Hrvatskaeu projekt

Borzan odgovorila ministrici Žalac na optužbe da obmanjuje javnost: Nije moj problem što HDZ-ovo ministarstvo ne komunicira s HNS-ovim, bojim se da u tome leži dio problema zašto građani godinama čekaju ugradnju dizala

Piše Ljubica Vuko

Ministrica Žalac me optužuje da obmanjujem javnost kad tvrdim da sličan projekt ugradnje dizala postoji u Poljskoj. No, ja sam tu informaciju dobila iz Ministarstva graditeljstva, od pomoćnice ministra, još 2017., kada smo pokretali inicijativu. Nije moj problem što HDZ-ovo Ministarstvo EU fondova ne komunicira s HNS-ovim Ministarstvom graditeljstva, no nažalost, budući da se radi o dvije institucije koje su ključne za provođenje projekta, bojim se da u tome leži dio problema zašto umirovljenici i drugi građani već skoro tri godine čekaju dizala – kazala nam je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, nakon što je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac ponovno, po tko zna koji put, izjavila da Borzan iznosi neistine o mogućnosti ugradnje dizala sufinanciranjem iz EU fondova.

- Radi se o životnim sudbinama tisuća starih i bolesnih ljudi, od kojih su neki već godinama zatočenici svojih stanova, i zato je krajnje nekorektno da iz ministarstva EU fondova puštaju proturječne informacije - jedan dan tvrde da je projekt propao, a sutradan ministrica tvrdi da nije – naglasila je Biljana Borzan. Iz dokumentacije u njezinom uredu vidljiv je i e-mail upućen 2017. godine iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sa željom da se aktivno uključe u realizaciju ovog projekta i informacijom da je u Poljskoj bilo sličnih inicijativa.

Biljana Borzan protekle tri godine podržavala je program "Dostupnost do stana" i u kontaktima s Europskom komisijom (EK) pružala pomoć njegovim inicijatorima, Koordinacijskom odboru društava i udruga umirovljenika Hrvatske pošte (HP) i Hrvatskog telekoma (HT). U više navrata dobila je odgovor iz EK da je realizacija programa moguća, prvi put 2016. kada je Europska komisija na njezino zastupničko pitanje potvrdila da je moguće sufinancirati adaptaciju stambene infrastrukture za starije osobe.
Međutim, umirovljeničke udruge bile su "na čekanju" kod Gabrijele Žalac.

Iz njezinog kabineta uglavnom su odgovarali da ugradnja dizala sufinanciranjem iz EU fondova nije moguća bez izmjena Operativnog programa, što su najavljivali za kraj 2018. i početak 2019., potom je ovog tjedna objavljena neslužbena informacija da je projekt propao, nakon čega su u priopćenju medijima istaknuli da je MRRFEU podržalo inicijativu zastupnice u EU parlamentu Biljane Borzan i umirovljeničkih udruga te je sukladno tome, održano nekoliko sastanka s predstavnicima Europske komisije kako bi se u okviru izmjena OP-a "Konkurentnost i kohezija" uvrstilo i financiranje ugradnje dizala.

U zadnjem obraćanju medijima, uoči sjednice Vlade RH, Žalac je dodatno komentirala kako projekt nije propao, kako čekaju odgovor Europske komisije i da izmjene Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." neće biti do kraja ove godine, a nakon toga eventualno ide pilot-natječaj. I pri tom se još jednom obrušila na hrvatsku europarlamentarku.

- Ono što je loše je da se obmanjuje hrvatska javnost i govori da je u drugim zemljama bila moguća ugradnja liftova. Niti u jednoj državi članici to nije bilo moguće nego samo u sklopu energetske obnove – izjavila je Gabrijela Žalac.

I dok Žalac ustraje u toj tvrdnji, a u poruci Biljani Borzan iz Ministarstva graditeljstva u rujnu 2017. se govori o inicijativama u Poljskoj, na internetu su dostupni podaci o projektu revitalizacije stambenih prostora u Poljskoj kroz Regionalni operativni program Mazovieckog Vojvodstva 2014-2020.

U pozivu građanima u tom poljskom vojvodstvu, zainteresiranima za obnovu stubišta ili ugradnju lifta, stoji da su im EU sredstva na dohvat ruke i da se mogu prijaviti do 13. rujna 2017. godine, a projekt bi trebao završiti do kraja lipnja 2020. godine.
Hoće li i kad hrvatski građani dočekati takav poziv?

#EU#BILJANA BORZAN#GABRIJELA ŽALAC#LIFTOVI#UGRADNJA DIZALA