stdClass Object ( [id] => 1385235 [title] => ‘A to je taj Mistral?! Ovo je sigurnosno najkritičnija točka baze u kojoj su Rafalei... [alias] => a-to-je-taj-mistral-ovo-je-sigurnosno-najkriticnija-tocka-baze-u-kojoj-su-rafalei [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prelet dvaju Rafalea, rukovanje predsjednika Sabora i države, hladno izbjegavanje Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića i Ivan Anušić kao glavna fotozvijezda, događaji su koji su obilježili 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima.

"Sve ste vidjeli", kratko je odgovorio premijer Andrej Plenković na pitanje je li imao kontakt s predsjednikom Republike. A vidjeli smo da se nisu niti pogledali, a kamoli rukovali nakon što su obojica položili vijence kod spomen-obilježja Kocka vedrine.

Cijelo vrijeme dok su prisustvovali događaju i sjedili na dva metra jedan od drugoga uspješno su izbjegavali pogledati jedan prema drugom. Milanović je gledao ispred sebe, a Plenković je razgovarao s Jandrokovićem ili je gledao u suprotnu stranu od Milanovića.

Jedini trenutak kad su pogledali u istu stranu bio je pogled u nebo, kada su ispratili dva aviona Rafalea koji su proparali nebo iznad Okučana. Bila je to prva prezentacija novih aviona hrvatskim građanima nakon njihova dolaska u Hrvatsku.

Avioni su u svom preletu zakasnili koju minutu jer je prvotno bilo planirano da nadlete u trenutku dok se čitaju imena poginulih. Kako ih se nije ni čulo ni vidjelo, počelo je malo komešanje, ali ubrzo se prolomio pljesak nakon njihova prolaska.

Nakon završetka svečanosti predsjednik Milanović munjevitom je brzinom krenuo prema automobilu. Čekalo ga je putovanje prema Budinščini, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici tamošnjeg Općinskog vijeća općine. Za razliku od njega, premijer se sa svojim ministrima družio s braniteljima i građanima.

Među okupljenima najveća zvijezda bio je ministar obrane Ivan Anušić. Nije se mogao obraniti od zahtjeva za zajedničkim fotografiranjem i rukovanjem. Puno se govorilo o novim avionima, čestitke su pljuštale sa svih strana. Među okupljenima koji su došli odati počast poginulima bilo je i puno mladih koji se u vrijeme Bljeska nisu niti rodili.

"To je naša pobjeda. Da se mladi s pijetetom odnose prema ovakvim događajima", komentirao je kasnije Anušić.

Naravno, nije se mogao izbjeći aktualni trenutak pregovaranja o sastavljanju nove saborske većine i Vlade.

"Nećete valjda biti kao Most", dobacio je je jedan stariji gospodin Stephenu Nikoli Bartulici, članu Domovinskog pokreta, aludirajući da ne ulaze u Vladu s HDZ-om. Odgovor Bartulice bio je vrlo znakovit:

"Ha, pa ne možete se za svoje stavove i program izboriti u oporbi. To možete provesti samo ako ste na vlasti." Stariji gospodin bio je prilično razočaran odgovorom. Bartulica je kasnije pred novinarskim mikrofonima bio mnogo suzdržaniji.

---

image

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix
---

"Budimo strpljivi. Umjereni sam optimist", odgovorio je na pitanje o pregovorima DP-a i HDZ-a. Tvrdi kako s HDZ-om nisu konkretno razgovarali o ministarskim pozicijama, ali je potvrdio da je DP izuzetno zainteresiran za preuzimanje sektora demografske obnove.

Rekao je da u svim pregovorima strane moraju popustiti, ali da DP od svojih temeljnih principa neće odustati. A potom je uputio pitanje predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

"Kad već služi hrvatskoj državi, postavlja se pitanje zašto nije s nama danas. Ovo su bili presudni dani u novijoj hrvatskoj povijesti i mislim da je svim hrvatskim političarima, bez obzira na to kako gledali budućnost i svoju ulogu u njoj, njihovo mjesto ovdje", rekao je Bartulica.

Premijer Plenković ​ustvrdio je da nema ništa novoga u vezi s pregovorima s DP-om, a na pitanje je li točno da je HDZ naručio anketu kojom će provjeriti raspoloženje birača po svim izbornim jedinicama i znači li to da razmišljaju o mogućnosti ponavljanja izbora, odgovorio je:

"Meni to nije poznato, a vjerujem da bih znao za to".

Na pitanje je li točno da je pod pritiskom stranke da sklopi sporazum s Domovinskim pokretom, rekao je:

"Nisam to stigao vidjeti. Podsjećam da je Predsjedništvo početkom prošlog tjedna donijelo odluku da vodimo pregovore...", u tom trenutku zvonjava zvona s obližnje crkve prekinula je njegovo obraćanje. Ministar obrane nije mogao izbjeći pitanje o fotografiji koju je objavio Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta, na svom Facebooku. Fotografija je s krizme Dabrina sina, a među uzvanicima je bio i Anušić.

"Bio sam pozvan, dugo se poznajemo i moja prijateljstva nikad nisu bila ograničena na stranačku pripadnost. Naravno da smo o svemu neformalno razgovarali, ali zna se tko je ključan u pregovorima oko izbora", rekao je Anušić i dodao kako se nada da će ubrzo biti gotovi pregovori te donesena odluka i rješenje.

Hrvatske su snage u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 je bilo ranjeno.

Tijekom akcije pobunjeni su Srbi srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.

---

Najkritičnija točka

"A to je Mistral? Dajte mi malo ispričajte", zainteresirao se premijer Andrej Plenković prilikom obilaska naoružanja Hrvatske vojske u Okučanima. U utorak je, naime, prvi put u javnosti pokazan protuzračni sustav kratkog dometa Mistral 3 čija je prvenstvena namjena zaštita vojne baze Pleso zajedno s avionima Rafaleima.

Premijera je zanimalo sve - od dometa do namjene. Potom se okrenuo potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu i kazao: "A sad moramo nabaviti onaj srednjeg dometa". Vojnik zadužen za prezentaciju potom mu je otkrio da je ovaj sustav prije svega namijenjen za rušenje dronova i da mu je domet do osam kilometara.

Nedavno je na rtu Kamenjak s američkim saveznicima održano i prvo bojevno gađanje na kojem su hrvatski vojnici imali dva uspješna gađanja što ni Amerikancima nije uspjelo.

Iako su Mistrali instalirani da brane bazu Pleso, i u stvarnosti smo osvjedočili koliko je ta baza zapravo ranjiva. Fotoreporter CROPIX-a uspio je fotografirati izlazak aviona Rafalea iz vojne baze preko cestovnog nadvožnjaka dok su ispod njega prolazili automobili. Riječ je o nadvožnjaku koji prolazi preko prometnice koja spaja novi i stari aerodromski terminal.

To je, kako smo već pisali, sigurnosno najkritičnija točka vojne baze jer borbeni avioni jedino tim putem mogu iz baze izaći na uzletno-sletnu stazu. S obzirom na lokaciju, to je najranjivija lokacija na kojoj se terorističkim aktom može zatvoriti izlaz iz baze, ali i uništiti borbeni avion pri prolasku.

Prema neslužbenim informacijama, na nadvožnjaku je već postavljen videonadzor, a planira se i fizička zaštita te lokacije. Dugoročni je plan da se nadvožnjak fizički zatvori zemljom dok bi se cesta ukopala ispod površine kao i pruga kojom bi se prometovalo iz Zagreba do civilnog terminala aerodroma.

Obilazak naoružanja u Okučanima završio je pregledom borbenih vozila, a kada je premijer došao do borbenog vozila pješaštva BVP M80A, potpredsjednik Medved ga je upozorio da je "to ono o čemu smo jučer pričali": "Aha, njih osam šaljemo gore", odgovorio mu je Plenković. Pretpostavka je da je pritom mislio na Ukrajinu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okučani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => okučani 2 0 4938 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-01 16:37:30 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Krešimir Žabec/JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-01 16:56:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-01 16:56:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='A to je taj Mistral?! Ovo je sigurnosno najkritičnija točka baze u kojoj su Rafalei... page_title='A to je taj Mistral?! Ovo je sigurnosno najkritičnija točka baze u kojoj su Rafalei... [metakey] => rafalei, okučani [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018554.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018553.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018551.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018552.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018550.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018088.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018087.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018086.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018163.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018162.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27018122.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ronald Gorsic\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

PRS Mistral.
\n\u00a0<\/p>","

PRS Mistral<\/p>","

PRS Mistral<\/p>","

PRS Mistral<\/p>","

PRS Mistral<\/p>","

Avioni Rafale<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1347","hd_27018554_1920.jpg":"1920x1080","k_27018554_1280.jpg":"1280x1280","k_27018554_1024.jpg":"1024x1024","k_27018554_640.jpg":"640x640","k_27018554_480.jpg":"480x480","k_27018554_340.jpg":"340x340","k_27018554_220.jpg":"220x220","o_27018554_1280.jpg":"1280x898","o_27018554_1024.jpg":"1024x718","o_27018554_640.jpg":"640x449","o_27018554_480.jpg":"480x336","o_27018554_340.jpg":"340x238","o_27018554_220.jpg":"220x154","h_27018554_1280.jpg":"1280x854","h_27018554_1024.jpg":"1024x683","h_27018554_640.jpg":"640x427","h_27018554_480.jpg":"480x320","h_27018554_340.jpg":"340x227","h_27018554_220.jpg":"220x147","pp_27018554_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018554_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018554_640.jpg":"640x814","pp_27018554_480.jpg":"480x611","pp_27018554_340.jpg":"340x432","pp_27018554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1380","hd_27018553_1920.jpg":"1920x1080","k_27018553_1280.jpg":"1280x1280","k_27018553_1024.jpg":"1024x1024","k_27018553_640.jpg":"640x640","k_27018553_480.jpg":"480x480","k_27018553_340.jpg":"340x340","k_27018553_220.jpg":"220x220","o_27018553_1280.jpg":"1280x920","o_27018553_1024.jpg":"1024x736","o_27018553_640.jpg":"640x460","o_27018553_480.jpg":"480x345","o_27018553_340.jpg":"340x244","o_27018553_220.jpg":"220x158","h_27018553_1280.jpg":"1280x854","h_27018553_1024.jpg":"1024x683","h_27018553_640.jpg":"640x427","h_27018553_480.jpg":"480x320","h_27018553_340.jpg":"340x227","h_27018553_220.jpg":"220x147","pp_27018553_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018553_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018553_640.jpg":"640x814","pp_27018553_480.jpg":"480x611","pp_27018553_340.jpg":"340x432","pp_27018553_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2371","hd_27018551_1920.jpg":"1920x1080","k_27018551_1280.jpg":"1280x1280","k_27018551_1024.jpg":"1024x1024","k_27018551_640.jpg":"640x640","k_27018551_480.jpg":"480x480","k_27018551_340.jpg":"340x340","k_27018551_220.jpg":"220x220","o_27018551_1280.jpg":"1280x1580","o_27018551_1024.jpg":"1024x1264","o_27018551_640.jpg":"640x790","o_27018551_480.jpg":"480x592","o_27018551_340.jpg":"340x419","o_27018551_220.jpg":"220x271","h_27018551_1280.jpg":"1280x854","h_27018551_1024.jpg":"1024x683","h_27018551_640.jpg":"640x427","h_27018551_480.jpg":"480x320","h_27018551_340.jpg":"340x227","h_27018551_220.jpg":"220x147","pp_27018551_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018551_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018551_640.jpg":"640x814","pp_27018551_480.jpg":"480x611","pp_27018551_340.jpg":"340x432","pp_27018551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1334","hd_27018552_1920.jpg":"1920x1080","k_27018552_1280.jpg":"1280x1280","k_27018552_1024.jpg":"1024x1024","k_27018552_640.jpg":"640x640","k_27018552_480.jpg":"480x480","k_27018552_340.jpg":"340x340","k_27018552_220.jpg":"220x220","o_27018552_1280.jpg":"1280x889","o_27018552_1024.jpg":"1024x711","o_27018552_640.jpg":"640x444","o_27018552_480.jpg":"480x333","o_27018552_340.jpg":"340x236","o_27018552_220.jpg":"220x152","h_27018552_1280.jpg":"1280x854","h_27018552_1024.jpg":"1024x683","h_27018552_640.jpg":"640x427","h_27018552_480.jpg":"480x320","h_27018552_340.jpg":"340x227","h_27018552_220.jpg":"220x147","pp_27018552_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018552_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018552_640.jpg":"640x814","pp_27018552_480.jpg":"480x611","pp_27018552_340.jpg":"340x432","pp_27018552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_27018550_1920.jpg":"1920x1080","k_27018550_1280.jpg":"1280x1280","k_27018550_1024.jpg":"1024x1024","k_27018550_640.jpg":"640x640","k_27018550_480.jpg":"480x480","k_27018550_340.jpg":"340x340","k_27018550_220.jpg":"220x220","o_27018550_1280.jpg":"1280x866","o_27018550_1024.jpg":"1024x692","o_27018550_640.jpg":"640x433","o_27018550_480.jpg":"480x324","o_27018550_340.jpg":"340x230","o_27018550_220.jpg":"220x148","h_27018550_1280.jpg":"1280x854","h_27018550_1024.jpg":"1024x683","h_27018550_640.jpg":"640x427","h_27018550_480.jpg":"480x320","h_27018550_340.jpg":"340x227","h_27018550_220.jpg":"220x147","pp_27018550_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018550_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018550_640.jpg":"640x814","pp_27018550_480.jpg":"480x611","pp_27018550_340.jpg":"340x432","pp_27018550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27018088_1920.jpg":"1920x1080","k_27018088_1280.jpg":"1280x1280","k_27018088_1024.jpg":"1024x1024","k_27018088_640.jpg":"640x640","k_27018088_480.jpg":"480x480","k_27018088_340.jpg":"340x340","k_27018088_220.jpg":"220x220","o_27018088_1280.jpg":"1280x853","o_27018088_1024.jpg":"1024x682","o_27018088_640.jpg":"640x426","o_27018088_480.jpg":"480x320","o_27018088_340.jpg":"340x226","o_27018088_220.jpg":"220x146","h_27018088_1280.jpg":"1280x854","h_27018088_1024.jpg":"1024x683","h_27018088_640.jpg":"640x427","h_27018088_480.jpg":"480x320","h_27018088_340.jpg":"340x227","h_27018088_220.jpg":"220x147","pp_27018088_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018088_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018088_640.jpg":"640x814","pp_27018088_480.jpg":"480x611","pp_27018088_340.jpg":"340x432","pp_27018088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27018087_1920.jpg":"1920x1080","k_27018087_1280.jpg":"1280x1280","k_27018087_1024.jpg":"1024x1024","k_27018087_640.jpg":"640x640","k_27018087_480.jpg":"480x480","k_27018087_340.jpg":"340x340","k_27018087_220.jpg":"220x220","o_27018087_1280.jpg":"1280x853","o_27018087_1024.jpg":"1024x682","o_27018087_640.jpg":"640x426","o_27018087_480.jpg":"480x320","o_27018087_340.jpg":"340x226","o_27018087_220.jpg":"220x146","h_27018087_1280.jpg":"1280x854","h_27018087_1024.jpg":"1024x683","h_27018087_640.jpg":"640x427","h_27018087_480.jpg":"480x320","h_27018087_340.jpg":"340x227","h_27018087_220.jpg":"220x147","pp_27018087_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018087_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018087_640.jpg":"640x814","pp_27018087_480.jpg":"480x611","pp_27018087_340.jpg":"340x432","pp_27018087_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27018086_1920.jpg":"1920x1080","k_27018086_1280.jpg":"1280x1280","k_27018086_1024.jpg":"1024x1024","k_27018086_640.jpg":"640x640","k_27018086_480.jpg":"480x480","k_27018086_340.jpg":"340x340","k_27018086_220.jpg":"220x220","o_27018086_1280.jpg":"1280x853","o_27018086_1024.jpg":"1024x682","o_27018086_640.jpg":"640x426","o_27018086_480.jpg":"480x320","o_27018086_340.jpg":"340x226","o_27018086_220.jpg":"220x146","h_27018086_1280.jpg":"1280x854","h_27018086_1024.jpg":"1024x683","h_27018086_640.jpg":"640x427","h_27018086_480.jpg":"480x320","h_27018086_340.jpg":"340x227","h_27018086_220.jpg":"220x147","pp_27018086_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018086_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018086_640.jpg":"640x814","pp_27018086_480.jpg":"480x611","pp_27018086_340.jpg":"340x432","pp_27018086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_27018163_1920.jpg":"1920x1080","k_27018163_1280.jpg":"1280x1280","k_27018163_1024.jpg":"1024x1024","k_27018163_640.jpg":"640x640","k_27018163_480.jpg":"480x480","k_27018163_340.jpg":"340x340","k_27018163_220.jpg":"220x220","o_27018163_1280.jpg":"1280x854","o_27018163_1024.jpg":"1024x683","o_27018163_640.jpg":"640x427","o_27018163_480.jpg":"480x320","o_27018163_340.jpg":"340x227","o_27018163_220.jpg":"220x146","h_27018163_1280.jpg":"1280x854","h_27018163_1024.jpg":"1024x683","h_27018163_640.jpg":"640x427","h_27018163_480.jpg":"480x320","h_27018163_340.jpg":"340x227","h_27018163_220.jpg":"220x147","pp_27018163_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018163_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018163_640.jpg":"640x814","pp_27018163_480.jpg":"480x611","pp_27018163_340.jpg":"340x432","pp_27018163_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27018162_1920.jpg":"1920x1080","k_27018162_1280.jpg":"1280x1280","k_27018162_1024.jpg":"1024x1024","k_27018162_640.jpg":"640x640","k_27018162_480.jpg":"480x480","k_27018162_340.jpg":"340x340","k_27018162_220.jpg":"220x220","o_27018162_1280.jpg":"1280x853","o_27018162_1024.jpg":"1024x682","o_27018162_640.jpg":"640x426","o_27018162_480.jpg":"480x320","o_27018162_340.jpg":"340x226","o_27018162_220.jpg":"220x146","h_27018162_1280.jpg":"1280x854","h_27018162_1024.jpg":"1024x683","h_27018162_640.jpg":"640x427","h_27018162_480.jpg":"480x320","h_27018162_340.jpg":"340x227","h_27018162_220.jpg":"220x147","pp_27018162_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018162_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018162_640.jpg":"640x814","pp_27018162_480.jpg":"480x611","pp_27018162_340.jpg":"340x432","pp_27018162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27018122_1920.jpg":"1920x1080","k_27018122_1280.jpg":"1280x1280","k_27018122_1024.jpg":"1024x1024","k_27018122_640.jpg":"640x640","k_27018122_480.jpg":"480x480","k_27018122_340.jpg":"340x340","k_27018122_220.jpg":"220x220","o_27018122_1280.jpg":"1280x853","o_27018122_1024.jpg":"1024x682","o_27018122_640.jpg":"640x426","o_27018122_480.jpg":"480x320","o_27018122_340.jpg":"340x226","o_27018122_220.jpg":"220x146","h_27018122_1280.jpg":"1280x854","h_27018122_1024.jpg":"1024x683","h_27018122_640.jpg":"640x427","h_27018122_480.jpg":"480x320","h_27018122_340.jpg":"340x227","h_27018122_220.jpg":"220x147","pp_27018122_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018122_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018122_640.jpg":"640x814","pp_27018122_480.jpg":"480x611","pp_27018122_340.jpg":"340x432","pp_27018122_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7593293 Threads: 7 Questions: 1548011076 Slow queries: 4714805 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111130233 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/a-to-je-taj-mistral-ovo-je-sigurnosno-najkriticnija-tocka-baze-u-kojoj-su-rafalei-1385235 [printLink] => /vijesti/hrvatska/a-to-je-taj-mistral-ovo-je-sigurnosno-najkriticnija-tocka-baze-u-kojoj-su-rafalei-1385235?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676547 [name] => rafalei [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-05 14:55:25 [main_article_id] => 0 [alias] => rafalei [link] => /tag/rafalei ) [1] => stdClass Object ( [id] => 424398 [name] => Okučani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => okucani [link] => /tag/okucani ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okučani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘A to je taj Mistral?! Ovo je sigurnosno najkritičnija točka baze u kojoj su Rafalei... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-04-30-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018554.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ronald Gorsic/Cropix [mainImageDesc] =>

PRS Mistral.
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018554.jpg [title] =>

PRS Mistral.
 

Ronald Gorsic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018553.jpg [title] =>

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018551.jpg [title] =>

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018552.jpg [title] =>

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018550.jpg [title] =>

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018088.jpg [title] =>

Avioni Rafale

Ranko Suvar/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018087.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018086.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018163.jpg [title] => Ronald Gorsic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018162.jpg [title] => Ronald Gorsic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27018122.jpg [title] => Ronald Gorsic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prelet dvaju Rafalea, rukovanje predsjednika Sabora i države, hladno izbjegavanje Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića i Ivan Anušić kao glavna fotozvijezda, događaji su koji su obilježili 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima.

"Sve ste vidjeli", kratko je odgovorio premijer Andrej Plenković na pitanje je li imao kontakt s predsjednikom Republike. A vidjeli smo da se nisu niti pogledali, a kamoli rukovali nakon što su obojica položili vijence kod spomen-obilježja Kocka vedrine.

Cijelo vrijeme dok su prisustvovali događaju i sjedili na dva metra jedan od drugoga uspješno su izbjegavali pogledati jedan prema drugom. Milanović je gledao ispred sebe, a Plenković je razgovarao s Jandrokovićem ili je gledao u suprotnu stranu od Milanovića.

Jedini trenutak kad su pogledali u istu stranu bio je pogled u nebo, kada su ispratili dva aviona Rafalea koji su proparali nebo iznad Okučana. Bila je to prva prezentacija novih aviona hrvatskim građanima nakon njihova dolaska u Hrvatsku.

Avioni su u svom preletu zakasnili koju minutu jer je prvotno bilo planirano da nadlete u trenutku dok se čitaju imena poginulih. Kako ih se nije ni čulo ni vidjelo, počelo je malo komešanje, ali ubrzo se prolomio pljesak nakon njihova prolaska.

Nakon završetka svečanosti predsjednik Milanović munjevitom je brzinom krenuo prema automobilu. Čekalo ga je putovanje prema Budinščini, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici tamošnjeg Općinskog vijeća općine. Za razliku od njega, premijer se sa svojim ministrima družio s braniteljima i građanima.

Među okupljenima najveća zvijezda bio je ministar obrane Ivan Anušić. Nije se mogao obraniti od zahtjeva za zajedničkim fotografiranjem i rukovanjem. Puno se govorilo o novim avionima, čestitke su pljuštale sa svih strana. Među okupljenima koji su došli odati počast poginulima bilo je i puno mladih koji se u vrijeme Bljeska nisu niti rodili.

"To je naša pobjeda. Da se mladi s pijetetom odnose prema ovakvim događajima", komentirao je kasnije Anušić.

Naravno, nije se mogao izbjeći aktualni trenutak pregovaranja o sastavljanju nove saborske većine i Vlade.

"Nećete valjda biti kao Most", dobacio je je jedan stariji gospodin Stephenu Nikoli Bartulici, članu Domovinskog pokreta, aludirajući da ne ulaze u Vladu s HDZ-om. Odgovor Bartulice bio je vrlo znakovit:

"Ha, pa ne možete se za svoje stavove i program izboriti u oporbi. To možete provesti samo ako ste na vlasti." Stariji gospodin bio je prilično razočaran odgovorom. Bartulica je kasnije pred novinarskim mikrofonima bio mnogo suzdržaniji.

---

image

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix
---

"Budimo strpljivi. Umjereni sam optimist", odgovorio je na pitanje o pregovorima DP-a i HDZ-a. Tvrdi kako s HDZ-om nisu konkretno razgovarali o ministarskim pozicijama, ali je potvrdio da je DP izuzetno zainteresiran za preuzimanje sektora demografske obnove.

Rekao je da u svim pregovorima strane moraju popustiti, ali da DP od svojih temeljnih principa neće odustati. A potom je uputio pitanje predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

"Kad već služi hrvatskoj državi, postavlja se pitanje zašto nije s nama danas. Ovo su bili presudni dani u novijoj hrvatskoj povijesti i mislim da je svim hrvatskim političarima, bez obzira na to kako gledali budućnost i svoju ulogu u njoj, njihovo mjesto ovdje", rekao je Bartulica.

Premijer Plenković ​ustvrdio je da nema ništa novoga u vezi s pregovorima s DP-om, a na pitanje je li točno da je HDZ naručio anketu kojom će provjeriti raspoloženje birača po svim izbornim jedinicama i znači li to da razmišljaju o mogućnosti ponavljanja izbora, odgovorio je:

"Meni to nije poznato, a vjerujem da bih znao za to".

Na pitanje je li točno da je pod pritiskom stranke da sklopi sporazum s Domovinskim pokretom, rekao je:

"Nisam to stigao vidjeti. Podsjećam da je Predsjedništvo početkom prošlog tjedna donijelo odluku da vodimo pregovore...", u tom trenutku zvonjava zvona s obližnje crkve prekinula je njegovo obraćanje. Ministar obrane nije mogao izbjeći pitanje o fotografiji koju je objavio Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta, na svom Facebooku. Fotografija je s krizme Dabrina sina, a među uzvanicima je bio i Anušić.

"Bio sam pozvan, dugo se poznajemo i moja prijateljstva nikad nisu bila ograničena na stranačku pripadnost. Naravno da smo o svemu neformalno razgovarali, ali zna se tko je ključan u pregovorima oko izbora", rekao je Anušić i dodao kako se nada da će ubrzo biti gotovi pregovori te donesena odluka i rješenje.

Hrvatske su snage u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 je bilo ranjeno.

Tijekom akcije pobunjeni su Srbi srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.

---

Najkritičnija točka

"A to je Mistral? Dajte mi malo ispričajte", zainteresirao se premijer Andrej Plenković prilikom obilaska naoružanja Hrvatske vojske u Okučanima. U utorak je, naime, prvi put u javnosti pokazan protuzračni sustav kratkog dometa Mistral 3 čija je prvenstvena namjena zaštita vojne baze Pleso zajedno s avionima Rafaleima.

Premijera je zanimalo sve - od dometa do namjene. Potom se okrenuo potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu i kazao: "A sad moramo nabaviti onaj srednjeg dometa". Vojnik zadužen za prezentaciju potom mu je otkrio da je ovaj sustav prije svega namijenjen za rušenje dronova i da mu je domet do osam kilometara.

Nedavno je na rtu Kamenjak s američkim saveznicima održano i prvo bojevno gađanje na kojem su hrvatski vojnici imali dva uspješna gađanja što ni Amerikancima nije uspjelo.

Iako su Mistrali instalirani da brane bazu Pleso, i u stvarnosti smo osvjedočili koliko je ta baza zapravo ranjiva. Fotoreporter CROPIX-a uspio je fotografirati izlazak aviona Rafalea iz vojne baze preko cestovnog nadvožnjaka dok su ispod njega prolazili automobili. Riječ je o nadvožnjaku koji prolazi preko prometnice koja spaja novi i stari aerodromski terminal.

To je, kako smo već pisali, sigurnosno najkritičnija točka vojne baze jer borbeni avioni jedino tim putem mogu iz baze izaći na uzletno-sletnu stazu. S obzirom na lokaciju, to je najranjivija lokacija na kojoj se terorističkim aktom može zatvoriti izlaz iz baze, ali i uništiti borbeni avion pri prolasku.

Prema neslužbenim informacijama, na nadvožnjaku je već postavljen videonadzor, a planira se i fizička zaštita te lokacije. Dugoročni je plan da se nadvožnjak fizički zatvori zemljom dok bi se cesta ukopala ispod površine kao i pruga kojom bi se prometovalo iz Zagreba do civilnog terminala aerodroma.

Obilazak naoružanja u Okučanima završio je pregledom borbenih vozila, a kada je premijer došao do borbenog vozila pješaštva BVP M80A, potpredsjednik Medved ga je upozorio da je "to ono o čemu smo jučer pričali": "Aha, njih osam šaljemo gore", odgovorio mu je Plenković. Pretpostavka je da je pritom mislio na Ukrajinu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ronald Gorsic/Cropix Ronald Gorsic/Cropix Ronald Gorsic/Cropix Ronald Gorsic/Cropix Ronald Gorsic/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ronald Gorsic/Cropix Ronald Gorsic/Cropix Ronald Gorsic/Cropix
Ronald Gorsic/Cropix

PRS Mistral.
 

Ronald Gorsic/Cropix

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix

PRS Mistral

Ranko Suvar/Cropix

Avioni Rafale

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/a-to-je-taj-mistral-ovo-je-sigurnosno-najkriticnija-tocka-baze-u-kojoj-su-rafalei-1385235 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ad7952b1112ea21950c38ce849946db070a311e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98A+to+je+taj+Mistral%3F%21+Ovo+je+sigurnosno+najkriti%C4%8Dnija+to%C4%8Dka+baze+u+kojoj+su+Rafalei...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fa-to-je-taj-mistral-ovo-je-sigurnosno-najkriticnija-tocka-baze-u-kojoj-su-rafalei-1385235 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fa-to-je-taj-mistral-ovo-je-sigurnosno-najkriticnija-tocka-baze-u-kojoj-su-rafalei-1385235 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okučani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaokučani

‘A to je taj Mistral?! Ovo je sigurnosno najkritičnija točka baze u kojoj su Rafalei...

Piše Krešimir Žabec/JL
1. svibnja 2024. - 18:56

Prelet dvaju Rafalea, rukovanje predsjednika Sabora i države, hladno izbjegavanje Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića i Ivan Anušić kao glavna fotozvijezda, događaji su koji su obilježili 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima.

"Sve ste vidjeli", kratko je odgovorio premijer Andrej Plenković na pitanje je li imao kontakt s predsjednikom Republike. A vidjeli smo da se nisu niti pogledali, a kamoli rukovali nakon što su obojica položili vijence kod spomen-obilježja Kocka vedrine.

Cijelo vrijeme dok su prisustvovali događaju i sjedili na dva metra jedan od drugoga uspješno su izbjegavali pogledati jedan prema drugom. Milanović je gledao ispred sebe, a Plenković je razgovarao s Jandrokovićem ili je gledao u suprotnu stranu od Milanovića.

Jedini trenutak kad su pogledali u istu stranu bio je pogled u nebo, kada su ispratili dva aviona Rafalea koji su proparali nebo iznad Okučana. Bila je to prva prezentacija novih aviona hrvatskim građanima nakon njihova dolaska u Hrvatsku.

Avioni su u svom preletu zakasnili koju minutu jer je prvotno bilo planirano da nadlete u trenutku dok se čitaju imena poginulih. Kako ih se nije ni čulo ni vidjelo, počelo je malo komešanje, ali ubrzo se prolomio pljesak nakon njihova prolaska.

Nakon završetka svečanosti predsjednik Milanović munjevitom je brzinom krenuo prema automobilu. Čekalo ga je putovanje prema Budinščini, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici tamošnjeg Općinskog vijeća općine. Za razliku od njega, premijer se sa svojim ministrima družio s braniteljima i građanima.

Među okupljenima najveća zvijezda bio je ministar obrane Ivan Anušić. Nije se mogao obraniti od zahtjeva za zajedničkim fotografiranjem i rukovanjem. Puno se govorilo o novim avionima, čestitke su pljuštale sa svih strana. Među okupljenima koji su došli odati počast poginulima bilo je i puno mladih koji se u vrijeme Bljeska nisu niti rodili.

"To je naša pobjeda. Da se mladi s pijetetom odnose prema ovakvim događajima", komentirao je kasnije Anušić.

Naravno, nije se mogao izbjeći aktualni trenutak pregovaranja o sastavljanju nove saborske većine i Vlade.

"Nećete valjda biti kao Most", dobacio je je jedan stariji gospodin Stephenu Nikoli Bartulici, članu Domovinskog pokreta, aludirajući da ne ulaze u Vladu s HDZ-om. Odgovor Bartulice bio je vrlo znakovit:

"Ha, pa ne možete se za svoje stavove i program izboriti u oporbi. To možete provesti samo ako ste na vlasti." Stariji gospodin bio je prilično razočaran odgovorom. Bartulica je kasnije pred novinarskim mikrofonima bio mnogo suzdržaniji.

image

PRS Mistral

Ronald Gorsic/Cropix

"Budimo strpljivi. Umjereni sam optimist", odgovorio je na pitanje o pregovorima DP-a i HDZ-a. Tvrdi kako s HDZ-om nisu konkretno razgovarali o ministarskim pozicijama, ali je potvrdio da je DP izuzetno zainteresiran za preuzimanje sektora demografske obnove.

Rekao je da u svim pregovorima strane moraju popustiti, ali da DP od svojih temeljnih principa neće odustati. A potom je uputio pitanje predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

"Kad već služi hrvatskoj državi, postavlja se pitanje zašto nije s nama danas. Ovo su bili presudni dani u novijoj hrvatskoj povijesti i mislim da je svim hrvatskim političarima, bez obzira na to kako gledali budućnost i svoju ulogu u njoj, njihovo mjesto ovdje", rekao je Bartulica.

Premijer Plenković ​ustvrdio je da nema ništa novoga u vezi s pregovorima s DP-om, a na pitanje je li točno da je HDZ naručio anketu kojom će provjeriti raspoloženje birača po svim izbornim jedinicama i znači li to da razmišljaju o mogućnosti ponavljanja izbora, odgovorio je:

"Meni to nije poznato, a vjerujem da bih znao za to".

Na pitanje je li točno da je pod pritiskom stranke da sklopi sporazum s Domovinskim pokretom, rekao je:

"Nisam to stigao vidjeti. Podsjećam da je Predsjedništvo početkom prošlog tjedna donijelo odluku da vodimo pregovore...", u tom trenutku zvonjava zvona s obližnje crkve prekinula je njegovo obraćanje. Ministar obrane nije mogao izbjeći pitanje o fotografiji koju je objavio Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta, na svom Facebooku. Fotografija je s krizme Dabrina sina, a među uzvanicima je bio i Anušić.

"Bio sam pozvan, dugo se poznajemo i moja prijateljstva nikad nisu bila ograničena na stranačku pripadnost. Naravno da smo o svemu neformalno razgovarali, ali zna se tko je ključan u pregovorima oko izbora", rekao je Anušić i dodao kako se nada da će ubrzo biti gotovi pregovori te donesena odluka i rješenje.

Hrvatske su snage u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 je bilo ranjeno.

Tijekom akcije pobunjeni su Srbi srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.

Najkritičnija točka

"A to je Mistral? Dajte mi malo ispričajte", zainteresirao se premijer Andrej Plenković prilikom obilaska naoružanja Hrvatske vojske u Okučanima. U utorak je, naime, prvi put u javnosti pokazan protuzračni sustav kratkog dometa Mistral 3 čija je prvenstvena namjena zaštita vojne baze Pleso zajedno s avionima Rafaleima.

Premijera je zanimalo sve - od dometa do namjene. Potom se okrenuo potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu i kazao: "A sad moramo nabaviti onaj srednjeg dometa". Vojnik zadužen za prezentaciju potom mu je otkrio da je ovaj sustav prije svega namijenjen za rušenje dronova i da mu je domet do osam kilometara.

Nedavno je na rtu Kamenjak s američkim saveznicima održano i prvo bojevno gađanje na kojem su hrvatski vojnici imali dva uspješna gađanja što ni Amerikancima nije uspjelo.

Iako su Mistrali instalirani da brane bazu Pleso, i u stvarnosti smo osvjedočili koliko je ta baza zapravo ranjiva. Fotoreporter CROPIX-a uspio je fotografirati izlazak aviona Rafalea iz vojne baze preko cestovnog nadvožnjaka dok su ispod njega prolazili automobili. Riječ je o nadvožnjaku koji prolazi preko prometnice koja spaja novi i stari aerodromski terminal.

To je, kako smo već pisali, sigurnosno najkritičnija točka vojne baze jer borbeni avioni jedino tim putem mogu iz baze izaći na uzletno-sletnu stazu. S obzirom na lokaciju, to je najranjivija lokacija na kojoj se terorističkim aktom može zatvoriti izlaz iz baze, ali i uništiti borbeni avion pri prolasku.

Prema neslužbenim informacijama, na nadvožnjaku je već postavljen videonadzor, a planira se i fizička zaštita te lokacije. Dugoročni je plan da se nadvožnjak fizički zatvori zemljom dok bi se cesta ukopala ispod površine kao i pruga kojom bi se prometovalo iz Zagreba do civilnog terminala aerodroma.

Obilazak naoružanja u Okučanima završio je pregledom borbenih vozila, a kada je premijer došao do borbenog vozila pješaštva BVP M80A, potpredsjednik Medved ga je upozorio da je "to ono o čemu smo jučer pričali": "Aha, njih osam šaljemo gore", odgovorio mu je Plenković. Pretpostavka je da je pritom mislio na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:30