stdClass Object ( [id] => 1240029 [title] => Što je dovelo do preokreta u slučaju splitskog ‘doma smrti‘? Umrlo je 18 ljudi, a nitko nije bio kriv. Doznajemo nakon čega je ipak, nakon duge 2,5 godine, pokrenuta istraga [alias] => sto-je-dovelo-do-preokreta-u-slucaju-splitskog-doma-smrti-umrlo-je-18-ljudi-a-nitko-nije-bio-kriv-doznajemo-nakon-cega-su-ipak-nakon-duge-2-5-godine-podignute-optuznice [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Doktorica koja je tu svaki dan, prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već bilo sumnjivo - glasi dio (nesuvisle) izjave Ivana Škaričića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne koju je medijima dao te kobne večeri 7. travnja 2020. godine.

Sa zaštitnom maskom na licu, pratio je kako djelatnici hitne pomoći obučeni u zaštitne skafandere odvoze zaražene korisnike doma u Klinički bolnički centar Split na pružanje medicinske pomoći. Neki od njih se nikad nisu vratili u dom. Preminuli su.

Od te večeri (pre)duge dvije i pol godine bile su potrebne Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) u Splitu da pokrene istragu protiv ravnatelja Doma za starije i nemoćne Ivana Škaričića. Nije on jedini osumnjičeni zbog prodora koronavirusa u dom u Vukovarskoj ulici, kada se zarazilo 59-ero korisnika, a njih 18-ero preminulo uslijed komplikacija uzrokovanih navedenom zarazom.

Drugookrivljenica je Zdravka Đapić-Kolak glavna medicinska sestra u tom domu i ujedno voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju, a trećeokrivljenica je Belita Šurjak, doktorica opće medicine koja liječi korisnike smještene u domu.

Dvije i pol godine od užasa u domu za starije u Vukovarskoj: DORH pokrenuo istragu protiv Škaričića zbog propusta koji su doveli do smrti 18 štićenika. Nije jedini osumnjičeni

Kako doznajemo, Državno odvjetništvo je zatražilo medicinsko vještačenje u srpnju 2021. godine od Povjerenstva za sudbeno mišljenje Medicinskog fakulteta u Splitu, čak godina dana bila je potrebna da se okupe stručnjaci koji će provesti izvide. Njihovo mišljenje je dostavljeno ODO-u srpnju ove godine, a takvo vještvo, između ostalog, bilo je podloga za pokretanje istrage.

Državno odvjetništvo je istaknulo kako postoji osnovana sumnja da troje okrivljenika nisu u potpunosti provodili tražene preventivne mjere odnosno nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije te nisu pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju koronavirusom kod korisnika (bolesnika s povećanim rizikom obolijevanja) tog doma.

- Osnovano se sumnja da su troje okrivljenika, kako u navedenim funkcijama tako i kao članovi povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi tog doma, postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija i protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u Domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020 - navodi se u priopćenju ODO-a.

---

image

Split, 070420.
Deset osoba pozitivno je na koronavirus u Domu za starije i nemocne u Vukovarskoj ulici.
Zbog pojave koronavirusa u tijeku je evakuacija sticenika.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

Evidentno je da je Povjerenstvo za sudbeno mišljenje Medicinskog fakulteta u Splitu utvrdilo više nepravilnosti, dok inspekcije čak dva ministarstva nisu pronašle niti jednu manjkavost u radu ravnatelja i medicinskih sestara te doktora. Sve je bilo u skladu s propisima, složno su utvrdili.

- Onaj dio zdravstveno inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu je gotov. I tijekom istog nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima - rekao je tada ministar zdravstva Vili Beroš.

Inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdila je kako su se u splitskom Domu poštovale sve upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i tog ministarstva koje se tiču sprječavanja zaraze koronavirusom. Ministar zdravstva Vili Beroš, kao i tadašnja ministrica socijalne politike Vesna Bedeković objavili su inspekcijske nalaze po kojima je za ulazak u dom odgovoran - virus. Tako je praktički kazao Beroš.

Uporno su ponavljali kako je sve odrađeno baš kako je trebalo biti, međutim, brojne izjave i svjedočanstva koja smo u "Slobodnoj Dalmaciji" svakodnevno objavljivali mjesecima nakon te kobne večeri, javnosti su slali potpuno drugačiju sliku od one koju su kreirala izvješća čak dva ministarstva.

Donosimo samo nekoliko primjera:

- Proteklih sam dana pokušavala dobiti epidemiologe oko situacije u Domu, ali ih nisam mogla dobiti. Da to stoji, potvrđuju i ispisi s mog mobitela. Nisam raspoložena za razgovor. Teško mi je - rekla je obiteljska liječnica dr. Belita Šurjak iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije samo dan nakon što je iz doma u bolnicu evakuirano 49 polupokretnih štićenika od kojih je u tom trenutku kod njih deset potvrđena zaraza koronavirusom.

Tad je iz više izvora potvrđena informacija da su korisnici navodno desetak dana ranije imali temperaturu i nije im bilo dobro, ali liječnica, koja, tvrdio je ravnatelj doma Ivan Škaričić, u Dom dolazi svaki dan, nije mogla dobiti epidemiologe da to provjere.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Odmah na početku bih željela demantirati informaciju da su iz Doma pokušali kontaktirati epidemiologe, ali da ih nisu uspjeli dobiti. Zvali su jednom i to 29. ožujka i dobili su dežurnog epidemiologa. Poziv je bio zbog korisnice doma koja je imala slomljenu ruku i povišenu temperaturu, dobili su naputke što raditi i dalje su postupali sukladno njima. A onda nas, u cijelom razdoblju od 29.ožujka do 6. travnja nitko nije zvao niti izvještavao o situaciji u Domu - odgovorila je na takve prozivke Željka Karin, bivša ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. No, to nije sve.

U razgovoru za Index 10. travnja Zdravka Đapić Kolak, voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju jasno je rekla:

- Ja sam osobno tražila zaštitnu opremu od Stožera naše županije kao osnivača koju nismo dobili. Možda da je osoblje imalo zaštitnu opremu, možda se ne bismo ni razboljeli. Nismo dobili zaštitne maske, niti smo dobili zaštitna odijela, vizire. Ništa nismo dobili - kazala nam je Đapić Kolak tri dana nakon evakuacije zaraženih korisnika u splitsku bolnicu.

Očito je da su institucije te koje nisu odradile svoj posao u splitskom Domu za starije i nemoćne, a duže od dvije i pol godine prebacuju krivnju jedna na drugu s mašući izvješćima u kojima piše - nisam kriv..

Godinu dana nakon te nemile večeri, Ivan Škaričić je za Večernji list odgovorio da se ne osjeća krivim za "smrt nekoliko staraca" budući da vlada pandemija koronavirusa. Nama nije htio odgovoriti na poziv, ali nam je sms porukom poručio kako ne daje nikakve izjave dok je istraga u tijeku. Nismo dobili komentar od Belite Šurjak niti smo uspjeli stupiti u kontakt sa Zdravkom Đapić Kolak.

Škaričić godinu dana nakon tragedije u splitskom domu, u nekoliko dana preminulo je 18 štićenika: Umrlo je par staraca, a stavili ste meni metu na čelo

Kako je Županija osnivač Doma za starije i nemoćne, tražili smo komentar i od župana Blaženka Bobana, te ga zamolili i da nam pokuša objasniti kako je Škaričić, kao diplomirani arheolog i historičar, kvalificiran za upravljanje Domom za starije i nemoćne, ali nismo dobili odgovor.

Doduše, davno nam je i sam odgovorio na to pitanje. Nakon što je taj HDZ-ovac izgubio gradonačelnički mandatu u Omišu, "partija" ga je postavila na mjesto ravnatelja Doma za starije i nemoćne.

Kad smo Ivana Škaričića pred taj Božić 2013. priupitali je li istina da će baš on, bez ikakvih kvalifikacija, bez ikakva iskustva i bez ikakvog natječaja, biti novi ravnatelj Doma na Zenti, mega ustanove s više od 300 korisnika, ponudio je znakovit odgovor:

- Pa, moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mučna kronologija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => mučna kronologija 2 0 7637 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-11 14:20:44 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-11 15:31:47 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2022-11-11 14:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 190 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što je dovelo do preokreta u slučaju splitskog 'doma smrti'? Umrlo je 18 ljudi, a nitko nije bio kriv. Doznajemo nakon čega su ipak, nakon duge 2,5 godine, podignute optužnice [metakey] => DOM U VUKOVARSKOJ, Ivan Škaričić, zdravka đapić-kolak, belita šurjak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23773657.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/20060182.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/15310336.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23773654.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23773655.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_23773657_1920.jpg":"1920x1080","k_23773657_1280.jpg":"1280x1280","k_23773657_1024.jpg":"1024x1024","k_23773657_640.jpg":"640x640","k_23773657_480.jpg":"480x480","k_23773657_340.jpg":"340x340","k_23773657_220.jpg":"220x220","o_23773657_1280.jpg":"1280x853","o_23773657_1024.jpg":"1024x682","o_23773657_640.jpg":"640x426","o_23773657_480.jpg":"480x320","o_23773657_340.jpg":"340x226","o_23773657_220.jpg":"220x146","h_23773657_1280.jpg":"1280x854","h_23773657_1024.jpg":"1024x683","h_23773657_640.jpg":"640x427","h_23773657_480.jpg":"480x320","h_23773657_340.jpg":"340x227","h_23773657_220.jpg":"220x147","pp_23773657_1280.jpg":"1280x1628","pp_23773657_1024.jpg":"1024x1303","pp_23773657_640.jpg":"640x814","pp_23773657_480.jpg":"480x611","pp_23773657_340.jpg":"340x432","pp_23773657_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20060182_1920.jpg":"1920x1080","k_20060182_1280.jpg":"1280x1280","k_20060182_1024.jpg":"1024x1024","k_20060182_640.jpg":"640x640","k_20060182_480.jpg":"480x480","k_20060182_340.jpg":"340x340","k_20060182_220.jpg":"220x220","o_20060182_1280.jpg":"1280x853","o_20060182_1024.jpg":"1024x682","o_20060182_640.jpg":"640x426","o_20060182_480.jpg":"480x320","o_20060182_340.jpg":"340x226","o_20060182_220.jpg":"220x146","h_20060182_1280.jpg":"1280x854","h_20060182_1024.jpg":"1024x683","h_20060182_640.jpg":"640x427","h_20060182_480.jpg":"480x320","h_20060182_340.jpg":"340x227","h_20060182_220.jpg":"220x147","pp_20060182_1280.jpg":"1280x1628","pp_20060182_1024.jpg":"1024x1303","pp_20060182_640.jpg":"640x814","pp_20060182_480.jpg":"480x611","pp_20060182_340.jpg":"340x432","pp_20060182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_15310336_1920.jpg":"1920x1080","k_15310336_1280.jpg":"1280x1280","k_15310336_1024.jpg":"1024x1024","k_15310336_640.jpg":"640x640","k_15310336_480.jpg":"480x480","k_15310336_340.jpg":"340x340","k_15310336_220.jpg":"220x220","o_15310336_1280.jpg":"1280x856","o_15310336_1024.jpg":"1024x685","o_15310336_640.jpg":"640x428","o_15310336_480.jpg":"480x321","o_15310336_340.jpg":"340x227","o_15310336_220.jpg":"220x147","h_15310336_1280.jpg":"1280x854","h_15310336_1024.jpg":"1024x683","h_15310336_640.jpg":"640x427","h_15310336_480.jpg":"480x320","h_15310336_340.jpg":"340x227","h_15310336_220.jpg":"220x147","pp_15310336_1280.jpg":"1280x1628","pp_15310336_1024.jpg":"1024x1303","pp_15310336_640.jpg":"640x814","pp_15310336_480.jpg":"480x611","pp_15310336_340.jpg":"340x432","pp_15310336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_23773654_1920.jpg":"1920x1080","k_23773654_1280.jpg":"1280x1280","k_23773654_1024.jpg":"1024x1024","k_23773654_640.jpg":"640x640","k_23773654_480.jpg":"480x480","k_23773654_340.jpg":"340x340","k_23773654_220.jpg":"220x220","o_23773654_1280.jpg":"1280x878","o_23773654_1024.jpg":"1024x702","o_23773654_640.jpg":"640x439","o_23773654_480.jpg":"480x329","o_23773654_340.jpg":"340x233","o_23773654_220.jpg":"220x150","h_23773654_1280.jpg":"1280x854","h_23773654_1024.jpg":"1024x683","h_23773654_640.jpg":"640x427","h_23773654_480.jpg":"480x320","h_23773654_340.jpg":"340x227","h_23773654_220.jpg":"220x147","pp_23773654_1280.jpg":"1280x1628","pp_23773654_1024.jpg":"1024x1303","pp_23773654_640.jpg":"640x814","pp_23773654_480.jpg":"480x611","pp_23773654_340.jpg":"340x432","pp_23773654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23773655_1920.jpg":"1920x1080","k_23773655_1280.jpg":"1280x1280","k_23773655_1024.jpg":"1024x1024","k_23773655_640.jpg":"640x640","k_23773655_480.jpg":"480x480","k_23773655_340.jpg":"340x340","k_23773655_220.jpg":"220x220","o_23773655_1280.jpg":"1280x853","o_23773655_1024.jpg":"1024x682","o_23773655_640.jpg":"640x426","o_23773655_480.jpg":"480x320","o_23773655_340.jpg":"340x226","o_23773655_220.jpg":"220x146","h_23773655_1280.jpg":"1280x854","h_23773655_1024.jpg":"1024x683","h_23773655_640.jpg":"640x427","h_23773655_480.jpg":"480x320","h_23773655_340.jpg":"340x227","h_23773655_220.jpg":"220x147","pp_23773655_1280.jpg":"1280x1628","pp_23773655_1024.jpg":"1024x1303","pp_23773655_640.jpg":"640x814","pp_23773655_480.jpg":"480x611","pp_23773655_340.jpg":"340x432","pp_23773655_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7700639 Threads: 3 Questions: 1626777249 Slow queries: 4831720 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111162164 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/sto-je-dovelo-do-preokreta-u-slucaju-splitskog-doma-smrti-umrlo-je-18-ljudi-a-nitko-nije-bio-kriv-doznajemo-nakon-cega-su-ipak-nakon-duge-2-5-godine-podignute-optuznice-1240029 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/sto-je-dovelo-do-preokreta-u-slucaju-splitskog-doma-smrti-umrlo-je-18-ljudi-a-nitko-nije-bio-kriv-doznajemo-nakon-cega-su-ipak-nakon-duge-2-5-godine-podignute-optuznice-1240029?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606225 [name] => DOM U VUKOVARSKOJ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-15 15:08:59 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-u-vukovarskoj [link] => /tag/dom-u-vukovarskoj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242118 [name] => Ivan Škaričić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-skaricic [link] => /tag/ivan-skaricic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 606002 [name] => zdravka đapić-kolak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-12 09:01:06 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravka-dapic-kolak [link] => /tag/zdravka-dapic-kolak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 605708 [name] => belita šurjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 17:40:06 [main_article_id] => 0 [alias] => belita-surjak [link] => /tag/belita-surjak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mučna kronologija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je dovelo do preokreta u slučaju splitskog ‘doma smrti‘? Umrlo je 18 ljudi, a nitko nije bio kriv. Doznajemo nakon čega je ipak, nakon duge 2,5 godine, pokrenuta istraga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23773657.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23773657.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/20060182.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/15310336.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23773654.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23773655.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Doktorica koja je tu svaki dan, prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već bilo sumnjivo - glasi dio (nesuvisle) izjave Ivana Škaričića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne koju je medijima dao te kobne večeri 7. travnja 2020. godine.

Sa zaštitnom maskom na licu, pratio je kako djelatnici hitne pomoći obučeni u zaštitne skafandere odvoze zaražene korisnike doma u Klinički bolnički centar Split na pružanje medicinske pomoći. Neki od njih se nikad nisu vratili u dom. Preminuli su.

Od te večeri (pre)duge dvije i pol godine bile su potrebne Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) u Splitu da pokrene istragu protiv ravnatelja Doma za starije i nemoćne Ivana Škaričića. Nije on jedini osumnjičeni zbog prodora koronavirusa u dom u Vukovarskoj ulici, kada se zarazilo 59-ero korisnika, a njih 18-ero preminulo uslijed komplikacija uzrokovanih navedenom zarazom.

Drugookrivljenica je Zdravka Đapić-Kolak glavna medicinska sestra u tom domu i ujedno voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju, a trećeokrivljenica je Belita Šurjak, doktorica opće medicine koja liječi korisnike smještene u domu.

Dvije i pol godine od užasa u domu za starije u Vukovarskoj: DORH pokrenuo istragu protiv Škaričića zbog propusta koji su doveli do smrti 18 štićenika. Nije jedini osumnjičeni

Kako doznajemo, Državno odvjetništvo je zatražilo medicinsko vještačenje u srpnju 2021. godine od Povjerenstva za sudbeno mišljenje Medicinskog fakulteta u Splitu, čak godina dana bila je potrebna da se okupe stručnjaci koji će provesti izvide. Njihovo mišljenje je dostavljeno ODO-u srpnju ove godine, a takvo vještvo, između ostalog, bilo je podloga za pokretanje istrage.

Državno odvjetništvo je istaknulo kako postoji osnovana sumnja da troje okrivljenika nisu u potpunosti provodili tražene preventivne mjere odnosno nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije te nisu pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju koronavirusom kod korisnika (bolesnika s povećanim rizikom obolijevanja) tog doma.

- Osnovano se sumnja da su troje okrivljenika, kako u navedenim funkcijama tako i kao članovi povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi tog doma, postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija i protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u Domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020 - navodi se u priopćenju ODO-a.

---

image

Split, 070420.
Deset osoba pozitivno je na koronavirus u Domu za starije i nemocne u Vukovarskoj ulici.
Zbog pojave koronavirusa u tijeku je evakuacija sticenika.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

Evidentno je da je Povjerenstvo za sudbeno mišljenje Medicinskog fakulteta u Splitu utvrdilo više nepravilnosti, dok inspekcije čak dva ministarstva nisu pronašle niti jednu manjkavost u radu ravnatelja i medicinskih sestara te doktora. Sve je bilo u skladu s propisima, složno su utvrdili.

- Onaj dio zdravstveno inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu je gotov. I tijekom istog nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima - rekao je tada ministar zdravstva Vili Beroš.

Inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdila je kako su se u splitskom Domu poštovale sve upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i tog ministarstva koje se tiču sprječavanja zaraze koronavirusom. Ministar zdravstva Vili Beroš, kao i tadašnja ministrica socijalne politike Vesna Bedeković objavili su inspekcijske nalaze po kojima je za ulazak u dom odgovoran - virus. Tako je praktički kazao Beroš.

Uporno su ponavljali kako je sve odrađeno baš kako je trebalo biti, međutim, brojne izjave i svjedočanstva koja smo u "Slobodnoj Dalmaciji" svakodnevno objavljivali mjesecima nakon te kobne večeri, javnosti su slali potpuno drugačiju sliku od one koju su kreirala izvješća čak dva ministarstva.

Donosimo samo nekoliko primjera:

- Proteklih sam dana pokušavala dobiti epidemiologe oko situacije u Domu, ali ih nisam mogla dobiti. Da to stoji, potvrđuju i ispisi s mog mobitela. Nisam raspoložena za razgovor. Teško mi je - rekla je obiteljska liječnica dr. Belita Šurjak iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije samo dan nakon što je iz doma u bolnicu evakuirano 49 polupokretnih štićenika od kojih je u tom trenutku kod njih deset potvrđena zaraza koronavirusom.

Tad je iz više izvora potvrđena informacija da su korisnici navodno desetak dana ranije imali temperaturu i nije im bilo dobro, ali liječnica, koja, tvrdio je ravnatelj doma Ivan Škaričić, u Dom dolazi svaki dan, nije mogla dobiti epidemiologe da to provjere.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Odmah na početku bih željela demantirati informaciju da su iz Doma pokušali kontaktirati epidemiologe, ali da ih nisu uspjeli dobiti. Zvali su jednom i to 29. ožujka i dobili su dežurnog epidemiologa. Poziv je bio zbog korisnice doma koja je imala slomljenu ruku i povišenu temperaturu, dobili su naputke što raditi i dalje su postupali sukladno njima. A onda nas, u cijelom razdoblju od 29.ožujka do 6. travnja nitko nije zvao niti izvještavao o situaciji u Domu - odgovorila je na takve prozivke Željka Karin, bivša ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. No, to nije sve.

U razgovoru za Index 10. travnja Zdravka Đapić Kolak, voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju jasno je rekla:

- Ja sam osobno tražila zaštitnu opremu od Stožera naše županije kao osnivača koju nismo dobili. Možda da je osoblje imalo zaštitnu opremu, možda se ne bismo ni razboljeli. Nismo dobili zaštitne maske, niti smo dobili zaštitna odijela, vizire. Ništa nismo dobili - kazala nam je Đapić Kolak tri dana nakon evakuacije zaraženih korisnika u splitsku bolnicu.

Očito je da su institucije te koje nisu odradile svoj posao u splitskom Domu za starije i nemoćne, a duže od dvije i pol godine prebacuju krivnju jedna na drugu s mašući izvješćima u kojima piše - nisam kriv..

Godinu dana nakon te nemile večeri, Ivan Škaričić je za Večernji list odgovorio da se ne osjeća krivim za "smrt nekoliko staraca" budući da vlada pandemija koronavirusa. Nama nije htio odgovoriti na poziv, ali nam je sms porukom poručio kako ne daje nikakve izjave dok je istraga u tijeku. Nismo dobili komentar od Belite Šurjak niti smo uspjeli stupiti u kontakt sa Zdravkom Đapić Kolak.

Škaričić godinu dana nakon tragedije u splitskom domu, u nekoliko dana preminulo je 18 štićenika: Umrlo je par staraca, a stavili ste meni metu na čelo

Kako je Županija osnivač Doma za starije i nemoćne, tražili smo komentar i od župana Blaženka Bobana, te ga zamolili i da nam pokuša objasniti kako je Škaričić, kao diplomirani arheolog i historičar, kvalificiran za upravljanje Domom za starije i nemoćne, ali nismo dobili odgovor.

Doduše, davno nam je i sam odgovorio na to pitanje. Nakon što je taj HDZ-ovac izgubio gradonačelnički mandatu u Omišu, "partija" ga je postavila na mjesto ravnatelja Doma za starije i nemoćne.

Kad smo Ivana Škaričića pred taj Božić 2013. priupitali je li istina da će baš on, bez ikakvih kvalifikacija, bez ikakva iskustva i bez ikakvog natječaja, biti novi ravnatelj Doma na Zenti, mega ustanove s više od 300 korisnika, ponudio je znakovit odgovor:

- Pa, moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/sto-je-dovelo-do-preokreta-u-slucaju-splitskog-doma-smrti-umrlo-je-18-ljudi-a-nitko-nije-bio-kriv-doznajemo-nakon-cega-su-ipak-nakon-duge-2-5-godine-podignute-optuznice-1240029 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2f1c9f80b3545bec1188f2f9949a955610ea5155 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+dovelo+do+preokreta+u+slu%C4%8Daju+splitskog+%E2%80%98doma+smrti%E2%80%98%3F+Umrlo+je+18+ljudi%2C+a+nitko+nije+bio+kriv.+Doznajemo+nakon+%C4%8Dega+je+ipak%2C+nakon+duge+2%2C5+godine%2C+pokrenuta+istraga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsto-je-dovelo-do-preokreta-u-slucaju-splitskog-doma-smrti-umrlo-je-18-ljudi-a-nitko-nije-bio-kriv-doznajemo-nakon-cega-su-ipak-nakon-duge-2-5-godine-podignute-optuznice-1240029 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsto-je-dovelo-do-preokreta-u-slucaju-splitskog-doma-smrti-umrlo-je-18-ljudi-a-nitko-nije-bio-kriv-doznajemo-nakon-cega-su-ipak-nakon-duge-2-5-godine-podignute-optuznice-1240029 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mučna kronologija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikamučna kronologija

Što je dovelo do preokreta u slučaju splitskog ‘doma smrti‘? Umrlo je 18 ljudi, a nitko nije bio kriv. Doznajemo nakon čega je ipak, nakon duge 2,5 godine, pokrenuta istraga

11. studenog 2022. - 15:56

- Doktorica koja je tu svaki dan, prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već bilo sumnjivo - glasi dio (nesuvisle) izjave Ivana Škaričića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne koju je medijima dao te kobne večeri 7. travnja 2020. godine.

Sa zaštitnom maskom na licu, pratio je kako djelatnici hitne pomoći obučeni u zaštitne skafandere odvoze zaražene korisnike doma u Klinički bolnički centar Split na pružanje medicinske pomoći. Neki od njih se nikad nisu vratili u dom. Preminuli su.

Od te večeri (pre)duge dvije i pol godine bile su potrebne Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) u Splitu da pokrene istragu protiv ravnatelja Doma za starije ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 12:54