StoryEditorOCM
Crna kronikaPREDSTAVA

Ivan iz Trogira osuđen na zatvor, odvjetnik: ‘I da je htio nije mogao pošmrkati 10 milijuna kuna. On je crkveni miš‘

Piše Vladimir Urukalo
14. studenog 2023. - 15:44

Na splitskom Županijskom sudu u utorak je nepravomoćno na čak četiri i pol godine bezuvjetnog zatvora osuđen Ivan Viljac, 29-godišnjak iz Trogira i to zato jer je iz svoje tvrtke "izvukao" gotovo 10 i pola milijuna kuna. Viljca je vijeće na čelu sa sucem Dinkom Mešinom osudilo po optužnici ŽDO-a Split koju je zastupala tužiteljica Marina Matušan, a koja ga je teretila da je u periodu od 22. svibnja 2018. do 17. lipnja 2019. godine u više navrata sa računa svoje tvrtke "Trogir sailing" j.d.o.o. Kaštel Stari dizao milijunske novčane iznose koje je trošio za svoje potrebe i nikad ih nije vratio na račun firme čime ju je oštetio za navedene iznose. U kaznu je uračunato i 10 mjeseci zatvora na koliko je uvjetno, s rokom kušnje od tri godine, bio pravomoćno osuđen 2019. godine na splitskom Općibnskom sudu zbog neovlaštenog posjedovanja i trgovine drogom.

Viljac je, inače, jedan od 42 osobe okrivljene u nedavnoj USKOK-ovoj optužnici podignutoj za aferu Složna braća kojom ih se tereti za utaju više od 51 milijun kuna PDV-a tako što su pod vodstvom Gorana Novosela i Mirka Vukadina kao organizatora zločinačkog udruženja, kao odgovorne osobe ili stvarni voditelji poslovanja ispostavljali nevjerodostojne račune na temelju kojih su u poreznim prijavama neistinito iskazivali pretporez i tako umanjivali nastalu obvezu uplate PDV-a. Članovi skupine su, po USKOK-u za novčanu naknadu podizali novac u gotovini ili ga prosljeđivali na račune povezanih društava s kojih je novac podizan i predavan okrivljenicima koji su ih u tu svrhu angažirali.

U svojoj je obrani Viljac pred splitskim sudom kazao da je on izmanipuliran u ovom slučaju kao i u slučaju "Složne braće" odnosno da je bio ovisnik o drogama zbog čega je i osuđen i da su ga zato neke osobe iskoristile i uvukle u ovu priču. Naveo je da nikakav novac nije podizao niti u banci niti preko bankomata i da ništa nije za sebe uzeo. Kazao je i kako ga je bilo strah i još uvijek jeste od opasnih ljudi koji su ga u sve uvukli, a koje nije želio imenovati jer su na slobodi i boji se za svoj život. U "Složnoj braći" je sudjelovao preko druge tvrtke, a što se tiče "Trogir sailinga", naveo je da je jednom ušao u banku da otvori račun, tad je dobio PIN-ove za internet bankarstvo i odmah je po izlasku iz banke sve predao osobi čije ime ne želi reći.

Njegov odvjetnik Marijo Vuković pokušao je uvjeriti sud da je njegov klijent iskorišten tvrdeći da je riječ "o osobi s doslovno dna društva" i da on u poslovnom svijetu nema nikakve reference da bi ostvario milijunske profite.

- Moj branjenik jedino može biti manoval na građevini i ostvariti tisuću eura mjesečno, ako i toliko. Ovdje je riječ o Ivanu Viljcu, siromašnom kao crkvenom mišu koji i da je htio nije mogao pošmrkati 10 milijuna kuna - uvjeravao je odvjetnik sudsko vijeće.

No, ništa nije pomoglo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:44