StoryEditorOCM
Crna kronikaSUDSKI OBRAT

Jozi Čabraji za 3 godine smanjena kazna za ubojstvo Marina Matijaša (19) ispred škole u Kaštelima

Piše Vladimir Urukalo
19. veljače 2024. - 14:44

Godinu dana nakon što je Jozo Čabraja, 32-godišnji Kaštelanin koji je dosad više puta preživio pokušaje likvidacije, osuđen na 14 godina zatvora na splitskom Županijskom sudu za ubojstvo s neizravnom namjerom tada 19-godišnjeg Marina Matijaša krajem lipnja 2014. godine ispred Osnovne škole u Kaštel Novom, Visoki kazneni sud pravomoćno je njegovu kaznu smanjio za tri godine.

S obzirom da je u istražnom zatvoru proveo maksimalnih tri i pol godine, od 1. srpnja 2014. godine do 11. prosinca 2017. godine, to će mu se uračunati u kaznu isto kao i vrijeme koje provodi od uhićenja 13. veljače prošle godine kada je uhićen nakon izricanja prvostupanjske presude veće od pet godina.

Već je jednom, u listopadu 2015. godine Čabraja bio osuđen i to na 13 godina zatvora također zbog neizravne namjere, no Vrhovni sud je 2017. godine presudu ukinuo. Problem je bio što je tada u činjeničnom opisu presude bilo navedeno kako je Čabraja ispalio hitac prema Matijašu svjestan da ga može usmrtiti odnosno s izravnom namjerom, dok je u obrazloženju presude bilo napisano da je kazneno djelo počinio pucajući u skupinu mladića, svjestan da nekoga od njih može lišiti života, što bi značilo s neizravnom namjerom.

Podsjetimo, optužnica ŽDO-a koju zastupa zamjenica Rene Laura teretila je Čabraju da je 29. lipnja 2014. godine oko 1 sat u noći u Ulici Polinovac ispred kućnog broja 5 u Kaštel Novom, u blizini osnovne škole, s namjerom da usmrti Matijaša, iz pištolja marke Makarov kalibra 9 mm ispalio hitac u glavu žrtve. Pogodio ga je u desnu stranu čela, a mladić je preminuo dan poslije u KBC-u Split.

image

Jozo Čabraja

Duje Klarić/Cropix

- Prvostupanjski je sud pravilno i potpuno utvrdio sve odlučne činjenice. Samom događaju prethodio je fizički sukob između optuženika i žrtve. Žrtva je otišla kući i okupila društvo s namjerom da se "potuku" s optuženikom, a optuženik je okupio svoje društvo i krenuo u "đir". Kada je optuženik naišao na žrtvu i njegovo društvo, izašao je iz svog vozila i iz pištolja ispalio jedan hitac u smjeru žrtve, svjestan da ga može usmrtiti i pristajući na to, te ga pogodio i nanio mu ozljedu u predjelu glave, uslijed koje je preminuo u jedinici intenzivnog liječenja. Zato su neosnovani žalbeni navodi optuženika kojima ustraje u tezi da je postupao u nužnoj obrani. Optuženiku u trenutku pucanja nije prijetio nikakav napad, jer su žrtva i njegovo društvo samo raštrkano stajali i promatrali vozilo optuženika i osobe u njemu, neovisno o tome što su u rukama imali palice ili slične predmete - navodi se, uz ostalo, u obrazloženju odluke VKS-a.

Smanjivanje kazne za tri godine, sudsko vijeće VKS-a obrazložilo je tako da su uzeli u obzir Čabrajino isticanje doprinosa samog pokojnog Matijaša i njegovog društva kobnom događaju.

- S pravom je optuženik isticao i da je sada proglašen krivim zbog postupanja s neizravnom namjerom, dakle, s blažim oblikom namjere. Pravilno je prvostupanjski sud ocijenio kao otegotnu okolnost društvenu opasnost ovakvog kaznenog djela. No, pogrešno je optuženiku uzeo otegotnim smrt jedne osobe te nošenje i uporabu pištolja jer su te okolnosti i činjenice sadržane u opisu i biću kaznenog djela za koje je optuženik proglašen krivim. Zbog toga je Visoki kazneni sud zaključio da je nešto blaža kazna u trajanju jedanaest godina prikladna ostvariti svrhu kažnjavanja u ovom konkretnom predmetu - zaključio je VKS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:25