stdClass Object ( [id] => 190920 [title] => "Komandir Šamil" iz Trogira pušten na slobodu - ne smije koristiti internet [alias] => komandir-samil-iz-trogira-pusten-na-slobodu-ne-smije-koristiti-internet [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Damir Mamić pušten je na slobodu uz dvije zaštitne mjere - zabrana interneta i redovito javljanje policiji.


RANIJE


Splitska je policija u nedjelju kasno navečer uhitila osobu koja je sebe nazvala “Komandir Šamil”. Samo nekoliko sati nakon što je splitska policija u ponedjeljak objavila tu vijest, ne navodeći identitet uhićenog, odmah se doznalo da je riječ o 41-godišnjem Damiru Mamiću iz Trogira.

Protiv Mamića je podnesena kaznena prijava, zbog počinjenja kaznenog djela «Javno poticanje na terorizam» iz članka 99. u svezi kaznenog djela «Terorizam» iz članka 97. Kaznenog zakona. Doveden je pritvorskom nadzorniku.

On je u osmominutnom videozapisu preko YouTubea pozvao takozvane članove otpora na nove eksplozivne napade u Zagrebu. Mamić je zaposlenik “Brodotrogira”, gdje od prije nekoliko godina radi u kadrovskoj službi. Njegov otac Boris bio je dugogodišnji ugledni šef zaštite na radu u toj tvrtki, te je i preporučio svoga sina za zaposlenje.

− Nije se moglo reći da su Mamićevi preskakali neke korake u napredovanju. Damir je najprije radio na porti škvera, a tek kad je završio višu školu, i to nakon dosta godina, dobio je posao u kadrovskoj službi, gdje vodi brigu o stručnoj spremi i kompetenciji zaposlenika u odnosu na obrazovanje − kazali su nam poznanici “Komandira Šamila” ili Damira Mamića.

Predsjednik Uprave “Brodotrogira” Mateo Tramontana rekao nam je da Damira Mamića ne poznaje osobno.

− Ne, ne poznajem ga osobno, ali da je bio nešto posebno problematičan na poslu, vjerojatno bih ja, kao direktor, svih ovih godina bio obaviješten o tome. Dapače, o Damiru nitko nikada nije rekao ništa loše. Njegov je otac naš dugogodišnji zaposlenik i ja ga poznajem − rekao nam je Tramontana, koji još nije vidio videozapis na YouTubeu.

Policija istražuje ima li Mamić ikakve veze s bombašem iz Zagreba, 53-godišnjim Vojislavom Blaževićem. Mamić je prije nekoliko dana objavio videozapis u kojem kaže da “Pokret otpora” preuzima odgovornost za eksplozije u Zagrebu. Video je objavila “Domoljubna organizacija Croatorum”, a nazvan je “Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu”.

‘Ne ubijajte civile’

U govoru, u kojem posebno ističe kako treba izbjeći civilne žrtve, “Komandir Šamil” kaže:

“Drugovi i drugarice, pozdrav! Obraćam se članovima grupe povodom akcija pokreta otpora noćas i prije dva dana u rajonu Zagreba. Ključno je da se pri napadu na neprijateljske ciljeve izbjegnu civilne žrtve. Sve civilne žrtve bile bi kontraproduktivne, koristile bi vladajućoj kasti, dakle trabantima Zapada, Bruxellesa i NATO pakta, u smislu obezvrjeđenja pokreta otpora i prikazivanja članova pokreta otpora kao krvoloka i bezumnih ubojica.

Nužno je da se vrše napadi na kasarne, policijske stanice i pogotovo baze specijalne policije, kao najljućih pasa kerbera vladajuće kaste u Zagrebu, njihove udarne pesnice za obračun s progresivnim snagama...”, rekao je u tom videu “Šamil”. Mamićev kolega iz škvera smatra ga dobrom osobom, ali ipak mu nešto zamjera:

− S mjesečnim primanjima od četiri i po tisuće kuna, Damir hoće dizati bunu. A di je na stotine tisuća gladnih? Šta bi oni trebali reć? Ako mu nije u škveru dobro, nije mu ni teško! − istaknuo je ovaj dobro upućeni kolega koji je želio ostati anoniman jer se “tu ne radi o njegovim poslima”.

Živi sa kćerkicom

Trogirani su vijest o tome da je “Komandir Šamil” njihov sugrađanin Damir Mamić dočekali s nevjericom, iako su ga mnogi, kako nam kažu, prepoznali na fotografijama prenesenima na raznim portalima. U ponedjeljak ujutro “Komandir Šamil” bio je glavna tema gradskih kuloara. Međutim, bilo je i onih koji nisu ostali šokirani zbog njegova najnovijeg uratka.

Naime, osumnjičeni Damir Mamić slovi kao osobenjak, čudak koji je navodno već imao iskustava s uznemiravanjem javnosti. Tako su neki iz njegove “arhive“ izvukli anonimne telefonske pozive građanima (ponajviše ženama kojima je slao lascivne poruke) zbog kojih je već navodno imao posla s policijom prije petnaestak godina. No, slučaj se zataškao.
Vrhunski opremljen pirotehničar na poprištu eksplozije u Zagrebu / Damjan TADIĆ /CROPIX
Mamić inače živi s roditeljima u obiteljskoj kući u neposrednoj blizini benzinske crpke, na području koje je u Trogiru poznato kao Naselje. Razveden je i otac kćeri koja pohađa osnovnu školu. Supruga mu je poznata glazbenica sa završenom glazbenom akademijom. Navodno je bio sklon nasilju prema njoj, što je i dovelo do razvoda. Uglavnom ga se moglo vidjeti samog ili sa kćeri, rijetko u društvu. Nakon razvoda je, doznajemo, sa suprugom ostao u korektnim odnosima te se brinuo o kćeri koja stanuje s njim.

Gotovo nitko ga nije vidio da vozi automobili, motocikl ili bicikl, uvijek je užurbano pješačio, bilo da ide na posao, s posla ili da je šetao u gradu. Potječe iz obitelji koja je lijevo orijentirana, a djed po majci bio mu je partizan, borac NOR-a. U telefonskom razgovoru njegov nam je otac Boris kazao: “Niti šta znam, niti vam šta mogu govoriti. Izvinite, doviđenja!”

Za majku Tomislavu Trogirani kažu da je mirna, tiha i vrijedna. Svi s kojima smo jučer razgovarali o Damiru Mamiću i željeli doznati kakva je on osoba željeli su ostati anonimni.

− Jednostavno nas je strah. Ovaj njegov istup nije bezazlen. Tko više zna tko je zdrav, a tko bolestan, tko tih, a tko je spreman na sve. Trogir je mali grad. Što mi znamo stoji li još netko iza njega − u strahu ističu naši sugovornici.

MARKO DIDIĆ, SD

Sudska vještakinja: Sustav ne smije zanemariti poziv na nasilje

Dr. Klementina Ružić, sudska vještakinja čija je specijalnost socijalna i forenzična psihijatrija, navodi da ovakve poruke uznemiruju javnost i čine veliku štetu društvu.

- Premalo je informacija da bi se konkretno moglo govoriti o osobnosti osobe koja je postavila taj video. Načelno govoreći, kad se dogode ovakvi ispadi, tu svakako ima posla za policiju i psihijatriju, koja treba vidjeti je li navedena osoba i prije imala ovakve ispade, ili je ovo, recimo to tako, novo stanje. Prema dostupnim podacima iz radne sredine, vidi se da je osoba uredno funkcionirala u društvu i svi su začuđeni njezinim činom.

Poruke koje su odaslane videom su opasne, ne može se tek tako pozivati na nasilje i sustav ne smije zanemarivati ovakve incidente. Sada predstoji kompleksan posao vještačenja i policijske obrade, koji će vjerojatno odgovoriti na dobar dio pitanja koja javnost postavlja, osobito u kakvom je psihičkom stanju bila navedena osoba − kaže dr. Ružić.

Uredan na poslu, miran i povučen

− Miran, tih, povučen − prvi je komentar jednog od zaposlenika “Brodotrogira“, koji je htio ostati anoniman, na vijest da je uhićeni “Komandir Šamil” zapravo trogirski škveranin. Uhićenog 41-godišnjeg Damira Mamića naš je sugovornik poznavao iz svakodnevnog rada u brodogradilištu.

− Nikad ništa loše o njemu nisam čuo u škveru. Uredan na poslu. Uredan kod kuće. Znalo bi se odmah da je netko “munjen”... ali to kod njega nije bio slučaj. Čovjek kao i svaki drugi. Dolazi iz dobre obitelji.

Znam ga kao mirnog čovjeka koji se baš ničim nije isticao. Uredno je radio svoj posao. Koliko znam, nikada ništa nije ni tražio od firme, primjerice, veću plaću ili neki viši status − kaže nam sugovornik iz “Brodotrogira“ koji ima samo riječi hvale za “Komandira Šamila”. D. KRNIĆ

Krim-obrada

Splitska policija dala je kratko priopćenje o uhićenju: “Na temelju videozapisa postavljenog na internetu, a koji se odnosi na eksplozije u Zagrebu, utvrdili smo identitet osobe s videozapisa te je uhitili.

Nad njim je, zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam, u tijeku kriminalističko istraživanje”, objavili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Ubojica djece uzor Damiru Mamiću

Video u kojem Trogiranin Damir Mamić koji se predstavio kao “komandir Šamil” poziva na terorističke napade u Hrvatskoj uklonjen je s popularnog videoservisa YouTube. Uklonili su ga administratori zbog kršenja uvjeta korištenja, tj. radikalnih poruka i poziva na nasilje.

Za Mamića se odmah pronijela informacija o tome da je svoj nadimak navodno preuzeo od Šamila Salmanoviča Basajeva, čečenskog terorista i vođe islamističkih gerilaca kojega je ubila ruska vojska 2006. godine. Naš “Šamil” također, baš kao i Basajev, njeguje dužu bradu, a dok je čitao svoju videoporuku, bio je odjeven u maskirnu vojnu jaknu.

Inače, čečenski Šamil bio je poznat diljem svijeta kao jedan od najopakijih terorista kojemu su meta bili ruski vojnici, policajci, pacijenti bolnica, ali i djeca. Sjetimo se samo napada i talačke krize u Beslanu 2004. godine u kojoj je bilo skoro 400 mrtvih. Otimao je i avione, a svoje napade okarakterizirao je kao osvetu Rusima koji su, tvrdio je, puno bezobzirniji od njega.

Koliko je bio uvjeren u svoju misiju u borbi protiv Rusa najbolje govori podatak da je u borbama izgubio stopalo, ali je onda postao još žešći terorist. Pravi Šamil Basajev, rođen 1965., također je ime dobio prema drugom Šamilu, poznatom borcu protiv ruskih snaga na Kavkazu u 19. stoljeću. Poznate terorističke organizacije u svojim su se obraćanjima inače koristile internetom i videosnimkama, ali za razliku od Trogiranina, u većini slučajeva imali su prekrivenu glavu i raspolagali su ozbiljnim resursima.

Što nakon uhićenja čeka našeg “Šamila”? Kazneni zakon za djelo pronošenja zamisli kojima se izravno ili neizravno potiče na počinjenje kaznenog djela terorizma predviđa kaznu zatvora od jedne godine do deset godina. Zatvor se može izbjeći ako je u vrijeme kaznenog dijela osoba bila neubrojiva, te nije shvaćala svoj čin, ili nije mogla vladati svojom voljom zbog duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti ili neke druge teže duševne smetnje.

Neubrojivoj osobi može se izreći sigurnosna mjera zabrane obavljanja određene dužnosti ili djelatnosti, kao i zabrana pristupa internetu. Internet je, podsjetimo, bio oruđe kojim je “Šamil” širio strah. Zatvor ili druga adekvatna kazna ne može se izbjeći ako se radi o smanjenoj ubrojivosti, tada se izriče samo blaža kazna. No, ne smatra se neubrojivim počinitelj koji se uporabom alkohola i droga svojom krivnjom doveo u stanje neubrojivosti.

Također, pravnici nam kažu da se počinitelj može pokušati izvući na svjesni i nesvjesni nehaj. Svjesni nehaj podrazumijeva svijest o tome da se mogu ostvariti obilježja kaznenog djela, ali lakomisleno se misli da to toga neće doći, ili će se zlo spriječiti. Nesvjesni nehaj nastaje kada osoba nije svjesna da može ostvariti obilježja kaznenog djela, “iako je prema okolnostima bila dužna i prema svojim osobnim svojstvima mogla biti svjesna te mogućnosti”.

Terorizam, pak, podrazumijeva osobe koje ozbiljno zastrašuju pučanstvo ili prisiljavaju države i organizacije da nešto čine ili ne čine, te svojim postupcima ozbiljno narušavaju i uništavaju temeljne ustavne, političke, gospodarske i društvene strukture države i institucija.

Pojedini građani pozivali su “hrvatskog Šamila” da makne sporne snimke, navodeći da bi mogao završiti u zatvoru. I prije negoli su video i komentari maknuti, pojedini portali dokopali su se prepiske između Šamila i građana.

- Nikoga ne pozivan na ništa. Samo objašnjavan kako se izvode početne oružane akcije u klasnom ratu. Mogu ja objasnit i kako hipotetski izvršit etničko čiščenje, silovanje, razbojstvo, pljačku. To ne znači da ja zagovaram spomenute delikte već samo objašnjavan kako bi ih potencijalni delikti mogli izvesti. Ja samo objašnjavan kako hipotetski izgleda oružana borba vođena zbog klasnih razmirica. Moga bi isto tako objašnjavat kako bi se hipotetski vodija hrvatsko-srpski rat ili srpsko-albanski rat. Ili recimo kako bi se izveja vojni udar.

Govorin na bazi onoga što sam čitao. Recimo, u knjizi “Dalmacija u NOB-u” od Sibe Kvesića iz 1979. godine opisuje se početak oružanih akcija u Dalmaciji 1941. godine. Ja sam samo tadašnju situaciju preslika na ovo današnje stanje - branio se u komentarima Šamil, koji je još dodatno objasnio svoju poziciju.

- Ja samo objašnjavan tko su u klasnom ratu neprijatelji ljevičarske gerile. Pa nisu to Eskimi s Aljaske, već pripadnici kapitalističke klase, sloj menadžera, političari i pripadnici sigurnosnog aparata. Moga san, recimo, kazat tko bi bio neprijatelj Srba u ratu oko Kosova? Pa neprijatelji bi bili Albanci, je l’ tako? - objašnjava Trogiranin.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok trogirski škverani ističu kako je Mamić miran i povučen zaposlenik kadrovske službe s kojim nikada nije bilo problema, građani nam govore da je ‘Šamil’ čudak koji je svojedobno uznemiravao žene telefonskim pozivima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTRAŽUJEMO TKO JE UHIĆENI DAMIR MAMIĆ (41) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-01-15 09:22:59 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-01-15 16:34:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-01-15 16:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20621 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/01/15/PSD/sam00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15273363 Threads: 2 Questions: 3177275223 Slow queries: 7124411 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235509259 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/komandir-samil-iz-trogira-pusten-na-slobodu-ne-smije-koristiti-internet-190920 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/komandir-samil-iz-trogira-pusten-na-slobodu-ne-smije-koristiti-internet-190920?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 169386 [name] => DAMIRMAMIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirmamic [link] => /tag/damirmamic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 169387 [name] => KomandirŠamil [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komandirsamil [link] => /tag/komandirsamil ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok trogirski škverani ističu kako je Mamić miran i povučen zaposlenik kadrovske službe s kojim nikada nije bilo problema, građani nam govore da je ‘Šamil’ čudak koji je svojedobno uznemiravao žene telefonskim pozivima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTRAŽUJEMO TKO JE UHIĆENI DAMIR MAMIĆ (41) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => "Komandir Šamil" iz Trogira pušten na slobodu - ne smije koristiti internet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-03-46-58-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/15/PSD/sam00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/15/PSD/sam00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Damir Mamić pušten je na slobodu uz dvije zaštitne mjere - zabrana interneta i redovito javljanje policiji.


RANIJE


Splitska je policija u nedjelju kasno navečer uhitila osobu koja je sebe nazvala “Komandir Šamil”. Samo nekoliko sati nakon što je splitska policija u ponedjeljak objavila tu vijest, ne navodeći identitet uhićenog, odmah se doznalo da je riječ o 41-godišnjem Damiru Mamiću iz Trogira.

Protiv Mamića je podnesena kaznena prijava, zbog počinjenja kaznenog djela «Javno poticanje na terorizam» iz članka 99. u svezi kaznenog djela «Terorizam» iz članka 97. Kaznenog zakona. Doveden je pritvorskom nadzorniku.

On je u osmominutnom videozapisu preko YouTubea pozvao takozvane članove otpora na nove eksplozivne napade u Zagrebu. Mamić je zaposlenik “Brodotrogira”, gdje od prije nekoliko godina radi u kadrovskoj službi. Njegov otac Boris bio je dugogodišnji ugledni šef zaštite na radu u toj tvrtki, te je i preporučio svoga sina za zaposlenje.

− Nije se moglo reći da su Mamićevi preskakali neke korake u napredovanju. Damir je najprije radio na porti škvera, a tek kad je završio višu školu, i to nakon dosta godina, dobio je posao u kadrovskoj službi, gdje vodi brigu o stručnoj spremi i kompetenciji zaposlenika u odnosu na obrazovanje − kazali su nam poznanici “Komandira Šamila” ili Damira Mamića.

Predsjednik Uprave “Brodotrogira” Mateo Tramontana rekao nam je da Damira Mamića ne poznaje osobno.

− Ne, ne poznajem ga osobno, ali da je bio nešto posebno problematičan na poslu, vjerojatno bih ja, kao direktor, svih ovih godina bio obaviješten o tome. Dapače, o Damiru nitko nikada nije rekao ništa loše. Njegov je otac naš dugogodišnji zaposlenik i ja ga poznajem − rekao nam je Tramontana, koji još nije vidio videozapis na YouTubeu.

Policija istražuje ima li Mamić ikakve veze s bombašem iz Zagreba, 53-godišnjim Vojislavom Blaževićem. Mamić je prije nekoliko dana objavio videozapis u kojem kaže da “Pokret otpora” preuzima odgovornost za eksplozije u Zagrebu. Video je objavila “Domoljubna organizacija Croatorum”, a nazvan je “Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu”.

‘Ne ubijajte civile’

U govoru, u kojem posebno ističe kako treba izbjeći civilne žrtve, “Komandir Šamil” kaže:

“Drugovi i drugarice, pozdrav! Obraćam se članovima grupe povodom akcija pokreta otpora noćas i prije dva dana u rajonu Zagreba. Ključno je da se pri napadu na neprijateljske ciljeve izbjegnu civilne žrtve. Sve civilne žrtve bile bi kontraproduktivne, koristile bi vladajućoj kasti, dakle trabantima Zapada, Bruxellesa i NATO pakta, u smislu obezvrjeđenja pokreta otpora i prikazivanja članova pokreta otpora kao krvoloka i bezumnih ubojica.

Nužno je da se vrše napadi na kasarne, policijske stanice i pogotovo baze specijalne policije, kao najljućih pasa kerbera vladajuće kaste u Zagrebu, njihove udarne pesnice za obračun s progresivnim snagama...”, rekao je u tom videu “Šamil”. Mamićev kolega iz škvera smatra ga dobrom osobom, ali ipak mu nešto zamjera:

− S mjesečnim primanjima od četiri i po tisuće kuna, Damir hoće dizati bunu. A di je na stotine tisuća gladnih? Šta bi oni trebali reć? Ako mu nije u škveru dobro, nije mu ni teško! − istaknuo je ovaj dobro upućeni kolega koji je želio ostati anoniman jer se “tu ne radi o njegovim poslima”.

Živi sa kćerkicom

Trogirani su vijest o tome da je “Komandir Šamil” njihov sugrađanin Damir Mamić dočekali s nevjericom, iako su ga mnogi, kako nam kažu, prepoznali na fotografijama prenesenima na raznim portalima. U ponedjeljak ujutro “Komandir Šamil” bio je glavna tema gradskih kuloara. Međutim, bilo je i onih koji nisu ostali šokirani zbog njegova najnovijeg uratka.

Naime, osumnjičeni Damir Mamić slovi kao osobenjak, čudak koji je navodno već imao iskustava s uznemiravanjem javnosti. Tako su neki iz njegove “arhive“ izvukli anonimne telefonske pozive građanima (ponajviše ženama kojima je slao lascivne poruke) zbog kojih je već navodno imao posla s policijom prije petnaestak godina. No, slučaj se zataškao.
Vrhunski opremljen pirotehničar na poprištu eksplozije u Zagrebu / Damjan TADIĆ /CROPIX
Mamić inače živi s roditeljima u obiteljskoj kući u neposrednoj blizini benzinske crpke, na području koje je u Trogiru poznato kao Naselje. Razveden je i otac kćeri koja pohađa osnovnu školu. Supruga mu je poznata glazbenica sa završenom glazbenom akademijom. Navodno je bio sklon nasilju prema njoj, što je i dovelo do razvoda. Uglavnom ga se moglo vidjeti samog ili sa kćeri, rijetko u društvu. Nakon razvoda je, doznajemo, sa suprugom ostao u korektnim odnosima te se brinuo o kćeri koja stanuje s njim.

Gotovo nitko ga nije vidio da vozi automobili, motocikl ili bicikl, uvijek je užurbano pješačio, bilo da ide na posao, s posla ili da je šetao u gradu. Potječe iz obitelji koja je lijevo orijentirana, a djed po majci bio mu je partizan, borac NOR-a. U telefonskom razgovoru njegov nam je otac Boris kazao: “Niti šta znam, niti vam šta mogu govoriti. Izvinite, doviđenja!”

Za majku Tomislavu Trogirani kažu da je mirna, tiha i vrijedna. Svi s kojima smo jučer razgovarali o Damiru Mamiću i željeli doznati kakva je on osoba željeli su ostati anonimni.

− Jednostavno nas je strah. Ovaj njegov istup nije bezazlen. Tko više zna tko je zdrav, a tko bolestan, tko tih, a tko je spreman na sve. Trogir je mali grad. Što mi znamo stoji li još netko iza njega − u strahu ističu naši sugovornici.

MARKO DIDIĆ, SD

Sudska vještakinja: Sustav ne smije zanemariti poziv na nasilje

Dr. Klementina Ružić, sudska vještakinja čija je specijalnost socijalna i forenzična psihijatrija, navodi da ovakve poruke uznemiruju javnost i čine veliku štetu društvu.

- Premalo je informacija da bi se konkretno moglo govoriti o osobnosti osobe koja je postavila taj video. Načelno govoreći, kad se dogode ovakvi ispadi, tu svakako ima posla za policiju i psihijatriju, koja treba vidjeti je li navedena osoba i prije imala ovakve ispade, ili je ovo, recimo to tako, novo stanje. Prema dostupnim podacima iz radne sredine, vidi se da je osoba uredno funkcionirala u društvu i svi su začuđeni njezinim činom.

Poruke koje su odaslane videom su opasne, ne može se tek tako pozivati na nasilje i sustav ne smije zanemarivati ovakve incidente. Sada predstoji kompleksan posao vještačenja i policijske obrade, koji će vjerojatno odgovoriti na dobar dio pitanja koja javnost postavlja, osobito u kakvom je psihičkom stanju bila navedena osoba − kaže dr. Ružić.

Uredan na poslu, miran i povučen

− Miran, tih, povučen − prvi je komentar jednog od zaposlenika “Brodotrogira“, koji je htio ostati anoniman, na vijest da je uhićeni “Komandir Šamil” zapravo trogirski škveranin. Uhićenog 41-godišnjeg Damira Mamića naš je sugovornik poznavao iz svakodnevnog rada u brodogradilištu.

− Nikad ništa loše o njemu nisam čuo u škveru. Uredan na poslu. Uredan kod kuće. Znalo bi se odmah da je netko “munjen”... ali to kod njega nije bio slučaj. Čovjek kao i svaki drugi. Dolazi iz dobre obitelji.

Znam ga kao mirnog čovjeka koji se baš ničim nije isticao. Uredno je radio svoj posao. Koliko znam, nikada ništa nije ni tražio od firme, primjerice, veću plaću ili neki viši status − kaže nam sugovornik iz “Brodotrogira“ koji ima samo riječi hvale za “Komandira Šamila”. D. KRNIĆ

Krim-obrada

Splitska policija dala je kratko priopćenje o uhićenju: “Na temelju videozapisa postavljenog na internetu, a koji se odnosi na eksplozije u Zagrebu, utvrdili smo identitet osobe s videozapisa te je uhitili.

Nad njim je, zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam, u tijeku kriminalističko istraživanje”, objavili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Ubojica djece uzor Damiru Mamiću

Video u kojem Trogiranin Damir Mamić koji se predstavio kao “komandir Šamil” poziva na terorističke napade u Hrvatskoj uklonjen je s popularnog videoservisa YouTube. Uklonili su ga administratori zbog kršenja uvjeta korištenja, tj. radikalnih poruka i poziva na nasilje.

Za Mamića se odmah pronijela informacija o tome da je svoj nadimak navodno preuzeo od Šamila Salmanoviča Basajeva, čečenskog terorista i vođe islamističkih gerilaca kojega je ubila ruska vojska 2006. godine. Naš “Šamil” također, baš kao i Basajev, njeguje dužu bradu, a dok je čitao svoju videoporuku, bio je odjeven u maskirnu vojnu jaknu.

Inače, čečenski Šamil bio je poznat diljem svijeta kao jedan od najopakijih terorista kojemu su meta bili ruski vojnici, policajci, pacijenti bolnica, ali i djeca. Sjetimo se samo napada i talačke krize u Beslanu 2004. godine u kojoj je bilo skoro 400 mrtvih. Otimao je i avione, a svoje napade okarakterizirao je kao osvetu Rusima koji su, tvrdio je, puno bezobzirniji od njega.

Koliko je bio uvjeren u svoju misiju u borbi protiv Rusa najbolje govori podatak da je u borbama izgubio stopalo, ali je onda postao još žešći terorist. Pravi Šamil Basajev, rođen 1965., također je ime dobio prema drugom Šamilu, poznatom borcu protiv ruskih snaga na Kavkazu u 19. stoljeću. Poznate terorističke organizacije u svojim su se obraćanjima inače koristile internetom i videosnimkama, ali za razliku od Trogiranina, u većini slučajeva imali su prekrivenu glavu i raspolagali su ozbiljnim resursima.

Što nakon uhićenja čeka našeg “Šamila”? Kazneni zakon za djelo pronošenja zamisli kojima se izravno ili neizravno potiče na počinjenje kaznenog djela terorizma predviđa kaznu zatvora od jedne godine do deset godina. Zatvor se može izbjeći ako je u vrijeme kaznenog dijela osoba bila neubrojiva, te nije shvaćala svoj čin, ili nije mogla vladati svojom voljom zbog duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti ili neke druge teže duševne smetnje.

Neubrojivoj osobi može se izreći sigurnosna mjera zabrane obavljanja određene dužnosti ili djelatnosti, kao i zabrana pristupa internetu. Internet je, podsjetimo, bio oruđe kojim je “Šamil” širio strah. Zatvor ili druga adekvatna kazna ne može se izbjeći ako se radi o smanjenoj ubrojivosti, tada se izriče samo blaža kazna. No, ne smatra se neubrojivim počinitelj koji se uporabom alkohola i droga svojom krivnjom doveo u stanje neubrojivosti.

Također, pravnici nam kažu da se počinitelj može pokušati izvući na svjesni i nesvjesni nehaj. Svjesni nehaj podrazumijeva svijest o tome da se mogu ostvariti obilježja kaznenog djela, ali lakomisleno se misli da to toga neće doći, ili će se zlo spriječiti. Nesvjesni nehaj nastaje kada osoba nije svjesna da može ostvariti obilježja kaznenog djela, “iako je prema okolnostima bila dužna i prema svojim osobnim svojstvima mogla biti svjesna te mogućnosti”.

Terorizam, pak, podrazumijeva osobe koje ozbiljno zastrašuju pučanstvo ili prisiljavaju države i organizacije da nešto čine ili ne čine, te svojim postupcima ozbiljno narušavaju i uništavaju temeljne ustavne, političke, gospodarske i društvene strukture države i institucija.

Pojedini građani pozivali su “hrvatskog Šamila” da makne sporne snimke, navodeći da bi mogao završiti u zatvoru. I prije negoli su video i komentari maknuti, pojedini portali dokopali su se prepiske između Šamila i građana.

- Nikoga ne pozivan na ništa. Samo objašnjavan kako se izvode početne oružane akcije u klasnom ratu. Mogu ja objasnit i kako hipotetski izvršit etničko čiščenje, silovanje, razbojstvo, pljačku. To ne znači da ja zagovaram spomenute delikte već samo objašnjavan kako bi ih potencijalni delikti mogli izvesti. Ja samo objašnjavan kako hipotetski izgleda oružana borba vođena zbog klasnih razmirica. Moga bi isto tako objašnjavat kako bi se hipotetski vodija hrvatsko-srpski rat ili srpsko-albanski rat. Ili recimo kako bi se izveja vojni udar.

Govorin na bazi onoga što sam čitao. Recimo, u knjizi “Dalmacija u NOB-u” od Sibe Kvesića iz 1979. godine opisuje se početak oružanih akcija u Dalmaciji 1941. godine. Ja sam samo tadašnju situaciju preslika na ovo današnje stanje - branio se u komentarima Šamil, koji je još dodatno objasnio svoju poziciju.

- Ja samo objašnjavan tko su u klasnom ratu neprijatelji ljevičarske gerile. Pa nisu to Eskimi s Aljaske, već pripadnici kapitalističke klase, sloj menadžera, političari i pripadnici sigurnosnog aparata. Moga san, recimo, kazat tko bi bio neprijatelj Srba u ratu oko Kosova? Pa neprijatelji bi bili Albanci, je l’ tako? - objašnjava Trogiranin.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/komandir-samil-iz-trogira-pusten-na-slobodu-ne-smije-koristiti-internet-190920 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=64f2c02408cba980e4e29ce4f317768d11f24373 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26quot%3BKomandir+%C5%A0amil%26quot%3B+iz+Trogira+pu%C5%A1ten+na+slobodu+-+ne+smije+koristiti+internet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkomandir-samil-iz-trogira-pusten-na-slobodu-ne-smije-koristiti-internet-190920 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkomandir-samil-iz-trogira-pusten-na-slobodu-ne-smije-koristiti-internet-190920 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok trogirski škverani ističu kako je Mamić miran i povučen zaposlenik kadrovske službe s kojim nikada nije bilo problema, građani nam govore da je ‘Šamil’ čudak koji je svojedobno uznemiravao žene telefonskim pozivima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTRAŽUJEMO TKO JE UHIĆENI DAMIR MAMIĆ (41) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaISTRAŽUJEMO TKO JE UHIĆENI DAMIR MAMIĆ (41)

"Komandir Šamil" iz Trogira pušten na slobodu - ne smije koristiti internet

Piše PSD.
15. siječnja 2013. - 17:19
NAJNOVIJE

Damir Mamić pušten je na slobodu uz dvije zaštitne mjere - zabrana interneta i redovito javljanje policiji.


RANIJE


Splitska je policija u nedjelju kasno navečer uhitila osobu koja je sebe nazvala “Komandir Šamil”. Samo nekoliko sati nakon što je splitska policija u ponedjeljak objavila tu vijest, ne navodeći identitet uhićenog, odmah se doznalo da je riječ o 41-godišnjem Damiru Mamiću iz Trogira.

Protiv Mamića je podnesena kaznena prijava, zbog počinjenja kaznenog djela «Javno poticanje na terorizam» iz članka 99. u svezi kaznenog djela «Terorizam» iz članka 97. Kaznenog zakona. Doveden je pritvorskom nadzorniku.

On je u osmominutnom videozapisu preko YouTubea pozvao takozvane članove otpora na nove eksplozivne napade u Zagrebu. Mamić je zaposlenik “Brodotrog...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:46