stdClass Object ( [id] => 1327574 [title] => O najavi ‘čistke‘ u ponudi apartmana: ‘Zabranjuju male iznajmljivače da otvore prostor za krupne igrače!‘ [alias] => najava-cistke-u-ponudi-turistickih-apartmana-zabranjuju-male-iznajmljivace-da-otvore-prostor-za-krupne-igrace [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zabrana registracije novih apartmana te ukidanje 30 posto dosadašnjih apartmana nije demografska mjera, kako je opravdava njezin predlagatelj, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, nego je riječ o besprizornom pokušaju pogodovanja krupnom kapitalu.

Kaže nam to turistički konzultant i stručnjak za obiteljski smještaj Nedo Pinezić. Negdašnji predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori nije iznenađen Frankovićevim prijedlogom jer, kako kaže, u Hrvatskoj već neko vrijeme prevladava ideja, nimalo politički obojena, prema kojoj se treba obračunati s malim iznajmljivačima kako bi se otvorio prostor za rast “velikim igračima”.

- Moćne interesne grupacije snažno pritišću vlast da se onemogući vlasnicima stanova bavljenje turizmom, odnosno da se poveća broj stanova isključivo za stambenu namjenu, nakon čega bi one uskočile sa svojim investicijama kako bi nadoknadile na taj način izgubljene ležajeve - objašnjava Pinezić.

U prijevodu, ukoliko Dubrovnik uistinu preko noći ostane bez 5000 ležajeva, kako to najavljuje Franković, ti bi se kapaciteti nekako trebali nadoknaditi, a to je najlakše preko bogatih investitora kojima nije problem platiti nekoliko tisuća eura za četvorni metar zemljišta te izgraditi nove hotele, resorte, apartmanska naselja, kampove ili što god već žele.

---

image
Tonči Plazibat/Cropix
---

Gdje su im kriteriji?

- Nema uopće dileme što se krije u pozadini ove Frankovićeve najave, veliki je biznis u pitanju, no nisam baš siguran da će mu to proći, jer se opasno igra ne samo sa zakonima, nego i s Ustavom - smatra Pinezić, dodajući kako bi volio čuti nešto i o kriterijima prema kojima će ova ideja biti provedena.

No, idemo prvo ponoviti što smjera Franković. Osokoljen pripremom novog Zakona o turizmu, koji će gradovima dati veće mogućnosti upravljanja smještajem na svom prostoru, udario je po kapitalistima tvrdeći kako kapital ne smije pobijediti demografiju. I kako Dubrovnik ne smije dozvoliti da za nekoliko godina bude grad bez stanovnika.

Govorio je i o tome kako turizam moramo čuvati kao zjenicu oka svoga, ali i o mladima koji gube tržišnu utakmicu s iznajmljivačima.

- Ne želimo oduzimati nikome stečena prava, ali novi Zakon o turizmu, kad se donese, omogućit će nam da upravljamo brojem jedinica koje su pogodne za iznajmljivanje - istaknuo je Franković.

’Zgrade za najam’

Neće, dakle, u nikoga dirati, ali zapravo hoće. Prvi posao bit će mu “rekategorizacija postojećih apartmana”. Njome će, kaže, utvrditi što je zaista za iznajmljivanje, a što se ne može iznajmljivati kao apartman.

A nakon toga slijedi zabrana nove kategorizacije. Jer, veli Franković, “ako se ovakvim trendom nastavi povećavati broj privatnog smještaja, doslovno će doći do toga da će pojedine stambene zgrade u potpunosti postati zgrade za dnevni najam”. A dodaje i kako “ne može svaka garaža i svaki podrum, svaki stan u stambenoj zgradi, biti apartman”.

- Ako želimo dugoročno održivi turizam i turizam visoke kvalitete, onda moramo zaustaviti inflaciju apartmana - zaključuje Franković.

Izjava je to s figom u džepu. Tako barem smatra Nedo Pinezić, uvjeren kako prvi čovjek Dubrovnika ne igra za momčad s čijom zastavom tako srčano maše.

- Franković spominje kako se stečena prava ne mogu mijenjati preko noći i kako će postupno smanjivati broj apartmana, a prava je istina da se stečena prava uopće ne mogu mijenjati.

---

image

Nedo Pinezić: Zaboravlja se kako se stečena prava uopće ne mogu mijenjati

Luka Gerlanc/Cropix
---

Spominjanje garaža i podruma pri tome posebno bode oči, jer nitko nije na svoju ruku počeo iznajmljivati garažu ili podrum, svi ti ljudi su te prostore preuredili kako bi zadovoljili tehničke uvjete za iznajmljivanje, svi su oni dobili dozvole i nitko im te dozvole ne može na svoju ruku, iz čista mira, ukinuti - tvrdi Pinezić.

Rješenja o iznajmljivanju naš sugovornik uspoređuje sa svim drugim rješenjima izdanima za obavljanje neke djelatnosti ili obrta.

- Zamislite da netko odjednom odluči kako u njegovu gradu ima previše frizera ili, recimo, automehaničara te im počne bez ikakva razloga ukidati dozvole za rad. Nezamislivo, je li tako? Isto je i s ovim - jasno će Pinezić.

Ponavlja kako Frankovićeva najava ozbiljno zadire u ustavna prava svakog hrvatskog građanina.

- Svi smo pred zakonom jednaki i nitko nema pravo odrediti tko smije iznajmljivati svoj stan, a tko ne. Sve što je omogućeno jednima, mora biti omogućeno i drugima, ili pak zabranjeno, to je vrlo jednostavno, a sve ostalo je diskriminacija, ozbiljno kršenje ljudskih prava - rezolutno će Pinezić.

Udar na ‘malog čovjeka’

Ukratko, ako netko želi iznajmljivati svoj stan, to mu nitko ne može zabraniti. Isto tako, ukoliko netko već iznajmljuje svoj stan, nitko mu ne može zabraniti da to i dalje čini. Dapače.

- Što ću ja raditi sa svojim stanom, moja je stvar. Nitko nema pravo umjesto mene odlučiti hoću li u njemu živjeti ili ću ga iznajmiti podstanarima ili turistima - ističe Pinezić, ponavljajući kako Franković, koliko god govorio suprotno, puše u jedra krupnog kapitala.

S njime se slaže i dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević koja je u svom priopćenju navela kako sve što dubrovačka vlast čini ide u korist “velikih igrača”.

“Ako je cilj povećati broj slobodnih kapaciteta za dugoročni najam dubrovačkim obiteljima, to je pogrešno jer je iznajmljivanje mnogima jedini način da uopće imaju obitelj. Zabrane neće osloboditi smještajne jedinice pretvorene u apartmane. One će i dalje poslovati, a nove, namijenjene dubrovačkim podstanarima, neće se ni otvarati jer su za mnoge neprofitabilne u odnosu na ono što bi trebali uložiti.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Od turizma će, u smislu iznajmljivanja, u budućnosti perspektivu imati ‘veliki igrači’, ali ne i domaći, običan čovjek kojemu je iznajmljivanje jedini način za izboriti se s visokim cijenama hrane i stanovanja, dakle onog osnovnog što mu treba za život. To što ne može ničim drugim osigurati sebi pristojan život, nije kriv on, nego to što je svaka druga perspektiva za pristojnu zaradu u gradu za njega ugušena, osim one rentijerske”, navodi Viktorija Knežević.

U Dubrovniku se trenutačno iznajmljuje 45.000 kreveta, od čega oko 16 tisuća u privatnom smještaju, plus 3000 pomoćnih ležajeva. Hoteli participiraju s 12.000 postelja, dok ostatak otpada na vikendice (nešto više od 10.000 ležajeva) i ugostiteljske objekte te hostele (oko četiri tisuća ležajeva).

---

Smanjivanje bujanja apartmana u stambenim zgradama nije jučer ‘izmišljeno‘

Mnogi svjetski gradovi pokušavaju smanjiti broj stanova koji se na raznim platformama nude turistima. Evo kratkog pregleda prema pisanju EuroNewsa:

Barcelona - još 2021. postala je prvi europski grad koji je zabranio najam soba u stanovima na kratki rok, a najkraći rok na koji ih možete unajmiti je 31 dan; poseban gradski odjel provjerava sve potencijalne ilegalce i uklanja ih s tržišta; iznajmljivanje cijelih stanova i kuća i dalje je dozvoljeno uz dozvolu, slično kao kod nas

Palma de Mallorca - potpuna zabrana turističkog iznajmljivanja u stambenim zgradama, preko Airbnba i drugih platformi mogu se iznajmiti samo stanovi u privatnim kućama, ali ne u četvrtima sa zgradama

Beč - od srpnja 2024. svi vlasnici stanova moći će svoje prostore iznajmljivati turistima najviše 90 dana godišnje

Pariz - nitko svoj primarni stambeni prostor ne smije iznajmljivati više od 120 dana godišnje, ukoliko imaš stan u kojemu ne živiš, a želiš ga iznajmljivati više od propisanog broja dana, moraš ga službeno registrirati kao turistički smještaj; osnovan je poseban odjel koji hvata iznajmljivače "na crno"

Berlin - vlasnici stanova moraju imati posebnu dozvolu za iznajmljivanje na kratki rok, a "drugi stan" mogu na takav način iznajmljivati najviše 90 dana u godini

München - kratkoročno iznajmljivanje cijelih stanova ograničeno je na osam tjedana godišnje, a za više dana potrebna je dozvola

Firenca - početkom godine uvedena je zabrana novih upisa na platforme za iznajmljivanje u povijesnoj gradskoj jezgri, a istu mjeru razmatraju Venecija i Milano

Amsterdam - vlasnici stanove mogu iznajmljivati najviše 30 dana godišnje, za sve iznad toga potrebna je turistička registracija

Portugal - prestali su izdavati nove licencije za turističko iznajmljivanje apartmana i soba, osim u ruralnim područjima, a sve postojeće dozvole bit će provjeravane svakih pet godina; vlasnicima stanova ponuđene su porezne olakšice ako svoje apartmane opet pretvore u obične stanove za stanovanje

Valencia - na sudu pokušava izboriti zabranu turističkog najma u povijesnoj jezgri

London - domaćini smiju iznajmljivati stanove turistima najviše 90 dana godišnje, osim ako službeno ne prenamijene svoj stambeni prostor u turistički

Škotska i Irska - kao i u Hrvatskoj, nužna je registracija i dobivanje dozvole za iznajmljivanje

Edinburgh - nedavno predstavljen desetogodišnji razvojni plan koji dozvoljava gradskoj upravi da u budućnosti potpuno zabrani najam na kratki rok

Memphis - uvedene licence za iznajmljivanje, stanovi moraju biti osigurani na najmanje milijun dolara, a vlasnici ili agenti moraju biti stalno na raspolaganju za slučaj kršenja komunalnog reda

New York - od srpnja uvedena stroga pravila za domaćine, od licenci do obveze održavanja nekretnina, a iznajmljivanje na kratki rok moguće je samo ako vlasnik stana može dokazati da živi u prostoru koji iznajmljuje, i to dok su gosti tamo; Airbnb je pokrenuo sudsku bitku protiv Grada New Yorka i takvih restrikcija

Palm Springs - stanovi se ne smiju iznajmljivati više od 26 dana u godini, a u stambenim četvrtima takvih stanova ne smije biti više od 20 posto

Montreal - potpuna zabrana registracije novih stanova za kratki najam

Vancouver - stanovi za turističko iznajmljivanje moraju biti primarni stan vlasnika

Toronto - moguće iznajmljivanje do 180 dana godišnje

Singapur - stanovi se ne smiju iznajmljivati na manje od tri mjeseca, a u slučaju onih u državnom vlasništvu najkraći dozvoljeni najam je šest mjeseci

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODGOVOR FRANKOVIĆU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ODGOVOR FRANKOVIĆU 2 0 6338 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-03 15:38:19 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-03 20:20:27 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2023-10-03 20:20:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Moćne interesne grupacije snažno pritišću vlast da se onemogući vlasnicima stanova bavljenje turizmom nakon čega bi one uskočile sa svojim investicijama kako bi nadoknadile na taj način izgubljene ležajeve - objašnjava turistički stručnjak Nedo Pinez [metadata] => robots= author= title=Najava 'čistke' u ponudi turističkih apartmana: 'Zabranjuju male iznajmljivače da otvore prostor za krupne igrače!' [metakey] => apartmani, ukidanje apartmana, Mato Franković, Nedo Pinezić, viktorija knežević, Vinko Ljubičić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25767937.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25767939.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25767830.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25767799.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25768138.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Bozo Radi\u0107\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Velika se igra s apartmanima vodi, veliki je biznis u pitanju<\/p>","","

Bo\u017eo Radi\u0107\/CROPIX<\/p>","","

Nedo Pinezi\u0107: Zaboravlja se kako se ste\u010dena prava uop\u0107e ne mogu mijenjati<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1149","hd_25767937_1920.jpg":"1920x1080","k_25767937_1280.jpg":"1280x1280","k_25767937_1024.jpg":"1024x1024","k_25767937_640.jpg":"640x640","k_25767937_480.jpg":"480x480","k_25767937_340.jpg":"340x340","k_25767937_220.jpg":"220x220","o_25767937_1280.jpg":"1280x766","o_25767937_1024.jpg":"1024x612","o_25767937_640.jpg":"640x383","o_25767937_480.jpg":"480x287","o_25767937_340.jpg":"340x203","o_25767937_220.jpg":"220x131","h_25767937_1280.jpg":"1280x854","h_25767937_1024.jpg":"1024x683","h_25767937_640.jpg":"640x427","h_25767937_480.jpg":"480x320","h_25767937_340.jpg":"340x227","h_25767937_220.jpg":"220x147","pp_25767937_1280.jpg":"1280x1628","pp_25767937_1024.jpg":"1024x1303","pp_25767937_640.jpg":"640x814","pp_25767937_480.jpg":"480x611","pp_25767937_340.jpg":"340x432","pp_25767937_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_25767939_1920.jpg":"1920x1080","k_25767939_1280.jpg":"1280x1280","k_25767939_1024.jpg":"1024x1024","k_25767939_640.jpg":"640x640","k_25767939_480.jpg":"480x480","k_25767939_340.jpg":"340x340","k_25767939_220.jpg":"220x220","o_25767939_1280.jpg":"1280x826","o_25767939_1024.jpg":"1024x660","o_25767939_640.jpg":"640x413","o_25767939_480.jpg":"480x309","o_25767939_340.jpg":"340x219","o_25767939_220.jpg":"220x141","h_25767939_1280.jpg":"1280x854","h_25767939_1024.jpg":"1024x683","h_25767939_640.jpg":"640x427","h_25767939_480.jpg":"480x320","h_25767939_340.jpg":"340x227","h_25767939_220.jpg":"220x147","pp_25767939_1280.jpg":"1280x1628","pp_25767939_1024.jpg":"1024x1303","pp_25767939_640.jpg":"640x814","pp_25767939_480.jpg":"480x611","pp_25767939_340.jpg":"340x432","pp_25767939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25767830_1920.jpg":"1920x1080","k_25767830_1280.jpg":"1280x1280","k_25767830_1024.jpg":"1024x1024","k_25767830_640.jpg":"640x640","k_25767830_480.jpg":"480x480","k_25767830_340.jpg":"340x340","k_25767830_220.jpg":"220x220","o_25767830_1280.jpg":"1280x853","o_25767830_1024.jpg":"1024x682","o_25767830_640.jpg":"640x426","o_25767830_480.jpg":"480x320","o_25767830_340.jpg":"340x226","o_25767830_220.jpg":"220x146","h_25767830_1280.jpg":"1280x854","h_25767830_1024.jpg":"1024x683","h_25767830_640.jpg":"640x427","h_25767830_480.jpg":"480x320","h_25767830_340.jpg":"340x227","h_25767830_220.jpg":"220x147","pp_25767830_1280.jpg":"1280x1628","pp_25767830_1024.jpg":"1024x1303","pp_25767830_640.jpg":"640x814","pp_25767830_480.jpg":"480x611","pp_25767830_340.jpg":"340x432","pp_25767830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25767799_1920.jpg":"1920x1080","k_25767799_1280.jpg":"1280x1280","k_25767799_1024.jpg":"1024x1024","k_25767799_640.jpg":"640x640","k_25767799_480.jpg":"480x480","k_25767799_340.jpg":"340x340","k_25767799_220.jpg":"220x220","o_25767799_1280.jpg":"1280x853","o_25767799_1024.jpg":"1024x682","o_25767799_640.jpg":"640x426","o_25767799_480.jpg":"480x320","o_25767799_340.jpg":"340x226","o_25767799_220.jpg":"220x146","h_25767799_1280.jpg":"1280x854","h_25767799_1024.jpg":"1024x683","h_25767799_640.jpg":"640x427","h_25767799_480.jpg":"480x320","h_25767799_340.jpg":"340x227","h_25767799_220.jpg":"220x147","pp_25767799_1280.jpg":"1280x1628","pp_25767799_1024.jpg":"1024x1303","pp_25767799_640.jpg":"640x814","pp_25767799_480.jpg":"480x611","pp_25767799_340.jpg":"340x432","pp_25767799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25768138_1920.jpg":"1920x1080","k_25768138_1280.jpg":"1280x1280","k_25768138_1024.jpg":"1024x1024","k_25768138_640.jpg":"640x640","k_25768138_480.jpg":"480x480","k_25768138_340.jpg":"340x340","k_25768138_220.jpg":"220x220","o_25768138_1280.jpg":"1280x851","o_25768138_1024.jpg":"1024x681","o_25768138_640.jpg":"640x425","o_25768138_480.jpg":"480x319","o_25768138_340.jpg":"340x226","o_25768138_220.jpg":"220x146","h_25768138_1280.jpg":"1280x854","h_25768138_1024.jpg":"1024x683","h_25768138_640.jpg":"640x427","h_25768138_480.jpg":"480x320","h_25768138_340.jpg":"340x227","h_25768138_220.jpg":"220x147","pp_25768138_1280.jpg":"1280x1628","pp_25768138_1024.jpg":"1024x1303","pp_25768138_640.jpg":"640x814","pp_25768138_480.jpg":"480x611","pp_25768138_340.jpg":"340x432","pp_25768138_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7703146 Threads: 7 Questions: 1558749906 Slow queries: 4752264 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111433837 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/najava-cistke-u-ponudi-turistickih-apartmana-zabranjuju-male-iznajmljivace-da-otvore-prostor-za-krupne-igrace-1327574 [printLink] => /vijesti/biznis/najava-cistke-u-ponudi-turistickih-apartmana-zabranjuju-male-iznajmljivace-da-otvore-prostor-za-krupne-igrace-1327574?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601173 [name] => Apartmani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartmani [link] => /tag/apartmani ) [1] => stdClass Object ( [id] => 732031 [name] => ukidanje apartmana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-03 18:00:01 [main_article_id] => 0 [alias] => ukidanje-apartmana [link] => /tag/ukidanje-apartmana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 259213 [name] => MATO FRANKOVIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mato-frankovic [link] => /tag/mato-frankovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 332559 [name] => nedo pinezić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nedo-pinezic [link] => /tag/nedo-pinezic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 414513 [name] => Viktorija Knežević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => viktorija-knezevic [link] => /tag/viktorija-knezevic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 425029 [name] => Vinko Ljubičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-ljubicic [link] => /tag/vinko-ljubicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODGOVOR FRANKOVIĆU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => O najavi ‘čistke‘ u ponudi apartmana: ‘Zabranjuju male iznajmljivače da otvore prostor za krupne igrače!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25767937.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Velika se igra s apartmanima vodi, veliki je biznis u pitanju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25767937.jpg [title] =>

Velika se igra s apartmanima vodi, veliki je biznis u pitanju

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25767939.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25767830.jpg [title] =>

Božo Radić/CROPIX

Bozo Radić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25767799.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25768138.jpg [title] =>

Nedo Pinezić: Zaboravlja se kako se stečena prava uopće ne mogu mijenjati

Luka Gerlanc/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zabrana registracije novih apartmana te ukidanje 30 posto dosadašnjih apartmana nije demografska mjera, kako je opravdava njezin predlagatelj, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, nego je riječ o besprizornom pokušaju pogodovanja krupnom kapitalu.

Kaže nam to turistički konzultant i stručnjak za obiteljski smještaj Nedo Pinezić. Negdašnji predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori nije iznenađen Frankovićevim prijedlogom jer, kako kaže, u Hrvatskoj već neko vrijeme prevladava ideja, nimalo politički obojena, prema kojoj se treba obračunati s malim iznajmljivačima kako bi se otvorio prostor za rast “velikim igračima”.

- Moćne interesne grupacije snažno pritišću vlast da se onemogući vlasnicima stanova bavljenje turizmom, odnosno da se poveća broj stanova isključivo za stambenu namjenu, nakon čega bi one uskočile sa svojim investicijama kako bi nadoknadile na taj način izgubljene ležajeve - objašnjava Pinezić.

U prijevodu, ukoliko Dubrovnik uistinu preko noći ostane bez 5000 ležajeva, kako to najavljuje Franković, ti bi se kapaciteti nekako trebali nadoknaditi, a to je najlakše preko bogatih investitora kojima nije problem platiti nekoliko tisuća eura za četvorni metar zemljišta te izgraditi nove hotele, resorte, apartmanska naselja, kampove ili što god već žele.

---

image
Tonči Plazibat/Cropix
---

Gdje su im kriteriji?

- Nema uopće dileme što se krije u pozadini ove Frankovićeve najave, veliki je biznis u pitanju, no nisam baš siguran da će mu to proći, jer se opasno igra ne samo sa zakonima, nego i s Ustavom - smatra Pinezić, dodajući kako bi volio čuti nešto i o kriterijima prema kojima će ova ideja biti provedena.

No, idemo prvo ponoviti što smjera Franković. Osokoljen pripremom novog Zakona o turizmu, koji će gradovima dati veće mogućnosti upravljanja smještajem na svom prostoru, udario je po kapitalistima tvrdeći kako kapital ne smije pobijediti demografiju. I kako Dubrovnik ne smije dozvoliti da za nekoliko godina bude grad bez stanovnika.

Govorio je i o tome kako turizam moramo čuvati kao zjenicu oka svoga, ali i o mladima koji gube tržišnu utakmicu s iznajmljivačima.

- Ne želimo oduzimati nikome stečena prava, ali novi Zakon o turizmu, kad se donese, omogućit će nam da upravljamo brojem jedinica koje su pogodne za iznajmljivanje - istaknuo je Franković.

’Zgrade za najam’

Neće, dakle, u nikoga dirati, ali zapravo hoće. Prvi posao bit će mu “rekategorizacija postojećih apartmana”. Njome će, kaže, utvrditi što je zaista za iznajmljivanje, a što se ne može iznajmljivati kao apartman.

A nakon toga slijedi zabrana nove kategorizacije. Jer, veli Franković, “ako se ovakvim trendom nastavi povećavati broj privatnog smještaja, doslovno će doći do toga da će pojedine stambene zgrade u potpunosti postati zgrade za dnevni najam”. A dodaje i kako “ne može svaka garaža i svaki podrum, svaki stan u stambenoj zgradi, biti apartman”.

- Ako želimo dugoročno održivi turizam i turizam visoke kvalitete, onda moramo zaustaviti inflaciju apartmana - zaključuje Franković.

Izjava je to s figom u džepu. Tako barem smatra Nedo Pinezić, uvjeren kako prvi čovjek Dubrovnika ne igra za momčad s čijom zastavom tako srčano maše.

- Franković spominje kako se stečena prava ne mogu mijenjati preko noći i kako će postupno smanjivati broj apartmana, a prava je istina da se stečena prava uopće ne mogu mijenjati.

---

image

Nedo Pinezić: Zaboravlja se kako se stečena prava uopće ne mogu mijenjati

Luka Gerlanc/Cropix
---

Spominjanje garaža i podruma pri tome posebno bode oči, jer nitko nije na svoju ruku počeo iznajmljivati garažu ili podrum, svi ti ljudi su te prostore preuredili kako bi zadovoljili tehničke uvjete za iznajmljivanje, svi su oni dobili dozvole i nitko im te dozvole ne može na svoju ruku, iz čista mira, ukinuti - tvrdi Pinezić.

Rješenja o iznajmljivanju naš sugovornik uspoređuje sa svim drugim rješenjima izdanima za obavljanje neke djelatnosti ili obrta.

- Zamislite da netko odjednom odluči kako u njegovu gradu ima previše frizera ili, recimo, automehaničara te im počne bez ikakva razloga ukidati dozvole za rad. Nezamislivo, je li tako? Isto je i s ovim - jasno će Pinezić.

Ponavlja kako Frankovićeva najava ozbiljno zadire u ustavna prava svakog hrvatskog građanina.

- Svi smo pred zakonom jednaki i nitko nema pravo odrediti tko smije iznajmljivati svoj stan, a tko ne. Sve što je omogućeno jednima, mora biti omogućeno i drugima, ili pak zabranjeno, to je vrlo jednostavno, a sve ostalo je diskriminacija, ozbiljno kršenje ljudskih prava - rezolutno će Pinezić.

Udar na ‘malog čovjeka’

Ukratko, ako netko želi iznajmljivati svoj stan, to mu nitko ne može zabraniti. Isto tako, ukoliko netko već iznajmljuje svoj stan, nitko mu ne može zabraniti da to i dalje čini. Dapače.

- Što ću ja raditi sa svojim stanom, moja je stvar. Nitko nema pravo umjesto mene odlučiti hoću li u njemu živjeti ili ću ga iznajmiti podstanarima ili turistima - ističe Pinezić, ponavljajući kako Franković, koliko god govorio suprotno, puše u jedra krupnog kapitala.

S njime se slaže i dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević koja je u svom priopćenju navela kako sve što dubrovačka vlast čini ide u korist “velikih igrača”.

“Ako je cilj povećati broj slobodnih kapaciteta za dugoročni najam dubrovačkim obiteljima, to je pogrešno jer je iznajmljivanje mnogima jedini način da uopće imaju obitelj. Zabrane neće osloboditi smještajne jedinice pretvorene u apartmane. One će i dalje poslovati, a nove, namijenjene dubrovačkim podstanarima, neće se ni otvarati jer su za mnoge neprofitabilne u odnosu na ono što bi trebali uložiti.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Od turizma će, u smislu iznajmljivanja, u budućnosti perspektivu imati ‘veliki igrači’, ali ne i domaći, običan čovjek kojemu je iznajmljivanje jedini način za izboriti se s visokim cijenama hrane i stanovanja, dakle onog osnovnog što mu treba za život. To što ne može ničim drugim osigurati sebi pristojan život, nije kriv on, nego to što je svaka druga perspektiva za pristojnu zaradu u gradu za njega ugušena, osim one rentijerske”, navodi Viktorija Knežević.

U Dubrovniku se trenutačno iznajmljuje 45.000 kreveta, od čega oko 16 tisuća u privatnom smještaju, plus 3000 pomoćnih ležajeva. Hoteli participiraju s 12.000 postelja, dok ostatak otpada na vikendice (nešto više od 10.000 ležajeva) i ugostiteljske objekte te hostele (oko četiri tisuća ležajeva).

---

Smanjivanje bujanja apartmana u stambenim zgradama nije jučer ‘izmišljeno‘

Mnogi svjetski gradovi pokušavaju smanjiti broj stanova koji se na raznim platformama nude turistima. Evo kratkog pregleda prema pisanju EuroNewsa:

Barcelona - još 2021. postala je prvi europski grad koji je zabranio najam soba u stanovima na kratki rok, a najkraći rok na koji ih možete unajmiti je 31 dan; poseban gradski odjel provjerava sve potencijalne ilegalce i uklanja ih s tržišta; iznajmljivanje cijelih stanova i kuća i dalje je dozvoljeno uz dozvolu, slično kao kod nas

Palma de Mallorca - potpuna zabrana turističkog iznajmljivanja u stambenim zgradama, preko Airbnba i drugih platformi mogu se iznajmiti samo stanovi u privatnim kućama, ali ne u četvrtima sa zgradama

Beč - od srpnja 2024. svi vlasnici stanova moći će svoje prostore iznajmljivati turistima najviše 90 dana godišnje

Pariz - nitko svoj primarni stambeni prostor ne smije iznajmljivati više od 120 dana godišnje, ukoliko imaš stan u kojemu ne živiš, a želiš ga iznajmljivati više od propisanog broja dana, moraš ga službeno registrirati kao turistički smještaj; osnovan je poseban odjel koji hvata iznajmljivače "na crno"

Berlin - vlasnici stanova moraju imati posebnu dozvolu za iznajmljivanje na kratki rok, a "drugi stan" mogu na takav način iznajmljivati najviše 90 dana u godini

München - kratkoročno iznajmljivanje cijelih stanova ograničeno je na osam tjedana godišnje, a za više dana potrebna je dozvola

Firenca - početkom godine uvedena je zabrana novih upisa na platforme za iznajmljivanje u povijesnoj gradskoj jezgri, a istu mjeru razmatraju Venecija i Milano

Amsterdam - vlasnici stanove mogu iznajmljivati najviše 30 dana godišnje, za sve iznad toga potrebna je turistička registracija

Portugal - prestali su izdavati nove licencije za turističko iznajmljivanje apartmana i soba, osim u ruralnim područjima, a sve postojeće dozvole bit će provjeravane svakih pet godina; vlasnicima stanova ponuđene su porezne olakšice ako svoje apartmane opet pretvore u obične stanove za stanovanje

Valencia - na sudu pokušava izboriti zabranu turističkog najma u povijesnoj jezgri

London - domaćini smiju iznajmljivati stanove turistima najviše 90 dana godišnje, osim ako službeno ne prenamijene svoj stambeni prostor u turistički

Škotska i Irska - kao i u Hrvatskoj, nužna je registracija i dobivanje dozvole za iznajmljivanje

Edinburgh - nedavno predstavljen desetogodišnji razvojni plan koji dozvoljava gradskoj upravi da u budućnosti potpuno zabrani najam na kratki rok

Memphis - uvedene licence za iznajmljivanje, stanovi moraju biti osigurani na najmanje milijun dolara, a vlasnici ili agenti moraju biti stalno na raspolaganju za slučaj kršenja komunalnog reda

New York - od srpnja uvedena stroga pravila za domaćine, od licenci do obveze održavanja nekretnina, a iznajmljivanje na kratki rok moguće je samo ako vlasnik stana može dokazati da živi u prostoru koji iznajmljuje, i to dok su gosti tamo; Airbnb je pokrenuo sudsku bitku protiv Grada New Yorka i takvih restrikcija

Palm Springs - stanovi se ne smiju iznajmljivati više od 26 dana u godini, a u stambenim četvrtima takvih stanova ne smije biti više od 20 posto

Montreal - potpuna zabrana registracije novih stanova za kratki najam

Vancouver - stanovi za turističko iznajmljivanje moraju biti primarni stan vlasnika

Toronto - moguće iznajmljivanje do 180 dana godišnje

Singapur - stanovi se ne smiju iznajmljivati na manje od tri mjeseca, a u slučaju onih u državnom vlasništvu najkraći dozvoljeni najam je šest mjeseci

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Duje Klarić/Cropix Bozo Radić/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Velika se igra s apartmanima vodi, veliki je biznis u pitanju

Bozo Radić/Cropix

Božo Radić/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Nedo Pinezić: Zaboravlja se kako se stečena prava uopće ne mogu mijenjati

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/najava-cistke-u-ponudi-turistickih-apartmana-zabranjuju-male-iznajmljivace-da-otvore-prostor-za-krupne-igrace-1327574 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=64af9265c72f008ce0fba088b382a6371d740293 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O+najavi+%E2%80%98%C4%8Distke%E2%80%98+u+ponudi+apartmana%3A+%E2%80%98Zabranjuju+male+iznajmljiva%C4%8De+da+otvore+prostor+za+krupne+igra%C4%8De%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fnajava-cistke-u-ponudi-turistickih-apartmana-zabranjuju-male-iznajmljivace-da-otvore-prostor-za-krupne-igrace-1327574 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fnajava-cistke-u-ponudi-turistickih-apartmana-zabranjuju-male-iznajmljivace-da-otvore-prostor-za-krupne-igrace-1327574 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODGOVOR FRANKOVIĆU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisODGOVOR FRANKOVIĆU

O najavi ‘čistke‘ u ponudi apartmana: ‘Zabranjuju male iznajmljivače da otvore prostor za krupne igrače!‘

Piše Vinko Vuković
3. listopada 2023. - 22:20

Zabrana registracije novih apartmana te ukidanje 30 posto dosadašnjih apartmana nije demografska mjera, kako je opravdava njezin predlagatelj, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, nego je riječ o besprizornom pokušaju pogodovanja krupnom kapitalu.

Kaže nam to turistički konzultant i stručnjak za obiteljski smještaj Nedo Pinezić. Negdašnji predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori nije iznenađen Frankovićevim prijedlogom jer, kako kaže, u Hrvatskoj već neko vrijeme prevladava ideja, nimalo politički obojena, prema kojoj se treba obračunati s malim iznajmljivačima kako bi se otvorio prostor za rast “velikim igračima”.

- Moćne interesne grupacije snažno pritišću vlast da se onemogući vlasnicima stanova bavljenje turizmom, odnosno ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:01