StoryEditorOCM
Crna kronikaje li KOKA?

Koju drogu je uzimao Matanić? Priznao je konzumiranje, ali nije se izjasnio što je koristio. No, pretpostavlja se...

7. travnja 2024. - 21:37

Svoje ponašanje prema kolegicama i slanje neprimjerenih poruka te stvaranje neugodnog ozračja tijekom zajedničkog rada poznati režiser Dalibor Matanić opravdao je konzumiranjem droge i alkohola. Izjavio je kako se sam prijavio na liječenje od ovisnosti te tek tada osvijestio posljedice svog ponašanja.

U svojoj isprici nije se izjasnio o kojim i kakvim opijatima se radi. Bez obzira na njegovu uvijenu izjavu, automatski se pretpostavilo kako se radi o uživanju kokaina. Stimulans je to koji pojačava libido i lako izaziva ovisnost. Izaziva osjećaj kratkotrajne euforije, energije i pričljivosti, ali mu je djelovanje kratkotrajno tako da ga uživaoci uzimaju tijekom cijele večeri, točnije jutara na afterima.

image
MUP

Snažan je stimulans središnjeg živčanog sustava koji povećava otpuštanje dopaminskih neurotransmitera u mozgu koji reguliraju zadovoljstvo i pokrete. Kokain u prahu se ušmrkava ili se topi u vodi i ubrizga u krvotok. Intenzitet i trajanje kokaina ovisi o tome kako se koristi.

Kokain koji se ubrizgava ili puši vrlo brzo oslobađa drogu u krvotok i mozak čim se postigne brži i jači, ali kraće trajan osjećaj zadovoljstva nego kod ušmrkavanja. Užitak ušmrkavanja kokaina može trajati od 15 do 30 minuta, dok užitak pušenja može trajati pet do deset minuta.

Konzumenti ga ušmrkavaju i s golih dijelova tijela u fazama kada partiji prerastu u orgije jer se radi o drogi koja smanjuje inhibicije i povećava seksualnu želju. Na putenim zabavama je navedena droga jedna od omiljenih i iz razloga što pojačava izdržljivost.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kod kokaina je uočljiva i promjena ponašanja tijekom dugotrajnog uzimanja. Konzumenti se sve teže kontroliraju te od prvotnog "sindroma Boga" klize sve dublje paranoje koje izazivaju epizode nekontrolirane agresije.

No, zbog potrebe da se uzima svako pola sata, sebi ga mogu priuštiti samo oni koji imaju dostatnu financijsku podlogu pošto gram košta 100 eura. Kilogram iste droge u nabavi dođe od 27.000 do 35.000 eura, a prije prodaje mu se masa povećava raznim suplementima poput paracetamola u prahu.

Time dileri sebi pojačavaju zaradu, a slabe djelovanje kokaina tako da kupci lošije “robe” upadaju u zamku da je moraju još češće uzimati te time brže trošiti zalihe.

Na području PU splitsko-dalmatinske tijekom prošle godine bilo je 214 zapljena s ukupno 11,7 kilograma kokaina. Proteklih godina među najvećim zapljenama bile su količine nađene kod osoba koje su donosile kokain iz Crne Gore.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Tako su splitski i triljski policajci na Dalmatini s više od dva kilograma uhitili 28-godišnjeg Crnogorca. Zbog sumnjivog ponašanja i sumnje da bi se u vozilu Passat bijele bole mogli nalaziti predmeti kaznenog djela angažiran je službeni pas za detekciju droga.

Pomoću magneta i daljinskog upravljača otvorili su posebno izrađeni i preuređeni spremnik iza ekrana navigacije u predjelu instrument table, a zatim su iz spremnika izvukli dvije plastične prozirne vrećice u kojima su se nalazila dva pravokutna paketa koja su na sebi imala natpis "Dior".

Unutar tih paketa nalazila se bijela praškasto - grumenasta materija nalik na kokain, ukupne mase oko 2 kg za koju je preliminarnim ispitivanjem utvrđeno da se radi o kokainu. Na zaplijenjenoj količini bi se u uličnoj prodaji zaradilo 200.000 eura. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 15:40