stdClass Object ( [id] => 1329973 [title] => Tko je mozak zločinačke koja je na udaru naše i njemačke policije,a tko su Messi, Bambi, Master Yoda? [alias] => solinjanin-je-mozak-zlocinacke-koja-je-na-udaru-nase-i-njemacke-policije-a-tko-su-messi-bambi-master-yoda-i-turci [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nenad Petrak, 43-godišnji suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke "Boxing promotion Salona" te jedan od osnivača i prokurista građevinske tvrtke "Ersa Adriatic" d.o.o. iz Zagreba, glavna je karika i osnivač zločinačkog udruženja, dio čijih je članova u srijedu uhićen na području Splita, Solina i Kaštela u akciji PNUSKOK-a i policije koju je koordinirao USKOK i Generalno državno odvjetništvo Frankfurt na Majni iz Savezne Republike Njemačke.

---

---

Petrak se, podsjetimo, nalazi u bijegu pred policijom još od početka travnja ove godine kada je sudjelovao u pucnjavi na splitskim Skalicama, gdje je u nogu ranjen Josip Čubelić (36) zvani Čuba.

Petrak je još uvijek nedostupan istražiteljima i navodno se nalazi na području Turske, što nije nimalo iznenađujuće jer se među osnivačima građevinske tvrtke uz njega nalazi još četvero turskih državljana koji, pak, u Hrvatskoj imaju prijavljena prebivališta u Slatinama i Kaštel Sućurcu.

---

image

Petrak je suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke "Boxing promotion Salona" te jedan od osnivača i prokurista građevinske tvrtke "Ersa Adriatic" d.o.o. iz Zagreba. Danas je bjegunac pred policijom

FOTO MUP
---

Nakon te pucnjave na Skalicama bilo je jasno da je Petrak od sve četvorke, a tu su bili uključeni još i Jerko Radić, Ante Varnica i Alen Radić, zapravo osoba koja se "nikako nije uklapala" u priču o uličnim obračunima. Kako smo pisali, on je Radiće i Varnicu dovezao do Skalica svojim automobilom Mercedes S 500, a nakon sukoba svi su pobjegli do Petrakova stana na Žnjanu, gdje ovaj uzima ključeve drugog automobila, također Mercedesa crne boje, mađarskih registarskih oznaka, kojim su potom pobjegli dalje.

Radili od Španjolske do Crne Gore

Prema dosad poznatim neslužbenim informacijama, USKOK Petraka smatra moćnim narkobosoom kojeg sumnjiče da je u razdoblju od prosinca 2019. godine do kraja siječnja 2021. godine organizirao zločinačko udruženje koje je djelovalo na području više europskih država, i to Hrvatske, Kraljevine Španjolske, Francuske, Nizozemske, Crne Gore i Njemačke, te su nabavljali veće količine kokaina, marihuane i hašiša i onda ih distribuirali po Hrvatskoj i drugim zemljama EU-a.

USKOK smatra da je Petrak u svoju organizaciju uključio, uz ostale, Tomislava Miletića, Antu Varnicu, Jerka Radića, Andriju Juranića, Filipa Romića, Josipa Baričevića, Ivana Bogića, Milivoja Marasovića, Miljenka Gerželja, Avdu Hadžiavdića, Ivana Mikulića, Marija Marunicu, Marija Meštrovića, Antu Munivranu i Krešimira Mrđena, koji su imali točno određene uloge oko organizacije, nabavke, prevoženja i skladištenja droge te najma stanova i poslovnih prostora gdje se droga skladištila, kao i automobila kojima se roba prevozila, te oko novca koji je na taj način zarađivan i dalje slan za kupnju novih količina.

---

image

Ulaz u zgradu na splitskom Žnjanu u kojoj je i Petrakov stan

 

 

Ante Čizmić/Cropix
---

U splitskoj zračnoj luci u srijedu je, baš prilikom odlaska iz Hrvatske u Njemačku, po Europskom istražnom nalogu koje je izdalo Generalno državno odvjetništvo iz Frankfurta, uhićen Tomislav Malenica, 35-godišnjak koji je prije koju godinu u sudskom postupku protiv zločinačke organizacije Deana Majstorovića Điđija svjedočio kao žrtva planiranog ubojstva te je tada kazao, uz ostalo, da se bavi nekretninama u Njemačkoj. Nakon što je uhićen, njegov odvjetnik Vinko Gulišija ponudio je sudu 100 tisuća eura jamčevine te mjere oduzimanja putovnice i obveznog javljanja nadležnoj policijskoj postaji kako bi njegov klijent postupak u kojem će se odlučivati o izručenju Njemačkoj čekao na slobodi, no sudac istrage to je odbio i odredio mu istražni zatvor. Još nije poznata njegova uloga u ovoj Petrakovoj organizaciji, ali nema sumnje da je, s obzirom na tajming uhićenja, i on jedan od visoko pozicioniranih u toj skupini.

Što se tiče kokaina, Petraka se sumnjiči i da je, u drugom "kraku", organizirao šverc gotovo tone kokaina, vrijednog više od 34 milijuna eura, koji nikada nije stigao u Europu jer je španjolska policija početkom rujna 2020. godine, na dojavu hrvatske policije u operaciji kodnog imena "Falkuša", zaustavila u međunarodnim vodama kod Kanarskog otočja jedrilicu na kojoj su bila tri Hrvata.

Messi, Bambi, Master Yodo...

Petrak je, po sumnjama istražitelja, od veljače do rujna 2020. godine po dogovoru s Vladom Brkićem, Miroslavom Starčevićem iz Srbije te osobom kodnog imena Franko i DD, kao i s više nepoznatih osoba iz Južne Amerike, dogovorio nabavu većih količina te droge. Za tu je svrhu, smatraju istražitelji, povezao Miletića, Varnicu, Radića, Juranića, Duju Omelića i skipera Zoltana Kovača, dok je Kovač u priču uključio i svoju suprugu Josipu te Marka Miloševića Bilušića i Filipa Svirčića.

Brkić je, pak, uvezao u organizaciju nepoznate osobe kodnih imena Messi, Bambi i Master Yoda te Starčevića i Marika Krezića. Petrak, Brkić, Starčević i Franko potom dogovaraju u Južnoj Americi primopredaju i prijevoz kokaina u Europu, gdje su već imali kupce koji su naručivali određene količine.

---

image

Žnjanska zgrada u kojoj je Petrakov stan

Ante Čizmić /Cropix
---

Prema USKOK-u, ova četvorka, uz Radića, Varnicu i Miletića, osigurava potreban novac za kupnju droge, a Petrak dogovara s Frankom da će za određeni postotak vrijednosti kokaina koji prokrijumčare organizirati njezin prijevoz.

Brkić s Messijem, Bambijem i Master Yodom dogovara gdje će točno na obalama Kolumbije preuzeti pošiljku, a Petrak je zadužio Miletića i Juranića da pronađu posadu koja će prijevoz obaviti. Juranić angažira skipera Kovača, a ovaj Svirčića i Miloševića Bilušića kao mornare. Novac za troškove puta i kriptirani telefon Omelić daje Kovaču, a drugi takav telefon i još novca njegovoj supruzi Josipi koja bi uplaćivala novac svom suprugu po potrebi.

Kovač i njegova dva mornara u Šibeniku preuzimaju jedrilicu "Majic" i njome preko Crne Gore, Italije, obala Francuske, Španjolske i Kanarskog otočja dolaze do Kariba i potom do Kolumbije. Ipak, dogovoreno preuzimanje kokaina propada jer je tada nastupila pandemija COVID-a pa je bilo otežana plovidba i pristup morskim lukama. Zato se trojka s jedrilicom vraća na Kanare, ostavljaju plovilo u tamošnjoj luci i vraćaju se u Šibenik.

Nekoliko mjeseci kasnije opet kreću u novi pokušaj, no ovaj put trebali su ići preko obala Sierra Leonea, gdje su planirali sastati se s Krezićem koji im je trebao predati drogu. Tako se i dogodilo i on im krajem kolovoza daje 980 kilograma "bijelog", a oni kreću prema Kanarskim otocima, gdje ih je trebala čekati osoba iz Španjolske koja je u drugi brod trebala preuzeti teret. No, oko 160 nautičkih milja od Kanara jedrilicu zaustavljaju Španjolci, pronalaze 49 torbi s gotovo tonom kokaina te uhićuju trojicu koji su poslije i osuđeni u Španjolskoj.

---

image

Gotovo tona kokaina koju je policija uhapsila, a švercala ga je zločinačka organizacija

Guardia Civil
---

I to je ta tona zaplijenjenog kokaina o kojoj je u srijedu novinarima govorio ministar policije Davor Božinović.

Povodom razbijanja ovog lanca u četvrtak se priopćenjem oglasilo Generalno državno odvjetništvo iz Frankfurta te Ured savezne kriminalističke policije Njemačke (BKA), koji su naveli kako su u srijedu, istovremeno kad i splitska policija, njihovi istražitelji izvršili brojna uhićenja i pretrese u Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Württembergu vezano za osobe osumnjičene da su pripadnici organizirane bande krijumčara velikih količina narkotika. U akciji je bilo uključeno više od tri stotine policajaca.

Od Bugara do Marokanaca

- Mjere su bile usmjerene na one osobe za koje se sumnja da su uključene u međunarodnu mrežu za koju se smatra da je početkom 2020. godine udružila snage za distribuciju kokaina u količinama od više stotina kilograma u području Rajne-Majne i pograničnim dijelovima susjednih europskih država. Operativne mjere provedene su u uskoj suradnji s Uredom za suzbijanje organiziranog kriminala u Splitu/Hrvatska i hrvatskim policijskim tijelima, koji provode paralelne istrage protiv osumnjičene skupine počinitelja. U zajedničkoj akciji, koja je uključivala i operativne mjere u Hrvatskoj i Poljskoj, pretraženo je 30-ak nekretnina u zemlji i inozemstvu te je realizirano osam tjeralica, od čega šest u Njemačkoj.

Osumnjičenici su stari od 31 do 65 godina, a radi se o hrvatskim, srpskim, bugarskim, sjevernomakedonskim, crnogorskim, ruskim, austrijskim, iračkim, njemačko-marokanskim i njemačkim državljanima - ističe se u priopćenju, u kojem se navodi i da se istraga temelji na analizi komunikacije koju su osumnjičenici vodili preko kripto provajdera SkyECC.

---

image

Španjolski policajci sa zapljenjenom drogom

 

 

Guardia Civil
---

Prema tom priopćenju, tijekom 2020. kupljeno je nekoliko stotina kilograma kokaina od veletrgovaca u sjevernoj Njemačkoj i regiji Beneluxa te je distribuiran prvenstveno u područje Rajne-Majne i susjednih europskih zemalja, a za to se koristila mreža vozača kurira i upravitelja "bunkera". Vozila koja su koristili kuriri bila su opremljena profesionalno izrađenim skrovištima za krijumčarenje, a kokain za preprodaju i ostvarenu zaradu u gotovini pohranjivali su u nekoliko "bunker stanova" na području Frankfurta.

- Dana 19. rujna 2023. godine kurir koji je pripadao skupini uhićen je tijekom carinske kontrole dok se vraćao iz Belgije. U pretresu 30-ak objekata u zemlji i inozemstvu zaplijenjeni su brojni elektronički nosači podataka i dokumenata - navode njemački istražitelji, koji smatraju da je krijumčarenjem ostvarena protupravna imovinska korist od najmanje 1,6 milijuna eura.

Zanimljivo je i da je u grupi državnih odvjetnika u Frankfurtu koja je osnovana još u travnju 2000. godine kako bi se bavila ovim slučajem bilo uključeno deset državnih tužitelja predvođenih višim državnim odvjetnikom kao voditeljem odjela.

U Splitu je, pak, sav dio posla oko "slaganja mozaika" i koordinacije uhićenja obavila samo jedna jedina zamjenica USKOK-a, Natalija Petković, dok joj je kod saslušanja uhićenih osumnjičenika pomogla još jedna nedavno pridošla zamjenica.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOKAIN, ATENTATI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KOKAIN, ATENTATI... 2 0 9589 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-12 09:07:54 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-13 10:38:27 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2023-10-12 18:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Solinjanin je mozak zločinačke koja je na udaru naše i njemačke policije. A tko su Messi, Bambi, Master Yoda i Turci? [metakey] => Nenad Petrak, zločinačka organizacija, pucnjava na skalicama, akcija , Atentat na Josipa Čubelića, šverc kokaina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/12\/14644788.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/24684685.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/14644790.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/14644792.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/14644748.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/14644784.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/14644786.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/25833354.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/25833353.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Guardia Civil","FOTO MUP","Guardia Civil","Guardia Civil","Guardia Civil","Guardia Civil","Guardia Civil\/","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107 \/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Akcija \u201dFalku\u0161a\u201d razbila je akciju \u201dBalkanskog kartela\u201d<\/p>","

Petrak je suvlasnik solinskog boksa\u010dkog kluba i tvrtke \u201dBoxing promotion Salona\u201d te jedan od osniva\u010da i prokurista gra\u0111evinske tvrtke \u201dErsa Adriatic\u201d d.o.o. iz Zagreba. Danas je bjegunac pred policijom<\/p>","

Gotovo tona kokaina koju je policija uhapsila, a \u0161vercala ga je zlo\u010dina\u010dka organizacija<\/p>","

Oko 160 nauti\u010dkih milja od Kanara jedrilicu zaustavljaju \u0160panjolci, pronalaze 49 torbi s gotovo tonom kokaina te uhi\u0107uju trojicu koji su poslije i osu\u0111eni u \u0160panjolskoj<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u0160panjolski policajci sa zapljenjenom drogom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Ulaz u zgradu na splitskom \u017dnjanu u kojoj je i Petrakov stan<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u017dnjanska zgrada u kojoj je Petrakov stan<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["36:59","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"750x513","hd_14644788_1920.jpg":"1920x1080","k_14644788_1280.jpg":"1280x1280","k_14644788_1024.jpg":"1024x1024","k_14644788_640.jpg":"640x640","k_14644788_480.jpg":"480x480","k_14644788_340.jpg":"340x340","k_14644788_220.jpg":"220x220","o_14644788_1280.jpg":"1280x875","o_14644788_1024.jpg":"1024x700","o_14644788_640.jpg":"640x437","o_14644788_480.jpg":"480x328","o_14644788_340.jpg":"340x232","o_14644788_220.jpg":"220x150","h_14644788_1280.jpg":"1280x854","h_14644788_1024.jpg":"1024x683","h_14644788_640.jpg":"640x427","h_14644788_480.jpg":"480x320","h_14644788_340.jpg":"340x227","h_14644788_220.jpg":"220x147","pp_14644788_1280.jpg":"1280x1628","pp_14644788_1024.jpg":"1024x1303","pp_14644788_640.jpg":"640x814","pp_14644788_480.jpg":"480x611","pp_14644788_340.jpg":"340x432","pp_14644788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"336x398","hd_24684685_1920.jpg":"1920x1080","k_24684685_1280.jpg":"1280x1280","k_24684685_1024.jpg":"1024x1024","k_24684685_640.jpg":"640x640","k_24684685_480.jpg":"480x480","k_24684685_340.jpg":"340x340","k_24684685_220.jpg":"220x220","o_24684685_1280.jpg":"1280x1516","o_24684685_1024.jpg":"1024x1212","o_24684685_640.jpg":"640x758","o_24684685_480.jpg":"480x568","o_24684685_340.jpg":"340x402","o_24684685_220.jpg":"220x260","h_24684685_1280.jpg":"1280x854","h_24684685_1024.jpg":"1024x683","h_24684685_640.jpg":"640x427","h_24684685_480.jpg":"480x320","h_24684685_340.jpg":"340x227","h_24684685_220.jpg":"220x147","pp_24684685_1280.jpg":"1280x1628","pp_24684685_1024.jpg":"1024x1303","pp_24684685_640.jpg":"640x814","pp_24684685_480.jpg":"480x611","pp_24684685_340.jpg":"340x432","pp_24684685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x513","hd_14644790_1920.jpg":"1920x1080","k_14644790_1280.jpg":"1280x1280","k_14644790_1024.jpg":"1024x1024","k_14644790_640.jpg":"640x640","k_14644790_480.jpg":"480x480","k_14644790_340.jpg":"340x340","k_14644790_220.jpg":"220x220","o_14644790_1280.jpg":"1280x875","o_14644790_1024.jpg":"1024x700","o_14644790_640.jpg":"640x437","o_14644790_480.jpg":"480x328","o_14644790_340.jpg":"340x232","o_14644790_220.jpg":"220x150","h_14644790_1280.jpg":"1280x854","h_14644790_1024.jpg":"1024x683","h_14644790_640.jpg":"640x427","h_14644790_480.jpg":"480x320","h_14644790_340.jpg":"340x227","h_14644790_220.jpg":"220x147","pp_14644790_1280.jpg":"1280x1628","pp_14644790_1024.jpg":"1024x1303","pp_14644790_640.jpg":"640x814","pp_14644790_480.jpg":"480x611","pp_14644790_340.jpg":"340x432","pp_14644790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x513","hd_14644792_1920.jpg":"1920x1080","k_14644792_1280.jpg":"1280x1280","k_14644792_1024.jpg":"1024x1024","k_14644792_640.jpg":"640x640","k_14644792_480.jpg":"480x480","k_14644792_340.jpg":"340x340","k_14644792_220.jpg":"220x220","o_14644792_1280.jpg":"1280x875","o_14644792_1024.jpg":"1024x700","o_14644792_640.jpg":"640x437","o_14644792_480.jpg":"480x328","o_14644792_340.jpg":"340x232","o_14644792_220.jpg":"220x150","h_14644792_1280.jpg":"1280x854","h_14644792_1024.jpg":"1024x683","h_14644792_640.jpg":"640x427","h_14644792_480.jpg":"480x320","h_14644792_340.jpg":"340x227","h_14644792_220.jpg":"220x147","pp_14644792_1280.jpg":"1280x1628","pp_14644792_1024.jpg":"1024x1303","pp_14644792_640.jpg":"640x814","pp_14644792_480.jpg":"480x611","pp_14644792_340.jpg":"340x432","pp_14644792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x513","hd_14644748_1920.jpg":"1920x1080","k_14644748_1280.jpg":"1280x1280","k_14644748_1024.jpg":"1024x1024","k_14644748_640.jpg":"640x640","k_14644748_480.jpg":"480x480","k_14644748_340.jpg":"340x340","k_14644748_220.jpg":"220x220","o_14644748_1280.jpg":"1280x875","o_14644748_1024.jpg":"1024x700","o_14644748_640.jpg":"640x437","o_14644748_480.jpg":"480x328","o_14644748_340.jpg":"340x232","o_14644748_220.jpg":"220x150","h_14644748_1280.jpg":"1280x854","h_14644748_1024.jpg":"1024x683","h_14644748_640.jpg":"640x427","h_14644748_480.jpg":"480x320","h_14644748_340.jpg":"340x227","h_14644748_220.jpg":"220x147","pp_14644748_1280.jpg":"1280x1628","pp_14644748_1024.jpg":"1024x1303","pp_14644748_640.jpg":"640x814","pp_14644748_480.jpg":"480x611","pp_14644748_340.jpg":"340x432","pp_14644748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x513","hd_14644784_1920.jpg":"1920x1080","k_14644784_1280.jpg":"1280x1280","k_14644784_1024.jpg":"1024x1024","k_14644784_640.jpg":"640x640","k_14644784_480.jpg":"480x480","k_14644784_340.jpg":"340x340","k_14644784_220.jpg":"220x220","o_14644784_1280.jpg":"1280x875","o_14644784_1024.jpg":"1024x700","o_14644784_640.jpg":"640x437","o_14644784_480.jpg":"480x328","o_14644784_340.jpg":"340x232","o_14644784_220.jpg":"220x150","h_14644784_1280.jpg":"1280x854","h_14644784_1024.jpg":"1024x683","h_14644784_640.jpg":"640x427","h_14644784_480.jpg":"480x320","h_14644784_340.jpg":"340x227","h_14644784_220.jpg":"220x147","pp_14644784_1280.jpg":"1280x1628","pp_14644784_1024.jpg":"1024x1303","pp_14644784_640.jpg":"640x814","pp_14644784_480.jpg":"480x611","pp_14644784_340.jpg":"340x432","pp_14644784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x513","hd_14644786_1920.jpg":"1920x1080","k_14644786_1280.jpg":"1280x1280","k_14644786_1024.jpg":"1024x1024","k_14644786_640.jpg":"640x640","k_14644786_480.jpg":"480x480","k_14644786_340.jpg":"340x340","k_14644786_220.jpg":"220x220","o_14644786_1280.jpg":"1280x875","o_14644786_1024.jpg":"1024x700","o_14644786_640.jpg":"640x437","o_14644786_480.jpg":"480x328","o_14644786_340.jpg":"340x232","o_14644786_220.jpg":"220x150","h_14644786_1280.jpg":"1280x854","h_14644786_1024.jpg":"1024x683","h_14644786_640.jpg":"640x427","h_14644786_480.jpg":"480x320","h_14644786_340.jpg":"340x227","h_14644786_220.jpg":"220x147","pp_14644786_1280.jpg":"1280x1628","pp_14644786_1024.jpg":"1024x1303","pp_14644786_640.jpg":"640x814","pp_14644786_480.jpg":"480x611","pp_14644786_340.jpg":"340x432","pp_14644786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1131","hd_25833354_1920.jpg":"1920x1080","k_25833354_1280.jpg":"1280x1280","k_25833354_1024.jpg":"1024x1024","k_25833354_640.jpg":"640x640","k_25833354_480.jpg":"480x480","k_25833354_340.jpg":"340x340","k_25833354_220.jpg":"220x220","o_25833354_1280.jpg":"1280x754","o_25833354_1024.jpg":"1024x603","o_25833354_640.jpg":"640x377","o_25833354_480.jpg":"480x282","o_25833354_340.jpg":"340x200","o_25833354_220.jpg":"220x129","h_25833354_1280.jpg":"1280x854","h_25833354_1024.jpg":"1024x683","h_25833354_640.jpg":"640x427","h_25833354_480.jpg":"480x320","h_25833354_340.jpg":"340x227","h_25833354_220.jpg":"220x147","pp_25833354_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833354_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833354_640.jpg":"640x814","pp_25833354_480.jpg":"480x611","pp_25833354_340.jpg":"340x432","pp_25833354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_25833353_1920.jpg":"1920x1080","k_25833353_1280.jpg":"1280x1280","k_25833353_1024.jpg":"1024x1024","k_25833353_640.jpg":"640x640","k_25833353_480.jpg":"480x480","k_25833353_340.jpg":"340x340","k_25833353_220.jpg":"220x220","o_25833353_1280.jpg":"1280x824","o_25833353_1024.jpg":"1024x659","o_25833353_640.jpg":"640x412","o_25833353_480.jpg":"480x309","o_25833353_340.jpg":"340x219","o_25833353_220.jpg":"220x141","h_25833353_1280.jpg":"1280x854","h_25833353_1024.jpg":"1024x683","h_25833353_640.jpg":"640x427","h_25833353_480.jpg":"480x320","h_25833353_340.jpg":"340x227","h_25833353_220.jpg":"220x147","pp_25833353_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833353_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833353_640.jpg":"640x814","pp_25833353_480.jpg":"480x611","pp_25833353_340.jpg":"340x432","pp_25833353_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7643211 Threads: 1 Questions: 1620724026 Slow queries: 4814213 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111019604 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/solinjanin-je-mozak-zlocinacke-koja-je-na-udaru-nase-i-njemacke-policije-a-tko-su-messi-bambi-master-yoda-i-turci-1329973 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/solinjanin-je-mozak-zlocinacke-koja-je-na-udaru-nase-i-njemacke-policije-a-tko-su-messi-bambi-master-yoda-i-turci-1329973?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 712399 [name] => Nenad Petrak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-12 08:20:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-petrak [link] => /tag/nenad-petrak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 500605 [name] => zločinačka organizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlocinacka-organizacija [link] => /tag/zlocinacka-organizacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 712425 [name] => pucnjava na skalicama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-12 12:21:38 [main_article_id] => 0 [alias] => pucnjava-na-skalicama [link] => /tag/pucnjava-na-skalicama ) [3] => stdClass Object ( [id] => 309979 [name] => akcija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcija [link] => /tag/akcija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 733032 [name] => Atentat na Josipa Čubelića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-12 20:04:14 [main_article_id] => 0 [alias] => atentat-na-josipa-cubelica [link] => /tag/atentat-na-josipa-cubelica ) [5] => stdClass Object ( [id] => 290181 [name] => šverc kokaina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sverc-kokaina [link] => /tag/sverc-kokaina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOKAIN, ATENTATI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je mozak zločinačke koja je na udaru naše i njemačke policije,a tko su Messi, Bambi, Master Yoda? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/14644788.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Guardia Civil [mainImageDesc] =>

Akcija ”Falkuša” razbila je akciju ”Balkanskog kartela”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/14644788.jpg [title] =>

Akcija ”Falkuša” razbila je akciju ”Balkanskog kartela”

Guardia Civil ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/24684685.jpg [title] =>

Petrak je suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke ”Boxing promotion Salona” te jedan od osnivača i prokurista građevinske tvrtke ”Ersa Adriatic” d.o.o. iz Zagreba. Danas je bjegunac pred policijom

FOTO MUP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/14644790.jpg [title] =>

Gotovo tona kokaina koju je policija uhapsila, a švercala ga je zločinačka organizacija

Guardia Civil ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/14644792.jpg [title] =>

Oko 160 nautičkih milja od Kanara jedrilicu zaustavljaju Španjolci, pronalaze 49 torbi s gotovo tonom kokaina te uhićuju trojicu koji su poslije i osuđeni u Španjolskoj

 

Guardia Civil ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/14644748.jpg [title] =>

Španjolski policajci sa zapljenjenom drogom

 

 

Guardia Civil ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/14644784.jpg [title] => Guardia Civil ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/14644786.jpg [title] => Guardia Civil/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25833354.jpg [title] =>

Ulaz u zgradu na splitskom Žnjanu u kojoj je i Petrakov stan

 

 

Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25833353.jpg [title] =>

Žnjanska zgrada u kojoj je Petrakov stan

Ante Čizmić /Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nenad Petrak, 43-godišnji suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke "Boxing promotion Salona" te jedan od osnivača i prokurista građevinske tvrtke "Ersa Adriatic" d.o.o. iz Zagreba, glavna je karika i osnivač zločinačkog udruženja, dio čijih je članova u srijedu uhićen na području Splita, Solina i Kaštela u akciji PNUSKOK-a i policije koju je koordinirao USKOK i Generalno državno odvjetništvo Frankfurt na Majni iz Savezne Republike Njemačke.

---

---

Petrak se, podsjetimo, nalazi u bijegu pred policijom još od početka travnja ove godine kada je sudjelovao u pucnjavi na splitskim Skalicama, gdje je u nogu ranjen Josip Čubelić (36) zvani Čuba.

Petrak je još uvijek nedostupan istražiteljima i navodno se nalazi na području Turske, što nije nimalo iznenađujuće jer se među osnivačima građevinske tvrtke uz njega nalazi još četvero turskih državljana koji, pak, u Hrvatskoj imaju prijavljena prebivališta u Slatinama i Kaštel Sućurcu.

---

image

Petrak je suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke "Boxing promotion Salona" te jedan od osnivača i prokurista građevinske tvrtke "Ersa Adriatic" d.o.o. iz Zagreba. Danas je bjegunac pred policijom

FOTO MUP
---

Nakon te pucnjave na Skalicama bilo je jasno da je Petrak od sve četvorke, a tu su bili uključeni još i Jerko Radić, Ante Varnica i Alen Radić, zapravo osoba koja se "nikako nije uklapala" u priču o uličnim obračunima. Kako smo pisali, on je Radiće i Varnicu dovezao do Skalica svojim automobilom Mercedes S 500, a nakon sukoba svi su pobjegli do Petrakova stana na Žnjanu, gdje ovaj uzima ključeve drugog automobila, također Mercedesa crne boje, mađarskih registarskih oznaka, kojim su potom pobjegli dalje.

Radili od Španjolske do Crne Gore

Prema dosad poznatim neslužbenim informacijama, USKOK Petraka smatra moćnim narkobosoom kojeg sumnjiče da je u razdoblju od prosinca 2019. godine do kraja siječnja 2021. godine organizirao zločinačko udruženje koje je djelovalo na području više europskih država, i to Hrvatske, Kraljevine Španjolske, Francuske, Nizozemske, Crne Gore i Njemačke, te su nabavljali veće količine kokaina, marihuane i hašiša i onda ih distribuirali po Hrvatskoj i drugim zemljama EU-a.

USKOK smatra da je Petrak u svoju organizaciju uključio, uz ostale, Tomislava Miletića, Antu Varnicu, Jerka Radića, Andriju Juranića, Filipa Romića, Josipa Baričevića, Ivana Bogića, Milivoja Marasovića, Miljenka Gerželja, Avdu Hadžiavdića, Ivana Mikulića, Marija Marunicu, Marija Meštrovića, Antu Munivranu i Krešimira Mrđena, koji su imali točno određene uloge oko organizacije, nabavke, prevoženja i skladištenja droge te najma stanova i poslovnih prostora gdje se droga skladištila, kao i automobila kojima se roba prevozila, te oko novca koji je na taj način zarađivan i dalje slan za kupnju novih količina.

---

image

Ulaz u zgradu na splitskom Žnjanu u kojoj je i Petrakov stan

 

 

Ante Čizmić/Cropix
---

U splitskoj zračnoj luci u srijedu je, baš prilikom odlaska iz Hrvatske u Njemačku, po Europskom istražnom nalogu koje je izdalo Generalno državno odvjetništvo iz Frankfurta, uhićen Tomislav Malenica, 35-godišnjak koji je prije koju godinu u sudskom postupku protiv zločinačke organizacije Deana Majstorovića Điđija svjedočio kao žrtva planiranog ubojstva te je tada kazao, uz ostalo, da se bavi nekretninama u Njemačkoj. Nakon što je uhićen, njegov odvjetnik Vinko Gulišija ponudio je sudu 100 tisuća eura jamčevine te mjere oduzimanja putovnice i obveznog javljanja nadležnoj policijskoj postaji kako bi njegov klijent postupak u kojem će se odlučivati o izručenju Njemačkoj čekao na slobodi, no sudac istrage to je odbio i odredio mu istražni zatvor. Još nije poznata njegova uloga u ovoj Petrakovoj organizaciji, ali nema sumnje da je, s obzirom na tajming uhićenja, i on jedan od visoko pozicioniranih u toj skupini.

Što se tiče kokaina, Petraka se sumnjiči i da je, u drugom "kraku", organizirao šverc gotovo tone kokaina, vrijednog više od 34 milijuna eura, koji nikada nije stigao u Europu jer je španjolska policija početkom rujna 2020. godine, na dojavu hrvatske policije u operaciji kodnog imena "Falkuša", zaustavila u međunarodnim vodama kod Kanarskog otočja jedrilicu na kojoj su bila tri Hrvata.

Messi, Bambi, Master Yodo...

Petrak je, po sumnjama istražitelja, od veljače do rujna 2020. godine po dogovoru s Vladom Brkićem, Miroslavom Starčevićem iz Srbije te osobom kodnog imena Franko i DD, kao i s više nepoznatih osoba iz Južne Amerike, dogovorio nabavu većih količina te droge. Za tu je svrhu, smatraju istražitelji, povezao Miletića, Varnicu, Radića, Juranića, Duju Omelića i skipera Zoltana Kovača, dok je Kovač u priču uključio i svoju suprugu Josipu te Marka Miloševića Bilušića i Filipa Svirčića.

Brkić je, pak, uvezao u organizaciju nepoznate osobe kodnih imena Messi, Bambi i Master Yoda te Starčevića i Marika Krezića. Petrak, Brkić, Starčević i Franko potom dogovaraju u Južnoj Americi primopredaju i prijevoz kokaina u Europu, gdje su već imali kupce koji su naručivali određene količine.

---

image

Žnjanska zgrada u kojoj je Petrakov stan

Ante Čizmić /Cropix
---

Prema USKOK-u, ova četvorka, uz Radića, Varnicu i Miletića, osigurava potreban novac za kupnju droge, a Petrak dogovara s Frankom da će za određeni postotak vrijednosti kokaina koji prokrijumčare organizirati njezin prijevoz.

Brkić s Messijem, Bambijem i Master Yodom dogovara gdje će točno na obalama Kolumbije preuzeti pošiljku, a Petrak je zadužio Miletića i Juranića da pronađu posadu koja će prijevoz obaviti. Juranić angažira skipera Kovača, a ovaj Svirčića i Miloševića Bilušića kao mornare. Novac za troškove puta i kriptirani telefon Omelić daje Kovaču, a drugi takav telefon i još novca njegovoj supruzi Josipi koja bi uplaćivala novac svom suprugu po potrebi.

Kovač i njegova dva mornara u Šibeniku preuzimaju jedrilicu "Majic" i njome preko Crne Gore, Italije, obala Francuske, Španjolske i Kanarskog otočja dolaze do Kariba i potom do Kolumbije. Ipak, dogovoreno preuzimanje kokaina propada jer je tada nastupila pandemija COVID-a pa je bilo otežana plovidba i pristup morskim lukama. Zato se trojka s jedrilicom vraća na Kanare, ostavljaju plovilo u tamošnjoj luci i vraćaju se u Šibenik.

Nekoliko mjeseci kasnije opet kreću u novi pokušaj, no ovaj put trebali su ići preko obala Sierra Leonea, gdje su planirali sastati se s Krezićem koji im je trebao predati drogu. Tako se i dogodilo i on im krajem kolovoza daje 980 kilograma "bijelog", a oni kreću prema Kanarskim otocima, gdje ih je trebala čekati osoba iz Španjolske koja je u drugi brod trebala preuzeti teret. No, oko 160 nautičkih milja od Kanara jedrilicu zaustavljaju Španjolci, pronalaze 49 torbi s gotovo tonom kokaina te uhićuju trojicu koji su poslije i osuđeni u Španjolskoj.

---

image

Gotovo tona kokaina koju je policija uhapsila, a švercala ga je zločinačka organizacija

Guardia Civil
---

I to je ta tona zaplijenjenog kokaina o kojoj je u srijedu novinarima govorio ministar policije Davor Božinović.

Povodom razbijanja ovog lanca u četvrtak se priopćenjem oglasilo Generalno državno odvjetništvo iz Frankfurta te Ured savezne kriminalističke policije Njemačke (BKA), koji su naveli kako su u srijedu, istovremeno kad i splitska policija, njihovi istražitelji izvršili brojna uhićenja i pretrese u Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Württembergu vezano za osobe osumnjičene da su pripadnici organizirane bande krijumčara velikih količina narkotika. U akciji je bilo uključeno više od tri stotine policajaca.

Od Bugara do Marokanaca

- Mjere su bile usmjerene na one osobe za koje se sumnja da su uključene u međunarodnu mrežu za koju se smatra da je početkom 2020. godine udružila snage za distribuciju kokaina u količinama od više stotina kilograma u području Rajne-Majne i pograničnim dijelovima susjednih europskih država. Operativne mjere provedene su u uskoj suradnji s Uredom za suzbijanje organiziranog kriminala u Splitu/Hrvatska i hrvatskim policijskim tijelima, koji provode paralelne istrage protiv osumnjičene skupine počinitelja. U zajedničkoj akciji, koja je uključivala i operativne mjere u Hrvatskoj i Poljskoj, pretraženo je 30-ak nekretnina u zemlji i inozemstvu te je realizirano osam tjeralica, od čega šest u Njemačkoj.

Osumnjičenici su stari od 31 do 65 godina, a radi se o hrvatskim, srpskim, bugarskim, sjevernomakedonskim, crnogorskim, ruskim, austrijskim, iračkim, njemačko-marokanskim i njemačkim državljanima - ističe se u priopćenju, u kojem se navodi i da se istraga temelji na analizi komunikacije koju su osumnjičenici vodili preko kripto provajdera SkyECC.

---

image

Španjolski policajci sa zapljenjenom drogom

 

 

Guardia Civil
---

Prema tom priopćenju, tijekom 2020. kupljeno je nekoliko stotina kilograma kokaina od veletrgovaca u sjevernoj Njemačkoj i regiji Beneluxa te je distribuiran prvenstveno u područje Rajne-Majne i susjednih europskih zemalja, a za to se koristila mreža vozača kurira i upravitelja "bunkera". Vozila koja su koristili kuriri bila su opremljena profesionalno izrađenim skrovištima za krijumčarenje, a kokain za preprodaju i ostvarenu zaradu u gotovini pohranjivali su u nekoliko "bunker stanova" na području Frankfurta.

- Dana 19. rujna 2023. godine kurir koji je pripadao skupini uhićen je tijekom carinske kontrole dok se vraćao iz Belgije. U pretresu 30-ak objekata u zemlji i inozemstvu zaplijenjeni su brojni elektronički nosači podataka i dokumenata - navode njemački istražitelji, koji smatraju da je krijumčarenjem ostvarena protupravna imovinska korist od najmanje 1,6 milijuna eura.

Zanimljivo je i da je u grupi državnih odvjetnika u Frankfurtu koja je osnovana još u travnju 2000. godine kako bi se bavila ovim slučajem bilo uključeno deset državnih tužitelja predvođenih višim državnim odvjetnikom kao voditeljem odjela.

U Splitu je, pak, sav dio posla oko "slaganja mozaika" i koordinacije uhićenja obavila samo jedna jedina zamjenica USKOK-a, Natalija Petković, dok joj je kod saslušanja uhićenih osumnjičenika pomogla još jedna nedavno pridošla zamjenica.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Guardia Civil FOTO MUP Guardia Civil Guardia Civil Guardia Civil Guardia Civil Guardia Civil/ Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić /Cropix
Guardia Civil

Akcija ”Falkuša” razbila je akciju ”Balkanskog kartela”

FOTO MUP

Petrak je suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke ”Boxing promotion Salona” te jedan od osnivača i prokurista građevinske tvrtke ”Ersa Adriatic” d.o.o. iz Zagreba. Danas je bjegunac pred policijom

Guardia Civil

Gotovo tona kokaina koju je policija uhapsila, a švercala ga je zločinačka organizacija

Guardia Civil

Oko 160 nautičkih milja od Kanara jedrilicu zaustavljaju Španjolci, pronalaze 49 torbi s gotovo tonom kokaina te uhićuju trojicu koji su poslije i osuđeni u Španjolskoj

 

Guardia Civil

Španjolski policajci sa zapljenjenom drogom

 

 

Ante Čizmić/Cropix

Ulaz u zgradu na splitskom Žnjanu u kojoj je i Petrakov stan

 

 

Ante Čizmić /Cropix

Žnjanska zgrada u kojoj je Petrakov stan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/solinjanin-je-mozak-zlocinacke-koja-je-na-udaru-nase-i-njemacke-policije-a-tko-su-messi-bambi-master-yoda-i-turci-1329973 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5b95647eb055868a75ea7db5274967cabe23c012 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+mozak+zlo%C4%8Dina%C4%8Dke+koja+je+na+udaru+na%C5%A1e+i+njema%C4%8Dke+policije%2Ca+tko+su+Messi%2C+Bambi%2C+Master+Yoda%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsolinjanin-je-mozak-zlocinacke-koja-je-na-udaru-nase-i-njemacke-policije-a-tko-su-messi-bambi-master-yoda-i-turci-1329973 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsolinjanin-je-mozak-zlocinacke-koja-je-na-udaru-nase-i-njemacke-policije-a-tko-su-messi-bambi-master-yoda-i-turci-1329973 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOKAIN, ATENTATI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaKOKAIN, ATENTATI...

Tko je mozak zločinačke koja je na udaru naše i njemačke policije,a tko su Messi, Bambi, Master Yoda?

Piše Vladimir Urukalo
12. listopada 2023. - 20:03

Nenad Petrak, 43-godišnji suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke "Boxing promotion Salona" te jedan od osnivača i prokurista građevinske tvrtke "Ersa Adriatic" d.o.o. iz Zagreba, glavna je karika i osnivač zločinačkog udruženja, dio čijih je članova u srijedu uhićen na području Splita, Solina i Kaštela u akciji PNUSKOK-a i policije koju je koordinirao USKOK i Generalno državno odvjetništvo Frankfurt na Majni iz Savezne Republike Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:57