StoryEditorOCM
Crna kronikaZA NESTALU DJECU

Zbog Danke se u Srbiji aktivirao ‘AMBER alert‘; Priča o djevojčici Amber je jeziva, oteo ju je čovjek u crnom kombiju...

Piše Vanesa Lipanović Tenžera
30. ožujka 2024. - 19:04

Vijest o nestaloj dvogodišnjoj djevojčici posljednja tri dana potresa i ujedinjuje regiju. Do temelja pretraženo područje nestanka malene Danke, koje nije dalo nikakvih naznaka o djetetovoj mogućoj prisutnosti, nažalost mogla bi biti prva naznaka bolne spoznaje koja se svakim satom bezuspješne pretrage nazire sve više - dijete bi moglo biti oteto.  

Potreseni su dakle, i roditelji diljem regije koje ovakav događaj podsjeća na ranjivost i konstantnu opasnost koja vreba u ovom okrutnom svijetu. U ovakvim se trenucima, u kojima se miješa očaj s bijesom i tugom, čovjek zapita što se još može napraviti – jer ono što je već napravljeno nije dovoljno. Ključno je, dakako, alarmirati javnost u što kraćem roku. Naučeno je i to nakon previše nesretnih ishoda. Srbija je prvi put koristila AMBER alert, odnosno sustav alarmiranja "pronađi me", upravo u slučaju nestale Danke.

AMBER alert spasio je više od tisuću djece 

Prvi su potrebu za brzim alarmiranjem javnosti spoznali Amerikanci sredinom devedesetih, suočeni s gnjusnim slučajem nestanka devetogodišnje Amber Rene Hagerman, koja je oteta dok je vozila svoj bicikl, a njezino je beživotno, posve nago tijelo s tragovima gušenja na vratu pronađeno u šumi četiri dana poslije. Kasnije se pokazalo da ju je oteo nepoznat čovjek u crnom kombiju, a vjerojatno ju je isti seksualno zlostavljao, iživljavao se nad njom, i naposljetku je lišio života. Njezin ubojica nikad nije uhvaćen.

To je dijete nažalost bilo samo jedno u moru onih koji su tuđom krivnjom s ovog svijeta otišli prerano, na izrazito izopačen i monstruozan način, no bilo je posljednje nestalo dijete za čiji se pronalazak Amerika nije potrudila dati više - stoga u sjećanje na nju od 1996. Postoji AMBER alert – sustav alarmiranja javnosti o nestanku djeteta koji je ishodio i bio primjer za brojne druge takve sustave u svijetu.  

Za njega je zaslužna jedna teksaška majka po imenu Diane Simone.  Diane je nazvala lokalnu radiopostaju i naglas se pitala o stvaranju nacionalnog sustava uzbunjivanja za nestalu djecu. Ako Amerikanci godinama primaju upozorenja o vremenu i događajima civilne zaštite, pomislila je Simone, "zašto ne bi primili upozorenje da je negdje nestalo dijete?" 

Ideja Diane Simone, koju je nazvala "Amberin plan" zaživjela je. Televizijske kuće u području Dallas-Fort Worth udružile su se s policijom kako bi upozorile ljude na otetu djecu. Ubrzo je sustav preimenovan u uzbunu AMBER (America‘s Missing: Broadcast Emergency Response). Donna Williams, majka Amber Hagerman, rekla je da joj sustav za uzbunjivanje nazvan u spomen na njezinu kćer pruža utjehu, no ipak, prisutna je i doza gorčine. U intervjuu 2016., 20 godina nakon Amberina ubojstva, rekla je: “Postoji još jedan dio mene koji se pita što bi se dogodilo da smo dobili uzbunu kad je Amber nestala. Je li to moglo pomoći da je vrate k meni?”  

Detektivi možda nisu uspjeli vratiti Amber Hagerman njezinoj obitelji - ali su i dalje odlučni pronaći pravdu za ubijenu devetogodišnjakinju. Arlingtonski policijski narednik Grant Gildon rekao je za američke medije da je Amberin slučaj još uvijek aktivan. 

 "I dalje imamo tragove", rekao je. “Mnogi ljudi će Amberin slučaj nazivati, što se obično naziva, hladnim slučajem. Ali za Arlingtonsku policijsku upravu to nikada nije bilo na popisu kao neriješeni slučaj jer nikada nije prošlo 180 dana a da nije stigao neki trag.” 

Sve je do detalja razrađeno  

Nakon što tijela za provedbu zakona utvrde ispunjava li slučaj određene kriterije, odnosno postoji li osnovana sumnja da bi dijete moglo biti oteto, vlasti obavještavaju televizijske kuće i državne prijevozničke agencije. Upozorenja prekidaju programiranje, pojavljuju se na državnim prometnim znakovima, pojavljuju se na digitalnim reklamnim panoima, pa čak i stižu kao poruke. Od 2015. AMBER alerts također su se počeli pojavljivati na Facebooku. 

image
/Shutterstock

Program AMBER alert od 31. prosinca 2023. pridonio je oporavku 1186 djece, a bežičnim hitnim dojavama spašeno je 165 djece. U Sjedinjenim Državama postoje 82 plana AMBER alert. AMBER upozorenja također služe kao sredstvo odvraćanja za one koji bi htjeli loviti našu djecu. Nerijetki su i slučajevi u kojima počinitelji puštaju oteto dijete nakon što su čuli AMBER alert. 

Hrvatska inačica AMBER upozorenja, NENO alarm, postoji od 2022., no prvi je put korišten tek prošlog mjeseca, kad je u Zagrebu nestala djevojčica, a spomenuti program ima za cilj povećati šanse za brzi pronalazak nestalog djeteta uz aktivnu podršku građana. Međutim, postavlja se pitanje zašto je trebalo toliko vremena da se ovaj sustav aktivira, posebno kada je sigurnost djece u pitanju. 

Hrvatska je na sličan sustav alarmiranja čekala 30 godina

NENO alarm osmišljen je tako da kad dijete nestane MUP e-porukom obavještava tvrtku "Meta", koja će podijeliti upozorenje, odnosno NENO alarm korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno. Na taj se način brzo širi vijest o nestalom djetetu, a vrijeme potrebno da se javnost informira sa slučajem nestanka ili otmice djeteta je zaista ključan faktor za sam pronalazak djeteta. 

Koliko god bilo pohvalno (ili pak zdravorazumski i očekivano) što se i Hrvatska u ovom slučaju ugledala na pozitivan američki primjer pristupanja problemu, koji je na koncu i implementirala u svoju praksu, ipak je sramno što se uz sav razvitak tehnologije i društvene mreže, koje su prisutne više od desetljeća, na ovakav korak čekalo skoro i trideset godina. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:18