Crna kronikabespravna gradnja

Hoće li ga ovo napokon zaustaviti? Podignuta optužnica protiv Blaža Petrovića koji mjesecima građevinski divlja po Makarskoj

Piše Vladimir Matijanić
makarska00

Naša stara tema, bespravna gradnja Blaža Petrovića, glasovitoga zagrebačkog poduzetnika, uz more u Makarskoj, zainteresirala je splitsko Općinsko državno odvjetništvo koje je jučer protiv njega i supruge Mirjane podignulo optužnicu.

Blažu se na teret stavlja sljedeća kolekcija kaznenih djela: prijetnja (članak 139. stavak 3. Kaznenog zakona), skidanje i povreda službenog pečata (članak 317. stavak 1. Kaznenog zakona) te protupravna gradnja (članak 212. Kaznenog zakona). Za dva potonja djela optužena je i Mirjana, ali općinski državni odvjetnici ne terete je za prijetnju.

U srcu Makarske niče misteriozni megaobjekt: nitko ne zna što se gradi i ne mogu zaustaviti radove, a iza svega stoji kontroverzni poduzetnik

Optužnica nije pravomoćna, što znači da će o njezinoj osnovanosti odlučivati optužno vijeće Općinskog suda u Splitu. Petrović je u Makarskoj bez dozvole sazidao zdanje dijelom ukopano u zemlju – dio se koristi kao javni zahod, dio kao skladište, a na gornjem mu je dijelu dječje igralište.Sad ćemo malo citirati optužnicu s neznatnim, ali nužnim pravopisnim preinakama. Po njoj, Blaž Petrović je 15. ožujka ove godine "oko 9.58 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, kada je komunalni redar postupao po usmenoj prijavi direktora komunalnog društva o krađi pijeska i žala na plaži, pristupio komunalnom redaru i više puta zaprijetio riječima koje su kod komunalnog redara izazvale strah za vlastiti život te on nije mogao obaviti službenu radnju pa je napustio mjesto događaja".

Carstvo bezakonja: kontroverzni poduzetnik nedavno uhićen zbog prijetnji smrću, sakrio se našem novinaru iza stabla!?

Petroviće se tereti da su "od 14. prosinca 2016. do 9. svibnja 2017. postupali zajednički i dogovorno na način da su okrivljenik kao investitor radova na izgradnji građevine i okrivljenica kao vlasnica navedene čestice zemlje, nakon što je 14. prosinca 2016. viši inspektor nadležnog ministarstva obustavio građenje na navedenoj lokaciji i postavio poseban službeni znak 'zatvoreno gradilište' nastavili s građenjem protivno zabrani daljnjih radova".

U čast ministrima Kuščeviću i Butkoviću unajmili smo dron i snimili sramotu u Makarskoj: pogledajte divlje carstvo Blaža Petrovića

Ima još: od 1. veljače do 9. svibnja ove godine bez građevinske dozvole izgradili su na pomorskom dobru "potporni zid na morskoj obali dužine 60 metara i visine 2,50 do 3 metra", čime su, stoji u optužnici, postupali "suprotno odredbama članka 175. Pomorskog zakonika, članka 7. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, članka 106. Zakona o gradnji i članka 146. Zakona o prostornom uređenju".

Za komentar smo zamolili Petrovićeva odvjetnika Vinka Ljubičića, koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru samo rekao da nije "dobio informaciju o takvom postupanju Državnog odvjetništva".

#MAKARSKA#BESPRAVNA GRADNJA#BLAž PETROVIć#OPTUžNICA#CVITAčKA