stdClass Object ( [id] => 1349009 [title] => Što se krije iza najave Branka Bačića o rješenju ‘problema praznih stanova‘? Uvođenje novog poreza, ili nešto drugo... [alias] => sto-se-krije-iza-najave-branka-bacica-o-rjesenju-problema-praznih-stanova-uvodenje-novog-poreza-ili-nesto-drugo [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vlada je od Hrvatske elektroprivrede dobila podatke o stanovima u kojima nitko ne živi jer, dakle, nema potrošnje električne energije pa nas je ovaj tjedan o tome izvijestio Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Takvih je stanova oko 14 posto ukupnog stambenog fonda u velikim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke, Zadra, Osijeka... Najčudnije što je ministar rekao jest da se priprema niz mjera kako bi se ti stanovi stavili u funkciju i to bi, uz ostalo, bio dio nacionalne strategije rješavanja stambenih pitanja koja će, najavio je Bačić, biti izrađena do travnja.

---

---

Taman do izbora, rekli bismo zločesto, jer strategija bi trebala biti usvojena tek 2030. godine.

Kakve bi to mjere za aktiviranje praznih nekretnina mogle biti ako ne neke nove porezne škare, odnosno u najmanju ruku porez na nekretnine koji, međutim, nijedna vlada do sada nije imala snage uvesti pa tako ni ova, što je jasno podvukao ministar financija Marko Primorac.

---

image

Branko Bačić najavio je niz mjera za travanj sljedeće godine. Pred izbore? Ma dajte, molim Vas...

 

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Procijenjeno je, naime, da je oko 600 tisuća stanova prazno dok istovremeno malo tko s prosječnim primanjima može priuštiti dugoročni najam, a zbog visoke cijene kvadrata ni doći do vlastitog krova. Pritom ima 231.488 stanova za odmor i 112.530 stanova za obavljanje neke djelatnosti, što bi značilo da u skoro milijun stanova nitko ne živi, objavio je nedavno Jutarnji list podatke Državnog statističkog zavoda, obrađenih nakon posljednjeg popisa stanovništva prema kojima je u Hrvatskoj prije dvije godine bilo 2,4 milijuna stanova.

"Nije u redu da HEP dijeli podatke"

Pritom rentijeri mogu i dalje ostati zadovoljni visinom poreza jer, iako se u nekim gradovima i općinama stopa diže do maksimuma, one su još uvijek itekako stimulativne. Ipak, ovo s (ne)plaćanjem struje i HEP-om kao dojavljivačem Bačićevu ministarstvu zainteresiralo je građane. I to ne samo one koji takvu nekretninu posjeduju već prvenstveno one koji je nemaju i koji bi od toga mogli imati nekakvu korist.

No, jesu li podaci o računima za struju način na koji treba praviti baze podataka? Pitali smo to ekonomskog analitičara Damira Novotnyja, koji je u više navrata govorio o stambenoj, te u tom smislu i poreznoj politici.

---

image

Damir Novotny: To da se štedi u nekretninama je imanentno u kulturi ovog dijela Europe, ali je potpuno pogrešno

Damir Krajač/Cropix
---

- Nije u redu da se podaci dobivaju od HEP-a jer postoje druge metode stvaranja baza podataka o stambenom fondu. To može biti popis stanovništva, ali pitanje je koliko popis može biti pouzdana metoda. Stoga bi trebalo uvesti poreznu prisilu, odnosno porez na nekretnine kakav imaju sve europske zemlje osim Hrvatske, a koji bi primorao porezne obveznike da se sami prokažu, odnosno prijave svoju imovinu.

Kolika bi bila porezna stopa, drugo je pitanje. Njemačka i Austrija imaju takav porez i nedavno je njemačka vlada tražila od građana da ažuriraju svoje podatke. Naravno da se takvog poreza na stanove oslobađaju oni koji u njima stanuju, ali ako imaju neku djelatnost, moraju prijaviti dohodak poreznoj upravi po stopi kojom se oporezuju te djelatnosti. Mi smo tu ostali u poreznom sustavu nedorečeni, a niti jedna druga mjera ne može riješiti taj problem – smatra Novotny. Dodaje da je razgovarao s državnim tajnikom u Ministarstvu graditeljstva, zaduženim za izradu te strategije rješavanja stambenog pitanja i pitao ga čemu ona uopće služi.

- Nije mi znao odgovoriti. Ne razumijem kakva bi to trebala biti politika, bismo li se možda trebali vratiti u predtranzicijsko vrijeme, kada su zakonodavci obavezivali poduzeća na odvajanje dohotka u stambene fondove. Ne znam, možda je to ta politika. Jer danas možemo samo govoriti o fiskalnoj politici koja bi eventualno poticala ili obeshrabrivala stambenu izgradnju koja je sama sebi svrha, odnosno mrtvi kapital.

To da se štedi u nekretninama je imanentno u kulturi ovog dijela Europe, ali je potpuno pogrešno i zapravo bi bilo nužno poreznom politikom destimulirati takva ulaganja. Nemam ništa protiv da se stanovi stave u turističku funkciju, ali uz plaćanje poreza – tvrdi Novotny.

"Ništa se neće promijeniti..."

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte (RF) tvrdi da se stanovanje, koje je jedno od osnovnih čovjekovih potreba, danas pretvorilo u alat građevinskog kapitala. Upravo je RF godinama upozoravao na prazne stanove u svim većim gradovima i glasno ukazivao na to da su prazni deseci tisuća stanova koje nitko ne koristi.

- Čak i kada Vlada prividno radi u korist mladih koji trebaju osigurati krov nad glavom, ona sistemski i ustrajno radi na tome da puni privatne džepove. Tako je Vlada godinama ustrajala na istoj mjeri, usprkos sasvim jasnim i općepoznatim činjenicama da APN-ovi krediti dižu cijene nekretnina, a da ih mogu priuštiti samo boljestojeće mlade obitelji.

---

image

Katarina Peović u građevinskom elementu: Vlada je godinama ustrajala na APN-ovim kreditima, usprkos sasvim jasnim i općepoznatim činjenicama da oni dižu cijene nekretnina

Goran Mehkek/Cropix
---

Cijene nekretnina su rasle svaki put kada je Vlada raspisala APN-ove subvencionirane kredite za prvu nekretninu. Dakle, ta je mjera bila više poticaj za banke i privatne građevinske kompanije nego za mlade radničke obitelji.

Danas, pred izbore, kada je već svima jasno da ne bi trebalo nastaviti s tom štetnom mjerom, Vlada najavljuje implementaciju prijedloga koje je dio opozicije zastupao. No i tu trebamo biti oprezni oko toga kako će i ta mjera izgledati – oprezna je u komentaru zastupnica Peović i ističe da je osim državnih, odnosno gradskih stanova, potrebno uzeti u obzir i ogroman broj stanova u rukama bogataša koji ih kupuju kao oblik štednje jer na njih ne plaćaju nikakav porez.

- U njima nitko ne živi niti su u funkciji. Takvo gomilanje praznih nekretnina moglo bi se regulirati porezom na neto bogatstvo koji predlaže RF, a za koji smo sigurni da ga vladajući neće prihvatiti jer HDZ stoji beskompromisno uz one najbogatije – kritična je Peović.

Država svakako uviđa da mnogi građani naprosto nemaju dom dok dio njih s druge strane gomila bogatstvo u kvadratima. Stoga mora pronaći način da se obiteljima osigura, ako ne vlastiti stan, a ono barem dugoročni najam i to što prije u onim gradovima u kojima raste broj turističkih apartmana.

---

image

Zoran Paunović: Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova
 

Ivo RavliĆ/Cropix
---

Na primjeru Makarske vidjeli smo da više od polovine stanova u gradu nije stalno naseljeno i da se od 2016. do 2019. izgradnja udvostručila, a da Prostorni plan iz 2020. godine omogućava izgradnju još dodatnih 10 tisuća stambenih jedinica, što je postalo neizdrživo.

Stoga će, na sveopće oduševljenje javnosti, u Makarskoj do daljnjega biti zabranjen višestambena gradnja, kao i etažiranje ‘aparthotela‘, što je prva takva mjera koju je donijela vlast jednoga grada na obali. "Mladi nam napuštaju grad jer je cijena kvadrata nevjerojatno visoka, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana umjesto ilegalnog bogaćenja", poentirao je makarski gradonačelnik Zoran Paunović kojemu, eto, za razliku od ministra Branka Bačića nisu ni trebali dojavljivači iz HEP-a. Jer jasno je prostim okom kud nas struja nosi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZALETJELI SE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZALETJELI SE? 2 0 6976 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-20 12:56:07 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-22 06:41:29 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2023-12-22 06:41:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što se krije iza najave Branka Bačića o rješenju 'problema praznih stanova'? Uvođenje novog poreza, ili nešto drugo... page_title=Što se krije iza najave Branka Bačića o rješenju 'problema praznih stanova'? Uvođenje novog poreza, ili nešto drugo... [metakey] => Branko Bačić, Slučaj Makarska, porez na nekretnine, Prazni stanovi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26231272.png","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26231134.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/21013122.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26211751.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26050944.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix, Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ivo Ravli\u0106\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gradi se, gradi, da bi bilo prazno<\/p>","

Zoran Paunovi\u0107: Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji ne\u0107emo rije\u0161iti gradnjom novih stanova
\n\u00a0<\/p>","

Damir Novotny: To da se \u0161tedi u nekretninama je imanentno u kulturi ovog dijela Europe, ali je potpuno pogre\u0161no<\/p>","

Branko Ba\u010di\u0107 najavio je niz mjera za travanj sljede\u0107e godine. Pred izbore? Ma dajte, molim Vas...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Katarina Peovi\u0107 u gra\u0111evinskom elementu: Vlada je godinama ustrajala na APN-ovim kreditima, usprkos sasvim jasnim i op\u0107epoznatim \u010dinjenicama da oni di\u017eu cijene nekretnina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26231272_1920.png":"1920x1080","k_26231272_1280.png":"1280x1280","k_26231272_1024.png":"1024x1024","k_26231272_640.png":"640x640","k_26231272_480.png":"480x480","k_26231272_340.png":"340x340","k_26231272_220.png":"220x220","o_26231272_1280.png":"1280x853","o_26231272_1024.png":"1024x682","o_26231272_640.png":"640x426","o_26231272_480.png":"480x320","o_26231272_340.png":"340x226","o_26231272_220.png":"220x146","h_26231272_1280.png":"1280x854","h_26231272_1024.png":"1024x683","h_26231272_640.png":"640x427","h_26231272_480.png":"480x320","h_26231272_340.png":"340x227","h_26231272_220.png":"220x147","pp_26231272_1280.png":"1280x1628","pp_26231272_1024.png":"1024x1303","pp_26231272_640.png":"640x814","pp_26231272_480.png":"480x611","pp_26231272_340.png":"340x432","pp_26231272_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26231134_1920.jpg":"1920x1080","k_26231134_1280.jpg":"1280x1280","k_26231134_1024.jpg":"1024x1024","k_26231134_640.jpg":"640x640","k_26231134_480.jpg":"480x480","k_26231134_340.jpg":"340x340","k_26231134_220.jpg":"220x220","o_26231134_1280.jpg":"1280x853","o_26231134_1024.jpg":"1024x682","o_26231134_640.jpg":"640x426","o_26231134_480.jpg":"480x320","o_26231134_340.jpg":"340x226","o_26231134_220.jpg":"220x146","h_26231134_1280.jpg":"1280x854","h_26231134_1024.jpg":"1024x683","h_26231134_640.jpg":"640x427","h_26231134_480.jpg":"480x320","h_26231134_340.jpg":"340x227","h_26231134_220.jpg":"220x147","pp_26231134_1280.jpg":"1280x1628","pp_26231134_1024.jpg":"1024x1303","pp_26231134_640.jpg":"640x814","pp_26231134_480.jpg":"480x611","pp_26231134_340.jpg":"340x432","pp_26231134_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_21013122_1920.jpg":"1920x1080","k_21013122_1280.jpg":"1280x1280","k_21013122_1024.jpg":"1024x1024","k_21013122_640.jpg":"640x640","k_21013122_480.jpg":"480x480","k_21013122_340.jpg":"340x340","k_21013122_220.jpg":"220x220","o_21013122_1280.jpg":"1280x829","o_21013122_1024.jpg":"1024x663","o_21013122_640.jpg":"640x414","o_21013122_480.jpg":"480x311","o_21013122_340.jpg":"340x220","o_21013122_220.jpg":"220x142","h_21013122_1280.jpg":"1280x854","h_21013122_1024.jpg":"1024x683","h_21013122_640.jpg":"640x427","h_21013122_480.jpg":"480x320","h_21013122_340.jpg":"340x227","h_21013122_220.jpg":"220x147","pp_21013122_1280.jpg":"1280x1628","pp_21013122_1024.jpg":"1024x1303","pp_21013122_640.jpg":"640x814","pp_21013122_480.jpg":"480x611","pp_21013122_340.jpg":"340x432","pp_21013122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26211751_1920.jpg":"1920x1080","k_26211751_1280.jpg":"1280x1280","k_26211751_1024.jpg":"1024x1024","k_26211751_640.jpg":"640x640","k_26211751_480.jpg":"480x480","k_26211751_340.jpg":"340x340","k_26211751_220.jpg":"220x220","o_26211751_1280.jpg":"1280x853","o_26211751_1024.jpg":"1024x682","o_26211751_640.jpg":"640x426","o_26211751_480.jpg":"480x320","o_26211751_340.jpg":"340x226","o_26211751_220.jpg":"220x146","h_26211751_1280.jpg":"1280x854","h_26211751_1024.jpg":"1024x683","h_26211751_640.jpg":"640x427","h_26211751_480.jpg":"480x320","h_26211751_340.jpg":"340x227","h_26211751_220.jpg":"220x147","pp_26211751_1280.jpg":"1280x1628","pp_26211751_1024.jpg":"1024x1303","pp_26211751_640.jpg":"640x814","pp_26211751_480.jpg":"480x611","pp_26211751_340.jpg":"340x432","pp_26211751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26050944_1920.jpg":"1920x1080","k_26050944_1280.jpg":"1280x1280","k_26050944_1024.jpg":"1024x1024","k_26050944_640.jpg":"640x640","k_26050944_480.jpg":"480x480","k_26050944_340.jpg":"340x340","k_26050944_220.jpg":"220x220","o_26050944_1280.jpg":"1280x853","o_26050944_1024.jpg":"1024x682","o_26050944_640.jpg":"640x426","o_26050944_480.jpg":"480x320","o_26050944_340.jpg":"340x226","o_26050944_220.jpg":"220x146","h_26050944_1280.jpg":"1280x854","h_26050944_1024.jpg":"1024x683","h_26050944_640.jpg":"640x427","h_26050944_480.jpg":"480x320","h_26050944_340.jpg":"340x227","h_26050944_220.jpg":"220x147","pp_26050944_1280.jpg":"1280x1628","pp_26050944_1024.jpg":"1024x1303","pp_26050944_640.jpg":"640x814","pp_26050944_480.jpg":"480x611","pp_26050944_340.jpg":"340x432","pp_26050944_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38292347 Threads: 3 Questions: 7091078670 Slow queries: 3298714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608176964 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/sto-se-krije-iza-najave-branka-bacica-o-rjesenju-problema-praznih-stanova-uvodenje-novog-poreza-ili-nesto-drugo-1349009 [printLink] => /vijesti/biznis/sto-se-krije-iza-najave-branka-bacica-o-rjesenju-problema-praznih-stanova-uvodenje-novog-poreza-ili-nesto-drugo-1349009?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 507355 [name] => Branko Bačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-bacic [link] => /tag/branko-bacic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 741183 [name] => Slučaj Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-20 14:24:57 [main_article_id] => 0 [alias] => slucaj-makarska [link] => /tag/slucaj-makarska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 439601 [name] => porez na nekretnine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porez-na-nekretnine [link] => /tag/porez-na-nekretnine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 720231 [name] => Prazni stanovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-18 17:55:16 [main_article_id] => 0 [alias] => prazni-stanovi [link] => /tag/prazni-stanovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZALETJELI SE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što se krije iza najave Branka Bačića o rješenju ‘problema praznih stanova‘? Uvođenje novog poreza, ili nešto drugo... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26231272.png [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jure Mišković/Cropix, Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Gradi se, gradi, da bi bilo prazno

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26231272.png [title] =>

Gradi se, gradi, da bi bilo prazno

Jure Mišković/Cropix, Ranko Šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26231134.jpg [title] =>

Zoran Paunović: Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova
 

Ivo RavliĆ/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/21013122.jpg [title] =>

Damir Novotny: To da se štedi u nekretninama je imanentno u kulturi ovog dijela Europe, ali je potpuno pogrešno

Damir Krajač/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26211751.jpg [title] =>

Branko Bačić najavio je niz mjera za travanj sljedeće godine. Pred izbore? Ma dajte, molim Vas...

 

 

Ranko Šuvar/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26050944.jpg [title] =>

Katarina Peović u građevinskom elementu: Vlada je godinama ustrajala na APN-ovim kreditima, usprkos sasvim jasnim i općepoznatim činjenicama da oni dižu cijene nekretnina

Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vlada je od Hrvatske elektroprivrede dobila podatke o stanovima u kojima nitko ne živi jer, dakle, nema potrošnje električne energije pa nas je ovaj tjedan o tome izvijestio Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Takvih je stanova oko 14 posto ukupnog stambenog fonda u velikim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke, Zadra, Osijeka... Najčudnije što je ministar rekao jest da se priprema niz mjera kako bi se ti stanovi stavili u funkciju i to bi, uz ostalo, bio dio nacionalne strategije rješavanja stambenih pitanja koja će, najavio je Bačić, biti izrađena do travnja.

---

---

Taman do izbora, rekli bismo zločesto, jer strategija bi trebala biti usvojena tek 2030. godine.

Kakve bi to mjere za aktiviranje praznih nekretnina mogle biti ako ne neke nove porezne škare, odnosno u najmanju ruku porez na nekretnine koji, međutim, nijedna vlada do sada nije imala snage uvesti pa tako ni ova, što je jasno podvukao ministar financija Marko Primorac.

---

image

Branko Bačić najavio je niz mjera za travanj sljedeće godine. Pred izbore? Ma dajte, molim Vas...

 

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Procijenjeno je, naime, da je oko 600 tisuća stanova prazno dok istovremeno malo tko s prosječnim primanjima može priuštiti dugoročni najam, a zbog visoke cijene kvadrata ni doći do vlastitog krova. Pritom ima 231.488 stanova za odmor i 112.530 stanova za obavljanje neke djelatnosti, što bi značilo da u skoro milijun stanova nitko ne živi, objavio je nedavno Jutarnji list podatke Državnog statističkog zavoda, obrađenih nakon posljednjeg popisa stanovništva prema kojima je u Hrvatskoj prije dvije godine bilo 2,4 milijuna stanova.

"Nije u redu da HEP dijeli podatke"

Pritom rentijeri mogu i dalje ostati zadovoljni visinom poreza jer, iako se u nekim gradovima i općinama stopa diže do maksimuma, one su još uvijek itekako stimulativne. Ipak, ovo s (ne)plaćanjem struje i HEP-om kao dojavljivačem Bačićevu ministarstvu zainteresiralo je građane. I to ne samo one koji takvu nekretninu posjeduju već prvenstveno one koji je nemaju i koji bi od toga mogli imati nekakvu korist.

No, jesu li podaci o računima za struju način na koji treba praviti baze podataka? Pitali smo to ekonomskog analitičara Damira Novotnyja, koji je u više navrata govorio o stambenoj, te u tom smislu i poreznoj politici.

---

image

Damir Novotny: To da se štedi u nekretninama je imanentno u kulturi ovog dijela Europe, ali je potpuno pogrešno

Damir Krajač/Cropix
---

- Nije u redu da se podaci dobivaju od HEP-a jer postoje druge metode stvaranja baza podataka o stambenom fondu. To može biti popis stanovništva, ali pitanje je koliko popis može biti pouzdana metoda. Stoga bi trebalo uvesti poreznu prisilu, odnosno porez na nekretnine kakav imaju sve europske zemlje osim Hrvatske, a koji bi primorao porezne obveznike da se sami prokažu, odnosno prijave svoju imovinu.

Kolika bi bila porezna stopa, drugo je pitanje. Njemačka i Austrija imaju takav porez i nedavno je njemačka vlada tražila od građana da ažuriraju svoje podatke. Naravno da se takvog poreza na stanove oslobađaju oni koji u njima stanuju, ali ako imaju neku djelatnost, moraju prijaviti dohodak poreznoj upravi po stopi kojom se oporezuju te djelatnosti. Mi smo tu ostali u poreznom sustavu nedorečeni, a niti jedna druga mjera ne može riješiti taj problem – smatra Novotny. Dodaje da je razgovarao s državnim tajnikom u Ministarstvu graditeljstva, zaduženim za izradu te strategije rješavanja stambenog pitanja i pitao ga čemu ona uopće služi.

- Nije mi znao odgovoriti. Ne razumijem kakva bi to trebala biti politika, bismo li se možda trebali vratiti u predtranzicijsko vrijeme, kada su zakonodavci obavezivali poduzeća na odvajanje dohotka u stambene fondove. Ne znam, možda je to ta politika. Jer danas možemo samo govoriti o fiskalnoj politici koja bi eventualno poticala ili obeshrabrivala stambenu izgradnju koja je sama sebi svrha, odnosno mrtvi kapital.

To da se štedi u nekretninama je imanentno u kulturi ovog dijela Europe, ali je potpuno pogrešno i zapravo bi bilo nužno poreznom politikom destimulirati takva ulaganja. Nemam ništa protiv da se stanovi stave u turističku funkciju, ali uz plaćanje poreza – tvrdi Novotny.

"Ništa se neće promijeniti..."

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte (RF) tvrdi da se stanovanje, koje je jedno od osnovnih čovjekovih potreba, danas pretvorilo u alat građevinskog kapitala. Upravo je RF godinama upozoravao na prazne stanove u svim većim gradovima i glasno ukazivao na to da su prazni deseci tisuća stanova koje nitko ne koristi.

- Čak i kada Vlada prividno radi u korist mladih koji trebaju osigurati krov nad glavom, ona sistemski i ustrajno radi na tome da puni privatne džepove. Tako je Vlada godinama ustrajala na istoj mjeri, usprkos sasvim jasnim i općepoznatim činjenicama da APN-ovi krediti dižu cijene nekretnina, a da ih mogu priuštiti samo boljestojeće mlade obitelji.

---

image

Katarina Peović u građevinskom elementu: Vlada je godinama ustrajala na APN-ovim kreditima, usprkos sasvim jasnim i općepoznatim činjenicama da oni dižu cijene nekretnina

Goran Mehkek/Cropix
---

Cijene nekretnina su rasle svaki put kada je Vlada raspisala APN-ove subvencionirane kredite za prvu nekretninu. Dakle, ta je mjera bila više poticaj za banke i privatne građevinske kompanije nego za mlade radničke obitelji.

Danas, pred izbore, kada je već svima jasno da ne bi trebalo nastaviti s tom štetnom mjerom, Vlada najavljuje implementaciju prijedloga koje je dio opozicije zastupao. No i tu trebamo biti oprezni oko toga kako će i ta mjera izgledati – oprezna je u komentaru zastupnica Peović i ističe da je osim državnih, odnosno gradskih stanova, potrebno uzeti u obzir i ogroman broj stanova u rukama bogataša koji ih kupuju kao oblik štednje jer na njih ne plaćaju nikakav porez.

- U njima nitko ne živi niti su u funkciji. Takvo gomilanje praznih nekretnina moglo bi se regulirati porezom na neto bogatstvo koji predlaže RF, a za koji smo sigurni da ga vladajući neće prihvatiti jer HDZ stoji beskompromisno uz one najbogatije – kritična je Peović.

Država svakako uviđa da mnogi građani naprosto nemaju dom dok dio njih s druge strane gomila bogatstvo u kvadratima. Stoga mora pronaći način da se obiteljima osigura, ako ne vlastiti stan, a ono barem dugoročni najam i to što prije u onim gradovima u kojima raste broj turističkih apartmana.

---

image

Zoran Paunović: Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova
 

Ivo RavliĆ/Cropix
---

Na primjeru Makarske vidjeli smo da više od polovine stanova u gradu nije stalno naseljeno i da se od 2016. do 2019. izgradnja udvostručila, a da Prostorni plan iz 2020. godine omogućava izgradnju još dodatnih 10 tisuća stambenih jedinica, što je postalo neizdrživo.

Stoga će, na sveopće oduševljenje javnosti, u Makarskoj do daljnjega biti zabranjen višestambena gradnja, kao i etažiranje ‘aparthotela‘, što je prva takva mjera koju je donijela vlast jednoga grada na obali. "Mladi nam napuštaju grad jer je cijena kvadrata nevjerojatno visoka, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana umjesto ilegalnog bogaćenja", poentirao je makarski gradonačelnik Zoran Paunović kojemu, eto, za razliku od ministra Branka Bačića nisu ni trebali dojavljivači iz HEP-a. Jer jasno je prostim okom kud nas struja nosi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jure Mišković/Cropix, Ranko Šuvar/Cropix Ivo RavliĆ/Cropix Damir Krajač/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Jure Mišković/Cropix, Ranko Šuvar/Cropix

Gradi se, gradi, da bi bilo prazno

Ivo RavliĆ/Cropix

Zoran Paunović: Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova
 

Damir Krajač/Cropix

Damir Novotny: To da se štedi u nekretninama je imanentno u kulturi ovog dijela Europe, ali je potpuno pogrešno

Ranko Šuvar/Cropix

Branko Bačić najavio je niz mjera za travanj sljedeće godine. Pred izbore? Ma dajte, molim Vas...

 

 

Goran Mehkek/Cropix

Katarina Peović u građevinskom elementu: Vlada je godinama ustrajala na APN-ovim kreditima, usprkos sasvim jasnim i općepoznatim činjenicama da oni dižu cijene nekretnina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/sto-se-krije-iza-najave-branka-bacica-o-rjesenju-problema-praznih-stanova-uvodenje-novog-poreza-ili-nesto-drugo-1349009 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c01b87edb6709ff8fa9455cee8961f5285d95992 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+se+krije+iza+najave+Branka+Ba%C4%8Di%C4%87a+o+rje%C5%A1enju+%E2%80%98problema+praznih+stanova%E2%80%98%3F+Uvo%C4%91enje+novog+poreza%2C+ili+ne%C5%A1to+drugo...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsto-se-krije-iza-najave-branka-bacica-o-rjesenju-problema-praznih-stanova-uvodenje-novog-poreza-ili-nesto-drugo-1349009 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsto-se-krije-iza-najave-branka-bacica-o-rjesenju-problema-praznih-stanova-uvodenje-novog-poreza-ili-nesto-drugo-1349009 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZALETJELI SE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisZALETJELI SE?

Što se krije iza najave Branka Bačića o rješenju ‘problema praznih stanova‘? Uvođenje novog poreza, ili nešto drugo...

Piše Silvana Uzinić
22. prosinca 2023. - 07:41

Vlada je od Hrvatske elektroprivrede dobila podatke o stanovima u kojima nitko ne živi jer, dakle, nema potrošnje električne energije pa nas je ovaj tjedan o tome izvijestio Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Takvih je stanova oko 14 posto ukupnog stambenog fonda u velikim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke, Zadra, Osijeka... Najčudnije što je ministar rekao jest da se priprema niz mjera kako bi se ti stanovi stavili u funkciju i to bi, uz ostalo, bio dio nacionalne strategije rješavanja stambenih pitanja koja će, najavio je Bačić, biti izrađena do travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:17