stdClass Object ( [id] => 1242480 [title] => Došao u stan bivše supruge u Kaštelima sa sjekirom: ‘K**vo jedna, sasić ću te na komade!‘; Porazan broj intervencija splitske policije zbog obiteljskog nasilja [alias] => dosao-u-stan-bivse-supruge-u-kastelima-sa-sjekirom-k-vo-jedna-sasic-cu-te-na-komade-porazan-broj-intervencija-splitske-policije-zbog-obiteljskog-nasilja [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Riječi načelnika PU splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića na Gradskom vijeću u Splitu još jednom su ukazale na kronični problem i na jedini način da se on riješi: “Svakog dana jedan policajac je na intervenciji u obitelji, vrijeme je da zajednica stavi ovaj problem visoko na listu prioriteta”.

Obiteljsko nasilje se u predodžbi javnosti najčešće oslikava prizorom kako muškarac fizički nasrće na svoju partnericu, najčešće onu s kojom živi. Međutim, takav prikaz je suviše pojednostavljen i ne daje pravi uvid u razmjere problema.

Obiteljsko nasilje podrazumijeva svaki oblik ponašanja kojim osoba pokušava uspostaviti moć i kontrolu nad drugim osobama. Osim sirove upotrebe fizičke snage, ono uključuje i zastrašivanje i manipulaciju tako da se može podijeliti na: tjelesno, psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje.

Takva razdioba u praksi je pokazala kako jedan oblik nasilja ne isključuje drugi, već je takoreći pravilo da se u međusobno isprepliću. Od početka ove godine do kraja kolovoza evidentirano je 177 kaznenih djela nasilja u obitelji na području splitske policijske uprave.

---

image

Obiteljsko nasilje

Shutterstock/Ilustracija
---

Od 145 počinitelja, 138 su bili muškarci, a u sedam slučajeva žene. Kada se gleda po postajama, najviše je osoba uhićeno na području Prve i Druge postaje u Splitu, ukupno 59, zatim na području Kaštela gdje je zabilježeno 17 navedenih kaznenih djela, slijedi Trogir s ukupno 15 te Sinj s 14. Što se tiče prekršaja Zakona o zaštiti nasilja u obitelji u istom razdoblju evidentirano ih je 606 za koje je uhićeno 547 počinitelja.

Pružanje potpore

Detaljnu statistiku o istom problemu vode i u sustavu socijalne skrbi te od Milene Drlje, ravnateljice Centra za socijalnu skrb Split, saznajemo koje su točno njihove nadležnosti.

- Cilj postupanja Centra za socijalnu skrb je poduzimanje mjera i radnji i pružanje potpore, sukladno važećim Zakonima i pripadajućim Pravilnicima, radi sveobuhvatne zaštite žrtve i članova obitelji, posebno djece, osoba s invaliditetom, osoba starije životne dobi kao posebno ranjivih skupina.

Postupa se i prema počinitelju nasilja tako da ga se upozorava na vlastitu odgovornost i posljedice nasilnog ponašanja, nudi mu se odgovarajuća stručna pomoć i podrška s ciljem promjene vlastitog ponašanja te se dostavljaju potrebni podaci na zahtjev tijela koji provodi psihosocijalni tretman - kaže nam ravnateljica.

---

image

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske Božidar Vukičević/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Tijekom 2021. godine Centar za socijalnu skrb Split zaprimio je 453 prijave o nasilju u obitelji, dok ih je od siječnja 2022. godine do danas zaprimljeno 415. Tijekom 2020. godine broj gore navedenih prijava je bio 357, te se može iščitati porast prijava o nasilju u obitelji, saznajemo.

U odnosu na spol počinitelja, većinom se radi o prijavama nasilja gdje je muška osoba počinitelj (oko 85 posto), a najviše počinitelja muških i ženskih su u dobi od 31 do 51 godine života. Broj počinitelja upućenih u savjetovalište izvan Centra za socijalnu skrb bilo je 171 kroz 2021. godinu.

- Suradnja s lokalnom zajednicom iznimno je bitna u dijelu prevencija nasilničkog ponašanja i željene promjene ponašanja kod počinitelja nasilja te je dugotrajan i složen proces. Na području naše lokalne zajednice psihosocijalni tretman provodi Udruga “Bijeli krug”, a porast prijava o nasilju u obitelji ukazuje na veću potrebu lokalne mreže podrške radi prevencije nasilničkog ponašanja, kao i podrške za žrtve obiteljskog nasilja.

Centar za socijalnu skrb Split sudionik je međuresorne suradnje s drugim važnim dionicima kada se radi o nasilju u obitelji jer je suradnja i umrežavanje od velike važnosti za rad i sa žrtvama obiteljskog nasilja i za rad s počiniteljima nasilja u obitelji - veli nam Milena Drlje, mag. soc. rada.

---

image

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split

Tom Dubravec/ Cropix
---

Od Mirjane Kučer, izvršne koordinatorice Udruge “Domine” iz Splita također saznajemo kako su prijave svakodnevne te razloge koji su doveli do toga.

- Nakon pandemijske krize, na globalnoj i lokalnoj razini zabilježen je dvostruki porast prijava nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Taj trend se ne smiruje, o čemu svjedoče i alarmantni podaci o svakodnevnim prekršajnim prijavama i porastu prijava kaznenog djela nasilja u obitelji.

Posebno zabrinjava alarmantni porast brutalnih ubojstava žena, odnosno femicida. Ove godine je ubijeno 14 žena, od kojih većina od strane intimnog partnera ili bliske osobe. U susjednoj BiH ubijeno je 10 žena, a u Srbiji 23, što je kad pogledamo broj stanovnika zapravo jednako zabrinjavajuće.

Naime, s obzirom na broj ubojstava u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je pri samom vrhu tablice. Za usporedbu, u Velikoj Britaniji, koja je ipak daleko ispred Hrvatske s obzirom na to kako provodi program prevencije i zaštite žena od nasilja, taj je broj pet puta manji.

Nekada smo bilježile porast broja prijava, barem mi u savjetovalištu u Dominama, početkom jeseni, nakon ljeta ili krajem godine. Danas gotovo da nema pravila. Prijave su svakodnevne.

Razlozi za to su sigurno bolja informiranost i osviještenost samih žrtava, ali i sustava koji nastoji razvijati podržavajuće mehanizme zaštite - ističe poznata aktivistica.

Prema njezinim riječima, radi se o dugotrajnom procesu promjene čitavog sustava koji ne razumije koncept rodno utemeljenog nasilja odnosno zloupotrebe moći nad ženama kao onima koje se u društvu ponekad nazivaju drugotnima i koji ne počiva na zaštiti prava žrtve već na zaštiti prava na pravednu obranu prijavljenog počinitelja.

Praćenje nasilja

- Moj osobni stav je da nasilje u obitelji mora izaći iz prekršajne domene i biti kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Dok god mi nasilju budemo pristupali kao izgredu, incidentu, strastvenoj svađi ili čemu već, to isto nasilje ne doživljavamo kao ozbiljan društveni problem i zapravo njegujemo kulturu nasilnog pristupanja rješavanju problema.

---

image

Mirjana Kučer (prva s desna), izvršna koordinatorica Udruge ‘Domine’ iz Splita

Damjan Tadic/Cropix
---

Psihosocijalni tretmani počinitelja svakako su potrebni i nema ih dovoljno i problem je što i kad su obvezujući nema mehanizama kojima bi se mjerila njihova učinkovitost. Domine rade s preživjelima nasilja, ne s počiniteljima, pa ne mogu o ovome svjedočiti iz prve ruke.

No iz iskustava s preživjelima nasilja učinkovitost programa koji se provode je često upitna. Radi se o postupku koji prije svega treba biti usmjeren na osobni razvoj počinitelja, a nikako način mirenja ili nastavka veze koja je prošla kroz iskustvo nasilnog odnosa.

Nažalost ne raspolažem podacima o recidivistima. To ne čudi, jer generalno u Hrvatskoj nije razvijen standardizirani sustav praćenja nasilja i prikupljanja podataka o tome - upozorava naša sugovornica.

Najslabija karika trenutačno su provoditelji mjera zaštite u okviru sustava, njeno je mišljenje.

- Puno toga treba promijeniti u radu centara za socijalnu skrb, u radu policije, osobito u manjim mjestima, pa onda naravno u pravosuđu. Osim određenih zakonskih promjena koje idu za poboljšanjem položaja žrtve, oštrijim sankcioniranjem počinitelja, jasnijim zakonskim definicijama, potrebno je educirati sve koji primjenjuju zakone.

Ne možemo danas, 11 godina nakon donošenja Istanbulske konvencije, četiri godine od primjene slušati o, na primjer, manipulativnim ženama koje prijavljuju nasilje, pa prijave povlače ili o tome dokle bismo došli kad bi sve nasilnike zatvarali ili da nasilje ne može biti samo kazneno djelo.

Ja bih rekla, ne može jer ga još uvijek nismo prepoznali kao ozbiljan društveni problem koji zahtijeva zajedničke maksimalne napore zajednice u njegovom rješavanju - istaknula je Mirjana Kučer.

Udruga “Bijeli krug” iz Splita provodi psihosocijalne tretmane nad počiniteljima obiteljskog nasilja.

- Tijekom 2020. godine Općinski prekršajni sud uputio nam je ukupno 53 predmeta (36 tretmana i 17 nejavljanja u tretman - novi optužni prijedlog). Tijekom prošle godine nam je upućeno 25 predmeta (21 tretmana i četiri nejavljanja u tretman). Od početka ove godine brojimo 42 upućena predmeta (28 tretmana i 14 nejavljanja) - saznajemo od njihova stručnog tima.

Ove godine su u 85 tretmanu imali 13 žena i 72 muškarca, što iznosi 15 posto žena, navode. Psihosocijalni tretman traje uglavnom šest mjeseci.

---

image

Nasilje nad ženom

Dragan Matić/Cropix
---

- Iznimno može trajati do prestanka okolnosti, a najduže šest mjeseci ili može trajati godinu dana. Imali smo prema dobivenim presudama predmeta koji su trajali mjesec dana, šest mjeseci, ali i predmeta od godine dana - pojasnili su nam.

Recidivizam ne vode kao posebnu evidenciju, ali su primijetili po evidenciji da je od 2017. godine, kada su započeli s tretmanom, stopa recidivizma izrazito niska. Od 261 upućenih predmeta imaju samo devet, dakle 3,4 posto recidivista.

’Sasić’ ću te na komade’

Osim službene statistike postoji i tzv. tamna brojka jer je činjenica kako se sva nasilja u obitelji ne prijavljuju. Prikrivanje obiteljskog nasilja ne dovodi do poboljšanja situacije već u pravilu rezultira još strašnijim posljedicama za žrtvu.

Strašan primjer je ubojstvo 44-godišnje trgovkinje u splitskom “Lidlu” na Poljičkoj cesti u studenom prošle godine koju je izvanbračni suprug godinama sustavno maltretirao. Željko Đekić (55) zvani Lika ju je duže vremena ponižavao, novčano iskorištavao i vrijeđao te joj upućivao prijetnje zbog čega se ona s djetetom odselila kod roditelja.

Zlostavljanje se nastavilo i kada ga je napustila, a krajem studenog prošle godine nožem ju je ubio na radnom mjestu. Prošlog mjeseca je nepravomoćno osuđen na 38 godina zatvora na Županijskom sudu u Splitu. Optužnica ga tereti da je bio svjestan da žrtvi, koja je nedugo nakon napada preminula u bolnici, nanosi teške bolove i patnje.

Još jedan slučaj iz sudske prakse, koji bolje od statistike prikazuje lice i naličje kaznenog djela obiteljskog nasilja, suđenje je 39-godišnjaku iz Kaštela. Prema policijskoj evidenciji, upravo kaštelansko područje spada među predjele s najvećim brojem prijava iz sfere obiteljskog nasilja.

Nasilnik je osuđen na Općinskom sudu u Splitu na deset mjeseci zatvora zbog nasilja nad bivšom suprugom i bivšom djevojkom. Kako je navedeno u presudi, na jednu je nasrtao sjekirom, a na drugu metalnim kliještima.

Jedna od njih se obranila udarivši ga nogom u prsi, što zlostavljača nije zaustavilo u daljnjem mahnitanju. Optužnica općinskog državnog odvjetništva u Splitu teretila ga je da je polovicom svibnja 2019. godine oko devet i pol sati u Kaštelima u kući u kojoj stanuju zajedno napao svoju djevojku.

Udario je otvorenim dlanom po licu, odgurnuo je i vičući joj rekao: “Ubit ću te, zaklat ću te, k**vo, št**co, je**t ću ti mrtvu mater, ubit ću te!”. Nakon toga joj je, mašući željeznim kliještima ispred nje, kazao: “K**vo, sad ću te ubiti!”, i komadom alata zamahnuo prema njoj.

Napadnuta žena je uspjela izbjeći udarac tako što je zlostavljača udarila nogom u prsa, a on joj je vičući ponovio: “Ubit ću te, k**vo jedna, ubit ću te!”, što je sve kod nje izazvalo osjećaj straha za vlastiti život. Dvadesetak dana kasnije je došao u stan bivše supruge i prišao joj držeći u ruci sjekiru.

Uhvatio ju je za ruku i odgurao u wc, a potom joj sjekiru podignuo iznad glave i agresivno joj kazao: “Sasić ću te na komade, reci svom dečku da ću od njega napraviti šnicele!”. Da stvar bude gora, sve su gledale njihove dvije maloljetne kćeri. Nakon tog drugog napada je uhićen; u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama proveo je četiri mjeseca.

U međuvremenu je završena istraga i podignuta optužnica protiv njega. Optužni akt ga je teretio za četiri kaznena djela, dvije prijetnje i dva zlostavljanja djeteta povredom njihovih prava. Tijekom suđenja optuženi nasilnik je iznio obranu.

- Za sve je kriva moja bivša žena i ona je trebala biti optužena. Kada sam došao kod nje imao sam malu sjekiru u ruci, ali je nisam uhvatio za ruku nego sam prolazeći kraj nje rekao da ću je “sasut u komade, a od dečka joj napraviti šnicele”.

---

image

Na splitskoj Rivi održan je prosvjed u znak podrske inicijative ‘Spasi me‘

Paun Paunovic/Cropix
---

Tamo jesu bila naša djeca, ali ja sam tiho govorio i one nisu mogle ništa čuti. Sada, kada je prošlo toliko vremena, u dobrim smo odnosima i svima se ispričavam zbog neprimjerenog ponašanja. Što se tiče moje sadašnje djevojke, nisam je udario otvorenim dlanom po licu, osim što sam je možda odgurnuo jer me vrijeđala i tukla.

Sigurno joj nisam prijetio da ću je ubiti i zaklati i da ću joj “je**t mrtvu mater i ubiti je”. Nisam imao nikakva željezna kliješta u ruci pa tako da njima nisam zamahivao, osim mobitela s kojim sam htio snimiti što se sve događa - kazao je.

Tijekom suđenja svjedočila je sadašnja zaručnica i to u njegovu korist, ali sud je procijenio da je pristrana te njezin iskaz nije uzeo u obzir. Za svako pojedino kazneno djelo nasilnik je osuđen na po šest mjeseci te mu je izrečena jedinstvena kazna od deset mjeseci zatvora.

Osim sudskih presuda, koje bi trebale poslati jasnu poruku da je nasilje neprihvatljivo, svi stručnjaci se slažu da posebnu ulogu u prevenciji nasilja i svih drugih anomalija povezanih s obitelji i maloljetnicima ima aktivna međuresorna suradnja na svim razinama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

I u udruzi Domine bilježe isti trend: nekad su u njihovu savjetovalištu porast broja prijava bilježile krajem ljeta ili krajem godine, no danas su prijave svakodnevne. Razlozi za to su sigurno i bolja informiranost i osviještenost samih žrtava, ali i sustava koji nastoji razvijati podržavajuće mehanizme zaštite, kaže aktivistica Mirjana Kučer

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tragom upozorenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

I u udruzi Domine bilježe isti trend: nekad su u njihovu savjetovalištu porast broja prijava bilježile krajem ljeta ili krajem godine, no danas su prijave svakodnevne. Razlozi za to su sigurno i bolja informiranost i osviještenost samih žrtava, ali i sustava koji nastoji razvijati podržavajuće mehanizme zaštite, kaže aktivistica Mirjana Kučer

Tragom upozorenja 2 0 12879 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-09 17:22:05 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-21 18:17:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-21 18:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3530 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => I u udruzi Domine bilježe isti trend: nekad su u njihovu savjetovalištu porast broja prijava bilježile krajem ljeta ili krajem godine, no danas su prijave svakodnevne. Razlozi za to su sigurno i bolja informiranost i osviještenost samih žrtava, ali i sustava koji nastoji razvijati podržavajuće mehanizme zaštite, kaže aktivistica Mirjana Kučer [metadata] => robots= author= title=Došao u stan bivše supruge u Kaštelima sa sjekirom: 'K**vo jedna, sasić ću te na komade!'; Porazan broj intervencija splitske policije zbog obiteljskog nasilja [metakey] => obiteljsko nasilje, pu splitsko- dalmatinska, Milena Drlje, Slobodan Marendić, Mirjana Kučer [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/09\/1362211.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/21464704.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/15832512.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/23665362.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/23664231.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/20749110.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/19394188.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/10861837.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/10861838.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/HANZA MEDIA","Dragan Mati\u0107\/Cropix","Shutterstock\/Ilustracija","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nasilje\u00a0nad \u017eenama izme\u0111u \u010detiri zida \u010desto se skriva<\/p>","

Nasilje nad \u017eenom<\/p>","

Obiteljsko nasilje<\/p>","

Slobodan Marendi\u0107, na\u010delnik PU splitsko-dalmatinske Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/CROPIX<\/p>","

Mirjana Ku\u010der (prva\u00a0s desna), izvr\u0161na koordinatorica Udruge \u2018Domine\u2019 iz Splita<\/p>","

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split<\/p>","

Vojko Ba\u0161i\u0107\/CROPIX<\/p>","

Na splitskoj Rivi odr\u017ean je prosvjed u znak podrske inicijative \u2018Spasi me\u2018<\/p>","

Paun Paunovi\u0107\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1114","hd_1362211_1920.jpg":"1920x1080","k_1362211_1280.jpg":"1280x1280","k_1362211_1024.jpg":"1024x1024","k_1362211_640.jpg":"640x640","k_1362211_480.jpg":"480x480","k_1362211_340.jpg":"340x340","k_1362211_220.jpg":"220x220","o_1362211_1280.jpg":"1280x742","o_1362211_1024.jpg":"1024x594","o_1362211_640.jpg":"640x371","o_1362211_480.jpg":"480x278","o_1362211_340.jpg":"340x197","o_1362211_220.jpg":"220x127","h_1362211_1280.jpg":"1280x854","h_1362211_1024.jpg":"1024x683","h_1362211_640.jpg":"640x427","h_1362211_480.jpg":"480x320","h_1362211_340.jpg":"340x227","h_1362211_220.jpg":"220x147","pp_1362211_1280.jpg":"1280x1628","pp_1362211_1024.jpg":"1024x1303","pp_1362211_640.jpg":"640x814","pp_1362211_480.jpg":"480x611","pp_1362211_340.jpg":"340x432","pp_1362211_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_21464704_1920.jpg":"1920x1080","k_21464704_1280.jpg":"1280x1280","k_21464704_1024.jpg":"1024x1024","k_21464704_640.jpg":"640x640","k_21464704_480.jpg":"480x480","k_21464704_340.jpg":"340x340","k_21464704_220.jpg":"220x220","o_21464704_1280.jpg":"1280x864","o_21464704_1024.jpg":"1024x691","o_21464704_640.jpg":"640x432","o_21464704_480.jpg":"480x324","o_21464704_340.jpg":"340x229","o_21464704_220.jpg":"220x148","h_21464704_1280.jpg":"1280x854","h_21464704_1024.jpg":"1024x683","h_21464704_640.jpg":"640x427","h_21464704_480.jpg":"480x320","h_21464704_340.jpg":"340x227","h_21464704_220.jpg":"220x147","pp_21464704_1280.jpg":"1280x1628","pp_21464704_1024.jpg":"1024x1303","pp_21464704_640.jpg":"640x814","pp_21464704_480.jpg":"480x611","pp_21464704_340.jpg":"340x432","pp_21464704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x480","hd_15832512_1920.jpg":"1920x1080","k_15832512_1280.jpg":"1280x1280","k_15832512_1024.jpg":"1024x1024","k_15832512_640.jpg":"640x640","k_15832512_480.jpg":"480x480","k_15832512_340.jpg":"340x340","k_15832512_220.jpg":"220x220","o_15832512_1280.jpg":"1280x853","o_15832512_1024.jpg":"1024x682","o_15832512_640.jpg":"640x426","o_15832512_480.jpg":"480x320","o_15832512_340.jpg":"340x226","o_15832512_220.jpg":"220x146","h_15832512_1280.jpg":"1280x854","h_15832512_1024.jpg":"1024x683","h_15832512_640.jpg":"640x427","h_15832512_480.jpg":"480x320","h_15832512_340.jpg":"340x227","h_15832512_220.jpg":"220x147","pp_15832512_1280.jpg":"1280x1628","pp_15832512_1024.jpg":"1024x1303","pp_15832512_640.jpg":"640x814","pp_15832512_480.jpg":"480x611","pp_15832512_340.jpg":"340x432","pp_15832512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_23665362_1920.jpg":"1920x1080","k_23665362_1280.jpg":"1280x1280","k_23665362_1024.jpg":"1024x1024","k_23665362_640.jpg":"640x640","k_23665362_480.jpg":"480x480","k_23665362_340.jpg":"340x340","k_23665362_220.jpg":"220x220","o_23665362_1280.jpg":"1280x855","o_23665362_1024.jpg":"1024x684","o_23665362_640.jpg":"640x427","o_23665362_480.jpg":"480x320","o_23665362_340.jpg":"340x227","o_23665362_220.jpg":"220x147","h_23665362_1280.jpg":"1280x854","h_23665362_1024.jpg":"1024x683","h_23665362_640.jpg":"640x427","h_23665362_480.jpg":"480x320","h_23665362_340.jpg":"340x227","h_23665362_220.jpg":"220x147","pp_23665362_1280.jpg":"1280x1628","pp_23665362_1024.jpg":"1024x1303","pp_23665362_640.jpg":"640x814","pp_23665362_480.jpg":"480x611","pp_23665362_340.jpg":"340x432","pp_23665362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_23664231_1920.jpg":"1920x1080","k_23664231_1280.jpg":"1280x1280","k_23664231_1024.jpg":"1024x1024","k_23664231_640.jpg":"640x640","k_23664231_480.jpg":"480x480","k_23664231_340.jpg":"340x340","k_23664231_220.jpg":"220x220","o_23664231_1280.jpg":"1280x850","o_23664231_1024.jpg":"1024x680","o_23664231_640.jpg":"640x425","o_23664231_480.jpg":"480x318","o_23664231_340.jpg":"340x225","o_23664231_220.jpg":"220x146","h_23664231_1280.jpg":"1280x854","h_23664231_1024.jpg":"1024x683","h_23664231_640.jpg":"640x427","h_23664231_480.jpg":"480x320","h_23664231_340.jpg":"340x227","h_23664231_220.jpg":"220x147","pp_23664231_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664231_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664231_640.jpg":"640x814","pp_23664231_480.jpg":"480x611","pp_23664231_340.jpg":"340x432","pp_23664231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_20749110_1920.jpg":"1920x1080","k_20749110_1280.jpg":"1280x1280","k_20749110_1024.jpg":"1024x1024","k_20749110_640.jpg":"640x640","k_20749110_480.jpg":"480x480","k_20749110_340.jpg":"340x340","k_20749110_220.jpg":"220x220","o_20749110_1280.jpg":"1280x854","o_20749110_1024.jpg":"1024x683","o_20749110_640.jpg":"640x427","o_20749110_480.jpg":"480x320","o_20749110_340.jpg":"340x227","o_20749110_220.jpg":"220x146","h_20749110_1280.jpg":"1280x854","h_20749110_1024.jpg":"1024x683","h_20749110_640.jpg":"640x427","h_20749110_480.jpg":"480x320","h_20749110_340.jpg":"340x227","h_20749110_220.jpg":"220x147","pp_20749110_1280.jpg":"1280x1628","pp_20749110_1024.jpg":"1024x1303","pp_20749110_640.jpg":"640x814","pp_20749110_480.jpg":"480x611","pp_20749110_340.jpg":"340x432","pp_20749110_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19394188_1920.jpg":"1920x1080","k_19394188_1280.jpg":"1280x1280","k_19394188_1024.jpg":"1024x1024","k_19394188_640.jpg":"640x640","k_19394188_480.jpg":"480x480","k_19394188_340.jpg":"340x340","k_19394188_220.jpg":"220x220","o_19394188_1280.jpg":"1280x853","o_19394188_1024.jpg":"1024x682","o_19394188_640.jpg":"640x426","o_19394188_480.jpg":"480x320","o_19394188_340.jpg":"340x226","o_19394188_220.jpg":"220x146","h_19394188_1280.jpg":"1280x854","h_19394188_1024.jpg":"1024x683","h_19394188_640.jpg":"640x427","h_19394188_480.jpg":"480x320","h_19394188_340.jpg":"340x227","h_19394188_220.jpg":"220x147","pp_19394188_1280.jpg":"1280x1628","pp_19394188_1024.jpg":"1024x1303","pp_19394188_640.jpg":"640x814","pp_19394188_480.jpg":"480x611","pp_19394188_340.jpg":"340x432","pp_19394188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1362","hd_10861837_1920.jpg":"1920x1080","k_10861837_1280.jpg":"1280x1280","k_10861837_1024.jpg":"1024x1024","k_10861837_640.jpg":"640x640","k_10861837_480.jpg":"480x480","k_10861837_340.jpg":"340x340","k_10861837_220.jpg":"220x220","o_10861837_1280.jpg":"1280x908","o_10861837_1024.jpg":"1024x726","o_10861837_640.jpg":"640x454","o_10861837_480.jpg":"480x340","o_10861837_340.jpg":"340x241","o_10861837_220.jpg":"220x156","h_10861837_1280.jpg":"1280x854","h_10861837_1024.jpg":"1024x683","h_10861837_640.jpg":"640x427","h_10861837_480.jpg":"480x320","h_10861837_340.jpg":"340x227","h_10861837_220.jpg":"220x147","pp_10861837_1280.jpg":"1280x1628","pp_10861837_1024.jpg":"1024x1303","pp_10861837_640.jpg":"640x814","pp_10861837_480.jpg":"480x611","pp_10861837_340.jpg":"340x432","pp_10861837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1422","hd_10861838_1920.jpg":"1920x1080","k_10861838_1280.jpg":"1280x1280","k_10861838_1024.jpg":"1024x1024","k_10861838_640.jpg":"640x640","k_10861838_480.jpg":"480x480","k_10861838_340.jpg":"340x340","k_10861838_220.jpg":"220x220","o_10861838_1280.jpg":"1280x948","o_10861838_1024.jpg":"1024x758","o_10861838_640.jpg":"640x474","o_10861838_480.jpg":"480x355","o_10861838_340.jpg":"340x251","o_10861838_220.jpg":"220x162","h_10861838_1280.jpg":"1280x854","h_10861838_1024.jpg":"1024x683","h_10861838_640.jpg":"640x427","h_10861838_480.jpg":"480x320","h_10861838_340.jpg":"340x227","h_10861838_220.jpg":"220x147","pp_10861838_1280.jpg":"1280x1628","pp_10861838_1024.jpg":"1024x1303","pp_10861838_640.jpg":"640x814","pp_10861838_480.jpg":"480x611","pp_10861838_340.jpg":"340x432","pp_10861838_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7665485 Threads: 5 Questions: 1555238287 Slow queries: 4740765 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111332547 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/dosao-u-stan-bivse-supruge-u-kastelima-sa-sjekirom-k-vo-jedna-sasic-cu-te-na-komade-porazan-broj-intervencija-splitske-policije-zbog-obiteljskog-nasilja-1242480 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/dosao-u-stan-bivse-supruge-u-kastelima-sa-sjekirom-k-vo-jedna-sasic-cu-te-na-komade-porazan-broj-intervencija-splitske-policije-zbog-obiteljskog-nasilja-1242480?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 396757 [name] => obiteljsko nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obiteljsko-nasilje [link] => /tag/obiteljsko-nasilje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674063 [name] => pu splitsko- dalmatinska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-13 16:49:16 [main_article_id] => 0 [alias] => pu-splitsko-dalmatinska [link] => /tag/pu-splitsko-dalmatinska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664468 [name] => Milena Drlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:00:28 [main_article_id] => 0 [alias] => milena-drlje [link] => /tag/milena-drlje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 268402 [name] => slobodan marendić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodan-marendic [link] => /tag/slobodan-marendic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 310672 [name] => mirjana kučer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirjana-kucer [link] => /tag/mirjana-kucer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

I u udruzi Domine bilježe isti trend: nekad su u njihovu savjetovalištu porast broja prijava bilježile krajem ljeta ili krajem godine, no danas su prijave svakodnevne. Razlozi za to su sigurno i bolja informiranost i osviještenost samih žrtava, ali i sustava koji nastoji razvijati podržavajuće mehanizme zaštite, kaže aktivistica Mirjana Kučer

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tragom upozorenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Došao u stan bivše supruge u Kaštelima sa sjekirom: ‘K**vo jedna, sasić ću te na komade!‘; Porazan broj intervencija splitske policije zbog obiteljskog nasilja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/1362211.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Nasilje nad ženama između četiri zida često se skriva

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/1362211.jpg [title] =>

Nasilje nad ženama između četiri zida često se skriva

Ante Čizmić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/21464704.jpg [title] =>

Nasilje nad ženom

Dragan Matić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/15832512.jpg [title] =>

Obiteljsko nasilje

Shutterstock/Ilustracija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/23665362.jpg [title] =>

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske Božidar Vukičević/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/23664231.jpg [title] =>

Mirjana Kučer (prva s desna), izvršna koordinatorica Udruge ‘Domine’ iz Splita

Damjan Tadic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/20749110.jpg [title] =>

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split

Tom Dubravec/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/19394188.jpg [title] =>

Vojko Bašić/CROPIX

Vojko Basic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/10861837.jpg [title] =>

Na splitskoj Rivi održan je prosvjed u znak podrske inicijative ‘Spasi me‘

Paun Paunovic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/10861838.jpg [title] =>

Paun Paunović/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Riječi načelnika PU splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića na Gradskom vijeću u Splitu još jednom su ukazale na kronični problem i na jedini način da se on riješi: “Svakog dana jedan policajac je na intervenciji u obitelji, vrijeme je da zajednica stavi ovaj problem visoko na listu prioriteta”.

Obiteljsko nasilje se u predodžbi javnosti najčešće oslikava prizorom kako muškarac fizički nasrće na svoju partnericu, najčešće onu s kojom živi. Međutim, takav prikaz je suviše pojednostavljen i ne daje pravi uvid u razmjere problema.

Obiteljsko nasilje podrazumijeva svaki oblik ponašanja kojim osoba pokušava uspostaviti moć i kontrolu nad drugim osobama. Osim sirove upotrebe fizičke snage, ono uključuje i zastrašivanje i manipulaciju tako da se može podijeliti na: tjelesno, psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje.

Takva razdioba u praksi je pokazala kako jedan oblik nasilja ne isključuje drugi, već je takoreći pravilo da se u međusobno isprepliću. Od početka ove godine do kraja kolovoza evidentirano je 177 kaznenih djela nasilja u obitelji na području splitske policijske uprave.

---

image

Obiteljsko nasilje

Shutterstock/Ilustracija
---

Od 145 počinitelja, 138 su bili muškarci, a u sedam slučajeva žene. Kada se gleda po postajama, najviše je osoba uhićeno na području Prve i Druge postaje u Splitu, ukupno 59, zatim na području Kaštela gdje je zabilježeno 17 navedenih kaznenih djela, slijedi Trogir s ukupno 15 te Sinj s 14. Što se tiče prekršaja Zakona o zaštiti nasilja u obitelji u istom razdoblju evidentirano ih je 606 za koje je uhićeno 547 počinitelja.

Pružanje potpore

Detaljnu statistiku o istom problemu vode i u sustavu socijalne skrbi te od Milene Drlje, ravnateljice Centra za socijalnu skrb Split, saznajemo koje su točno njihove nadležnosti.

- Cilj postupanja Centra za socijalnu skrb je poduzimanje mjera i radnji i pružanje potpore, sukladno važećim Zakonima i pripadajućim Pravilnicima, radi sveobuhvatne zaštite žrtve i članova obitelji, posebno djece, osoba s invaliditetom, osoba starije životne dobi kao posebno ranjivih skupina.

Postupa se i prema počinitelju nasilja tako da ga se upozorava na vlastitu odgovornost i posljedice nasilnog ponašanja, nudi mu se odgovarajuća stručna pomoć i podrška s ciljem promjene vlastitog ponašanja te se dostavljaju potrebni podaci na zahtjev tijela koji provodi psihosocijalni tretman - kaže nam ravnateljica.

---

image

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske Božidar Vukičević/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Tijekom 2021. godine Centar za socijalnu skrb Split zaprimio je 453 prijave o nasilju u obitelji, dok ih je od siječnja 2022. godine do danas zaprimljeno 415. Tijekom 2020. godine broj gore navedenih prijava je bio 357, te se može iščitati porast prijava o nasilju u obitelji, saznajemo.

U odnosu na spol počinitelja, većinom se radi o prijavama nasilja gdje je muška osoba počinitelj (oko 85 posto), a najviše počinitelja muških i ženskih su u dobi od 31 do 51 godine života. Broj počinitelja upućenih u savjetovalište izvan Centra za socijalnu skrb bilo je 171 kroz 2021. godinu.

- Suradnja s lokalnom zajednicom iznimno je bitna u dijelu prevencija nasilničkog ponašanja i željene promjene ponašanja kod počinitelja nasilja te je dugotrajan i složen proces. Na području naše lokalne zajednice psihosocijalni tretman provodi Udruga “Bijeli krug”, a porast prijava o nasilju u obitelji ukazuje na veću potrebu lokalne mreže podrške radi prevencije nasilničkog ponašanja, kao i podrške za žrtve obiteljskog nasilja.

Centar za socijalnu skrb Split sudionik je međuresorne suradnje s drugim važnim dionicima kada se radi o nasilju u obitelji jer je suradnja i umrežavanje od velike važnosti za rad i sa žrtvama obiteljskog nasilja i za rad s počiniteljima nasilja u obitelji - veli nam Milena Drlje, mag. soc. rada.

---

image

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split

Tom Dubravec/ Cropix
---

Od Mirjane Kučer, izvršne koordinatorice Udruge “Domine” iz Splita također saznajemo kako su prijave svakodnevne te razloge koji su doveli do toga.

- Nakon pandemijske krize, na globalnoj i lokalnoj razini zabilježen je dvostruki porast prijava nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Taj trend se ne smiruje, o čemu svjedoče i alarmantni podaci o svakodnevnim prekršajnim prijavama i porastu prijava kaznenog djela nasilja u obitelji.

Posebno zabrinjava alarmantni porast brutalnih ubojstava žena, odnosno femicida. Ove godine je ubijeno 14 žena, od kojih većina od strane intimnog partnera ili bliske osobe. U susjednoj BiH ubijeno je 10 žena, a u Srbiji 23, što je kad pogledamo broj stanovnika zapravo jednako zabrinjavajuće.

Naime, s obzirom na broj ubojstava u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je pri samom vrhu tablice. Za usporedbu, u Velikoj Britaniji, koja je ipak daleko ispred Hrvatske s obzirom na to kako provodi program prevencije i zaštite žena od nasilja, taj je broj pet puta manji.

Nekada smo bilježile porast broja prijava, barem mi u savjetovalištu u Dominama, početkom jeseni, nakon ljeta ili krajem godine. Danas gotovo da nema pravila. Prijave su svakodnevne.

Razlozi za to su sigurno bolja informiranost i osviještenost samih žrtava, ali i sustava koji nastoji razvijati podržavajuće mehanizme zaštite - ističe poznata aktivistica.

Prema njezinim riječima, radi se o dugotrajnom procesu promjene čitavog sustava koji ne razumije koncept rodno utemeljenog nasilja odnosno zloupotrebe moći nad ženama kao onima koje se u društvu ponekad nazivaju drugotnima i koji ne počiva na zaštiti prava žrtve već na zaštiti prava na pravednu obranu prijavljenog počinitelja.

Praćenje nasilja

- Moj osobni stav je da nasilje u obitelji mora izaći iz prekršajne domene i biti kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Dok god mi nasilju budemo pristupali kao izgredu, incidentu, strastvenoj svađi ili čemu već, to isto nasilje ne doživljavamo kao ozbiljan društveni problem i zapravo njegujemo kulturu nasilnog pristupanja rješavanju problema.

---

image

Mirjana Kučer (prva s desna), izvršna koordinatorica Udruge ‘Domine’ iz Splita

Damjan Tadic/Cropix
---

Psihosocijalni tretmani počinitelja svakako su potrebni i nema ih dovoljno i problem je što i kad su obvezujući nema mehanizama kojima bi se mjerila njihova učinkovitost. Domine rade s preživjelima nasilja, ne s počiniteljima, pa ne mogu o ovome svjedočiti iz prve ruke.

No iz iskustava s preživjelima nasilja učinkovitost programa koji se provode je često upitna. Radi se o postupku koji prije svega treba biti usmjeren na osobni razvoj počinitelja, a nikako način mirenja ili nastavka veze koja je prošla kroz iskustvo nasilnog odnosa.

Nažalost ne raspolažem podacima o recidivistima. To ne čudi, jer generalno u Hrvatskoj nije razvijen standardizirani sustav praćenja nasilja i prikupljanja podataka o tome - upozorava naša sugovornica.

Najslabija karika trenutačno su provoditelji mjera zaštite u okviru sustava, njeno je mišljenje.

- Puno toga treba promijeniti u radu centara za socijalnu skrb, u radu policije, osobito u manjim mjestima, pa onda naravno u pravosuđu. Osim određenih zakonskih promjena koje idu za poboljšanjem položaja žrtve, oštrijim sankcioniranjem počinitelja, jasnijim zakonskim definicijama, potrebno je educirati sve koji primjenjuju zakone.

Ne možemo danas, 11 godina nakon donošenja Istanbulske konvencije, četiri godine od primjene slušati o, na primjer, manipulativnim ženama koje prijavljuju nasilje, pa prijave povlače ili o tome dokle bismo došli kad bi sve nasilnike zatvarali ili da nasilje ne može biti samo kazneno djelo.

Ja bih rekla, ne može jer ga još uvijek nismo prepoznali kao ozbiljan društveni problem koji zahtijeva zajedničke maksimalne napore zajednice u njegovom rješavanju - istaknula je Mirjana Kučer.

Udruga “Bijeli krug” iz Splita provodi psihosocijalne tretmane nad počiniteljima obiteljskog nasilja.

- Tijekom 2020. godine Općinski prekršajni sud uputio nam je ukupno 53 predmeta (36 tretmana i 17 nejavljanja u tretman - novi optužni prijedlog). Tijekom prošle godine nam je upućeno 25 predmeta (21 tretmana i četiri nejavljanja u tretman). Od početka ove godine brojimo 42 upućena predmeta (28 tretmana i 14 nejavljanja) - saznajemo od njihova stručnog tima.

Ove godine su u 85 tretmanu imali 13 žena i 72 muškarca, što iznosi 15 posto žena, navode. Psihosocijalni tretman traje uglavnom šest mjeseci.

---

image

Nasilje nad ženom

Dragan Matić/Cropix
---

- Iznimno može trajati do prestanka okolnosti, a najduže šest mjeseci ili može trajati godinu dana. Imali smo prema dobivenim presudama predmeta koji su trajali mjesec dana, šest mjeseci, ali i predmeta od godine dana - pojasnili su nam.

Recidivizam ne vode kao posebnu evidenciju, ali su primijetili po evidenciji da je od 2017. godine, kada su započeli s tretmanom, stopa recidivizma izrazito niska. Od 261 upućenih predmeta imaju samo devet, dakle 3,4 posto recidivista.

’Sasić’ ću te na komade’

Osim službene statistike postoji i tzv. tamna brojka jer je činjenica kako se sva nasilja u obitelji ne prijavljuju. Prikrivanje obiteljskog nasilja ne dovodi do poboljšanja situacije već u pravilu rezultira još strašnijim posljedicama za žrtvu.

Strašan primjer je ubojstvo 44-godišnje trgovkinje u splitskom “Lidlu” na Poljičkoj cesti u studenom prošle godine koju je izvanbračni suprug godinama sustavno maltretirao. Željko Đekić (55) zvani Lika ju je duže vremena ponižavao, novčano iskorištavao i vrijeđao te joj upućivao prijetnje zbog čega se ona s djetetom odselila kod roditelja.

Zlostavljanje se nastavilo i kada ga je napustila, a krajem studenog prošle godine nožem ju je ubio na radnom mjestu. Prošlog mjeseca je nepravomoćno osuđen na 38 godina zatvora na Županijskom sudu u Splitu. Optužnica ga tereti da je bio svjestan da žrtvi, koja je nedugo nakon napada preminula u bolnici, nanosi teške bolove i patnje.

Još jedan slučaj iz sudske prakse, koji bolje od statistike prikazuje lice i naličje kaznenog djela obiteljskog nasilja, suđenje je 39-godišnjaku iz Kaštela. Prema policijskoj evidenciji, upravo kaštelansko područje spada među predjele s najvećim brojem prijava iz sfere obiteljskog nasilja.

Nasilnik je osuđen na Općinskom sudu u Splitu na deset mjeseci zatvora zbog nasilja nad bivšom suprugom i bivšom djevojkom. Kako je navedeno u presudi, na jednu je nasrtao sjekirom, a na drugu metalnim kliještima.

Jedna od njih se obranila udarivši ga nogom u prsi, što zlostavljača nije zaustavilo u daljnjem mahnitanju. Optužnica općinskog državnog odvjetništva u Splitu teretila ga je da je polovicom svibnja 2019. godine oko devet i pol sati u Kaštelima u kući u kojoj stanuju zajedno napao svoju djevojku.

Udario je otvorenim dlanom po licu, odgurnuo je i vičući joj rekao: “Ubit ću te, zaklat ću te, k**vo, št**co, je**t ću ti mrtvu mater, ubit ću te!”. Nakon toga joj je, mašući željeznim kliještima ispred nje, kazao: “K**vo, sad ću te ubiti!”, i komadom alata zamahnuo prema njoj.

Napadnuta žena je uspjela izbjeći udarac tako što je zlostavljača udarila nogom u prsa, a on joj je vičući ponovio: “Ubit ću te, k**vo jedna, ubit ću te!”, što je sve kod nje izazvalo osjećaj straha za vlastiti život. Dvadesetak dana kasnije je došao u stan bivše supruge i prišao joj držeći u ruci sjekiru.

Uhvatio ju je za ruku i odgurao u wc, a potom joj sjekiru podignuo iznad glave i agresivno joj kazao: “Sasić ću te na komade, reci svom dečku da ću od njega napraviti šnicele!”. Da stvar bude gora, sve su gledale njihove dvije maloljetne kćeri. Nakon tog drugog napada je uhićen; u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama proveo je četiri mjeseca.

U međuvremenu je završena istraga i podignuta optužnica protiv njega. Optužni akt ga je teretio za četiri kaznena djela, dvije prijetnje i dva zlostavljanja djeteta povredom njihovih prava. Tijekom suđenja optuženi nasilnik je iznio obranu.

- Za sve je kriva moja bivša žena i ona je trebala biti optužena. Kada sam došao kod nje imao sam malu sjekiru u ruci, ali je nisam uhvatio za ruku nego sam prolazeći kraj nje rekao da ću je “sasut u komade, a od dečka joj napraviti šnicele”.

---

image

Na splitskoj Rivi održan je prosvjed u znak podrske inicijative ‘Spasi me‘

Paun Paunovic/Cropix
---

Tamo jesu bila naša djeca, ali ja sam tiho govorio i one nisu mogle ništa čuti. Sada, kada je prošlo toliko vremena, u dobrim smo odnosima i svima se ispričavam zbog neprimjerenog ponašanja. Što se tiče moje sadašnje djevojke, nisam je udario otvorenim dlanom po licu, osim što sam je možda odgurnuo jer me vrijeđala i tukla.

Sigurno joj nisam prijetio da ću je ubiti i zaklati i da ću joj “je**t mrtvu mater i ubiti je”. Nisam imao nikakva željezna kliješta u ruci pa tako da njima nisam zamahivao, osim mobitela s kojim sam htio snimiti što se sve događa - kazao je.

Tijekom suđenja svjedočila je sadašnja zaručnica i to u njegovu korist, ali sud je procijenio da je pristrana te njezin iskaz nije uzeo u obzir. Za svako pojedino kazneno djelo nasilnik je osuđen na po šest mjeseci te mu je izrečena jedinstvena kazna od deset mjeseci zatvora.

Osim sudskih presuda, koje bi trebale poslati jasnu poruku da je nasilje neprihvatljivo, svi stručnjaci se slažu da posebnu ulogu u prevenciji nasilja i svih drugih anomalija povezanih s obitelji i maloljetnicima ima aktivna međuresorna suradnja na svim razinama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/HANZA MEDIA Dragan Matić/Cropix Shutterstock/Ilustracija Bozidar Vukicevic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Vojko Basic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Nasilje nad ženama između četiri zida često se skriva

Dragan Matić/Cropix

Nasilje nad ženom

Shutterstock/Ilustracija

Obiteljsko nasilje

Bozidar Vukicevic/Cropix

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske Božidar Vukičević/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

Mirjana Kučer (prva s desna), izvršna koordinatorica Udruge ‘Domine’ iz Splita

Tom Dubravec/ Cropix

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split

Vojko Basic/Cropix

Vojko Bašić/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix

Na splitskoj Rivi održan je prosvjed u znak podrske inicijative ‘Spasi me‘

Paun Paunovic/Cropix

Paun Paunović/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/dosao-u-stan-bivse-supruge-u-kastelima-sa-sjekirom-k-vo-jedna-sasic-cu-te-na-komade-porazan-broj-intervencija-splitske-policije-zbog-obiteljskog-nasilja-1242480 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0d4c667439176ba8fe4b18ac1064ab64f5e0b9fa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do%C5%A1ao+u+stan+biv%C5%A1e+supruge+u+Ka%C5%A1telima+sa+sjekirom%3A+%E2%80%98K%2A%2Avo+jedna%2C+sasi%C4%87+%C4%87u+te+na+komade%21%E2%80%98%3B+Porazan+broj+intervencija+splitske+policije+zbog+obiteljskog+nasilja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdosao-u-stan-bivse-supruge-u-kastelima-sa-sjekirom-k-vo-jedna-sasic-cu-te-na-komade-porazan-broj-intervencija-splitske-policije-zbog-obiteljskog-nasilja-1242480 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdosao-u-stan-bivse-supruge-u-kastelima-sa-sjekirom-k-vo-jedna-sasic-cu-te-na-komade-porazan-broj-intervencija-splitske-policije-zbog-obiteljskog-nasilja-1242480 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

I u udruzi Domine bilježe isti trend: nekad su u njihovu savjetovalištu porast broja prijava bilježile krajem ljeta ili krajem godine, no danas su prijave svakodnevne. Razlozi za to su sigurno i bolja informiranost i osviještenost samih žrtava, ali i sustava koji nastoji razvijati podržavajuće mehanizme zaštite, kaže aktivistica Mirjana Kučer

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tragom upozorenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaTragom upozorenja

Došao u stan bivše supruge u Kaštelima sa sjekirom: ‘K**vo jedna, sasić ću te na komade!‘; Porazan broj intervencija splitske policije zbog obiteljskog nasilja

21. studenog 2022. - 19:17

Riječi načelnika PU splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića na Gradskom vijeću u Splitu još jednom su ukazale na kronični problem i na jedini način da se on riješi: “Svakog dana jedan policajac je na intervenciji u obitelji, vrijeme je da zajednica stavi ovaj problem visoko na listu prioriteta”.

Obiteljsko nasilje se u predodžbi javnosti najčešće oslikava prizorom kako muškarac fizički nasrće na svoju partnericu, najčešće onu s kojom živi. Međutim, takav prikaz je suviše pojednostavljen i ne daje pravi uvid u razmjere problema.

Obiteljsko nasilje podrazumijeva svaki oblik ponašanja kojim osoba pokušava uspostaviti moć i kontrolu nad drugim osobama. Osim sirove upotrebe fizičke snage, ono uključuje i zastrašivanje i manipulaciju tako da se može podijeliti na: tje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:33