StoryEditorOCM
Crna kronikaPRIZNAO SVE

Vikao nezadovoljan izlaganjen dogradonačelnika Splita, Bojana Ivoševića: osuđen mladić uhićen tijekom burnih prosvjeda

9. ožujka 2024. - 14:20

Sa 100 eura novčane kazne uz 40 eura sudskih troškova kažnjen je 23-godišnjak iz Splita kojeg je policija privela tijekom konferencije za medije pred zgradom Banovine kada su se zakupci pobunili zbog uklanjanja štandova iz Hrvojeve ulice. Mladić je tijekom izlaganja Bojana Ivoševića, mlađeg zamjenika gradonačelnika, uzvikivao uvrede te je sada splitski sud objavio presudu.

Tog jutra oko 10 sati je započela  konferencije koju su organizirali članovi udruge ”Stari Pazar” jer su dan ranije, polovicom prosinca 2021. godine, dobili obavijest da moraju iseliti do kraja mjeseca. Predstavnici gradske vlasti gradonačelnik Ivica Puljak, mlađi dogradonačelnik i direktor "Parkova i nasada” Siniša Gašparević su imali zakazan susret s medijima na istu temu u 12 sati.

Većina zakupaca su bili iz Hrvojeve ulice, a negodovali su zbog bojazni kako se 1. travnja, za kada je planirano njihovo preseljenje na južni dio Pazara, neće svi vratiti na to mjesto. Isticali su kako su kako na predviđenom prostoru nema dovoljno mjesta za štandove.

image

Predstavnici Udruge ‘Stari Pazar‘ održali su konferenciju za medije ispred zgrade Banovine nezadovoljni odlukama gradske uprave

Duje Klarić/Cropix

Na konferenciji im se 15 minuta nakon početka pridružio Bojan Ivošević, koji je prvo s prozora pratio razvoj događaja. On im je odgovorio kako poneki od njih imaju po osam poslovnih prostora, a ne jedan. Zakupci su onda pozvali dogradonačelnika da imenuje te osobe, kazali mu da laže, a sve je bilo garnirano vikanjem i vrijeđanjem.

Došla je i policija i uhitila i odvela jednog mladića koji je bio među zakupcima. Priveden je u Prvu policijsku postaju gdje je zadržan četiri sata tijekom kojih je priznao počinjeni prekršaj.

Protiv njega je podnijet optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira. Na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu je proglašen krivim i osuđen na temelju sporazuma njega i ovlaštenog tužitelja tj. policije, te je presuda sada objavljena.

Kako je navedeno u presudi, 23-godišnjak je 16. prosinca 2021. godine u 10,28 sati u Splitu, Obala kneza Branimira 17, narušio javni red i mir vikom i galamom. I to na način što je prilikom konferencije za medije, nezadovoljan izlaganjem dogradonačelnika Bojana Ivoševića vikao riječima: "….ti ćeš mene micat smrade odvratni, ja ću ti prvi doć na vrata, smrade odvratni šugavi".

Sud je prihvatio je sporazum, vodeći računa o tome da nije na štetu okrivljenika i da je postignuta svrha kažnjavanja. Izrečena mu je novčana kazna od 99,54 eura, ali je vrijeme provedeno dok je bio u policijskoj postaji uračunato kao jedan dan proveden u zadržavanju.

image

Predstavnici Udruge ‘Stari Pazar‘ prosvjeduju nezadovoljni licitacijom poslovnih prostora na Pazaru

Duje Klarić/Cropix

Stoga mu je, sukladno zakonu, od novčane kazne odbijeno 39,82 eura, tako da mu ostaje za platiti 59,72 eura.

Inače, nakon mučnih scena tog jutra pred Banovinom članovi udruge Stari Pazar su isto poslijepodne objavili priopćenje.

- To je momak naš, jako mlad i emotivno je pogođen. U pitanju je život njegov i svih nas. Mi se ne peremo ni od čega. Događat će nam se svakave stvari. Ne smijete nas pustit‘ u ruke nepravde. Ali svoja mjesta nećemo dati i nećemo ih pustiti da ih oni nose kuda oni oće i kako oće - naveli su.

Mjesec dana nakon uhićenja  pred Banovinom, polovicom siječnja 2022. godine održana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je jedina točka dnevnog reda bile upravo gradske tržnice.

- Nema potrebe bježati od istine. Pitajte to prodavače, oni su između sebe raspolagali prostorom. Davali su u podnajam prostore, kamatarili su ljude na neki način.  Većina prodavača je bila razumna, gotovo svi su zadovoljni. Oni će i dalje moć zarađivati za svoj kruh. Drago mi je da je većina njih zadovoljna - rekao je Bojan Ivošević nakon sjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:30