stdClass Object ( [id] => 53550 [title] => Braća Ahmeti: strah i trepet Splita grada [alias] => braca-ahmeti-strah-i-trepet-splita-grada [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Teško da u Splitu i okolici postoji netko tko još nije čuo za obitelj Ahmeti iz barakaškog naselja u splitskom predgrađu Kopilica, a još teže da postoji policajac koji nije makar jednom legitimirao nekog člana ove brojne obitelji.

Specifični po klanskoj povezanosti i korištenju drugih osoba za rješavanje svojih obračuna, braća Mehdi, Ferdi, Edi i stric im Sadat redovito “nastupaju” u crnim kronikama.

Najmlađi član, 17-godišnji S.A., također lagano krči svoj “zvjezdani put” - kada mu je istražni sudac Stanko Grbavac nedavno odbio odobriti posjet bratu Mehdiju-Medi u pritvoru, izgubio je kontrolu i u maniri starije braće smjesta mu u sudnici zaprijetio smrću. Kasnije se pravdao kako nije ozbiljno mislio, no organi gonjenja znaju koliko su Ahmetijevi ozbiljni kad nešto naume, pa su sucu nakon incidenta ponudili osobnu zaštitu.

Osim zbog prijetnje maloljetnog brata, Ahmetijevi su nedavno opet zaokupili stranice novina jednom od rijetkih presuda protiv nekog od njih - dobio je četiri mjeseca uvjetno zbog prijetnji policajcima, četiri i pol godine nakon što je to djelo i počinio.

Tužba protiv Hrvatske

Zaljubljenici su skupih automobila, pa se tako pred trošnom barakom Ahmetijevih, koju uredno čuva pit bull terijer, često viđa zavidna limena ergela. S druge strane, njihova majka Nada više se puta žalila da zbog reputacije sinova ne može dobiti ni bonove za prehranu u pučkoj kuhinji.

Osim omiljenih im krađa automobila, razbojstava i odnedavno trgovine heroinom, njihovi dosjei obiluju nasilničkim deliktima.

Stric Sadat-Sado, kao najistaknutiji član, ima više od 45 kaznenih prijava, u rasponu od krađa, preko dilanja do pokušaja ubojstva. Odslužio je šest godina za 230 grama heroina, a čeka ga suđenje za slučaj star 13 godina, kada je nožem nasrnuo na muškarca koji se drznuo obljubiti baš njegovu djevojku.

Sadat se već dugo uspješno krije policiji, još od likvidacije Marina Vukšića (21) i Lovela Matkovića (22) u veljači 2007. godine kod kafića “Pamela” na splitskom Sućidru.

Privođenje Ferdija Ahmetija
Tada je u njih cijeli okvir kalašnjikova sasuo Mate Vukušić (20), a policija i odvjetništvo drže da je motiv bio reket. No, navodno je to učinio na nagovor Ahmetijevih, koji su ga u Kopilici obučavali rukovanju vatrenim oružjem. Ubrzo se ispostavilo da je kod Sadata “na čuvanju” završio i Vukušićev “VW passat”, vrijedan 150 tisuća kuna.

Tragom te priče tada smo oprezno posjetili Ahmetijeve u Kopilici. Nije bilo “passata”, no pred kućom su se sjajila dva novija “mercedesa SLK” i “karavan E klase”. Kazali su nam da je “passat” kod Sadata, a da to policija već zna. Automobil je nakon nekog vremena i nađen u Zagrebu, no od Sadata ni traga.

Ferdi Ahmeti je bio doveden u listopadu 2008. iz pritvora kako bi svjedočio na splitskom sudu u postupku protiv Vukušića i Gorana Stankovića zbog ubojstva Matkovića i Vukšića. Trebao se sjetiti jesu li Vukušić i Stanković bili u njegovoj kući par sati prije kobnog događaja.

Na rubu krvoprolića

- Ja tada nisam bio kod kuće. Bio je moj brat Edi. Znao sam da Vukušić ima velikih problema s Lovelom i Vukšićem koji su ga ucjenjivali i maltretirali, a Vukšić ga je i fizički napao. Ponudio sam mu svoju i pomoć moje braće da riješimo s tom dvojicom probleme sa šipkama, ali je Vukušić to odbio - rekao je tada Ferdi, koji je u studenom 2006. godine izbjegao optužbu za nanošenje smrtonosnih ozljeda Seadu Miziću Stoji (35), i to neočekivanim sudskim obratom.

Teretilo ga se da ga je teško ozlijedio udarcem u glavu u Sjevernoj luci, a vrijeme je kratio u pritvoru kada je splitski patolog Antonio Alujević donio nalaz koji ga je oslobodio sumnje. Naime, Miziću je za život bio koban pad i udarac glavom o tlo.

Očito već dobro upoznat sa zakonima i svojim pravima, Ferdi je tada najavio da će podnijeti tužbu protiv RH zbog vremena koje je neosnovano proveo u pritvoru!

Taj je slučaj, inače, umalo doveo do krvoprolića većih razmjera, jer su Mizićevi prijatelji s Brda prijetili osvetom Ahmetijevima. Danima je situacija bila izuzetno napeta, a Ahmetijevi su se u reportaži koja je tada objavljena u “Slobodnoj” žalili da ne smiju prijeći ni ulicu koja ih odvaja od Brda, jer su otamo dobivali prijetnje da će ih sve zapaliti čim počne suđenje.

Automobili pred kućom Ahmetijevih
Stvari su tada otišle i nešto dalje, jer su s Brda krenuli za sve optuživati to što je u njihovu susjedstvu niknulo romsko naselje, odakle su, po njima, dolazile sve nevolje ovoga svijeta.

Dok je Ferdi u veljači 2007. još bio pritvoren, prijatelj pokojnog Mizića Tonći P. (45) prijetio je smrću njegovu bratu Mehdiju. Mehdi je mrtav hladan otišao na policiju prijaviti prijetnju, a oni su ga sproveli u zatvor zbog 2000 kuna neplaćenih kazni za prometne prekršaje.

Mehdi i Ferdi su trenutačno na Bilicama, po USKOK-ovoj akciji “Parangal”, kojom su ih u kolovozu prošle godine raskrinkali kao najpouzdanije poslovne partnere braće Joška i Gorana Svaline. Tada je pritvoreno 13 splitskih dilera na čelu s Goranom Svalinom, a zaplijenjeno je više od šest kilograma čistog heroina i stotinjak grama kokaina vrijednosti 2,5 milijuna kuna.

Dijelu te ekipe, kao i Mehdiju, stavlja se na teret da su organizirano minirali imovinu svojih konkurenata. Bacili su eksplozivnu napravu ispred kafića “Mania” na splitskim Gripama, u vlasništvu osuđivanog dilera Mira Pivca zvanog Miro Vlaj, a u Kukuljevićevoj ulici su raznijeli “VW polo” kojim se koristio kick boksač iz narkomiljea Igor Alagić.

Pištolj s metkom u cijevi

“Veselo” je bilo na spomenutom nedavno okončanom suđenju Mehdiju zbog prijetnji sjekirom dvojici policajaca, u studenom 2004. godine.

Susjedi su se žalili na preglasnu glazbu na imanju Ahmeti, a Medo ih je dočekao pripit i sa sjekirom. Zasigurno nimalo ugodan prizor nije toliko uznemirio policajce, koliko pit bull terijer koji se slobodno šetao dvorištem.

Svjedočili su da su držali ruku na futroli pištolja, no ne zbog Mede, nego zbog psa. Medo je mahao sjekirom i prijetio im njome ako stupe nogom u dvorište. Pozvali su pojačanje, a Medo je “kliznuo”. Sjekiru mu je iz ruke prethodno uzela majka Nada Tufekčić Ahmeti, “zapričavajući” policajce kako ne bi ušli u kuću i pronašli tada još maloljetnog Edija, koji je bio u bijegu iz doma u Turopolju.

Očito u domu izučivši “zanat”, Edi je nedavno upao u policijsku zasjedu i pao s heroinom u Drnišu. Sjedio je u automobilu, a prva stvar koju je ugledao nakon zaustavljanja i spuštanja prozora, bila je cijev policijskog pištolja. Znajući s kim imaju posla, policajci nisu ništa prepuštali slučaju. Njihov oprez se pokazao opravdanim, jer im je Ahmeti ubrzo priznao da u torbici ima zakočen pištolj sa spremnim metkom u cijevi.

I kao što se to jednom u komentaru na jedan od brojnih tekstova dobro zapitao anonimni čitatelj portala Slobodne Dalmacije – Koliko Ahmetijevi punata moraju imat prije nego što se na ekranu pojavi natpis GAME OVER?

Andrea Kuzmić / Epeha, Ivica Profaca / Epeha
foto: arhiv cropix                                                      

Sadat Ahmeti na suđenju

Sadat Ahmeti

Sadat Ahmeti (35), stric poznate braće Ahmeti iz Kopilice, u Njemačkoj se oženio i dobio dijete te traži njihovo državljanstvo kako bi umaknuo hrvatskom pravosuđu koje je za njim raspisalo tjeralicu zbog pokušaja ubojstva iz 1996. godine.

Osim njemačkog državljanstva, Sadat je u Konzulatu RH zatražio putovnicu koja se izdaje tek nakon provjere kod MUP-a RH te mu se tako ušlo u trag u Dresdenu, gdje će mu se poslati sudski poziv. Ako se ne odazove pozivu Županijskog suda u Splitu, za njim će se raspisati međunarodna Interpolova tjeralica.

- U petak ujutro trebalo se nastaviti suđenje mom klijentu, koje se vodi u odsutnosti. Kako sada njegova adresa nije nepoznata, zatražio sam da se prekine postupak i pošalje poziv mom klijentu na njemačku adresu. Sadat Ahmeti sa mnom je bio u telefonskom kontaktu tijekom bijega. Već prije bi se sam predao i dobrovoljno javio u pritvor, ali je dobio bebu te se isključivo zbog toga nije mogao odlučiti doći natrag - kazao nam je njegov odvjetnik Borivoje Milošević.

Sadat Ahmeti tereti se optužnicom za pokušaj ubojstva Hakija Šaljaja iz Bosanskog Novog, u kolovozu 1996. godine, kojem se želio osvetiti jer mu je napao tadašnju djevojku, maloljetnu Adilu (17). Haki je bio podstanar kod Adiline tete u splitskom Getu te je Adilu, kako se ona požalila Sadatu, pokušao silovati.

Sadat, tada 22-godišnjak, došao je sa svojom ekipom te je u Alješijevoj ulici počela tučnjava koja je okončana s krvavim Hakijem kojem je nož bio zariven u ranu široku jedan centimetar na grudnom košu.

Optužnica je podignuta i suđenje je počelo u veljači 2003. godine, na Županijskom sudu u Splitu, ali na tom i sljedeća dva ročišta Sadat “nije pristupio suđenju iz prostorija zatvora u Šibeniku”, kako stoji u zabilješci u sudskom spisu

U šibenskom zatvoru bio je na odsluženju kazne od šest godina zatvora kao šef peteročlane bande koja se bavila dilanjem heroina i krađom vozila. Prvi dio kazne Sadat je služio u Lepoglavi, gdje je brutalno pretučen te je završio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Kaznu je odslužio i dolazi u Split, ali za njega nastaju novi problemi početkom 2007. godine, ponovno zbog maloljetnice.

U to vrijeme Split je obilježilo brutalno ubojstvo Lovela Matkovića i Marina Vukšića.

Maloljetna L.G. nedugo nakon navedenog smaknuća optužila je članove obitelji Ahmeti kako su je oteli u Zagrebu i zatočili u svojoj kući u splitskoj Kopilici. Između ostalog ispričala je kako su oni dali oružje Mati Vukušiću, a glavni planer bio je Sadat. Njezine izjave nikada nisu dovele do službene prijave protiv Ahmetijevih za umiješanost u dvostruko ubojstvo, ali Sadat je pobjegao kod roditelja u Njemačku.

Upravo u to vrijeme je na Županijskom sudu u Splitu sutkinja Maria Majić u veljači 2007. godine dobila spis zbog pokušaja ubojstva iz 1996. godine i za manje od mjesec dana sazvala suđenje.

Kako se Sadat nije odazivao sudskim pozivima, nad njim je određen pritvor i raspisana tjeralica. Budući da to nije urodilo plodom, sud donosi rješenje o suđenju u odsutnosti u ožujku ove godine i počinje raspravu.

K. marić banje

Rodovski zakoni veći od institucije društva

Riječ patrijarha Splitska sociologinja dr. Inge Tomić Koludrović smatra da pojava obitelji poput Ahmetijevih nije ništa neobično u zajednicama u kojima je povjerenje prema vlastitim, rodovskim, zakonima veće od onog u institucije društva.

Nebitno je, kaže, dolaze li oni s Kosova, iz dijelova BiH, dijelova Dalmatinske zagore ili južne Italije.

- U sociološkoj literaturi postoje brojni primjeri za ovu tezu, i premda se najčešće govori o dinaridskom mentalitetu, takvoga mentaliteta ima i drugdje, recimo u Italiji. Uostalom, i mafija je nastala u brdima, tamo društvene institucije teže dopiru, i one su obično jako zatvorene kao zajednica - kaže dr. Tomić Koludrović.

U takvim zajednicama, smatra ona, vrlo su jaki patrijarhalni odnosi, sve je podređeno zajednici i njezinoj obrani od vanjskoga svijeta, a riječ “patrijarhat” je odlučujuća u svim unutarnjim sporovima, pa i u odnosu prema drugima.

- U tome brojni sociolozi vide i uzroke tako velike razlike između sjevera i juga, recimo u Italiji. Na sjeveru, a to se odnosi i na druge zemlje, obično je više razvijeno povjerenje u zakone, društvene ugovore - kaže splitska sociologinja.

Mehdi u kontejneru

Premda ih većina ljudi smatra Romima, Ahmetijevi tvrde da su podrijetlom iz Egipta, i da s Romima nemaju nikakve veze. Pokojni otac Ahmet Ahmeti svojedobno je u ‘Slobodnoj’ ogorčeno pričao o tretmanu obitelji u Splitu.

- Ako sam ja nepoželjno lice, neka mi daju napismeno i ja ću otići. Ja ne bi’ ostao u ovoj državi da je ne volim, i u ovom gradu. Tu sam 50 godina, moji mrtvi su sahranjeni na Lovrincu, a policija za sve krivi moju familiju. Mi to više ne možemo izdržati - govorio je krajem 2006. Ahmet Ahmeti. On se, kako se priča, u Split doselio kao jednogodišnja beba, još 1952., a otac mu je na Rivi čistio cipele. A u jednom je pokojni Ahmet Ahmeti bio u pravu - na njih, kao i na ostale Rome, oduvijek se gledalo drugačije - nedavno osuđenog Mehdija su, u središtu Splita, djeca ubacila u kontejner.

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Osim omiljenih im krađa automobila, razbojstava i odnedavno trgovine heroinom, njihovi dosjei obiluju nasilničkim deliktima. Stric Sadat-Sado ima više od 45 kaznenih prijava, od krađa do pokušaja ubojstva, a ako ga uhvate, čeka ga suđenje za slučaj star 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Smehdi, ferdi, edi i stric im sadat redoviti su u crnim kronikama, a i najmlađi, 17-godišnji s.a., krči svoj ‘zvjezdani put’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-05-23 10:19:54 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-05-25 11:37:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-05-23 10:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 129 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/05/23/Novosti/CK221106BILICE02.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x466" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14943620 Threads: 2 Questions: 3144952596 Slow queries: 7012367 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234858457 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/braca-ahmeti-strah-i-trepet-splita-grada-53550 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/braca-ahmeti-strah-i-trepet-splita-grada-53550?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 54753 [name] => ahmeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ahmeti [link] => /tag/ahmeti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 167735 [name] => braćaahmeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bracaahmeti [link] => /tag/bracaahmeti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 83178 [name] => ferdiahmeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ferdiahmeti [link] => /tag/ferdiahmeti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Osim omiljenih im krađa automobila, razbojstava i odnedavno trgovine heroinom, njihovi dosjei obiluju nasilničkim deliktima. Stric Sadat-Sado ima više od 45 kaznenih prijava, od krađa do pokušaja ubojstva, a ako ga uhvate, čeka ga suđenje za slučaj star 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Smehdi, ferdi, edi i stric im sadat redoviti su u crnim kronikama, a i najmlađi, 17-godišnji s.a., krči svoj ‘zvjezdani put’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Braća Ahmeti: strah i trepet Splita grada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-08-11-15-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/23/Novosti/CK221106BILICE02.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/23/Novosti/CK221106BILICE02.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Teško da u Splitu i okolici postoji netko tko još nije čuo za obitelj Ahmeti iz barakaškog naselja u splitskom predgrađu Kopilica, a još teže da postoji policajac koji nije makar jednom legitimirao nekog člana ove brojne obitelji.

Specifični po klanskoj povezanosti i korištenju drugih osoba za rješavanje svojih obračuna, braća Mehdi, Ferdi, Edi i stric im Sadat redovito “nastupaju” u crnim kronikama.

Najmlađi član, 17-godišnji S.A., također lagano krči svoj “zvjezdani put” - kada mu je istražni sudac Stanko Grbavac nedavno odbio odobriti posjet bratu Mehdiju-Medi u pritvoru, izgubio je kontrolu i u maniri starije braće smjesta mu u sudnici zaprijetio smrću. Kasnije se pravdao kako nije ozbiljno mislio, no organi gonjenja znaju koliko su Ahmetijevi ozbiljni kad nešto naume, pa su sucu nakon incidenta ponudili osobnu zaštitu.

Osim zbog prijetnje maloljetnog brata, Ahmetijevi su nedavno opet zaokupili stranice novina jednom od rijetkih presuda protiv nekog od njih - dobio je četiri mjeseca uvjetno zbog prijetnji policajcima, četiri i pol godine nakon što je to djelo i počinio.

Tužba protiv Hrvatske

Zaljubljenici su skupih automobila, pa se tako pred trošnom barakom Ahmetijevih, koju uredno čuva pit bull terijer, često viđa zavidna limena ergela. S druge strane, njihova majka Nada više se puta žalila da zbog reputacije sinova ne može dobiti ni bonove za prehranu u pučkoj kuhinji.

Osim omiljenih im krađa automobila, razbojstava i odnedavno trgovine heroinom, njihovi dosjei obiluju nasilničkim deliktima.

Stric Sadat-Sado, kao najistaknutiji član, ima više od 45 kaznenih prijava, u rasponu od krađa, preko dilanja do pokušaja ubojstva. Odslužio je šest godina za 230 grama heroina, a čeka ga suđenje za slučaj star 13 godina, kada je nožem nasrnuo na muškarca koji se drznuo obljubiti baš njegovu djevojku.

Sadat se već dugo uspješno krije policiji, još od likvidacije Marina Vukšića (21) i Lovela Matkovića (22) u veljači 2007. godine kod kafića “Pamela” na splitskom Sućidru.

Privođenje Ferdija Ahmetija
Tada je u njih cijeli okvir kalašnjikova sasuo Mate Vukušić (20), a policija i odvjetništvo drže da je motiv bio reket. No, navodno je to učinio na nagovor Ahmetijevih, koji su ga u Kopilici obučavali rukovanju vatrenim oružjem. Ubrzo se ispostavilo da je kod Sadata “na čuvanju” završio i Vukušićev “VW passat”, vrijedan 150 tisuća kuna.

Tragom te priče tada smo oprezno posjetili Ahmetijeve u Kopilici. Nije bilo “passata”, no pred kućom su se sjajila dva novija “mercedesa SLK” i “karavan E klase”. Kazali su nam da je “passat” kod Sadata, a da to policija već zna. Automobil je nakon nekog vremena i nađen u Zagrebu, no od Sadata ni traga.

Ferdi Ahmeti je bio doveden u listopadu 2008. iz pritvora kako bi svjedočio na splitskom sudu u postupku protiv Vukušića i Gorana Stankovića zbog ubojstva Matkovića i Vukšića. Trebao se sjetiti jesu li Vukušić i Stanković bili u njegovoj kući par sati prije kobnog događaja.

Na rubu krvoprolića

- Ja tada nisam bio kod kuće. Bio je moj brat Edi. Znao sam da Vukušić ima velikih problema s Lovelom i Vukšićem koji su ga ucjenjivali i maltretirali, a Vukšić ga je i fizički napao. Ponudio sam mu svoju i pomoć moje braće da riješimo s tom dvojicom probleme sa šipkama, ali je Vukušić to odbio - rekao je tada Ferdi, koji je u studenom 2006. godine izbjegao optužbu za nanošenje smrtonosnih ozljeda Seadu Miziću Stoji (35), i to neočekivanim sudskim obratom.

Teretilo ga se da ga je teško ozlijedio udarcem u glavu u Sjevernoj luci, a vrijeme je kratio u pritvoru kada je splitski patolog Antonio Alujević donio nalaz koji ga je oslobodio sumnje. Naime, Miziću je za život bio koban pad i udarac glavom o tlo.

Očito već dobro upoznat sa zakonima i svojim pravima, Ferdi je tada najavio da će podnijeti tužbu protiv RH zbog vremena koje je neosnovano proveo u pritvoru!

Taj je slučaj, inače, umalo doveo do krvoprolića većih razmjera, jer su Mizićevi prijatelji s Brda prijetili osvetom Ahmetijevima. Danima je situacija bila izuzetno napeta, a Ahmetijevi su se u reportaži koja je tada objavljena u “Slobodnoj” žalili da ne smiju prijeći ni ulicu koja ih odvaja od Brda, jer su otamo dobivali prijetnje da će ih sve zapaliti čim počne suđenje.

Automobili pred kućom Ahmetijevih
Stvari su tada otišle i nešto dalje, jer su s Brda krenuli za sve optuživati to što je u njihovu susjedstvu niknulo romsko naselje, odakle su, po njima, dolazile sve nevolje ovoga svijeta.

Dok je Ferdi u veljači 2007. još bio pritvoren, prijatelj pokojnog Mizića Tonći P. (45) prijetio je smrću njegovu bratu Mehdiju. Mehdi je mrtav hladan otišao na policiju prijaviti prijetnju, a oni su ga sproveli u zatvor zbog 2000 kuna neplaćenih kazni za prometne prekršaje.

Mehdi i Ferdi su trenutačno na Bilicama, po USKOK-ovoj akciji “Parangal”, kojom su ih u kolovozu prošle godine raskrinkali kao najpouzdanije poslovne partnere braće Joška i Gorana Svaline. Tada je pritvoreno 13 splitskih dilera na čelu s Goranom Svalinom, a zaplijenjeno je više od šest kilograma čistog heroina i stotinjak grama kokaina vrijednosti 2,5 milijuna kuna.

Dijelu te ekipe, kao i Mehdiju, stavlja se na teret da su organizirano minirali imovinu svojih konkurenata. Bacili su eksplozivnu napravu ispred kafića “Mania” na splitskim Gripama, u vlasništvu osuđivanog dilera Mira Pivca zvanog Miro Vlaj, a u Kukuljevićevoj ulici su raznijeli “VW polo” kojim se koristio kick boksač iz narkomiljea Igor Alagić.

Pištolj s metkom u cijevi

“Veselo” je bilo na spomenutom nedavno okončanom suđenju Mehdiju zbog prijetnji sjekirom dvojici policajaca, u studenom 2004. godine.

Susjedi su se žalili na preglasnu glazbu na imanju Ahmeti, a Medo ih je dočekao pripit i sa sjekirom. Zasigurno nimalo ugodan prizor nije toliko uznemirio policajce, koliko pit bull terijer koji se slobodno šetao dvorištem.

Svjedočili su da su držali ruku na futroli pištolja, no ne zbog Mede, nego zbog psa. Medo je mahao sjekirom i prijetio im njome ako stupe nogom u dvorište. Pozvali su pojačanje, a Medo je “kliznuo”. Sjekiru mu je iz ruke prethodno uzela majka Nada Tufekčić Ahmeti, “zapričavajući” policajce kako ne bi ušli u kuću i pronašli tada još maloljetnog Edija, koji je bio u bijegu iz doma u Turopolju.

Očito u domu izučivši “zanat”, Edi je nedavno upao u policijsku zasjedu i pao s heroinom u Drnišu. Sjedio je u automobilu, a prva stvar koju je ugledao nakon zaustavljanja i spuštanja prozora, bila je cijev policijskog pištolja. Znajući s kim imaju posla, policajci nisu ništa prepuštali slučaju. Njihov oprez se pokazao opravdanim, jer im je Ahmeti ubrzo priznao da u torbici ima zakočen pištolj sa spremnim metkom u cijevi.

I kao što se to jednom u komentaru na jedan od brojnih tekstova dobro zapitao anonimni čitatelj portala Slobodne Dalmacije – Koliko Ahmetijevi punata moraju imat prije nego što se na ekranu pojavi natpis GAME OVER?

Andrea Kuzmić / Epeha, Ivica Profaca / Epeha
foto: arhiv cropix                                                      

Sadat Ahmeti na suđenju

Sadat Ahmeti

Sadat Ahmeti (35), stric poznate braće Ahmeti iz Kopilice, u Njemačkoj se oženio i dobio dijete te traži njihovo državljanstvo kako bi umaknuo hrvatskom pravosuđu koje je za njim raspisalo tjeralicu zbog pokušaja ubojstva iz 1996. godine.

Osim njemačkog državljanstva, Sadat je u Konzulatu RH zatražio putovnicu koja se izdaje tek nakon provjere kod MUP-a RH te mu se tako ušlo u trag u Dresdenu, gdje će mu se poslati sudski poziv. Ako se ne odazove pozivu Županijskog suda u Splitu, za njim će se raspisati međunarodna Interpolova tjeralica.

- U petak ujutro trebalo se nastaviti suđenje mom klijentu, koje se vodi u odsutnosti. Kako sada njegova adresa nije nepoznata, zatražio sam da se prekine postupak i pošalje poziv mom klijentu na njemačku adresu. Sadat Ahmeti sa mnom je bio u telefonskom kontaktu tijekom bijega. Već prije bi se sam predao i dobrovoljno javio u pritvor, ali je dobio bebu te se isključivo zbog toga nije mogao odlučiti doći natrag - kazao nam je njegov odvjetnik Borivoje Milošević.

Sadat Ahmeti tereti se optužnicom za pokušaj ubojstva Hakija Šaljaja iz Bosanskog Novog, u kolovozu 1996. godine, kojem se želio osvetiti jer mu je napao tadašnju djevojku, maloljetnu Adilu (17). Haki je bio podstanar kod Adiline tete u splitskom Getu te je Adilu, kako se ona požalila Sadatu, pokušao silovati.

Sadat, tada 22-godišnjak, došao je sa svojom ekipom te je u Alješijevoj ulici počela tučnjava koja je okončana s krvavim Hakijem kojem je nož bio zariven u ranu široku jedan centimetar na grudnom košu.

Optužnica je podignuta i suđenje je počelo u veljači 2003. godine, na Županijskom sudu u Splitu, ali na tom i sljedeća dva ročišta Sadat “nije pristupio suđenju iz prostorija zatvora u Šibeniku”, kako stoji u zabilješci u sudskom spisu

U šibenskom zatvoru bio je na odsluženju kazne od šest godina zatvora kao šef peteročlane bande koja se bavila dilanjem heroina i krađom vozila. Prvi dio kazne Sadat je služio u Lepoglavi, gdje je brutalno pretučen te je završio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Kaznu je odslužio i dolazi u Split, ali za njega nastaju novi problemi početkom 2007. godine, ponovno zbog maloljetnice.

U to vrijeme Split je obilježilo brutalno ubojstvo Lovela Matkovića i Marina Vukšića.

Maloljetna L.G. nedugo nakon navedenog smaknuća optužila je članove obitelji Ahmeti kako su je oteli u Zagrebu i zatočili u svojoj kući u splitskoj Kopilici. Između ostalog ispričala je kako su oni dali oružje Mati Vukušiću, a glavni planer bio je Sadat. Njezine izjave nikada nisu dovele do službene prijave protiv Ahmetijevih za umiješanost u dvostruko ubojstvo, ali Sadat je pobjegao kod roditelja u Njemačku.

Upravo u to vrijeme je na Županijskom sudu u Splitu sutkinja Maria Majić u veljači 2007. godine dobila spis zbog pokušaja ubojstva iz 1996. godine i za manje od mjesec dana sazvala suđenje.

Kako se Sadat nije odazivao sudskim pozivima, nad njim je određen pritvor i raspisana tjeralica. Budući da to nije urodilo plodom, sud donosi rješenje o suđenju u odsutnosti u ožujku ove godine i počinje raspravu.

K. marić banje

Rodovski zakoni veći od institucije društva

Riječ patrijarha Splitska sociologinja dr. Inge Tomić Koludrović smatra da pojava obitelji poput Ahmetijevih nije ništa neobično u zajednicama u kojima je povjerenje prema vlastitim, rodovskim, zakonima veće od onog u institucije društva.

Nebitno je, kaže, dolaze li oni s Kosova, iz dijelova BiH, dijelova Dalmatinske zagore ili južne Italije.

- U sociološkoj literaturi postoje brojni primjeri za ovu tezu, i premda se najčešće govori o dinaridskom mentalitetu, takvoga mentaliteta ima i drugdje, recimo u Italiji. Uostalom, i mafija je nastala u brdima, tamo društvene institucije teže dopiru, i one su obično jako zatvorene kao zajednica - kaže dr. Tomić Koludrović.

U takvim zajednicama, smatra ona, vrlo su jaki patrijarhalni odnosi, sve je podređeno zajednici i njezinoj obrani od vanjskoga svijeta, a riječ “patrijarhat” je odlučujuća u svim unutarnjim sporovima, pa i u odnosu prema drugima.

- U tome brojni sociolozi vide i uzroke tako velike razlike između sjevera i juga, recimo u Italiji. Na sjeveru, a to se odnosi i na druge zemlje, obično je više razvijeno povjerenje u zakone, društvene ugovore - kaže splitska sociologinja.

Mehdi u kontejneru

Premda ih većina ljudi smatra Romima, Ahmetijevi tvrde da su podrijetlom iz Egipta, i da s Romima nemaju nikakve veze. Pokojni otac Ahmet Ahmeti svojedobno je u ‘Slobodnoj’ ogorčeno pričao o tretmanu obitelji u Splitu.

- Ako sam ja nepoželjno lice, neka mi daju napismeno i ja ću otići. Ja ne bi’ ostao u ovoj državi da je ne volim, i u ovom gradu. Tu sam 50 godina, moji mrtvi su sahranjeni na Lovrincu, a policija za sve krivi moju familiju. Mi to više ne možemo izdržati - govorio je krajem 2006. Ahmet Ahmeti. On se, kako se priča, u Split doselio kao jednogodišnja beba, još 1952., a otac mu je na Rivi čistio cipele. A u jednom je pokojni Ahmet Ahmeti bio u pravu - na njih, kao i na ostale Rome, oduvijek se gledalo drugačije - nedavno osuđenog Mehdija su, u središtu Splita, djeca ubacila u kontejner.

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/braca-ahmeti-strah-i-trepet-splita-grada-53550 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e3a37b08fb19d68155bbf194770976427e9035e7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bra%C4%87a+Ahmeti%3A+strah+i+trepet+Splita+grada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fbraca-ahmeti-strah-i-trepet-splita-grada-53550 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fbraca-ahmeti-strah-i-trepet-splita-grada-53550 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Osim omiljenih im krađa automobila, razbojstava i odnedavno trgovine heroinom, njihovi dosjei obiluju nasilničkim deliktima. Stric Sadat-Sado ima više od 45 kaznenih prijava, od krađa do pokušaja ubojstva, a ako ga uhvate, čeka ga suđenje za slučaj star 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Smehdi, ferdi, edi i stric im sadat redoviti su u crnim kronikama, a i najmlađi, 17-godišnji s.a., krči svoj ‘zvjezdani put’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaSmehdi, ferdi, edi i stric im sadat redoviti su u crnim kronikama, a i najmlađi, 17-godišnji s.a., krči svoj ‘zvjezdani put’

Braća Ahmeti: strah i trepet Splita grada

Piše PSD.
23. svibnja 2009. - 12:29

Teško da u Splitu i okolici postoji netko tko još nije čuo za obitelj Ahmeti iz barakaškog naselja u splitskom predgrađu Kopilica, a još teže da postoji policajac koji nije makar jednom legitimirao nekog člana ove brojne obitelji.

Specifični po klanskoj povezanosti i korištenju drugih osoba za rješavanje svojih obračuna, braća Mehdi, Ferdi, Edi i stric im Sadat redovito “nastupaju” u crnim kronikama.

Najmlađi član, 17-godišnji S.A., također lagano krči svoj “zvjezdani put” - kada mu je istražni sudac Stanko Grbavac nedavno odbio odobriti posjet bratu Mehdiju-Medi u pritvoru, izgubio je kontrolu i u maniri starije braće smjesta mu u sudnici zaprijetio smrću. Kasnije se pravdao kako nije ozbiljno mislio, no organi gonjenja znaju koliko su Ahmetijevi ozbiljni kad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:11