stdClass Object ( [id] => 174744 [title] => Bilač: Vodit ću Split; Grubišić: A ja županiju [alias] => bilac-vodit-cu-split-grubisic-a-ja-zupaniju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Na lokalnim izborima u Splitu kandidirat će se desetak stranaka i nezavisnih lista, no jedino je SDP obznanio ime svojeg favorita za gradonačelnika. Ivo Baldasar nade temelji na odličnim rezultatima SDP-a i HNS-a iz 2011., kada je za tu koaliciju glasalo čak 26 tisuća ljudi.

Na našu primjedbu da bi se taj broj birača mogao istopiti s obzirom na krizu kojoj se (još) ne vidi kraja, Baldasar uzvraća: ”Jasno je da će se i rezultati rada Vlade odraziti dijelom i naš rezultat Na lokalnim izborima, ali kad građani budu glasali, moraju imati na umu da je stanje u Splitu, po svim parametrima, tri puta gore od hrvatskog prosjeka. Neka se glasači ne vode samo dišpetom, nego i razumom.” Poručuje to Baldasar, koji je već obavio brojne razgovore s predstavnicima različitih građanskih inicijativa, ali i s potencijalnim koalicijskim partnerima.

Tako suradnja s HNS-om još nije formalno potvrđena, ali svakako računaju na nju.

- Razgovarali smo s mnogima, među ostalima i s don Ivanom Grubišićem. Rekao je da će Savez za građansku Hrvatsku samostalno na izbore, ali složili smo se da imamo mnogo toga zajedničkog - veli Baldasar.

U HNS-u su nam potvrdili da je suradnja s SDP-om logičan politički slijed, jer, kako je istaknuo Srđan Gjurković, s više ili manje uspjeha zajednički izlaze na lokalne izbore od 1993 godine.

- Od Baldasara očekujemo još veću aktivnost kad je u pitanju njegova prepoznatljivost u javnosti kao nekoga tko se kandidira za dužnost gradonačelnika. O tome koga će HNS podržati, više ćemo u jesen, ali, kažem, nedvojbeno je da se od nas očekuje suradnja s SDP-om - ne okolišava saborski zastupnik Gjurković.

Korjenite promjene

Ivan Grubišić, prema anketi koju su proveli studenti Pravnog fakulteta u Splitu predvođeni profesorom Onesinom Cvitanom, ima i te kakvih šansi ugroziti vlast Željka Keruma i njegova HGS-a. Nije isključeno ni da osobno, unatoč visokim godinama, bude kandidat za poteštata.

- O svemu će odlučiti Nacionalno vijeće Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. Mi smo na području županije dobili 18 posto glasova na prošlim izborima i to je odlična platforma za daljni politički angažman. U pregovorima smo s četvoricom poznatih sveučilišnih profesora koji će biti na našoj listi jer želimo okupiti stručnu ekipu koja će napraviti dobar program, te mlade, školovane i nepotrošene ljude - ističe don Ivan koji svoju prednost vidi u činjenici da se oko Saveza okupilo čak 66 posto građana s visokom stručnom spremom.

- A oni mogu jako dobro utjecati i na druge birače da nam dadu potporu za korjenite promjene koje je i ova Vlada propustila provesti. Tu je naša šansa - jasan je Grubišić, koji priznaje da su razgovarali s SDP-om, ali i to da su odlučni da na izbore iziđu samostalno.

- U anketi koja je nedavno provedena na razini županije najviše je šansi za pobjedu pripalo meni - kaže na koncu zagonetno ovaj sociolog religije.

U HDZ-u još ne znaju tko će biti njihov kandidat za gradonačelnika.

Pače, o tomu se, kako kaže predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Splita Petar Škorić, još nije ni raspravljalo, no o u medijskim kuloarima ‘vrti’ se nekoliko imena: prvo je baš ono Škorićevo, koji bi s obzirom na dužnost koju obnaša mogao biti kandidat kojem HDZ-ovi birači najviše vjeruju, druga je Sanja Bilač, koja figurira za najoštriju Kerumovu kritičarku, a spominju se i dva doktora: patolog Šimun Anđelinović, kojeg javnost zna kao vrsnog stručnjaka i Dragan Primorac, koji se svojedobno kandidirao za predsjednika Republike, pa se vjerojatno računa na glasove koje je tada osvojio.

- Razmišljam o kandidaturi ponukana prije svega potporom građana. Tome treba prethoditi i odluka moje stranke. Ali, kako sam do sada svojim djelovanjem i u istupima kritizirala aktualnu gradsku vlast, bilo bi neozbiljno da ostanem samo na tome i ne ponudim rješenja i alternativu. Moram napomenuti da će to biti izuzetno zahtjevan i odgovoran zadatak, jer je riječ o fenomenu pustoši u civilizacijskom, financijskom, kulturnom smislu, koju za sobom ostavlja Željko Kerum.

Vjerujem da će se Splićani odlučiti za ljude koji imaju ugled i vjerodostojnost. Split treba novu generaciju političara koja je sposobna provesti stratešku viziju njegova razvoja, vratiti demokraciju i kulturu u grad, te preuzeti odgovornosti za upravljanje - ne krije ambicije Bilač, da nakon Gordane Kosanović postane prva žena gradonačelnica, ali i prva koja je domokratski izabrana.

Ujedinjena desnica

Predsjednik GO HDZ-a Split Petar Škorić kazao je da će stranka svakako imati svoga kandidata, ali da su sada okupirani poslom oko fomiranja šesnaest odbora koja će se baviti različitim temama iz društvenog života.

- Tu mislimo profilirati cijeli niz stručnjaka čije ćemo znanje i iskustvo koristiti u vođenju grada. Također, otvoreni smo i za koalicije sa strankama nacionalne opcije - kaže Škorić, koji očito računa da bi sinergijom glasova na desnici HDZ mogao postići puno bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima.

Građani u akciji

Proteklih mjeseci pisalo se puno i o mogućnosti da se ujedine građanske inicijative koje je javnost prepoznala kao hvalevrijedne zbog njihova društvenog angažmana. Dvije su se posebno istaknule: jedna predvođena Duškom Boban, koja je spasila Prvu vodu na Marjanu od investitorice Fani Horvat što je tu namjerila podići restoran, a druga ona Marijane Puljak, koja gura gradnju škole na Pazdigradu, a ovih dana se uspjela izboriti i za izgradnju prvog dječjeg igrališta u toj četvrti.

- Svi najavljuju da će ponovno nezavisne list(a)e vladati Splitom i sve su oči uprte u tom smjeru. Na neki način osjećamo i pritisak na nas da se moramo uključiti. Naša priča je počela jednim buntom susjeda iz kvarta koji je završio kao uključivanje, baš kao nezavisna lista, u najnižu instanciju lokalne vlasti, Vijeće Gradskog kotara Žnjan. Bili smo dosta aktivni u prošle dvije godine. Stekli smo neko iskustvo i time zapali za oko mnogima koji se sad natječu u ponudama za suradnju na skorim izborima. Nama volje za promjenama ne nedostaje, želimo pokušati stvari u ovom gradu promijeniti nabolje jer nam se čini da s ove točke nema nigdje nego samo prema gore. No, ne želimo se nigdje zalijetati pod svaku cijenu.

Želimo naći partnere koji s nama dijele ista razmišljanja, one koji nemaju nikakvih repova iz prošlosti. Ako ne budemo u stanju naći takve, nećemo ulaziti u ovaj ozbiljni posao pod svaku cijenu. Ostat ćemo tu gdje smo i nastaviti i dalje raditi volonterski kao i do sada - kaže Puljak.

I na koncu, predstavnici aktualne vlasti. U Hrvatskoj građanskoj stranci još se ne bave lokalnim izborima, iako je gradonačelnik Kerum u više navrata rekao da se, “zbog umora od svega”, neće kandidirati, jer, uostalom za takvo što ima odlične suradnike: Juru Šundova ili Anđelku Visković.

- Još je rano o tome govoriti, a oni koji su već krenuli u tu priču, brzo će potrošiti streljivo - kaže Šundov.

- Mi ćemo o izborima ozbiljno razgovarati tek poslije Nove godine, a ranije jedino ako se pojavi netko tako pametan i značajan da bismo i mi za njega odmah mogli glasati - šali se Šundov.

SAŠA LJUBIČIĆ

Povratak HSLS-a i Buličića

Zanimljivo je da se u bitku za Banovinu ponovno uključio i bivši gradonačelnik Splita Miro Buličić, koji okuplja uglednike koji bi nastupili na Nezavisnoj listi, a koju bi, spominjalo se, trebao nositi Dejan Kružić, no on to nije nigdje potvrdio.

Ne spava ni lokalni HSLS, a koji se, kao stranka koja je dugo suvereno vladala Splitom, kani vratiti u političku koridu predvođen iskusnim Tonćem Blaževićem koji je pekao zanat u Gradskom vijeću Splita i iza sebe nije ostavio nikakve repove.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sanja Bilač i don Ivan Grubišić / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => građani će dogodine opet na lokalne izbore, a stranke već biraju s kim će na liste [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-29 15:58:22 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-29 20:36:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-29 21:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10900 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14971076 Threads: 6 Questions: 3147716404 Slow queries: 7022213 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234913559 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/bilac-vodit-cu-split-grubisic-a-ja-zupaniju-174744 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bilac-vodit-cu-split-grubisic-a-ja-zupaniju-174744?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 170483 [name] => SanjaBilač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sanjabilac [link] => /tag/sanjabilac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232942 [name] => IvanGrubišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivangrubisic [link] => /tag/ivangrubisic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sanja Bilač i don Ivan Grubišić / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => građani će dogodine opet na lokalne izbore, a stranke već biraju s kim će na liste [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bilač: Vodit ću Split; Grubišić: A ja županiju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-15-48-52-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Na lokalnim izborima u Splitu kandidirat će se desetak stranaka i nezavisnih lista, no jedino je SDP obznanio ime svojeg favorita za gradonačelnika. Ivo Baldasar nade temelji na odličnim rezultatima SDP-a i HNS-a iz 2011., kada je za tu koaliciju glasalo čak 26 tisuća ljudi.

Na našu primjedbu da bi se taj broj birača mogao istopiti s obzirom na krizu kojoj se (još) ne vidi kraja, Baldasar uzvraća: ”Jasno je da će se i rezultati rada Vlade odraziti dijelom i naš rezultat Na lokalnim izborima, ali kad građani budu glasali, moraju imati na umu da je stanje u Splitu, po svim parametrima, tri puta gore od hrvatskog prosjeka. Neka se glasači ne vode samo dišpetom, nego i razumom.” Poručuje to Baldasar, koji je već obavio brojne razgovore s predstavnicima različitih građanskih inicijativa, ali i s potencijalnim koalicijskim partnerima.

Tako suradnja s HNS-om još nije formalno potvrđena, ali svakako računaju na nju.

- Razgovarali smo s mnogima, među ostalima i s don Ivanom Grubišićem. Rekao je da će Savez za građansku Hrvatsku samostalno na izbore, ali složili smo se da imamo mnogo toga zajedničkog - veli Baldasar.

U HNS-u su nam potvrdili da je suradnja s SDP-om logičan politički slijed, jer, kako je istaknuo Srđan Gjurković, s više ili manje uspjeha zajednički izlaze na lokalne izbore od 1993 godine.

- Od Baldasara očekujemo još veću aktivnost kad je u pitanju njegova prepoznatljivost u javnosti kao nekoga tko se kandidira za dužnost gradonačelnika. O tome koga će HNS podržati, više ćemo u jesen, ali, kažem, nedvojbeno je da se od nas očekuje suradnja s SDP-om - ne okolišava saborski zastupnik Gjurković.

Korjenite promjene

Ivan Grubišić, prema anketi koju su proveli studenti Pravnog fakulteta u Splitu predvođeni profesorom Onesinom Cvitanom, ima i te kakvih šansi ugroziti vlast Željka Keruma i njegova HGS-a. Nije isključeno ni da osobno, unatoč visokim godinama, bude kandidat za poteštata.

- O svemu će odlučiti Nacionalno vijeće Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. Mi smo na području županije dobili 18 posto glasova na prošlim izborima i to je odlična platforma za daljni politički angažman. U pregovorima smo s četvoricom poznatih sveučilišnih profesora koji će biti na našoj listi jer želimo okupiti stručnu ekipu koja će napraviti dobar program, te mlade, školovane i nepotrošene ljude - ističe don Ivan koji svoju prednost vidi u činjenici da se oko Saveza okupilo čak 66 posto građana s visokom stručnom spremom.

- A oni mogu jako dobro utjecati i na druge birače da nam dadu potporu za korjenite promjene koje je i ova Vlada propustila provesti. Tu je naša šansa - jasan je Grubišić, koji priznaje da su razgovarali s SDP-om, ali i to da su odlučni da na izbore iziđu samostalno.

- U anketi koja je nedavno provedena na razini županije najviše je šansi za pobjedu pripalo meni - kaže na koncu zagonetno ovaj sociolog religije.

U HDZ-u još ne znaju tko će biti njihov kandidat za gradonačelnika.

Pače, o tomu se, kako kaže predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Splita Petar Škorić, još nije ni raspravljalo, no o u medijskim kuloarima ‘vrti’ se nekoliko imena: prvo je baš ono Škorićevo, koji bi s obzirom na dužnost koju obnaša mogao biti kandidat kojem HDZ-ovi birači najviše vjeruju, druga je Sanja Bilač, koja figurira za najoštriju Kerumovu kritičarku, a spominju se i dva doktora: patolog Šimun Anđelinović, kojeg javnost zna kao vrsnog stručnjaka i Dragan Primorac, koji se svojedobno kandidirao za predsjednika Republike, pa se vjerojatno računa na glasove koje je tada osvojio.

- Razmišljam o kandidaturi ponukana prije svega potporom građana. Tome treba prethoditi i odluka moje stranke. Ali, kako sam do sada svojim djelovanjem i u istupima kritizirala aktualnu gradsku vlast, bilo bi neozbiljno da ostanem samo na tome i ne ponudim rješenja i alternativu. Moram napomenuti da će to biti izuzetno zahtjevan i odgovoran zadatak, jer je riječ o fenomenu pustoši u civilizacijskom, financijskom, kulturnom smislu, koju za sobom ostavlja Željko Kerum.

Vjerujem da će se Splićani odlučiti za ljude koji imaju ugled i vjerodostojnost. Split treba novu generaciju političara koja je sposobna provesti stratešku viziju njegova razvoja, vratiti demokraciju i kulturu u grad, te preuzeti odgovornosti za upravljanje - ne krije ambicije Bilač, da nakon Gordane Kosanović postane prva žena gradonačelnica, ali i prva koja je domokratski izabrana.

Ujedinjena desnica

Predsjednik GO HDZ-a Split Petar Škorić kazao je da će stranka svakako imati svoga kandidata, ali da su sada okupirani poslom oko fomiranja šesnaest odbora koja će se baviti različitim temama iz društvenog života.

- Tu mislimo profilirati cijeli niz stručnjaka čije ćemo znanje i iskustvo koristiti u vođenju grada. Također, otvoreni smo i za koalicije sa strankama nacionalne opcije - kaže Škorić, koji očito računa da bi sinergijom glasova na desnici HDZ mogao postići puno bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima.

Građani u akciji

Proteklih mjeseci pisalo se puno i o mogućnosti da se ujedine građanske inicijative koje je javnost prepoznala kao hvalevrijedne zbog njihova društvenog angažmana. Dvije su se posebno istaknule: jedna predvođena Duškom Boban, koja je spasila Prvu vodu na Marjanu od investitorice Fani Horvat što je tu namjerila podići restoran, a druga ona Marijane Puljak, koja gura gradnju škole na Pazdigradu, a ovih dana se uspjela izboriti i za izgradnju prvog dječjeg igrališta u toj četvrti.

- Svi najavljuju da će ponovno nezavisne list(a)e vladati Splitom i sve su oči uprte u tom smjeru. Na neki način osjećamo i pritisak na nas da se moramo uključiti. Naša priča je počela jednim buntom susjeda iz kvarta koji je završio kao uključivanje, baš kao nezavisna lista, u najnižu instanciju lokalne vlasti, Vijeće Gradskog kotara Žnjan. Bili smo dosta aktivni u prošle dvije godine. Stekli smo neko iskustvo i time zapali za oko mnogima koji se sad natječu u ponudama za suradnju na skorim izborima. Nama volje za promjenama ne nedostaje, želimo pokušati stvari u ovom gradu promijeniti nabolje jer nam se čini da s ove točke nema nigdje nego samo prema gore. No, ne želimo se nigdje zalijetati pod svaku cijenu.

Želimo naći partnere koji s nama dijele ista razmišljanja, one koji nemaju nikakvih repova iz prošlosti. Ako ne budemo u stanju naći takve, nećemo ulaziti u ovaj ozbiljni posao pod svaku cijenu. Ostat ćemo tu gdje smo i nastaviti i dalje raditi volonterski kao i do sada - kaže Puljak.

I na koncu, predstavnici aktualne vlasti. U Hrvatskoj građanskoj stranci još se ne bave lokalnim izborima, iako je gradonačelnik Kerum u više navrata rekao da se, “zbog umora od svega”, neće kandidirati, jer, uostalom za takvo što ima odlične suradnike: Juru Šundova ili Anđelku Visković.

- Još je rano o tome govoriti, a oni koji su već krenuli u tu priču, brzo će potrošiti streljivo - kaže Šundov.

- Mi ćemo o izborima ozbiljno razgovarati tek poslije Nove godine, a ranije jedino ako se pojavi netko tako pametan i značajan da bismo i mi za njega odmah mogli glasati - šali se Šundov.

SAŠA LJUBIČIĆ

Povratak HSLS-a i Buličića

Zanimljivo je da se u bitku za Banovinu ponovno uključio i bivši gradonačelnik Splita Miro Buličić, koji okuplja uglednike koji bi nastupili na Nezavisnoj listi, a koju bi, spominjalo se, trebao nositi Dejan Kružić, no on to nije nigdje potvrdio.

Ne spava ni lokalni HSLS, a koji se, kao stranka koja je dugo suvereno vladala Splitom, kani vratiti u političku koridu predvođen iskusnim Tonćem Blaževićem koji je pekao zanat u Gradskom vijeću Splita i iza sebe nije ostavio nikakve repove.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bilac-vodit-cu-split-grubisic-a-ja-zupaniju-174744 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=87686adfef229607bd81c092e23c3c1c7787df02 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bila%C4%8D%3A+Vodit+%C4%87u+Split%3B+Grubi%C5%A1i%C4%87%3A+A+ja+%C5%BEupaniju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbilac-vodit-cu-split-grubisic-a-ja-zupaniju-174744 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbilac-vodit-cu-split-grubisic-a-ja-zupaniju-174744 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sanja Bilač i don Ivan Grubišić / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => građani će dogodine opet na lokalne izbore, a stranke već biraju s kim će na liste [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskagrađani će dogodine opet na lokalne izbore, a stranke već biraju s kim će na liste

Bilač: Vodit ću Split; Grubišić: A ja županiju

Piše PSD.
29. srpnja 2012. - 23:59
Na lokalnim izborima u Splitu kandidirat će se desetak stranaka i nezavisnih lista, no jedino je SDP obznanio ime svojeg favorita za gradonačelnika. Ivo Baldasar nade temelji na odličnim rezultatima SDP-a i HNS-a iz 2011., kada je za tu koaliciju glasalo čak 26 tisuća ljudi.

Na našu primjedbu da bi se taj broj birača mogao istopiti s obzirom na krizu kojoj se (još) ne vidi kraja, Baldasar uzvraća: ”Jasno je da će se i rezultati rada Vlade odraziti dijelom i naš rezultat Na lokalnim izborima, ali kad građani budu glasali, moraju imati na umu da je stanje u Splitu, po svim parametrima, tri puta gore od hrvatskog prosjeka. Neka se glasači ne vode samo dišpetom, nego i razumom.” Poručuje to Baldasar, koji je već obavio brojne razgovore s predstavnicima različitih građanskih inicijativa...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:48