stdClass Object ( [id] => 1165844 [title] => Želite li graditi kuću po zakonu i poštovati proceduru, lako vam se može dogoditi da na dozvole čekate godinama. Pitali smo stručnjaka ima li bezbolnog izlaza iz tog labirinta [alias] => zelite-li-graditi-kucu-po-zakonu-i-postovati-proceduru-lako-vam-se-moze-dogoditi-da-na-dozvole-cekate-godinama-gdje-je-izlaz-iz-tog-labirinta [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Savjetuju nas stalno da se više isplati graditi kuću nego kupiti stan. Pritom malo tko govori o nemogućoj misiji koja investitora čeka na tom dugom i trnovitom putu. Povratnik iz dijaspore Marion Dužić, vlasnik hotela "Svpetrvs" na Braču, hotel koji je izgradio na supetarskoj rivi nazvao je "Osam". Naime, zbog trome hrvatske administracije, od ideje do puštanja hotela u rad trebalo mu je cijelih osam godina.

Kad je bogati i moćni Amerikanac hrvatskog podrijetla Dužić toliko dugo čekao potrebne "papire", imaju li se obični smrtnici šanse probiti kroz džunglu svih mogućih zakona i propisa koji reguliraju gradnju? Gdje je izlaz iz labirinta ureda koje pri tome treba obići dok se, apsurda li, najčešće traži dokumentaciju od države ili jedinice lokalne uprave i samouprave koju upravo oni posjeduju. I za to se još plaćaju pristojbe!  

– Rekao bih da se mi po tom pitanju odavno vrtimo u vrzinom kolu. Nije to problem koji datira iz devedesetih, on je nastao još između dva svjetska rata. A kad je Drugi svjetski rat završio, i kad je logično krenula velika obnova i investicije, oni koji su tada gradili nisu imali vremena formirati taj sustav ispočetka, nego su se samo naslonili na ionako loše temelje – kaže Dražen Pejković, urbanist, arhitekt i pisac.  

---

image
Vizure grada Splita
 
Josko Ponos/cropix
---

Kompleksna situacija

Da je to zaista tako, svjedoči podatak da smo Zakon o gradnji i prostornom uređenju od 1945. mijenjali ili dopunjavali možda i četrdeset puta.

– A problem nismo riješili. I dalje se godinama čekaju dozvole. Ni E-Hrvatska nam po tom pitanju nije puno pomogla. Najveći je problem što nemamo uređenu evidenciju stanja u prostoru i zemljišnik vlasnika, a to je tako jer naše obitelji nikada nisu držale do toga da imovinu kojom raspolažu pravno srede, pa se problem prenosio s koljena na koljeno – veli Pejković, i objašnjava da ovdje nikada nije zaživjela pravna država, niti je ova tema ijednoj od hrvatskih Vlada u nizu bila prioritetna.

– Zato jer nije zvučna i spektakularna, više je, da tako kažem, "austrijski dosadna", pa političare u principu toliko i ne zanima. I zato jer je kompleksna i ne može se riješiti preko noći čarobnim štapićem. Da bi se stvari po tom pitanju pomaknule, treba upregnuti svu silu odvjetnika, sudaca, projektanata i arhitekata, poduzetnika, i osvijestiti činjenicu da im je to što teže istom cilju svima na korist i da ovako više ne može – kaže naš sugovornik.   

Zbog svega toga permanentan je pritisak na sustav. U doba korone sve je još sporije nego inače. Često činovnici koji su odgovorni za određene predmete ne odgovaraju na e-mail upite i telefonske pozive, a projektanti, arhitekti, poduzetnici traže da se radi brže jer im uloženi novac propada.

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

– I onda uleti policija pa ocijeni da se tu radi o pritisku na institucije. Koliko smo se mi zapetljali u ovom problemu, najbolje svjedoči situacija s obnovom na Banovini, koja je na čekanju. Pred sobom imam knjigu koja govori o praksi donošenja urbanističkih dozvola i ishođenja akata za gradnju u trinaest država. Možda je najbolji primjer onaj nizozemski, gdje se na dobivanje dozvola, ako je prije toga sve perfektno i svi su uvjeti za gradnju zadovoljeni, čeka od trideset do devedeset dana – ističe Dražen Pejković i dodaje da se cijeli sustav svodi na četiri bitne čestice: katastarsku, zemljišnoknjižnu, urbanističku i građevinsku.

Te se važne "točke" sustava stalno mijenjaju, pa on zato ni ne može proraditi na pravi način. Da bi se neka građevinska parcela pravno očistila, potroše se godine, a da se investitor, što se zamišljenog projekta tiče, praktički nije pomaknuo s mjesta.   

---

image
Ivana Nobilo/Cropix
---

Strani gospodari

Dodatno sve otežava činjenica da su jadranska obala i otoci postali pravi mamac za investitore iz cijeloga svijeta.

– Tako se napuhuje tržišni balon. U zapadnoj Europi postalo je "in" imati nekretninu bilo gdje uz more. I zato se i kod nas "lovi" svaka takva lokacija. Mi nismo svjesni do koje mjere su strane investicije ovdje prisutne. Oni su nas samo pustili da nekoliko godinama živimo taj svoj europski san, a onda će, kad se "petarde ispucaju", ostati samo gola realnost u kojoj će strani kapital u svemu, pa i u prostoru, biti dominantan – kaže urbanist Pejković.           

Dok u ovom društvu urbanizam ne postane njegov sastavni dio u smislu da se uvažava kao kultura življenja, do tada se ništa nabolje neće promijeniti. Sve to pogoduje divljoj gradnji. Na nju se dio investitora odlučuje ne samo da bi zaobišao zakone i da ne bi platio ono što državi pripada, već da bi izbjegao beskrajno dugu proceduru u ishođenju potrebnih pravnih akata.   

– Ovdje je desetljećima na djelu samo preraspodjela prava na građenje, i to po principu "daj mi još, i još, i još". Za prostor oko nas kao da nitko ne mari. Taj nered počinje već kad zagazite preko kućnog praga. U haustoru, na ulici. I logično je da ga onda vidimo svuda oko nas i da sustav u kojem bi investitori mogli ishoditi dozvole u razumnom roku i graditi sukladno uzusima struke i zakonima – ne funkcionira.      

---

Kako do građevinske dozvole u sedam koraka


1. Potrebno je angažirati ovlaštenog projektanta arhitektonske ili građevinske struke koji će izraditi projekt građevine – najprije idejno rješenje, a onda i glavni projekt.

2. Investitor mora imati dokaz o pravnom interesu, odnosno potvrdu o vlasništvu (ili da će ugovorom o kupnji ili nekim drugim dokumentom postati vlasnik građevinske čestice na kojoj namjerava graditi). Uz vlasničko usklađenje, međe građevinske čestice moraju biti usklađene sa stvarnim stanjem na terenu pa je potrebno angažirati i ovlaštenoga geodeta koji će obaviti sve predradnje za izradu odgovarajućih geodetskih podloga potrebnih za glavni projekt, na osnovi kojega se izdaje građevinska dozvola.

3. Kada je idejno rješenje, odnosno dizajn građevine, završen, ovlašteni projektant izrađuje opis i prikaz građevine te ga digitalno potpisuje i elektroničkim putem, preko portala e-dozvole, predaje uz zahtjev za izdavanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja.

4. Ako pravni odnosi na građevinskoj čestici nisu riješeni ili je potrebna zahtjevnija preparcelacija zemljišta kako bi se dobila građevinska čestica ili pak postoji potreba za faznom gradnjom, umjesto opisa i prikaza izradit će se na osnovi idejnog rješenja idejni projekt i zatražiti lokacijska dozvola, također elektroničkim putem. U procesu ishođenja lokacijske dozvole, riješit će se urbanistički problemi, ali i izdati svi potrebni uvjeti priključenja, odnosno svi posebni uvjeti.

5. Nakon što se utvrde posebni uvjeti i uvjeti priključenja, bilo izravno ili putem lokacijske dozvole, pristupa se izradi glavnog projekta koji se sastoji od arhitektonskog i građevinskog projekta te projekata instalacija vode, odvodnje, električne instalacije i strojarske instalacije. U glavnom projektu koristi se odgovarajuća geodetska podloga, koju je već prije izradio ovlašteni geodet. Ako građevina nema samo uvjete priključenja, već i određene posebne uvjete, bit će potrebni dodatni projekti, odnosno elaborati – protupožarni, geomehanički i slično. 

6. Digitalno ovjeren glavni projekt predaje se elektroničkim putem, preko portala e-dozvole, uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

7. Za građevinsku dozvolu platit ćete pristojbu čiji iznos ovisi o procjeni vrijednosti radova te komunalni doprinos koji će obračunati nadležna služba u općini – stoji na stranicama gradnjakuće.com.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAVNA DRŽAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PRAVNA DRŽAVA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-07 14:19:14 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-07 20:28:17 [modified_by] => 3206 [publish_up] => 2022-02-07 20:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/07\/956008.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/18459416.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/18861484.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/20793148.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/20532352.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Foto: Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Josko Ponos\/cropix","Sasa Buric\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Tonci Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dra\u017een Pejkovi\u0107
\n\u00a0","Vizure grada Splita
\n\u00a0","Divlja gradnja u uvali Puntica kod Sumartina na otoku Bra\u010du
\n
\n\u00a0","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1236","hd_956008_1920.jpg":"1920x1080","k_956008_1280.jpg":"1280x1280","k_956008_1024.jpg":"1024x1024","k_956008_640.jpg":"640x640","k_956008_480.jpg":"480x480","k_956008_340.jpg":"340x340","k_956008_220.jpg":"220x220","o_956008_1280.jpg":"1280x824","o_956008_1024.jpg":"1024x659","o_956008_640.jpg":"640x412","o_956008_480.jpg":"480x309","o_956008_340.jpg":"340x218","o_956008_220.jpg":"220x141","h_956008_1280.jpg":"1280x854","h_956008_1024.jpg":"1024x683","h_956008_640.jpg":"640x427","h_956008_480.jpg":"480x320","h_956008_340.jpg":"340x227","h_956008_220.jpg":"220x147","pp_956008_1280.jpg":"1006x1280","pp_956008_1024.jpg":"805x1024","pp_956008_640.jpg":"503x640","pp_956008_480.jpg":"377x480","pp_956008_340.jpg":"267x340","pp_956008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x859","hd_18459416_1920.jpg":"1920x1080","k_18459416_1280.jpg":"1280x1280","k_18459416_1024.jpg":"1024x1024","k_18459416_640.jpg":"640x640","k_18459416_480.jpg":"480x480","k_18459416_340.jpg":"340x340","k_18459416_220.jpg":"220x220","o_18459416_1280.jpg":"1280x572","o_18459416_1024.jpg":"1024x458","o_18459416_640.jpg":"640x286","o_18459416_480.jpg":"480x214","o_18459416_340.jpg":"340x152","o_18459416_220.jpg":"220x98","h_18459416_1280.jpg":"1280x854","h_18459416_1024.jpg":"1024x683","h_18459416_640.jpg":"640x427","h_18459416_480.jpg":"480x320","h_18459416_340.jpg":"340x227","h_18459416_220.jpg":"220x147","pp_18459416_1280.jpg":"1006x1280","pp_18459416_1024.jpg":"805x1024","pp_18459416_640.jpg":"503x640","pp_18459416_480.jpg":"377x480","pp_18459416_340.jpg":"267x340","pp_18459416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_18861484_1920.jpg":"1920x1080","k_18861484_1280.jpg":"1280x1280","k_18861484_1024.jpg":"1024x1024","k_18861484_640.jpg":"640x640","k_18861484_480.jpg":"480x480","k_18861484_340.jpg":"340x340","k_18861484_220.jpg":"220x220","o_18861484_1280.jpg":"1280x852","o_18861484_1024.jpg":"1024x681","o_18861484_640.jpg":"640x426","o_18861484_480.jpg":"480x319","o_18861484_340.jpg":"340x226","o_18861484_220.jpg":"220x146","h_18861484_1280.jpg":"1280x854","h_18861484_1024.jpg":"1024x683","h_18861484_640.jpg":"640x427","h_18861484_480.jpg":"480x320","h_18861484_340.jpg":"340x227","h_18861484_220.jpg":"220x147","pp_18861484_1280.jpg":"1006x1280","pp_18861484_1024.jpg":"805x1024","pp_18861484_640.jpg":"503x640","pp_18861484_480.jpg":"377x480","pp_18861484_340.jpg":"267x340","pp_18861484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20793148_1920.jpg":"1920x1080","k_20793148_1280.jpg":"1280x1280","k_20793148_1024.jpg":"1024x1024","k_20793148_640.jpg":"640x640","k_20793148_480.jpg":"480x480","k_20793148_340.jpg":"340x340","k_20793148_220.jpg":"220x220","o_20793148_1280.jpg":"1280x853","o_20793148_1024.jpg":"1024x682","o_20793148_640.jpg":"640x426","o_20793148_480.jpg":"480x320","o_20793148_340.jpg":"340x226","o_20793148_220.jpg":"220x146","h_20793148_1280.jpg":"1280x854","h_20793148_1024.jpg":"1024x683","h_20793148_640.jpg":"640x427","h_20793148_480.jpg":"480x320","h_20793148_340.jpg":"340x227","h_20793148_220.jpg":"220x147","pp_20793148_1280.jpg":"1006x1280","pp_20793148_1024.jpg":"805x1024","pp_20793148_640.jpg":"503x640","pp_20793148_480.jpg":"377x480","pp_20793148_340.jpg":"267x340","pp_20793148_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20532352_1920.jpg":"1920x1080","k_20532352_1280.jpg":"1280x1280","k_20532352_1024.jpg":"1024x1024","k_20532352_640.jpg":"640x640","k_20532352_480.jpg":"480x480","k_20532352_340.jpg":"340x340","k_20532352_220.jpg":"220x220","o_20532352_1280.jpg":"1280x853","o_20532352_1024.jpg":"1024x682","o_20532352_640.jpg":"640x426","o_20532352_480.jpg":"480x320","o_20532352_340.jpg":"340x226","o_20532352_220.jpg":"220x146","h_20532352_1280.jpg":"1280x854","h_20532352_1024.jpg":"1024x683","h_20532352_640.jpg":"640x427","h_20532352_480.jpg":"480x320","h_20532352_340.jpg":"340x227","h_20532352_220.jpg":"220x147","pp_20532352_1280.jpg":"1006x1280","pp_20532352_1024.jpg":"805x1024","pp_20532352_640.jpg":"503x640","pp_20532352_480.jpg":"377x480","pp_20532352_340.jpg":"267x340","pp_20532352_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15190584 Threads: 1 Questions: 3168640892 Slow queries: 7095413 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235325576 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/zelite-li-graditi-kucu-po-zakonu-i-postovati-proceduru-lako-vam-se-moze-dogoditi-da-na-dozvole-cekate-godinama-gdje-je-izlaz-iz-tog-labirinta-1165844 [printLink] => /vijesti/biznis/zelite-li-graditi-kucu-po-zakonu-i-postovati-proceduru-lako-vam-se-moze-dogoditi-da-na-dozvole-cekate-godinama-gdje-je-izlaz-iz-tog-labirinta-1165844?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 498219 [name] => građevinska dozvola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradevinska-dozvola [link] => /tag/gradevinska-dozvola ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244078 [name] => Dražen Pejković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-pejkovic [link] => /tag/drazen-pejkovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 155227 [name] => urbanizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => urbanizam [link] => /tag/urbanizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAVNA DRŽAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Želite li graditi kuću po zakonu i poštovati proceduru, lako vam se može dogoditi da na dozvole čekate godinama. Pitali smo stručnjaka ima li bezbolnog izlaza iz tog labirinta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/956008.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Foto: Nikola Vilić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Dražen Pejković
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/956008.jpg [title] => Dražen Pejković
 
Foto: Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/18459416.jpg [title] => Vizure grada Splita
 
Josko Ponos/cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/18861484.jpg [title] => Divlja gradnja u uvali Puntica kod Sumartina na otoku Braču

 
Sasa Buric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/20793148.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/20532352.jpg [title] => Tonci Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Savjetuju nas stalno da se više isplati graditi kuću nego kupiti stan. Pritom malo tko govori o nemogućoj misiji koja investitora čeka na tom dugom i trnovitom putu. Povratnik iz dijaspore Marion Dužić, vlasnik hotela "Svpetrvs" na Braču, hotel koji je izgradio na supetarskoj rivi nazvao je "Osam". Naime, zbog trome hrvatske administracije, od ideje do puštanja hotela u rad trebalo mu je cijelih osam godina.

Kad je bogati i moćni Amerikanac hrvatskog podrijetla Dužić toliko dugo čekao potrebne "papire", imaju li se obični smrtnici šanse probiti kroz džunglu svih mogućih zakona i propisa koji reguliraju gradnju? Gdje je izlaz iz labirinta ureda koje pri tome treba obići dok se, apsurda li, najčešće traži dokumentaciju od države ili jedinice lokalne uprave i samouprave koju upravo oni posjeduju. I za to se još plaćaju pristojbe!  

– Rekao bih da se mi po tom pitanju odavno vrtimo u vrzinom kolu. Nije to problem koji datira iz devedesetih, on je nastao još između dva svjetska rata. A kad je Drugi svjetski rat završio, i kad je logično krenula velika obnova i investicije, oni koji su tada gradili nisu imali vremena formirati taj sustav ispočetka, nego su se samo naslonili na ionako loše temelje – kaže Dražen Pejković, urbanist, arhitekt i pisac.  

---

image
Vizure grada Splita
 
Josko Ponos/cropix
---

Kompleksna situacija

Da je to zaista tako, svjedoči podatak da smo Zakon o gradnji i prostornom uređenju od 1945. mijenjali ili dopunjavali možda i četrdeset puta.

– A problem nismo riješili. I dalje se godinama čekaju dozvole. Ni E-Hrvatska nam po tom pitanju nije puno pomogla. Najveći je problem što nemamo uređenu evidenciju stanja u prostoru i zemljišnik vlasnika, a to je tako jer naše obitelji nikada nisu držale do toga da imovinu kojom raspolažu pravno srede, pa se problem prenosio s koljena na koljeno – veli Pejković, i objašnjava da ovdje nikada nije zaživjela pravna država, niti je ova tema ijednoj od hrvatskih Vlada u nizu bila prioritetna.

– Zato jer nije zvučna i spektakularna, više je, da tako kažem, "austrijski dosadna", pa političare u principu toliko i ne zanima. I zato jer je kompleksna i ne može se riješiti preko noći čarobnim štapićem. Da bi se stvari po tom pitanju pomaknule, treba upregnuti svu silu odvjetnika, sudaca, projektanata i arhitekata, poduzetnika, i osvijestiti činjenicu da im je to što teže istom cilju svima na korist i da ovako više ne može – kaže naš sugovornik.   

Zbog svega toga permanentan je pritisak na sustav. U doba korone sve je još sporije nego inače. Često činovnici koji su odgovorni za određene predmete ne odgovaraju na e-mail upite i telefonske pozive, a projektanti, arhitekti, poduzetnici traže da se radi brže jer im uloženi novac propada.

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

– I onda uleti policija pa ocijeni da se tu radi o pritisku na institucije. Koliko smo se mi zapetljali u ovom problemu, najbolje svjedoči situacija s obnovom na Banovini, koja je na čekanju. Pred sobom imam knjigu koja govori o praksi donošenja urbanističkih dozvola i ishođenja akata za gradnju u trinaest država. Možda je najbolji primjer onaj nizozemski, gdje se na dobivanje dozvola, ako je prije toga sve perfektno i svi su uvjeti za gradnju zadovoljeni, čeka od trideset do devedeset dana – ističe Dražen Pejković i dodaje da se cijeli sustav svodi na četiri bitne čestice: katastarsku, zemljišnoknjižnu, urbanističku i građevinsku.

Te se važne "točke" sustava stalno mijenjaju, pa on zato ni ne može proraditi na pravi način. Da bi se neka građevinska parcela pravno očistila, potroše se godine, a da se investitor, što se zamišljenog projekta tiče, praktički nije pomaknuo s mjesta.   

---

image
Ivana Nobilo/Cropix
---

Strani gospodari

Dodatno sve otežava činjenica da su jadranska obala i otoci postali pravi mamac za investitore iz cijeloga svijeta.

– Tako se napuhuje tržišni balon. U zapadnoj Europi postalo je "in" imati nekretninu bilo gdje uz more. I zato se i kod nas "lovi" svaka takva lokacija. Mi nismo svjesni do koje mjere su strane investicije ovdje prisutne. Oni su nas samo pustili da nekoliko godinama živimo taj svoj europski san, a onda će, kad se "petarde ispucaju", ostati samo gola realnost u kojoj će strani kapital u svemu, pa i u prostoru, biti dominantan – kaže urbanist Pejković.           

Dok u ovom društvu urbanizam ne postane njegov sastavni dio u smislu da se uvažava kao kultura življenja, do tada se ništa nabolje neće promijeniti. Sve to pogoduje divljoj gradnji. Na nju se dio investitora odlučuje ne samo da bi zaobišao zakone i da ne bi platio ono što državi pripada, već da bi izbjegao beskrajno dugu proceduru u ishođenju potrebnih pravnih akata.   

– Ovdje je desetljećima na djelu samo preraspodjela prava na građenje, i to po principu "daj mi još, i još, i još". Za prostor oko nas kao da nitko ne mari. Taj nered počinje već kad zagazite preko kućnog praga. U haustoru, na ulici. I logično je da ga onda vidimo svuda oko nas i da sustav u kojem bi investitori mogli ishoditi dozvole u razumnom roku i graditi sukladno uzusima struke i zakonima – ne funkcionira.      

---

Kako do građevinske dozvole u sedam koraka


1. Potrebno je angažirati ovlaštenog projektanta arhitektonske ili građevinske struke koji će izraditi projekt građevine – najprije idejno rješenje, a onda i glavni projekt.

2. Investitor mora imati dokaz o pravnom interesu, odnosno potvrdu o vlasništvu (ili da će ugovorom o kupnji ili nekim drugim dokumentom postati vlasnik građevinske čestice na kojoj namjerava graditi). Uz vlasničko usklađenje, međe građevinske čestice moraju biti usklađene sa stvarnim stanjem na terenu pa je potrebno angažirati i ovlaštenoga geodeta koji će obaviti sve predradnje za izradu odgovarajućih geodetskih podloga potrebnih za glavni projekt, na osnovi kojega se izdaje građevinska dozvola.

3. Kada je idejno rješenje, odnosno dizajn građevine, završen, ovlašteni projektant izrađuje opis i prikaz građevine te ga digitalno potpisuje i elektroničkim putem, preko portala e-dozvole, predaje uz zahtjev za izdavanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja.

4. Ako pravni odnosi na građevinskoj čestici nisu riješeni ili je potrebna zahtjevnija preparcelacija zemljišta kako bi se dobila građevinska čestica ili pak postoji potreba za faznom gradnjom, umjesto opisa i prikaza izradit će se na osnovi idejnog rješenja idejni projekt i zatražiti lokacijska dozvola, također elektroničkim putem. U procesu ishođenja lokacijske dozvole, riješit će se urbanistički problemi, ali i izdati svi potrebni uvjeti priključenja, odnosno svi posebni uvjeti.

5. Nakon što se utvrde posebni uvjeti i uvjeti priključenja, bilo izravno ili putem lokacijske dozvole, pristupa se izradi glavnog projekta koji se sastoji od arhitektonskog i građevinskog projekta te projekata instalacija vode, odvodnje, električne instalacije i strojarske instalacije. U glavnom projektu koristi se odgovarajuća geodetska podloga, koju je već prije izradio ovlašteni geodet. Ako građevina nema samo uvjete priključenja, već i određene posebne uvjete, bit će potrebni dodatni projekti, odnosno elaborati – protupožarni, geomehanički i slično. 

6. Digitalno ovjeren glavni projekt predaje se elektroničkim putem, preko portala e-dozvole, uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

7. Za građevinsku dozvolu platit ćete pristojbu čiji iznos ovisi o procjeni vrijednosti radova te komunalni doprinos koji će obračunati nadležna služba u općini – stoji na stranicama gradnjakuće.com.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Foto: Nikola Vilić/HANZA MEDIA Josko Ponos/cropix Sasa Buric/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Tonci Plazibat/Cropix
Foto: Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Dražen Pejković
 
Josko Ponos/cropix
Vizure grada Splita
 
Sasa Buric/Cropix
Divlja gradnja u uvali Puntica kod Sumartina na otoku Braču

 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/zelite-li-graditi-kucu-po-zakonu-i-postovati-proceduru-lako-vam-se-moze-dogoditi-da-na-dozvole-cekate-godinama-gdje-je-izlaz-iz-tog-labirinta-1165844 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=60a35997a2eff926c6d5790b306df07ead4b9225 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDelite+li+graditi+ku%C4%87u+po+zakonu+i+po%C5%A1tovati+proceduru%2C+lako+vam+se+mo%C5%BEe+dogoditi+da+na+dozvole+%C4%8Dekate+godinama.+Pitali+smo+stru%C4%8Dnjaka+ima+li+bezbolnog+izlaza+iz+tog+labirinta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fzelite-li-graditi-kucu-po-zakonu-i-postovati-proceduru-lako-vam-se-moze-dogoditi-da-na-dozvole-cekate-godinama-gdje-je-izlaz-iz-tog-labirinta-1165844 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fzelite-li-graditi-kucu-po-zakonu-i-postovati-proceduru-lako-vam-se-moze-dogoditi-da-na-dozvole-cekate-godinama-gdje-je-izlaz-iz-tog-labirinta-1165844 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAVNA DRŽAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisPRAVNA DRŽAVA

Želite li graditi kuću po zakonu i poštovati proceduru, lako vam se može dogoditi da na dozvole čekate godinama. Pitali smo stručnjaka ima li bezbolnog izlaza iz tog labirinta

Piše Saša Ljubičić
7. veljače 2022. - 21:27

Savjetuju nas stalno da se više isplati graditi kuću nego kupiti stan. Pritom malo tko govori o nemogućoj misiji koja investitora čeka na tom dugom i trnovitom putu. Povratnik iz dijaspore Marion Dužić, vlasnik hotela "Svpetrvs" na Braču, hotel koji je izgradio na supetarskoj rivi nazvao je "Osam". Naime, zbog trome hrvatske administracije, od ideje do puštanja hotela u rad trebalo mu je cijelih osam godina.

Kad je bogati i moćni Amerikanac hrvatskog podrijetla Dužić toliko dugo čekao potrebne "papire", imaju li se obični smrtnici šanse probiti kroz džunglu svih mogućih zakona i propisa koji reguliraju gradnju? Gdje je izlaz iz labirinta ureda koje pri tome treba obići dok se, apsurda li, najčešće traži dokumentaciju od države ili jedinice lokalne uprave i samouprave koju u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:47