StoryEditorOCM
Crna kronikaPRAVNI ZASTUPNIK

Crnogorska mafija ima stalnog odvjetnika u Splitu! Klijenti mu drže zavjet šutnje, a iz zatvora ih izvlači istom ‘cakom‘

14. siječnja 2024. - 21:27

Nova adresa Crnogorca Dejana B. (60), uhićenog na Klisu s 22,5 kilograma marihuane je Dračevac 2C, ili, da budemo jasniji, ćelija zatvora na splitskim Bilicama. Dolijao je ovog tjedna u Audiju A7, registarskih oznaka iz Nikšića, a droga je bila skrivena u improviziranom skrovištu iza zadnjeg sjedišta.

Uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje droge priveden je na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu kako bi dobio priliku da iznese obranu. Unatoč tome, Crnogorac je odabrao šutnju te je odbio dati izjavu tužitelju vezano za pakete marihuane u njegovom Audiju.

Nakon toga je nad njim određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega jer se radi o stranom državljaninu, ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Upravo ta druga stavka, koja podrazumijeva postojanje dosjea, i količina nađene marihuane ukazuje da se radi o nekome tko je otprije uvezen u narko trgovinu.

Osim navedena dva podatka, još jedna informacija ukazuje da se radi o osobi koja je dio organiziranog kriminaliteta. Njegovu obranu, naime, preuzeo je splitski odvjetnik koji je zadužen za zaštitu prava članova crnogorske mafije kada imaju lošu sreću da ih se zatekne u švercu opijata na našem području - Vinko Gulišija.

image

Odvjetnik Vinko Gulišija

željko Puhovski/Cropix

Nazvali smo ga kako bi ga upitali koju presudu njegov klijent Dejan B. ima u dosjeu da ga je koštala zadržavanja u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Odvjetnik Gulišija kratko je kazao kako to nije informacija koju će podijeliti s javnošću jer ga obvezuje povjerljivi odnos s klijentom.

Posegnuli smo stoga za drugim izvorima i uspjeli saznati da je Dejan B. već uhićen s drogom u jednoj od država europske unije gdje je i pravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Kaznu je odslužio i izašao na slobodu kako bi se nastavio baviti istim poslom, ali mu je ostala evidentirana i vidljiva svim članicama europske unije u slučaju pokretanja novog postupka nad njim.

Kako saznajemo njegov odvjetnik je nudio jamčevinu od 50.000 eura i putnu ispravu za obranu sa slobode, ali zbog te stare presude zahtjev nije prihvaćen. Za klijente Vinka Gulišije iz Crne Gore obrana šutnjom i nuđenje jamčevine za izlazak na slobodu je standard kojeg se drže tijekom cijelog postupka.

image

Zaplijenjena marihuana; Privođenje

Cropix/MUP/Ilustracija

Istu strategiju je primijenio i kod Nemanje Rončevića (30) iz Podgorice koji je nedavno odslužio kaznu od dvije godine i devet mjeseci zatvora zbog šverca 2,2 kilograma kokaina. Uhićen je na ljeto 2021. godine na Dalmatini na odmorištu Sitno, općina Prgomet u bijelom Volkswagenu Passat.

Kokain je bio skriven u skrovištu iza ekrana navigacije, koji se otvarao daljinskim upravljačem. Mladom Crnogorcu je obranu preuzeo Vinko Gulišija te se Nemanja Rončević kada je iz policije priveden na državno odvjetništvo branio šutnjom.

Za obranu sa slobode odvjetnik je ponudio 375.000 kuna, u protuvrijednosti 50.000 eura, jamčevine koji nisu prihvaćeni te je crnogorski državljanin smješten u splitski zatvor iz kojeg je izašao tek po odsluženju kazne. Presudom Općinskog suda u Splitu mu je osim zatvorske kazne određeno i plaćanje 100.000 kuna što je podmirio prije izlaska iz zatvora.

image

Kokain nađen kod Crnogorca na Dalmatini

MUP

Iz iznosa jamčevine koju je Rončević nudio, činjenice da je platio pozamašnu novčanu kaznu te honorar pravnog zastupnika, koji spada u prvu ligu odvjetnika, jasno je kako unatoč boravku u zatvoru nije imao problema s podmirenjem novčanih davanja. Kao što ni netom uhićeni njegov sunarodnjak očito nema problema sa prilivom novca jer je odmah angažiran isti odvjetnik te je ponuđena visoka jamčevina.

Isto tako, da Rončević nije otišao s Bilica prije dolaska Dejana B., pomislili bi da mu je on osobno preporučio odvjetnika pri susretu tijekom zatvorske šetnje. Ovako možemo samo pretpostaviti da su se sreli u Crnoj Gori i razmijenili iskustva o kvaliteti hrvatskih odvjetnika ili da je netko drugi odlučio kome će potpisati punomoći za zastupanje.

image

Marihuana otkrivena u Audiju na Klisu, kojim je upravljao Crnogorac

MUP
image

Privođenje osumnjičenoga

Ivan Perić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:16