stdClass Object ( [id] => 1340020 [title] => Banožić je prekršio prometne zakone, a Plenković Ustav?! Ali i dalje je nejasno koji su kriteriji za smjenu ministara [alias] => banozic-je-prekrsio-prometne-zakone-a-plenkovic-ustav-ali-i-dalje-je-nejasno-koji-su-kriteriji-za-smjenu-ministara [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još malo pa će svaki član HDZ-a koji drži do svog imidža moći kazati da je bio ministar! Tko nije došao na red, ili barem bio na širem popisu kandidata, morao bi se ozbiljno zamisliti nad svojom političkom karijerom...

Tako nekako glase šale koje ovih dana prate novi doprinos “inflaciji” ministara u sedam godina Andreja Plenkovića na čelu Vlade. U dva nepuna mandata njegove su dvije Vlade (premijer je od sredine listopada 2016.) ostale bez 29 ministara. To je dodatni razlog zašto u HDZ-u nitko ozbiljno i ne razmatra ideje o smanjivanju broja ministarstava sa sadašnjih 16. Jer, opet će kazati vic maheri, gdje bi onda svi ti HDZ-ovci s ambicijom napredovanja uopće radili?!

Posljednji je iz fotelje ministra izletio Mario Banožić. On je brzopotezno smijenjen s funkcije ministra obrane nakon teške prometne nesreće. Otad traje i spekuliranje – netko će reći zataškavanje – o tome je li bio i pod utjecajem alkohola, ali jedno je sigurno: smijenjen je brže nego ijedan ministar ili ministrica koji su do sada uhvaćeni u prekršaju ili kršenju zakona bilo koje vrste. Upravo je zato ovaj slučaj indikativan za razumijevanje važnosti ministara u HDZ-ovu poimanju vlasti. Ovisno o tome jesu li izbori pred vratima ili ne.

’Nije kriv(a)’

Zanimljivo da je ovoga puta izostalo ono Plenkovićevo “sačekajmo da nadležni organi odrede svoje, za mene on(a) nije kriv(a)”. Banožić je brzinski razriješen, još istog dana kada se sudario, čime se na neki način prejudicira i njegova kaznena odgovornost, što je iznenadilo čak i one koji tvrde da ga se premijer nije riješio i ranije samo zbog toga što je bio “crvena krpa” u očima predsjednika Zorana Milanovića.

---

image

Mario Banožić i mjesto teške prometne nesreće

---

U redu, Bane – kako ga je Milanović znao nazivati – je bio na čelu delikatnog, iznimno važnog resora za sigurnost države i njezinih građana, pa s tog aspekta nikakvo otezanje ili čekanje do potpune rehabilitacije ne bi bila prihvatljiva opcija. Pogotovo ne u vrijeme globalne sigurnosne krize čiji se destruktivni potencijali lako mogu proširiti i na naše susjedstvo. I dok je po nekima smjena stigla prebrzo iliti bešćutno, u trenutku kad je Banožić još bio u sobi intenzivne i nije bio u stanju shvatiti što se uopće izdogađalo, u Srbiji su tim povodom neki mediji s divljenjem pisali o Plenkovićevoj promptnoj reakciji, uspoređujući je s inertnošću čelnika srbijanskih vlasti kad su u pitanju slične situacije u njihovoj zemlji.

“Ovu veliku krizu zbog prometne nesreće smo toliko brzo riješili da oni (oporba, op.a) ne znaju što bi rekli. Oni nisu došli k sebi. Tu vidite da su u raskoraku, ne znaju što će, ni jedni ni drugi”, kazao je Plenković nakon što je objavljeno da će na Banožićevo mjesto zasjesti jedan drugi Slavonac, Ivan Anušić, dojučerašnji župan osječko-slavonski koji je važio za jednog od najvećih oponenata i konkurenata Plenkoviću u HDZ-u.

O Banožiću se nakon smjene govori tek u kontekstu sumnji u kvalitetu policijskog očevida. Anušić je postao glavna tema. Kako se dojučerašnji “prvi izazivač” s hrvatskog istoka i glasni kritičar šefa HDZ-a i Vlade prometnuo – u lojalnog člana Vlade? Zar se baš sve može objasniti željom za moći, tj. funkcijom?! Ili, kako bi rekli iz oporbe, “skidanjem gaća”?

---

image

‘Nisam ja to baš tako mislio...‘

Goran Mehkek/Cropix
---

Ovdje ćemo se ipak zadržati na “spašavanju”, tj. žrtvovanju vojnika Marija. Razumijevanje tog čina i načina na koji je on obavljen puno govori i o razumijevanju obnašanja vlasti na HDZ-ov način. Kad bismo ovaj slučaj promatrali kao izdvojen, mogli bismo brzopleto zaključiti da u HDZ-u, odnosno Vladi, vladaju visoki standardi moralne odgovornosti. Samo, ako prizovemo u pamćenje neke druge slučajeve u kojima su brojne okolnosti nalagale da je ostavka jedini častan čin, naći ćemo se u čudu! Jer je očito da kriteriji nisu uvijek podjednaki. Evo, recimo, u slučaju Gabrijele Žalac, bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a. I ona je, u ožujku 2019., bila akter prometne nesreće. Na svu sreću, ne sa tako drastičnim posljedicama kao u Banožićevom slučaju. Tadašnja ministrica udarila je i oborila autom djevojčicu koja je pretrčavala cestu. Djevojčica se oporavila, Žalac je premijeru ponudila ostavku, no pritom se otkrilo i da je vozila s nevažećom vozačkom, odnosno, da je nije produljila na vrijeme. I što s tim?

’Događa se svima’

“To nije kazneno djelo, to je prekršaj. Ministrica je platila kaznu i izvadit će novu dozvolu”, pomirljivo je tada zborio premijer. “Ono što se, nažalost, dogodilo s prometnom nesrećom je nešto što se moglo dogoditi i nekom drugome”, ekskulpirao je premijer ministricu u potpunosti. Kada je, u travnju 2021., USKOK proširio istragu u aferi Vjetroelektrane i protiv Žalac, Plenković je o ministrici i članici Predsjedništva HDZ-a kazao: “Pročitao sam priopćenje, primio sam to na znanje, naša su pravosudna tijela neovisna. Znate našu poziciju - imamo nultu toleranciju na korupciju. Ja ne znam što je iza toga, ne mogu iz tog priopćenja dokučiti”. Točka u kojoj relativiziranje odgovornosti više nije bilo moguće – bližila se sve neumitnije...

---

image
Ranko Suvar/Cropix
---

U lipnju 2019., kada se ime Lovre Kuščevića počelo sve češće spominjati u kontekstu mutnih nekretninskih radnji, Plenković je čvrsto stao uz ministra uprave s otoka Brača: “U posljednje tri godine imali smo slične pritiske na ministre... Kuščević je sad jedno deseti, on je jubilarni’, rekao je premijer, dodajući da su u pitanju “vrlo dobro usmjereni napadi na jednog po jednog ministra”, čime se zapravo približio “argumentaciji” teoretičara zavjera. “Kad pročitate tekstove i njegove argumente, shvatite da se cijeli krimen svodi na to da je dvije nekretnine propustio upisati u katastar. Sve ostalo je u imovinskoj kartici, prošli smo to papir po papir… To je propust, ali ne mega-razmjera”, opet je Plenković bio široke duše.

U srpnju iste godine, kad se već uvelike nagađalo o tome da će Kuščević sam podnijeti ostavku, Plenković je izjavio da Kuščević - ostaje ministar. “On je pred kolegama objasnio svoje argumente, činjenice koje su u fokusu napisa u medijima... Sve ove teme odnose se na vremena davno prije funkcije. Pustimo špekulacije!”, rekao je Plenković.

Pod pritiskom javnosti i koalicijskih partnera, na kraju je ipak prihvatio ministrovu ostavku, a USKOK je u svibnju 2021. podigao optužnicu protiv Kuščevića...

Kad se pisalo kako europski tužitelji istražuju Tomislava Tolušića, bivšeg ministra i potpredsjednika Vlade, Plenković je, među ostalim, kazao: “Nisam glasnogovornik ni policije, ni USKOK-a, ni DORH-a, ni OLAF-a ni europskog javnog tužitelja i ne kanim tumačiti njihove poslove.” Kao što je općepoznato, njega su PNUSKOK, ali i Europski tužitelj, teretili za kazneno djelo subvencijske prijevare te za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti...

Potpora? Naravno!

Nakon što je Telegram u veljači prošle godine objavio kako ključni akter afere Vjetroelektrane tvrdi da je sve radio po nalogu danas još jednog bivšeg ministra, Tomislava Ćorića, Plenković je kazao kako “ni oporba ni novinari ni politički akteri neće promijeniti ni jednog ministra do kraja ovog saziva Vlade taman da se postave na trepavice!”. Premijer je tada dodao i sljedeće: “Pazite koje je to licemjerstvo, na dan kada iznesemo paket (mjera) od 4,8 milijardi kuna koji je dobar za sve, oni dolaze s inicijativom protiv Ministarstva gospodarstva. E, neće proći!” Na pitanje novinara ima li Ćorić njegovu potporu neovisno o proširenju istrage DORH-u, uzvratio je: “Naravno!”

I dok je Kuščević dugo odolijevao zbog svojih nekretninskih afera, Milan Kujundžić je suprotan primjer. On je otišao početkom 2020. s funkcije ministra zdravstva također zbog sumnjive pozadine stjecanja nekretnina. Kujundžić je dao svoj mandat na raspolaganje, a Plenković ga je razriješio samo dan kasnije. Netko će reći, to se odigralo tako brzo jer se ušlo u izbornu godinu. Drugi će povući paralelu sa slučajem Banožić i konstatirati da je premijer jednostavno procijenio da mu teret konkretne situacije može više štetiti nego koristiti.

Uostalom, sjetite se, mogao je Plenković smijeniti i Banožića ranije. Oporba je u listopadu 2022. tražila njegovu smjenu zbog sastanka šefa Zrakoplovno-tehničkog centra Zdravka Klanca s predstavnicima ruske tvrtke usred sankcija Moskvi. Puno je prašine podigla i njegova odluka kojom je sam sebi dodijelio državnu nekretninu, zbog čega ga je kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a sukob interesa u rujnu je potvrdio i Visoki upravni sud RH. No, ni to nije bio razlog za ostavku...

Pragmatičnost iznad svega

Dakle, čini se da je pragmatičnost ipak iznad svih drugih kriterija. A tko odlučuje o tom “kriteriju nad kriterijima”? Pa zna se, predsjednik stranke, tko bi drugi?!

Zato je korisno čuti primjedbe koje je u povodu smjene Banožića iznio prof. dr. sc. Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a njih su koji dan kasnije prisnažili još neki pravni autoriteti.

Đulabić je, naime, upozorio da premijer to razrješenje nije obavio sukladno važećim propisima. Pravni stručnjak je naglasio da prvi čovjek Vlade, “prema Ustavu RH i važećim propisima niti imenuje niti smjenjuje ministre”, nego je to “na predstavničkom tijelu”, tj. Saboru. Pravni stručnjak zato upozorava: “Svaki političar može samo ono što je u skladu s propisima. Mi smo parlamentarna republika, nemamo verziju kancelarskog sustava. Ovaj naš nema tako snažnu ulogu premijera koliko bi netko htio da ima.”

Ali, nekako sumnjam da će se Banožić buniti, a kamoli osporavati zakonitost svoje smjene. Jer, budite sigurni, stranka ga, iako joj više nije ni potreban ni koristan kao ministar, neće zaboraviti.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ovu veliku krizu zbog prometne nesreće smo toliko brzo riješili da oni (oporba, op.a) ne znaju što bi rekli‘, kazao je premijer. Toj rečenici fali samo da je izgovorena kod prve ‘krize‘ i (korupcijske) afere prvog ministra upletenog u tako nešto. Kad bismo ‘slučaj Banožić‘ promatrali kao izdvojen, mogli bismo brzopleto zaključiti da u HDZ-u, odnosno Vladi, vladaju visoki standardi moralne odgovornosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žrtvovanje baneta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘Ovu veliku krizu zbog prometne nesreće smo toliko brzo riješili da oni (oporba, op.a) ne znaju što bi rekli‘, kazao je premijer. Toj rečenici fali samo da je izgovorena kod prve ‘krize‘ i (korupcijske) afere prvog ministra upletenog u tako nešto. Kad bismo ‘slučaj Banožić‘ promatrali kao izdvojen, mogli bismo brzopleto zaključiti da u HDZ-u, odnosno Vladi, vladaju visoki standardi moralne odgovornosti žrtvovanje baneta 2 0 9586 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-17 08:49:07 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-18 13:24:54 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2023-11-18 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => 'Ovu veliku krizu zbog prometne nesreće smo toliko brzo riješili da oni (oporba, op.a) ne znaju što bi rekli', kazao je premijer. Toj rečenici fali samo da je izgovorena kod prve 'krize' i (korupcijske) afere prvog ministra upletenog u tako nešto. Ka [metadata] => robots= author= title=Banožić je prekršio prometne zakone, a Plenković Ustav?; Ali i dalje je nejasno koji su kriteriji za smjenu ministara? page_title=Banožić je prekršio prometne zakone, a Plenković Ustav?; Ali i dalje je nejasno koji su kriteriji za smjenu ministara? [metakey] => Mario Banožić, Ivan Anušić, andrej plenković, andrej plenković, smjena ministra [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/17\/24987667.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26063302.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26057012.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26056988.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/25538576.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/25047561.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadic\/Cropix","","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Mario Bano\u017ei\u0107 i mjesto te\u0161ke prometne nesre\u0107e<\/p>","

Plenkovi\u0107 i Anu\u0161i\u0107 - od protivnika do suradnika<\/p>","

\u2018Nisam ja to ba\u0161 tako mislio...\u2018<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24987667_1920.jpg":"1920x1080","k_24987667_1280.jpg":"1280x1280","k_24987667_1024.jpg":"1024x1024","k_24987667_640.jpg":"640x640","k_24987667_480.jpg":"480x480","k_24987667_340.jpg":"340x340","k_24987667_220.jpg":"220x220","o_24987667_1280.jpg":"1280x853","o_24987667_1024.jpg":"1024x682","o_24987667_640.jpg":"640x426","o_24987667_480.jpg":"480x320","o_24987667_340.jpg":"340x226","o_24987667_220.jpg":"220x146","h_24987667_1280.jpg":"1280x854","h_24987667_1024.jpg":"1024x683","h_24987667_640.jpg":"640x427","h_24987667_480.jpg":"480x320","h_24987667_340.jpg":"340x227","h_24987667_220.jpg":"220x147","pp_24987667_1280.jpg":"1280x1628","pp_24987667_1024.jpg":"1024x1303","pp_24987667_640.jpg":"640x814","pp_24987667_480.jpg":"480x611","pp_24987667_340.jpg":"340x432","pp_24987667_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x670","hd_26063302_1920.jpg":"1920x1080","k_26063302_1280.jpg":"1280x1280","k_26063302_1024.jpg":"1024x1024","k_26063302_640.jpg":"640x640","k_26063302_480.jpg":"480x480","k_26063302_340.jpg":"340x340","k_26063302_220.jpg":"220x220","o_26063302_1280.jpg":"1280x670","o_26063302_1024.jpg":"1024x536","o_26063302_640.jpg":"640x335","o_26063302_480.jpg":"480x251","o_26063302_340.jpg":"340x177","o_26063302_220.jpg":"220x115","h_26063302_1280.jpg":"1280x854","h_26063302_1024.jpg":"1024x683","h_26063302_640.jpg":"640x427","h_26063302_480.jpg":"480x320","h_26063302_340.jpg":"340x227","h_26063302_220.jpg":"220x147","pp_26063302_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063302_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063302_640.jpg":"640x814","pp_26063302_480.jpg":"480x611","pp_26063302_340.jpg":"340x432","pp_26063302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26057012_1920.jpg":"1920x1080","k_26057012_1280.jpg":"1280x1280","k_26057012_1024.jpg":"1024x1024","k_26057012_640.jpg":"640x640","k_26057012_480.jpg":"480x480","k_26057012_340.jpg":"340x340","k_26057012_220.jpg":"220x220","o_26057012_1280.jpg":"1280x853","o_26057012_1024.jpg":"1024x682","o_26057012_640.jpg":"640x426","o_26057012_480.jpg":"480x320","o_26057012_340.jpg":"340x226","o_26057012_220.jpg":"220x146","h_26057012_1280.jpg":"1280x854","h_26057012_1024.jpg":"1024x683","h_26057012_640.jpg":"640x427","h_26057012_480.jpg":"480x320","h_26057012_340.jpg":"340x227","h_26057012_220.jpg":"220x147","pp_26057012_1280.jpg":"1280x1628","pp_26057012_1024.jpg":"1024x1303","pp_26057012_640.jpg":"640x814","pp_26057012_480.jpg":"480x611","pp_26057012_340.jpg":"340x432","pp_26057012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26056988_1920.jpg":"1920x1080","k_26056988_1280.jpg":"1280x1280","k_26056988_1024.jpg":"1024x1024","k_26056988_640.jpg":"640x640","k_26056988_480.jpg":"480x480","k_26056988_340.jpg":"340x340","k_26056988_220.jpg":"220x220","o_26056988_1280.jpg":"1280x853","o_26056988_1024.jpg":"1024x682","o_26056988_640.jpg":"640x426","o_26056988_480.jpg":"480x320","o_26056988_340.jpg":"340x226","o_26056988_220.jpg":"220x146","h_26056988_1280.jpg":"1280x854","h_26056988_1024.jpg":"1024x683","h_26056988_640.jpg":"640x427","h_26056988_480.jpg":"480x320","h_26056988_340.jpg":"340x227","h_26056988_220.jpg":"220x147","pp_26056988_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056988_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056988_640.jpg":"640x814","pp_26056988_480.jpg":"480x611","pp_26056988_340.jpg":"340x432","pp_26056988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25538576_1920.jpg":"1920x1080","k_25538576_1280.jpg":"1280x1280","k_25538576_1024.jpg":"1024x1024","k_25538576_640.jpg":"640x640","k_25538576_480.jpg":"480x480","k_25538576_340.jpg":"340x340","k_25538576_220.jpg":"220x220","o_25538576_1280.jpg":"1280x853","o_25538576_1024.jpg":"1024x682","o_25538576_640.jpg":"640x426","o_25538576_480.jpg":"480x320","o_25538576_340.jpg":"340x226","o_25538576_220.jpg":"220x146","h_25538576_1280.jpg":"1280x854","h_25538576_1024.jpg":"1024x683","h_25538576_640.jpg":"640x427","h_25538576_480.jpg":"480x320","h_25538576_340.jpg":"340x227","h_25538576_220.jpg":"220x147","pp_25538576_1280.jpg":"1280x1628","pp_25538576_1024.jpg":"1024x1303","pp_25538576_640.jpg":"640x814","pp_25538576_480.jpg":"480x611","pp_25538576_340.jpg":"340x432","pp_25538576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25047561_1920.jpg":"1920x1080","k_25047561_1280.jpg":"1280x1280","k_25047561_1024.jpg":"1024x1024","k_25047561_640.jpg":"640x640","k_25047561_480.jpg":"480x480","k_25047561_340.jpg":"340x340","k_25047561_220.jpg":"220x220","o_25047561_1280.jpg":"1280x1920","o_25047561_1024.jpg":"1024x1536","o_25047561_640.jpg":"640x960","o_25047561_480.jpg":"480x720","o_25047561_340.jpg":"340x510","o_25047561_220.jpg":"220x330","h_25047561_1280.jpg":"1280x854","h_25047561_1024.jpg":"1024x683","h_25047561_640.jpg":"640x427","h_25047561_480.jpg":"480x320","h_25047561_340.jpg":"340x227","h_25047561_220.jpg":"220x147","pp_25047561_1280.jpg":"1280x1628","pp_25047561_1024.jpg":"1024x1303","pp_25047561_640.jpg":"640x814","pp_25047561_480.jpg":"480x611","pp_25047561_340.jpg":"340x432","pp_25047561_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4386291 Threads: 4 Questions: 139361617 Slow queries: 59431 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4162494 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/banozic-je-prekrsio-prometne-zakone-a-plenkovic-ustav-ali-i-dalje-je-nejasno-koji-su-kriteriji-za-smjenu-ministara-1340020 [printLink] => /vijesti/hrvatska/banozic-je-prekrsio-prometne-zakone-a-plenkovic-ustav-ali-i-dalje-je-nejasno-koji-su-kriteriji-za-smjenu-ministara-1340020?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 479820 [name] => Mario Banožić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-banozic [link] => /tag/mario-banozic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 342914 [name] => ivan anušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-anusic [link] => /tag/ivan-anusic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 406191 [name] => smjena ministra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => smjena-ministra [link] => /tag/smjena-ministra ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ovu veliku krizu zbog prometne nesreće smo toliko brzo riješili da oni (oporba, op.a) ne znaju što bi rekli‘, kazao je premijer. Toj rečenici fali samo da je izgovorena kod prve ‘krize‘ i (korupcijske) afere prvog ministra upletenog u tako nešto. Kad bismo ‘slučaj Banožić‘ promatrali kao izdvojen, mogli bismo brzopleto zaključiti da u HDZ-u, odnosno Vladi, vladaju visoki standardi moralne odgovornosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žrtvovanje baneta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Banožić je prekršio prometne zakone, a Plenković Ustav?! Ali i dalje je nejasno koji su kriteriji za smjenu ministara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/24987667.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/24987667.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26063302.jpg [title] =>

Mario Banožić i mjesto teške prometne nesreće

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26057012.jpg [title] =>

Plenković i Anušić - od protivnika do suradnika

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26056988.jpg [title] =>

‘Nisam ja to baš tako mislio...‘

Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/25538576.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/25047561.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još malo pa će svaki član HDZ-a koji drži do svog imidža moći kazati da je bio ministar! Tko nije došao na red, ili barem bio na širem popisu kandidata, morao bi se ozbiljno zamisliti nad svojom političkom karijerom...

Tako nekako glase šale koje ovih dana prate novi doprinos “inflaciji” ministara u sedam godina Andreja Plenkovića na čelu Vlade. U dva nepuna mandata njegove su dvije Vlade (premijer je od sredine listopada 2016.) ostale bez 29 ministara. To je dodatni razlog zašto u HDZ-u nitko ozbiljno i ne razmatra ideje o smanjivanju broja ministarstava sa sadašnjih 16. Jer, opet će kazati vic maheri, gdje bi onda svi ti HDZ-ovci s ambicijom napredovanja uopće radili?!

Posljednji je iz fotelje ministra izletio Mario Banožić. On je brzopotezno smijenjen s funkcije ministra obrane nakon teške prometne nesreće. Otad traje i spekuliranje – netko će reći zataškavanje – o tome je li bio i pod utjecajem alkohola, ali jedno je sigurno: smijenjen je brže nego ijedan ministar ili ministrica koji su do sada uhvaćeni u prekršaju ili kršenju zakona bilo koje vrste. Upravo je zato ovaj slučaj indikativan za razumijevanje važnosti ministara u HDZ-ovu poimanju vlasti. Ovisno o tome jesu li izbori pred vratima ili ne.

’Nije kriv(a)’

Zanimljivo da je ovoga puta izostalo ono Plenkovićevo “sačekajmo da nadležni organi odrede svoje, za mene on(a) nije kriv(a)”. Banožić je brzinski razriješen, još istog dana kada se sudario, čime se na neki način prejudicira i njegova kaznena odgovornost, što je iznenadilo čak i one koji tvrde da ga se premijer nije riješio i ranije samo zbog toga što je bio “crvena krpa” u očima predsjednika Zorana Milanovića.

---

image

Mario Banožić i mjesto teške prometne nesreće

---

U redu, Bane – kako ga je Milanović znao nazivati – je bio na čelu delikatnog, iznimno važnog resora za sigurnost države i njezinih građana, pa s tog aspekta nikakvo otezanje ili čekanje do potpune rehabilitacije ne bi bila prihvatljiva opcija. Pogotovo ne u vrijeme globalne sigurnosne krize čiji se destruktivni potencijali lako mogu proširiti i na naše susjedstvo. I dok je po nekima smjena stigla prebrzo iliti bešćutno, u trenutku kad je Banožić još bio u sobi intenzivne i nije bio u stanju shvatiti što se uopće izdogađalo, u Srbiji su tim povodom neki mediji s divljenjem pisali o Plenkovićevoj promptnoj reakciji, uspoređujući je s inertnošću čelnika srbijanskih vlasti kad su u pitanju slične situacije u njihovoj zemlji.

“Ovu veliku krizu zbog prometne nesreće smo toliko brzo riješili da oni (oporba, op.a) ne znaju što bi rekli. Oni nisu došli k sebi. Tu vidite da su u raskoraku, ne znaju što će, ni jedni ni drugi”, kazao je Plenković nakon što je objavljeno da će na Banožićevo mjesto zasjesti jedan drugi Slavonac, Ivan Anušić, dojučerašnji župan osječko-slavonski koji je važio za jednog od najvećih oponenata i konkurenata Plenkoviću u HDZ-u.

O Banožiću se nakon smjene govori tek u kontekstu sumnji u kvalitetu policijskog očevida. Anušić je postao glavna tema. Kako se dojučerašnji “prvi izazivač” s hrvatskog istoka i glasni kritičar šefa HDZ-a i Vlade prometnuo – u lojalnog člana Vlade? Zar se baš sve može objasniti željom za moći, tj. funkcijom?! Ili, kako bi rekli iz oporbe, “skidanjem gaća”?

---

image

‘Nisam ja to baš tako mislio...‘

Goran Mehkek/Cropix
---

Ovdje ćemo se ipak zadržati na “spašavanju”, tj. žrtvovanju vojnika Marija. Razumijevanje tog čina i načina na koji je on obavljen puno govori i o razumijevanju obnašanja vlasti na HDZ-ov način. Kad bismo ovaj slučaj promatrali kao izdvojen, mogli bismo brzopleto zaključiti da u HDZ-u, odnosno Vladi, vladaju visoki standardi moralne odgovornosti. Samo, ako prizovemo u pamćenje neke druge slučajeve u kojima su brojne okolnosti nalagale da je ostavka jedini častan čin, naći ćemo se u čudu! Jer je očito da kriteriji nisu uvijek podjednaki. Evo, recimo, u slučaju Gabrijele Žalac, bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a. I ona je, u ožujku 2019., bila akter prometne nesreće. Na svu sreću, ne sa tako drastičnim posljedicama kao u Banožićevom slučaju. Tadašnja ministrica udarila je i oborila autom djevojčicu koja je pretrčavala cestu. Djevojčica se oporavila, Žalac je premijeru ponudila ostavku, no pritom se otkrilo i da je vozila s nevažećom vozačkom, odnosno, da je nije produljila na vrijeme. I što s tim?

’Događa se svima’

“To nije kazneno djelo, to je prekršaj. Ministrica je platila kaznu i izvadit će novu dozvolu”, pomirljivo je tada zborio premijer. “Ono što se, nažalost, dogodilo s prometnom nesrećom je nešto što se moglo dogoditi i nekom drugome”, ekskulpirao je premijer ministricu u potpunosti. Kada je, u travnju 2021., USKOK proširio istragu u aferi Vjetroelektrane i protiv Žalac, Plenković je o ministrici i članici Predsjedništva HDZ-a kazao: “Pročitao sam priopćenje, primio sam to na znanje, naša su pravosudna tijela neovisna. Znate našu poziciju - imamo nultu toleranciju na korupciju. Ja ne znam što je iza toga, ne mogu iz tog priopćenja dokučiti”. Točka u kojoj relativiziranje odgovornosti više nije bilo moguće – bližila se sve neumitnije...

---

image
Ranko Suvar/Cropix
---

U lipnju 2019., kada se ime Lovre Kuščevića počelo sve češće spominjati u kontekstu mutnih nekretninskih radnji, Plenković je čvrsto stao uz ministra uprave s otoka Brača: “U posljednje tri godine imali smo slične pritiske na ministre... Kuščević je sad jedno deseti, on je jubilarni’, rekao je premijer, dodajući da su u pitanju “vrlo dobro usmjereni napadi na jednog po jednog ministra”, čime se zapravo približio “argumentaciji” teoretičara zavjera. “Kad pročitate tekstove i njegove argumente, shvatite da se cijeli krimen svodi na to da je dvije nekretnine propustio upisati u katastar. Sve ostalo je u imovinskoj kartici, prošli smo to papir po papir… To je propust, ali ne mega-razmjera”, opet je Plenković bio široke duše.

U srpnju iste godine, kad se već uvelike nagađalo o tome da će Kuščević sam podnijeti ostavku, Plenković je izjavio da Kuščević - ostaje ministar. “On je pred kolegama objasnio svoje argumente, činjenice koje su u fokusu napisa u medijima... Sve ove teme odnose se na vremena davno prije funkcije. Pustimo špekulacije!”, rekao je Plenković.

Pod pritiskom javnosti i koalicijskih partnera, na kraju je ipak prihvatio ministrovu ostavku, a USKOK je u svibnju 2021. podigao optužnicu protiv Kuščevića...

Kad se pisalo kako europski tužitelji istražuju Tomislava Tolušića, bivšeg ministra i potpredsjednika Vlade, Plenković je, među ostalim, kazao: “Nisam glasnogovornik ni policije, ni USKOK-a, ni DORH-a, ni OLAF-a ni europskog javnog tužitelja i ne kanim tumačiti njihove poslove.” Kao što je općepoznato, njega su PNUSKOK, ali i Europski tužitelj, teretili za kazneno djelo subvencijske prijevare te za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti...

Potpora? Naravno!

Nakon što je Telegram u veljači prošle godine objavio kako ključni akter afere Vjetroelektrane tvrdi da je sve radio po nalogu danas još jednog bivšeg ministra, Tomislava Ćorića, Plenković je kazao kako “ni oporba ni novinari ni politički akteri neće promijeniti ni jednog ministra do kraja ovog saziva Vlade taman da se postave na trepavice!”. Premijer je tada dodao i sljedeće: “Pazite koje je to licemjerstvo, na dan kada iznesemo paket (mjera) od 4,8 milijardi kuna koji je dobar za sve, oni dolaze s inicijativom protiv Ministarstva gospodarstva. E, neće proći!” Na pitanje novinara ima li Ćorić njegovu potporu neovisno o proširenju istrage DORH-u, uzvratio je: “Naravno!”

I dok je Kuščević dugo odolijevao zbog svojih nekretninskih afera, Milan Kujundžić je suprotan primjer. On je otišao početkom 2020. s funkcije ministra zdravstva također zbog sumnjive pozadine stjecanja nekretnina. Kujundžić je dao svoj mandat na raspolaganje, a Plenković ga je razriješio samo dan kasnije. Netko će reći, to se odigralo tako brzo jer se ušlo u izbornu godinu. Drugi će povući paralelu sa slučajem Banožić i konstatirati da je premijer jednostavno procijenio da mu teret konkretne situacije može više štetiti nego koristiti.

Uostalom, sjetite se, mogao je Plenković smijeniti i Banožića ranije. Oporba je u listopadu 2022. tražila njegovu smjenu zbog sastanka šefa Zrakoplovno-tehničkog centra Zdravka Klanca s predstavnicima ruske tvrtke usred sankcija Moskvi. Puno je prašine podigla i njegova odluka kojom je sam sebi dodijelio državnu nekretninu, zbog čega ga je kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a sukob interesa u rujnu je potvrdio i Visoki upravni sud RH. No, ni to nije bio razlog za ostavku...

Pragmatičnost iznad svega

Dakle, čini se da je pragmatičnost ipak iznad svih drugih kriterija. A tko odlučuje o tom “kriteriju nad kriterijima”? Pa zna se, predsjednik stranke, tko bi drugi?!

Zato je korisno čuti primjedbe koje je u povodu smjene Banožića iznio prof. dr. sc. Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a njih su koji dan kasnije prisnažili još neki pravni autoriteti.

Đulabić je, naime, upozorio da premijer to razrješenje nije obavio sukladno važećim propisima. Pravni stručnjak je naglasio da prvi čovjek Vlade, “prema Ustavu RH i važećim propisima niti imenuje niti smjenjuje ministre”, nego je to “na predstavničkom tijelu”, tj. Saboru. Pravni stručnjak zato upozorava: “Svaki političar može samo ono što je u skladu s propisima. Mi smo parlamentarna republika, nemamo verziju kancelarskog sustava. Ovaj naš nema tako snažnu ulogu premijera koliko bi netko htio da ima.”

Ali, nekako sumnjam da će se Banožić buniti, a kamoli osporavati zakonitost svoje smjene. Jer, budite sigurni, stranka ga, iako joj više nije ni potreban ni koristan kao ministar, neće zaboraviti.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadic/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Ranko Suvar/Cropix Goran Mehkek/Cropix

Mario Banožić i mjesto teške prometne nesreće

Goran Mehkek/Cropix

Plenković i Anušić - od protivnika do suradnika

Goran Mehkek/Cropix

‘Nisam ja to baš tako mislio...‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/banozic-je-prekrsio-prometne-zakone-a-plenkovic-ustav-ali-i-dalje-je-nejasno-koji-su-kriteriji-za-smjenu-ministara-1340020 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=582b7e8ae7d64d7e7d3085a32ce302da1494373c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bano%C5%BEi%C4%87+je+prekr%C5%A1io+prometne+zakone%2C+a+Plenkovi%C4%87+Ustav%3F%21+Ali+i+dalje+je+nejasno+koji+su+kriteriji+za+smjenu+ministara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbanozic-je-prekrsio-prometne-zakone-a-plenkovic-ustav-ali-i-dalje-je-nejasno-koji-su-kriteriji-za-smjenu-ministara-1340020 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbanozic-je-prekrsio-prometne-zakone-a-plenkovic-ustav-ali-i-dalje-je-nejasno-koji-su-kriteriji-za-smjenu-ministara-1340020 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ovu veliku krizu zbog prometne nesreće smo toliko brzo riješili da oni (oporba, op.a) ne znaju što bi rekli‘, kazao je premijer. Toj rečenici fali samo da je izgovorena kod prve ‘krize‘ i (korupcijske) afere prvog ministra upletenog u tako nešto. Kad bismo ‘slučaj Banožić‘ promatrali kao izdvojen, mogli bismo brzopleto zaključiti da u HDZ-u, odnosno Vladi, vladaju visoki standardi moralne odgovornosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žrtvovanje baneta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskažrtvovanje baneta

Banožić je prekršio prometne zakone, a Plenković Ustav?! Ali i dalje je nejasno koji su kriteriji za smjenu ministara

18. studenog 2023. - 14:00

Još malo pa će svaki član HDZ-a koji drži do svog imidža moći kazati da je bio ministar! Tko nije došao na red, ili barem bio na širem popisu kandidata, morao bi se ozbiljno zamisliti nad svojom političkom karijerom...

Tako nekako glase šale koje ovih dana prate novi doprinos “inflaciji” ministara u sedam godina Andreja Plenkovića na čelu Vlade. U dva nepuna mandata njegove su dvije Vlade (premijer je od sredine listopada 2016.) ostale bez 29 ministara. To je dodatni razlog zašto u HDZ-u nitko ozbiljno i ne razmatra ideje o smanjivanju broja ministarstava sa sadašnjih 16. Jer, opet će kazati vic maheri, gdje bi onda svi ti HDZ-ovci s ambicijom napredovanja uopće radili?!

Posljednji je iz fotelje ministra izletio Mario Banožić. On je brzopotezno smijenjen s funkcije m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:52