stdClass Object ( [id] => 293175 [title] => Horvatinčić osuđen uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora: pogibija dvoje Talijana okvalificirana kao njegov nehat, svi najavili žalbe [alias] => horvatincic-osuden-uvjetno-na-godinu-i-osam-mjeseci-zatvora-pogibija-dvoje-talijana-okvalificirana-kao-njegov-nehat-svi-najavili-zalbe [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Tomislav Horvatinčić osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine zbog pogibije dvoje talijanskih nautičara.

Horvatinčić mora platiti i troškove postupka od 167.365 kuna, jerje kriv za pomorsku nesreću u primoštenskom akvatoriju u kojoj je 16.kolovoza 2011. poginulo dvoje talijanskih nautičara, bračnipar Salpietro.

Pravorijek suda pročitala je na današnjem ročištu sutkinja Maja Šupe.

U tijeku je čitanje obrazloženja presude, tijekom kojeg će sutkinja pojasniti odluku suda.

Inače, Horvatinčić je presudu primio vrlo mirno. U sudnici nije bilo sina poginulih Talijana. On je upućen da u parničnom postupku traži odštetu od 4 milijuna eura

Tužiteljica Irena Senečić izrazila je nezadovoljstvo presudom i najavila žalbu, a isto će učiniti i Horvatinčićevi odvjetnici, koji drže da je on trebao biti oslobođen.

Kazneno djelo je prekvalificirano iz neizravne namjere u nehat, gdje je raspon kazne od 6 mjeseci do 5 godina.

M. JURKOVIĆ
FOTO: N. STIPANIČEV / CROPIX


ZAVRŠNE RIJEČI

Presuda Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju živote izgubili talijanski supružnici Francesco Salpietro i Mariella Patelli Salpietro bit će obznanjena u srijedu, 18. studenoga u 11 sati. Najavila je to sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, predsjednica Sudskog vijeća u tom predmetu, nakon što je su završnu riječ iznijeli zastupnica optužbe Irena Senečić, opunomoćnik obitelji Salpietro Ognjen Frangeš te zastupnici optuženikove obrane, odvjetnici Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen.

Državna odvjetnica Senečić u svom je obraćanju Sudskom vijeću naglasila kako optužba ostaje u cijelosti pri navodima optužnice koja Horvatinčića tereti za izazivanje pomorske nesreće sa smrtnom posljedicom te predložila da ga se proglasi krivim za kazneno djelo za kojeg je zapriječena zatvorska kazna od 3 do 10 godina. Bilo koji drugi ishod, uztvrdila je, bio bi opasan presedan te ruganje sa pravnom državom i sudom.

Zastupnica optužbe obrazložila je kako je optuženik grubo povrijedio više pomorskih propisa glisirajući brzinom od 26 čvorova snažnom jahtom po primoštenskom akvatoriju u srcu turističke sezone ni u jednom trenutku ne obraćajući dužnu pozornost na promet, prilagođavanje brzine i kursa. Optuženik, kazala je, nije poduzeo ništa niti 6 minuta prije sudara sa jedrilicom talijanskih supružnika već je nautičare primorao na manevar izbjegavanja sraza sa nadolazećom jahtom.

Manevar je, uztvrdila je, poduzet po svim pravilima izbjegavanja pomorskih nesreća, a kontrolno vještačenje kojega je, dodala je, obrana uspjela progurati na mala vrata, okvalificirala je kontradiktornim, pristranim i neobjektivnim. Osobito je problematizirala vještva koja su dovela do zaključka da su talijanski supružnici poduzetim manevrom prouzročili havariju.

-Takve tvrdnje su strašne. Neprihvatljivo je i ironično od stručnih osoba pomorske struke kazati da je plutajuća jedrilica presjekla put gliseru koji je vozio brzinom od 13,2 metra u sekundi te da bi se plovila mimoišla na opasnoj udaljenosti od 6 metara da su samo zadržali dotadašnji smjer i brzinu. Što je oštećeni u takvim okolnostima trebao napraviti?

Po riječima državne odvjetnice upravo je nevjerojatno što su se vještaci upustili u pravnu ocjenu postupanja oštećenika, a ne okrivljenika koji nije napravio ništa da do sudara ne dođe. Iz njezina govora bilo je razvidno da optužba nije sklona povjerovati ni Horvatinčićevu, a ni iskazima vještaka medicinske struke po kojima je okrivljenik neposredno prije nesreće nakratko izgubio svijest. Dapače, Senečić je uztvrdila da i Horvatinčićeva djevojka Anica koja je bila svjedokinja tragičnog događaja "ima interesa braniti sebe i njega".

– Ako mu se dogodila nesvjestica, zar se ne bi kod istražnog sudca požalio na zdravstvene smetnje, zar ne bi rekao: odvedite me kod doktora. To se nije dogodilo već je, dapače, lučkom inspektoru nacrtao skicu mjesta pomorske nesreće i nije se žalio na zdravstveno stanje. Poslije nesreće vrlo je stručno nasukao brod, pokupio satove i mobitele, nazivao prijatelje. Ni jednome se nije požalio na zdravstvene probleme već je tvrdio da mu je otkazao upravljački sustav.

Dijagnoza sinkope, rezimirala je zastupnica optužbe, upravo je idealna za izbjegavanje posljedica za počinjeno kazneno djelo jer je ustanovljena mjesecima poslije. Riječima državne odvjetnice u potpunosti se priklonio i odvjetnik Frangeš te naglasio da u Horvatinčićevom riječniku pred sudom prevladavaju riječi – iznenada i neočekivano.

– Iznenada i neočekivano otkazao mu je automatski pilot, u isto vrijeme i na istom mjestu jednako neočekivano i iznenada okrivljeniku je zakazalo i zdravlje i srušio se. Toga se nije sjetio kada je pričao s inspektorom o sigurnosti plovidbe. Iznenada i neočekivano i jedrilica je skrenula udesno iako upravo to nalažu propisi o sigurnosti plovidbe.A što se zapravo dogodilo? Ništa tako fatalno, već veoma banalno. Upravljanje brodom od 900 konja povjerio je autopilotu i držao je da ne mora poštivati prometne propise. Optuženi je olako držao da se ništa neće dogoditi. Sumnjam da je bio za upravljačkim pultom, i u trenutku nesreće i puno, puno prije.

Frangeš je ocijenio da su vještačenja pomorskih stručnjaka uglavnom bila nestručna i nepotrebna. Osvrnuo se i na pregovore oko obeštećenja obitelji Salpietro koja su se, napomenuo je, svela tek na usmena obećanja sa Horvatinčićeve strane. Polica osiguranja osiguravateljske kuće "teška" milijun eura bila je, kazao je, nenaplativa bez dokaza o krivnji koju optuženik poriče.

- Naš imovinsko-pravni zahtjev, sukladno talijanskoj sudskoj praksi, iznosi četiri milijuna eura i tražimo strogu kaznu zbog tragičnih posljedica ovog događaja – zaključio je odvjetnik.

U završnoj riječi obrane odvjetnik Baica kazao je kako je pomorska nesreća posljedica spleta neskretnih okolnosti koje su izazvale niz reperkusija po obitelj poginulih, ali i na okrivljenika. Neposredno nakon tragedije stvorena je, istaknuo je, klima odmazde, optuženik je proglašavan ubojicom, bahatom osobom, tajkunom, a utjecaju javnog mnijenja podleglo je i tužiteljstvo.

Baica se potom usredotočio na pobijanje osnovnih teza optužbe. Tako je kazao kako je njegov branjenik istaknuti humanitarac koji ni po koju cijenu ne bi ugrozio živote drugih ljudi. Stalno se vezujući uz iskaze vještaka podsjetio kako su uvjeti plovidbe tog dana, kada se dogodila nesreća, bili upravo idealni za glisiranje te da nije bilo velike gustoće prometa. Ponovio je kako je do sudara plovila došlo zbog skretanja jedrilice u desnu stranu koja je presjekla kurs gliseru.

Ne postoji, kazao je, ni jedan element za primjenu strože odgovornosti od nehata. Nadovezavši se dijelom na kolegu iz braniteljskog tima, odvjetnik Miljević, pak, odlučno je dodao kako se u ovom slučaju ne može govoriti o neizravnoj namjeri jer bi to značilo da je njegov branjenik svjestan posljedica i pristao je na njih. Još jednom je, uz opširna obrazloženja temeljena na citatima iz iskaza vještaka, rekonstruirao događanja kobnog dana i najupečatljivije trenutke koje su prethodile nesreći, a dobar dio vremena posvetio je i medicinskim vještačenjima koja potvrđuju dijagnozu sinkope kao razloga isključenja ubrojivosti.

- Branitelj smatra da je kod Tomislava Horvatinčića utvrđena privremena duševna poremećenost kao jedan od razloga neubrojivosti, a neubrojiva osoba nije kriva i ne može joj se izreći kazna-poentirao je Miljević dodavši kako je optužba dužna dokazati sve elemente kaznenog djela, tako i subjektivnu stranu, a sud je optuženika dužan osloboditi krivnje i donijeti oslobađajuću presudu.

Da je dokazni postupak nepobitno utvrdio kako optuženik nije bio u rizičnoj situaciji, pa stoga nije ni morao poduzimati bilo koje radnje, nadovezao se i treći Horvatinčićev branitelj Velimir Došen. Naglasio je, također, kako u najkritičnijem trenutku to nije ni mogao jer se nalazio u nesvijesti. Drugi važni detalj je, po njegovim riječima, manevar upravitelja jedrilice koji se pokazao fatalnim. I Došen je spomenuo pritisak javnosti kroz medije koji se negativno odrazio na sudski postupak.

- Nadam se da tog pritiska neće biti poslije donošenja sudske odluke-rezimirao je Došen.

Sudu se naposljetku obratio i Tomislav Horvatinčić izrazivši još jedanput sućut obitelji Salpietro te spremnost na dogovor oko obeštećenja i pomoći djeci unesrećenih "kako bi im olakšao život i prije civilnog suda". Horvatinčić je, također, spomenuo kako je zadnji zahtjev oštećenika iznosio 8 milijuna eura te da tomu nije bilo moguće udovoljiti.

MARINA JURKOVIĆ
FOTO: ARHIVA/CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zagrebački poduzetnik na izricanju presude [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda u šibeniku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-11-16 17:14:09 [created_by] => 36448 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-11-18 17:41:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-11-18 11:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 19929 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/11\/18\/horva\/presuda_horvatincic06-18111.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/11\/18\/horva\/presuda_horvatincic06-18111.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/11\/18\/horva\/presuda_horvatincic08-18111.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/11\/18\/horva\/presuda_horvatincic09-18111.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/11\/18\/horva\/presuda_horvatincic16-18111.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/11\/18\/horva\/presuda_horvatincic17-18111.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/11\/18\/horva\/presuda_horvatincic18-18111.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/11\/18\/horva\/presuda_horvatincic19-18111.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x532"},{"size0":"800x532"},{"size0":"800x489"},{"size0":"800x514"},{"size0":"800x532"},{"size0":"800x497"},{"size0":"800x532"},{"size0":"800x521"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4104038 Threads: 4 Questions: 123126086 Slow queries: 53727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3744553 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/horvatincic-osuden-uvjetno-na-godinu-i-osam-mjeseci-zatvora-pogibija-dvoje-talijana-okvalificirana-kao-njegov-nehat-svi-najavili-zalbe-293175 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/horvatincic-osuden-uvjetno-na-godinu-i-osam-mjeseci-zatvora-pogibija-dvoje-talijana-okvalificirana-kao-njegov-nehat-svi-najavili-zalbe-293175?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232824 [name] => tomislavhorvatinčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavhorvatincic [link] => /tag/tomislavhorvatincic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zagrebački poduzetnik na izricanju presude [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda u šibeniku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Horvatinčić osuđen uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora: pogibija dvoje Talijana okvalificirana kao njegov nehat, svi najavili žalbe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-14-28-39-36448 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/18/horva/presuda_horvatincic06-18111.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/18/horva/presuda_horvatincic06-18111.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/11/18/horva/presuda_horvatincic06-18111.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/11/18/horva/presuda_horvatincic08-18111.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/11/18/horva/presuda_horvatincic09-18111.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/11/18/horva/presuda_horvatincic16-18111.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/11/18/horva/presuda_horvatincic17-18111.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/11/18/horva/presuda_horvatincic18-18111.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/11/18/horva/presuda_horvatincic19-18111.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Tomislav Horvatinčić osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine zbog pogibije dvoje talijanskih nautičara.

Horvatinčić mora platiti i troškove postupka od 167.365 kuna, jerje kriv za pomorsku nesreću u primoštenskom akvatoriju u kojoj je 16.kolovoza 2011. poginulo dvoje talijanskih nautičara, bračnipar Salpietro.

Pravorijek suda pročitala je na današnjem ročištu sutkinja Maja Šupe.

U tijeku je čitanje obrazloženja presude, tijekom kojeg će sutkinja pojasniti odluku suda.

Inače, Horvatinčić je presudu primio vrlo mirno. U sudnici nije bilo sina poginulih Talijana. On je upućen da u parničnom postupku traži odštetu od 4 milijuna eura

Tužiteljica Irena Senečić izrazila je nezadovoljstvo presudom i najavila žalbu, a isto će učiniti i Horvatinčićevi odvjetnici, koji drže da je on trebao biti oslobođen.

Kazneno djelo je prekvalificirano iz neizravne namjere u nehat, gdje je raspon kazne od 6 mjeseci do 5 godina.

M. JURKOVIĆ
FOTO: N. STIPANIČEV / CROPIX


ZAVRŠNE RIJEČI

Presuda Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju živote izgubili talijanski supružnici Francesco Salpietro i Mariella Patelli Salpietro bit će obznanjena u srijedu, 18. studenoga u 11 sati. Najavila je to sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, predsjednica Sudskog vijeća u tom predmetu, nakon što je su završnu riječ iznijeli zastupnica optužbe Irena Senečić, opunomoćnik obitelji Salpietro Ognjen Frangeš te zastupnici optuženikove obrane, odvjetnici Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen.

Državna odvjetnica Senečić u svom je obraćanju Sudskom vijeću naglasila kako optužba ostaje u cijelosti pri navodima optužnice koja Horvatinčića tereti za izazivanje pomorske nesreće sa smrtnom posljedicom te predložila da ga se proglasi krivim za kazneno djelo za kojeg je zapriječena zatvorska kazna od 3 do 10 godina. Bilo koji drugi ishod, uztvrdila je, bio bi opasan presedan te ruganje sa pravnom državom i sudom.

Zastupnica optužbe obrazložila je kako je optuženik grubo povrijedio više pomorskih propisa glisirajući brzinom od 26 čvorova snažnom jahtom po primoštenskom akvatoriju u srcu turističke sezone ni u jednom trenutku ne obraćajući dužnu pozornost na promet, prilagođavanje brzine i kursa. Optuženik, kazala je, nije poduzeo ništa niti 6 minuta prije sudara sa jedrilicom talijanskih supružnika već je nautičare primorao na manevar izbjegavanja sraza sa nadolazećom jahtom.

Manevar je, uztvrdila je, poduzet po svim pravilima izbjegavanja pomorskih nesreća, a kontrolno vještačenje kojega je, dodala je, obrana uspjela progurati na mala vrata, okvalificirala je kontradiktornim, pristranim i neobjektivnim. Osobito je problematizirala vještva koja su dovela do zaključka da su talijanski supružnici poduzetim manevrom prouzročili havariju.

-Takve tvrdnje su strašne. Neprihvatljivo je i ironično od stručnih osoba pomorske struke kazati da je plutajuća jedrilica presjekla put gliseru koji je vozio brzinom od 13,2 metra u sekundi te da bi se plovila mimoišla na opasnoj udaljenosti od 6 metara da su samo zadržali dotadašnji smjer i brzinu. Što je oštećeni u takvim okolnostima trebao napraviti?

Po riječima državne odvjetnice upravo je nevjerojatno što su se vještaci upustili u pravnu ocjenu postupanja oštećenika, a ne okrivljenika koji nije napravio ništa da do sudara ne dođe. Iz njezina govora bilo je razvidno da optužba nije sklona povjerovati ni Horvatinčićevu, a ni iskazima vještaka medicinske struke po kojima je okrivljenik neposredno prije nesreće nakratko izgubio svijest. Dapače, Senečić je uztvrdila da i Horvatinčićeva djevojka Anica koja je bila svjedokinja tragičnog događaja "ima interesa braniti sebe i njega".

– Ako mu se dogodila nesvjestica, zar se ne bi kod istražnog sudca požalio na zdravstvene smetnje, zar ne bi rekao: odvedite me kod doktora. To se nije dogodilo već je, dapače, lučkom inspektoru nacrtao skicu mjesta pomorske nesreće i nije se žalio na zdravstveno stanje. Poslije nesreće vrlo je stručno nasukao brod, pokupio satove i mobitele, nazivao prijatelje. Ni jednome se nije požalio na zdravstvene probleme već je tvrdio da mu je otkazao upravljački sustav.

Dijagnoza sinkope, rezimirala je zastupnica optužbe, upravo je idealna za izbjegavanje posljedica za počinjeno kazneno djelo jer je ustanovljena mjesecima poslije. Riječima državne odvjetnice u potpunosti se priklonio i odvjetnik Frangeš te naglasio da u Horvatinčićevom riječniku pred sudom prevladavaju riječi – iznenada i neočekivano.

– Iznenada i neočekivano otkazao mu je automatski pilot, u isto vrijeme i na istom mjestu jednako neočekivano i iznenada okrivljeniku je zakazalo i zdravlje i srušio se. Toga se nije sjetio kada je pričao s inspektorom o sigurnosti plovidbe. Iznenada i neočekivano i jedrilica je skrenula udesno iako upravo to nalažu propisi o sigurnosti plovidbe.A što se zapravo dogodilo? Ništa tako fatalno, već veoma banalno. Upravljanje brodom od 900 konja povjerio je autopilotu i držao je da ne mora poštivati prometne propise. Optuženi je olako držao da se ništa neće dogoditi. Sumnjam da je bio za upravljačkim pultom, i u trenutku nesreće i puno, puno prije.

Frangeš je ocijenio da su vještačenja pomorskih stručnjaka uglavnom bila nestručna i nepotrebna. Osvrnuo se i na pregovore oko obeštećenja obitelji Salpietro koja su se, napomenuo je, svela tek na usmena obećanja sa Horvatinčićeve strane. Polica osiguranja osiguravateljske kuće "teška" milijun eura bila je, kazao je, nenaplativa bez dokaza o krivnji koju optuženik poriče.

- Naš imovinsko-pravni zahtjev, sukladno talijanskoj sudskoj praksi, iznosi četiri milijuna eura i tražimo strogu kaznu zbog tragičnih posljedica ovog događaja – zaključio je odvjetnik.

U završnoj riječi obrane odvjetnik Baica kazao je kako je pomorska nesreća posljedica spleta neskretnih okolnosti koje su izazvale niz reperkusija po obitelj poginulih, ali i na okrivljenika. Neposredno nakon tragedije stvorena je, istaknuo je, klima odmazde, optuženik je proglašavan ubojicom, bahatom osobom, tajkunom, a utjecaju javnog mnijenja podleglo je i tužiteljstvo.

Baica se potom usredotočio na pobijanje osnovnih teza optužbe. Tako je kazao kako je njegov branjenik istaknuti humanitarac koji ni po koju cijenu ne bi ugrozio živote drugih ljudi. Stalno se vezujući uz iskaze vještaka podsjetio kako su uvjeti plovidbe tog dana, kada se dogodila nesreća, bili upravo idealni za glisiranje te da nije bilo velike gustoće prometa. Ponovio je kako je do sudara plovila došlo zbog skretanja jedrilice u desnu stranu koja je presjekla kurs gliseru.

Ne postoji, kazao je, ni jedan element za primjenu strože odgovornosti od nehata. Nadovezavši se dijelom na kolegu iz braniteljskog tima, odvjetnik Miljević, pak, odlučno je dodao kako se u ovom slučaju ne može govoriti o neizravnoj namjeri jer bi to značilo da je njegov branjenik svjestan posljedica i pristao je na njih. Još jednom je, uz opširna obrazloženja temeljena na citatima iz iskaza vještaka, rekonstruirao događanja kobnog dana i najupečatljivije trenutke koje su prethodile nesreći, a dobar dio vremena posvetio je i medicinskim vještačenjima koja potvrđuju dijagnozu sinkope kao razloga isključenja ubrojivosti.

- Branitelj smatra da je kod Tomislava Horvatinčića utvrđena privremena duševna poremećenost kao jedan od razloga neubrojivosti, a neubrojiva osoba nije kriva i ne može joj se izreći kazna-poentirao je Miljević dodavši kako je optužba dužna dokazati sve elemente kaznenog djela, tako i subjektivnu stranu, a sud je optuženika dužan osloboditi krivnje i donijeti oslobađajuću presudu.

Da je dokazni postupak nepobitno utvrdio kako optuženik nije bio u rizičnoj situaciji, pa stoga nije ni morao poduzimati bilo koje radnje, nadovezao se i treći Horvatinčićev branitelj Velimir Došen. Naglasio je, također, kako u najkritičnijem trenutku to nije ni mogao jer se nalazio u nesvijesti. Drugi važni detalj je, po njegovim riječima, manevar upravitelja jedrilice koji se pokazao fatalnim. I Došen je spomenuo pritisak javnosti kroz medije koji se negativno odrazio na sudski postupak.

- Nadam se da tog pritiska neće biti poslije donošenja sudske odluke-rezimirao je Došen.

Sudu se naposljetku obratio i Tomislav Horvatinčić izrazivši još jedanput sućut obitelji Salpietro te spremnost na dogovor oko obeštećenja i pomoći djeci unesrećenih "kako bi im olakšao život i prije civilnog suda". Horvatinčić je, također, spomenuo kako je zadnji zahtjev oštećenika iznosio 8 milijuna eura te da tomu nije bilo moguće udovoljiti.

MARINA JURKOVIĆ
FOTO: ARHIVA/CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/horvatincic-osuden-uvjetno-na-godinu-i-osam-mjeseci-zatvora-pogibija-dvoje-talijana-okvalificirana-kao-njegov-nehat-svi-najavili-zalbe-293175 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=db7e495db7a15d4ecaa8ca29c744b546e6310935 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Horvatin%C4%8Di%C4%87+osu%C4%91en+uvjetno+na+godinu+i+osam+mjeseci+zatvora%3A+pogibija+dvoje+Talijana+okvalificirana+kao+njegov+nehat%2C+svi+najavili+%C5%BEalbe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fhorvatincic-osuden-uvjetno-na-godinu-i-osam-mjeseci-zatvora-pogibija-dvoje-talijana-okvalificirana-kao-njegov-nehat-svi-najavili-zalbe-293175 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fhorvatincic-osuden-uvjetno-na-godinu-i-osam-mjeseci-zatvora-pogibija-dvoje-talijana-okvalificirana-kao-njegov-nehat-svi-najavili-zalbe-293175 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zagrebački poduzetnik na izricanju presude [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda u šibeniku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikapresuda u šibeniku

Horvatinčić osuđen uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora: pogibija dvoje Talijana okvalificirana kao njegov nehat, svi najavili žalbe

Piše PSD.
18. studenog 2015. - 12:08
Tomislav Horvatinčić osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine zbog pogibije dvoje talijanskih nautičara.

Horvatinčić mora platiti i troškove postupka od 167.365 kuna, jerje kriv za pomorsku nesreću u primoštenskom akvatoriju u kojoj je 16.kolovoza 2011. poginulo dvoje talijanskih nautičara, bračnipar Salpietro.

Pravorijek suda pročitala je na današnjem ročištu sutkinja Maja Šupe.

U tijeku je čitanje obrazloženja presude, tijekom kojeg će sutkinja pojasniti odluku suda.

Inače, Horvatinčić je presudu primio vrlo mirno. U sudnici nije bilo sina poginulih Talijana. On je upućen da u parničnom postupku traži odštetu od 4 milijuna eura

Tužiteljica Irena Senečić izrazila je nezadovoljstvo presudom i najavila žalbu, a isto će učiniti i Horva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:28