StoryEditorOCM
Crna kronikaTAJANSTVENI LIK

Veliki misterij oko britanskog Rusa koji je osuđen u Zagrebu: Krim inspektor kod kojeg se lažno prijavio zgrožen!

Piše VIJESTI SD
28. prosinca 2023. - 10:35
Alexander K. (44) ulovljen je kad se došao prijaviti u Policijsku postaju Sesvete - policajci su kod njega početkom svibnja ove godine našli četiri boravišne dozvole

Iako je nedavno Općinski kazneni sud u Zagrebu osudio Alexandera K. (44), državljanina Ujedinjenog Kraljevstva rođenog u Rusiji, na uvjetnu kaznu jer je na temelju krivotvorenih dokumenata pokušao pribaviti hrvatsku boravišnu dozvolu na adresi obiteljske kuće dugogodišnjeg kriminalista iz Heinzelove, sve vezano uz tog čovjeka i dalje je veliki misterij - piše Jutarnji list.

Kod njega su početkom svibnja policajci našli četiri boravišne dozvole - francusku, talijansku, austrijsku i portugalsku. Na ispitivanju na policiji i u tužiteljstvu šutio je k‘o zaliven i jedino je tražio zagrebačkog odvjetnika Borisa Šavorića, stručnjaka za trgovačko pravo te člana radne skupine koja je izrađivala lex Agrokor.

No, Šavorić je izjavio da Rusa ne poznaje, da ga nikad nije zastupao i da se više ne bavi kaznenim pravom. Zato je u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Alexander K. iznio svoju verziju priče, a ishod je 10-mjesečna uvjetna zatvorska osuda s trogodišnjim rokom kušnje. Ispričao je da je u Hrvatsku došao 4. svibnja i da su mu u avionu putnici rekli da u roku tri dana mora prijaviti boravište.

Najam iz Londona

- Zato sam otišao u PP Sesvete raspitati se što mi je sve potrebno. Na šalteru nisam ispunio nikakav obrazac niti sam donio ispunjeni. Uzeli su mi putovnicu i rekli da odem u drugu prostoriju dok je oni pregledavaju. Na kraju su me ostavili u prostoru koji je izgledao kao ćelija. Uzeli su mi torbu i iz nje ugovor o najmu stana u Sesvetama, a koji sam sklopio u Londonu za razdoblje od 30. studenoga 2020. do 29. studenoga 2021., a sve kako bih ostvario povrat poreza u Londonu. Ključeve stana dobio sam pri potpisivanju ugovora, ali u stanu nisam živio u tom razdoblju, pa sam ih ponovno dobio 2. svibnja. Na adresu stana došao sam preko aplikacije Google maps. Prespavao sam i jutro poslije otišao na policiju - rekao je engleski Rus kojemu je potom predočeno da ga vlasnik tog stana, koji u njemu živi s obitelji, ne poznaje niti da je on ikad bio u njegovu domu.

Stoga je dalje nastavio tražiti opravdanje za to navodeći da je riječ o dvokatnici s dvama ulazima, da unajmljeni stan ima dvije sobe i kuhinju te da je u stan ulazio na jedan ulaz pa da zato možda vlasnika nije vidio jer je on ulazio na drugi.

Bio je uporan

Na upit suda nije baš uspio objasniti zašto ima dva ovjerena ugovora, oba bez potpisa vlasnika stana.

- Uvjeravao me da je on direktor tvrtke koja je na ugovoru o podstanarstvu naznačena kao najmodavac. Tražila sam ga bilo koji dokaz o njegovu boravku ovdje, ali je rekao da često putuje - ispričala je djelatnica upravnih poslova koja je Alexandru K. odbila obraditi obrazac. S obzirom da je bio uporan i tvrdio da na toj adresi živi tri godine, provjerom je utvrdila da na toj adresi nije evidentirana nikakva strana tvrtka. Stoga je alarmiran Odjel za migracije, nakon čega je uhićen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:28