stdClass Object ( [id] => 239921 [title] => Lora 2 odgođena; Ispred suda skup potpore; Odvjetnik: Slučaj je protivan međunarodnom pravu [alias] => lora-2-odgodena-ispred-suda-skup-potpore-odvjetnik-slucaj-je-protivan-medunarodnom-pravu [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Zbog bolesti odvjetnika Vinka Gulišije, odgođeno je pripremno ročište u suđenju za zločine nad ratnim zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora.

Uz protestno okupljanje 30 – tak pripadnica Udruge žene Domovinskog rata iz Zadra, te pripadnika i udruge veterana 72. bojne Vojne policije, čiji su pripadnici bili i optuženici u ovom postupku, početak postupka tako je odgođen za 17 listopada.

U postupku poznatom pod nazivom Lora 2, u kojem se sudi Tomislavu Duiću, tadašnjem zapovjedniku Vojno-istražnog centra, njegovom zamjeniku Tonću Vrkiću, te vojnim policajcima Anti Gudiću, Anđelku Botiću i Emiliju Bunguru, optuženi se terete za zlostavljanja zarobljenih pripadnika neprijateljske vojske od kojih su trojica, Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić i ubijeni. Njihova su tijela nakon rata ekshumirana na području Livna.

Ostalo je tako nepoznanica koju će taktiku u obrani imati branitelji okrivljenih, od kojih su dvojica, Tomislav Duić i Emilio Bungur, u bijegu još od prvog, u međuvremenu pravomoćno okončanog, suđenja za zločine u Lori. Na tom prvom suđenju, žrtve zločina bili su civili koji su u Lori završili nakon krajnje krajnje dvojbene odluke o otvaranju istrage zbog pripremanja oružane pobune u kaštelanskom zaleđu u ljeto 1992. godine. Tu je istragu, utemeljenu na iskazu jednog svjedoka, u to vrijeme vodio Mladen Bajić, tadašnji zamjenik Vojnog tužitelja. Deset godina kasnije, vodio je istragu o zločinima nad pritvorenicima.

Nije, međutim, nepoznanica kakvu će taktiku imati odvjetnik Vinko Burazer, branitelj optuženog Bungura. Ispred suda, čekajući početak ročišta, novinarima je ponovio kako će tražiti obnovu postupka za Loru 1, dok je Lora 2 protivna međunarodnim konvencijama jer se ne može pružati pravna zaštita onima koji ne ratuju po međunarodnom pravu. Osim toga, smatra on, vrši se diskriminacija hrvatskih branitelja u odnosu na pripadnike neprijateljske vojske, a Osnovni kazneni zakon RH, preuzet kao pravna stečevina od SFRJ, i po kojem se sudilo sve do 1998. godine, nije usvojen na valjan način pa se stoga ne može niti primjenjivati.

Ukratko, u Lori je bilo dozvoljeno i ubijati i mučiti, proizlazi iz ovih tumačenja, a svi koji su osuđeni za bilo koje kazneno djelo od raspada Jugoslavije do 1998. godine, osuđeni su nezakonito.

Ostali odvjetnici nisu išli toliko u visinu, reklo bi se da su se okrenuli konkretnijim pitanjima kako iščupati klijente iz ovog postupka sa što manje štete. Naime, budu li optuženi na kraju i osuđeni, država će se od njih naplatiti štetu koju je isplatila, ili će isplatiti ako dođe do tužbi, žrtvama zlostavljanja i obiteljima ubijenih. To se već i dogodilo osuđenima u Lori 1: pojednice država "ganja" za preko dva milijuna kuna.

Odvjetnik Nediljko Ivančević tako smatra kako je optužnica, kao i u svim sličnim postupcima, usljed proteka vremena i drugih okolnosti, prilično široko postavljena. On je to i očekivao, a kao glavno pitanje koje će se postavljati tijekom postupka on navodi pitanje saslušanja svjedoka koji su zapravo ključni za utvrđivanje tko je od vojnih policajava konkretno što činio, i kome, u Lori. Riječ je o preživjelim zarobljenicima koji su boravli u Lori, njih ukupno 40-tak. Tijekom istrage bili su ispitivani zamolbenim putem u Beogradu ili Sarajevu, odnosno video vezom.

- Inzistirat ćemo da budu pozvani na sud putem međunarodne pravne pomoći, dakle da se saslušaju u sudnici, no kako će se sve razvijati, kakva će biti odluka suda, i kakva će biti procesna disciplina svjedoka, a pogotovo koliko bi to sve moglo trajati zaista je nezahvalno predviđati – kazao je odvjetnik Ivančević na pitanja novinara.

Marijo Kavain

NOVO


Odgođeno je pripremno ročište zbog bolesti odvjetnika Vinka Gulišije za 17. listopada ove godine. Udruga veterana Vojne policije i Žene Domovinskog rata ispred Suda su pružile potporu optuženima.

M.K.
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

NAJAVA


Pripremnim ročištem na Županijskom sudu u Splitu u utorak počinje suđenje za zločine nad ratnim zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora, odnosno u postupku koji je u javnosti poznat kao "Lora 2".

Dok se na prvom suđenju za zločine u Lori sudilo pripadnicima Vojne policije za ubojstva i zlostavljanja civila koji su bili pritvoreni zbog sumnji za pripremanje oružane pobune, "Lora 2" obuhvaća optužbe za ubojstva i mučenja zarobljenih pripadnika neprijateljske vojske.

U ovom novom postupku optuženi su Tomislav Duić, u to vrijeme zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora, njegov zamjenik Tonći Vrkić, te vojni policajci Ante Gudić, Anđelko Botić i Emilijo Bungur. U bijegu su Duić i Bungur.

Optužena petorka tereti se za smrt zarobljenika Dušana Jelića, Bojana Vesovića i Vlade Savića, koji su preminuli od posljedica torture, kao i za nanošenje teških ozljeda još najmanje njih osmorice. Prema optužnici, ukupno je 40 zarobljenika prošlo torturu Lore.

Premlaćivanja nogama i šakama, gumenim i palicama za bejzbol, spajanje na struju iz poljskog telefona, guranje pištolja u usta i lažna strijeljanja, prisiljavanje na seksualne radnje, lajanje iz psećih kućica i skupljanje otpadaka po dvorištu ustima bila je svakodnevica, prema optužnici, vojnih zarobljenika.

Mučenja nisu bili pošteđeni ni zarobljenici s ranama od vatrenog oružja, a u zlostavljanjima su, navodi optužnica, sudjelovale i druge nepoznate, vojne i civilne osobe.

Tijela ubijenih nakon smrti prebačena su iz Lore, pa je tako tijelo Bojana Vesovića, tada 18-godišnjaka, koji je u Loru doveden nakon što je kod Livna teško ranjen u prepone, pronađeno u masovnoj grobnici kod Tomislav Grada.

Tijela Dušana Jelića i Vlade Savića, mještani sela Ćajića kod Livna su pronašli na lokaciji Ćajić ponor. Nakon što je lokalna policija obavila očevid, pokopani su kao nepoznate osobe na pravoslavnom groblju u Glamoču.

Početak suđenja očekuje se u listopadu, a na suđenju bi trebali biti saslušani, kao svjedoci, bivši zarobljenici koji su preživjeli zlostavljanja.

Činjenica da će se postupak za "Loru 2" održati po novom Zakonu o kaznenom postupku, u skladu s pravnim tumačenjem Vrhovnog suda, bio je povod konferenciji za novinare održanoj u splitskom hotelu "Park" u organizaciji Koordinacije ratnih postrojbi i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije. Hrvatski branitelji zakinuti su za prava pred hrvatskim sudovima u odnosu na pripadnike neprijateljskih formacija, ustvrdili su na konferenciji.

Vinko Burazer, odvjetnik Emilija Bungura, tvrdi kako Županijski sud nastavlja s manipulacijama jer se postupak odvija po novom ZKP-u, a počinje s pripremnim ročištem na kojem nema javnosti.

Tvrdi i da je optužnica protivna Ženevskim konvencijama koje govore da se osobi ne može suditi po zakonu koji nije bio na snazi u vrijeme počinjenja djela. Po njegovu tumačenju, naime, Kazneni zakon nije bio donesen u Saboru po valjanoj proceduri. Unatoč svemu, vjeruje da će sudsko vijeće pošteno i profesionalno obaviti svoj posao.

– Ratni zarobljenici nisu bili mučeni, dijelili su iste prostore kao i čuvari, jeli su istu hranu. Cijeli taj prostor tzv. logora ima 66 kvadrata, slobodno otiđite i snimite to – pozvao je novinare Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge branitelja veterana Vojne policije.

Povjesničar, profesor Josip Jurčević, autor serije feljtona o Lori, problematizirao je ulogu donedavnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

– U slučaju "Lora" sadržana je paradigma hrvatskog pravosuđa. Kroz slučaj "Lora" uspijeva se imenom i prezimenom utvrditi korupcijska vertikala u hrvatskom pravosuđu. Središnja je osoba Mladen Bajić – rekao je Jurčević, dok je povjesničar Stjepan Lozo najavio kako će pokrenuti "antiklevetničku ligu Splita" te da će od gradonačelnika tražiti da zaštiti Split od kleveta.

Predsjednik Hvidre Split Mario Tomasović upozorio je da se Hrvatska sa svojim institucijama prometnula na suprotnu stranu, napomenuvši da je "Lora 2" nastavak haaške agonije.

– Više vrijedi jedan mrtav Srbin nego 500 Hrvata – ilustrirao je Tomasović, onako kako on to vidi, politiku hrvatskog pravosuđa prema ratnim zločinima.

'Moj suprug nije kriv'


Jagoda Bungur, supruga optuženog Emilija Bungura, kazala je kako njezin suprug nije kriv, te da je cijeli postupak za Loru pokrenut kako bi se visokog dužnosnika institucija RH zaštitilo od nečasnih radnji i od njegove vlastite prošlosti – misleći pritom na Mladena Bajića, u to vrijeme zamjenika vojnog tužitelja koji je vodio istragu nad skupinom civila osumnjičenih za pripremanje oružane pobune.

Marijo Kavain
Foto: Ilustracija CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za 17. listopada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-07-07 18:11:04 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-07-08 18:52:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-07-08 13:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12359 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/07\/07\/sud_lora7-080714_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/08\/PSD\/Lora\/07.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/08\/PSD\/Lora\/01.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/08\/PSD\/Lora\/02.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/08\/PSD\/Lora\/03.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/08\/PSD\/Lora\/04.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/08\/PSD\/Lora\/05.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/08\/PSD\/Lora\/06.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x465"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7691153 Threads: 1 Questions: 1625681625 Slow queries: 4828407 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111135571 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/lora-2-odgodena-ispred-suda-skup-potpore-odvjetnik-slucaj-je-protivan-medunarodnom-pravu-239921 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/lora-2-odgodena-ispred-suda-skup-potpore-odvjetnik-slucaj-je-protivan-medunarodnom-pravu-239921?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233542 [name] => lora2 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lora2 [link] => /tag/lora2 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za 17. listopada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lora 2 odgođena; Ispred suda skup potpore; Odvjetnik: Slučaj je protivan međunarodnom pravu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-08-16-30-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/07/sud_lora7-080714_thumb.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/07/sud_lora7-080714_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/08/PSD/Lora/07.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/08/PSD/Lora/01.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/08/PSD/Lora/02.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/08/PSD/Lora/03.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/08/PSD/Lora/04.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/08/PSD/Lora/05.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/08/PSD/Lora/06.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Zbog bolesti odvjetnika Vinka Gulišije, odgođeno je pripremno ročište u suđenju za zločine nad ratnim zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora.

Uz protestno okupljanje 30 – tak pripadnica Udruge žene Domovinskog rata iz Zadra, te pripadnika i udruge veterana 72. bojne Vojne policije, čiji su pripadnici bili i optuženici u ovom postupku, početak postupka tako je odgođen za 17 listopada.

U postupku poznatom pod nazivom Lora 2, u kojem se sudi Tomislavu Duiću, tadašnjem zapovjedniku Vojno-istražnog centra, njegovom zamjeniku Tonću Vrkiću, te vojnim policajcima Anti Gudiću, Anđelku Botiću i Emiliju Bunguru, optuženi se terete za zlostavljanja zarobljenih pripadnika neprijateljske vojske od kojih su trojica, Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić i ubijeni. Njihova su tijela nakon rata ekshumirana na području Livna.

Ostalo je tako nepoznanica koju će taktiku u obrani imati branitelji okrivljenih, od kojih su dvojica, Tomislav Duić i Emilio Bungur, u bijegu još od prvog, u međuvremenu pravomoćno okončanog, suđenja za zločine u Lori. Na tom prvom suđenju, žrtve zločina bili su civili koji su u Lori završili nakon krajnje krajnje dvojbene odluke o otvaranju istrage zbog pripremanja oružane pobune u kaštelanskom zaleđu u ljeto 1992. godine. Tu je istragu, utemeljenu na iskazu jednog svjedoka, u to vrijeme vodio Mladen Bajić, tadašnji zamjenik Vojnog tužitelja. Deset godina kasnije, vodio je istragu o zločinima nad pritvorenicima.

Nije, međutim, nepoznanica kakvu će taktiku imati odvjetnik Vinko Burazer, branitelj optuženog Bungura. Ispred suda, čekajući početak ročišta, novinarima je ponovio kako će tražiti obnovu postupka za Loru 1, dok je Lora 2 protivna međunarodnim konvencijama jer se ne može pružati pravna zaštita onima koji ne ratuju po međunarodnom pravu. Osim toga, smatra on, vrši se diskriminacija hrvatskih branitelja u odnosu na pripadnike neprijateljske vojske, a Osnovni kazneni zakon RH, preuzet kao pravna stečevina od SFRJ, i po kojem se sudilo sve do 1998. godine, nije usvojen na valjan način pa se stoga ne može niti primjenjivati.

Ukratko, u Lori je bilo dozvoljeno i ubijati i mučiti, proizlazi iz ovih tumačenja, a svi koji su osuđeni za bilo koje kazneno djelo od raspada Jugoslavije do 1998. godine, osuđeni su nezakonito.

Ostali odvjetnici nisu išli toliko u visinu, reklo bi se da su se okrenuli konkretnijim pitanjima kako iščupati klijente iz ovog postupka sa što manje štete. Naime, budu li optuženi na kraju i osuđeni, država će se od njih naplatiti štetu koju je isplatila, ili će isplatiti ako dođe do tužbi, žrtvama zlostavljanja i obiteljima ubijenih. To se već i dogodilo osuđenima u Lori 1: pojednice država "ganja" za preko dva milijuna kuna.

Odvjetnik Nediljko Ivančević tako smatra kako je optužnica, kao i u svim sličnim postupcima, usljed proteka vremena i drugih okolnosti, prilično široko postavljena. On je to i očekivao, a kao glavno pitanje koje će se postavljati tijekom postupka on navodi pitanje saslušanja svjedoka koji su zapravo ključni za utvrđivanje tko je od vojnih policajava konkretno što činio, i kome, u Lori. Riječ je o preživjelim zarobljenicima koji su boravli u Lori, njih ukupno 40-tak. Tijekom istrage bili su ispitivani zamolbenim putem u Beogradu ili Sarajevu, odnosno video vezom.

- Inzistirat ćemo da budu pozvani na sud putem međunarodne pravne pomoći, dakle da se saslušaju u sudnici, no kako će se sve razvijati, kakva će biti odluka suda, i kakva će biti procesna disciplina svjedoka, a pogotovo koliko bi to sve moglo trajati zaista je nezahvalno predviđati – kazao je odvjetnik Ivančević na pitanja novinara.

Marijo Kavain

NOVO


Odgođeno je pripremno ročište zbog bolesti odvjetnika Vinka Gulišije za 17. listopada ove godine. Udruga veterana Vojne policije i Žene Domovinskog rata ispred Suda su pružile potporu optuženima.

M.K.
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

NAJAVA


Pripremnim ročištem na Županijskom sudu u Splitu u utorak počinje suđenje za zločine nad ratnim zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora, odnosno u postupku koji je u javnosti poznat kao "Lora 2".

Dok se na prvom suđenju za zločine u Lori sudilo pripadnicima Vojne policije za ubojstva i zlostavljanja civila koji su bili pritvoreni zbog sumnji za pripremanje oružane pobune, "Lora 2" obuhvaća optužbe za ubojstva i mučenja zarobljenih pripadnika neprijateljske vojske.

U ovom novom postupku optuženi su Tomislav Duić, u to vrijeme zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora, njegov zamjenik Tonći Vrkić, te vojni policajci Ante Gudić, Anđelko Botić i Emilijo Bungur. U bijegu su Duić i Bungur.

Optužena petorka tereti se za smrt zarobljenika Dušana Jelića, Bojana Vesovića i Vlade Savića, koji su preminuli od posljedica torture, kao i za nanošenje teških ozljeda još najmanje njih osmorice. Prema optužnici, ukupno je 40 zarobljenika prošlo torturu Lore.

Premlaćivanja nogama i šakama, gumenim i palicama za bejzbol, spajanje na struju iz poljskog telefona, guranje pištolja u usta i lažna strijeljanja, prisiljavanje na seksualne radnje, lajanje iz psećih kućica i skupljanje otpadaka po dvorištu ustima bila je svakodnevica, prema optužnici, vojnih zarobljenika.

Mučenja nisu bili pošteđeni ni zarobljenici s ranama od vatrenog oružja, a u zlostavljanjima su, navodi optužnica, sudjelovale i druge nepoznate, vojne i civilne osobe.

Tijela ubijenih nakon smrti prebačena su iz Lore, pa je tako tijelo Bojana Vesovića, tada 18-godišnjaka, koji je u Loru doveden nakon što je kod Livna teško ranjen u prepone, pronađeno u masovnoj grobnici kod Tomislav Grada.

Tijela Dušana Jelića i Vlade Savića, mještani sela Ćajića kod Livna su pronašli na lokaciji Ćajić ponor. Nakon što je lokalna policija obavila očevid, pokopani su kao nepoznate osobe na pravoslavnom groblju u Glamoču.

Početak suđenja očekuje se u listopadu, a na suđenju bi trebali biti saslušani, kao svjedoci, bivši zarobljenici koji su preživjeli zlostavljanja.

Činjenica da će se postupak za "Loru 2" održati po novom Zakonu o kaznenom postupku, u skladu s pravnim tumačenjem Vrhovnog suda, bio je povod konferenciji za novinare održanoj u splitskom hotelu "Park" u organizaciji Koordinacije ratnih postrojbi i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije. Hrvatski branitelji zakinuti su za prava pred hrvatskim sudovima u odnosu na pripadnike neprijateljskih formacija, ustvrdili su na konferenciji.

Vinko Burazer, odvjetnik Emilija Bungura, tvrdi kako Županijski sud nastavlja s manipulacijama jer se postupak odvija po novom ZKP-u, a počinje s pripremnim ročištem na kojem nema javnosti.

Tvrdi i da je optužnica protivna Ženevskim konvencijama koje govore da se osobi ne može suditi po zakonu koji nije bio na snazi u vrijeme počinjenja djela. Po njegovu tumačenju, naime, Kazneni zakon nije bio donesen u Saboru po valjanoj proceduri. Unatoč svemu, vjeruje da će sudsko vijeće pošteno i profesionalno obaviti svoj posao.

– Ratni zarobljenici nisu bili mučeni, dijelili su iste prostore kao i čuvari, jeli su istu hranu. Cijeli taj prostor tzv. logora ima 66 kvadrata, slobodno otiđite i snimite to – pozvao je novinare Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge branitelja veterana Vojne policije.

Povjesničar, profesor Josip Jurčević, autor serije feljtona o Lori, problematizirao je ulogu donedavnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

– U slučaju "Lora" sadržana je paradigma hrvatskog pravosuđa. Kroz slučaj "Lora" uspijeva se imenom i prezimenom utvrditi korupcijska vertikala u hrvatskom pravosuđu. Središnja je osoba Mladen Bajić – rekao je Jurčević, dok je povjesničar Stjepan Lozo najavio kako će pokrenuti "antiklevetničku ligu Splita" te da će od gradonačelnika tražiti da zaštiti Split od kleveta.

Predsjednik Hvidre Split Mario Tomasović upozorio je da se Hrvatska sa svojim institucijama prometnula na suprotnu stranu, napomenuvši da je "Lora 2" nastavak haaške agonije.

– Više vrijedi jedan mrtav Srbin nego 500 Hrvata – ilustrirao je Tomasović, onako kako on to vidi, politiku hrvatskog pravosuđa prema ratnim zločinima.

'Moj suprug nije kriv'


Jagoda Bungur, supruga optuženog Emilija Bungura, kazala je kako njezin suprug nije kriv, te da je cijeli postupak za Loru pokrenut kako bi se visokog dužnosnika institucija RH zaštitilo od nečasnih radnji i od njegove vlastite prošlosti – misleći pritom na Mladena Bajića, u to vrijeme zamjenika vojnog tužitelja koji je vodio istragu nad skupinom civila osumnjičenih za pripremanje oružane pobune.

Marijo Kavain
Foto: Ilustracija CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/lora-2-odgodena-ispred-suda-skup-potpore-odvjetnik-slucaj-je-protivan-medunarodnom-pravu-239921 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f37ce94b8cde4beb41bc1e2936dce0de38c9ecfd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lora+2+odgo%C4%91ena%3B+Ispred+suda+skup+potpore%3B+Odvjetnik%3A+Slu%C4%8Daj+je+protivan+me%C4%91unarodnom+pravu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Flora-2-odgodena-ispred-suda-skup-potpore-odvjetnik-slucaj-je-protivan-medunarodnom-pravu-239921 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Flora-2-odgodena-ispred-suda-skup-potpore-odvjetnik-slucaj-je-protivan-medunarodnom-pravu-239921 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za 17. listopada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaza 17. listopada

Lora 2 odgođena; Ispred suda skup potpore; Odvjetnik: Slučaj je protivan međunarodnom pravu

Piše PSD.
8. srpnja 2014. - 15:12
NAJNOVIJE

Zbog bolesti odvjetnika Vinka Gulišije, odgođeno je pripremno ročište u suđenju za zločine nad ratnim zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora.

Uz protestno okupljanje 30 – tak pripadnica Udruge žene Domovinskog rata iz Zadra, te pripadnika i udruge veterana 72. bojne Vojne policije, čiji su pripadnici bili i optuženici u ovom postupku, početak postupka tako je odgođen za 17 listopada.

U postupku poznatom pod nazivom Lora 2, u kojem se sudi Tomislavu Duiću, tadašnjem zapovjedniku Vojno-istražnog centra, njegovom zamjeniku Tonću Vrkiću, te vojnim policajcima Anti Gudiću, Anđelku Botiću i Emiliju Bunguru, optuženi se terete za zlostavljanja zarobljenih pripadnika neprijateljske vojske od kojih su trojica, Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić i ubijeni. Njihova su tijel...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 10:16