stdClass Object ( [id] => 522028 [title] => Mateo Perak i Ante Matijaca premašili su i vlastita očekivanja [alias] => mateo-perak-i-ante-matijaca-premasili-su-i-vlastita-ocekivanja [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vidimo se na proslavi desetog – stajalo je na kraju zahvale Matea Peraka upućenoj svima onima koji su se krajem studenoga okupili na proslavi petoga rođendana tvrtke "Profico".
Nije bilo lako – s uzdahom je tada komentirao jedan od direktora, Mateo Perak, dok je Ante Matijaca, drugi (direktor), samo zadovoljno konstatirao kako se tvrtka sada "ne može uspavati".
Moramo dalje – ustvrdio je Matijaca.
I moraju. "Profico" je letvicu, što se splitskih IT tvrtki tiče podigao dosta visoko. U početku, tamo od 2013. do 2015. godine dosta ga se poistovjećivalo s velikom konferencijom startupa, Shiftom, no "Profico" je bio tek jedan od suorganizatora. Štoviše, kroz svih pet godina tvrtka je bila okružena – upravo startupima. Zbog toga, greškom, znalo se omaknuti kako se i ovdje radi o jednom, doduše splitskom – startupu. Ante i Mateo, pak, tvrde, kako istina ne može biti dalja.
Iako smo često bili okruženi startupima, pogotovo kroz suorganizaciju SHIFT konferencije, nikad se nismo smatrali startupom. Štoviše, imali smo viziju izgradnje profilirane uslužne djelatnosti koja će nam omogućiti upoznavanje što većeg broja problema na tržištu. Problema koji nisu pokriveni dobrim proizvodima, i na taj način stvoriti priliku za izgradnju vlastitog intelektualnog vlasništva – kazao je direktorski dvojac, dodajući kako je to "strategija tvrtke od početka".
Početka koji je, kao što počeci često bivaju, bio trnovit.
Od samog starta imali smo petogodišnji plan. Jednostavno smo znali gdje želimo biti. Jesmo li ostvarili taj plan? Sa zadovoljstvom tvrdimo da jesmo, i čak smo malo premašili naša očekivanja – kazali su Ante i Mateo. No, itekako su svjesni kako u svijetu IT-ja, osim ako niste Microsoft, ili Apple, lovorika nema
– Ostvarenje petogodišnjeg plana ništa ne znači. Ono što je sada važno jest vrijeme koje dolazi. Moramo itekako dobro odigrati svoje karte u sljedećih pet godina. Jedina je razlika što sada imamo odličnu startnu poziciju za razliku od prije. Vrijeme osnivanja bilo je teško. Put je bio trnovit, kao i svaki poduzetnički pothvat. Pazite, u pet godina sve ćete doživjeti. Uspone, padove, neplaćanja, izvanredne troškove, propadanja klijenata, odustajanja od projekata, odbijanja, izdaje, motivacijske oscilacije, posljedice raznih dobrih i loših odluka, itd. Međutim bitna je ustrajanost i fokus na cilj. Sve nabrojano su samo zapreke koje treba preskočiti, zaobići ili ponekad srušiti.
I, dokle je ustrajnost dovela Peraka, Matijacu i njihov "Profico". Za početak, počeli su s "opamećivanjem" Splita. Ne doslovno građana, naravno, već grada. I to uvođenjem njihova SSPS (Smart Street Parking System) proizvoda, za pametno ulično parkiranje, baziranog na senzorskim očitavanjima.
To je proizvod s velikim potencijalom i već imamo bezbroj upita za njegovu implementaciju – kazali su iz "Profica". Sve je počelo kao mobilna aplikacija pomoću koje vozači u svakom trenutku imaju informaciju gdje se nalazi slobodno mjesto za parkiranje, a osim plaćanja parkiranja kreditnim karticama, putem aplikacije koja podržava slanje fotografija može se pozivati i "pauka", ako im je netko zagradio automobil.
Pametan parking, u "Proficovoj" izvedbi, tek je prvi neuron u mozgu grada, u ovom slučaju Splita, koji je u nekakvom savršenom futurističkom scenariju stanovnicima davao informacije gdje su slobodna parking mjesta, koliko kasni "Prometov" bus, ima li mjesta u kafićima na Rivi... Tehnološki mozak grada bi upravljao javnim servisima, kao što su prijevoz, komunalne službe, policija, škole, knjižnice, trafostanice, i to sve s ciljem kako bi olakšali građanima.
"Proficov" pametni parking, tek je jedan niz jedinica i nula u tržišnom kodu ove tvrtke...
Kroz pet godina, odradili smo i isporučili zavidan broj projekata za velike korporacije, kao i za male startupe. Tako smo nedavno za Norveški startup radili car sharing platformu, koju financira njihov distributer za VW vozila, koja korisniku pomoću mobilne aplikacije omogućava locirati, platiti i otključati automobil za najam. Za Nizozemski startup Keezel koji je na Indiegogo kampanji dobio 1M USD financiranja, odradili smo konfiguracijski softver instaliran na njihovom hardverskom rješenju za džepni Wi-FI. Za startup iz Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata već godinu i pol dana izrađujemo platformu za upravljanje velikim nekretninama, i to je naš najveći projekt na azijskom tržištu. Za veliku nevladinu humanitarnu organizaciju International Medical Coorp iz L.A. odradili smo niz aplikativnih rješenja za potporu njihovim poslovnim procesima, a posebno se ističe ono za krizne situacije na terenu gdje pomoću naših aplikacija terenski operativci dojavljuju situaciju i šalju ju na procjenu rizika u sigurnosni centar. Za partnersku tvrtku "Ericsson" razvijamo niz modula i rješenja koje dalje koriste najveći svjetski telekomi, za "Allianz" smo rješavali aplikativne sustave za terensku prodajnu mrežu, a norveškom "Telekomu" smo gradili niz digitalnih proizvoda za kćeri tvrtke s područja "sharing economy" i oglašavanja... Kao podugovaratelji na američkom tržištu, radili smo i na projektima za najveće svjetske tehnološke i financijske kompanije, ali ih zbog strogih ugovora o tajnosti ne smijemo iznositi javno – ponosno su istaknuli Ante i Mateo, a njihov uspjeh, kako unutar granica, tako i međunarodni ove je godine okrunjen i činjenicom što se "Profico" našao na Deloitteovoj najnovijoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija. Pored splitske, tu je još sedam tvrtki iz Hrvatske, iz sektora IT-a i digitalnih rješenja.
– Jako smo ponosni i puno nam znači što smo se našli na Deloitteovoj listi. Rezultat je to dugogodišnjega predanog rada i, priznajemo, ciljali smo da upišemo svoje ime na tu listu. To je bio značajan motivacijski faktor u posljednje četiri godine. Kad vas javno prepoznaju globalni autoriteti poput Deloittea, počnete vjerovati da ste na dobrom putu i da sve što radite možda ima smisla – kažu u "Proficu", dodajući, uspjesima usprkos, da se i danas žestoko bore za svoju poziciju na tržištu. Novi se igrači pojavljuju stalno, kao i potpuno novi tehnološki ciklusi. A, potonji, pak, diktiraju IT igru.
Zato smo daleko dogurali, ali ne možemo reći da smo uspjeli – tvrdi Perak koji, kao i Ante, poduzetnik je još iz studentskih dana.
Prvu sam tvrtku osnovao na 2. godini studija računarstva, a kasnije sam bio i dio jednog startupa. Ante, također, uvijek je imao gomilu svojih projekata sa strane, stalno je nešto novo započinjao. Dosta dugo smo radili zajedno, ja sa strane softverskog razvoja, a Ante je gradio jedan od najboljih domaćih dizajn timova. U jednom trenutku smo odlučili da to sve spojimo u jednu zaokruženu cjelinu koja je sada fokusirana na izgradnju i optimizaciju procesa digitalne agencije, daljnje etabliranje i širenje na američkom i zapadno-europskom tržištu te na izgradnju vlastitih proizvoda i to najviše u sferama pametnih gradova. To je područje rastućeg potencijala kojem ćemo se posvetiti narednih godina.
U "Proficu", također, trenutno su u tranziciji na tehnologije za multiplatformski razvoj mobilnih aplikacija. U firmi se dosta bave i "internet stvari" tehnologijama, s primjenom pretežno u Smart City konceptu. Jedan takav primjer je i spomenuti smart parking sustav realiziran s partnerima iz "Ericssona". U "Proficu" također priznaju da polako "koketiraju" i s kriptovalutama, priznajući kako sve više žele raditi s Block Chain tehnologijama.
I da im posao s tvrtkom ne krene kako žele, Ante i Mateo već su se etablirali i kao pravi stručnjaci u prenošenju poduzetničkog "know-howa" svima onima željnima "sam svoj šef" sna. Karijeru mogu bezbrižno nastaviti u tom smjeru...
Često smo prisutni u zajednici i volimo dijeliti znanje. Smatramo da na taj način vraćamo društvu dio vlastita uspjeha, a jačanjem društva jačamo i svoju poziciju. Država može pametnom dugoročnom obrazovnom strategijom doprinijeti razvoju domaće poduzetničke kulture, ali ipak najveća znanja i iskustva su ona dobivena od ljudi koji su to sve prošli na vlastitoj koži. Zato je bitno da iskusni poduzetnici dijele svoja iskustva s onima koji tek počinju ili tek razmišljaju upustiti se u poslovni pothvat. Izgradnja tehnoloških centara koji okupljaju tvrtke i početnike u smislu kolokacije, co-workinga često su rasadišta dobrih ideja i proizvoda – kazao je Matijaca.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => premium dalmacija 2017. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-12-15 14:02:57 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-12-17 10:18:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-12-17 10:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5933 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/12\/07\/Teme\/8435525.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/07\/Teme\/9206543.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1335"},{"size0":"1920x1110"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15061921 Threads: 9 Questions: 3156396048 Slow queries: 7053273 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235081433 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/mateo-perak-i-ante-matijaca-premasili-su-i-vlastita-ocekivanja-522028 [printLink] => /vijesti/biznis/mateo-perak-i-ante-matijaca-premasili-su-i-vlastita-ocekivanja-522028?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 360377 [name] => Premium Dalmacija 2017. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premium-dalmacija-2017 [link] => /tag/premium-dalmacija-2017 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => premium dalmacija 2017. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mateo Perak i Ante Matijaca premašili su i vlastita očekivanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-17-02-56-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/07/Teme/8435525.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/07/Teme/8435525.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/07/Teme/9206543.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vidimo se na proslavi desetog – stajalo je na kraju zahvale Matea Peraka upućenoj svima onima koji su se krajem studenoga okupili na proslavi petoga rođendana tvrtke "Profico".
Nije bilo lako – s uzdahom je tada komentirao jedan od direktora, Mateo Perak, dok je Ante Matijaca, drugi (direktor), samo zadovoljno konstatirao kako se tvrtka sada "ne može uspavati".
Moramo dalje – ustvrdio je Matijaca.
I moraju. "Profico" je letvicu, što se splitskih IT tvrtki tiče podigao dosta visoko. U početku, tamo od 2013. do 2015. godine dosta ga se poistovjećivalo s velikom konferencijom startupa, Shiftom, no "Profico" je bio tek jedan od suorganizatora. Štoviše, kroz svih pet godina tvrtka je bila okružena – upravo startupima. Zbog toga, greškom, znalo se omaknuti kako se i ovdje radi o jednom, doduše splitskom – startupu. Ante i Mateo, pak, tvrde, kako istina ne može biti dalja.
Iako smo često bili okruženi startupima, pogotovo kroz suorganizaciju SHIFT konferencije, nikad se nismo smatrali startupom. Štoviše, imali smo viziju izgradnje profilirane uslužne djelatnosti koja će nam omogućiti upoznavanje što većeg broja problema na tržištu. Problema koji nisu pokriveni dobrim proizvodima, i na taj način stvoriti priliku za izgradnju vlastitog intelektualnog vlasništva – kazao je direktorski dvojac, dodajući kako je to "strategija tvrtke od početka".
Početka koji je, kao što počeci često bivaju, bio trnovit.
Od samog starta imali smo petogodišnji plan. Jednostavno smo znali gdje želimo biti. Jesmo li ostvarili taj plan? Sa zadovoljstvom tvrdimo da jesmo, i čak smo malo premašili naša očekivanja – kazali su Ante i Mateo. No, itekako su svjesni kako u svijetu IT-ja, osim ako niste Microsoft, ili Apple, lovorika nema
– Ostvarenje petogodišnjeg plana ništa ne znači. Ono što je sada važno jest vrijeme koje dolazi. Moramo itekako dobro odigrati svoje karte u sljedećih pet godina. Jedina je razlika što sada imamo odličnu startnu poziciju za razliku od prije. Vrijeme osnivanja bilo je teško. Put je bio trnovit, kao i svaki poduzetnički pothvat. Pazite, u pet godina sve ćete doživjeti. Uspone, padove, neplaćanja, izvanredne troškove, propadanja klijenata, odustajanja od projekata, odbijanja, izdaje, motivacijske oscilacije, posljedice raznih dobrih i loših odluka, itd. Međutim bitna je ustrajanost i fokus na cilj. Sve nabrojano su samo zapreke koje treba preskočiti, zaobići ili ponekad srušiti.
I, dokle je ustrajnost dovela Peraka, Matijacu i njihov "Profico". Za početak, počeli su s "opamećivanjem" Splita. Ne doslovno građana, naravno, već grada. I to uvođenjem njihova SSPS (Smart Street Parking System) proizvoda, za pametno ulično parkiranje, baziranog na senzorskim očitavanjima.
To je proizvod s velikim potencijalom i već imamo bezbroj upita za njegovu implementaciju – kazali su iz "Profica". Sve je počelo kao mobilna aplikacija pomoću koje vozači u svakom trenutku imaju informaciju gdje se nalazi slobodno mjesto za parkiranje, a osim plaćanja parkiranja kreditnim karticama, putem aplikacije koja podržava slanje fotografija može se pozivati i "pauka", ako im je netko zagradio automobil.
Pametan parking, u "Proficovoj" izvedbi, tek je prvi neuron u mozgu grada, u ovom slučaju Splita, koji je u nekakvom savršenom futurističkom scenariju stanovnicima davao informacije gdje su slobodna parking mjesta, koliko kasni "Prometov" bus, ima li mjesta u kafićima na Rivi... Tehnološki mozak grada bi upravljao javnim servisima, kao što su prijevoz, komunalne službe, policija, škole, knjižnice, trafostanice, i to sve s ciljem kako bi olakšali građanima.
"Proficov" pametni parking, tek je jedan niz jedinica i nula u tržišnom kodu ove tvrtke...
Kroz pet godina, odradili smo i isporučili zavidan broj projekata za velike korporacije, kao i za male startupe. Tako smo nedavno za Norveški startup radili car sharing platformu, koju financira njihov distributer za VW vozila, koja korisniku pomoću mobilne aplikacije omogućava locirati, platiti i otključati automobil za najam. Za Nizozemski startup Keezel koji je na Indiegogo kampanji dobio 1M USD financiranja, odradili smo konfiguracijski softver instaliran na njihovom hardverskom rješenju za džepni Wi-FI. Za startup iz Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata već godinu i pol dana izrađujemo platformu za upravljanje velikim nekretninama, i to je naš najveći projekt na azijskom tržištu. Za veliku nevladinu humanitarnu organizaciju International Medical Coorp iz L.A. odradili smo niz aplikativnih rješenja za potporu njihovim poslovnim procesima, a posebno se ističe ono za krizne situacije na terenu gdje pomoću naših aplikacija terenski operativci dojavljuju situaciju i šalju ju na procjenu rizika u sigurnosni centar. Za partnersku tvrtku "Ericsson" razvijamo niz modula i rješenja koje dalje koriste najveći svjetski telekomi, za "Allianz" smo rješavali aplikativne sustave za terensku prodajnu mrežu, a norveškom "Telekomu" smo gradili niz digitalnih proizvoda za kćeri tvrtke s područja "sharing economy" i oglašavanja... Kao podugovaratelji na američkom tržištu, radili smo i na projektima za najveće svjetske tehnološke i financijske kompanije, ali ih zbog strogih ugovora o tajnosti ne smijemo iznositi javno – ponosno su istaknuli Ante i Mateo, a njihov uspjeh, kako unutar granica, tako i međunarodni ove je godine okrunjen i činjenicom što se "Profico" našao na Deloitteovoj najnovijoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija. Pored splitske, tu je još sedam tvrtki iz Hrvatske, iz sektora IT-a i digitalnih rješenja.
– Jako smo ponosni i puno nam znači što smo se našli na Deloitteovoj listi. Rezultat je to dugogodišnjega predanog rada i, priznajemo, ciljali smo da upišemo svoje ime na tu listu. To je bio značajan motivacijski faktor u posljednje četiri godine. Kad vas javno prepoznaju globalni autoriteti poput Deloittea, počnete vjerovati da ste na dobrom putu i da sve što radite možda ima smisla – kažu u "Proficu", dodajući, uspjesima usprkos, da se i danas žestoko bore za svoju poziciju na tržištu. Novi se igrači pojavljuju stalno, kao i potpuno novi tehnološki ciklusi. A, potonji, pak, diktiraju IT igru.
Zato smo daleko dogurali, ali ne možemo reći da smo uspjeli – tvrdi Perak koji, kao i Ante, poduzetnik je još iz studentskih dana.
Prvu sam tvrtku osnovao na 2. godini studija računarstva, a kasnije sam bio i dio jednog startupa. Ante, također, uvijek je imao gomilu svojih projekata sa strane, stalno je nešto novo započinjao. Dosta dugo smo radili zajedno, ja sa strane softverskog razvoja, a Ante je gradio jedan od najboljih domaćih dizajn timova. U jednom trenutku smo odlučili da to sve spojimo u jednu zaokruženu cjelinu koja je sada fokusirana na izgradnju i optimizaciju procesa digitalne agencije, daljnje etabliranje i širenje na američkom i zapadno-europskom tržištu te na izgradnju vlastitih proizvoda i to najviše u sferama pametnih gradova. To je područje rastućeg potencijala kojem ćemo se posvetiti narednih godina.
U "Proficu", također, trenutno su u tranziciji na tehnologije za multiplatformski razvoj mobilnih aplikacija. U firmi se dosta bave i "internet stvari" tehnologijama, s primjenom pretežno u Smart City konceptu. Jedan takav primjer je i spomenuti smart parking sustav realiziran s partnerima iz "Ericssona". U "Proficu" također priznaju da polako "koketiraju" i s kriptovalutama, priznajući kako sve više žele raditi s Block Chain tehnologijama.
I da im posao s tvrtkom ne krene kako žele, Ante i Mateo već su se etablirali i kao pravi stručnjaci u prenošenju poduzetničkog "know-howa" svima onima željnima "sam svoj šef" sna. Karijeru mogu bezbrižno nastaviti u tom smjeru...
Često smo prisutni u zajednici i volimo dijeliti znanje. Smatramo da na taj način vraćamo društvu dio vlastita uspjeha, a jačanjem društva jačamo i svoju poziciju. Država može pametnom dugoročnom obrazovnom strategijom doprinijeti razvoju domaće poduzetničke kulture, ali ipak najveća znanja i iskustva su ona dobivena od ljudi koji su to sve prošli na vlastitoj koži. Zato je bitno da iskusni poduzetnici dijele svoja iskustva s onima koji tek počinju ili tek razmišljaju upustiti se u poslovni pothvat. Izgradnja tehnoloških centara koji okupljaju tvrtke i početnike u smislu kolokacije, co-workinga često su rasadišta dobrih ideja i proizvoda – kazao je Matijaca.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/mateo-perak-i-ante-matijaca-premasili-su-i-vlastita-ocekivanja-522028 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=768464b8f5b3f732b1ca51d8efd42bf072ff676a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mateo+Perak+i+Ante+Matijaca+prema%C5%A1ili+su+i+vlastita+o%C4%8Dekivanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmateo-perak-i-ante-matijaca-premasili-su-i-vlastita-ocekivanja-522028 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmateo-perak-i-ante-matijaca-premasili-su-i-vlastita-ocekivanja-522028 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => premium dalmacija 2017. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Biznispremium dalmacija 2017.

Mateo Perak i Ante Matijaca premašili su i vlastita očekivanja

Piše PSD.
17. prosinca 2017. - 11:11

Vidimo se na proslavi desetog – stajalo je na kraju zahvale Matea Peraka upućenoj svima onima koji su se krajem studenoga okupili na proslavi petoga rođendana tvrtke "Profico".
Nije bilo lako – s uzdahom je tada komentirao jedan od direktora, Mateo Perak, dok je Ante Matijaca, drugi (direktor), samo zadovoljno konstatirao kako se tvrtka sada "ne može uspavati".
Moramo dalje – ustvrdio je Matijaca.
I moraju. "Profico" je letvicu, što se splitskih IT tvrtki tiče podigao dosta visoko. U početku, tamo od 2013. do 2015. godine dosta ga se poistovjećivalo s velikom konferencijom startupa, Shiftom, no "Profico" je bio tek jedan od suorganizatora. Štoviše, kroz svih pet godina tvrtka je bila okružena – upravo startupima. Zbog toga, greškom, znalo se omaknuti kako se i ovdje radi o jednom, doduš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:02