stdClass Object ( [id] => 115556 [title] => Brkan bio glava hobotnice koja je oštetila Trogir za 3 milijuna kuna [alias] => brkan-bio-glava-hobotnice-koja-je-ostetila-trogir-za-3-milijuna-kuna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vinko Brkan, bivši trogirski dogradonačelnik, bivši prvi čovjek trogirskoga HDZ-a i bivši čelnik gradske Hvidre (na čelu koje je bio zahvaljujući, govore upućeni, i političkome mentorstvu Josipa Đakića, saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika Hvidre), jedini je od devet okrivljenih za zloporabe položaja i ovlasti na štetu Grada Trogira za kojega je USKOK predložio određivanje istražnog zatvora.

Brkan je prvookrivljeni u istrazi koju provodi USKOK, a ostalih osam okrivljenih – Mario Gruić, Ivan Tomaš, Ante Ivica, Ivan Šipić, Blaženko Belas i Lada Šago, branit će se u daljnjem postupku sa slobode zbog toga što USKOK nije ni tražio njihovo zatvaranje.

Kako doznajemo, Brkanu je USKOK odredio 48-satno zadržavanje, na što se on preko odvjetnika Vinka Samardžića žalio, a o određivanju istražnog zatvora odlučit će istražni sudac i Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. Od prvotnih oko sedam milijuna kuna štete, koliko je bilo navedeno u policijskim izvješćima, USKOK je na posljetku Brkana i ostalih osmero okrivio za nanošenje štete od oko tri milijuna kuna.

Potpisao zadužnicu

Brkan će tako u ovoj istrazi ponijeti glavnu ulogu kao organizator svih kaznenih djela jer ga USKOK tereti da je kao trogirski dogradonačelnik od siječnja 2007. godine do prosinca 2009. više puta naložio ostalim okrivljenicima, koji su tada bili odgovorne osobe u Gradu Trogiru i gradskim poduzećima, da bez postupka oglašavanja slobodnih radnih mjesta s više osoba zaključe ugovore o radu i isplaćuju im plaće iako te osobe neće raditi, odnosno obavljati poslove za koje su protuzakonito sklopljeni ugovori o radu.

Tako je zaposleno tridesetak nogometaša NK Trogir te desetak novinara “Trogirskog lista” i “Glasa Dalmacije”. Grad Trogir je tvrtki “Dobrić” isplaćivao plaće za te ljude, i to od 5 do 10 tisuća kuna neto mjesečno. Prema USKOK-ovu nalogu za istragu, na takvim fiktivnim zapošljavanjima je poduzeću “Dobrić”, čiji je većinski vlasnik Grad Trogir, “isisano” najmanje 338 tisuća i 144 kune, a sam gradski proračun pretrpio je štetu od najmanje milijun i 235 tisuća kuna.

Brkana se dalje sumnjiči i da je u kolovozu 2008. godine, u namjeri da na štetu gradskog proračuna Nogometnom klubu Trogir, čiji je predsjednik bio, pribavi protupravnu imovinsku korist, bez prethodne suglasnosti Gradskog vijeća Grada Trogira, a zastupajući Grad Trogir kao solidarnog i mjeničnog dužnika, potpisao ugovor o kratkoročnom kreditu između Karlovačke banke i NK Trogir kao korisnika kredita na temelju kojega je nogometnom klubu odobrena isplata od milijun i pol kuna.

Brkan je potpisao i zadužnicu iako je znao, tvrdi USKOK, da nogometni klub neće moći vratiti kredit. Zbog neplaćanja i nevraćanja kredita od strane NK Trogir, Karlovačka je banka tih milijun i pol kuna, naravno, naplatila od Grada Trogira kao solidarnog dužnika.

Svaljivanje krivnje na Rožića

Tijekom četvrtka su istražitelji USKOK-a saslušali Brkana, Gruića, Tomaša, Ivicu i Šipića, a jučer su na red da kažu što znaju došli Blaženko Belas i Lada Šago. Belas je bio direktor poduzeća “Kupališta i privezišta”, koje nikada nije ni profunkcioniralo kako treba, a Lada Šago je pravnica koja još uvijek radi u trogirskoj gradskoj upravi.

Ljiljana Šoda je tajnica u Gradu Trogiru, a Božo Jerković je za vrijeme Brkanova mandata vodio honorarno gradske financije, a radio je kao direktor trogirske Fine. Nemoguće je jučer bilo provjeriti je li istina da su se svi osumnjičeni na ispitivanju “pokajali” i “propjevali” budući da njihovi odvjetnici nisu željeli ništa komentirati zbog tajnosti istrage.

No, doznajemo da su svi krivnju svaljivali na Brkana kao onoga koji im je zapovjedio da rade protuzakonita djela. Zanimljivo je, pak, da Brkanov bivši kolega i “nadređeni”, nekadašnji gradonačelnik Vedran Rožić, inače na najvišem političkom položaju od svih, a koji se spominjao kao jedan od osumnjičenih u policijskim izvješćima, nije obuhvaćen ovom istragom.

Valja pretpostaviti da će Brkan, koji će, izgleda jedini, rasplet istrage čekati iza rešetaka, “otvoriti dušu” istražiteljima i možda krivnju pokušati prebaciti na bivšega gradonačelnika Rožića.

PIŠU VLADIMIR URUKALO i MARKO DIDIĆ

Brkanov odvjetnik bez komentara

Brkanov odvjetnik Vinko Samardžić nam je, na naš upit da komentira je li Brkan iznio obranu tijekom istrage, odgovorio: ‘Nemam komentara!’ a odbio je odgovarati i na sve druge detalje vezano uz Brkanovu ulogu u ovom predmetu.

‘Kad Vinko progovori, bit će ih svugdje!’

Vinko Brkan navodno živi u Planome, i to u kući dvokatnici, gdje je nekada bila redakcija ‘Trogirskog lista’ i ‘Glasa Dalmacije’. Stanuje na drugom katu, a u kući ispod njega živi mu punac s obitelji. Brkan se nikome od poznanika i nekadašnjih suradnika ne javlja na telefon jer im zamjera na ponašanju prema njemu.

Kada je Vedran Rožić dao intervju našem listu, u kojem se ograđuje od lika i djela Vinka Brkana, jedan njihov zajednički poznanik nam je rekao: ‘Kad u novinama progovori Brkan, bit će ih svugdje!’. Drugi kaže: ‘Brkan je u Trogir htio dovesti sportske i estradne face.

Dok je jedan vrhunski sportaš živio u Splitu, Brkan je s njim bio na ti, a kada mu je Brkan postao šef, jer je momak bio dio ove priče o kojoj pišete, počeo mu se naređivački obraćati kao da mu je on stvarni šef, što je u realnosti i bio’. Red je da o svemu ovome progovori i Brkan.

‘Zaposlit ću te u Gradu, ali ne moraš dolaziti na posao’

Da, i meni je Vinko Brkan nudio zaposlenje u gradskoj upravi, rekao je da ne moram dolaziti na posao, a da se oko iznosa plaće možemo dogovoriti – kazala nam je jedna od bivših novinarki Glasa Dalmacije (podaci poznati redakciji), dodajući kako na takvu ponudu nije pristala jer je ionako prethodno bila donijela čvrstu odluku o napuštanju projekta Vinka Brkana, koji je ukupno potrajao nešto manje od dvije godine.

Sve izgledalo idealno

U početku je sve izgledalo gotovo idealno, a na kraju se pretvorilo u grozno iskustvo.

– Projekt nam je u početku predstavljen kao dalmatinska verzija Glasa Istre i Glasa Slavonije, iza kojega su trebale stajati općine i gradovi regije. No, plaće su počele kasniti već nakon tri mjeseca, a pravo otrježnjenje bilo je otkriće da nam uopće ne uplaćuju doprinose! Naime, jedna od kolegica završila je u bolnicu, a kad je izišla – dobila je račun za medicinske usluge. Dakle, nije joj bilo uplaćivano zdravstveno! – kaže naša sugovornica, inzistirajući na anonimnosti.

Unutrašnjost zgrade trogirske gradske uprave nema više dijeljenja stolica i fiktivnih zapošljavanja novinara i nogometaša po Brkanovu ključu

Mate Prlić, drugi po redu glavni urednik portala Glasa Dalmacije (koji je zadnju vijest objavio 1. kolovoza 2009.), kaže kako mu je sve izgledalo kao “normalan projekt”, no i da mu je jasno da, s obzirom na broj oglasa i prodaju, “projekt nije mogao uspjeti”:

– Ne znam ništa o mutnim radnjama, mogu samo kazati da redakcija nikad nije odrađivala nikakav politički posao. Dapače, iako nismo bili posebno politički “nabrijane” novine, objavljivali smo neke tekstove u kojima se napadalo neke HDZ-ovce, recimo Branka Grgića, koji je tada bio na čelu Hajduka – prisjeća se Prlić.

Neplaćanje najamnine

Većina ostalih novinara koji su bili uključeni u rad Glasa Dalmacije također nije htjela javno (a mnogi ni anonimno) govoriti o svojim iskustvima iz redakcije, koja se u svojoj kratkoj povijesti selila dva puta, navodno zbog neplaćanja najamnine.

Prvo je bila smještena u Planom kod Trogira, zatim u jednoj poslovnoj zgradi na splitskom Poljudu, a nakon što su iseljeni i od tamo, novinari su još neko vrijeme radili snalazeći se po kućama, kafićima...
– Sve što imam reći, kazao sam policiji koja me bila pozvala na obavijesni odgovor – kazao je jedan od urednika.

– Ne znam ništa o fiktivnim zapošljavanjima, to se događalo nakon mog odlaska, druge godine postojanja novina – kazao je jedan od novinara koji također nije htio “s imenom u novine”. Svi su oni, slažu se, došli u Glas Dalmacije jer im je izgledao kao “dobar, ambiciozan projekt koji bi mogao upaliti”, a i plaće su bile na razini onih u vodećim hrvatskim novinama.

Dobro počeo...

Kada je Vinko Brkan 2004. došao na vlast, dosta je toga upućivalo na to da će doći do pozitivnih pomaka. Uhvatio se uređenja ulica, postavljanja rasvjete, preoravao je gradske parkove, drvenim pješačkim mostom spojio je Travaricu i Pasike. Bio je, držali su mnogi, “socijalno osjetljiv” pa je dosta ljudi zaposlio i u gradsku upravu, a financijske potpore građanima dijelio “šakom i kapom”.

Tako je bilo sve do 2005. godine, do lokalnih izbora na kojima je dobio apsolutnu vlast. I tada Brkan pokazuje svoje pravo lice i “bolesne ambicije”. A one su se prije svega odnosile na sport i medije. Nogometni klub Trogir, čiji je bio predsjednik, htio je uvesti u Prvu ligu kako bi pomeo Hajduka, te osnovati svoje novine Glas Dalmacije.

G. DRAGAN

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako saznajemo,  USKOK tereti Brkana kao organizatora svih kaznenih djela jer je od siječnja 2007. do prosinca 2009. godine više puta zapovjedio ostalim okrivljenicima počinjenje nedjela poput potpisivanja protuzakonitih ugovora o radu i fiktivnog [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USKOK OKRIVIO BIVŠEG DOGRADONAČELNIKA i OSMERO SURADNIKA ZA ZLOPORABE POLOŽAJA I OVLASTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-10-30 20:05:12 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-11-02 15:13:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-10-30 21:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10421 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38395231 Threads: 3 Questions: 7097853008 Slow queries: 3300399 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608344989 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/brkan-bio-glava-hobotnice-koja-je-ostetila-trogir-za-3-milijuna-kuna-115556 [printLink] => /vijesti/hrvatska/brkan-bio-glava-hobotnice-koja-je-ostetila-trogir-za-3-milijuna-kuna-115556?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 183229 [name] => vinkobrkan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinkobrkan [link] => /tag/vinkobrkan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako saznajemo,  USKOK tereti Brkana kao organizatora svih kaznenih djela jer je od siječnja 2007. do prosinca 2009. godine više puta zapovjedio ostalim okrivljenicima počinjenje nedjela poput potpisivanja protuzakonitih ugovora o radu i fiktivnog [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USKOK OKRIVIO BIVŠEG DOGRADONAČELNIKA i OSMERO SURADNIKA ZA ZLOPORABE POLOŽAJA I OVLASTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Brkan bio glava hobotnice koja je oštetila Trogir za 3 milijuna kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-52-31-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vinko Brkan, bivši trogirski dogradonačelnik, bivši prvi čovjek trogirskoga HDZ-a i bivši čelnik gradske Hvidre (na čelu koje je bio zahvaljujući, govore upućeni, i političkome mentorstvu Josipa Đakića, saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika Hvidre), jedini je od devet okrivljenih za zloporabe položaja i ovlasti na štetu Grada Trogira za kojega je USKOK predložio određivanje istražnog zatvora.

Brkan je prvookrivljeni u istrazi koju provodi USKOK, a ostalih osam okrivljenih – Mario Gruić, Ivan Tomaš, Ante Ivica, Ivan Šipić, Blaženko Belas i Lada Šago, branit će se u daljnjem postupku sa slobode zbog toga što USKOK nije ni tražio njihovo zatvaranje.

Kako doznajemo, Brkanu je USKOK odredio 48-satno zadržavanje, na što se on preko odvjetnika Vinka Samardžića žalio, a o određivanju istražnog zatvora odlučit će istražni sudac i Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. Od prvotnih oko sedam milijuna kuna štete, koliko je bilo navedeno u policijskim izvješćima, USKOK je na posljetku Brkana i ostalih osmero okrivio za nanošenje štete od oko tri milijuna kuna.

Potpisao zadužnicu

Brkan će tako u ovoj istrazi ponijeti glavnu ulogu kao organizator svih kaznenih djela jer ga USKOK tereti da je kao trogirski dogradonačelnik od siječnja 2007. godine do prosinca 2009. više puta naložio ostalim okrivljenicima, koji su tada bili odgovorne osobe u Gradu Trogiru i gradskim poduzećima, da bez postupka oglašavanja slobodnih radnih mjesta s više osoba zaključe ugovore o radu i isplaćuju im plaće iako te osobe neće raditi, odnosno obavljati poslove za koje su protuzakonito sklopljeni ugovori o radu.

Tako je zaposleno tridesetak nogometaša NK Trogir te desetak novinara “Trogirskog lista” i “Glasa Dalmacije”. Grad Trogir je tvrtki “Dobrić” isplaćivao plaće za te ljude, i to od 5 do 10 tisuća kuna neto mjesečno. Prema USKOK-ovu nalogu za istragu, na takvim fiktivnim zapošljavanjima je poduzeću “Dobrić”, čiji je većinski vlasnik Grad Trogir, “isisano” najmanje 338 tisuća i 144 kune, a sam gradski proračun pretrpio je štetu od najmanje milijun i 235 tisuća kuna.

Brkana se dalje sumnjiči i da je u kolovozu 2008. godine, u namjeri da na štetu gradskog proračuna Nogometnom klubu Trogir, čiji je predsjednik bio, pribavi protupravnu imovinsku korist, bez prethodne suglasnosti Gradskog vijeća Grada Trogira, a zastupajući Grad Trogir kao solidarnog i mjeničnog dužnika, potpisao ugovor o kratkoročnom kreditu između Karlovačke banke i NK Trogir kao korisnika kredita na temelju kojega je nogometnom klubu odobrena isplata od milijun i pol kuna.

Brkan je potpisao i zadužnicu iako je znao, tvrdi USKOK, da nogometni klub neće moći vratiti kredit. Zbog neplaćanja i nevraćanja kredita od strane NK Trogir, Karlovačka je banka tih milijun i pol kuna, naravno, naplatila od Grada Trogira kao solidarnog dužnika.

Svaljivanje krivnje na Rožića

Tijekom četvrtka su istražitelji USKOK-a saslušali Brkana, Gruića, Tomaša, Ivicu i Šipića, a jučer su na red da kažu što znaju došli Blaženko Belas i Lada Šago. Belas je bio direktor poduzeća “Kupališta i privezišta”, koje nikada nije ni profunkcioniralo kako treba, a Lada Šago je pravnica koja još uvijek radi u trogirskoj gradskoj upravi.

Ljiljana Šoda je tajnica u Gradu Trogiru, a Božo Jerković je za vrijeme Brkanova mandata vodio honorarno gradske financije, a radio je kao direktor trogirske Fine. Nemoguće je jučer bilo provjeriti je li istina da su se svi osumnjičeni na ispitivanju “pokajali” i “propjevali” budući da njihovi odvjetnici nisu željeli ništa komentirati zbog tajnosti istrage.

No, doznajemo da su svi krivnju svaljivali na Brkana kao onoga koji im je zapovjedio da rade protuzakonita djela. Zanimljivo je, pak, da Brkanov bivši kolega i “nadređeni”, nekadašnji gradonačelnik Vedran Rožić, inače na najvišem političkom položaju od svih, a koji se spominjao kao jedan od osumnjičenih u policijskim izvješćima, nije obuhvaćen ovom istragom.

Valja pretpostaviti da će Brkan, koji će, izgleda jedini, rasplet istrage čekati iza rešetaka, “otvoriti dušu” istražiteljima i možda krivnju pokušati prebaciti na bivšega gradonačelnika Rožića.

PIŠU VLADIMIR URUKALO i MARKO DIDIĆ

Brkanov odvjetnik bez komentara

Brkanov odvjetnik Vinko Samardžić nam je, na naš upit da komentira je li Brkan iznio obranu tijekom istrage, odgovorio: ‘Nemam komentara!’ a odbio je odgovarati i na sve druge detalje vezano uz Brkanovu ulogu u ovom predmetu.

‘Kad Vinko progovori, bit će ih svugdje!’

Vinko Brkan navodno živi u Planome, i to u kući dvokatnici, gdje je nekada bila redakcija ‘Trogirskog lista’ i ‘Glasa Dalmacije’. Stanuje na drugom katu, a u kući ispod njega živi mu punac s obitelji. Brkan se nikome od poznanika i nekadašnjih suradnika ne javlja na telefon jer im zamjera na ponašanju prema njemu.

Kada je Vedran Rožić dao intervju našem listu, u kojem se ograđuje od lika i djela Vinka Brkana, jedan njihov zajednički poznanik nam je rekao: ‘Kad u novinama progovori Brkan, bit će ih svugdje!’. Drugi kaže: ‘Brkan je u Trogir htio dovesti sportske i estradne face.

Dok je jedan vrhunski sportaš živio u Splitu, Brkan je s njim bio na ti, a kada mu je Brkan postao šef, jer je momak bio dio ove priče o kojoj pišete, počeo mu se naređivački obraćati kao da mu je on stvarni šef, što je u realnosti i bio’. Red je da o svemu ovome progovori i Brkan.

‘Zaposlit ću te u Gradu, ali ne moraš dolaziti na posao’

Da, i meni je Vinko Brkan nudio zaposlenje u gradskoj upravi, rekao je da ne moram dolaziti na posao, a da se oko iznosa plaće možemo dogovoriti – kazala nam je jedna od bivših novinarki Glasa Dalmacije (podaci poznati redakciji), dodajući kako na takvu ponudu nije pristala jer je ionako prethodno bila donijela čvrstu odluku o napuštanju projekta Vinka Brkana, koji je ukupno potrajao nešto manje od dvije godine.

Sve izgledalo idealno

U početku je sve izgledalo gotovo idealno, a na kraju se pretvorilo u grozno iskustvo.

– Projekt nam je u početku predstavljen kao dalmatinska verzija Glasa Istre i Glasa Slavonije, iza kojega su trebale stajati općine i gradovi regije. No, plaće su počele kasniti već nakon tri mjeseca, a pravo otrježnjenje bilo je otkriće da nam uopće ne uplaćuju doprinose! Naime, jedna od kolegica završila je u bolnicu, a kad je izišla – dobila je račun za medicinske usluge. Dakle, nije joj bilo uplaćivano zdravstveno! – kaže naša sugovornica, inzistirajući na anonimnosti.

Unutrašnjost zgrade trogirske gradske uprave nema više dijeljenja stolica i fiktivnih zapošljavanja novinara i nogometaša po Brkanovu ključu

Mate Prlić, drugi po redu glavni urednik portala Glasa Dalmacije (koji je zadnju vijest objavio 1. kolovoza 2009.), kaže kako mu je sve izgledalo kao “normalan projekt”, no i da mu je jasno da, s obzirom na broj oglasa i prodaju, “projekt nije mogao uspjeti”:

– Ne znam ništa o mutnim radnjama, mogu samo kazati da redakcija nikad nije odrađivala nikakav politički posao. Dapače, iako nismo bili posebno politički “nabrijane” novine, objavljivali smo neke tekstove u kojima se napadalo neke HDZ-ovce, recimo Branka Grgića, koji je tada bio na čelu Hajduka – prisjeća se Prlić.

Neplaćanje najamnine

Većina ostalih novinara koji su bili uključeni u rad Glasa Dalmacije također nije htjela javno (a mnogi ni anonimno) govoriti o svojim iskustvima iz redakcije, koja se u svojoj kratkoj povijesti selila dva puta, navodno zbog neplaćanja najamnine.

Prvo je bila smještena u Planom kod Trogira, zatim u jednoj poslovnoj zgradi na splitskom Poljudu, a nakon što su iseljeni i od tamo, novinari su još neko vrijeme radili snalazeći se po kućama, kafićima...
– Sve što imam reći, kazao sam policiji koja me bila pozvala na obavijesni odgovor – kazao je jedan od urednika.

– Ne znam ništa o fiktivnim zapošljavanjima, to se događalo nakon mog odlaska, druge godine postojanja novina – kazao je jedan od novinara koji također nije htio “s imenom u novine”. Svi su oni, slažu se, došli u Glas Dalmacije jer im je izgledao kao “dobar, ambiciozan projekt koji bi mogao upaliti”, a i plaće su bile na razini onih u vodećim hrvatskim novinama.

Dobro počeo...

Kada je Vinko Brkan 2004. došao na vlast, dosta je toga upućivalo na to da će doći do pozitivnih pomaka. Uhvatio se uređenja ulica, postavljanja rasvjete, preoravao je gradske parkove, drvenim pješačkim mostom spojio je Travaricu i Pasike. Bio je, držali su mnogi, “socijalno osjetljiv” pa je dosta ljudi zaposlio i u gradsku upravu, a financijske potpore građanima dijelio “šakom i kapom”.

Tako je bilo sve do 2005. godine, do lokalnih izbora na kojima je dobio apsolutnu vlast. I tada Brkan pokazuje svoje pravo lice i “bolesne ambicije”. A one su se prije svega odnosile na sport i medije. Nogometni klub Trogir, čiji je bio predsjednik, htio je uvesti u Prvu ligu kako bi pomeo Hajduka, te osnovati svoje novine Glas Dalmacije.

G. DRAGAN

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/brkan-bio-glava-hobotnice-koja-je-ostetila-trogir-za-3-milijuna-kuna-115556 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=138298bb97b24aa7416fe473d9ed4c47fa6f0b05 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Brkan+bio+glava+hobotnice+koja+je+o%C5%A1tetila+Trogir+za+3+milijuna+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbrkan-bio-glava-hobotnice-koja-je-ostetila-trogir-za-3-milijuna-kuna-115556 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbrkan-bio-glava-hobotnice-koja-je-ostetila-trogir-za-3-milijuna-kuna-115556 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako saznajemo,  USKOK tereti Brkana kao organizatora svih kaznenih djela jer je od siječnja 2007. do prosinca 2009. godine više puta zapovjedio ostalim okrivljenicima počinjenje nedjela poput potpisivanja protuzakonitih ugovora o radu i fiktivnog [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USKOK OKRIVIO BIVŠEG DOGRADONAČELNIKA i OSMERO SURADNIKA ZA ZLOPORABE POLOŽAJA I OVLASTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaUSKOK OKRIVIO BIVŠEG DOGRADONAČELNIKA i OSMERO SURADNIKA ZA ZLOPORABE POLOŽAJA I OVLASTI

Brkan bio glava hobotnice koja je oštetila Trogir za 3 milijuna kuna

Piše PSD.
30. listopada 2010. - 23:10

Vinko Brkan, bivši trogirski dogradonačelnik, bivši prvi čovjek trogirskoga HDZ-a i bivši čelnik gradske Hvidre (na čelu koje je bio zahvaljujući, govore upućeni, i političkome mentorstvu Josipa Đakića, saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika Hvidre), jedini je od devet okrivljenih za zloporabe položaja i ovlasti na štetu Grada Trogira za kojega je USKOK predložio određivanje istražnog zatvora.

Brkan je prvookrivljeni u istrazi koju provodi USKOK, a ostalih osam okrivljenih – Mario Gruić, Ivan Tomaš, Ante Ivica, Ivan Šipić, Blaženko Belas i Lada Šago, branit će se u daljnjem postupku sa slobode zbog toga što USKOK nije ni tražio njihovo zatvaranje.

Kako doznajemo, Brkanu je USKOK odredio 48-satno zadržavanje, na što se on preko odvjetnika Vinka Samardžića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:52