stdClass Object ( [id] => 463714 [title] => Poslodavci uz Vladu, sindikati dižu glas: akcijski plan donosi brojne uštede, ali i rizike koji bi mogli poništiti željeni plan rasterećivanja gospodarstva [alias] => poslodavci-uz-vladu-sindikati-dizu-glas-akcijski-plan-donosi-brojne-ustede-ali-i-rizike-koji-bi-mogli-ponistiti-zeljeni-plan-rasterecivanja-gospodarstva [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Donošenjem Vladinog Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, zaštita na radu postala je aktualno gospodarsko socijalno pitanje, s mogućim dalekosežnim posljedicama. Stručnjaci iz ovog područja uvijek ističu da zaštita na radu nije trošak, a sada se kroz prizmu rasterećenja u prvi plan stavljaju upravo troškovi.

Akcijski plan donosi 104 mjere, a kako je prilikom predstavljanja u Banskim dvorima kazala Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, najveći dio promjena realizirat će se tijekom prve polovice ove godine. Kako je istakla, sve su mjere usklađene između resora, što će osigurati njihovu bržu i učinkovitiju primjenu, a provedba tog plana tijekom 2017. donijet će gospodarstvu administrativno rasterećenje za 30 posto što predstavlja procjenjenu uštedu u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Od tih ušteda, najveći iznos, gotovo 1,27 milijardi kuna, odnosi se na zaštitu na radu, a više od 97 milijuna kuna na sanitarne i zdravstvene uvjete.

Odmah je reagirao bivši ministar rada i mirovinskog sustava, SDP-ov Mirando Mrsić u čijem mandatu je donesen i novi Zakon o zaštiti na radu. To nije nikakva ušteda, zaštita na radu nije trošak, poručio je Mrsić pozivajući premijera Plenkovića da Vlada Akcijski plan stavi izvan snage i da sjednu sa socijalnim partnerima i vide kako ovo područje bolje urediti.

Ugrožavanje zdravlja

- Umjesto da osnaži zaštitu na radu, Vlada je pod utjecajem poslodavaca želi ukinuti, što će dovesti do povećanog broja ozljeda na radu i ugroziti zdravlje građana, a sve to je u suprotnosti s našom postignutom razinom zaštite na radu, sanitarnih i zdravstvenih uvjeta i EU pravilima. Ovdje vidim rukopis Martine Dalić, čudim se da je ministar rada i mirovinskog sustava Ćorić na to pristao – ističe Mrsić i dodaje da je Vlada umjesto da reže zaštitu na radu, trebala provesti drugi korak tako da se ta ulaganja tretiraju kao trošak poslovanja, kao i da manjim doprinosom stimulira one poslodavce koji primjenjuju zaštitu na radu.

Ukazujući na pojedine mjere iz Akcijskog plana, koje su po njegovom mišljenju nedopustive poput smanjenja preventivnih pregleda, Mirando Mrsić veli da te Vladine uštede mogu imati šire posljedice na zdravlje građana. Zbog redukcije pregleda, bit će više kroničnih ozljeda ekstremiteta i kralježnice, više osoba s poteškoćama koje izaziva buka, itd. Upravo zbog naših strožih pravila, ističe Mrsić, nismo imali problema sa salmonelozom, tamo gdje je otkrivena uglavnom su radilo o proizvođačima iz drugih zemalja.

Za razliku od Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u kojoj pozdravljaju najavljene mjere iz Akcijskog plana kao prve ozbiljnije mjere s kojima će započeti reforma poslovne klime, sindikati će na prvoj idućoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) tražiti raspravu o ovom Akcijskom planu. Dosad ih nitko ništa o tome nije pitao! Izmjene propisa navedenih u Akcijskom planu nisu sadržane u Godišnjem planu normativnih aktivnosti za 2017., koji je Vlada RH usvojila 29. prosinca 2016. pa samim time niti u Prijedlogu programa rada GSV-a za 2017., kažu nam.
Izradu Plana započela je još Oreškovićeva Vlada u proljeće 2016. Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kaže kako su putem Ministarstva rada i mirovinskog sustava imali priliku očitovati se tek na jednu od prvih verzija.

- Tada smo posebice naglasili da uvjeti rada radnika nisu "administrativna prepreka poslovanju", ma što predlagatelji Plana mislili! – kazuje Novosel.

Financijski interesi

Dodaje kako je u listopadu 2016. Vlada usvojila Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi za razdoblje travanj-kolovoz 2016. u kojem stoji kako je pripremljen Prijedlog Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva i uklanjanje regulatornih prepreka slobodi tržišta usluga koji će se uputiti u proceduru usvajanja kada se ostvare uvjeti s obzirom na tehničku vladu, te da će se nastaviti s donošenjem godišnjih planova s novim mjerama za uklanjanje prepreka i opterećenja slobodi poslovanja i tržišnoj konkurenciji.

Međutim, od nove Vlade sindikati nisu dobili odgovor o statusu navedenog dokumenta i premda su zatražili da ga vide prije no što ga Vlada usvoji nitko ih nije konzultirao. Sever kaže i kako je za provedbu mjera najavljeno osnivanje radnih skupina sastavljeno od predstavnika nadležnih tijela državne uprave i predstavnika gospodarskih udruženja, a sindikati se opet nigdje ne spominju već valjda u kategoriji "ostali".

- Ne možemo govoriti o uštedama kad je u pitanju zaštita na radu. Javnosti se hoće prikazati kako ćemo sada rasteretiti gospodarstvo, no neće se nikome pomoći, ali će se naštetiti radnicima – naglašava Mladen Novosel.
- Vidi se da je u pitanju zaštita financijskih interesa poslodavaca, a ne može cilj biti smanjenje troškova poslodavaca a da se ne vidi je li to održivo, je li struka, ne samo zdravstvena, dala svoj stav i rekla da je to moguće. Dakle, možda je bolje, a možda i nije. Voljeli bismo vidjeti procjene, na temelju čega su mjere donesene. To nije pitanje samo radnika već i onih koji koriste njihove usluge, to je pitanje sigurnosti građana – ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Na naš upit na čemu se temelje najavljene mjere, jesu li analizirali njihov učinak i što će te mjere značiti za zaštitu na radu, kako poslodavcima, tako radnicima, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava (MRMS) kažu da se Akcijski plan temelji na analizi postojeće legislative u području zaštite na radu te na razgovorima s predstavnicima poslodavaca koje je organiziralo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- Poslodavcima isti donosi određena pojednostavljenja i odgovarajuće uštede. Smanjenjem administrativnih troškova u području zaštite na radu ne zadire se u smanjenje primjene pravila zaštite na radu (osnovnih, posebnih i priznatih pravila) na mjestima rada kojima se izravno utječe na sigurnost i zaštitu zdravlja radnika te drugih osoba na mjestima rada. Dakle, Akcijskim planom neće biti ugrožena sigurnost radnika – kažu u MRMS. Ministarstvo ne raspolaže podacima koliko se ukupno izdvaja za zaštitu na radu na razini cjelokupnog gospodarstva jer svaki poslodavac ima različita izdvajanja.

Brišu se tek formalnosti!

Anny Brusić, direktorica HUP – Udruge malih i srednjih poduzetnika tvrdi da niti jedna predložena mjera iz Akcijskog plana neće narušiti sigurnost i zdravlje na radu.

- Brišu se ili smanjuju oni postupci i procedure zbog kojih život i zdravlje radnika i poslodavaca nije bio sigurniji i bolji nego je predstavljao formalno ispunjavanje nekih zahtjeva koji nisu imali svrhu očuvanje zdravlja nego ulaganje puno vremena i resursa i zadovoljavanje obaveza propisanih zakonom – kaže Anny Brusić, te ističe da treba imati na umu činjenicu, kako kod izrade zakona, zakonodavac često, zbog manjka vlastitih resursa, angažira predstavnike nekih interesnih skupina koje ugrađuju u zakon obveze prema poduzetnicima.

- U tom je kontekstu logično očekivati otpore prema primjeni ovih mjera, dijelom zbog činjenice kako se radi o promjenama, koje izazivaju strah i nesigurnost, ali i dijelom otpor od strane onih kojima će se ovim predloženim mjerama ukinuti neke nadležnosti – napominje Anny Brusić.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) temeljem prikupljenih sredstava od 0,5 posto doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti osigurava pravo na specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika koju provode doktori specijalisti medicine rada, te pravo na zdravstvenu zaštitu i novčane naknade za slučaj priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti. U HZZO nam nisu rekli koliko se godišnje prikupi tih sredstava, ali prema nekim ranijim izjavama riječ je o oko 600 milijuna kuna od kojih se polovica ili nešto više potroši na podmirenje prava.

HZZO je u 2015. godini zaprimio 16.228 prijava o ozljedi na radu, od čega je do 31.ožujka 2016. godine, dana kada su podaci obrađeni, priznato njih 13.784. U 2016. godini HZZO je zaprimio 16.429 prijava o ozljedi na radu, od toga je do 11. siječnja 2017., dana kada su podaci obrađeni, priznato 12.701 prijava o ozljedi na radu.

Opasna radna mjesta

Inače, prema podacima Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, u 2015. bilježi se 159 lakših ozljeda, 1376 težih i 20 slučajeva smrtnog stradavanja radnika i osoba na radu. Najveći dio ozljeda na radu, njih 83 posto dogodio se na radnom mjestu. Kad se analiziraju propusti i nepravilnosti u provedbi mjera zaštite na radu u 2015.godini prema učestalosti, to su: rad s neispravnim sredstvima rada, neodržavanje opreme, ugradnja dijelova koji nisu odgovarajući, rad radnika koji nije osposobljen za rad na siguran način, rad radnika na poslovima s posebnim uvjetima rada, a da prethodno poslodavac nije utvrdio ispunjava li radnik propisane uvjete, neorganiziranje pružanja prve pomoći, neizvršavanje obveze procjene rizika pri obavljanju poslova na mjestu rada, neredovito ispitivanje strojeva i uređaja s povećanim opasnostima, te radnog okoliša, neizvršavanje obveze pregleda i ispitivanja sredstava rada, obavljanje opasnih radnih postupaka bez planiranja i razrađivanja tehnologije rada na način da ne ugrožava život i zdravlje radnika.

U Zavodu kažu da su problemi višeslojni, a svakako treba naglasiti nedostatnu procjenu rizika, planiranje i poduzimanje mjera prevencije, neadekvatno osposobljavanje radnika za rad na siguran način, izostanak djelovanja ovlaštenika poslodavca, neizbor povjerenika radnika za zaštitu na radu, formalno djelovanje Odbora za zaštitu na radu...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cijena šparanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-01-16 17:44:05 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-01-25 14:34:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-01-25 14:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3500 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/01\/16\/prosvjed_sindikati13-171013.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/01\/16\/dalic_press2-030117.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/01\/16\/brodogradiliste_split2-2311.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/01\/16\/brodogradiliste_split16-231115.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/01\/16\/brodosplit_prosvjed28-17101-1.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/01\/16\/sdp_sssh23-080916.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["prosvjed_sindikati13-171013","dalic_press2-030117.JPG","brodogradiliste_split2-2311","brodogradiliste_split16-231115.JPG","brodosplit_prosvjed28-17101-1","sdp_sssh23-080916"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x836"},{"size0":"1262x840"},{"size0":"1188x840"},{"size0":"1142x840"},{"size0":"584x840"},{"size0":"1213x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4666755 Threads: 2 Questions: 156964835 Slow queries: 67843 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4652575 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/poslodavci-uz-vladu-sindikati-dizu-glas-akcijski-plan-donosi-brojne-ustede-ali-i-rizike-koji-bi-mogli-ponistiti-zeljeni-plan-rasterecivanja-gospodarstva-463714 [printLink] => /vijesti/biznis/poslodavci-uz-vladu-sindikati-dizu-glas-akcijski-plan-donosi-brojne-ustede-ali-i-rizike-koji-bi-mogli-ponistiti-zeljeni-plan-rasterecivanja-gospodarstva-463714?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 461386 [name] => sindikati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sindikati [link] => /tag/sindikati ) [1] => stdClass Object ( [id] => 400589 [name] => poslodavci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poslodavci [link] => /tag/poslodavci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 92836 [name] => uštede [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ustede [link] => /tag/ustede ) [3] => stdClass Object ( [id] => 286384 [name] => akcijski plan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-plan [link] => /tag/akcijski-plan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cijena šparanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poslodavci uz Vladu, sindikati dižu glas: akcijski plan donosi brojne uštede, ali i rizike koji bi mogli poništiti željeni plan rasterećivanja gospodarstva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/prosvjed_sindikati13-171013.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => prosvjed_sindikati13-171013 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/prosvjed_sindikati13-171013.jpg [title] => prosvjed_sindikati13-171013 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/dalic_press2-030117.JPG [title] => dalic_press2-030117.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/brodogradiliste_split2-2311.jpg [title] => brodogradiliste_split2-2311 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/brodogradiliste_split16-231115.JPG [title] => brodogradiliste_split16-231115.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/brodosplit_prosvjed28-17101-1.jpg [title] => brodosplit_prosvjed28-17101-1 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/sdp_sssh23-080916.jpg [title] => sdp_sssh23-080916 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Donošenjem Vladinog Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, zaštita na radu postala je aktualno gospodarsko socijalno pitanje, s mogućim dalekosežnim posljedicama. Stručnjaci iz ovog područja uvijek ističu da zaštita na radu nije trošak, a sada se kroz prizmu rasterećenja u prvi plan stavljaju upravo troškovi.

Akcijski plan donosi 104 mjere, a kako je prilikom predstavljanja u Banskim dvorima kazala Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, najveći dio promjena realizirat će se tijekom prve polovice ove godine. Kako je istakla, sve su mjere usklađene između resora, što će osigurati njihovu bržu i učinkovitiju primjenu, a provedba tog plana tijekom 2017. donijet će gospodarstvu administrativno rasterećenje za 30 posto što predstavlja procjenjenu uštedu u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Od tih ušteda, najveći iznos, gotovo 1,27 milijardi kuna, odnosi se na zaštitu na radu, a više od 97 milijuna kuna na sanitarne i zdravstvene uvjete.

Odmah je reagirao bivši ministar rada i mirovinskog sustava, SDP-ov Mirando Mrsić u čijem mandatu je donesen i novi Zakon o zaštiti na radu. To nije nikakva ušteda, zaštita na radu nije trošak, poručio je Mrsić pozivajući premijera Plenkovića da Vlada Akcijski plan stavi izvan snage i da sjednu sa socijalnim partnerima i vide kako ovo područje bolje urediti.

Ugrožavanje zdravlja

- Umjesto da osnaži zaštitu na radu, Vlada je pod utjecajem poslodavaca želi ukinuti, što će dovesti do povećanog broja ozljeda na radu i ugroziti zdravlje građana, a sve to je u suprotnosti s našom postignutom razinom zaštite na radu, sanitarnih i zdravstvenih uvjeta i EU pravilima. Ovdje vidim rukopis Martine Dalić, čudim se da je ministar rada i mirovinskog sustava Ćorić na to pristao – ističe Mrsić i dodaje da je Vlada umjesto da reže zaštitu na radu, trebala provesti drugi korak tako da se ta ulaganja tretiraju kao trošak poslovanja, kao i da manjim doprinosom stimulira one poslodavce koji primjenjuju zaštitu na radu.

Ukazujući na pojedine mjere iz Akcijskog plana, koje su po njegovom mišljenju nedopustive poput smanjenja preventivnih pregleda, Mirando Mrsić veli da te Vladine uštede mogu imati šire posljedice na zdravlje građana. Zbog redukcije pregleda, bit će više kroničnih ozljeda ekstremiteta i kralježnice, više osoba s poteškoćama koje izaziva buka, itd. Upravo zbog naših strožih pravila, ističe Mrsić, nismo imali problema sa salmonelozom, tamo gdje je otkrivena uglavnom su radilo o proizvođačima iz drugih zemalja.

Za razliku od Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u kojoj pozdravljaju najavljene mjere iz Akcijskog plana kao prve ozbiljnije mjere s kojima će započeti reforma poslovne klime, sindikati će na prvoj idućoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) tražiti raspravu o ovom Akcijskom planu. Dosad ih nitko ništa o tome nije pitao! Izmjene propisa navedenih u Akcijskom planu nisu sadržane u Godišnjem planu normativnih aktivnosti za 2017., koji je Vlada RH usvojila 29. prosinca 2016. pa samim time niti u Prijedlogu programa rada GSV-a za 2017., kažu nam.
Izradu Plana započela je još Oreškovićeva Vlada u proljeće 2016. Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kaže kako su putem Ministarstva rada i mirovinskog sustava imali priliku očitovati se tek na jednu od prvih verzija.

- Tada smo posebice naglasili da uvjeti rada radnika nisu "administrativna prepreka poslovanju", ma što predlagatelji Plana mislili! – kazuje Novosel.

Financijski interesi

Dodaje kako je u listopadu 2016. Vlada usvojila Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi za razdoblje travanj-kolovoz 2016. u kojem stoji kako je pripremljen Prijedlog Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva i uklanjanje regulatornih prepreka slobodi tržišta usluga koji će se uputiti u proceduru usvajanja kada se ostvare uvjeti s obzirom na tehničku vladu, te da će se nastaviti s donošenjem godišnjih planova s novim mjerama za uklanjanje prepreka i opterećenja slobodi poslovanja i tržišnoj konkurenciji.

Međutim, od nove Vlade sindikati nisu dobili odgovor o statusu navedenog dokumenta i premda su zatražili da ga vide prije no što ga Vlada usvoji nitko ih nije konzultirao. Sever kaže i kako je za provedbu mjera najavljeno osnivanje radnih skupina sastavljeno od predstavnika nadležnih tijela državne uprave i predstavnika gospodarskih udruženja, a sindikati se opet nigdje ne spominju već valjda u kategoriji "ostali".

- Ne možemo govoriti o uštedama kad je u pitanju zaštita na radu. Javnosti se hoće prikazati kako ćemo sada rasteretiti gospodarstvo, no neće se nikome pomoći, ali će se naštetiti radnicima – naglašava Mladen Novosel.
- Vidi se da je u pitanju zaštita financijskih interesa poslodavaca, a ne može cilj biti smanjenje troškova poslodavaca a da se ne vidi je li to održivo, je li struka, ne samo zdravstvena, dala svoj stav i rekla da je to moguće. Dakle, možda je bolje, a možda i nije. Voljeli bismo vidjeti procjene, na temelju čega su mjere donesene. To nije pitanje samo radnika već i onih koji koriste njihove usluge, to je pitanje sigurnosti građana – ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Na naš upit na čemu se temelje najavljene mjere, jesu li analizirali njihov učinak i što će te mjere značiti za zaštitu na radu, kako poslodavcima, tako radnicima, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava (MRMS) kažu da se Akcijski plan temelji na analizi postojeće legislative u području zaštite na radu te na razgovorima s predstavnicima poslodavaca koje je organiziralo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- Poslodavcima isti donosi određena pojednostavljenja i odgovarajuće uštede. Smanjenjem administrativnih troškova u području zaštite na radu ne zadire se u smanjenje primjene pravila zaštite na radu (osnovnih, posebnih i priznatih pravila) na mjestima rada kojima se izravno utječe na sigurnost i zaštitu zdravlja radnika te drugih osoba na mjestima rada. Dakle, Akcijskim planom neće biti ugrožena sigurnost radnika – kažu u MRMS. Ministarstvo ne raspolaže podacima koliko se ukupno izdvaja za zaštitu na radu na razini cjelokupnog gospodarstva jer svaki poslodavac ima različita izdvajanja.

Brišu se tek formalnosti!

Anny Brusić, direktorica HUP – Udruge malih i srednjih poduzetnika tvrdi da niti jedna predložena mjera iz Akcijskog plana neće narušiti sigurnost i zdravlje na radu.

- Brišu se ili smanjuju oni postupci i procedure zbog kojih život i zdravlje radnika i poslodavaca nije bio sigurniji i bolji nego je predstavljao formalno ispunjavanje nekih zahtjeva koji nisu imali svrhu očuvanje zdravlja nego ulaganje puno vremena i resursa i zadovoljavanje obaveza propisanih zakonom – kaže Anny Brusić, te ističe da treba imati na umu činjenicu, kako kod izrade zakona, zakonodavac često, zbog manjka vlastitih resursa, angažira predstavnike nekih interesnih skupina koje ugrađuju u zakon obveze prema poduzetnicima.

- U tom je kontekstu logično očekivati otpore prema primjeni ovih mjera, dijelom zbog činjenice kako se radi o promjenama, koje izazivaju strah i nesigurnost, ali i dijelom otpor od strane onih kojima će se ovim predloženim mjerama ukinuti neke nadležnosti – napominje Anny Brusić.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) temeljem prikupljenih sredstava od 0,5 posto doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti osigurava pravo na specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika koju provode doktori specijalisti medicine rada, te pravo na zdravstvenu zaštitu i novčane naknade za slučaj priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti. U HZZO nam nisu rekli koliko se godišnje prikupi tih sredstava, ali prema nekim ranijim izjavama riječ je o oko 600 milijuna kuna od kojih se polovica ili nešto više potroši na podmirenje prava.

HZZO je u 2015. godini zaprimio 16.228 prijava o ozljedi na radu, od čega je do 31.ožujka 2016. godine, dana kada su podaci obrađeni, priznato njih 13.784. U 2016. godini HZZO je zaprimio 16.429 prijava o ozljedi na radu, od toga je do 11. siječnja 2017., dana kada su podaci obrađeni, priznato 12.701 prijava o ozljedi na radu.

Opasna radna mjesta

Inače, prema podacima Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, u 2015. bilježi se 159 lakših ozljeda, 1376 težih i 20 slučajeva smrtnog stradavanja radnika i osoba na radu. Najveći dio ozljeda na radu, njih 83 posto dogodio se na radnom mjestu. Kad se analiziraju propusti i nepravilnosti u provedbi mjera zaštite na radu u 2015.godini prema učestalosti, to su: rad s neispravnim sredstvima rada, neodržavanje opreme, ugradnja dijelova koji nisu odgovarajući, rad radnika koji nije osposobljen za rad na siguran način, rad radnika na poslovima s posebnim uvjetima rada, a da prethodno poslodavac nije utvrdio ispunjava li radnik propisane uvjete, neorganiziranje pružanja prve pomoći, neizvršavanje obveze procjene rizika pri obavljanju poslova na mjestu rada, neredovito ispitivanje strojeva i uređaja s povećanim opasnostima, te radnog okoliša, neizvršavanje obveze pregleda i ispitivanja sredstava rada, obavljanje opasnih radnih postupaka bez planiranja i razrađivanja tehnologije rada na način da ne ugrožava život i zdravlje radnika.

U Zavodu kažu da su problemi višeslojni, a svakako treba naglasiti nedostatnu procjenu rizika, planiranje i poduzimanje mjera prevencije, neadekvatno osposobljavanje radnika za rad na siguran način, izostanak djelovanja ovlaštenika poslodavca, neizbor povjerenika radnika za zaštitu na radu, formalno djelovanje Odbora za zaštitu na radu...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
prosvjed_sindikati13-171013 dalic_press2-030117.JPG brodogradiliste_split2-2311 brodogradiliste_split16-231115.JPG brodosplit_prosvjed28-17101-1 sdp_sssh23-080916
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/poslodavci-uz-vladu-sindikati-dizu-glas-akcijski-plan-donosi-brojne-ustede-ali-i-rizike-koji-bi-mogli-ponistiti-zeljeni-plan-rasterecivanja-gospodarstva-463714 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ee12f1c2ba4192e60860fb3d955e7da60c8b1e7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poslodavci+uz+Vladu%2C+sindikati+di%C5%BEu+glas%3A+akcijski+plan+donosi+brojne+u%C5%A1tede%2C+ali+i+rizike+koji+bi+mogli+poni%C5%A1titi+%C5%BEeljeni+plan+rastere%C4%87ivanja+gospodarstva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fposlodavci-uz-vladu-sindikati-dizu-glas-akcijski-plan-donosi-brojne-ustede-ali-i-rizike-koji-bi-mogli-ponistiti-zeljeni-plan-rasterecivanja-gospodarstva-463714 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fposlodavci-uz-vladu-sindikati-dizu-glas-akcijski-plan-donosi-brojne-ustede-ali-i-rizike-koji-bi-mogli-ponistiti-zeljeni-plan-rasterecivanja-gospodarstva-463714 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cijena šparanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Bizniscijena šparanja

Poslodavci uz Vladu, sindikati dižu glas: akcijski plan donosi brojne uštede, ali i rizike koji bi mogli poništiti željeni plan rasterećivanja gospodarstva

25. siječnja 2017. - 15:41
prosvjed_sindikati13-171013

Donošenjem Vladinog Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, zaštita na radu postala je aktualno gospodarsko socijalno pitanje, s mogućim dalekosežnim posljedicama. Stručnjaci iz ovog područja uvijek ističu da zaštita na radu nije trošak, a sada se kroz prizmu rasterećenja u prvi plan stavljaju upravo troškovi.

Akcijski plan donosi 104 mjere, a kako je prilikom predstavljanja u Banskim dvorima kazala Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, najveći dio promjena realizirat će se tijekom prve polovice ove godine. Kako je istakla, sve su mjere usklađene između resora, što će osigurati njihovu bržu i učinkovitiju primjenu, a provedba tog plana tijekom 2017. donijet će gospodarstvu administrativno rasterećenje ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:47