseban. To je jedino mjesto koje smo u ratu morali napustiti.

---

image

U Splitu su o knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir Mario Lovrinčević i general-pukovnik Drago Matanović

---

U Kruševu mu se dogodila prva situacija gdje je mogao poginuti. On i njegov suborac Marinko Knezović Jubilarni i to dok su na barikadi zaustavljali tri tenka JNA koja su iz Obrovca krenula prema Kruševu.

– Marinko je s RPG-7 pogodio jedan tenk kojem je spala gusjenica, a druga dva tenka su ispalila po jednu granatu prema nama. Sklonili smo se iza nasipa visokog oko jedan metar. Detonacija nas je podignula od poda, a meni je izbila zrak iz pluća. Mahao sam rukama da vratim zrak. Počeli smo trčati preko brisanog prostora dugog četrdesetak metara na kojem je bila samo jedna smreka. On je pretrčao prostor, a ja sam zapeo nogom za kamen i pao. Tenk je iz Browninga kalibra 12,7 mm sasjekao smreku na komadiće dva metra ispred mene. Tu sam se ja trebao nalaziti da nisam pao. Nakon što sam to preživio, za par minuta upao sam u divlju krušku čije su me bodlje izbole. Kada smo sjeli ispod zida čupao sam te bodlje, a gusta krv​ je šikljala.

Odjednom mi Jubilarni kaže, ajmo se maknuti odavde. Ne znam zašto jer zaklon je bio skroz dobar. Ipak sam ga poslušao, a jedan geler nakon par sekundi pogodio je točno mjesto gdje smo prethodno sjedili. U par minuta preživio sam tri situacije u kojima sam mogao poginuti.

Pogled u cijev

Sve te situacije opisane su u knjizi, kao i situacija kada je 1995. godine kod Mrkonjić Grada jedan metar od Čokolića i njegova suborca Nikše Bešlića pala minobacačka granata, od 120 mm.

– Detonacija nas je odbacila, a geler veličine mobitela zabio se u bukvu iza mene. Htio sam ga izvaditi kao suvenir, spržio sam prste na rukama. Toliko se duboko usjekao u bukvu da ga nisam uspio iščupati. Nekoliko sati nakon toga imali smo susret s tenkom T-84 na brisanom prostoru i ja ga s RPG-om pogodim u motor. Tada je tenk okrenuo cijev prema nama i svi moji suborci su se bacili na pod. Ja sam ostao na nogama. Ni sada ne znam zašto. Gledao sam cijev tenka i očekivao granatu. Tada sam promislio "Dugo sam i trajao". Međutim ništa se nije događalo. Tenk je na prvoj crti ostao bez streljiva i bio je u povlačenju. Ni ovo nije bio moj dan. Sljedeći dan, zapovjednik Protuoklopne satnije naše Treće bojne Ivica Domazet i ja uočili smo neprijateljske tenkove ispred nas na oko 800 m udaljenosti, na raskrižju. Tražili smo najbolje mjesto odakle bi ih mogli gađati maljutkama. Tada je iza nas, na udaljenosti od par metara pala minobacačka granata 82 mm i ranila Ivu u glavu i nogu. Ja sam bio naslonjen na njega, ali sam prošao neokrznut.

---

image

Novinarski ratnik Marko Didić i ratnik s bojišnice gdje su su se gubili životi - Ante Čokolić

Saša Burić/Cropix
---

– Jako sam ponosan na suborca Mirka Plazibata, koji je postao poduzetnik. Pišem u knjizi i o njemu, kako je sa sedamnaest godina otišao u rat, a ocu na kućnim vratima ostavio nožem zabodenu poruku da se ide boriti za Hrvatsku. Ponosan sam na sve moje suborce i na naš ratni put jer je čist kao dječja suza.

Kaže da je zadnji dan rata za Četvrtu brigadu 10. listopada 1995. mogao poginuti i to na Maloj Manjači kod Banje Luke. Malo je i on kriv za tu situaciju.

– Ušli smo u vojarnu na Maloj Manjači i tu su moji suborci ostali, a ja sam krenuo prema vrhu. Kada sam se popeo na vrh ispred mene je bilo oko sto metara brisanog prostora, a na kraju te ravnice bio je zid. Odmah sam vidio da se iza zida nalazi neprijateljski vojnik i da me drži na nišanu. Instinktivno sam spustio pušku da mi visi o boku, stavio ruke na glavu i počeo kukati, zazivajući "braću" kao da sam jedan od njih. Moja kuknjava trajala je 4-5 minuta. Spasilo me to što sam bio bez kape, a oko ramena sam imao crvenu traku kakvu su nosili i četnici u toj akciji. Uvijek smo imali različite trake, ali u ovoj akciji se potrefilo da su trake u nijansu iste. Četnik je spustio pušku i dozivao me da dođem do njega. U tom trenutku potegnuo sam svoju pušku s boka i instinktivnim gađanjem zapucao u njegovom smjeru s namjerom ga preplašim i da pobjegne.

Za nasmijati se do suza

U knjizi ima i situacija koje će vas nasmijati do suza pa tako se u knjizi objašnjava i zašto uz logo njegove bojne stoji uzvik: "Gonaj!"

– Bilo je to 1993. u Paljuvu, nakon akcije "Maslenica". Nakon mjesec dana terena ljudi su počeli "pucati". Tada je Maksim Karlušić Lav ili Stanko Musulin Ćoma viknuo "Gonaj" i cijela prva crta je prihvatila taj uzvik. Sljedećih mjesec dana terena, 24 sata dnevno, vikali smo "Gonaj".

Moja postrojba je u "Oluji" krenula s Dinare, ali nismo ušli u Knin nego smo dobili zapovijed da krenemo prema Golubiću i dalje prema Srbu. Bili smo razočarani, ali smo zapovijed morali izvršiti, a ja sam u koloni tada rekao: "Prije će Tuđman doći u Knin, nego mi"; i tako je i bilo.

---

image

Čokoliću je izišla mu knjiga ‘23_Ni ovo nije bija moj dan‘ u kojoj opisuje cijeli put svoje Prve satnije koja je na početku rata bila u sastavu Prve bojne Četvrte gardijske brigade

Sasa BurićCropix
---

---

Zašto u rat? Vjera i običaji

U rat sam krenuo kao vjernik koji je živio vjeru na način da sam poštovao običaje, odlaske na misu i blagdane, ali sam u ratu izrastao u svjedoka vjernika koji je praktično doživio svoju vjeru i Božju milost, jer da nisam, ne bih preživio 23 pogibeljne situacije. Dakle, čuvala me Božja ruka. Zato sam i prvu i drugu promociju knjige napravio u vjerskim objektima. Zato zahvaljujem ravnatelju Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu don Vedranu Toriću kao i don Damiru Stojiću iz crkve Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

---

---

Ovako je bilo na Dinari: Dobili smo, ali s puno krvi

Na potezu Velike Poljanice, u srcu Dinare, na ogromnoj nadmorskoj visini u Magarećoj dragi, pripadnici neprijateljske vojske imali su dobro utvrđene bunkere koje su pod prisilom gradili zarobljeni Hrvati i Bošnjaci iz Banje Luke. Nas pedesetak smo se približili tim bunkerima u kojima su oni ložili vatru i grijali se. Trebalo nam je još oko pola minute da se rasporedimo ispred tih bunkera i napadnemo ih, ali se u tom trenutku u polju začula prva eksplozija tenkovske granate, što je četnike natjeralo da iziđu iz bunkera i tada je počela borba prsa u prsa.

Ušli smo u bitku i dobili, ali smo i mi imali petoricu poginulih koji su za sve nas heroji. Mate Vuletić mi je umirao na rukama, a u toj akciji poginuli su i Grgo Zec, Marko Basić i Marko Tošić. Osim njih četvorice, poginuli su i Stjepan Dropulić iz Treće satnije Treće bojne i Nevenko Petric iz Oklopne bojne, koji je poginuo na Livanjskom polju – s pijetetom se sjeća tih teških dana i šest poginulih gardista brigadir Čokolić. Ta bitka za bunkere je utrla put Hrvatskoj vojsci prema vrhovima Dinare, a potom preko Crvene zemlje i do Knina.

---

---

Bitka za život Prsa u prsa

Na potezu Velike Poljanice, u srcu Dinare, na ogromnoj nadmorskoj visini u Magarećoj dragi, pripadnici neprijateljske vojske imali su dobro utvrđene bunkere koje su pod prisilom gradili zarobljeni Hrvati i Bošnjaci iz Banje Luke. Nas pedesetak smo se približili tim bunkerima u kojima su oni ložili vatru i grijali se. Trebalo nam je još oko pola minute da se rasporedimo ispred tih bunkera i napadnemo ih, ali se u tom trenutku u polju začula prva eksplozija tenkovske granate, što je četnike natjeralo da iziđu iz bunkera i tada je počela borba prsa u prsa.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Privatni album Privatni album Saša Burić/Cropix Sasa BurićCropix Sasa Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Da nije Ante Čokolića i njemu sličnih, Hrvatska se ne bi obranila i opstala

Privatni album

Promocija ‘Za Hrvatsku moje srce kuca‘!



Privatni album

S promocije knjige Ante Čokolića



Nije više mlad, ali je je borac - umirovljeni brigadir na promciji svoje knjige


‘Hrvatska je naša‘


U Splitu su o Čokolićevoj knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir Mario Lovrinčević i general-pukovnik Drago Matanović


U Splitu su o knjizi govorili ratni heroj s Maslenice brigadir Mario Lovrinčević i general-pukovnik Drago Matanović


Pljesak za junaka - na splitskoj promociji bilo je oko 700 ljudi










Saša Burić/Cropix

Novinarski ratnik Marko Didić i ratnik s bojišnice gdje su su se gubili životi - Ante Čokolić

Sasa BurićCropix

Čokoliću je izišla mu knjiga ‘23_Ni ovo nije bija moj dan‘ u kojoj opisuje cijeli put svoje Prve satnije koja je na početku rata bila u sastavu Prve bojne Četvrte gardijske brigade

Sasa Burić/Cropix

Dugo se u Čokolićevoj glavi motala ideja da napiše knjigu o svojim suborcima i sebi koji su prošli pakao rata, da bi tu ideju nedavno i ostvario.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/cak-sam-23-puta-prezivio-i-gospi-zahvaljivao-ovo-je-prica-ratnika-koji-je-za-hrvatsku-mnostvo-puta-bio-u-pogibelji-1312320 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c481c5f064369cea611382f9967cd6f68a11d935 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98%C4%8Cak+sam+23+puta+pre%C5%BEivio+i+Gospi+zahvaljivao%21%E2%80%98+Ovo+je+pri%C4%8Da+ratnika+koji+je+za+Hrvatsku+mno%C5%A1tvo+puta+bio+u+pogibelji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcak-sam-23-puta-prezivio-i-gospi-zahvaljivao-ovo-je-prica-ratnika-koji-je-za-hrvatsku-mnostvo-puta-bio-u-pogibelji-1312320 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcak-sam-23-puta-prezivio-i-gospi-zahvaljivao-ovo-je-prica-ratnika-koji-je-za-hrvatsku-mnostvo-puta-bio-u-pogibelji-1312320 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT ZA U KNJIGU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŽIVOT ZA U KNJIGU

‘Čak sam 23 puta preživio i Gospi zahvaljivao!‘ Ovo je priča ratnika koji je za Hrvatsku mnoštvo puta bio u pogibelji

5. kolovoza 2023. - 08:58

Pedesetjednogodišnji brigadir Ante Čokolić, načelnik Odjela za razvoj i upravljanje karijerama u Personalnoj upravi Glavnog stožera OSRH, kao devetnaestogodišnjak je krenuo u Domovinski rat i od običnog vojnika došao do čina brigadira. Osam puta je odlikovan, a 32 godine časno je služi svojoj zemlji.

Dugo se u njegovoj glavi motala ideja da napiše knjigu o svojim suborcima i sebi koji su prošli pakao rata, da bi tu ideju nedavno i ostvario. Izišla mu je knjiga "23_Ni ovo nije bija moj dan" u kojoj opisuje cijeli put svoje Prve satnije koja je na početku rata bila u sastavu Prve bojne Četvrte gardijske brigade da bi 1992. ušla u sastav Treće bojne iste brigade. Opisuje točno 23 ratne situacije gdje je bilo logično da pogine, ali uvjeren je da ga je čuvala Gospina milost. Svaki ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:55