stdClass Object ( [id] => 1369893 [title] => Nakon 21 godinu presuda za požar u Adriachemovu skladištu, Orbico mora platiti 1,5 milijuna €!; Roglić: Svjetska sramota [alias] => nakon-21-godinu-presuda-za-pozar-u-adriachemovu-skladistu-orbico-mora-platiti-1-5-milijuna-roglic-svjetska-sramota [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još jedan uspjeh hrvatskog pravosuđa! Gotovo 21 godinu nakon katastrofalnog požara u Kaštel Sućurcu donesena je presuda (istina drugi put, prva je ukinuta nakon određenih pravnih "klipova kukuruza" u procesu) – ukupno tek nešto manje od 1,5 milijuna eura poznata hrvatska kompanija Orbico mora platiti Adriachemu jer je te noći s 22. na 23. lipnja 2003. godine praktički sve iz golemog skladišta otišlo u dim.

Zapravo ne Adriachemu nego Adriachemu d.d. Kaštel Sućurac u stečaju. Ne, ipak ne, nije ni to pravo ime tužitelja, nego – Stečajna masa iza Adriachema d.d. Kaštel Sućurac u stečaju, na tu "firmu" glasi presuda! Postupak za naknadu štete se, jelte, malo odužio pa je kaštelanska firma u međuvremenu uspjela ne samo otići u stečaj nego se i raskomadala te je od nje ostala samo stečajna masa, a to znači naravno i stečajni upravitelj te nekakva potraživanja...

No to je potpuno druga priča, vratimo se mi na požar u kojem je izgorjelo vremešno skladište u Sućurcu, uz cestu Franje Tuđmana. Predmet spora koji traje više desetljeća je požar u kojem je izgorjela hala koju je Orbico koristio još od listopada 1998. godine. Skladište i kancelarijski prostor od 1724 metra četvorna su uništeni u požaru, a objekt (drugu polovicu je koristila firma Kerum, no taj dio skladišta sa sadržajem još jedne propale firme su vatrogasci uspjeli spasiti) je postao neupotrebljiv. Ključni navod iz tužbe, o čemu će se idućih godina voditi pravna borba te provoditi brojna vještačenja, jest da je upravo Orbico kao zakupnik prostora odgovoran za požar!

"... U skladišnom prostoru nepravilno i bez nužnog nadzora koristio je više plinskih boca ispunjenih plinom te viličare na plinski pogon na kojima je također bila montirana plinska boca... Tuženik je propustio vršiti nužni nadzor...", najvažniji je dio tužbe kaštelanske firme koja je bila vlasnik prostora, dok je stav Orbica da uzrok požara nije sa sigurnošću utvrđen te da su plinske boce bile potpuno sigurne.

"Tužitelj je odgovoran za zgradu i stare električne instalacije te se postavlja pitanje je li instalacije opteretio uređajima drugog, susjednog zakupnika (Kerum d.o.o.), je li postupao s pažnjom dobroga gospodara, je li osigurao objekt od požara, zašto hidrantna mreža nije bila u funkciji pa vatrogasci nisu imali vode za gašenje..."

Nisu se složili ni s iznosom tužbe, naravno. Iz bivšeg Adriachema, zapravo stečajni upravitelj Predrag Filajdić iz Slavonskog Broda, a zastupa ih stari lisac Vinko Ljubičić (preciznije njegov odvjetnički ured), traže oko 17 milijuna bivših kuna za štetu na objektu plus nešto više od 300 tisuća eura propuštene zarade. Taj iznos, očekivano, nikako nije dobro sjeo Orbicu ni njegovom zastupniku odvjetniku Vladimiru Modriću iz Zagreba...

U postupku je, dakle, svima je to bilo jasno, trebalo utvrditi točan uzrok izbijanja požara, a kada se to utvrdi, onda bi se moglo znati i čija je bila odgovornost spriječiti nastajanje katastrofalne plamene stihije. E, međutim, to nikad nije najjednostavnije, pogotovo nije kad su u pitanju milijuni. Pa su tako, moramo biti iskreni i prema splitskom Općinskom sudu koji je ovisio o rezultatima vještačenja, prolazile godine dok su se ispitivali različiti eksperti. Također se sve oduljilo, a to su one pravne začkoljice koje "guše" rješavanje spisa, zbog činjenice da je 2015. godine sud donio rješenje o prekidu postupka jer je nad Adriachemom tad otvoren stečaj, ali je par mjeseci kasnije doneseno novo rješenje o nastavku postupka. Predmet je dobio i novi poslovni broj, što se zapravo dogodilo dva puta – a sve to dodatno je oduljilo tijek ovog procesa.

Nije za nas naravno bitno znati baš sve detalje slučaja čija se presuda raširila na 27 stranica. A o uzrocima požara govorili su kroz godine brojni eksperti – počevši od ekipe Centra za kriminalistička istraživanja "Ivan Vučetić" u mjesecima nakon što je vatra poharala Orbicovo skladište, pa preko vještaka za požare i eksplozije Slobodana Kocijana koji je izradio pisani nalaz i mišljenje, sve do finalnog vještačenja koje je sud povjerio Građevinskom fakultetu u Zagrebu i dvoje njihovih stručnjaka.

I, što su na koncu zaključili? Da je "središte požarnog djelovanja s maksimalnim toplinskim učinkom bilo u jugozapadnom dijelu skladišta" (jer su postojali različiti iskazi svjedoka); da su plinske boce eksplodirale tek nakon 15 do 20 minuta od početka požara kao posljedica visokih temperatura (oštećenja na plinskim bocama su karakteristična pojavi BLEVE efekta, "eksplozivna ekspanzija vrućih para ukapljenih plinova pod tlakom") zbog čega zaključuju da uzrok požara nije iniciranje eksplozivne plinske smjese propan-butana i zraka; te da se potencijalna pojava kratkog spoja na električnim instalacijama i uslijed toga zapaljenje robe u skladištu zbog proteka vremena i nedostatka materijalnih dokaza – nije mogla razjasniti. U konačnom mišljenju vještaci su izjavili da se na temelju dostupnih informacija i analizom raspoloživih dokumenata u spisu "ne može točno utvrditi uzrok požara u skladištu".

Naveli su doduše moguće uzroke: kvar na unutarnjim električnim instalacijama skladišta, kvar na električnim instalacijama plinskog viličara (u mirovanju) i kvar na električnim uređajima u skladištu (primjerice u kancelariji poslovođe skladišta).

Zanimljivo, iako su dakle vještaci s Građevinskog fakulteta u Zagrebu izrijekom naveli da s visokom sigurnošću mogu utvrditi kako "pojava zapaljive plinske smjese nije uzrok požara u skladištu" (s obzirom na dobru provjetrenost prostora te veliki volumen, eksplozivna smjesa bi mogla postojati u određenim džepovima mirujućeg zraka, odnosno tzv. stagnantnim zonama), sud je povjerovao stavu ranije ispitanog vještaka za eksplozije i požare Kocijana.

---

image

Razočaran sam, nema šanse da smo mi odgovorni za taj požar, kazao nam je Roglić

Ivana Nobilo/Cropix
---

Požar je po njegovu mišljenju nastao upravo zapaljenjem plinske smjese stvorene u skladišnom prostoru, a uslijed nekontroliranog ispuštanja plina iz plinske boce te je do zapaljenja plinske smjese došlo zbog kvara (iskrenja, pregrijavanja) na elektroinstalaciji ili električnim uređajima, stav je splitskog suda. A prema njihovoj prvostupanjskoj presudi, tuženik (dakle Orbico) "nije uspio dokazati da je do požara došlo na bilo koji drugi način koji bi bio rezultat radnji ili propusta tužitelja", dakle Adriachema. Citirat ćemo taj dio obrazloženja presude:

"Pozicija tuženika u ovom sporu bila je jasna: njegova odgovornost kao imatelja opasne stvari je objektivna i smatra se da šteta koja je nastala tužitelju potječe od te stvari, odnosno od plinskog viličara, a te se odgovornosti mogao osloboditi samo u slučaju da je uspio dokazati da plinski viličar nije bio uzrok štete ili da je do štete došlo u cijelosti ili djelomično radnjom oštećenika. Prema ocjeni ovog suda, tuženik u ovom postupku nije uspio dokazati da šteta nije nastala od opasne stvari – plinskog viličara niti je uspio dokazati da je do štete došlo radi neke konkretne radnje ili propusta tužitelja."

Tako je zaključio splitski sud, i u tri točke dodijelio "Stečajnoj masi iza Adriachema d.d. Kaštel Sućurac u stečaju" gotovo milijun i pol eura: 791.494 eura zbog građevinske štete na skladištu nastale u požaru, zbog izmakle dobiti (8691,96 eura na period od 53 mjeseca) u ukupnom iznosu od 460.673,88 eura te konačno nešto više od 200 tisuća eura na ime troškova postupka.

– Ovo je jedna totalna sramota, svjetska sramota! – ogorčen je i više nego spreman na kratki komentar presude bio Branko Roglić, poznati hrvatski poduzetnik i vlasnik Orbica. Najavio je žalbu na sudsku odluku, a nije se mogao suspregnuti od još nekoliko rečenica komentara...

– Nema više nitko novaca pa su nanjušili da bi se kod nas mogli naplatiti, od mojih radnika uzimati! Cijela zgrada u kojoj smo bili Kerum i mi pola-pola je vrijedila nekih 200-300 tisuća eura! Ajde, i roba je uništena u požaru, ali je to naplaćeno od osiguranja... Mah, ne znam što bih rekao, toliko sam razočaran, nema šanse da smo mi odgovorni za taj požar, dva dana nije nikoga bilo u skladištu... – kazao nam je Roglić.

Potpuno drugačiji komentar je na drugoj strani, odvjetnik Vinko Ljubičić je bio zadovoljan presudom.

– Istina, postupak je trajao dugo, ali smatram da je sud utvrdio sve relevantne činjenice i da će ovakva presuda opstati i u slučaju eventualne žalbe.

---

image

Odvjetnik Vinko Ljubičić je zadovoljan

Saša Burić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uspjeh pravosuđa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => uspjeh pravosuđa 2 0 8246 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-06 10:38:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mario Matana [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-06 15:12:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-06 15:12:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nakon 21 godinu presuda za požar u Adriachemovu skladištu - Orbico mora platiti 1,5 milijuna €! Roglić: Svjetska sramota page_title=Nakon 21 godinu presuda za požar u Adriachemovu skladištu - Orbico mora platiti 1,5 milijuna €! Roglić: Svjetska sramota [metakey] => orbico, branko roglić, Adriachem u stečaju, Vinko Ljubičić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26715315.png","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/25325741.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/20606946.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/Arhiva","Ivana Nobilo\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovo je jedna totalna sramota, svjetska sramota - tako je presudu komentirao Branko Rogli\u0107<\/p>","

Razo\u010daran sam, nema \u0161anse da smo mi odgovorni za taj po\u017ear, kazao nam je Rogli\u0107<\/p>","

Odvjetnik Vinko Ljubi\u010di\u0107 je zadovoljan<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1409x924","hd_26715315_1920.png":"1920x1080","k_26715315_1280.png":"1280x1280","k_26715315_1024.png":"1024x1024","k_26715315_640.png":"640x640","k_26715315_480.png":"480x480","k_26715315_340.png":"340x340","k_26715315_220.png":"220x220","o_26715315_1280.png":"1280x839","o_26715315_1024.png":"1024x671","o_26715315_640.png":"640x419","o_26715315_480.png":"480x314","o_26715315_340.png":"340x222","o_26715315_220.png":"220x144","h_26715315_1280.png":"1280x854","h_26715315_1024.png":"1024x683","h_26715315_640.png":"640x427","h_26715315_480.png":"480x320","h_26715315_340.png":"340x227","h_26715315_220.png":"220x147","pp_26715315_1280.png":"1280x1628","pp_26715315_1024.png":"1024x1303","pp_26715315_640.png":"640x814","pp_26715315_480.png":"480x611","pp_26715315_340.png":"340x432","pp_26715315_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_25325741_1920.jpg":"1920x1080","k_25325741_1280.jpg":"1280x1280","k_25325741_1024.jpg":"1024x1024","k_25325741_640.jpg":"640x640","k_25325741_480.jpg":"480x480","k_25325741_340.jpg":"340x340","k_25325741_220.jpg":"220x220","o_25325741_1280.jpg":"1280x833","o_25325741_1024.jpg":"1024x666","o_25325741_640.jpg":"640x416","o_25325741_480.jpg":"480x312","o_25325741_340.jpg":"340x221","o_25325741_220.jpg":"220x143","h_25325741_1280.jpg":"1280x854","h_25325741_1024.jpg":"1024x683","h_25325741_640.jpg":"640x427","h_25325741_480.jpg":"480x320","h_25325741_340.jpg":"340x227","h_25325741_220.jpg":"220x147","pp_25325741_1280.jpg":"1280x1628","pp_25325741_1024.jpg":"1024x1303","pp_25325741_640.jpg":"640x814","pp_25325741_480.jpg":"480x611","pp_25325741_340.jpg":"340x432","pp_25325741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2722","hd_20606946_1920.jpg":"1920x1080","k_20606946_1280.jpg":"1280x1280","k_20606946_1024.jpg":"1024x1024","k_20606946_640.jpg":"640x640","k_20606946_480.jpg":"480x480","k_20606946_340.jpg":"340x340","k_20606946_220.jpg":"220x220","o_20606946_1280.jpg":"1280x1814","o_20606946_1024.jpg":"1024x1451","o_20606946_640.jpg":"640x907","o_20606946_480.jpg":"480x680","o_20606946_340.jpg":"340x482","o_20606946_220.jpg":"220x311","h_20606946_1280.jpg":"1280x854","h_20606946_1024.jpg":"1024x683","h_20606946_640.jpg":"640x427","h_20606946_480.jpg":"480x320","h_20606946_340.jpg":"340x227","h_20606946_220.jpg":"220x147","pp_20606946_1280.jpg":"1280x1628","pp_20606946_1024.jpg":"1024x1303","pp_20606946_640.jpg":"640x814","pp_20606946_480.jpg":"480x611","pp_20606946_340.jpg":"340x432","pp_20606946_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7499885 Threads: 7 Questions: 1538662367 Slow queries: 4680882 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110880997 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/nakon-21-godinu-presuda-za-pozar-u-adriachemovu-skladistu-orbico-mora-platiti-1-5-milijuna-roglic-svjetska-sramota-1369893 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/nakon-21-godinu-presuda-za-pozar-u-adriachemovu-skladistu-orbico-mora-platiti-1-5-milijuna-roglic-svjetska-sramota-1369893?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 192998 [name] => orbico [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => orbico [link] => /tag/orbico ) [1] => stdClass Object ( [id] => 304946 [name] => Branko Roglić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-roglic [link] => /tag/branko-roglic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 750634 [name] => Adriachem u stečaju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-06 15:11:55 [main_article_id] => 0 [alias] => adriachem-u-stecaju [link] => /tag/adriachem-u-stecaju ) [3] => stdClass Object ( [id] => 425029 [name] => Vinko Ljubičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-ljubicic [link] => /tag/vinko-ljubicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uspjeh pravosuđa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon 21 godinu presuda za požar u Adriachemovu skladištu, Orbico mora platiti 1,5 milijuna €!; Roglić: Svjetska sramota [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-02-33-39-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26715315.png [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/Arhiva [mainImageDesc] =>

Ovo je jedna totalna sramota, svjetska sramota - tako je presudu komentirao Branko Roglić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26715315.png [title] =>

Ovo je jedna totalna sramota, svjetska sramota - tako je presudu komentirao Branko Roglić

Cropix/Arhiva ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/25325741.jpg [title] =>

Razočaran sam, nema šanse da smo mi odgovorni za taj požar, kazao nam je Roglić

Ivana Nobilo/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/20606946.jpg [title] =>

Odvjetnik Vinko Ljubičić je zadovoljan

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još jedan uspjeh hrvatskog pravosuđa! Gotovo 21 godinu nakon katastrofalnog požara u Kaštel Sućurcu donesena je presuda (istina drugi put, prva je ukinuta nakon određenih pravnih "klipova kukuruza" u procesu) – ukupno tek nešto manje od 1,5 milijuna eura poznata hrvatska kompanija Orbico mora platiti Adriachemu jer je te noći s 22. na 23. lipnja 2003. godine praktički sve iz golemog skladišta otišlo u dim.

Zapravo ne Adriachemu nego Adriachemu d.d. Kaštel Sućurac u stečaju. Ne, ipak ne, nije ni to pravo ime tužitelja, nego – Stečajna masa iza Adriachema d.d. Kaštel Sućurac u stečaju, na tu "firmu" glasi presuda! Postupak za naknadu štete se, jelte, malo odužio pa je kaštelanska firma u međuvremenu uspjela ne samo otići u stečaj nego se i raskomadala te je od nje ostala samo stečajna masa, a to znači naravno i stečajni upravitelj te nekakva potraživanja...

No to je potpuno druga priča, vratimo se mi na požar u kojem je izgorjelo vremešno skladište u Sućurcu, uz cestu Franje Tuđmana. Predmet spora koji traje više desetljeća je požar u kojem je izgorjela hala koju je Orbico koristio još od listopada 1998. godine. Skladište i kancelarijski prostor od 1724 metra četvorna su uništeni u požaru, a objekt (drugu polovicu je koristila firma Kerum, no taj dio skladišta sa sadržajem još jedne propale firme su vatrogasci uspjeli spasiti) je postao neupotrebljiv. Ključni navod iz tužbe, o čemu će se idućih godina voditi pravna borba te provoditi brojna vještačenja, jest da je upravo Orbico kao zakupnik prostora odgovoran za požar!

"... U skladišnom prostoru nepravilno i bez nužnog nadzora koristio je više plinskih boca ispunjenih plinom te viličare na plinski pogon na kojima je također bila montirana plinska boca... Tuženik je propustio vršiti nužni nadzor...", najvažniji je dio tužbe kaštelanske firme koja je bila vlasnik prostora, dok je stav Orbica da uzrok požara nije sa sigurnošću utvrđen te da su plinske boce bile potpuno sigurne.

"Tužitelj je odgovoran za zgradu i stare električne instalacije te se postavlja pitanje je li instalacije opteretio uređajima drugog, susjednog zakupnika (Kerum d.o.o.), je li postupao s pažnjom dobroga gospodara, je li osigurao objekt od požara, zašto hidrantna mreža nije bila u funkciji pa vatrogasci nisu imali vode za gašenje..."

Nisu se složili ni s iznosom tužbe, naravno. Iz bivšeg Adriachema, zapravo stečajni upravitelj Predrag Filajdić iz Slavonskog Broda, a zastupa ih stari lisac Vinko Ljubičić (preciznije njegov odvjetnički ured), traže oko 17 milijuna bivših kuna za štetu na objektu plus nešto više od 300 tisuća eura propuštene zarade. Taj iznos, očekivano, nikako nije dobro sjeo Orbicu ni njegovom zastupniku odvjetniku Vladimiru Modriću iz Zagreba...

U postupku je, dakle, svima je to bilo jasno, trebalo utvrditi točan uzrok izbijanja požara, a kada se to utvrdi, onda bi se moglo znati i čija je bila odgovornost spriječiti nastajanje katastrofalne plamene stihije. E, međutim, to nikad nije najjednostavnije, pogotovo nije kad su u pitanju milijuni. Pa su tako, moramo biti iskreni i prema splitskom Općinskom sudu koji je ovisio o rezultatima vještačenja, prolazile godine dok su se ispitivali različiti eksperti. Također se sve oduljilo, a to su one pravne začkoljice koje "guše" rješavanje spisa, zbog činjenice da je 2015. godine sud donio rješenje o prekidu postupka jer je nad Adriachemom tad otvoren stečaj, ali je par mjeseci kasnije doneseno novo rješenje o nastavku postupka. Predmet je dobio i novi poslovni broj, što se zapravo dogodilo dva puta – a sve to dodatno je oduljilo tijek ovog procesa.

Nije za nas naravno bitno znati baš sve detalje slučaja čija se presuda raširila na 27 stranica. A o uzrocima požara govorili su kroz godine brojni eksperti – počevši od ekipe Centra za kriminalistička istraživanja "Ivan Vučetić" u mjesecima nakon što je vatra poharala Orbicovo skladište, pa preko vještaka za požare i eksplozije Slobodana Kocijana koji je izradio pisani nalaz i mišljenje, sve do finalnog vještačenja koje je sud povjerio Građevinskom fakultetu u Zagrebu i dvoje njihovih stručnjaka.

I, što su na koncu zaključili? Da je "središte požarnog djelovanja s maksimalnim toplinskim učinkom bilo u jugozapadnom dijelu skladišta" (jer su postojali različiti iskazi svjedoka); da su plinske boce eksplodirale tek nakon 15 do 20 minuta od početka požara kao posljedica visokih temperatura (oštećenja na plinskim bocama su karakteristična pojavi BLEVE efekta, "eksplozivna ekspanzija vrućih para ukapljenih plinova pod tlakom") zbog čega zaključuju da uzrok požara nije iniciranje eksplozivne plinske smjese propan-butana i zraka; te da se potencijalna pojava kratkog spoja na električnim instalacijama i uslijed toga zapaljenje robe u skladištu zbog proteka vremena i nedostatka materijalnih dokaza – nije mogla razjasniti. U konačnom mišljenju vještaci su izjavili da se na temelju dostupnih informacija i analizom raspoloživih dokumenata u spisu "ne može točno utvrditi uzrok požara u skladištu".

Naveli su doduše moguće uzroke: kvar na unutarnjim električnim instalacijama skladišta, kvar na električnim instalacijama plinskog viličara (u mirovanju) i kvar na električnim uređajima u skladištu (primjerice u kancelariji poslovođe skladišta).

Zanimljivo, iako su dakle vještaci s Građevinskog fakulteta u Zagrebu izrijekom naveli da s visokom sigurnošću mogu utvrditi kako "pojava zapaljive plinske smjese nije uzrok požara u skladištu" (s obzirom na dobru provjetrenost prostora te veliki volumen, eksplozivna smjesa bi mogla postojati u određenim džepovima mirujućeg zraka, odnosno tzv. stagnantnim zonama), sud je povjerovao stavu ranije ispitanog vještaka za eksplozije i požare Kocijana.

---

image

Razočaran sam, nema šanse da smo mi odgovorni za taj požar, kazao nam je Roglić

Ivana Nobilo/Cropix
---

Požar je po njegovu mišljenju nastao upravo zapaljenjem plinske smjese stvorene u skladišnom prostoru, a uslijed nekontroliranog ispuštanja plina iz plinske boce te je do zapaljenja plinske smjese došlo zbog kvara (iskrenja, pregrijavanja) na elektroinstalaciji ili električnim uređajima, stav je splitskog suda. A prema njihovoj prvostupanjskoj presudi, tuženik (dakle Orbico) "nije uspio dokazati da je do požara došlo na bilo koji drugi način koji bi bio rezultat radnji ili propusta tužitelja", dakle Adriachema. Citirat ćemo taj dio obrazloženja presude:

"Pozicija tuženika u ovom sporu bila je jasna: njegova odgovornost kao imatelja opasne stvari je objektivna i smatra se da šteta koja je nastala tužitelju potječe od te stvari, odnosno od plinskog viličara, a te se odgovornosti mogao osloboditi samo u slučaju da je uspio dokazati da plinski viličar nije bio uzrok štete ili da je do štete došlo u cijelosti ili djelomično radnjom oštećenika. Prema ocjeni ovog suda, tuženik u ovom postupku nije uspio dokazati da šteta nije nastala od opasne stvari – plinskog viličara niti je uspio dokazati da je do štete došlo radi neke konkretne radnje ili propusta tužitelja."

Tako je zaključio splitski sud, i u tri točke dodijelio "Stečajnoj masi iza Adriachema d.d. Kaštel Sućurac u stečaju" gotovo milijun i pol eura: 791.494 eura zbog građevinske štete na skladištu nastale u požaru, zbog izmakle dobiti (8691,96 eura na period od 53 mjeseca) u ukupnom iznosu od 460.673,88 eura te konačno nešto više od 200 tisuća eura na ime troškova postupka.

– Ovo je jedna totalna sramota, svjetska sramota! – ogorčen je i više nego spreman na kratki komentar presude bio Branko Roglić, poznati hrvatski poduzetnik i vlasnik Orbica. Najavio je žalbu na sudsku odluku, a nije se mogao suspregnuti od još nekoliko rečenica komentara...

– Nema više nitko novaca pa su nanjušili da bi se kod nas mogli naplatiti, od mojih radnika uzimati! Cijela zgrada u kojoj smo bili Kerum i mi pola-pola je vrijedila nekih 200-300 tisuća eura! Ajde, i roba je uništena u požaru, ali je to naplaćeno od osiguranja... Mah, ne znam što bih rekao, toliko sam razočaran, nema šanse da smo mi odgovorni za taj požar, dva dana nije nikoga bilo u skladištu... – kazao nam je Roglić.

Potpuno drugačiji komentar je na drugoj strani, odvjetnik Vinko Ljubičić je bio zadovoljan presudom.

– Istina, postupak je trajao dugo, ali smatram da je sud utvrdio sve relevantne činjenice i da će ovakva presuda opstati i u slučaju eventualne žalbe.

---

image

Odvjetnik Vinko Ljubičić je zadovoljan

Saša Burić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/Arhiva Ivana Nobilo/Cropix Saša Burić/Cropix
Cropix/Arhiva

Ovo je jedna totalna sramota, svjetska sramota - tako je presudu komentirao Branko Roglić

Ivana Nobilo/Cropix

Razočaran sam, nema šanse da smo mi odgovorni za taj požar, kazao nam je Roglić

Saša Burić/Cropix

Odvjetnik Vinko Ljubičić je zadovoljan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/nakon-21-godinu-presuda-za-pozar-u-adriachemovu-skladistu-orbico-mora-platiti-1-5-milijuna-roglic-svjetska-sramota-1369893 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=720a4a2cf59da19b806ad776b0fc63381a6f0b12 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+21+godinu+presuda+za+po%C5%BEar+u+Adriachemovu+skladi%C5%A1tu%2C+Orbico+mora+platiti+1%2C5+milijuna+%E2%82%AC%21%3B+Rogli%C4%87%3A+Svjetska+sramota&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fnakon-21-godinu-presuda-za-pozar-u-adriachemovu-skladistu-orbico-mora-platiti-1-5-milijuna-roglic-svjetska-sramota-1369893 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fnakon-21-godinu-presuda-za-pozar-u-adriachemovu-skladistu-orbico-mora-platiti-1-5-milijuna-roglic-svjetska-sramota-1369893 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uspjeh pravosuđa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikauspjeh pravosuđa

Nakon 21 godinu presuda za požar u Adriachemovu skladištu, Orbico mora platiti 1,5 milijuna €!; Roglić: Svjetska sramota

Piše Mario Matana
6. ožujka 2024. - 16:12

Još jedan uspjeh hrvatskog pravosuđa! Gotovo 21 godinu nakon katastrofalnog požara u Kaštel Sućurcu donesena je presuda (istina drugi put, prva je ukinuta nakon određenih pravnih "klipova kukuruza" u procesu) – ukupno tek nešto manje od 1,5 milijuna eura poznata hrvatska kompanija Orbico mora platiti Adriachemu jer je te noći s 22. na 23. lipnja 2003. godine praktički sve iz golemog skladišta otišlo u dim.

Zapravo ne Adriachemu nego Adriachemu d.d. Kaštel Sućurac u stečaju. Ne, ipak ne, nije ni to pravo ime tužitelja, nego – Stečajna masa iza Adriachema d.d. Kaštel Sućurac u stečaju, na tu "firmu" glasi presuda! Postupak za naknadu štete se, jelte, malo odužio pa je kaštelanska firma u međuvremenu uspjela ne samo otići u stečaj nego se i raskomadala te je od nje ostala samo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 04:33