stdClass Object ( [id] => 1300316 [title] => Ovo je priča o Muškatu, najmirisnijem vinu s početka svijeta. I omiškom Muškatu ruže, kao i o usamljenom hvarskom Prču [alias] => ovo-je-prica-o-muskatu-najmirisnijem-vinu-s-pocetka-svijeta-i-omiskom-muskatu-ruze-kao-i-o-usamljenom-hvarskom-prcu [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Muškat? Eh, muškat je posebna priča među vinima.

Muškati, loza i vino s najintenzivnijim mirisom posebno su istraživani i u najvećem svjetskom istraživanju povijesti vinove loze, o kome je prije mjesec dana udarni tekst objavio najprestižniji svjetski znanstveni časopis Science.
Iako je Slobodna Dalmacija o tome već pisala podsjetimo: elitni krug znanstvenika iz cijelog svijeta je istraživao kad je rođena plemenita vinova loza i gdje, kojim putevima se plemenita loza krenula širiti svijetom, kako je od prvog samo crnog grožđa nastalo i bijelo,…

Dr.sc. Goran Zdunić, znanstvenik iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, jedan je od važnih autora tog udarnog istraživanja objavljenog u Scienceu, jedini iz Hrvatske koji je u tome sudjelovao.

Znanstvenicima su u tom kapitalnom svjetskom istraživanju posebno intrigantni bili muškati, najmirisnija loza i vino na svijetu. Što su muškatne sorte, kako ih definirati, pitam dr.sc. Zdunića na početku.

- Muškatne sorte imaju intenzivne cvjetne arome grožđa. Arome kod muškata su vrlo posebne, lako prepoznatljive i vrlo cijenjene od potrošača još od antičkih vremena. Smatra se da su muškatne sorte jedne od najstarijih udomaćenih sorata.

Od kuda muškatu tako intenzivne cvjetne arome?

- Specifične muškatne arome grožđa povezane su sa visokim sadržajem monoterpena. Općenito, s obzirom na sadržaj monoterpena u grožđu, sve sorte vinove loze se mogu klasificirati u tri skupine: prva skupina sorata intenzivnog muškatnog mirisa s koncentracijom slobodnih monoterpena do 6 mg/l (npr. Muškat aleksandrijski, Muškat žuti, Traminac); druga skupina ne-muškatnih, ali aromatičnih sorti s koncentracijom monoterpena od 1-4 mg/l (npr. Rajnski rizling, Silvanac, Morio muškat) i treća skupina neutralnijih sorti koje ne ovise o monoterpenima (npr. Chardonnay, Cabernet-Sauvignon).

Znači li to da je i Traminac muškatna sorta?

- Traminac ima izuzetno intenzivnu aromu i mnogi ga klasificiraju u muškatne sorte. Aroma Traminca se često uspoređuje s mirisom ruže.

Pored Traminca postoji čitav niz sorata sa intenzivnim mirisom i to od reda sve visoko kvalitetne sorte kao što su Malvasija dubrovačka, Pošip ili Sauvignon bijeli međutim one ipak ne pripadaju grupi Muškata.

---

image

Dr.sc. Goran Zdunić na Vinskom podrumu Slobodne Dalmacije: Muškatne sorte udomaćene su vrlo rano, negdje prije 10.000 godina i to u zapadnoj Aziji

Joško Ponoš/Cropix
---

Dakle, kod muškata se ne radi o jednoj sorti nego ih je više?

- Muškati su grupa sorata. To nije samo jedna sorta koja ima unikatan genotip. Prema boji kožice bobica mogu biti bijele, žute, ružičaste ili crne. Neke od njih su vrlo usko genetski povezane, dok neke nemaju blisku genetsku povezanost.

Ranije se smatralo da ova grupa ima više od 200 različitih sorata, ali danas, nakon provedene identifikacije putem DNA markera broj muškatnih sorata je upola manji. Dakle, kod muškatnih sorata u upotrebi je dosta sinonima, različitih imena za istu sortu.

Kao i kod ostalih sorata vinove loze, prilikom distribucije u druga područja, sorte su dobivale druga imena, ponekad i više imena.

Neke od najpoznatijih muškatnih sorata u svijetu su: Muškat aleksandrijski, Muškat bijeli (Muscat a petits grains blancs), Muškat žuti (Moscato giallo), Muškat Hamburg, Moscato rosa, Muškat ottonel itd.

Koje je podrijetlo muškatnih sorata?

- Dugo se smatralo da je podrijetlo muškatnih sorata vezano uz Sredozemlje, antičku Grčku i Rim. Neki ampelografi su navodili antički Egipat i Perziju kao mjesto nastanka muškatnih sorata.

Antički pisac Plinije Stariji opisao je skupinu sorata pod nazivom Apiane koje su bile cijenjene u Grčkoj, te koje su bile slatke i privlačne pčelama (latinski apis). Mnogi Apiane dovode u vezu baš s muškatnim sortama.

U povijesnom kontekstu, neki europski ampelografi navode područje Dalmacije, točnije Omiško područje kao centar podrijetla za sortu Moscato rosa, te da je Muškat ruža omiški zapravo identičan sorti Moscato rosa. Ovu hipotezu do sada nismo mogli potvrditi.

Analizirali smo nekoliko uzoraka Muškata ruže omiškog putem DNA markera i pronašli identičnost sa sortom Muškat Hamburg, ali ne i sa Moscato rosa.

Muškat Hamburg je sorta vrlo intenzivnog muškatnog mirisa koja se u svijetu upotrebljava ponajviše za potrošnju u svježem stanju, a manje za vino. Postoji mogućnost da je nekada na Omiškom području bilo više muškatnih sorata, a koje se nisu sve održale u uzgoju do današnjih dana.

Nekoliko različitih genetičkih studija je pokazalo da su sorte Muškat aleksandrijski i Muscat a petits grains blancs najstarije među muškatima i da su sudjelovale kao roditelji-osnivači za mnoge druge muškatne sorte. 

---

image

Split, 260914.
Ponuda voca i povrca na splitskoj trznici.
Na fotografiji: Grozdje, muskat po 12 kn kilogram.
Foto:Bozidar Vukicevic/CROPIX


*** Local Caption ***

Božidar Vukičević/Cropix
---     

U nedavnom znanstvenom članku objavljenom u Scienceu ste posebno istraživali muškate. Što je kod njih intrigantno u genetskom smislu?

- U tom velikom nedavnom istraživanju uključen je prilično veliki broj muškatnih sorata. Rezultati su pokazali da su muškatne sorte udomaćene vrlo rano, negdje prije 10.000 godina i to u zapadnoj Aziji što donekle potvrđuje dosadašnja saznanja i povijesne podatke.

Muškatna aroma je vrlo kompleksno svojstvo što praktično znači da je kontrolirana s većim brojem gena. U nedavnoj studiji, otkrivene su genomske razlike između muškatnih i neutralnih sorata, te su locirane regije na 5 i 18 kromosomu putem genomske asocijacijske analize koje su uključene u kodiranje ovoga svojstva odnosno biosintezu monoterpena.

Pored genotipa, na ekspresiju mirisa kod vinove loze i vina utječe niz okolinskih čimbenika kao što su područje uzgoja, uzgojni i enološki postupci.             

Koriste li se muškati više kao vinska sorta ili stolno grožđe?

- U svijetu se koriste gotovo podjednako za potrošnju u svježem stanju i za proizvodnju vina. Upotrebljavaju ih i za proizvodnju suhica. Kao zobatice, muškati su izuzetno cijenjeni.

Jedna od najpoznatijih zobatica je Muškat aleksandrijski, sorta fine arome i hrskavog okusa, velikog grozda s prilično velikim ovalnim bobicama. U proizvodnji vina, od muškatnih sorata se u pravilu proizvode visokokvalitetna vina.

Od suhih do polusuhih, slatkih, desertnih i pjenušavih. Mnogi enolozi se slažu da su muškati specijalnost i da u pravilu trebaju imati jedan dio neprevrelog šećera jer na taj način dolazi do punog izražaja njihova prekrasna aroma. Izvrsna desertna vina se proizvode od muškatnih sorata.      

---

image

Muškat aleksandrijski u Dalmaciji zvan Cibib je bio omiljen na odrinama

Goran Zdunić
---

Koliko muškatnih sorata imamo u Hrvatskoj, u Dalmaciji? Jesu li u Hrvatskoj muškati dio tradicije?

- Tradicionalno se u Hrvatskoj uzgajaju za proizvodnju vina: Muškat bijeli, Muškat žuti, Muškat ottonel, Muškat ruža, a za potrošnju u svježem stanju uzgajaju se najviše Muškat aleksandrijski i Muškat Hamburg.

U Istri se tradicionalno uzgaja Muškat momjanski za kojeg se dugo vjerovalo da je unikatna sorta, a zapravo je identičan Muškatu bijelom (Muscat a petits grains blancs). U kontinentalnoj Hrvatskoj se uzgajaju: Muškat bijeli, Muškat žuti, Muškat ottonel.

U Dalmaciji je bilo dosta muškatnih sorata u vinogradima. Sadile su se sporadično uz ostale sorte, ali gotovo nikad kao monosortni vinogradi. Veličina proizvodnje muškatnih vina je uvijek bila vrlo mala, ali rezervirana za visoku kakvoću.

Vjerojatno jedno od najpoznatijih desertnih vina u Dalmaciji je bilo od Muškata ruže omiškog. Reputaciju kao muškatna sorta imala je i sorta Prč koja se dominantno uzgaja na otoku Hvaru. DNA rezultati su otkrili unikatan profil Prča koji nema blisku srodnost s ostalim muškatnim sortama. Ipak, specifična aroma Prča svrstava ga u grupu sorata s intenzivnim mirisom, premda je miris manje intenzivan od tipičnih muškata kao što je Muškat bijeli.      

Nasuprot vinskim sortama, u Dalmaciji su se tradicionalno uzgajale i neke stolne muškatne sorte poput Muškata aleksandrijskog kojega su u Dalmaciji nazivali Cibib, što je vrlo slično talijanskom nazivu za ovu sortu (Zibibo). Tradicionalno se Cibib uzgajao na odrinama ili po koji trs u vinogradima za zobanje.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Kakva je situacija danas u Dalmaciji sa muškatima? Jel se proizvode?

- Tek nekoliko proizvođača proizvodi vina od muškata kao što su Mas-Vin iz Polače i Kraljevski vinogradi iz Zadra.

Proizvodnju vina od muškata bijelog i muškata žutog je pokušao revitalizirati pokojni Zlatan Plenković na Hvaru zasadivši nekoliko monosortnih vinograda prije 30-tak godina, ali vrlo brzo se orijentirao na proizvodnju Plavca pa su muškati pali u drugi plan.

Činjenica je pak da se na tržištu vina ubrzano mijenjaju trendovi. Sve više se traže intenzivna mirisna vina, prirodna desertna vina, pjenušava vina pri čemu bi neke muškatne sorte mogla imati značajnu ulogu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAGOM DNK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TRAGOM DNK 2 0 8461 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-16 09:08:41 [created_by] => 3180 [created_by_alias] => Meri Šilović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-21 15:59:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-21 15:59:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo je priča o Muškatu, najmirisnijem vinu s početka svijeta. I omiškom Muškatu ruže, kao i o usamljenom hvarskom Prču [metakey] => Muškat, Omiški muškat ruže, Hvarski prč, cibib, Goran Zdunić, vinski DNK [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24897110.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24897088.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24926355.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24926342.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24901695.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/4500123.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Zduni\u0107","Goran Zduni\u0107","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","\/Shutterstock","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Reputaciju kao mu\u0161katna sorta imala je i sorta Pr\u010d sa otoka Hvara<\/p>","

Mu\u0161kat aleksandrijski u Dalmaciji zvan Cibib je bio omiljen na odrinama<\/p>","

Dr.sc. Goran Zduni\u0107 na Vinskom podrumu Slobodne Dalmacije: Mu\u0161katne sorte udoma\u0107ene su vrlo rano, negdje prije 10.000 godina i to u zapadnoj Aziji<\/p>","","

Grozd mu\u0161kata u vinogradu<\/p>","

Split, 260914.
\nPonuda voca i povrca na splitskoj trznici.
\nNa fotografiji: Grozdje, muskat po 12 kn kilogram.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x768","hd_24897110_1920.jpg":"1920x1080","k_24897110_1280.jpg":"1280x1280","k_24897110_1024.jpg":"1024x1024","k_24897110_640.jpg":"640x640","k_24897110_480.jpg":"480x480","k_24897110_340.jpg":"340x340","k_24897110_220.jpg":"220x220","o_24897110_1280.jpg":"1280x960","o_24897110_1024.jpg":"1024x768","o_24897110_640.jpg":"640x480","o_24897110_480.jpg":"480x360","o_24897110_340.jpg":"340x255","o_24897110_220.jpg":"220x165","h_24897110_1280.jpg":"1280x854","h_24897110_1024.jpg":"1024x683","h_24897110_640.jpg":"640x427","h_24897110_480.jpg":"480x320","h_24897110_340.jpg":"340x227","h_24897110_220.jpg":"220x147","pp_24897110_1280.jpg":"1280x1628","pp_24897110_1024.jpg":"1024x1303","pp_24897110_640.jpg":"640x814","pp_24897110_480.jpg":"480x611","pp_24897110_340.jpg":"340x432","pp_24897110_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_24897088_1920.jpg":"1920x1080","k_24897088_1280.jpg":"1280x1280","k_24897088_1024.jpg":"1024x1024","k_24897088_640.jpg":"640x640","k_24897088_480.jpg":"480x480","k_24897088_340.jpg":"340x340","k_24897088_220.jpg":"220x220","o_24897088_1280.jpg":"1280x853","o_24897088_1024.jpg":"1024x683","o_24897088_640.jpg":"640x426","o_24897088_480.jpg":"480x320","o_24897088_340.jpg":"340x226","o_24897088_220.jpg":"220x146","h_24897088_1280.jpg":"1280x854","h_24897088_1024.jpg":"1024x683","h_24897088_640.jpg":"640x427","h_24897088_480.jpg":"480x320","h_24897088_340.jpg":"340x227","h_24897088_220.jpg":"220x147","pp_24897088_1280.jpg":"1280x1628","pp_24897088_1024.jpg":"1024x1303","pp_24897088_640.jpg":"640x814","pp_24897088_480.jpg":"480x611","pp_24897088_340.jpg":"340x432","pp_24897088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24926355_1920.jpg":"1920x1080","k_24926355_1280.jpg":"1280x1280","k_24926355_1024.jpg":"1024x1024","k_24926355_640.jpg":"640x640","k_24926355_480.jpg":"480x480","k_24926355_340.jpg":"340x340","k_24926355_220.jpg":"220x220","o_24926355_1280.jpg":"1280x854","o_24926355_1024.jpg":"1024x683","o_24926355_640.jpg":"640x427","o_24926355_480.jpg":"480x320","o_24926355_340.jpg":"340x226","o_24926355_220.jpg":"220x146","h_24926355_1280.jpg":"1280x854","h_24926355_1024.jpg":"1024x683","h_24926355_640.jpg":"640x427","h_24926355_480.jpg":"480x320","h_24926355_340.jpg":"340x227","h_24926355_220.jpg":"220x147","pp_24926355_1280.jpg":"1280x1628","pp_24926355_1024.jpg":"1024x1303","pp_24926355_640.jpg":"640x814","pp_24926355_480.jpg":"480x611","pp_24926355_340.jpg":"340x432","pp_24926355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24926342_1920.jpg":"1920x1080","k_24926342_1280.jpg":"1280x1280","k_24926342_1024.jpg":"1024x1024","k_24926342_640.jpg":"640x640","k_24926342_480.jpg":"480x480","k_24926342_340.jpg":"340x340","k_24926342_220.jpg":"220x220","o_24926342_1280.jpg":"1280x851","o_24926342_1024.jpg":"1024x681","o_24926342_640.jpg":"640x425","o_24926342_480.jpg":"480x319","o_24926342_340.jpg":"340x226","o_24926342_220.jpg":"220x146","h_24926342_1280.jpg":"1280x854","h_24926342_1024.jpg":"1024x683","h_24926342_640.jpg":"640x427","h_24926342_480.jpg":"480x320","h_24926342_340.jpg":"340x227","h_24926342_220.jpg":"220x147","pp_24926342_1280.jpg":"1280x1628","pp_24926342_1024.jpg":"1024x1303","pp_24926342_640.jpg":"640x814","pp_24926342_480.jpg":"480x611","pp_24926342_340.jpg":"340x432","pp_24926342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24901695_1920.jpg":"1920x1080","k_24901695_1280.jpg":"1280x1280","k_24901695_1024.jpg":"1024x1024","k_24901695_640.jpg":"640x640","k_24901695_480.jpg":"480x480","k_24901695_340.jpg":"340x340","k_24901695_220.jpg":"220x220","o_24901695_1280.jpg":"1280x853","o_24901695_1024.jpg":"1024x682","o_24901695_640.jpg":"640x426","o_24901695_480.jpg":"480x320","o_24901695_340.jpg":"340x226","o_24901695_220.jpg":"220x146","h_24901695_1280.jpg":"1280x854","h_24901695_1024.jpg":"1024x683","h_24901695_640.jpg":"640x427","h_24901695_480.jpg":"480x320","h_24901695_340.jpg":"340x227","h_24901695_220.jpg":"220x147","pp_24901695_1280.jpg":"1280x1628","pp_24901695_1024.jpg":"1024x1303","pp_24901695_640.jpg":"640x814","pp_24901695_480.jpg":"480x611","pp_24901695_340.jpg":"340x432","pp_24901695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_4500123_1920.jpg":"1920x1080","k_4500123_1280.jpg":"1280x1280","k_4500123_1024.jpg":"1024x1024","k_4500123_640.jpg":"640x640","k_4500123_480.jpg":"480x480","k_4500123_340.jpg":"340x340","k_4500123_220.jpg":"220x220","o_4500123_1280.jpg":"1280x853","o_4500123_1024.jpg":"1024x682","o_4500123_640.jpg":"640x426","o_4500123_480.jpg":"480x320","o_4500123_340.jpg":"340x226","o_4500123_220.jpg":"220x146","h_4500123_1280.jpg":"1280x854","h_4500123_1024.jpg":"1024x683","h_4500123_640.jpg":"640x427","h_4500123_480.jpg":"480x320","h_4500123_340.jpg":"340x227","h_4500123_220.jpg":"220x147","pp_4500123_1280.jpg":"1280x1628","pp_4500123_1024.jpg":"1024x1303","pp_4500123_640.jpg":"640x814","pp_4500123_480.jpg":"480x611","pp_4500123_340.jpg":"340x432","pp_4500123_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38415397 Threads: 3 Questions: 7098850384 Slow queries: 3300727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608371981 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/ovo-je-prica-o-muskatu-najmirisnijem-vinu-s-pocetka-svijeta-i-omiskom-muskatu-ruze-kao-i-o-usamljenom-hvarskom-prcu-1300316 [printLink] => /vijesti/biznis/ovo-je-prica-o-muskatu-najmirisnijem-vinu-s-pocetka-svijeta-i-omiskom-muskatu-ruze-kao-i-o-usamljenom-hvarskom-prcu-1300316?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720619 [name] => Muškat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 17:59:30 [main_article_id] => 0 [alias] => muskat [link] => /tag/muskat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720620 [name] => Omiški muškat ruže [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 17:59:30 [main_article_id] => 0 [alias] => omiski-muskat-ruze [link] => /tag/omiski-muskat-ruze ) [2] => stdClass Object ( [id] => 720621 [name] => Hvarski prč [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 17:59:30 [main_article_id] => 0 [alias] => hvarski-prc [link] => /tag/hvarski-prc ) [3] => stdClass Object ( [id] => 720622 [name] => cibib [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 17:59:31 [main_article_id] => 0 [alias] => cibib [link] => /tag/cibib ) [4] => stdClass Object ( [id] => 243634 [name] => Goran Zdunić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-zdunic [link] => /tag/goran-zdunic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 720623 [name] => vinski DNK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 17:59:31 [main_article_id] => 0 [alias] => vinski-dnk [link] => /tag/vinski-dnk ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAGOM DNK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je priča o Muškatu, najmirisnijem vinu s početka svijeta. I omiškom Muškatu ruže, kao i o usamljenom hvarskom Prču [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3180 [name] => Meri Šilović [username] => meri-ilovi [email] => meri-ilovi@sd.hr [password] => $2y$10$mHMtz87znRfZWShS0x1vT.nAxjw6WIe8qUXDXhP61JelNgw9OIC9S [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/meri-silovic-3180 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1698 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/67dcf74749c568e26f52354a76415ffa?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24897110.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Zdunić [mainImageDesc] =>

Reputaciju kao muškatna sorta imala je i sorta Prč sa otoka Hvara

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24897110.jpg [title] =>

Reputaciju kao muškatna sorta imala je i sorta Prč sa otoka Hvara

Goran Zdunić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24897088.jpg [title] =>

Muškat aleksandrijski u Dalmaciji zvan Cibib je bio omiljen na odrinama

Goran Zdunić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24926355.jpg [title] =>

Dr.sc. Goran Zdunić na Vinskom podrumu Slobodne Dalmacije: Muškatne sorte udomaćene su vrlo rano, negdje prije 10.000 godina i to u zapadnoj Aziji

Joško Ponoš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24926342.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24901695.jpg [title] =>

Grozd muškata u vinogradu

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/4500123.jpg [title] =>

Split, 260914.
Ponuda voca i povrca na splitskoj trznici.
Na fotografiji: Grozdje, muskat po 12 kn kilogram.
Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Muškat? Eh, muškat je posebna priča među vinima.

Muškati, loza i vino s najintenzivnijim mirisom posebno su istraživani i u najvećem svjetskom istraživanju povijesti vinove loze, o kome je prije mjesec dana udarni tekst objavio najprestižniji svjetski znanstveni časopis Science.
Iako je Slobodna Dalmacija o tome već pisala podsjetimo: elitni krug znanstvenika iz cijelog svijeta je istraživao kad je rođena plemenita vinova loza i gdje, kojim putevima se plemenita loza krenula širiti svijetom, kako je od prvog samo crnog grožđa nastalo i bijelo,…

Dr.sc. Goran Zdunić, znanstvenik iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, jedan je od važnih autora tog udarnog istraživanja objavljenog u Scienceu, jedini iz Hrvatske koji je u tome sudjelovao.

Znanstvenicima su u tom kapitalnom svjetskom istraživanju posebno intrigantni bili muškati, najmirisnija loza i vino na svijetu. Što su muškatne sorte, kako ih definirati, pitam dr.sc. Zdunića na početku.

- Muškatne sorte imaju intenzivne cvjetne arome grožđa. Arome kod muškata su vrlo posebne, lako prepoznatljive i vrlo cijenjene od potrošača još od antičkih vremena. Smatra se da su muškatne sorte jedne od najstarijih udomaćenih sorata.

Od kuda muškatu tako intenzivne cvjetne arome?

- Specifične muškatne arome grožđa povezane su sa visokim sadržajem monoterpena. Općenito, s obzirom na sadržaj monoterpena u grožđu, sve sorte vinove loze se mogu klasificirati u tri skupine: prva skupina sorata intenzivnog muškatnog mirisa s koncentracijom slobodnih monoterpena do 6 mg/l (npr. Muškat aleksandrijski, Muškat žuti, Traminac); druga skupina ne-muškatnih, ali aromatičnih sorti s koncentracijom monoterpena od 1-4 mg/l (npr. Rajnski rizling, Silvanac, Morio muškat) i treća skupina neutralnijih sorti koje ne ovise o monoterpenima (npr. Chardonnay, Cabernet-Sauvignon).

Znači li to da je i Traminac muškatna sorta?

- Traminac ima izuzetno intenzivnu aromu i mnogi ga klasificiraju u muškatne sorte. Aroma Traminca se često uspoređuje s mirisom ruže.

Pored Traminca postoji čitav niz sorata sa intenzivnim mirisom i to od reda sve visoko kvalitetne sorte kao što su Malvasija dubrovačka, Pošip ili Sauvignon bijeli međutim one ipak ne pripadaju grupi Muškata.

---

image

Dr.sc. Goran Zdunić na Vinskom podrumu Slobodne Dalmacije: Muškatne sorte udomaćene su vrlo rano, negdje prije 10.000 godina i to u zapadnoj Aziji

Joško Ponoš/Cropix
---

Dakle, kod muškata se ne radi o jednoj sorti nego ih je više?

- Muškati su grupa sorata. To nije samo jedna sorta koja ima unikatan genotip. Prema boji kožice bobica mogu biti bijele, žute, ružičaste ili crne. Neke od njih su vrlo usko genetski povezane, dok neke nemaju blisku genetsku povezanost.

Ranije se smatralo da ova grupa ima više od 200 različitih sorata, ali danas, nakon provedene identifikacije putem DNA markera broj muškatnih sorata je upola manji. Dakle, kod muškatnih sorata u upotrebi je dosta sinonima, različitih imena za istu sortu.

Kao i kod ostalih sorata vinove loze, prilikom distribucije u druga područja, sorte su dobivale druga imena, ponekad i više imena.

Neke od najpoznatijih muškatnih sorata u svijetu su: Muškat aleksandrijski, Muškat bijeli (Muscat a petits grains blancs), Muškat žuti (Moscato giallo), Muškat Hamburg, Moscato rosa, Muškat ottonel itd.

Koje je podrijetlo muškatnih sorata?

- Dugo se smatralo da je podrijetlo muškatnih sorata vezano uz Sredozemlje, antičku Grčku i Rim. Neki ampelografi su navodili antički Egipat i Perziju kao mjesto nastanka muškatnih sorata.

Antički pisac Plinije Stariji opisao je skupinu sorata pod nazivom Apiane koje su bile cijenjene u Grčkoj, te koje su bile slatke i privlačne pčelama (latinski apis). Mnogi Apiane dovode u vezu baš s muškatnim sortama.

U povijesnom kontekstu, neki europski ampelografi navode područje Dalmacije, točnije Omiško područje kao centar podrijetla za sortu Moscato rosa, te da je Muškat ruža omiški zapravo identičan sorti Moscato rosa. Ovu hipotezu do sada nismo mogli potvrditi.

Analizirali smo nekoliko uzoraka Muškata ruže omiškog putem DNA markera i pronašli identičnost sa sortom Muškat Hamburg, ali ne i sa Moscato rosa.

Muškat Hamburg je sorta vrlo intenzivnog muškatnog mirisa koja se u svijetu upotrebljava ponajviše za potrošnju u svježem stanju, a manje za vino. Postoji mogućnost da je nekada na Omiškom području bilo više muškatnih sorata, a koje se nisu sve održale u uzgoju do današnjih dana.

Nekoliko različitih genetičkih studija je pokazalo da su sorte Muškat aleksandrijski i Muscat a petits grains blancs najstarije među muškatima i da su sudjelovale kao roditelji-osnivači za mnoge druge muškatne sorte. 

---

image

Split, 260914.
Ponuda voca i povrca na splitskoj trznici.
Na fotografiji: Grozdje, muskat po 12 kn kilogram.
Foto:Bozidar Vukicevic/CROPIX


*** Local Caption ***

Božidar Vukičević/Cropix
---     

U nedavnom znanstvenom članku objavljenom u Scienceu ste posebno istraživali muškate. Što je kod njih intrigantno u genetskom smislu?

- U tom velikom nedavnom istraživanju uključen je prilično veliki broj muškatnih sorata. Rezultati su pokazali da su muškatne sorte udomaćene vrlo rano, negdje prije 10.000 godina i to u zapadnoj Aziji što donekle potvrđuje dosadašnja saznanja i povijesne podatke.

Muškatna aroma je vrlo kompleksno svojstvo što praktično znači da je kontrolirana s većim brojem gena. U nedavnoj studiji, otkrivene su genomske razlike između muškatnih i neutralnih sorata, te su locirane regije na 5 i 18 kromosomu putem genomske asocijacijske analize koje su uključene u kodiranje ovoga svojstva odnosno biosintezu monoterpena.

Pored genotipa, na ekspresiju mirisa kod vinove loze i vina utječe niz okolinskih čimbenika kao što su područje uzgoja, uzgojni i enološki postupci.             

Koriste li se muškati više kao vinska sorta ili stolno grožđe?

- U svijetu se koriste gotovo podjednako za potrošnju u svježem stanju i za proizvodnju vina. Upotrebljavaju ih i za proizvodnju suhica. Kao zobatice, muškati su izuzetno cijenjeni.

Jedna od najpoznatijih zobatica je Muškat aleksandrijski, sorta fine arome i hrskavog okusa, velikog grozda s prilično velikim ovalnim bobicama. U proizvodnji vina, od muškatnih sorata se u pravilu proizvode visokokvalitetna vina.

Od suhih do polusuhih, slatkih, desertnih i pjenušavih. Mnogi enolozi se slažu da su muškati specijalnost i da u pravilu trebaju imati jedan dio neprevrelog šećera jer na taj način dolazi do punog izražaja njihova prekrasna aroma. Izvrsna desertna vina se proizvode od muškatnih sorata.      

---

image

Muškat aleksandrijski u Dalmaciji zvan Cibib je bio omiljen na odrinama

Goran Zdunić
---

Koliko muškatnih sorata imamo u Hrvatskoj, u Dalmaciji? Jesu li u Hrvatskoj muškati dio tradicije?

- Tradicionalno se u Hrvatskoj uzgajaju za proizvodnju vina: Muškat bijeli, Muškat žuti, Muškat ottonel, Muškat ruža, a za potrošnju u svježem stanju uzgajaju se najviše Muškat aleksandrijski i Muškat Hamburg.

U Istri se tradicionalno uzgaja Muškat momjanski za kojeg se dugo vjerovalo da je unikatna sorta, a zapravo je identičan Muškatu bijelom (Muscat a petits grains blancs). U kontinentalnoj Hrvatskoj se uzgajaju: Muškat bijeli, Muškat žuti, Muškat ottonel.

U Dalmaciji je bilo dosta muškatnih sorata u vinogradima. Sadile su se sporadično uz ostale sorte, ali gotovo nikad kao monosortni vinogradi. Veličina proizvodnje muškatnih vina je uvijek bila vrlo mala, ali rezervirana za visoku kakvoću.

Vjerojatno jedno od najpoznatijih desertnih vina u Dalmaciji je bilo od Muškata ruže omiškog. Reputaciju kao muškatna sorta imala je i sorta Prč koja se dominantno uzgaja na otoku Hvaru. DNA rezultati su otkrili unikatan profil Prča koji nema blisku srodnost s ostalim muškatnim sortama. Ipak, specifična aroma Prča svrstava ga u grupu sorata s intenzivnim mirisom, premda je miris manje intenzivan od tipičnih muškata kao što je Muškat bijeli.      

Nasuprot vinskim sortama, u Dalmaciji su se tradicionalno uzgajale i neke stolne muškatne sorte poput Muškata aleksandrijskog kojega su u Dalmaciji nazivali Cibib, što je vrlo slično talijanskom nazivu za ovu sortu (Zibibo). Tradicionalno se Cibib uzgajao na odrinama ili po koji trs u vinogradima za zobanje.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Kakva je situacija danas u Dalmaciji sa muškatima? Jel se proizvode?

- Tek nekoliko proizvođača proizvodi vina od muškata kao što su Mas-Vin iz Polače i Kraljevski vinogradi iz Zadra.

Proizvodnju vina od muškata bijelog i muškata žutog je pokušao revitalizirati pokojni Zlatan Plenković na Hvaru zasadivši nekoliko monosortnih vinograda prije 30-tak godina, ali vrlo brzo se orijentirao na proizvodnju Plavca pa su muškati pali u drugi plan.

Činjenica je pak da se na tržištu vina ubrzano mijenjaju trendovi. Sve više se traže intenzivna mirisna vina, prirodna desertna vina, pjenušava vina pri čemu bi neke muškatne sorte mogla imati značajnu ulogu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Zdunić Goran Zdunić Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix /Shutterstock Božidar Vukičević/Cropix
Goran Zdunić

Reputaciju kao muškatna sorta imala je i sorta Prč sa otoka Hvara

Goran Zdunić

Muškat aleksandrijski u Dalmaciji zvan Cibib je bio omiljen na odrinama

Joško Ponoš/Cropix

Dr.sc. Goran Zdunić na Vinskom podrumu Slobodne Dalmacije: Muškatne sorte udomaćene su vrlo rano, negdje prije 10.000 godina i to u zapadnoj Aziji

/Shutterstock

Grozd muškata u vinogradu

Božidar Vukičević/Cropix

Split, 260914.
Ponuda voca i povrca na splitskoj trznici.
Na fotografiji: Grozdje, muskat po 12 kn kilogram.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/ovo-je-prica-o-muskatu-najmirisnijem-vinu-s-pocetka-svijeta-i-omiskom-muskatu-ruze-kao-i-o-usamljenom-hvarskom-prcu-1300316 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b36b0fd86a19c627acf659833f817d5b527b40b5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+pri%C4%8Da+o+Mu%C5%A1katu%2C+najmirisnijem+vinu+s+po%C4%8Detka+svijeta.+I+omi%C5%A1kom+Mu%C5%A1katu+ru%C5%BEe%2C+kao+i+o+usamljenom+hvarskom+Pr%C4%8Du&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fovo-je-prica-o-muskatu-najmirisnijem-vinu-s-pocetka-svijeta-i-omiskom-muskatu-ruze-kao-i-o-usamljenom-hvarskom-prcu-1300316 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fovo-je-prica-o-muskatu-najmirisnijem-vinu-s-pocetka-svijeta-i-omiskom-muskatu-ruze-kao-i-o-usamljenom-hvarskom-prcu-1300316 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAGOM DNK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisTRAGOM DNK

Ovo je priča o Muškatu, najmirisnijem vinu s početka svijeta. I omiškom Muškatu ruže, kao i o usamljenom hvarskom Prču

Piše Meri Šilović
21. lipnja 2023. - 17:59

Muškat? Eh, muškat je posebna priča među vinima.

Muškati, loza i vino s najintenzivnijim mirisom posebno su istraživani i u najvećem svjetskom istraživanju povijesti vinove loze, o kome je prije mjesec dana udarni tekst objavio najprestižniji svjetski znanstveni časopis Science.
Iako je Slobodna Dalmacija o tome već pisala podsjetimo: elitni krug znanstvenika iz cijelog svijeta je istraživao kad je rođena plemenita vinova loza i gdje, kojim putevima se plemenita loza krenula širiti svijetom, kako je od prvog samo crnog grožđa nastalo i bijelo,…

Dr.sc. Goran Zdunić, znanstvenik iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, jedan je od važnih autora tog udarnog istraživanja objavljenog u Scienceu, jedini iz Hrvatske koji je u tome sudjelovao.

Znanstveni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:28