stdClass Object ( [id] => 136346 [title] => TRI ANĐELA Antonia, Kristina i Anđela autostopirale su u smrt [alias] => tri-andela-antonia-kristina-i-andela-autostopirale-su-u-smrt [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nemojte mi zamjeriti ako počnem govoriti nešto nepovezano jer nisam spavala cijelu noć iako sam sinoć uzela tablete za spavanje. Sa suprugom Ivicom sam u nedjelju navečer gledala vijesti kada je objavljeno da je taj monstrum priznao ubojstvo Antonije Bilić i da je njeno tijelo bacio u rijeku Krku.

To nas je oboje pokosilo. Vratilo nas je u vrijeme kada je do nas stigla vijest o smrti naše Kristine. Zato i ovom prilikom želim pozvati svu tu djecu koja stopiraju na cesti. Djeco, ne sjedajte sami u automobile s nekim koga dobro ne poznajete. Moju Kristinu ubio je poznanik. Nitko ne zna koliku patnju prolaze roditelji takvih žrtava. Jadni su ljudi kojima se ovakvo nešto dogodi.

Molitva za svu djecu

Roditelji, sestre i Antonijin brat još ne znaju s kakvom će boli morati živjeti. Sada su u šoku i još nisu svjesni kakav ih je gubitak zadesio. Kako vrijeme bude prolazilo, to će im biti sve teže. Hvala Bogu da smo ostali u pameti. A ostali smo zato što smo se u toj svojoj boli približili Bogu. Zajedno s Bogom u duhovnom smo zajedništvu s našom Kristinom i to nam je utjeha.

Ovim riječima dočekala nas je Ankica Šušnjara, majka 21-godišnje djevojke Kristine koja je, stopirajući u siječnju 2008. godine na triljskome mostu, sjela u automobil s poznanikom Lukom Pezeljom iz Donjeg Doca, ne sluteći da sjeda sa svojim brutalnim ubojicom.

- Od početka Antonijina nestanka uvjeravala sam sebe da je djevojka živa, da joj se neće dogoditi zlo kao mojoj Kristini. Od sinoć sam stotine puta poželjela da priznanje toga zločinca ne bude istina. Dao dragi Bog da laže i da je Antonia ipak živa. Molit ću za nju i za svu djecu koja stopiraju da među njima više ne bude ni jedne žrtve - kaže Ankica Šušnjara.

Razgovarali smo i s Ivanom Bešlićem, ocem 17-godišnje djevojke Anđele koja je okrutno ubijena u ožujku 2002. godine. Poslije koncerta Anđela je u kasnim satima pješačila državnom cestom D-1 prema svojoj kući na sinjskoj periferiji. Svega tristotinjak metara na domak kuće presreo ju je, strpao u automobil i vjerojatno poslije seksualnog nasilja ubio Ivan Bulj, te njezino tijelo, pronađeno mjesec dana kasnije, bacio u obližnju šikaru.

- Iako je od ubojstva moje Anđele prošlo više od devet godina, sve mi se vratilo sa slučajem Antonije Bilić. Od prve vijesti da je ta djevojka nestala ja, moja supruga i cijela obitelj proživljavamo dane kada smo tragali za našom Anđelom i nadali se da će se pojaviti na kućnim vratima. Iako nismo kontaktirali s Antonijinom obitelji, bili smo s njima u mislima jer smo znali kako im je.

Sa ženom nisam komentirao Antonijin nestanak. Izbjegavali smo ulaziti u tu priču premda smo oboje u njoj bili i upijali svaku novu informaciju. Komentari koje sam čuo dva-tri dana poslije Antonijina nestanka da je to novi slučaj moje Anđele pokazali su se, na nesreću, točnim - kaže Bešlić.

Ukinute autobusne linije

Inače, poslije smrti Kristine Šušnjare u gradovima i općinama cetinskog kraja progovorilo se o djevojkama i djevojčicama koje u kasnim noćnim satima, naročito u dane vikenda, stopiraju na cesti u nadi da će tako osigurati prijevoz do kuće. Pa su čelnici Sinja, Trilja, Otoka i Hrvaca, da bi otklonili moguću prijetnju autostoperkama, uveli kasnonoćnu autobusnu liniju za koju su prijevozniku osiguravali subvenciju. Linija je u međuvremenu ukinuta, a broj stopera oba spola u svako doba dana i noći sve je veći.

Po danu i kada postoje autobusne linije mnogi nemaju novca za plaćanje putne karte. A linija u prigradskom prometu, koje bi povezivale gradska i općinska naselja, sve je manje. Zapravo ih nema, i to ne samo u noćnim satima, već ni danju. Prijevoznici kažu da im se na tim linijama ne isplati voziti, ali zato rado grabe ekstraprofit na najfrekventnijim linijama, a jedinice lokalne samouprave, koje su po zakonu dužne osigurati lokalni autobusni promet za svoje građane, za takve potrebe ne haju.

TONI PAŠTAR

Djeco, ne stopirajte!

Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom”, psihološka je horor serija i obiteljska melodrama u režiji Davida Lyncha, prikazivana u Hrvatskoj početkom devedesetih, na koje dobrim dijelom podsjeća atmosfera vezana uz tri slučaja silovanja, ubojstva i nestanka koja su u zadnjih deset godina svojom jezovitošću potresla Dalmatinsku zagoru.

Glavni formalni motiv Lyncheve serije - koja je tada uz TV ekrane prikovala znatan dio ženske populacije - bilo je istraživanje ubojstva tinejdžerice Laure Palmer. Kažimo odmah kako je Lynchu ta okosnica služila za istraživanje mračne strane američke provincije, ispod čije idilične površine leži mračan svijet perverzija i zločina.

Zanimljivo je stoga kako je „šok nevjerice i zgražanja“ bio najviše prisutan u izjavama sumještana 16-godišnje Anđele Bešlić (2002.), 21-godišnje Kristine Šušnjare (2008.), te 17-godišnje Antonije Bilić. Šok koji se može svesti na grozničavo pitanje: „Pa zar je moguće da se to i kod nas događa?“

Kao, normalno je da se to događa u iskvarenom zapadnom svijetu, normalno je da se to događa i u Hrvatskoj, ali u velikim gradovima, gnijezdima Sodome i Gomore, ali u smjernoj katoličkoj sredini dalmatinskog zaleđa, to bi nas trebalo iznenaditi.
Malo hladnija i na prvu ruku napravljena sociološka analiza govori kako nas ti zločini i ubojstva mladih žena, posebno onih koje se usuđuju biti „nesmotrene“, uopće, nažalost, ne trebaju toliko šokirati.

Na ovome mjestu treba istaknuti kako su ovi slučajevi povezani činjenicom da su tinejdžerice autostopirale ili na putu kući ili na putu od kuće, i da je to bila kobna greška. Stopiranje je, naime, u Zagori desetljećima bio sasvim legitiman „javni prijevoz“, jednako prilikom dolaska i odlaska u školu, kao i u slučajevima odlaska na piće u najbliže kafiće ili disko.

Problem se, između ostalog, sastoji u tome što je bilo sasvim drukčije stopirati u vrijeme kada se na tim relacijama znalo doslovno tko vozi koji i čiji auto, te što je patrijarhalna kultura, sa svim svojim tragičnim nedostacima, još uvijek predstavljala vezivno tkivo društva kao socijalni „sigurnosni pojas“ za takve „izlete“. Kako je rasla „motoriziranost“ Zagore, kako se patrijarhalno društvo modernizacijom sve više raslojavalo i gubilo kohezivne vrijednosne niti, tako je rastao i „sigurnosni rizik“ takvog autostopiranja. A ono je, autostopiranje, logikom stvari postalo još učestaliji „sustav javnog prijevoza“. Pogotovo za tinejdžere.

Naravno, polagani raspad patrijarhalnog sustava, ne samo u Dalmaciji, rezultirao je i većom frustracijom muškog dijela populacije, koje polagano ali sigurno gubi kontrolu i vlast nad „ljepšim spolom“.

U takvim okolnostima bilo koje „nesmotreno“ ponašanje tinejdžerica takva ekipa automatski „prepoznaje“ kao „provokaciju“, a autostopiranje mladih djevojaka je u takvom pomaknutom „šifrarniku“ gotovo uvijek shvaćeno kao otvoreni poziv na seks. Ako se žrtva počne opirati, tada neizbježno slijedi brutalno premlaćivanje ili ubojstvo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u manje od deset godina, NA POTEZU sinj-trilj-drniš, slična sudbinA zadesila tri mlade djevojke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-06-28 18:11:49 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-06-28 22:06:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-06-28 22:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 29006 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7672666 Threads: 2 Questions: 1623713658 Slow queries: 4823180 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111090746 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/tri-andela-antonia-kristina-i-andela-autostopirale-su-u-smrt-136346 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/tri-andela-antonia-kristina-i-andela-autostopirale-su-u-smrt-136346?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 212081 [name] => antonijabilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antonijabilic [link] => /tag/antonijabilic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 124480 [name] => anđelabešli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andelabesli [link] => /tag/andelabesli ) [2] => stdClass Object ( [id] => 124481 [name] => kristinašušnjara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kristinasusnjara [link] => /tag/kristinasusnjara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u manje od deset godina, NA POTEZU sinj-trilj-drniš, slična sudbinA zadesila tri mlade djevojke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => TRI ANĐELA Antonia, Kristina i Anđela autostopirale su u smrt [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-03-08-23-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nemojte mi zamjeriti ako počnem govoriti nešto nepovezano jer nisam spavala cijelu noć iako sam sinoć uzela tablete za spavanje. Sa suprugom Ivicom sam u nedjelju navečer gledala vijesti kada je objavljeno da je taj monstrum priznao ubojstvo Antonije Bilić i da je njeno tijelo bacio u rijeku Krku.

To nas je oboje pokosilo. Vratilo nas je u vrijeme kada je do nas stigla vijest o smrti naše Kristine. Zato i ovom prilikom želim pozvati svu tu djecu koja stopiraju na cesti. Djeco, ne sjedajte sami u automobile s nekim koga dobro ne poznajete. Moju Kristinu ubio je poznanik. Nitko ne zna koliku patnju prolaze roditelji takvih žrtava. Jadni su ljudi kojima se ovakvo nešto dogodi.

Molitva za svu djecu

Roditelji, sestre i Antonijin brat još ne znaju s kakvom će boli morati živjeti. Sada su u šoku i još nisu svjesni kakav ih je gubitak zadesio. Kako vrijeme bude prolazilo, to će im biti sve teže. Hvala Bogu da smo ostali u pameti. A ostali smo zato što smo se u toj svojoj boli približili Bogu. Zajedno s Bogom u duhovnom smo zajedništvu s našom Kristinom i to nam je utjeha.

Ovim riječima dočekala nas je Ankica Šušnjara, majka 21-godišnje djevojke Kristine koja je, stopirajući u siječnju 2008. godine na triljskome mostu, sjela u automobil s poznanikom Lukom Pezeljom iz Donjeg Doca, ne sluteći da sjeda sa svojim brutalnim ubojicom.

- Od početka Antonijina nestanka uvjeravala sam sebe da je djevojka živa, da joj se neće dogoditi zlo kao mojoj Kristini. Od sinoć sam stotine puta poželjela da priznanje toga zločinca ne bude istina. Dao dragi Bog da laže i da je Antonia ipak živa. Molit ću za nju i za svu djecu koja stopiraju da među njima više ne bude ni jedne žrtve - kaže Ankica Šušnjara.

Razgovarali smo i s Ivanom Bešlićem, ocem 17-godišnje djevojke Anđele koja je okrutno ubijena u ožujku 2002. godine. Poslije koncerta Anđela je u kasnim satima pješačila državnom cestom D-1 prema svojoj kući na sinjskoj periferiji. Svega tristotinjak metara na domak kuće presreo ju je, strpao u automobil i vjerojatno poslije seksualnog nasilja ubio Ivan Bulj, te njezino tijelo, pronađeno mjesec dana kasnije, bacio u obližnju šikaru.

- Iako je od ubojstva moje Anđele prošlo više od devet godina, sve mi se vratilo sa slučajem Antonije Bilić. Od prve vijesti da je ta djevojka nestala ja, moja supruga i cijela obitelj proživljavamo dane kada smo tragali za našom Anđelom i nadali se da će se pojaviti na kućnim vratima. Iako nismo kontaktirali s Antonijinom obitelji, bili smo s njima u mislima jer smo znali kako im je.

Sa ženom nisam komentirao Antonijin nestanak. Izbjegavali smo ulaziti u tu priču premda smo oboje u njoj bili i upijali svaku novu informaciju. Komentari koje sam čuo dva-tri dana poslije Antonijina nestanka da je to novi slučaj moje Anđele pokazali su se, na nesreću, točnim - kaže Bešlić.

Ukinute autobusne linije

Inače, poslije smrti Kristine Šušnjare u gradovima i općinama cetinskog kraja progovorilo se o djevojkama i djevojčicama koje u kasnim noćnim satima, naročito u dane vikenda, stopiraju na cesti u nadi da će tako osigurati prijevoz do kuće. Pa su čelnici Sinja, Trilja, Otoka i Hrvaca, da bi otklonili moguću prijetnju autostoperkama, uveli kasnonoćnu autobusnu liniju za koju su prijevozniku osiguravali subvenciju. Linija je u međuvremenu ukinuta, a broj stopera oba spola u svako doba dana i noći sve je veći.

Po danu i kada postoje autobusne linije mnogi nemaju novca za plaćanje putne karte. A linija u prigradskom prometu, koje bi povezivale gradska i općinska naselja, sve je manje. Zapravo ih nema, i to ne samo u noćnim satima, već ni danju. Prijevoznici kažu da im se na tim linijama ne isplati voziti, ali zato rado grabe ekstraprofit na najfrekventnijim linijama, a jedinice lokalne samouprave, koje su po zakonu dužne osigurati lokalni autobusni promet za svoje građane, za takve potrebe ne haju.

TONI PAŠTAR

Djeco, ne stopirajte!

Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom”, psihološka je horor serija i obiteljska melodrama u režiji Davida Lyncha, prikazivana u Hrvatskoj početkom devedesetih, na koje dobrim dijelom podsjeća atmosfera vezana uz tri slučaja silovanja, ubojstva i nestanka koja su u zadnjih deset godina svojom jezovitošću potresla Dalmatinsku zagoru.

Glavni formalni motiv Lyncheve serije - koja je tada uz TV ekrane prikovala znatan dio ženske populacije - bilo je istraživanje ubojstva tinejdžerice Laure Palmer. Kažimo odmah kako je Lynchu ta okosnica služila za istraživanje mračne strane američke provincije, ispod čije idilične površine leži mračan svijet perverzija i zločina.

Zanimljivo je stoga kako je „šok nevjerice i zgražanja“ bio najviše prisutan u izjavama sumještana 16-godišnje Anđele Bešlić (2002.), 21-godišnje Kristine Šušnjare (2008.), te 17-godišnje Antonije Bilić. Šok koji se može svesti na grozničavo pitanje: „Pa zar je moguće da se to i kod nas događa?“

Kao, normalno je da se to događa u iskvarenom zapadnom svijetu, normalno je da se to događa i u Hrvatskoj, ali u velikim gradovima, gnijezdima Sodome i Gomore, ali u smjernoj katoličkoj sredini dalmatinskog zaleđa, to bi nas trebalo iznenaditi.
Malo hladnija i na prvu ruku napravljena sociološka analiza govori kako nas ti zločini i ubojstva mladih žena, posebno onih koje se usuđuju biti „nesmotrene“, uopće, nažalost, ne trebaju toliko šokirati.

Na ovome mjestu treba istaknuti kako su ovi slučajevi povezani činjenicom da su tinejdžerice autostopirale ili na putu kući ili na putu od kuće, i da je to bila kobna greška. Stopiranje je, naime, u Zagori desetljećima bio sasvim legitiman „javni prijevoz“, jednako prilikom dolaska i odlaska u školu, kao i u slučajevima odlaska na piće u najbliže kafiće ili disko.

Problem se, između ostalog, sastoji u tome što je bilo sasvim drukčije stopirati u vrijeme kada se na tim relacijama znalo doslovno tko vozi koji i čiji auto, te što je patrijarhalna kultura, sa svim svojim tragičnim nedostacima, još uvijek predstavljala vezivno tkivo društva kao socijalni „sigurnosni pojas“ za takve „izlete“. Kako je rasla „motoriziranost“ Zagore, kako se patrijarhalno društvo modernizacijom sve više raslojavalo i gubilo kohezivne vrijednosne niti, tako je rastao i „sigurnosni rizik“ takvog autostopiranja. A ono je, autostopiranje, logikom stvari postalo još učestaliji „sustav javnog prijevoza“. Pogotovo za tinejdžere.

Naravno, polagani raspad patrijarhalnog sustava, ne samo u Dalmaciji, rezultirao je i većom frustracijom muškog dijela populacije, koje polagano ali sigurno gubi kontrolu i vlast nad „ljepšim spolom“.

U takvim okolnostima bilo koje „nesmotreno“ ponašanje tinejdžerica takva ekipa automatski „prepoznaje“ kao „provokaciju“, a autostopiranje mladih djevojaka je u takvom pomaknutom „šifrarniku“ gotovo uvijek shvaćeno kao otvoreni poziv na seks. Ako se žrtva počne opirati, tada neizbježno slijedi brutalno premlaćivanje ili ubojstvo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/tri-andela-antonia-kristina-i-andela-autostopirale-su-u-smrt-136346 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=406345bacc556ed660601dda77787e8fb1117089 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=TRI+AN%C4%90ELA+Antonia%2C+Kristina+i+An%C4%91ela+autostopirale+su+u+smrt&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ftri-andela-antonia-kristina-i-andela-autostopirale-su-u-smrt-136346 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ftri-andela-antonia-kristina-i-andela-autostopirale-su-u-smrt-136346 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u manje od deset godina, NA POTEZU sinj-trilj-drniš, slična sudbinA zadesila tri mlade djevojke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikau manje od deset godina, NA POTEZU sinj-trilj-drniš, slična sudbinA zadesila tri mlade djevojke

TRI ANĐELA Antonia, Kristina i Anđela autostopirale su u smrt

Piše PSD.
29. lipnja 2011. - 00:02
Nemojte mi zamjeriti ako počnem govoriti nešto nepovezano jer nisam spavala cijelu noć iako sam sinoć uzela tablete za spavanje. Sa suprugom Ivicom sam u nedjelju navečer gledala vijesti kada je objavljeno da je taj monstrum priznao ubojstvo Antonije Bilić i da je njeno tijelo bacio u rijeku Krku.

To nas je oboje pokosilo. Vratilo nas je u vrijeme kada je do nas stigla vijest o smrti naše Kristine. Zato i ovom prilikom želim pozvati svu tu djecu koja stopiraju na cesti. Djeco, ne sjedajte sami u automobile s nekim koga dobro ne poznajete. Moju Kristinu ubio je poznanik. Nitko ne zna koliku patnju prolaze roditelji takvih žrtava. Jadni su ljudi kojima se ovakvo nešto dogodi.

Djeco, ne stopirajte!

Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom”, p...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:08