StoryEditorOCM
Crna kronikapod velom tajne

Poduzetniku osuđenom zbog prevare izgubio se svaki trag, sa sobom poveo i dvoje djece. Jedan detalj posebno je čudan

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
15. lipnja 2023. - 10:31

Posrnuli zagrebački poduzetnik Nedim Novalić (44) od travnja 2017. nalazi se na sudskoj tjeralici, a od 19. veljače 2018. se službeno vodi i kao nestala osoba jer je tada obitelj prijavila njegov odlazak u nepoznato s dvoje malene dječice iz stana u zagrebačkom Prečkom.

I dok je njegov nestanak s djecom i dalje obavijen velom tajne, hrvatski organi progona ga nisu zaboravili zbog poduzetničkog muljanja sa zlatnim polugama. Općinski kazneni sud u Zagrebu je Novalića nepravomoćno u odsutnosti osudio zbog prevare na uvjetnih godinu dana zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje, piše Jutarnji list.

Prema optužnici, Novalić je od lipnja do 12. srpnja 2016. godine na Trgu Ante Starčevića i Hovaćanskoj lažno predočio Josipu Š. da se njegova tvrtka Sinergija koncept j.d.o.o., u kojoj je on direktor, bavi kupnjom i prodajom zlatnih poluga. Ujedno mu je naglasio i da je vanjski suradnik njemačke tvrtke Golden gates ponudivši mu da za 75 300 kuna može kupiti zlatne poluge iako je znao da to nije istina. Naivni Josip Š. je stoga s Novalićem sklopio zahtjev za zlatnim depozitom uplativši mu novac na račun tvrtke, međutim zlatne poluge a potom ni svoj novac više nikada nije vidio.

- Nedima sam upoznao preko pokojnog prijatelja 2005. i bio je suvlasnik u tvrtki UVB koja se bavila posredovanjem i savjetovanjem za životno osiguranje. Preko Nedima sam ugovorio životno na 20 godina, a s obzirom da sam stekao u njega povjerenje u proljeće 2016., kad me nazvao, razgovarali smo oko kupnje zlatnih poluga u kafiću u Importanne centru. Donio je obrazac Zahtjeva za zlatni depozit sa logom njemačke firme i nisam imao razloga sumnjati u prevaru.

Font slova je bio sitan pa sam ga tražio da donese drugi obrazac s većim slovima jer sam netom prije bio skinuo dioptriju, ali mi je rekao da to tako mora biti. Bilo mi je već tada sumnjilo, ali sam potpisao nakon trećeg susreta. Uvjerio me da je posao unosan i da ću kroz dvije godine osjetiti isplativost ulaganja i da ću moći podići novac jer će porasti cijena zlata, a poluge koje sam ja planirao kupiti rekao je da će biti deponirane u Njemačkoj – ispričao je oštećeni Josip Š. koji je na račun Novalićeve firme uplatio 10.000 eura.

image

nedim nedim

Nestali.hr

Zvao ga je potom nekoliko puta da vidi je li posao dobro prošao, međutim nije mu se javljao, a kad je otišao na adresu tvrtke na Horvaćanskoj nikoga nije bilo. Da bi ga 23. rujna 2016. slučajno sreo na ulici.

- Rekao mi je Nedim da su mu ukrali mobitel i da ima novi broj pa mi je dao novi. Obećao mi se sutradan javiti, ali nije pa sam mu uputio pismo zatraživši povrat novca. Ni na pismo odgovorio nije pa sam u listopadu 2016. poslao e-mail tvrtki Golden Gates Edelmetalle u RH, tvrtki Protected usluge i njihovoj direktorici te doznao kroz komunikaciju da je Novalić prije bio njihov agent ali da već duže vrijeme ne surađuju. Osjećam se prevarenim – napomenula je Novalićeva žrtva.

Inače, nedugo nakon prijave nestanka, razgovarali smo s Novalićevim ocem koji nije pronalazio riječi kojima bi opisao tugu, očaj i nemoć kad je doznao za bijeg. Izrazio je nadu u pozitivan i što skoriji ishod slučaja. Jednako zabrinuta bila je i prabaka nestale dječice kao i supruga odbjeglog muškarca za kojim se traga nešto više od pet godina. Unatoč nizu pokušaja, s odmakom od pet godina, do članova obitelji nismo uspjeli doći da vidimo imaju li ikakvih saznanja.

Podsjetimo, Novalić je bio direktor dviju tvrtki. Tvrtku za savjetovanje Sinergija koncept j.d.o.o. osnovao je 2014., a Urban Performance j.d.o.o., osnovanu iste godine, preuzeo je od svoje partnerice dvije godine poslije. Problemi koji su se počeli nakupljati rezultirali su bijegom s adrese boravka i prebivališta koja je za tijela gonjenja bila nepoznata od kraja ožujka 2017, a godinu poslije mu je bila poništena i osobna iskaznica.

No, još je najčudnije u cijeloj toj priči je što se Novalić od travnja 2017. nalazio na tjeralici te je nedostupan hrvatskom pravosuđu zbog djela računalne prevare. Pa se nameće zaključak da se 10 mjeseci, sve do službenog nestanka i prijave policiji, kao lice s tjeralice normalno kretao gradom. U nepoznato je pobjegao sa tromjesečnom bebom i sinčićem od godinu i pol. Za njim policija i dalje traga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:42