stdClass Object ( [id] => 1340474 [title] => Banožić se nije proslavio, na redu je novi ministar: može li fajter s prve crte pobijediti Debeljaka? [alias] => banozic-se-nije-proslavio-na-redu-je-novi-ministar-moze-li-fajter-s-prve-crte-pobijediti-debeljaka [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Baš se veselimo vidjeti kako će to Ivan Anušić, novi ministar obrane i osvjedočeni fajter još iz vremena kada je bio maloljetan na prvim crtama obrane istočne Slavonije, riješiti problem ophodnih brodova za Obalnu stražu Hrvatske ratne mornarice!

I hoće li uopće imati vremena?! S obzirom na to da su izbori prekosutra. A s druge strane imat će jednako tako tvrdokornu figuru, kojoj čitava država već godinama ne može ništa, kada je to brodovlje u pitanju. Unatoč teškim i ozbiljnim terminima kao što su: obrana, zaštita, nacionalna sigurnost, Ratna mornarica, Obalna straža, Ministarstvo obrane, admirali, vrhovni zapovjednici, Oružane snage. I tome slično...

Nekidan su domaći mediji redom prenijeli njegovu izjavu pred saborskim Odborom za obranu, prije izglasavanja parlamentarne potpore:

"Obalni ophodni brodovi su jedna od tema koja će svakako biti meni u fokusu već od sutra i time ću se ozbiljno baviti jer smatram da je to nešto što je ostavština možda nekakvih ne dobro planiranih i neodređenih priprema - a već su 2018. trebali ploviti Jadranskim morem..."

---

image

Hoće li Ivan Anušić imati dovoljno vremena?

Ranko Šuvar/Cropix
---

A činjenice govore ovako: Tomislav Debeljak, vlasnik zagrebačkog (!) brodogradilišta, koje se rijetko neobičnim poigravanjem sudbine već cijelih sto godina, od samih svojih početaka, nalazi negdje na splitskim obalama i desetljećima se odaziva na ime "Brodosplit", dakle, taj čudesni brodograditelj jedini je vlasnik tih ophodnih brodova koje novi ministar spominje.

I to već gotovo tri godine! A ne nikakava Obalna straža, HRM, Republika Hrvatska, Plenković, Milanović ili netko državotvoran treći.

Odnos snaga

Kao što smo vam već mnogo puta govorili, radi se o ukupno pet brodova ugovorenih još 2014. godine, u vrijeme premijera Zorana i ministra obrane Ante (Kotromanovića). Zato ih danas rijetko i spominju! Evo će i deseta godina, a "Brodogradilište specijalnih objekata", tvrtka kćer Debeljakova "Brodosplita", predala je Hrvatskoj samo jedan - prototip "Omiš".

Druga četiri još se grade: "Skradin", "Karlobag", "Opatija" i "Umag". Preciznije, eno ih nedovršenih u halama "Specijalne". Jedan da je navodno uznapredovao na oko 70 posto ili tako nešto, a ostali da zaostaju.

---

image

Tomislav Debeljak, vlasnik zagrebačkog brodogradilišta Brodosplit 

Duje Klarić/Cropix
---

Zašto?! Pa Debeljak nema više novca da ih dovrši! I viče da mu treba još 16 milijuna eura (nekadašnjih 120 milijuna kuna). Jer da nije moguće danas obaviti posao po cijenama od prije deset godina. Hm, a da je sve išlo po rokovniku, tih problema ne bi bilo. Iako, Vlada mu je nedavno odobrila povećanje cijene od desetak posto, nekih 5,3 milijuna eura (oko 40 milijuna kuna). Kao što je još u veljači 2020. godine s njim obnovila ugovor, dok je šef obrambenog resora bio Damir Krstičević.

I to vam je otprilike odnos snaga. Zasad na strani Debeljaka. Kojemu dojučerašnji ministar obrane, ma koliko mu tepali da je Super Mario (Banožić), nije bio u stanju preokrenuti.

Pokušavao je državni aparat, ne može se reći! Evo, čak su i sudskim putem tražili ispravak upisa brodova na Debeljakovo brodogradilište. Nisu uspjeli! Otkantao ih je proljetos splitski Upravni sud. Uz poruku da je država sve promašila u tom procesu, ne znajući ni sama koji njezin dio treba tužiti drugi. Uz poruku da su se trebali bolje međusobno poznavati različiti ekstremiteti te iste naše države.

---

image

Mario Banožić nije se proslavio u rješavanju problema ophodnih brodova

Duje Klarić/Cropix
---

I što su nova smislili stupovi društva?! Da će se žaliti!

Onda su uslijedili štrajkovi u pravosuđu, pa dugo toplo ljeto i evo gdje smo sada u toj priči. Odgovara nam Upravni sud:

"U vezi s vašim upitom o upravnim sporovima u kojim Republika Hrvatska tuži Ministarstvo mora, odnosno Lučku kapetaniju Split, možemo reći da su tri predmeta dana 16. studenoga 2023. otpremljena na Visoki upravni sud Republike Hrvatske na daljnje postupanje povodom uložene žalbe na odluke ovog suda.

Četvrti predmet je temeljem Naredbe predsjednice suda od 10. studenoga 2023. dodijeljen u rad drugom sucu, zbog privremenog upućivanja na rad sutkinje koja je do sada bila zadužena za rad na tom spisu u Visoki upravni sud Republike Hrvatske, na vrijeme od dvije godine. Budući da je i u tom predmetu uložena žalba, isti će biti dostavljen Visokom upravnom sudu na daljnje postupanje kada se za to ispune uvjeti."

Znači, predmeti su tek otputovali u Zagreb, na viši sud. Nekompletno.

---

image

Isporuka četiriju brodova još se čeka 

Vojko Basic/Cropix
---

Organizirana hajka

Tumače nam suci da nije u pitanju neka njihova rastezaljka, već da je zakon takav. Propisi su propisi! Rekao bi maestralni Pavle Vuisić začuđenom Tašku Načiću u čuvenom filmu "Ko to tamo peva". Jer žalbe valja poslati na odgovor drugoj strani, pa se ti odgovori čekaju jer postoje rokovi. I sve tako: podnesci, slanja, rokovi, odgovori, prigovori... Pa onda i na drugom stupnju: najprije dobiju, onda dodjeljuju, pa se čeka da predmet dođe na red.

I eto sutra izbora! Ajde, prekosutra. Jer, što je nekoliko mjeseci prema godinama, prema desetak godina!

Ali, Anušić se možda pokaže smionijim. Od lovca Banožića. Kao u onom davnom vicu: "Trebamo samo čvrste momke!" Barem je takav Ivan bio. Moguće da novi ministar s Debeljakom ipak postigne dogovor mimo sudskog postupka. Tijekom kakve organizirane hajke na krupnu divljač, lupamo napamet, visoko gore na lovačkoj čeki, izdižući se nad magle sive, da im pogled bistar bude iz te ptičje perspektive. Pa u takvim zelenim oazama mnogi su dogovori padali i među jačim frajerima od ove dvojice!

Nije u pitanju samo 57 milijuna eura (430 milijuna kuna), koliko stoji svih pet brodova, u pitanju je ono što bi stari naš pjesnik Vladimir Nazor ovako opjevao 800 godina poslije kralja Zvonimira:

"I lađa se snažno trza: ‘Zar da ovdje tužno gnijem? Dignite me: neka đipnem, nek zajedrim morem tijem!‘"

Uostalom, sve to s Hrvatskom ratnom mornaricom jako je skromno. Jako.

---

Neuspjeli projekt treba odbaciti

Ušute se svi kada je u pitanju brodogradnja, osobito namjenska i čudesno je teško naći sugovornika spremnog javno reći ono što tajno mnogi znaju, ali evo jednog razmišljanja ing. Ivana Aduma, uglednog umirovljenog brodograđevnog inženjera bogata iskustva:

- Sada nije vrijeme za istraživanje krivice iz prošlosti, sada je vrijeme odgovornosti. Ponavljati pogreške bilo bi ne samo neodgovorno, nego bi se moglo kvalificirati kao kriminalni nemar. Neuspjeli projekt treba odbaciti i nesposobnoga graditelja otpustiti. Imamo mi dovoljno savjesnih pravnika da zastupaju državu. Državu bi trebali zastupati doktori, magistri i inženjeri brodogradnje, brodostrojarstva i elektronike.

Drugim riječima, ing. Adum poručuje da ne vrijedi dovršavati brodove u Splitu, možda tog jednog, ako je zaista 70 posto ili više posla obavljeno. A ni tog jednog s ovim graditeljem.

- S ovim projektom bilo je mnogo problema, a nama treba potpuno drugačiji brod, mala korveta od 60 do 70 metara, za Jadran i Sredozemlje. Dvije takve korvete zadovoljile bi naše potrebe za neko vrijeme. To je moj stav, ali imamo mi tri brodograđevna fakulteta i niz stručnjaka s kojima bi bilo logično konzultirati se. Pa to danas radi svaka zemlja! Kako ćete imati ratnu mornaricu bez inženjerskog kadra, bez stručnjaka brodograđevnog, tehničkog, strojarskog i informatičkog profila. Pa neka struka ocijeni što nam treba i kako ćemo to realizirati. Jer, mamuzati dalje mrtvog konja u pustinji je perverzija. Rekli bi Englezi: “Don’t throw
good money after bad!”
Ne bacajte dobar novac za lošim! Na isto mjesto...

---

---

image

Ivan Adum: Ponavljati pogreške bilo bi ne samo neodgovorno, nego bi se moglo kvalificirati kao kriminalni nemar

Damir Krajač/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ukupno pet obalnih ophodnih brodova ugovoreno je još 2014. godine, a isporučen je samo jedan. Vlasnik škvera s pogonima u Splitu i adresom u Zagrebu traži još 16 milijuna eura za dovršetak flote koja je morem trebala ploviti već pet godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bitka za brodove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ukupno pet obalnih ophodnih brodova ugovoreno je još 2014. godine, a isporučen je samo jedan. Vlasnik škvera s pogonima u Splitu i adresom u Zagrebu traži još 16 milijuna eura za dovršetak flote koja je morem trebala ploviti već pet godina bitka za brodove 2 0 5800 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-19 10:17:02 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-20 10:36:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-20 10:36:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ukupno pet obalnih ophodnih brodova ugovoreno je još 2014. godine, a isporučen je samo jedan. Vlasnik škvera s pogonima u Splitu i adresom u Zagrebu traži još 16 milijuna eura za dovršetak flote koja je morem trebala ploviti već pet godina [metadata] => robots= author= title=Novi ministar protiv Debeljaka: može li fajter s prve crte pobijediti zagrebačkog brodograditelja? page_title=Novi ministar protiv Debeljaka: može li fajter s prve crte pobijediti zagrebačkog brodograditelja? [metakey] => Ivan Anušić, Tomislav Debeljak, MORH, Brodosplit, ophodni brodovi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/19\/26089704.png","\/images\/slike\/2023\/11\/19\/26047906.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/19\/25983097.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/19\/13012814.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/19\/12957316.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/19\/24083938.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/19\/24083118.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/ Cropix, Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix, Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Anu\u0161i\u0107 najavio je da mu je problem ophodnih brodova prioritet\u00a0<\/p>","

Ho\u0107e li Ivan Anu\u0161i\u0107 imati dovoljno vremena?<\/p>","

Tomislav Debeljak, vlasnik zagreba\u010dkog brodogradili\u0161ta Brodosplit\u00a0<\/p>","

Od pet naru\u010denih i pla\u0107enih, isporu\u010den je samo jedan brod\u00a0<\/p>","

Ivan Adum:\u00a0Ponavljati pogre\u0161ke bilo bi ne samo neodgovorno, nego bi se moglo kvalificirati kao kriminalni nemar<\/p>","

Isporuka \u010detiriju brodova jo\u0161 se \u010deka\u00a0<\/p>","

Mario Bano\u017ei\u0107 nije se proslavio u rje\u0161avanju problema ophodnih brodova<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_26089704_1920.png":"1920x1080","k_26089704_1280.png":"1280x1280","k_26089704_1024.png":"1024x1024","k_26089704_640.png":"640x640","k_26089704_480.png":"480x480","k_26089704_340.png":"340x340","k_26089704_220.png":"220x220","o_26089704_1280.png":"1280x721","o_26089704_1024.png":"1024x576","o_26089704_640.png":"640x360","o_26089704_480.png":"480x270","o_26089704_340.png":"340x191","o_26089704_220.png":"220x123","h_26089704_1280.png":"1280x854","h_26089704_1024.png":"1024x683","h_26089704_640.png":"640x427","h_26089704_480.png":"480x320","h_26089704_340.png":"340x227","h_26089704_220.png":"220x147","pp_26089704_1280.png":"1280x1628","pp_26089704_1024.png":"1024x1303","pp_26089704_640.png":"640x814","pp_26089704_480.png":"480x611","pp_26089704_340.png":"340x432","pp_26089704_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26047906_1920.jpg":"1920x1080","k_26047906_1280.jpg":"1280x1280","k_26047906_1024.jpg":"1024x1024","k_26047906_640.jpg":"640x640","k_26047906_480.jpg":"480x480","k_26047906_340.jpg":"340x340","k_26047906_220.jpg":"220x220","o_26047906_1280.jpg":"1280x853","o_26047906_1024.jpg":"1024x682","o_26047906_640.jpg":"640x426","o_26047906_480.jpg":"480x320","o_26047906_340.jpg":"340x226","o_26047906_220.jpg":"220x146","h_26047906_1280.jpg":"1280x854","h_26047906_1024.jpg":"1024x683","h_26047906_640.jpg":"640x427","h_26047906_480.jpg":"480x320","h_26047906_340.jpg":"340x227","h_26047906_220.jpg":"220x147","pp_26047906_1280.jpg":"1280x1628","pp_26047906_1024.jpg":"1024x1303","pp_26047906_640.jpg":"640x814","pp_26047906_480.jpg":"480x611","pp_26047906_340.jpg":"340x432","pp_26047906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25983097_1920.jpg":"1920x1080","k_25983097_1280.jpg":"1280x1280","k_25983097_1024.jpg":"1024x1024","k_25983097_640.jpg":"640x640","k_25983097_480.jpg":"480x480","k_25983097_340.jpg":"340x340","k_25983097_220.jpg":"220x220","o_25983097_1280.jpg":"1280x853","o_25983097_1024.jpg":"1024x682","o_25983097_640.jpg":"640x426","o_25983097_480.jpg":"480x320","o_25983097_340.jpg":"340x226","o_25983097_220.jpg":"220x146","h_25983097_1280.jpg":"1280x854","h_25983097_1024.jpg":"1024x683","h_25983097_640.jpg":"640x427","h_25983097_480.jpg":"480x320","h_25983097_340.jpg":"340x227","h_25983097_220.jpg":"220x147","pp_25983097_1280.jpg":"1280x1628","pp_25983097_1024.jpg":"1024x1303","pp_25983097_640.jpg":"640x814","pp_25983097_480.jpg":"480x611","pp_25983097_340.jpg":"340x432","pp_25983097_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_13012814_1920.jpg":"1920x1080","k_13012814_1280.jpg":"1280x1280","k_13012814_1024.jpg":"1024x1024","k_13012814_640.jpg":"640x640","k_13012814_480.jpg":"480x480","k_13012814_340.jpg":"340x340","k_13012814_220.jpg":"220x220","o_13012814_1280.jpg":"1280x854","o_13012814_1024.jpg":"1024x683","o_13012814_640.jpg":"640x427","o_13012814_480.jpg":"480x320","o_13012814_340.jpg":"340x226","o_13012814_220.jpg":"220x146","h_13012814_1280.jpg":"1280x854","h_13012814_1024.jpg":"1024x683","h_13012814_640.jpg":"640x427","h_13012814_480.jpg":"480x320","h_13012814_340.jpg":"340x227","h_13012814_220.jpg":"220x147","pp_13012814_1280.jpg":"1280x1628","pp_13012814_1024.jpg":"1024x1303","pp_13012814_640.jpg":"640x814","pp_13012814_480.jpg":"480x611","pp_13012814_340.jpg":"340x432","pp_13012814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_12957316_1920.jpg":"1920x1080","k_12957316_1280.jpg":"1280x1280","k_12957316_1024.jpg":"1024x1024","k_12957316_640.jpg":"640x640","k_12957316_480.jpg":"480x480","k_12957316_340.jpg":"340x340","k_12957316_220.jpg":"220x220","o_12957316_1280.jpg":"1280x853","o_12957316_1024.jpg":"1024x682","o_12957316_640.jpg":"640x426","o_12957316_480.jpg":"480x320","o_12957316_340.jpg":"340x226","o_12957316_220.jpg":"220x146","h_12957316_1280.jpg":"1280x854","h_12957316_1024.jpg":"1024x683","h_12957316_640.jpg":"640x427","h_12957316_480.jpg":"480x320","h_12957316_340.jpg":"340x227","h_12957316_220.jpg":"220x147","pp_12957316_1280.jpg":"1280x1628","pp_12957316_1024.jpg":"1024x1303","pp_12957316_640.jpg":"640x814","pp_12957316_480.jpg":"480x611","pp_12957316_340.jpg":"340x432","pp_12957316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1302","hd_24083938_1920.jpg":"1920x1080","k_24083938_1280.jpg":"1280x1280","k_24083938_1024.jpg":"1024x1024","k_24083938_640.jpg":"640x640","k_24083938_480.jpg":"480x480","k_24083938_340.jpg":"340x340","k_24083938_220.jpg":"220x220","o_24083938_1280.jpg":"1280x868","o_24083938_1024.jpg":"1024x694","o_24083938_640.jpg":"640x434","o_24083938_480.jpg":"480x325","o_24083938_340.jpg":"340x230","o_24083938_220.jpg":"220x149","h_24083938_1280.jpg":"1280x854","h_24083938_1024.jpg":"1024x683","h_24083938_640.jpg":"640x427","h_24083938_480.jpg":"480x320","h_24083938_340.jpg":"340x227","h_24083938_220.jpg":"220x147","pp_24083938_1280.jpg":"1280x1628","pp_24083938_1024.jpg":"1024x1303","pp_24083938_640.jpg":"640x814","pp_24083938_480.jpg":"480x611","pp_24083938_340.jpg":"340x432","pp_24083938_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_24083118_1920.jpg":"1920x1080","k_24083118_1280.jpg":"1280x1280","k_24083118_1024.jpg":"1024x1024","k_24083118_640.jpg":"640x640","k_24083118_480.jpg":"480x480","k_24083118_340.jpg":"340x340","k_24083118_220.jpg":"220x220","o_24083118_1280.jpg":"1280x855","o_24083118_1024.jpg":"1024x684","o_24083118_640.jpg":"640x427","o_24083118_480.jpg":"480x320","o_24083118_340.jpg":"340x227","o_24083118_220.jpg":"220x147","h_24083118_1280.jpg":"1280x854","h_24083118_1024.jpg":"1024x683","h_24083118_640.jpg":"640x427","h_24083118_480.jpg":"480x320","h_24083118_340.jpg":"340x227","h_24083118_220.jpg":"220x147","pp_24083118_1280.jpg":"1280x1628","pp_24083118_1024.jpg":"1024x1303","pp_24083118_640.jpg":"640x814","pp_24083118_480.jpg":"480x611","pp_24083118_340.jpg":"340x432","pp_24083118_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7625698 Threads: 3 Questions: 1618502222 Slow queries: 4806075 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110968732 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/banozic-se-nije-proslavio-na-redu-je-novi-ministar-moze-li-fajter-s-prve-crte-pobijediti-debeljaka-1340474 [printLink] => /vijesti/hrvatska/banozic-se-nije-proslavio-na-redu-je-novi-ministar-moze-li-fajter-s-prve-crte-pobijediti-debeljaka-1340474?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 342914 [name] => ivan anušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-anusic [link] => /tag/ivan-anusic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 362802 [name] => Tomislav Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-debeljak [link] => /tag/tomislav-debeljak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 405684 [name] => MORH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => morh [link] => /tag/morh ) [3] => stdClass Object ( [id] => 501137 [name] => brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [4] => stdClass Object ( [id] => 602024 [name] => ophodni brodovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-19 09:52:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ophodni-brodovi [link] => /tag/ophodni-brodovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ukupno pet obalnih ophodnih brodova ugovoreno je još 2014. godine, a isporučen je samo jedan. Vlasnik škvera s pogonima u Splitu i adresom u Zagrebu traži još 16 milijuna eura za dovršetak flote koja je morem trebala ploviti već pet godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bitka za brodove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Banožić se nije proslavio, na redu je novi ministar: može li fajter s prve crte pobijediti Debeljaka? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/19/26089704.png [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/ Cropix, Vojko Bašić/Cropix, Tomislav Krišto/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivan Anušić najavio je da mu je problem ophodnih brodova prioritet 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/19/26089704.png [title] =>

Ivan Anušić najavio je da mu je problem ophodnih brodova prioritet 

Tom Dubravec/ Cropix, Vojko Bašić/Cropix, Tomislav Krišto/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/19/26047906.jpg [title] =>

Hoće li Ivan Anušić imati dovoljno vremena?

Ranko Šuvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/19/25983097.jpg [title] =>

Tomislav Debeljak, vlasnik zagrebačkog brodogradilišta Brodosplit 

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/19/13012814.jpg [title] =>

Od pet naručenih i plaćenih, isporučen je samo jedan brod 

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/19/12957316.jpg [title] =>

Ivan Adum: Ponavljati pogreške bilo bi ne samo neodgovorno, nego bi se moglo kvalificirati kao kriminalni nemar

Damir Krajač/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/19/24083938.jpg [title] =>

Isporuka četiriju brodova još se čeka 

Vojko Basic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/19/24083118.jpg [title] =>

Mario Banožić nije se proslavio u rješavanju problema ophodnih brodova

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Baš se veselimo vidjeti kako će to Ivan Anušić, novi ministar obrane i osvjedočeni fajter još iz vremena kada je bio maloljetan na prvim crtama obrane istočne Slavonije, riješiti problem ophodnih brodova za Obalnu stražu Hrvatske ratne mornarice!

I hoće li uopće imati vremena?! S obzirom na to da su izbori prekosutra. A s druge strane imat će jednako tako tvrdokornu figuru, kojoj čitava država već godinama ne može ništa, kada je to brodovlje u pitanju. Unatoč teškim i ozbiljnim terminima kao što su: obrana, zaštita, nacionalna sigurnost, Ratna mornarica, Obalna straža, Ministarstvo obrane, admirali, vrhovni zapovjednici, Oružane snage. I tome slično...

Nekidan su domaći mediji redom prenijeli njegovu izjavu pred saborskim Odborom za obranu, prije izglasavanja parlamentarne potpore:

"Obalni ophodni brodovi su jedna od tema koja će svakako biti meni u fokusu već od sutra i time ću se ozbiljno baviti jer smatram da je to nešto što je ostavština možda nekakvih ne dobro planiranih i neodređenih priprema - a već su 2018. trebali ploviti Jadranskim morem..."

---

image

Hoće li Ivan Anušić imati dovoljno vremena?

Ranko Šuvar/Cropix
---

A činjenice govore ovako: Tomislav Debeljak, vlasnik zagrebačkog (!) brodogradilišta, koje se rijetko neobičnim poigravanjem sudbine već cijelih sto godina, od samih svojih početaka, nalazi negdje na splitskim obalama i desetljećima se odaziva na ime "Brodosplit", dakle, taj čudesni brodograditelj jedini je vlasnik tih ophodnih brodova koje novi ministar spominje.

I to već gotovo tri godine! A ne nikakava Obalna straža, HRM, Republika Hrvatska, Plenković, Milanović ili netko državotvoran treći.

Odnos snaga

Kao što smo vam već mnogo puta govorili, radi se o ukupno pet brodova ugovorenih još 2014. godine, u vrijeme premijera Zorana i ministra obrane Ante (Kotromanovića). Zato ih danas rijetko i spominju! Evo će i deseta godina, a "Brodogradilište specijalnih objekata", tvrtka kćer Debeljakova "Brodosplita", predala je Hrvatskoj samo jedan - prototip "Omiš".

Druga četiri još se grade: "Skradin", "Karlobag", "Opatija" i "Umag". Preciznije, eno ih nedovršenih u halama "Specijalne". Jedan da je navodno uznapredovao na oko 70 posto ili tako nešto, a ostali da zaostaju.

---

image

Tomislav Debeljak, vlasnik zagrebačkog brodogradilišta Brodosplit 

Duje Klarić/Cropix
---

Zašto?! Pa Debeljak nema više novca da ih dovrši! I viče da mu treba još 16 milijuna eura (nekadašnjih 120 milijuna kuna). Jer da nije moguće danas obaviti posao po cijenama od prije deset godina. Hm, a da je sve išlo po rokovniku, tih problema ne bi bilo. Iako, Vlada mu je nedavno odobrila povećanje cijene od desetak posto, nekih 5,3 milijuna eura (oko 40 milijuna kuna). Kao što je još u veljači 2020. godine s njim obnovila ugovor, dok je šef obrambenog resora bio Damir Krstičević.

I to vam je otprilike odnos snaga. Zasad na strani Debeljaka. Kojemu dojučerašnji ministar obrane, ma koliko mu tepali da je Super Mario (Banožić), nije bio u stanju preokrenuti.

Pokušavao je državni aparat, ne može se reći! Evo, čak su i sudskim putem tražili ispravak upisa brodova na Debeljakovo brodogradilište. Nisu uspjeli! Otkantao ih je proljetos splitski Upravni sud. Uz poruku da je država sve promašila u tom procesu, ne znajući ni sama koji njezin dio treba tužiti drugi. Uz poruku da su se trebali bolje međusobno poznavati različiti ekstremiteti te iste naše države.

---

image

Mario Banožić nije se proslavio u rješavanju problema ophodnih brodova

Duje Klarić/Cropix
---

I što su nova smislili stupovi društva?! Da će se žaliti!

Onda su uslijedili štrajkovi u pravosuđu, pa dugo toplo ljeto i evo gdje smo sada u toj priči. Odgovara nam Upravni sud:

"U vezi s vašim upitom o upravnim sporovima u kojim Republika Hrvatska tuži Ministarstvo mora, odnosno Lučku kapetaniju Split, možemo reći da su tri predmeta dana 16. studenoga 2023. otpremljena na Visoki upravni sud Republike Hrvatske na daljnje postupanje povodom uložene žalbe na odluke ovog suda.

Četvrti predmet je temeljem Naredbe predsjednice suda od 10. studenoga 2023. dodijeljen u rad drugom sucu, zbog privremenog upućivanja na rad sutkinje koja je do sada bila zadužena za rad na tom spisu u Visoki upravni sud Republike Hrvatske, na vrijeme od dvije godine. Budući da je i u tom predmetu uložena žalba, isti će biti dostavljen Visokom upravnom sudu na daljnje postupanje kada se za to ispune uvjeti."

Znači, predmeti su tek otputovali u Zagreb, na viši sud. Nekompletno.

---

image

Isporuka četiriju brodova još se čeka 

Vojko Basic/Cropix
---

Organizirana hajka

Tumače nam suci da nije u pitanju neka njihova rastezaljka, već da je zakon takav. Propisi su propisi! Rekao bi maestralni Pavle Vuisić začuđenom Tašku Načiću u čuvenom filmu "Ko to tamo peva". Jer žalbe valja poslati na odgovor drugoj strani, pa se ti odgovori čekaju jer postoje rokovi. I sve tako: podnesci, slanja, rokovi, odgovori, prigovori... Pa onda i na drugom stupnju: najprije dobiju, onda dodjeljuju, pa se čeka da predmet dođe na red.

I eto sutra izbora! Ajde, prekosutra. Jer, što je nekoliko mjeseci prema godinama, prema desetak godina!

Ali, Anušić se možda pokaže smionijim. Od lovca Banožića. Kao u onom davnom vicu: "Trebamo samo čvrste momke!" Barem je takav Ivan bio. Moguće da novi ministar s Debeljakom ipak postigne dogovor mimo sudskog postupka. Tijekom kakve organizirane hajke na krupnu divljač, lupamo napamet, visoko gore na lovačkoj čeki, izdižući se nad magle sive, da im pogled bistar bude iz te ptičje perspektive. Pa u takvim zelenim oazama mnogi su dogovori padali i među jačim frajerima od ove dvojice!

Nije u pitanju samo 57 milijuna eura (430 milijuna kuna), koliko stoji svih pet brodova, u pitanju je ono što bi stari naš pjesnik Vladimir Nazor ovako opjevao 800 godina poslije kralja Zvonimira:

"I lađa se snažno trza: ‘Zar da ovdje tužno gnijem? Dignite me: neka đipnem, nek zajedrim morem tijem!‘"

Uostalom, sve to s Hrvatskom ratnom mornaricom jako je skromno. Jako.

---

Neuspjeli projekt treba odbaciti

Ušute se svi kada je u pitanju brodogradnja, osobito namjenska i čudesno je teško naći sugovornika spremnog javno reći ono što tajno mnogi znaju, ali evo jednog razmišljanja ing. Ivana Aduma, uglednog umirovljenog brodograđevnog inženjera bogata iskustva:

- Sada nije vrijeme za istraživanje krivice iz prošlosti, sada je vrijeme odgovornosti. Ponavljati pogreške bilo bi ne samo neodgovorno, nego bi se moglo kvalificirati kao kriminalni nemar. Neuspjeli projekt treba odbaciti i nesposobnoga graditelja otpustiti. Imamo mi dovoljno savjesnih pravnika da zastupaju državu. Državu bi trebali zastupati doktori, magistri i inženjeri brodogradnje, brodostrojarstva i elektronike.

Drugim riječima, ing. Adum poručuje da ne vrijedi dovršavati brodove u Splitu, možda tog jednog, ako je zaista 70 posto ili više posla obavljeno. A ni tog jednog s ovim graditeljem.

- S ovim projektom bilo je mnogo problema, a nama treba potpuno drugačiji brod, mala korveta od 60 do 70 metara, za Jadran i Sredozemlje. Dvije takve korvete zadovoljile bi naše potrebe za neko vrijeme. To je moj stav, ali imamo mi tri brodograđevna fakulteta i niz stručnjaka s kojima bi bilo logično konzultirati se. Pa to danas radi svaka zemlja! Kako ćete imati ratnu mornaricu bez inženjerskog kadra, bez stručnjaka brodograđevnog, tehničkog, strojarskog i informatičkog profila. Pa neka struka ocijeni što nam treba i kako ćemo to realizirati. Jer, mamuzati dalje mrtvog konja u pustinji je perverzija. Rekli bi Englezi: “Don’t throw
good money after bad!”
Ne bacajte dobar novac za lošim! Na isto mjesto...

---

---

image

Ivan Adum: Ponavljati pogreške bilo bi ne samo neodgovorno, nego bi se moglo kvalificirati kao kriminalni nemar

Damir Krajač/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/ Cropix, Vojko Bašić/Cropix, Tomislav Krišto/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Damir Krajač/Cropix Vojko Basic/Cropix Duje Klarić/Cropix
Tom Dubravec/ Cropix, Vojko Bašić/Cropix, Tomislav Krišto/Cropix

Ivan Anušić najavio je da mu je problem ophodnih brodova prioritet 

Ranko Šuvar/Cropix

Hoće li Ivan Anušić imati dovoljno vremena?

Duje Klarić/Cropix

Tomislav Debeljak, vlasnik zagrebačkog brodogradilišta Brodosplit 

Tom Dubravec/Cropix

Od pet naručenih i plaćenih, isporučen je samo jedan brod 

Damir Krajač/Cropix

Ivan Adum: Ponavljati pogreške bilo bi ne samo neodgovorno, nego bi se moglo kvalificirati kao kriminalni nemar

Vojko Basic/Cropix

Isporuka četiriju brodova još se čeka 

Duje Klarić/Cropix

Mario Banožić nije se proslavio u rješavanju problema ophodnih brodova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/banozic-se-nije-proslavio-na-redu-je-novi-ministar-moze-li-fajter-s-prve-crte-pobijediti-debeljaka-1340474 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cf7cb881c8e02c74310465d1b797d1c8b3c2f843 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bano%C5%BEi%C4%87+se+nije+proslavio%2C+na+redu+je+novi+ministar%3A+mo%C5%BEe+li+fajter+s+prve+crte+pobijediti+Debeljaka%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbanozic-se-nije-proslavio-na-redu-je-novi-ministar-moze-li-fajter-s-prve-crte-pobijediti-debeljaka-1340474 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbanozic-se-nije-proslavio-na-redu-je-novi-ministar-moze-li-fajter-s-prve-crte-pobijediti-debeljaka-1340474 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ukupno pet obalnih ophodnih brodova ugovoreno je još 2014. godine, a isporučen je samo jedan. Vlasnik škvera s pogonima u Splitu i adresom u Zagrebu traži još 16 milijuna eura za dovršetak flote koja je morem trebala ploviti već pet godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bitka za brodove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskabitka za brodove

Banožić se nije proslavio, na redu je novi ministar: može li fajter s prve crte pobijediti Debeljaka?

Piše Damir Tolj
20. studenog 2023. - 11:36
Ivan Anušić najavio je da mu je problem ophodnih brodova prioritet Tom Dubravec/ Cropix, Vojko Bašić/Cropix, Tomislav Krišto/Cropix

Baš se veselimo vidjeti kako će to Ivan Anušić, novi ministar obrane i osvjedočeni fajter još iz vremena kada je bio maloljetan na prvim crtama obrane istočne Slavonije, riješiti problem ophodnih brodova za Obalnu stražu Hrvatske ratne mornarice!

I hoće li uopće imati vremena?! S obzirom na to da su izbori prekosutra. A s druge strane imat će jednako tako tvrdokornu figuru, kojoj čitava država već godinama ne može ništa, kada je to brodovlje u pitanju. Unatoč teškim i ozbiljnim terminima kao što su: obrana, zaštita, nacionalna sigurnost, Ratna mornarica, Obalna straža, Ministarstvo obrane, admirali, vrhovni zapovjednici, Oružane snage. I tome slično...

Nekidan su domaći mediji redom prenijeli njegovu izjavu pred saborskim Odborom za obranu, prije izglasavanja parla...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:05