stdClass Object ( [id] => 118348 [title] => Splitski baletani brane kolegu: Bio je dobar otac, bojimo se da sada sebi što ne učini [alias] => splitski-baletani-brane-kolegu-bio-je-dobar-otac-bojimo-se-da-sada-sebi-sto-ne-ucini [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nad 51-godišnjakom iz Splita (članom baletnog ansambla HNK Split op.a.) otvorena je istraga zbog sumnje da je seksualno zlostavljao svojeg sina od 2008. godine, kada je navršio pet godina. Nakon ispitivanja pred istražnim sucem osumnjičeni je pušten da se brani sa slobode, ali je nad njim određena mjera opreza zabrane približavanja i održavanja kontakta sa sinom.

Neslužbeno doznajemo kao je u svojoj obrani negirao kazneno djelo. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tražilo je pritvor kako bi se izbjegao eventualni utjecaj na svjedoke te zbog posebno teških okolnosti djela. Kako sve okolnosti slučaja nisu jasne, a radi se o teškom kaznenom djelu, sudac se odlučio na mjeru opreza.

Neslužbeno doznajemo da su otac i majka otprije u lošim odnosima, te imaju čak i međusobni sudski spor. Dijete je pregledano, te na njemu nisu nađeni tragovi nasilja. Otac je prijavljen za spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem. Dijete je dalo iskaz, ali je navodno jednom prilikom kazalo jednu, a drugom drugu verziju.

Osumnjičenog su priveli inspektori Odsjeka maloljetničke delinkvencije splitske policije nakon kriminalističke obrade zbog sumnje da je posljednje dvije godine seksualno zlostavljao svoga maloljetnog sina.

Navodno je muškarac iskorištavao jedan do dva vikenda mjesečno koje je dijete provodilo kod njega, te je svoga sina u tim trenucima prisiljavao na određene spolne radnje.

Uz kaznenu prijavu je priložen i nalaz s poligrafskog ispitivanja u kojem je vidljivo kako je muškarac reagirao na određena pitanja.

Vijest o tome da je član baletnog ansambla HNK Split priveden zbog navodnog zlostavljanja djeteta mučno se dojmila njegovih kolega u HNK Split. Međutim, nitko od ljudi s kojima smo kontaktirali nije sklon bez čvrstih dokaza povjerovati u krivnju plesača. Štoviše, mnogi su uvjereni da je riječ o namještaljci bivše supruge.

Razumljivo, svi drže da stav o pedofiliji i incestu nije ni potrebno iznositi, ali ne vjeruju da je njihov kolega, koji je obožavao sina i proživljavao pravu bitku s njegovom majkom oko prava na susrete, učinio nešto tako strašno.

V.d. intendanta Duško Mucalo koji je u kazalištu tek odnedavno i optuženog poznaje površno samo je kratko izjavio da će pričekati službene podatke o slučaju i onda će teatar, ako to bude potrebno, kazati svoj stav.

Almiru Osmanović, ravnateljicu Baleta, vijest je zatekla u Italiji gdje je s većinom ansambla na gostovanju, a vraćaju se u nedjelju. “Svi smo šokirani i žalosni”, izjavila je i pojasnila:

- Prvo treba vidjeti što će utvrditi policijska istraga, ali za sada mi je teško povjerovati u takve priče. Svi u ansamblu znamo koliko naš kolega voli sina i koliko je patio što su odvojeni. Uvijek je o njemu govorio, na gostovanjima bi sve što je imao potrošio njemu za darove. Svi također znamo da je imao velikih problema s bivšom suprugom - taj brak je inače jako kratko trajao - i da duže razdoblje, mislim čak tri godine, i nije bio u mogućnosti viđati ga - kaže Almira Osmanović.

Od nekolicine članova baletnog ansambla koji su ostali u Splitu, a željeli su ostati anonimni, čuli smo slična mišljenja. Vele da je plesač bio dobar otac. Neki su se i privatno družili s njim i njegovim sinom, pa su se na izletima, kupanju i drugim prigodama mogli uvjeriti da imaju normalan odnos. Svi napominju i to da je obožavao sina - kao što je to već slučaj s roditeljima koji dobiju djecu nakon četrdesete - ali i da se žalio kako mu bivša žena onemogućuje kontakte, stalno dijete premješta iz vrtića u vrtić i slično.

- Šokirani smo, ali vjerujemo da je nevin. Ovo za njega mora biti strašno, bojim se da što sebi ne učini - kazala je jedna od zaposlenica splitskog Baleta, dok se osumnjičeni plesač nije tijekom jutra javljao na mobitel.

U splitskom Centru za socijalnu skrb se prilikom postupka posredovanja pri razvodu braka (što je obvezna procedura kada u obitelji postoje i maloljetna djeca) od supruga koji se rastavljaju naslušaju raznoraznih uvreda na račun “druge strane”, ali vrlo rijetko se suoče s optužbom da je jedan roditelj učinio rodoskvrnuće. Govori nam tako Ante Bjažević, ravnatelj splitskog Centra za socijalnu skrb, kojega smo upitali za slučaj sedmogodišnjeg dječaka čija je majka stručnom timu Centra prijavila njegova oca da ga je seksualno zlostavljao.

- Majka je bila u Centru prije desetak dana, jer je sud tražio dodatno mišljenje Centra o tome s kojim bi roditeljem nakon razvoda braka dijete trebalo živjeti. Prilikom razgovora s našim djelatnicima izrazila je sumnju da je njezin suprug zlostavljao dijete. Nikada ranije nismo imali nikakve prijave u vezi s tom obitelji, niti su oni bili pod našim tretmanom. Čim smo doznali za tu sumnju, promptno smo obavijestili policiju, te sud - govori nam Bjažević, uz napomenu kako su i Centar i policija svoj dio posla odradili po protokolu u najbržem mogućem roku.

Bjažević je, inače, izrazio veliko ogorčenje načinom kojim su mediji, u prvom redu internetski portali, obradili tragediju splitskoga prvašića čiji je otac prijavljen da ga je seksualno zlostavljao vršeći kazneno djelo rodoskrvnuća.

Ističe kako je objavom zanimanja i dobi djetetova oca u malom gradu kakav je Split bitno sužen popis “osumnjičenika”, te da je lako moguće da se to zlostavljano dijete na taj način dodatno stigmatizira i traumatizira.

- Mi ćemo svakako pružiti tom djetetu svu moguću psihosocijalnu pomoć, a bilo bi dobro i da s njihovim ocem rade stručnjaci obučeni za rad sa seksualnim nasilnicima - kazao nam je Bjažević.

Inače, kako neslužbeno doznajemo, stručnjaci iz resora socijalne skrbi su poprilično začuđeni činjenicom da je otac prijavljen za seksualno nasilje pušten da se brani sa slobode, uz mjeru opreza zabrane približavanja djetetu.

Pišu KATARINA MARIĆ BANJE
TONKA ČUBELIĆ
JASMINA PARIĆ
DIANA BARBARIĆ

Zadnji susret u kolovozu

Centar za socijalnu skrb rijetko sazna za ovakve slučajeve, što ne znači da ih nema. Ovo što se dogodilo je dno dna i ne treba čekati kad se sazna za bilo kakav oblik nasilja, nego odmah treba prijaviti. Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv, a u ovom je slučaju jedina olakotna okolnost jest ta što je, prema našim saznanjima, dječak vrlo rijetko viđao oca, a zadnji njihov kontakt bio je u kolovozu - rekao nam je ravnatelj Centra Ante Bjažević.

Dr. Štimac: Velika trauma

S djecom, žrtvama seksualnog zlostavljanja treba raditi individualno, poručuje dr. Domagoj Štimac, dječji psihijatar u zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece, ne ulazeći, naravno, u istinost navedenih optužbi. Generalno objašnjava kako se uobičajeni simptomi i posljedice ovakve vrste zlostavljanja razlikuju po dobi djece, pa predškolska djeca, primjerice, reagiraju povlačanjem u sebe ili agresivnošću, samodestrukcijom, poremećajem hranjenja, dok su najčešći simptomi djeca u dobi od šest do 12 godina pad koncentracije i zaostajanje u školi i u ostalim aktivnostima, zatim anksioznost, depresija, izbjegavanje zlostavljača...

- Kod razoktrivanja seksualnog zlostavljanja prema djetetu treba biti jako oprezan da se ne bi produbila postojeća trauma. Prvi korak u zaštiti djeteta je njegovo izdvajanje ili izdvajanje zlostavljača, a zatim stručnjaci za mentalno zdravlje, psihijatri ili psiholozi, procjenjuju potrebu za tretmanom. Trajanje tretmana naravno, ovisi o tome koliko je trauma duboka, koliko je zlostavljanje trajalo, koliko je bilo agresivno... - navodi dr. Štimac, napominjući kako je pravilo da se od takve traume brže i lakše oporavljaju djeca koja imaju bolji odnos i razvijen osjećaj privrženosti prema skrbniku odnosno nezlostavljućem roditelju.

DIVNA ZENić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Treba vidjeti  što će utvrditi policijska istraga, ali zasad mi je teško povjerovati u takve priče. Svi u ansamblu znamo koliko naš kolega voli sina, kazala nam je ravnateljica Baleta Almira Osmanović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POLICIJA PODIGLA KAZNENU PRIJAVU PROTIV 51-GODIŠNJEG ČLANA PLESNOG ANSAMBLA HNK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-12-01 11:02:10 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-12-01 12:47:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-12-01 12:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 251 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/12/01/AAA/ST2tt11105HNK2_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "468x290" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4511320 Threads: 6 Questions: 146815682 Slow queries: 62378 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4371011 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/splitski-baletani-brane-kolegu-bio-je-dobar-otac-bojimo-se-da-sada-sebi-sto-ne-ucini-118348 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/splitski-baletani-brane-kolegu-bio-je-dobar-otac-bojimo-se-da-sada-sebi-sto-ne-ucini-118348?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 151679 [name] => zlostavljanjedjece [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlostavljanjedjece [link] => /tag/zlostavljanjedjece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Treba vidjeti  što će utvrditi policijska istraga, ali zasad mi je teško povjerovati u takve priče. Svi u ansamblu znamo koliko naš kolega voli sina, kazala nam je ravnateljica Baleta Almira Osmanović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POLICIJA PODIGLA KAZNENU PRIJAVU PROTIV 51-GODIŠNJEG ČLANA PLESNOG ANSAMBLA HNK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski baletani brane kolegu: Bio je dobar otac, bojimo se da sada sebi što ne učini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-07-36-43-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/01/AAA/ST2tt11105HNK2_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/01/AAA/ST2tt11105HNK2_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nad 51-godišnjakom iz Splita (članom baletnog ansambla HNK Split op.a.) otvorena je istraga zbog sumnje da je seksualno zlostavljao svojeg sina od 2008. godine, kada je navršio pet godina. Nakon ispitivanja pred istražnim sucem osumnjičeni je pušten da se brani sa slobode, ali je nad njim određena mjera opreza zabrane približavanja i održavanja kontakta sa sinom.

Neslužbeno doznajemo kao je u svojoj obrani negirao kazneno djelo. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tražilo je pritvor kako bi se izbjegao eventualni utjecaj na svjedoke te zbog posebno teških okolnosti djela. Kako sve okolnosti slučaja nisu jasne, a radi se o teškom kaznenom djelu, sudac se odlučio na mjeru opreza.

Neslužbeno doznajemo da su otac i majka otprije u lošim odnosima, te imaju čak i međusobni sudski spor. Dijete je pregledano, te na njemu nisu nađeni tragovi nasilja. Otac je prijavljen za spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem. Dijete je dalo iskaz, ali je navodno jednom prilikom kazalo jednu, a drugom drugu verziju.

Osumnjičenog su priveli inspektori Odsjeka maloljetničke delinkvencije splitske policije nakon kriminalističke obrade zbog sumnje da je posljednje dvije godine seksualno zlostavljao svoga maloljetnog sina.

Navodno je muškarac iskorištavao jedan do dva vikenda mjesečno koje je dijete provodilo kod njega, te je svoga sina u tim trenucima prisiljavao na određene spolne radnje.

Uz kaznenu prijavu je priložen i nalaz s poligrafskog ispitivanja u kojem je vidljivo kako je muškarac reagirao na određena pitanja.

Vijest o tome da je član baletnog ansambla HNK Split priveden zbog navodnog zlostavljanja djeteta mučno se dojmila njegovih kolega u HNK Split. Međutim, nitko od ljudi s kojima smo kontaktirali nije sklon bez čvrstih dokaza povjerovati u krivnju plesača. Štoviše, mnogi su uvjereni da je riječ o namještaljci bivše supruge.

Razumljivo, svi drže da stav o pedofiliji i incestu nije ni potrebno iznositi, ali ne vjeruju da je njihov kolega, koji je obožavao sina i proživljavao pravu bitku s njegovom majkom oko prava na susrete, učinio nešto tako strašno.

V.d. intendanta Duško Mucalo koji je u kazalištu tek odnedavno i optuženog poznaje površno samo je kratko izjavio da će pričekati službene podatke o slučaju i onda će teatar, ako to bude potrebno, kazati svoj stav.

Almiru Osmanović, ravnateljicu Baleta, vijest je zatekla u Italiji gdje je s većinom ansambla na gostovanju, a vraćaju se u nedjelju. “Svi smo šokirani i žalosni”, izjavila je i pojasnila:

- Prvo treba vidjeti što će utvrditi policijska istraga, ali za sada mi je teško povjerovati u takve priče. Svi u ansamblu znamo koliko naš kolega voli sina i koliko je patio što su odvojeni. Uvijek je o njemu govorio, na gostovanjima bi sve što je imao potrošio njemu za darove. Svi također znamo da je imao velikih problema s bivšom suprugom - taj brak je inače jako kratko trajao - i da duže razdoblje, mislim čak tri godine, i nije bio u mogućnosti viđati ga - kaže Almira Osmanović.

Od nekolicine članova baletnog ansambla koji su ostali u Splitu, a željeli su ostati anonimni, čuli smo slična mišljenja. Vele da je plesač bio dobar otac. Neki su se i privatno družili s njim i njegovim sinom, pa su se na izletima, kupanju i drugim prigodama mogli uvjeriti da imaju normalan odnos. Svi napominju i to da je obožavao sina - kao što je to već slučaj s roditeljima koji dobiju djecu nakon četrdesete - ali i da se žalio kako mu bivša žena onemogućuje kontakte, stalno dijete premješta iz vrtića u vrtić i slično.

- Šokirani smo, ali vjerujemo da je nevin. Ovo za njega mora biti strašno, bojim se da što sebi ne učini - kazala je jedna od zaposlenica splitskog Baleta, dok se osumnjičeni plesač nije tijekom jutra javljao na mobitel.

U splitskom Centru za socijalnu skrb se prilikom postupka posredovanja pri razvodu braka (što je obvezna procedura kada u obitelji postoje i maloljetna djeca) od supruga koji se rastavljaju naslušaju raznoraznih uvreda na račun “druge strane”, ali vrlo rijetko se suoče s optužbom da je jedan roditelj učinio rodoskvrnuće. Govori nam tako Ante Bjažević, ravnatelj splitskog Centra za socijalnu skrb, kojega smo upitali za slučaj sedmogodišnjeg dječaka čija je majka stručnom timu Centra prijavila njegova oca da ga je seksualno zlostavljao.

- Majka je bila u Centru prije desetak dana, jer je sud tražio dodatno mišljenje Centra o tome s kojim bi roditeljem nakon razvoda braka dijete trebalo živjeti. Prilikom razgovora s našim djelatnicima izrazila je sumnju da je njezin suprug zlostavljao dijete. Nikada ranije nismo imali nikakve prijave u vezi s tom obitelji, niti su oni bili pod našim tretmanom. Čim smo doznali za tu sumnju, promptno smo obavijestili policiju, te sud - govori nam Bjažević, uz napomenu kako su i Centar i policija svoj dio posla odradili po protokolu u najbržem mogućem roku.

Bjažević je, inače, izrazio veliko ogorčenje načinom kojim su mediji, u prvom redu internetski portali, obradili tragediju splitskoga prvašića čiji je otac prijavljen da ga je seksualno zlostavljao vršeći kazneno djelo rodoskrvnuća.

Ističe kako je objavom zanimanja i dobi djetetova oca u malom gradu kakav je Split bitno sužen popis “osumnjičenika”, te da je lako moguće da se to zlostavljano dijete na taj način dodatno stigmatizira i traumatizira.

- Mi ćemo svakako pružiti tom djetetu svu moguću psihosocijalnu pomoć, a bilo bi dobro i da s njihovim ocem rade stručnjaci obučeni za rad sa seksualnim nasilnicima - kazao nam je Bjažević.

Inače, kako neslužbeno doznajemo, stručnjaci iz resora socijalne skrbi su poprilično začuđeni činjenicom da je otac prijavljen za seksualno nasilje pušten da se brani sa slobode, uz mjeru opreza zabrane približavanja djetetu.

Pišu KATARINA MARIĆ BANJE
TONKA ČUBELIĆ
JASMINA PARIĆ
DIANA BARBARIĆ

Zadnji susret u kolovozu

Centar za socijalnu skrb rijetko sazna za ovakve slučajeve, što ne znači da ih nema. Ovo što se dogodilo je dno dna i ne treba čekati kad se sazna za bilo kakav oblik nasilja, nego odmah treba prijaviti. Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv, a u ovom je slučaju jedina olakotna okolnost jest ta što je, prema našim saznanjima, dječak vrlo rijetko viđao oca, a zadnji njihov kontakt bio je u kolovozu - rekao nam je ravnatelj Centra Ante Bjažević.

Dr. Štimac: Velika trauma

S djecom, žrtvama seksualnog zlostavljanja treba raditi individualno, poručuje dr. Domagoj Štimac, dječji psihijatar u zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece, ne ulazeći, naravno, u istinost navedenih optužbi. Generalno objašnjava kako se uobičajeni simptomi i posljedice ovakve vrste zlostavljanja razlikuju po dobi djece, pa predškolska djeca, primjerice, reagiraju povlačanjem u sebe ili agresivnošću, samodestrukcijom, poremećajem hranjenja, dok su najčešći simptomi djeca u dobi od šest do 12 godina pad koncentracije i zaostajanje u školi i u ostalim aktivnostima, zatim anksioznost, depresija, izbjegavanje zlostavljača...

- Kod razoktrivanja seksualnog zlostavljanja prema djetetu treba biti jako oprezan da se ne bi produbila postojeća trauma. Prvi korak u zaštiti djeteta je njegovo izdvajanje ili izdvajanje zlostavljača, a zatim stručnjaci za mentalno zdravlje, psihijatri ili psiholozi, procjenjuju potrebu za tretmanom. Trajanje tretmana naravno, ovisi o tome koliko je trauma duboka, koliko je zlostavljanje trajalo, koliko je bilo agresivno... - navodi dr. Štimac, napominjući kako je pravilo da se od takve traume brže i lakše oporavljaju djeca koja imaju bolji odnos i razvijen osjećaj privrženosti prema skrbniku odnosno nezlostavljućem roditelju.

DIVNA ZENić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/splitski-baletani-brane-kolegu-bio-je-dobar-otac-bojimo-se-da-sada-sebi-sto-ne-ucini-118348 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=498d0044121c6b160854f29532b2c942282defe1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+baletani+brane+kolegu%3A+Bio+je+dobar+otac%2C+bojimo+se+da+sada+sebi+%C5%A1to+ne+u%C4%8Dini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsplitski-baletani-brane-kolegu-bio-je-dobar-otac-bojimo-se-da-sada-sebi-sto-ne-ucini-118348 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsplitski-baletani-brane-kolegu-bio-je-dobar-otac-bojimo-se-da-sada-sebi-sto-ne-ucini-118348 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Treba vidjeti  što će utvrditi policijska istraga, ali zasad mi je teško povjerovati u takve priče. Svi u ansamblu znamo koliko naš kolega voli sina, kazala nam je ravnateljica Baleta Almira Osmanović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POLICIJA PODIGLA KAZNENU PRIJAVU PROTIV 51-GODIŠNJEG ČLANA PLESNOG ANSAMBLA HNK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaPOLICIJA PODIGLA KAZNENU PRIJAVU PROTIV 51-GODIŠNJEG ČLANA PLESNOG ANSAMBLA HNK

Splitski baletani brane kolegu: Bio je dobar otac, bojimo se da sada sebi što ne učini

Piše PSD.
1. prosinca 2010. - 13:45

Pišu KATARINA MARIĆ BANJE
TONKA ČUBELIĆ
JASMINA PARIĆ
DIANA BARBARIĆ

Zadnji susret u kolovozu

Centar za socijalnu skrb rijetko sazna za ovakve slučajeve, što ne znači da ih nema. Ovo što se dogodilo je dno dna i ne treba čekati kad se sazna za bilo kakav oblik nasilja, nego odmah treba prijaviti. Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv, a u ovom je slučaju jedina olakotna okolnost jest ta što je, prema našim saznanjima, dječak vrlo rijetko viđao oca, a zadnji njihov kontakt bio je u kolovozu - rekao nam je ravnatelj Centra Ante Bjažević.

Dr. Štimac: Velika trauma

S djecom, žrtvama seksualnog zlostavljanja treba raditi individualno, poručuje dr. Domagoj Š...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:36